Pasztet drobiowy z indyka z nutą grzybową 153razy -pierś z indyka 50% -ścinki z indyka tzw. mięso gulaszowe 25% -wątróbka z indyka 25% PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól warzona 16g/kg -przyprawa do pasztetu 4g/kg -włoszczyzna suszona 5g/kg -suszone grzyby namoczone wcześniej lub można je zetrzeć w moździerzu na proszek mogą być też świeże pieczarki /ilość według uznania -rosół z gotowania mięsa /ilość taka(...)masa pasztetowa była dość luźna, pasztet ma być smarowny, wątróbkę gotujemy w innej wodzie którą później jest nam nie potrzebna. -słoiki, puszki 300 g WYKONANIE Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec był całkowicie przykryty. Wodę podgrzewamy do 80 stopni i wrzucamy mięso i parzymy, aż mięso nie będzie surowe w środku. Cały czas utrzymujemy temperaturą 80 stopni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Marynowane jabłka w occie 179Marynowane jabłka w occie Przepis na jabłka w zalewie octowej do mies i pasztetów. Marynowane jabłka w occie, podobnie jak gruszki w occie są świetnym dodatkiem do mięsa, szczególnie drobiu, i pasztetów. Jabłka w occie często podaję też do serów pleśniowych, bo świetnie podkreślają ich smak. Marynowane w słodko-winnej zalewie jabłka możesz również dodawać do sałatek i deserów(...)Przepis na marynowane jabłka w occie pochodzi z okolic Warki. Tą tradycyjną recepturę opracowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich Rososzanki. Jabłka w słodko-winnej marynacie podaję do mięsa, pasztetów, serów pleśniowych i sałatek. Marynowane jabłka w occie 6-7 Jabłek Grójeckich takich odmian jak Champion lub Jonaprince Zalewa: 1 szklanka octu jabłkowego 1,5 szklanki cukru
Cztery Fajery
Pieczone pierogi z drobiowym farszem 158miękkiego masła lub margaryny niepełna szklanka ciepłego mleka 1 jajko M + 1 jajko do posmarowania pierogów opcjonalnie sezam do posypania Szybki farsz (zamiennie farsz z tego przepisu ): pół pasztetu z kurnej półki Cedrob (prosty skład!) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pieprz do smaku Uwaga! Ilość pierogów zależy od grubości ciasta, wielkości(...)góra-dół, bez termoobiegu). Blat lub mate podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto (nie za cienko). Wycinamy kółka w każde nakładamy farszu i zlepiamy nasze pierogi. Jak zrobić szybki farsz: Pasztet przekładamy do miski. Cebulę chwilę podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy starty na tarce ząbek czosnku. Składniki wraz z tłuszczem z patelni dodajemy do miski z pasztetem. Całość doprawiamy pieprzem
Słodkie okruszki
Sos musztardowy na zimno 141Szybki przepis na idealny sos musztardowy na zimno, znakomity do mięs, wędlin, pasztetów, sałatek i jajek. Jak zrobić pyszny sos musztardowy na świąteczny wielkanocny stół? Przepis na sos musztardowy jest bardzo prosty, wystarczy wymieszać kilka składników i doprawić do smaku. Sosu na zimno nie może zabraknąć na żadnym stole, na którym będą serwowane klasyczne potrawy, jajka, pasztet, biała kiełbasa(...)także: - sos chrzanowy - sos tysiąca wysp - sos słodko - kwaśny Smacznego 😊 Sos musztardowy z czym podawać Sos musztardowy daje nam wiele możliwości i możemy go podawać praktycznie ze wszystkim. Pasztet, jajka, pieczeń wędlina idealnie się komponują z wyraźnym sosem musztardowym. Ryby smażone, gotowane na parze, śledzie też znakomicie współgrają z sosem musztardowym. Sałatki i surówki z dodatkiem warzy, różnych
Dieta moja pasja
Waniliowa babka łyżką mieszana 172nowe przepisy, przypominam sobie stare i… Jak zawsze robię małe zapasy produktów do wypieków. Polecam wam tu zakupu w sklepie domowykoszyk.pl Kupiłam tam m.in. foremki na babkę i pasztet, foremki na muffinki, patyczki do szaszłyków (ja głównie nimi sprawdzam czy ciasto jest już gotowe), ściereczki (bez nich w kuchni ani rusz) i inne produkty do pieczenia. W sklepie domowykoszyk(...)wlewamy przestudzone masło. Całość mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy. Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy wierzch. U mnie doskonale sprawdzają się jednorazowe foremki na babkę i pasztet Idealne do szybkich wypieków czy domowych pasztetów. W takiej foremce można też śmiało zabrać ze sobą ciasto w gości. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół
Słodkie okruszki
Marynowana czerwona cebula 156Marynowana czerwona cebula do burgerów, pasztetów i sałatek. Marynowana czerwona cebula do burgerów, pizzy, sałatek i surówek pasuje doskonale. Jest równie uniwersalnym dodatkiem, jak konfitura z czerwonej cebuli (przepis). Czerwona cebula marynowana w aromatycznej zalewie świetnie smakuje także z pieczonym mięsem i domowym pasztetem, daniami kuchni meksykańskiej i indyjskim curry. Za każdym razem, kiedy potrzebuję kolorowego i lekko pikantnego składnika(...)dodawać marynowaną czerwoną cebulę Cebulę w tej zalewie możesz dodawać m.in do: kanapek i zapiekanek, burgerów, wrapów, tacos, burito itp. pieczonego i grillowanego mięsa, drobiu, ryb i owoców morza, pasztetów mięsnych i wegetariańskich sałatek, surówek, pieczonych i grillowanych warzyw pizzy. 150 złotych za kilogram cebuli. Jako jedno z najbardziej popularnych warzyw, cebula ma w Indiach znaczenie polityczne. Z powodu
Cztery Fajery
Pasztet z kaczki 146Pasztet z kaczki Pasztet z drobiowy z dodatkiem suszonych śliwek w sam raz na kanapki. Składniki: • 1 pierś z kaczki • 2 udka z kaczki • ½ boczku surowego • ½ kg wątróbki drobiowej • 1 bułka zwykła • 20 g śliwek suszonych • 2 całe jajka • 1 łyżeczka gałka muszkatołowej • Pieprz sól • 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: 1. Mięso z kaczki, wątrobę oraz boczek gotujemy do miękkości(...)mięsa. 3. Po zmieleniu do mięsa wbijamy jajka, doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Dokładanie mieszamy i przekładamy do foremek. 4. Pieczemy 35 minut w 180°C. 5. Pasztet po upieczeniu studzimy. 6. Smacznego
Kulinarna Chwila
Pasztet z mięsa z rosołu 891Zastanawiacie się co zrobić z mięsem z rosołu? Wykorzystaj je do zrobienia pysznego pasztetu! Składniki oraz sposób przygotowania: Mięso mieszane z rosołu do tego gotuję nieduży boczek razem z marchewką, pietruszką i selerem. Cebulę krótko gotuję, żeby się nie rozpadła. Mięso przestygnięte mielę dwa razy, na koniec przekręcam warzywa i dwie bułki namoczone wcześniej w wywarze w którym gotowało się(...)mięso. Dodaję też trochę wywaru do pasztetu żeby nie był suchy oraz dwa jajka. Dodaję przyprawy sól, pieprz, czosnek. Piekę w 190° C około godziny. Autor przepisu: Aga Kon Artykuł Pasztet z mięsa z rosołu pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy
Pasztet z fasoli i żurawiny 155pamiętam jaki był powód robienia tego pasztetu. Chyba mam jakiś fasolowy czas ostatnio, nie wiedzieć czemu. Poszperałam na internetach i znalazłam ten przepis u Kingi Paruzel. Pasztet smakował świetnie, najlepiej w pierwszym dniu. Był dla nas trochę za słodki, więc jedliśmy go z sałatą z winegretem. Składniki: 3 puszki białej fasoli 1 gruszka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)miksujemy na gładki mus. Dorzucamy do tego mąkę i żurawinę, dokładnie mieszamy. Przekładamy do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Artykuł Pasztet z fasoli i żurawiny pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Domowy pasztet 119Pyszny domowy pasztet z różnych gatunków mięsa to propozycja idealna na co dzień i od święta. Składniki oraz sposób przygotowania: Mięso (wieprzowe, z szynki, schab, karkówka, podgardle, trochę wątróbki i serc też wieprzowych) wszystko kroję na małe kawałki, podsmażam chwilkę na patelni. Szykuje duże garnki do gotowania, które od spodu wykładam słoniną i podsmażone mięso przekładam do garnków. Na górę(...)wystygnie, wszystko mielę. Do tego podsmażam kilka skrojonych w kostkę cebul i dodaję do mięsa, jak również kilka jajek i bulion. Nie wylewam wody po mięsie, tylko dodaję, żeby pasztet był soczysty. Przyprawiam solą, pieprzem, gałką i imbirem. Mieszam wszystko i do foremek. Piekę 40 min w 180 stopniach. Do dwóch foremek przed pieczeniem dodałam grzybów suszonych i są też
Wasze Przepisy
Pasztet z selera 151menu, do tej pory go kupowałam, ale od jakiegoś czasu robię sama. Dzisiaj dzielę się przepisem z Wami. Jest bardzo delikatny i aromatyczny. Spróbujcie koniecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasztet z selera Czas przygotowania 40 min Czas gotowania 1 godz Łączny czas 1 godz 40 min Składniki 1 duży seler (440 g dokładnie obranego i startego na dużych oczkach tarki(...)Masę przekładamy do keksówki 25 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 60 minut do zarumienienia się skórki. Artykuł Pasztet z selera pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecam
Tradycyjna nalewka malinowo-jeżynowa 236napitek można dosłodzić syropem cukrowym. Nalewka również musi leżakować minimum pół roku. Nie jest ona tak doskonała jak wersja ze spirytusem, ale może posłużyć jako dodatek do ciast lub pasztetów
Korniszonki