Fajna alternatywa dla pasztetu mięsnego. Taki pasztet smakuje wybornie i szybko znika, polecam do wypróbowania. Idealnie smakuje na kanapkach ale i sam jest wyśmienity. Pasztet z groszku. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePasztet zwykle robimy z gotowanego mielonego mięsa. Ten jest nie co inny ,ponieważ robimy go z mięsa surowego. Najlepiej smakuje jak po upieczeniu, całą noc postoi w lodówce. Dobrze schłodzony nabierze walorów smakowych i świetnie się kroi . Polecam pasztet w tej odsłonie:) Składniki 300 g zmielonej piersi z indyka 300 g drobno pokrojonej … Czytaj dalej Nadziewany pasztet
gotuj ze mnąPasztet z kaczki pieczonej bez dodatku „obcego mięsa czy tłuszczu. Tylko mięso kaczki, wątróbka kacza oraz tłuszcz z kaczki. Do przygotowania pasztetu „wyciśniemy z kaczek wszystko”, nic się nie zmarnuje. 3 kaczki – około 5,5 kg, 1,5 łyżki soli, 1 łyżka świeżo zmielonych goździków, 1,2 kg wątróbki kaczej, 6 jajek, 1,5 suchej kajzerki, sól, imbir mielony, świeżo(...)smaczna :) Następnie rozbić do miseczki jajka i je lekko rozbełtać. Dodać do masy mięsnej i dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut. Zostało nam trochę sosu z pieczenia kaczek, nie wylewajmy go. Przyda się do gotowania
królestwo garówPodczas 40-dniowego postu na różne sposoby urozmaicałam naszą dietę. Na śniadania zamiast wędliny upiekłam pasztet z białej fasoli. Jest naprawdę świetny i doskonale nadaje się np. do kanapek. Domyślam się, że wielu z Was uważa, że z fasoli to raczej „pasztet”, bo prawdziwy jest tylko na bazie mięsa, ale dopóki nie wymyślą innych określeń niech tak zostanie(...)pieczenia, przełożyć do niej masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45-50 minut. Następnie wyjąć, ostudzić i wstawić do lodówki. Podawać z ulubionymi dodatkami. Artykuł Pasztet z białej fasoli pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuPrzy okazji robienia tradycyjnego pasztetu powstał pasztet pomidorowy, który bardzo wszystkim zasmakował :) Składniki : - około 1 kg mięsa z łopatki, - około 200 g wątróbki drobiowej, - włoszczyzna, - ziele angielskie, pieprz ziarnisty, - cebula, - czosnek, - mała bułka, - sól, pieprz mielony, - 2 jajka, - 5 - 6 suszonych pomidorów z oleju, - suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim, - 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego, - olej do podsmażenia cebuli ( użyłem oleju(...)posiekane suszone pomidory, koncentrat i suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić solą i pieprzem. Na tym etapie smakujemy i ewentualnie dosmaczamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Jeżeli chcemy mieć pasztet bardziej smarowny to dolewamy trochę rosołu. Masę przekładamy do wysmarowanych olejem foremek i pieczemy do lekkiego zrumienienia wierzchu
Przepisy Mikołajadokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej ręką , dopraw solą i pieprzem . Masę przełóż do foremki. Piecz około godziny. Artykuł Pasztet z dynii pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEDzisiaj polecam Wam pyszny pasztet z czerwonej soczewicy. Soczewica ma wiele właściwości zdrowotnych. To bogate źródło ważnego dla serca potasu, dlatego zapobiega nadciśnieniu i miażdżycy. Dzięki zawartości kwasu foliowego pomocna jest w trakcie leczenia anemii oraz niezbędna dla kobiet w ciąży. Ze względu na dużą zawartość białka może być alternatywą dla mięsa. Po więcej informacji zapraszam na: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy-aa-2BfU-57vA-9i38.html(...)pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni C przez 60 – 70 minut. Po upieczeniu ostudzić. Smacznego!!! Poniżej klikając na motyw drukarki można wydrukować przepis Pyszny pasztet z soczewicy Dania Bezmięsne Kuchnia Polska Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 70 minut Składniki 230 g czerwonej soczewicy 100 g kaszy jaglanej 2 marchewki 100 g selera 40 g białej
Przepisy BabciHenia dlatego ,że byłam na Jego chrzcinach i tutaj wszyscy zajadali się tym pasztetem. Wyproszony przepis od Pani Kucharki, a to mój wypiek.. Składniki 1,5 kg karkówki tłustej 1,2 kg kurczaka-pierś i udka 10 jaj- białka ubite na sztywno 4 cebule 20 dag wątróbki drobiowej 2 duże bułki pszenne mleko do zamoczenia bułek sól i pieprz(...)pieczenia,przełożyć zrobiona masę mięsną ,wyrównać wierzch. Piec w 200 ° C przez pierwsze 30 minut,a następnie zmniejszyć do 150° C i piec 120 minut---- w zależności od piekarnika pasztet trzeba kontrolować ,bo może upiec się szybciej. Uwagi Piekłam z połowy porcji karkówki, na święta będzie z całej porcji.... 70 dag karkówki dałam 60 dag udek kurczaka bez kości
mojej kuchniHenia dlatego ,że byłam na Jego chrzcinach i tutaj wszyscy zajadali się tym pasztetem. Wyproszony przepis od Pani Kucharki, a to mój wypiek.. Składniki 1,5 kg karkówki tłustej 1,2 kg kurczaka-pierś i udka 10 jaj- białka ubite na sztywno 4 cebule 20 dag wątróbki drobiowej 2 duże bułki pszenne mleko do zamoczenia bułek sól i pieprz(...)pieczenia,przełożyć zrobiona masę mięsną ,wyrównać wierzch. Piec w 200 ° C przez pierwsze 30 minut,a następnie zmniejszyć do 150° C i piec 120 minut---- w zależności od piekarnika pasztet trzeba kontrolować ,bo może upiec się szybciej. Uwagi Piekłam z połowy porcji karkówki, na święta będzie z całej porcji.... 70 dag karkówki dałam 60 dag udek kurczaka bez kości
w mojej kuchniDomowy pasztet to idealna przystawka i dodatek na odświętny stół. Ta klasyczna przekąska idealnie sprawdzi się niemal na każdą okazję, ale szczególnie w okresie świątecznym warto przygotować go samodzielnie w naszych domach. Domowy Pasztet Wieprzowy - Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 500 g wątróbki kurczęcej 300 g słoniny 3 duże kajzerki 3 duże jajka 2 duże marchewki 1 duża(...)ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu (ok. 12) 2,5-3 łyżeczki soli 3 łyżeczki mielonego pieprzu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Domowy Pasztet Wieprzowy - Sposób przygotowania: Mięso kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą do pokrycia mięsa. Dodajemy obrane warzywa, cebule w całości, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy do całkowitej miękkości
Słodka Stronasię w większych kawałkach razem ze skórą, ale w międzyczasie robiłam dżem i miłam już pokrojoną w kostkę, tak też ją podpiekłam. Dodatkowo użyłam mąki owsianej i ziemniaczanej, więc pasztet jest bezglutenowy. Dla jednych to będzie pasztet, dla innych pieczeń, dla mnie to i to. Idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu (można podsmażyć) jak i na kanapki na zimno
greenscarfpatisony, kabaczki i dynie piżmowe. Są to bardzo uniwersalne warzywa i można z nich cuda robić, a mi wymarzyła się pieczeń z cukinii. Dobry przepis na pieczeń czy też pasztet z cukinii jest na wagę złota, bo te warzywa zawierają bardzo dużo wody i jest ryzyko, że będzie klops, a sumie to klops jest zamierzony, więc będzie breja. Do dziś(...)pamiętam jeden program śniadaniowy, kiedy to nastała moda na wege eko sreko, i dwie wystylizowane panie na żywo piekły właśnie pasztet z cukinii, po wyjęciu z piekarnika zbladły, coś pomamrotały, że można zawsze dłużej piec i nastał nagle blok reklamowy Dzisiejszy przepis na pieczeń z cukinii jest mojego 100 % autorstwa i ręczę za niego- konsystencję ma idealną, smak idealny wyważony
greenscarfPasztet z zielonej soczewicy był dla mnie nowością. Co prawda jadłam już soczewicę nie raz, ale nigdy nie w takim wydaniu. Smak po prostu rewelacyjny, pachnący warzywami, cebulką! Mi najbardziej smakował na ciepło! 1 szklanka zielonej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) Kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 2-3 łyżki bułki tartej Przyprawy: Liść lubczyku Sól(...)wsypujemy do garnka. Zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Pod koniec solimy. Ugotowaną soczewicę odsączamy na sitku. Osobno odkładamy kilka łyżek (na wierzch pasztetu).Warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości. Najlepszym sposobem jest wykorzystać te od gotowania rosołu. Do miski wkładamy soczewicę, kawałki marchewki, selera i pietruszki. Cebulę oraz czosnek siekamy
VioletoweKucharzeniekonfitura jest moim faworytem wśród dodatków do wielkanocnych pasztetów, ale nie tylko. To niebanalny dodatek, który świetnie podkreśla i wzbogaca smak pieczonych mięs, wędlin, serów, a także burgerów. Mam nadzieję, że zrobicie pożytek z tego przepisu przy okazji zbliżającej się Wielkanocy, bo uwierzcie, nie ma lepszego dodatku do świątecznego pasztetu! Składniki: 1 kg czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku tymianek (świeży(...)dodajemy miód i ocet balsamiczny, mieszamy i gotujemy do momentu, aż ocet się zredukuje. Wystudzoną konfiturę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Podajemy jako dodatek do mięs, wędlin, pasztetów
Smakowity Blog KulinarnyDelikatny, domowy pasztet drobiowy . Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Pasztet "chodził" za mną od dawna. Nie kupuję gotowych, bo nie mam zaufania co tam zmielili i wsadzili do środka. Albo upiekę sama, albo nie jem. No to musiałam upiec skoro miałam ochotę. Jest pyszny, delikatny w smaku i kremowy. Rodzynki dodają słodkiej nuty, a ja lubię(...)połączenie mięsa z owocami. Zdecydowanie jest to pasztet , który upiekę ponownie już niedługo. Smaczna Pyza poleca! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza