Bardzo łatwa i efektowna zarazem propozycja na wykorzystanie Pasztetu Wielkopolskiego firmy Profi - wytrawne eklery z kremowym musem i chili. Łódeczki z ciasta wypełnione po brzegi utartym na puch pasztetem z twarożkiem kremowym, chili i przyprawami. Do tego świeże warzywa i pyszna przekąska gotowa. Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że smak i łatwość wykonania idą ze sobą w parze(...)puszysty, lekko pikantny mus dopełniają się idealnie :) SKŁADNIKI NA EKLERY: 3/4 szklanki wody 75 g masła 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka SKŁADNIKI NA MUS: 3 opakowania Pasztetu Wielkopolskiego Profi z drobiem 125 g kremowego twarożku płatki chili do smaku 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz DO DEKORACJI: ulubione warzywa WYKONANIE: EKLERY: W garnuszku
Słodko-Słony Świat IlonyDanie, które smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Może wydaję się skomplikowane, ale robi się je niemal błyskawicznie. Całość wspaniale komponuje się ze sobą. Pieczarki faszerowane pasztetem, zapiekane pod serową kołderką, podawane na makaronowych gniazdkach i szpinak... Niebo w buzi. Polecam, bo warto spróbować ;) Ps. Zajrzyjcie - http://profi.com.pl/ Składniki: 1 opakowanie pasztetu Wielkopolskiego drobiowego z czosnkiem PROFI 10 świeżych, dużych pieczarek(...)kokosowego 2 ząbki czosnku 300 g świeżego szpinaku 250 g makaronu wstążki sól, pieprz Pieczarki umyć, wyciąć ogonki i część miąższu. Do każdej pieczarki nałożyć około 1,5 łyżeczki pasztetu, wierzch posypać tartym, żółtym serem. Zapiec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ogonki pieczarek i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju kokosowym, do zarumienienia. Pod koniec
Domowa cukiernia Ewywięcej), w którym gotowało się mięso z łopatki lub karkówki i miksujemy blenderem na gładką masę. Potem dodajemy roztopione masło, przyprawiamy do smaku, mieszamy dokładnie na gładko. Jeśli pasztet jest za suchy dodajcie trochę więcej rosołu. Tu według uznania na oko musicie sami ocenić czy taka forma Wam odpowiada i czy łatwo będzie się smarowało na kanapce. Pasztet(...)przełóżcie do wyparzonych słoiczków i pasteryzujcie przez 30 minut. Moje rady: 1. Zamiast słoiczków możecie ułożyć pasztet do szklanych miseczek i polać na wierzch roztopione masło i posypać kilkoma ziarenkami granatu, przykryć folią spożywczą. Gdy zastygnie w lodówce będzie miało ładną kołderkę z masła i czerwonych pestek granatu. 2. Jeśli chcecie upiec taki pasztet musicie dodać do niego
Zasmakuj Kuchniposolić i po 30 minutach dobrze odcisnąć nadmiar wody, bułki namoczyć w wodzie i dobrze namoczone odcisnąć z wody tartej bułki wsypać niepełną szklankę, resztę zostawić do posypania wierzchu pasztetu, wszystkie składniki dokładnie wyrobić na kleistą masę keksówka 25 cm wysmarowana olejem, do keksówki włożyć masę i dobrze ubić w formie wierzch pasztetu ponacinać nożem na skos, posypać tartą bułką(...)piec w 180 C około 60 minut, pasztet wyjąć z formy całkiem zimny pasztet jest smaczny, delikatny................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmiłośników drobiowej wątróbki :-) a kto jej nie lubi będzie miał okazję do spróbowania czy w tej formie przypadkiem nie zacznie u odpowiadać :-) Nam w każdym razie bardzo ten pasztet smakował, zrobiłam go na Wielkanoc i z powodzeniem zastąpił tradycyjny pasztet jaki zawsze robię. Nadaje się zarówno do pokrojenia w plastry, jak i do rozsmarowania na pieczywie. Świetnie komponuje się(...)pieczonym jabłkiem, żurawiną, ale też z chrzanem czy ogórkiem. Jednym słowem pasztet wszechstronny. Pamiętajcie tylko, by robiąc go, nie szczędzić przypraw :-) SKŁADNIKI 1 kg wątróbki z kurcząt 4 cebule 3 łyżki masła klarowanego 2 jajka suszony majeranek gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta) sól, pieprz woda Wątróbki myjemy i oczyszczamy. Cebule kroimy w półplasterki. Masło rozgrzewamy na patelni, a następnie dodajemy
Czary - gary w kuchniPasztet z czerwonej soczewicy Kuchnia wegetariańska nie jest moją ulubioną , ale czasami do niej sięgam bo niektóre przepisy są naprawdę smaczne . Ten do takich należy . Pasztet z czerwonej soczewicy jest delikatny , sycący i absolutnie nie jest suchy . Uwielbiam go szczególnie z sosem jogurtowym lub tzatzyki . Moja rodzinka, też nim nie gardzi wręcz przeciwnie , nawet moja druga połowa pałaszuje(...)wierzch się zezłoci . Kroimy dopiero po przestygnięciu – inaczej będzie się rozpadał . Doskonały jest serwowany z różnymi sosami i dipami na zimno lub odsmażony na patelni . Smacznego ! Post Pasztet z czerwonej soczewicy pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyDziś zapraszam na warzywny pasztet. Jako główny składnik wybrałam groch, jako że zalegał mi w szafce od jakiegoś czasu. Przygotowując mój pierwszy pasztet warzywny bałam się, że będzie się rozpadał albo po prostu nie wyjdzie. Efekt jednak pozytywnie mnie zaskoczył i powoli będę się szykować na kolejną próbę z innym bezmięsnym pasztetem. Smacznego! Składniki: 1 szkl suchego grochu żółtego liść(...)blendujemy i mieszamy z podsmażoną cebulą, marchewką i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodajemy jajko, kaszę mannę, płatki owsiane i mieszamy wszystko. Sprawdzamy smak i przyprawiamy. Masę pasztetu wykładamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 60 min w 180 stopniach. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia, a następnie kroimy i przygotowujemy
psgotujemyMoże w tym roku zamiast mięsnego pasztetu skusicie się na pasztet z jajek. Jest bardzo smaczny i nie wymaga tyle nakładu pracy co pasztety z mięsa. U mnie z pewnością zagości na świątecznym stole. Składniki: 9 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe 1 łyżka remulady duńskiej 2 łyżki majonezu 0,5 łyżki musztardy 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki(...)sztywno białka i delikatnie wymieszać. Foremkę aluminiowa 22*8 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć równomiernie masę jajeczną. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie do ostudzenia
Ala piecze i gotujePrzepis Na pewno nie raz wysychał wam swojski pasztet i wędliny w lodówce a przeważnie tak się dzieje po świętach lub gdy mamy świeżą wędzoną wędlinę a starsza z poprzedniego wędzenia już nie wygląda jak apetycznie.Przedstawię prosty sposób aby przywrócić to wszystko do świeżości i wyszło nam pyszne smarowidło na chlebek. Składniki: -pasztet który chcemy odświeżyć -kawałek słoniny(...)skrawki resztki wędzonek -marchewka dwie sztuki(ugotować) -świeży koperek dwie gałązki(szatkujemy drobno nożem) -przyprawy dowolne ja dałem co miałem pod ręką -dwa ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę Wykonanie Pasztet,słoninę lub boczek i resztki wędzonek oraz ugotowaną marchewkę mielimy przez sitko 2-2,5 dwa razy dodajemy przyprawy ,czosnek, koperek i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.W razie konieczności
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Delikatność drobiowego mięsa i delikatna słoność pistacji w tym przypadku to połączenie idealne. W moim domu sprawdza się w 100 procentach. Polecam więc i dla Was taki pasztet, nie tylko na świąteczny stół Składniki: 1,5 kg udek z kurczaka 50 dag piersi z kurczaka 20 dag pistacji 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka(...)pistacji siekamy, dodajemy do masy mięsnej, dobrze mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztety piekę w wypróbowanych formach PAPILART . Wiem, że z Nimi wszystko upiecze się idealnie, nie połamie podczas wyjmowania i świetnie się z tych form wyjmuje pasztet, bez zbędnego
Z Majeczką w kuchniDługo zbierałam się żeby zrobić wegetariański pasztet. Przepis na niego zapisałam już kilka lat temu oglądając program "Rewolucja na talerzu". Podobało mi się, że było w nim dużo ziół, chili no i te pistacje... Tak naprawdę to zrobiłam już kiedyś pasztet sojowy - miałam wtedy z 18 lat. Wyszedł tak wstrętny, że nie chciałam go jeść(...)cała moja rodzina. Mało tego - wszystkożerne dotąd kury i psy też nie chciały tego czegoś jeść. Pasztet użyźnił ziemię pod jabłoniami w sadzie moich rodziców :) Tym razem było inaczej! Pasztet jest pyszny i już się nie mogę doczekać, kiedy poczęstuję nim moją rodzinę. Składniki: 300 g czerwonej soczewicy 2 jajka (M) 2 cm imbiru 2 łyżeczki
Kulinarne Inspiracjeprzyjemnością czynię. Inspiracją do zrobienia poniższego dania była wegetariańska Jadłonomia. Przejście na wegetarianizm mi nie grozi, ale jeśli chodzi o to jedno danie zdecydowanie polecam wersję warzywną. Chodzi o pasztet. Przyznam, że kiedy pierwszy raz spotkałam się z taka wersją pasztetu moje zdziwienie było ogromne. Nie spodziewałam się, że aż tak będzie mi smakował. Teraz mogłabym go robić nawet codziennie(...)niestety brak czasu mnie trochę ogranicza. W poniższym oraz kolejnym poście dodam przepis na 2 różne w smakach i konsystencji pasztety warzywne. Mi bardziej do gustu przypadł mi ten z batatami o lekko słodkawym posmaku, ale zachęcam do spróbowania obydwu. PASZTET z SOCZEWICY i BATATA Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy (suchej, nie gotowanej) 1 batat 1 pietruszka 1/3 płatków
Bon appetit mon amieZachęcam Was do zrobienia kolejnego bezmięsnego pasztetu. Podstawą tego przepisu, oprócz soczewicy - tym razem czerwonej, jest bardzo zdrowa kasza jaglana. Kasza jaglana ma świetny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Mało skrobii, a dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest lekkostrawna i nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu. Dzięki dużej zawartości witaminy E i krzemionki ma świetny wpływ na włosy i paznokcie(...)także wpływa na pamięć i koncentrację, więc naprawdę warto po nią sięgać. A wracając do pasztetu zapewniam, że będzie Wam smakował, bo oprócz kaszy jaglanej dodałam do niego jeszcze wspomnianą już soczewicę oraz mały miks warzyw. Można go jeść na zimno w wersji np. kanapkowej,ale dobry jest również na ciepło. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula
Bon appetit mon amieTakie pyszne kanapki przygotowałam sobie na kolację, użyłam pasztetu od firmy Tradycyjne Jadło który jest bardzo smaczny i bez konserwantów. Obowiązkowo musiałam podać je z ogórkiem kiszonym który doskonale smakuje z pasztetem. Składniki: 1 bułka grahamka Pasztet ze świniobicia od Tradycyjne Jadło 2 ogórki kiszone Masło Sposób przygotowania: Bułkę kroimy na pół, smarujemy masłem oraz pasztetem, ogórki kroimy
Bajeczna KuchniaKolejny bezmięsny pomysł na pasztet. Wyjątkowo smakowity i aromatyczny, znakomity na wigilijny stół, a do tego można go jeść bez wyrzutów sumienia. Dla dzieci raczej się nie nadaje, także radzę go pożreć, jak młodzież pójdzie już spać, a w czasie wspólnej kolacji serwować poprzednią propozycję, czyli pasztet z soczewicy . Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego (1 keksówka(...)smaku solą, pieprzem, majerankiem, oregano opcjonalnie gałkę muszkatołową. Dodajemy świeżo zmielone siemię lniane oraz drobno posiekaną pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki z papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 60 minut, aż wierzch się zarumieni. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylko