pasztet - 4085 przepisów (strona:59/273)

Pasztet drobiowy bez pieczenia 84

Natchniona zbliżającymi się świętami postanowiłam przygotować jakieś klasyczne wielkanocne danie, które jednocześnie nie jest ciastem. Wybór padł na pasztet. Bardzo lubię pasztety a jedząc te kupione w sklepie zawsze mam wątpliwości co właściwie zostało tam zmielone... Pasztet zawsze kojarzył mi się z czymś trudnym ale okazało się, że niepotrzebnie. Pierś z kurczaka podsmażyłam, następnie podgotowałam w czerwonym winie z drobiową(...)wątróbką po czym całość zmiksowałam. Żeby trochę urozmaicić smak mojego pasztetu dodałam zielone oliwki. Całość wystarczy tylko przełożyć do foremek i schłodzić - bez konieczności pieczenia

Milion Smaków
PASZTET MIĘSNY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 178

Wszystkich nie-mięsożernych przepraszam, że z mięsnym pasztetem się wpraszam.  Ale jego fenomen był tak wielki, że musiałam się nim pochwalić. To, że sama nie jem mięsa nie zwalnia mnie z roli rodzinnej kucharki. Kucharki rodziny zadeklarowanych pożeraczy mięsa. W sumie, kiedyś też taka byłam, a na roślinki przeszłam zupełnie z innych powodów, niż sądzicie. Krocząc śladem zanikających świąt(...)Wielkiej Nocy, uganiam się za wspomnieniami przyrządzonych nań potraw.  PASZTET MIĘSNY W CIEŚCIE FRANCUSKIM /własny;/ 8 porcji ok.700g ulubionego pasztetu (np. drobiowy) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki ziołowego pieprzu 1 jajko 1 łyżki bułki tartej  2-3 łyżki oleju  1 opakowanie ciasta francuskiego (200g) 1 jajko Cebulę i czosnek

W kuchni Karmel-itki
Pasztet drobiowy z pistacjami 139

Święta Wielkanocne kojarzą nam się przede wszystkim z jajkami, mazurkami, domową wędliną... Ale czym byłyby bez doskonałego pasztetu?? Delikatne drobiowe mięso, kremowa konsystencja i aromat pistacji taki właśnie jest MÓJ ulubiony pasztet. Szybki w wykonaniu i urzekający swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia, nawet te dziecięce ;)  2 kg kurczaka (używam udźca premium) 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka(...)tartej Ugotowanego kurczaka wyjmujemy z rosołu i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i skóry. Mielimy trzykrotnie. Pistacje dodajemy do ostatniego mielenia. Doprawiamy do smaku (należy pamiętać, że po upieczeniu pasztet będzie "delikatniejszy" niż nam się wydaje). Dodajemy całe jajka i śmietanę i wyrabiamy na jednolitą masę. Dosypujemy bułkę tartą (w zależności jaką chcemy mieć konsystencję, jeśli bardziej kremową do rozsmarowywania

Malinowe Pocałunki
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 191

proszę Pana, nie tak! Jaki pasztet, skoro bez mięsa? A no widzi Pan, bo to taki specjalny pasztet. Bezmięsny!   Dla wielu osób, jakie znam, pasztet bezmięsny brzmi jak kpina. Nie dla mnie - bardzo lubię te warzywne wersje, są lżejsze i równie smaczne. Czy lepsze? Ciężko stwierdzić, to już kwestia indywidualna. Z racji niejedzenia mięsa, wybiorę ten warzywny, choć(...)głównie z tego względu. Niestety, czuję wciąż ogromną niechęć do tego artykułu spożywczego i choć mam nadzieję, że to nastąpi, zajmie mi to sporo czasu. Ale wracając do warzywnego pasztetu, stanowi on bardzo fajną alternatywę dla wegetarian bądź wegan (po wcześniejszej, lekkiej modyfikacji) w ten wielkanocny czas. PASZTECIKI WARZYWNE Z SOCZEWICY /własny;/ 7 sztuk wielkości muffinki lub keksówka około

W kuchni Karmel-itki
Pasztet z królika 142

Kolejna odsłona pysznego pasztetu z królika . Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole :) Pieczony z aromatycznymi przyprawami , roznosił cudowny  zapach po całym domu.   Gorąco namawiam do wypróbowania przepisu , nie będziecie żałować , a rodzinka Was ozłoci :)  1,70 kg królika 1,20 boczku  świeżego 70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej duża  marchewka średnia pietruszka połówka selera(...)jałowca 4 listki laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego łyżeczka pieprzu czarnego ( ziarenka) 3-4 ząbki czosnku pełna  łyżeczka soli Królik polski w dobrej cenie (KLIK)  do pasztetu: papryka słodka   ( łyżka) sól  do smaku pieprz  czarny mielony ( łyżeczka) imbir ( płaska  łyżeczka) gałka muszkatołowa  ( 2 -3 łyżki) kolendra mielona ( pół łyżeczki) 1 długa

Takie tam pichcenie
Pasztet z czarnej fasoli 190

żywieniu. Nie wyrzuciłam z życia glutenu ani mleka, ale mocno ograniczyłam cukier i białe pieczywo. Jem regularnie i staram się nie podjadać. Widzę efekty i wiem, że można! Ten pasztet powstał w wyniku mojej niedawnej fascynacji fasolą. Z czarnej fasoli robiłam również zupę oraz pastę do chleba. Nigdy nie miałam na fasolę czasu, bo trzeba moczyć, bo trzeba wcześniej zaplanować(...)dziś patrzę na to inaczej, bo zmieniło się moje podejście... posilki zaczęłam po prostu planować! Przepis na ten pasztet bazuje na paście z czarnej fasoli wg Marty z bloga JADŁONOMIA.   składniki: 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli (moczymy przez 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości)  1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej lub kaszy

bistro mama
Czym zagęścić zbyt rzadką masę na pasztet. 224

mariusz_g - Fotolia.com  Gdy przygotowujemy masę na pasztet i jest ona zbyt rzadka zamiast bułki tartej możemy dodać kaszę mannę. Gdy dodamy bułki tartej pasztet po upieczeniu może być zbyt twardy, będzie się źle smarował, natomiast gdy dodamy kaszę mannę pasztet będzie bardziej kleisty, łatwy do smarowania.   Pamiętajmy o tym podczas przygotowywania domowych pasztetów

Przepisy i porady kulinarne
Dietetyczny wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy! 180

WEGETARIAŃSKI PASZTET Z CZERWONEJ SOCZEWICY! Prosty, bardzo smaczny i pożywny pasztet z czerwonej soczewicy. Tych, którzy jeszcze nie próbowali zaskoczy smakiem i będziecie często wracać do tego przepisu. Pasztet podałam na pełnoziarnistej bagietce, z rukolą, ogórkiem zielonym i kiełkami rzodkiewki! Pycha! SKŁADNIKI: - 1,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki oliwy z oliwek - 3 żółtka(...)majeranek - 2 łyżki mąki ryżowej Soczewicę gotujemy do miękkości, studzimy. Szalotkę i czosnek zeszklij na oliwie z oliwek. Wszystkie w/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę (jeżeli chcesz aby pasztet był kremowy, dodaj 4 łyżki oleju rzepakowego) Pieczemy 45 minut w temp. 200 stopni. Smacznego! Co sądzicie

SMYKWKUCHNI
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 328

Uwielbiamy domowe pasztety i robimy je dość często. Tym razem postanowiłyśmy przyrządzić go w nieco odchudzonej wersji. Część składników zamiast gotować w wodzie, przygotowałyśmy na parze, a tradycyjną bułkę zastąpiłyśmy kaszą jaglaną. Dodałyśmy tęż znacznie więcej wywaru niż zazwyczaj. W efekcie otrzymałyśmy pyszny, delikatny, lekko wilgotny pasztet. Zdecydowanie lepiej się kroi niż chociażby pasztet ze śliwką . Swobodnie mogą go również(...)konieczności ponownie doprawiamy. Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą masę przekładamy do przygotowanych foremek. Pieczemy około 70 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie patyczek powinien być suchy. Pasztet przed jedzeniem należy ostudzić na kratce i schłodzić w lodówce. Smacznego

Kolizje Smaków
Pasztet drobiowy z żurawiną, czyli co zrobić z warzywami i ćwiartką kurczaka z zupy 380

Przyznam, że bardzo lubię pasztety. Można je jeść na ostro z musztardą lub chrzanem, albo na słodko, na przykład z konfiturą z cebuli. Sama jednak nie próbowałam ich robić. Do teraz. Przy robieniu bulionów lub zup zawsze starałam się wymyślić co zrobić z ugotowanym mięsem. Sama nie wiem, czemu nie wpadłam na to wcześniej. Pasztet! Można w nim wykorzystać inne(...)ugotowane warzywa i uzupełniać przeróżnymi dodatkami, które zmienią jego charakter.  Pasztet, który przygotowałam jest bardzo smaczny i delikatny. Nie ma w nim za dużo tłuszczu, bo użyłam tylko mięsa drobiowego. Nie jest jednak suchy, czego trochę się obawiałam. Może następnym razem dodam trochę boczku. Na pewno wypróbuję wersję z grzybami. Chodzi mi też po głowie dodanie jakiegoś pikantnego sosu

W kuchni wieczorem
Konfitura z czerwonej cebuli 131

Przygotowałam konfiturę z czerwonej cebuli jako dodatek do mojego domowego pasztetu z kurczaka. Jeszcze dziś wieczorem dodam przepis na ten dietetyczny pasztet :) Składniki: 4 duże czerwone cebule 2 łyżki trzcinowego, brązowego cukru (u mnie z melasą) 100 ml porto (lub wytrawnego wina czerwonego) 2 łyżki octu balsamicznego łyżeczka suszonego tymianku szczypta soli i pieprzu do smaku łyżka(...)solą i pieprzem wg smaku. W sumie całość smażyłam ponad pół godziny. Do marmolady możemy dodać łyżkę borówek albo żurawiny.  Konfitura z cebuli jest idealna do pasztetów. Jeszcze dziś podam przepis na dietetyczny pasztet z kurzego mięska. Mniam :)  konfitura z czerwonej cebuli

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet świąteczny 243

Pasztet idealny - smaczny, dobrze doprawiony, nie tłusty a jednocześnie wilgotny.  Któż nie lubi domowego pasztetu? U nas nie tylko zastępuje on wędlinę, ale stanowi też pyszną zakąskę na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie - ja i moja rodzina nie wyobrażamy sobie bez niego nie tylko Świątecznego stołu. Gdy planuję menu na jakąkolwiek imprezę pasztet zawsze stanowi pierwszą pozycję w kategorii Przekąski(...)zimne. Przepis na ten pasztet opracowany jest metodą prób i błędów. Piekłam go ostatnio czwarty raz i tym razem w 100% trafił w gust moich domowników, a także zaproszonych gości. SKŁADNIKI: 1 kg szynki 0,5 kg boczku surowego (waga po odkrojeniu skóry) 30 dag wątróbki wieprzowej 3 cebule 2 marchewki 2-3 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe

Kto ugości moich gości?
Pasztet z cukinii - pyszny 180

Szukalam przepisu na pasztet z cukinii i nie znalazlam takiego,ktory by mnie przekonal w 100%,a przeczytalam ich kilkanascie.Pierwsza probe zrobienia cukiniowego pasztetu podjelam rok temu i efekt byl nijaki.Pasztet bardzo przecietny,w kazdym razie nie wart powtorzenia. Dalam spokoj poszukiwaniom,a przywolalam swoje smaki,ktore najlepiej komponuja mi sie z cukinia. I prosze bardzo,oto przepis na fenomenalny(...)bialkami czwarta cukinie przy pomocy nozyka do obierania warzyw pokroic w cienkie plastry.Plastrami wylozyc foremke,uprzednio delikatnie natluszczon.Czesc plastrow ulozylam na gorze przygotowana mase cukiniowa przelozyc do foremki.Wyrownac powierzchnie pasztetu lyzka.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C do zrumienienia.Pieklam pasztet 1 godzine i 15 minut.Pasztet jest gotowy gdy boki delikatnie odchodza od foremki studzic na kratce.Kroic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marchewkowy paszet z czerwoną soczewicą 124

Wybaczcie, że zdjęcia takie szybkie, że pasztet już nie w całości, ale wpadła głodna Julka w drodze ze szkoły, a i ja miałam w tym swój udział, bo akurat był świeżo upieczony chleb i cóż pasztet został srogo nadjedzony!. Jest pyszny, ale polecam  odstawić go jednak do ostudzenia.  Składniki do dużą keksówkę lub dwie małe: 5 dużych marchewek(...)minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Masę przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę lub zostawić tak jak jest. Na koniec dodać orzeszki piniowe i wymieszać z pasztetem.  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać obficie sezamem.  4. Piekarnik rozgrzać do 190 C i piec pasztet przez  ok. 80 minut

Apetyczna babeczka
Ciasto francuskie z pasztecikiem sojowym 145

Składniki: 1/2 gotowego ciasta francuskiego 110 g pasztetu sojowego 1 jajko ok. 2 łyżki kminku całego Przepis: Ciasto francuskie rozwijamy. Ok. 1 cm od krótszego brzegu ciasta, nakładamy warstwę pasztetu. Następnie zawijamy ciasto w rulonik lekko go przygniatając i za pomocą noża odcinamy rulonik od reszty ciasta. Czynność powtarzamy aż skończą nam się składniki. Następnie kroimy rulon na mniejsze części(...)ziarenkami kminku, który później lekko dociskamy do ciasta. Tak przygotowane paszteciki pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 13 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno. Pasztety Sante to roślinne produkty spożywcze, doskonale urozmaicające codzienne menu. Świetnie smakują jako dodatki do pieczywa, grzanek oraz tostów. Polecane są wszystkim smakoszom pasztetów, past i paprykarzy, oraz wegetarianom. Produkty nie zawierają

Emcia Pichci