pasztet - 4150 przepisów (strona:76/277)

Przegląd przypraw w polskiej kuchni 155

obejdzie się bigos, kwaśnica czy żeberka. Majeranek – suszone i rozdrobnione liście majeranku stosuje się głównie do potraw ciężkostrawnych, dodaje się go do zupy fasolowej, pomidorowej, żurku, fasolki po bretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie(...)oraz poprawiają trawienie. Stąd używane są w potrawach tłustych, ciężkostrawnych. Szałwię dodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również przygotować masło szałwiowe. Gałka muszkatołowa – ta przyprawa nadaje lekko pikantny i ostry smak deserom (np. piernikowi), wypiekom z jabłkami (szarlotka), napojom (kompot, poncz, grzane wino lub piwo itp.). Można ją dodać również do pasztetów, bigosu czy flaków. Imbir

WojnaNaSmaki.pl
Pate z wątróbek kurzych z burbonem 146

Dzisiaj druga, a w zasadzie trzecia odsłona pasztetu na naszym blogu. Pierwszy był pasztet z samej wieprzowiny, później pojawił się typowy przepis na pate wietnamskie, używane do wietnamskich banh mi czyli ulicznych kanapek 😉 Dzisiaj chętnie Wam przybliżymy trochę inną, … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym. 244

Chciałam nazwać kulki z tofu jako pulpeciki, czy klopsy. Powstrzymałam się jednak, czytając komentarze przy moich wege pasztetach, że pasztet bez mięsa to już nie pasztet :) Kulki z tofu chyba brzmi poprawnie :)  Samo danie, jest bardzo sycące. Bezglutenu, jaj, nabiału, mięsa- to jest to :) Makaron, do tego sos z pomidorów i jarmużu, a na dodatek kulki tofu... Nawet największe

Apetyt na Zielone
Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami 147

Pasztetami zajadali się już starożytni Rzymianie, ale to Francuzi sprawili, że stały się prawdziwymi przysmakami. Pierwsze przepisy trafiły do Polski już w XVI wieku. Oto prosty przepis na niebanalny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z chrupiącą posypką z pistacji. Składniki 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego 500 g mięsa mielonego z indyka 30 g pistacji bez łupin(...)oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aby powstała jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną. Inne przepisy na wielkanocne dania: Wielkanocna sałatka

My Chcemy Jeść
Wegański pasztet z ciecierzycy z żurawiną 145

Zbliżają się Święta, więc i pasztet musi być. Pierwotnie miałam robić z fasoli i batatów, ale nie miałam ani jednego ani drugiego. W kuchennej szafce znalazłam natomiast całe opakowanie ciecierzycy, a w lodówce marchewki. Składniki: - 1 szklanka surowej ciecierzycy - 1 marchew - 1 cebula - garść żurawiny - 4 łyżki odtłuszczonego mielonego lnu - 2 łyżki oleju kokosowego - 1,5 łyżeczki soli morskiej - szczypta(...)minut. Wyjmujemy przyprawy, wszystko razem blendujemy. Blendujemy też odsączoną ciecierzycę. Dodajmy mielony len, sól i pieprz. Próbujemy, ew. doprawiamy do smaku. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Pasztet jest dość suchy. Jeśli lubimy bardziej wilgotne pasztety, możemy do masy dodać kilka łyżek wody

Smakuje zdrowo
Pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami (bez jajek) 168

pasztet był pyszny, nie musi być zrobiony z mięsa. Czasem delikatną i bardzo aromatyczną alternatywą jest nuta czosnku, jabłka i suszonych pomidorów, połączona z fasolą jaś. Fasolowy pasztet wraz z dużą ilością suszonych przypraw to pyszny element na kanapki, ale również na świąteczny stół. Składniki:  50dag fasoli (użyłam fasoli jaś Cenos ) 3 ząbki czosnku 2 duże cebule duża marchewka

ChilliJemy
PASZTET FASOLOWO - PIECZARKOWY 113

można zrobić pasztet, bez mięsa? Tak skwitował moje kulinarne zmagania, mój mąż ;) Zapewniam Was moi drodzy, że można, o czym świadczy poniższy wpis. To ciekawa alternatywa, dla tradycyjnego pasztetu, w tym roku zdecydowanie znajdzie miejsce na moim wielkanocnym stole. SKŁADNIKI: 400 g białej fasoli (suchej) 250 g pieczarek  1 duże jabłko 200 g cebuli 3 ząbki czosnku(...)zagrzać 1/3 oliwy, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dusić, aż cebula dobrze się zeszkli. Wszystkie składniki, przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować na gładką masę. Pasztet przełożyć do keksówki i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestygnięciu, schłodzić w lodówce

Kuchnia w opałach
PASZTET DROBIOWY 117

Delikatny w smaku, rozpływający się w ustach. Idealnie wilgotny pasztet nie tylko na Wielkanocny stół.    Składniki: 1,2 kg udek z kurczaka 30 dag wątróbki z kurczaka 50 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka(...)pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztet upiekłam w formie PAPILART , zajrzyjcie koniecznie wysyłka 24 godz, czekają fajne promocje

Z Majeczką w kuchni
PASZTET DROBIOWY Z ŻURAWINĄ 139

Czas mija nieubłaganie szybko. Niedługo już marzec, a wraz z nim Wielkanoc. Dziś pokażę Wam świetny przepis na drobiowy pasztet, który sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Warto więc przygotowywać również bez okazji, jako świetny dodatek do pieczywa   Składniki: 1,5 kg udek z kurczaka 70 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego(...)bulionu w którym gotowalismy mięso i warzywa. Dodajemy żurawinę. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztet upiekłam w formie PAPILART . Zajrzyjcie na ich stronę, do świąt na spokojnie zaopatrzycie się we wszystkie potrzebne formy i foremki. Dostawa tylko 24 godz

Z Majeczką w kuchni
Pâté z kurzej wątróbki. Pasztecik wątróbkowy bez pieczenia 201

Lubię świeże bułeczki posmarowane jakimś pysznym smarowidłem. Lubię ciepłe grzanki z dodatkiem kremowego pasztetu . I lubię wątróbkę pod każdą postacią. No, może poza taką mocno wysmażoną albo długo duszoną bo wtedy jest sucha i paskudna. Ale pasztet z wątróbki do prawdziwe delicje. Taki pasztecik to nie jest dietetyczna potrawa bo zawiera dużo masła, ale właśnie dzięki niemu jest taki kremowy(...)smarować nim grzanki cieniutko. Można go robić w wielu wersjach smakowych zmieniając dodatki warzywne i ziołowe. Można dodać suszone owoce jeśli lubicie i za każdym razem mieć inny smak pasztetu. Kombinujcie, zmieniajcie i cieszcie się smakiem domowego pate. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
wegański pasztet z quinoi i tofu o smaku papryki 114

Niestety na czas nieokreślony muszę zrezygnować z wszelkiego nabiału :C Wracając do tematu. W paczce wypełnionej po brzegi różnego rodzaju serkami tofu, znalazłam marynowane w sosie tamari. Idealne do pasztetu! Ugotowałam quinoę, która jest prezentem od EkoRein , zmieliłam len, zblendowałam wszystko razem, upiekłam i tak powstał PYSZNY, DOMOWY pasztet! Wielką zaletą paszteciku jest fakt, że bez problemu można go rozsmarować(...)całego płynu) len mielimy, blendujemy z tofu i ugotowaną quinoą zblendowane składniki mieszamy z przyprawami, następnie przekładamy do aluminiowej formy całość pieczemy o 30 min w 180 stopniach gotowy pasztet przechowujemy w lodówce

healthy dreams
KOTLETY WILANOWSKIE 137

Przepis znalazłam w gazecie.Zaciekawiło mnie , że smaruje się go pasztetem z kurczaka i panierkę robi się jak do schabowego.Muszę przyznać , że kotlet smaczny, delikatny , a wyciekający mus  przy krojeniu mięsa jest delikatny i nadaje schabowemu jędrności i delikatności.Zawsze to coś innego na domowym stole:))). 60 dag.schabu 1 jajko 50 g pasztetu z drobiu 2 łyżki tartej(...)bułki 1 łyżka masła 2 łyżki smalcu sól **************************************  Mięso umyć, osuszyć , podzielić na cztery kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, posolić i posmarować pasztetem z obu stron.Zamoczyć w rozbeltanym jajku,obtoczyć w bułce tartej, po czym usmażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron.Dodać masło , przykryć i jeszcze chwilę zostawić na małym ogniu.Podajemy z ziemniakami i surówkami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasztet Bożonarodzeniowy - Tradycyjny 148

Mamy dziś początek grudnia,robię próbny pasztet Bożonarodzeniowy. Pasztet na kanapki jest idealny. Rozsmarowuje się go lekko. Taka kanapeczka każdemu zasmakuje :) Składniki: wątróbka drobiowa 500 g pierś z kurczaka 300 g schab wieprzowy 200 g 1 szklanka bulionu drobiowego sól do smaku pieprz biały do smaku czosnek 8 ząbków ( sprasowanych lub zmielonych) Wykonanie: Wątróbka drobiowa zawsze(...)bulionu drobiowego. Całość miksowałam do momentu , aż powstała gładka masa. Posmakowałam i brakowało mi ostrości , dodałam jeszcze troszkę pieprzu. Przygotowałam dwie foremki aluminiowe , wyłożyłam je folią spożywczą i przełożyłam pasztet. Zawinęłam w folię i do lodówki. Najlepiej wstawić na cała noc, następnego dnia jest idealny do smarowania kanapek

Różowa kuchnia
Wegańska PRAGA 150

się odwiedzić wszystkich, lecz tylko małą ich część. Reszta zostaje do przetestowania na następny raz :) Warto jeszcze dodać, że poza typowo wegańskimi sklepami jak np. World Vegan (pieczywo, kosmetyki, pasztety roślinne - mnogość artykułów!:), wiele produktów wegańskich jest dostępnych w zwykłych sklepach. W Lidlu możemy dostać różne rodzaje tofu (np. z chilli) oraz pasty roślinne (rostlinna pomazanka :). W sklepach BILLA spokojnie(...)znajdziecie działy z produktami roślinnymi - tofu, pastami roślinnymi, parówkami sojowymi itp. W drogeriach DM, gdzie poza produktami marki Balea czy Alverde (nietestowane na zwierzętach), znajdziemy również pasztety z tofu o różnych smakach (my jedliśmy dyniowy) - te same pasztety można dostać we wspomnianym wcześniej World Vegan. Roślinna pasta i tofu z Lidla To tyle jeśli chodzi o sklepy, jest ich więcej

Bananowe Pole
Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg - WERSJA Thermomix 512

pasztet cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem na blogu. Wchodzicie na niego najchętniej :)  Spróbowałam zatem zrobić, wersję na Thermomixa.  Wyszedł wspaniały! Tu macie link do wersji standardowej:  Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg Składniki: 800-900g cukinii -1 duża cukinia lub 2 mniejsze(...)tartą, przyprawy, jajka, pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem. Masę przełóż do foremki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Smacznego!!! Uwagi:  Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny

Apetyt na Zielone