pasztet był pyszny, nie musi być zrobiony z mięsa. Czasem delikatną i bardzo aromatyczną alternatywą jest nuta czosnku, jabłka i suszonych pomidorów, połączona z fasolą jaś. Fasolowy pasztet wraz z dużą ilością suszonych przypraw to pyszny element na kanapki, ale również na świąteczny stół. Składniki: 50dag fasoli (użyłam fasoli jaś Cenos ) 3 ząbki czosnku 2 duże cebule duża marchewka
ChilliJemymożna zrobić pasztet, bez mięsa? Tak skwitował moje kulinarne zmagania, mój mąż ;) Zapewniam Was moi drodzy, że można, o czym świadczy poniższy wpis. To ciekawa alternatywa, dla tradycyjnego pasztetu, w tym roku zdecydowanie znajdzie miejsce na moim wielkanocnym stole. SKŁADNIKI: 400 g białej fasoli (suchej) 250 g pieczarek 1 duże jabłko 200 g cebuli 3 ząbki czosnku(...)zagrzać 1/3 oliwy, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dusić, aż cebula dobrze się zeszkli. Wszystkie składniki, przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować na gładką masę. Pasztet przełożyć do keksówki i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestygnięciu, schłodzić w lodówce
Kuchnia w opałachDelikatny w smaku, rozpływający się w ustach. Idealnie wilgotny pasztet nie tylko na Wielkanocny stół. Składniki: 1,2 kg udek z kurczaka 30 dag wątróbki z kurczaka 50 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka(...)pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztet upiekłam w formie PAPILART , zajrzyjcie koniecznie wysyłka 24 godz, czekają fajne promocje
Z Majeczką w kuchniCzas mija nieubłaganie szybko. Niedługo już marzec, a wraz z nim Wielkanoc. Dziś pokażę Wam świetny przepis na drobiowy pasztet, który sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Warto więc przygotowywać również bez okazji, jako świetny dodatek do pieczywa Składniki: 1,5 kg udek z kurczaka 70 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego(...)bulionu w którym gotowalismy mięso i warzywa. Dodajemy żurawinę. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztet upiekłam w formie PAPILART . Zajrzyjcie na ich stronę, do świąt na spokojnie zaopatrzycie się we wszystkie potrzebne formy i foremki. Dostawa tylko 24 godz
Z Majeczką w kuchniLubię świeże bułeczki posmarowane jakimś pysznym smarowidłem. Lubię ciepłe grzanki z dodatkiem kremowego pasztetu . I lubię wątróbkę pod każdą postacią. No, może poza taką mocno wysmażoną albo długo duszoną bo wtedy jest sucha i paskudna. Ale pasztet z wątróbki do prawdziwe delicje. Taki pasztecik to nie jest dietetyczna potrawa bo zawiera dużo masła, ale właśnie dzięki niemu jest taki kremowy(...)smarować nim grzanki cieniutko. Można go robić w wielu wersjach smakowych zmieniając dodatki warzywne i ziołowe. Można dodać suszone owoce jeśli lubicie i za każdym razem mieć inny smak pasztetu. Kombinujcie, zmieniajcie i cieszcie się smakiem domowego pate. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaNiestety na czas nieokreślony muszę zrezygnować z wszelkiego nabiału :C Wracając do tematu. W paczce wypełnionej po brzegi różnego rodzaju serkami tofu, znalazłam marynowane w sosie tamari. Idealne do pasztetu! Ugotowałam quinoę, która jest prezentem od EkoRein , zmieliłam len, zblendowałam wszystko razem, upiekłam i tak powstał PYSZNY, DOMOWY pasztet! Wielką zaletą paszteciku jest fakt, że bez problemu można go rozsmarować(...)całego płynu) len mielimy, blendujemy z tofu i ugotowaną quinoą zblendowane składniki mieszamy z przyprawami, następnie przekładamy do aluminiowej formy całość pieczemy o 30 min w 180 stopniach gotowy pasztet przechowujemy w lodówce
healthy dreamssię odwiedzić wszystkich, lecz tylko małą ich część. Reszta zostaje do przetestowania na następny raz :) Warto jeszcze dodać, że poza typowo wegańskimi sklepami jak np. World Vegan (pieczywo, kosmetyki, pasztety roślinne - mnogość artykułów!:), wiele produktów wegańskich jest dostępnych w zwykłych sklepach. W Lidlu możemy dostać różne rodzaje tofu (np. z chilli) oraz pasty roślinne (rostlinna pomazanka :). W sklepach BILLA spokojnie(...)znajdziecie działy z produktami roślinnymi - tofu, pastami roślinnymi, parówkami sojowymi itp. W drogeriach DM, gdzie poza produktami marki Balea czy Alverde (nietestowane na zwierzętach), znajdziemy również pasztety z tofu o różnych smakach (my jedliśmy dyniowy) - te same pasztety można dostać we wspomnianym wcześniej World Vegan. Roślinna pasta i tofu z Lidla To tyle jeśli chodzi o sklepy, jest ich więcej
Bananowe Polepasztet cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem na blogu. Wchodzicie na niego najchętniej :) Spróbowałam zatem zrobić, wersję na Thermomixa. Wyszedł wspaniały! Tu macie link do wersji standardowej: Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg Składniki: 800-900g cukinii -1 duża cukinia lub 2 mniejsze(...)tartą, przyprawy, jajka, pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem. Masę przełóż do foremki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Smacznego!!! Uwagi: Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny
Apetyt na ZieloneSzukając prostego i niewymagającego przepisu trafiłam na pasztet z czerwonej soczewicy. Szczęśliwa wyjęłam wszystkie składniki i rozpoczęłam poszukiwania głównego składnika. Po pół godzinnym zaglądaniu w każdy zakamarek zrezygnowana usiadłam na kreśle. A już narobiłam sobie ochoty! Postanowiłam jednak nie poddawać się. W szufladzie znalazłam opakowanie kaszy pęczak, która zalegała tam od dłuższego czasu. Lekko zmodyfikowałam przepis, dzięki czemu zaprezentować mogę(...)niezwykle aromatyczny pasztet z kaszy pęczak. Przepis prosty i szybki w przygotowaniu - z pewnością będę do niego wracać. Składniki na foremkę 12x31 • szklanka kaszy jęczmiennej pęczak • dwie marchewki • duża cebula • kawałek selera • mały por (opcjonalnie) • 2 ząbki czosnku • 2 garście ziaren słonecznika • garść płatków owsianych • 1 łyżka słodkiej papryki • 1 łyżka majeranku • 1 łyżka pieprzu ziołowego • 1 łyżeczka soli • liść
VegUlkaDziś propozycja dla miłośników domowych dodatków na kanapkę .Pasztet z cukinii ,bez dodatku mięsa jest naprawdę smaczny i warto go upiec. Składniki:keksówka 30 na 10 cm 1 kg cukinii 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 150 g pieczarek 1 łyżka masła pietruszka zielona ,pół pęczka 3 jajka 140 g bułki tartej 100 g żółtego sera sól ,pieprz szczypta(...)podsmażonych warzyw ,do tego pokrojoną drobno pietruszkę ,ser żółty i żółtka .Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku .Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy ,pasztet będzie delikatniejszy. Masę przekładamy do keksówki ,wyłożonej papierem do pieczenia ,wyrównujemy wierzch i pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut .Pasztet na wierzchu ma się zrumienić .Smakuje doskonale
Ladylaura.miesza w garach, a Dobra Kiełbasa dostarcza nam mieszanek przypraw. Z którymi możecie zapoznać się TUTAJ . A zapoznać się warto, bo przyprawy mają super. Zatem dzisiaj nabraliśmy ochoty na pasztet. Prosty i pyszny. Kremowa poezja smaku, serio. Chociaż akurat tym razem nie użyliśmy gotowej mieszanki przypraw, sami wszystko dobraliśmy. Ale jeżeli tylko chcecie to my polecamy do tego pasztetu mieszankę(...)wody po gotowaniu łopatki i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy wszystko z patelni, na której szkliła się cebula. Dodajemy też resztę przypraw i sól do smaku. Pasztet powinien być dość luźny, potem zgęstnieje. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia
Marder&Marder ManufacturePowiem wam, że najlepszy pasztet jaki jadłem kiedykolwiek robi Madzi babcia. Nie wiem co ona dokładnie tam daje, nie wiem jak go robi. Wiem tylko, że to jest z dodatkiem mięsa z królika. A może tylko z mięsa z królika? Kurcze, nie wiem. A babcia strzeże tajemnicy. Może jeszcze kiedyś uda mi się wyciągnąć od niej przepis. A póki(...)przepisu to postanowiliśmy zrobić taki pasztet w słoiku, do smarowania. Co prawda nie z królika tylko z kurczaka, ale okazało się, że też wyszedł rewelacyjnie. A wspomogła nas w tym Dobra Kiełbasa . Bo od jakiegoś czasu wspólnie robimy różne słoikowe smarowidła. To znaczy my z Madzią robimy, a Dobra Kiełbasa dostarcza nam potrzebnych rzeczy. Czyli m.in. mieszanek przypraw (z którymi
Marder&Marder ManufacturePyszny pasztet domowy, którego wykonanie jest ekspresowe i nie wymaga pieczenia. Polecam także sprawdzony przepis pasztet z cukinii Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 5 dag tłuszczu 20 dag wędzonego boczku 10 dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 pęczek natki pietruszki sól do smaku pieprz Wykonanie: Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone mięso i dusić na wolnym(...)duszenia mięsa włożyć pokrojony boczek, następnie zmielić w maszynce na gładką masę. Masło utrzeć , dodać kwaśną śmietanę, drobno posiekaną pietruszkę, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać z mięsną masą . Pasztet wyłożyć na salaterkę i podawać dobrze schłodzony z pieczywem
Tradycyjna Kuchniamój pierwszy pasztet w karierze! ;D już od tak dawna miałam ochotę na pasztet! ale powiedziałam zdecydowanie NIE kupnym produktom, a nadchodzące święta jak najbardziej sprzyjają pieczeniu domowego pasztetu więc nie pozostało mi nic innego i wzięłam się do dzieła ! Przepis znalazłam na stronie kotle.tv polecam! ;) Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 450g) 500g mięsa mielonego z indyka plaster selera
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJuż dawno chciałam poeksperymentować z wegetariańskim pasztetem, w internecie przeglądałam przepisy na pasztety z soczewicy, soi, ciecierzycy, a że ostatnio dostałam paczkę z firmy Kupiec , która była pełna fasoli różnego rodzaju zdecydowałam się na pasztet z fasoli ;) Smak oryginalny, trudny do porównania, zależy od gustu każdego z nas, dlatego sami oceńcie czy to Wasz smak ;) Zawsze możecie też pokombinować
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość