Bardzo udany recykling mięsa z kaczki z rosołu. Powstał smaczny pasztet z kaczki, bez glutenu i bez jajek. Zamiast bułki dodałam gotowane ziemniaki, a zamiast jajek mielone siemię lniane. Oczywiście jeśli możecie wszystko jeść, to można dodać 1 bułkę namoczoną i zmieloną oraz 3 jajka. Pasztet najlepiej kroi się po całkowitym
To co kochamNajlepszy pasztet, jaki upiekłam i jadłam, a piekę dużo różnorodnych pasztetów. Jest bardzo miękki, aromatyczny i chrupiący dzięki orzechom. Ładnie się kroi ukazując zielonkawe pistacje. Najlepiej smakował z sosem żurawinowym i był niekwestionowanym królem wszystkich świątecznych wędlin, bo wyszedł jako pierwszy. Składniki: • 1 gotowana kaczka z rosołu • warzywa z rosołu – 3 marchewki
To co kochamprzygotowania tego pasztetu zachęcił mnie przepis znaleziony u Niki . Muszę przyznać, że się nie zawiodłam - pasztet wyszedł bardzo smaczny, okazał się niekłopotliwy w przygotowaniu, dobrze trzymał formę podczas krojenia, a jednocześnie dawał się łatwo rozsmarować. Z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole. składniki: 1/2 kg wątróbki drobiowej 1/2 kg filetów z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku
babka w formieJesienny, wegetariański pasztet Ma jedwabistą, zwartą konsystencję, co dla mnie jest podstawą udanego pasztetu. Ma wspaniały kolor i łatwo się kroi. Dynia w połączeniu z soczewicą i dobrze wyczuwalnym czosnkiem smakuje naprawdę wspaniale. 600 g miąższu z dyni 200 g czerwonej soczewicy 3 średniej wielkości cebule 3 łyżki kaszy manny 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 2 łyżeczki soli
BullioJesienny, wegetariański pasztet Ma jedwabistą, zwartą konsystencję, co dla mnie jest podstawą udanego pasztetu. Ma wspaniały kolor i łatwo się kroi. Dynia w połączeniu z soczewicą i dobrze wyczuwalnym czosnkiem smakuje naprawdę wspaniale. 600 g miąższu z dyni 200 g czerwonej soczewicy 3 średniej wielkości cebule 3 łyżki kaszy manny 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 2 łyżeczki soli
Bulliowiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie domowe smarowidła na kanapki. Jednym z nich jest pasztet. Zawsze przygotowuję go w słoikach, które potem pasteryzuję i wstawiam do lodówki. Tam mogę go przechowywać nawet do pół roku. Składniki: * 1 kg mięsa drobiowego * 500 g wątroby wieprzowej * 1 mała cebulka * sól, pieprz do smaku * marchewka, por, pietruszka, seler(...)część oskubać od kości. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę bardzo drobno posiekać, podsmażyć, dodać do mięsa. Wlać około 1 szklanki wywaru, doprawić do smaku, wymieszać. Tak przygotowany pasztet przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić. Do garnka wstawić słoiki, zalać wodą tak aby słoiki były pokryte wodą i pasteryzować około 30 minut. Wystudzone przechowywać w lodówce
Zrób to smaczniePasztet z cukinii gościł już na moim stole, lecz tym razem postanowiłam nadać mu nieco śródziemnomorskiego charakteru. Użyty przeze mnie ser feta z bazylią i oregano świetnie komponuje się z suszonymi pomidorami i obowiązkowym dodatkiem oliwek. Świeże zioła natomiast nie mają sobie równych- mięta i tymianek idealnie pasują do cukinii. Dodałam również zieloną pietruszkę. Pasztet niesamowicie pachniał już podczas
Wrzosowa PolanaJakie macie zdanie o wątróbce drobiowej? Lubicie czy raczej omijacie szerokim łukiem? A może lubicie wątrobiane pasztety? Jeśli tak to to danie przypadnie wam do gustu. Zapraszam do przygotowania p âté , czyli francuskiej odmiany pasztetu. Jest to masa delikatna , kremowa, z aromatem wina, idealna do chleba na kolację , czy jako przekąska dla gości . Dla wielbicieli wątróbki będzie to nie lada
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszny pasztet jajeczny :) W przygotowaniu tego pasztetu zainspirowałam się przepisem ze strony Doradca smaku (oryginalny przepis tutaj) , jednak trochę go zmodyfikowałam. Polecam, bardzo smaczny, idealny na kanapki. Składniki: * 10 jajek ugotowanych na twardo * 4 pieczarki * 5 jajek * bułka tarta * sól, pieprz, ostra papryka * 4 parówki Wykonanie: 10 jajek ugotować
Zrób to smaczniePrzepis na domowy pasztet cielęco - wieprzowy, który nie jest ani za suchy, ani za tłusty i dobrze się go kroi. Pasztet zrobiony w domu ma dużą przewagę nad kupnym, zupełnie inaczej smakuje, a przede wszystkim wiemy co w sobie zawiera. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneDziś na wytrawnie, zamiast ciasta czy mazurka będzie pasztet z podrobów i drobiu. Składniki: bulion warzywny 1 szklanka wątróbka drobiowa 300 g pierś z kurczaka 300 g czosnek 4 ząbki pieprz biały mielony sól do smaku majeranek 1 łyżka Dodatkowo: marchew 4 szt seler 100 g por 100 g pietruszka 100 g sól i pieprz do smaku Wykonanie: Wątróbkę(...)razem z podrobami i ugotowaną marchewką . Dolewamy szklankę wywaru warzywnego( jak nadal za suche to dodajemy odrobinę jeszcze wywaru). Foremkę możemy wyłożyć folią spożywczą i wkładamy pasztet. Do lodówki trafia na całą noc. Teraz możemy śmiało na kanapki smarować. Bulion warzywny: Do garnka wlewamy litr wody ,dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Wkładamy kawałek
Różowa kuchniapasztet nie do końca jest wegetariański, ale większość składników to warzywa. Składniki : około 30 dag wątróbki wieprzowej 30 dag fasoli piękny Jaś duża cebula i taka sama marchew 3 jajka 3 - 5 łyżki masła klarowanego ewentualnie suszona żurawina do smaku: sól, pieprz czarny i ziołowy, gałka muszkatołowa, oregano, maggi, papryka ostra mielona, kurkuma Przygotowanie; Obraną marchew, cebulę(...)papierem do pieczenia, piec około 1 godz. w temp. 170 *C Pasztet z chlebem na soku z marchwi
Proste PotrawyPasztet warzywny Składniki: 5 marchewek 5 dużych ziemniaków 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera pół szklanki zielonej soczewicy 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki płatków jaglanych 5 łyżek oliwy z oliwek sól majeranek estragon 2 liście laurowe ziele angielskie Soczewicę ugotowałam do miękkości. Pozostałe warzywa obrałam i ugotowałam z dodatkiem soli, liści laurowych oraz ziela angielskiego. Wszystkie warzywa, słonecznik oraz(...)płatki zmieliłam za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Dodałam oliwę, sól, majeranek oraz estragon. Całość dokładnie wymieszałam i przełożyłam do keksówki. Pasztet piekłam 50 min., temp. 180°C. Najlepiej smakuje następnego dnia, po wstawieniu do lodówki
nietadietastycznia był dzień Wegetarian, dlatego zrobiłam pasztet z selera. Rodzina uznała, że smakuje jak tradycyjny. Mnie także zaskoczył pozytywnie smak. Tym bardziej, że nie lubię selera. A zjadłam ze smakiem nawet bez ketchupu ;) Emotikon grin A Wy z czego robicie wegetariańskie pasztety? Pochwalcie się w komentarzach Składniki: 2 duże ugotowane selery starte na tarce
Bon Appetit Małgorzatychyba opowiadać, jest wszędzie pełno wiadomości. Napiszę tylko że może być jednym z wielu zamienników białka zwierzęcego, dlatego jest tak kochana przez wegetarian. Ja osobiście też bardzo ją lubię. Pasztet dzisiaj zrobiony polecam na jutrzejsze szaleństwa sylwestrowe. Wegetariański pasztet z soczewicy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie