Pasztet niekoniecznie musi być praco i czasochłonny, może być szybki, prosty i smaczny. Taki właśnie jest pasztet z tuńczyka z serkiem. Doskonała przystawka podana z pieczywem, lub w formie pasty na chlebek. 1 puszka tuńczyka w oleju 1 serek śmietankowy APETINA 1 bułka mleczna pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny Tuńczyka należy porządnie odsączyć z zalewy. Bułkę pokroić
Jadło i czytadłoUwielbiam mięsne pasztety ze słodką nutą w tle. Pasztet z wątróbki kurzej z miodem, słodką śmietanką i dżemem ananasowym należy do moich faworytów. Można go przygotować w formie keksowej lub upiec w słoikach i przechować na później, w sam raz na pyszne śniadanie. 1 kg wątróbki kurzej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% 4 jajka
Jadło i czytadłomożliwe bez boczku, słoniny, podgardla lub innych tłuszczów będących nośnikami smaku. Zaprzeczeniem tej teorii jest kuchnia tajska, jedna z najlepszych na świecie, smaczna, aromatyczna i dietetyczna. Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam z podudzi kurczaka wolno gotowanych z włoszczyzną i dodatkiem przypraw do zupy pho. Gorąco polecam. Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka(...)wymieszać. Masę przełożyć do keksówek posmarowanych olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia. Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz domowy chleb z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie ( tu przepis
SzczyptaSmaQBardzo dziękuję wszystkim za miłe przywitanie i ciepłe słowa :) Jako, że byłam trochę na diecie dukana, dzisiaj zaległy przepis na pasztet dukana. Powiem szczerze, że jest dosyć suchy, ale bardzo dobry w smaku. :) Składniki: 1 kg piersi kurczaka 70 dag wątróbki 2 jajka duża cebula sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, majeranek 2 łyżki otrąb pszennych(...)cebulą. Do zmielonego mięsa dodajemy 2 jajka i otręby pszenne, a następnie przyprawiamy do smaku. Ja dodałam także dwie łyżki rosołu w którym gotowałam mięso, żeby pasztet nie był za suchy. Wąską blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie wypełniamy masą mięsną. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieSmaczny, dobrze doprawiony pasztet z soczewicy z wyczuwalną nutą curry. Równie dobrze smakuje na ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek. Polecam wypróbować go nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim lubiącym orientalne smaki :) Składniki na formę 10x20cm: 250 g suchej czerwonej soczewicy 2 duże marchewki 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 jajka 2-2,5 łyżeczki curry(...)ponownie dobrze wymieszać. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 45 minut (aż pasztet ładnie się zarumieni). Po wystudzeniu przechowywać w lodówce
Ze smakiem i z pasjąnich różne rzeczy :) Kiedyś pokazywałam Wam ślimaczki z serem zapiekane pod beszamelem , pamiętacie? Dzisiaj będzie inna wersja i bez sosu :) Wątrobiankę chyba zna każdy. To taki pasztet z większą ilością wątróbki, delikatniejszy w swojej strukturze, bardzo często lekko podwędzony. Pierwszy raz z naleśnikami z wątrobianką zetknęłam się wiele lat temu u mojej ówczesnej teściowej. Bardzo mnie(...)było, a te proste naleśniki na stałe zagościły w mojej kuchni. Do przygotowania takich ślimaczków potrzebujemy: naleśniki - można wykorzystać >ten przepis< , wątrobiankę lub pasztet, kawałek żółtego sera , odrobinę masła i bułki tartej do kokilki. Naleśniki smarujemy wątrobianką. Nie za cienko, ale i nie za grubo. Zwijamy ciasno w rulonik i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki
Codzienna kuchnia niecodziennaGoose leg, stuffed with pate and dried plums Składniki: 1 udko z gęsi 10 dag pasztet z wątróbki 8 śliwek suszonych sól pieprz majeranek oregano Wykonanie: Z gęsiego udka wyluzować i wyciąć kości. Uważać, żeby nie uszkodzić skóry. Mięso doprawić przyprawami. Pasztet wymieszać ze śliwkami, rozłożyć na mięsie, całość zwinąć w roladę. Skórę zszyć nitką kucharską. Udziec włożyć
Kulinarny karnet ChristopheraJako że nie jem mięsa lubię wszelkie wariacje na temat past i pasztetów z warzyw. Jeśli znudziła się Wam szyneczka i serek, to zróbcie sobie taki pasztet, jest pyszny…. Składniki: 2 szklanki fasoli, 20dag pieczarek, 2 cebule, ziemniak, marchew, pietruszka, kawałek selera, 2 jajka, czerstwa bułka, szklanka mleka, majeranek, sól, pieprz
Anioły w kuchniBardzo lubimy gotować po wegetariańsku. Dziś jedna z wariacji na temat pasztetu sojowego ;) Składniki: 450g suchych ziaren soi główka kapusty 2 cebule 1 marchew 5 łyżek płatków owsianych 2 jajka kminek mielony pestki dyni i słonecznika sól, pieprz oliwa Wykonanie: Soję namoczyć na noc, następnego dnia ugotować . Oddzielnie ugotować kapustę i marchew,(najlepiej na parze). Cebulkę zeszklić na oliwie(...)Warzywa ostudzić i przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z jajkiem, płatkami owsianymi, przyprawami. Masę wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub formy na pasztet. Wyrównać wierzch i posypać pestkami dyni i słonecznika. Piec ok 1 godz w temperaturze 180 stopni. Podawać na ciepło lub zimno
Anioły w kuchniChcesz upiec pyszny pasztet...zapraszamy do wypróbowania tego przepisu;) Składniki; 1/2 kg fasoli, 5 cebul, 2 marchewki, 5 jaj, bułka tarta, 2 liście laurowe, przyprawa do dań z fasoli, curry, gałka muszkatołowa, kumin rzymski, ziele angielskie, olej, sól, pieprz, Wykonanie; Fasole namaczamy we wodzie na około 12 godzin. Po tym czasie gotujemy ją w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych(...)bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej foremki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku /wcześniej do 200 stopni/ w temp. 180 st. przez ok. 30-40 minut. Pasztet jest upieczony , gdy jego brzegi "odchodzą od foremki. Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU.PL Źródło "143 przysmaki Siostry Anastazji
Anioły w kuchniPełen warzyw pasztet jarski na talerzu tworzy bardzo kolorową kompozycję.Łatwy i pyszny przepis...imponujący wynik. Jednym słowem, udowadniam dzisiaj, że warzywa mogą być równie satysfakcjonujące jak mięso. Składniki; 50 dkg marchewki, 50 dkg selera, 50 dkg zielonego groszku, 4 jajka, 2 białka, 6 łyżek śmietany 18 %, gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny, pieprz biały, ostra papryka, sezam, Wykonanie; Gotujemy osobno(...)solą i gałką muszkatołową. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy sezamem. Wykładamy do foremki masy wg. kolejności; marchwiowa, selerowa, groszkowa. Pieczemy w kąpieli wodnej ok.70 minut w temperaturze 180 stopni. Pasztet ostudź i włóż na kilka godzin do lodówki. Źródło "Wielkanoc przy rodzinnym stole
Anioły w kuchniDziś zapraszam na pasztet z cukinii. Okazuje się, że cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, można z niej zrobić naprawdę wiele smacznych rzeczy. Tym razem postawiłam na pasztet. Jest naprawdę pyszny i bardzo delikatny. Świetnie smakuje na kanapkach, ale też samodzielnie z sosem czosnkowym. Piekłam w keksówce 20x10 Składniki: 750 g. cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu środków) 1 większa
Agusiowe smakołykibardziej wyszukanego smaku, babeczki można napełnić kremem cytrynowym (lemon curd) lub musem z białej czekolady. Niektóre wersje zawierają również wytrawne nadzienia, takie jak ser kozi z figami, czy pasztet z żurawiną. Jak zrobić kruche ciasto do babeczek? Aby zrobić kruche ciasto do babeczek, potrzebujesz mąki, masła, cukru pudru i żółtek. Masło powinno być zimne, aby ciasto miało odpowiednią kruchość. Mąkę(...)bardziej wyszukanego smaku, babeczki można napełnić kremem cytrynowym (lemon curd) lub musem z białej czekolady. Niektóre wersje zawierają również wytrawne nadzienia, takie jak ser kozi z figami, czy pasztet z żurawiną. " } } , { "@type": "Question", "name": "Jak zrobić kruche ciasto do babeczek?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Aby zrobić kruche ciasto do babeczek, potrzebujesz mąki, masła, cukru pudru i żółtek. Masło powinno być
Via Gustozamieszczałem przepis na placki warzywne z warzyw po gotowaniu rosołu. I pisałem wtedy, że jeszcze kilka przepisów na wykorzystanie takich warzyw się pojawi. Więc teraz pojawia się przepis na pasztet. Fajna rzecz, ogólnie bardzo lubię takie pasztety. Ten też wyszedł naprawdę dobrze. I cieszy mnie również niemarnowanie jedzenia. My zawsze przetwarzamy wszystko co się da. A Wy macie jakieś swoje
Marder&Marder ManufacturePieczone buraki, kapary i nuta świeżego chrzanu to pyszne połączenie smaków. Taka sałatka sprawdzi się jako dodatek do obiadu, jak również do wędlin czy pasztetów 😊 Składniki: -2 duże upieczone buraki - łyżka kaparów z zalewy -2 suszone pomidorki w oleju -garść posiekanego szczypiorku -pół strąka czerwonej papryki -łyżka świeżo startego chrzanu -sok z połowy cytryny - 1/2 łyżeczki cukru -łyżka(...)szczypiorek, chrzan, sok, cukier, sól i pieprz oraz olej. Wymieszać wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie i odstawić na godzinę do lodówki. Podawać jako dodatek do obiadu czy wędlin lub pasztetów. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Kulinarne przemyslenia