Kruchy tort kawowy to tort idealny. Delikatne, rozpływające się blaty, przełożone lekkim kremem kawowym, a wszystko podkreślone cierpką nutą galaretki porzeczkowej. Czego chcieć więcej? :) Polecam przepis
Korniszonkiprzepisów na zupy, jak również do czego można wykorzystać rosół wegański, znajdziecie tutaj . I pamiętajcie, warzyw z rosołu nigdy nie wyrzucajcie! Możecie z nich przygotować pyszną sałatkę jarzynową lub pasztet jaglany . Przepis na rosół wegański Składniki Warzywa 1 duża cebula (170 g) 2 ząbki czosnku (10 g) 2 duże marchewki (280 g) średni por (150 g) 1/2 selera(...)małej mocy palnika przez 1 godzinę – 2 godzin (mówią, że im dłużej tym lepiej ;)). Warzyw z rosołu nie wyrzucajcie! Możecie z nich przygotować pyszną sałatkę jarzynową lub pasztet jaglany . Wartości odżywcze w całości w 100 ml Wartość energetyczna 312 kcal 31 kcal Białko 3 g < 0,5 g Tłuszcze 30 g 3 g Węglowodany netto
WegePrzepisPrzepis na puszysty i prosty w przygotowaniu pasztet jajeczny z pieczarkami, idealny na wielkanocny stół. Składniki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 15 dkg pieczarek 1/2 dużej cebuli lub 1 mała 2 łyżki tarkowanego sera 1/2 pęczka szczypiorku 1/4 szklanki tartej bułki 2 łyżki gęstej śmietany 1,5 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie Ugotowane jajka i pieczarki zetrzeć(...)pieczarki z cebulą i podsmażyć. Następnie wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku. Masę wyłożyć do foremki i zapiekać ok. 60 minut w 200 stopniach. Autor przepisu: Irena Smith Artykuł Pasztet jajeczny z pieczarkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyiekąc pasztet z soczewicy niewielką ilość masy przeznaczoną na pasztet umieściłam w małych foremkach na babeczki. Myślę, że będą smaczną ozdobą na Wielkanocnym stole. W zależności od wypiekanej ilości potrzeba będzie połowy składników z głównego przepisu. Składniki: soczewica czerwona - 1 szklanka dynia kawałek ok. 1 szklanki marchew - 1 szt. czosnek 1 sztuka cebula mała 1 szt. bułka tarta bezglutenowa
AZgotuj!Błyskawiczny przepis na pasztet z wątróbki drobiowej. Idealny do smarowania na kanapki. Składniki 1 kg wątróbki drobiowej 1 duża cebula 1 kostka masła 1 paczka tymianku sól pieprz Przygotowanie Wątróbkę i cebulę dusimy na kostce masła. Jak już wątróbka przestanie być krwista przekładamy całość do blendera. Miksujemy i doprawiamy. Układamy w foremce i zostawiamy do schłodzenia w lodówce. Autor przepisu(...)Małgorzata Zarębska Artykuł Pasztet z wątróbki bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyŚwięta, święta i po świętach. Uwielbiam czas około świąteczny, nie mniej jednak styczeń to ten czas kiedy można odpocząć, nabrać dystansu, powoli i spokojnie zacząć nowy rok. Pasztet to "danie" bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół, obok innych swojskich wyrobów, pieczonych schabów, wędzonych karkówek i kiełbas. Idealnie pasuje na śniadanie czy kolację, ale warto pamiętać, że z takiego(...)gotowego pasztetu możemy zrobić również farsz do pasztecików czy pierogów. Składniki na dwie formy keksowe: 0,4 kg wołowiny (2 opakowania mięsa wowołoweo na tatara) 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,3 kg boczku wędzonego 0,2 kg wątróbki drobiowej 1 korzeń selera 3 duże marchewki 1 duży por 1 duża pietruszka 1/2szklanki bułki tartej 3 jajka natka pietruszki
Życie zaczyna się w kuchnigałka muszkatołowa 1g/kg -cebula 3 sztuki średniej wielkości -olej z pestek winogron lub inny -rosół z gotowania podgardla /ilość taka aby masa pasztetowa była dość luźna, pasztet ma być smarowny . -słoiki, puszki 300 g WYKONANIE Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec mięsny był całkowicie przykryty. Wodę podgrzewamy do 80 stopni i wrzucamy mięso(...)blendera. Po zmieleniu składników zabieramy się za przyprawianie. Podczas mieszania musimy ocenić gęstość naszego farszu i w razie potrzeby dolewamy rosołu. Masa mięsna ma być w miarę luźna pasztet ma być smarowny. Napełniamy słoiki puszki, na wierzch dajemy łyżeczkę oleju jadalnego ja dałem z pestek winogron. OBRÓBKA TERMICZNA Puszki lub słoiki sterylizowałem w szybkowarze 50 min. Po obróbce
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Mój pierwszy pasztet w życiu. Musiałam go dziś zamrozić, bo zjedlibyśmy go jeszcze przed świętami. Genialny, no sorry. Od początku wiedziałam czym go przyprawię, skonsultowałam tylko parę detali z moim tatą i tak oto jest. Róbcie. Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 300 g wątroby wieprzowej 300 g podgardla lub surowego boczku 1 marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera(...)wysokości i pieczemy godzinę w 200 stopniach. Taka ilość mięsa zmieściła mi się do foremki o wymiarach: dł. 36 cm, szer. 12 cm, wys. 7 cm. Artykuł Pasztet wieprzowy pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovymielonego imbiru 20 suszonych śliwek sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę (ja właśnie nastawiłam barszcz na sylwestra). Łopatkę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy do zrumienienia. Na tej samej patelni rumienimy obrane kawałki cebuli(...)foremek o wymiarach: 1 – dł. 36 cm, szer. 12 cm, wys. 7 cm, 2 – dł. 21 cm, szer. 10 cm, wys. 5 cm. Artykuł Pasztet ze śliwkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovywszystko przemielić- razem z warzywami Masę doprawić do smaku przyprawami, wlać roztrzepane jajka i masę dokładnie wyrobić Wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia 2 foremki, wyrównać wierzch pasztetów Piekłam ok. 1 godz. w temp.180*C Z tej ilości mięsa wyszły mi 2 foremki 10 x 22 cm oraz 2 małe słoiczki, które pasteryzowałam 2 -krotnie. Pasztet jest bardzo delikatny
Proste PotrawySprawdź jak zrobić pyszny domowy pasztet wieprzowo-drobiowy. Idealny na święta i inne rodzinne uroczystości. Składniki: 4 ćwiartki kurczaka 70 dag podgardla 30 dag wątróbki drobiowej 50 dag marchwi 2 pietruszki por pół selera cebula 8 jajek natka pietruszki 2 kajzerki Sposób przygotowania: Wszystko gotujemy na 10 minut przed wrzucamy wątróbkę. Ostudzić i zmielić. W rosole namoczyć bułki dodać przyprawy(...)przyprawach gotować. Piec tak 1.5 godz w temperaturze 180 góra dół. Warzyw można mniej dać chodzi o marchew. Dolewamy rosół żeby wyrobić mięso. Autor przepisu: Bożena Piotrowska Artykuł Pasztet wieprzowo-drobiowy pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyŚledzie z suszonymi owocami - świąteczne śledzie tutti frutti Śledzie z suszonymi owocami to kolejna śledziowa wariacja - idealne połączenie smaków słodkich, słonych i kwaśnych. Wytrawne, świąteczne śledzie
KorniszonkiŚledzie z żurawiną i cebulą Śledzie to zadziwiająco pyszne ryby, które można przygotować na sto sposobów. Szczególnie te solone dają prawdziwe pole do kulinarnego popisu
KorniszonkiGolonka pieczona w glazurze z wędzoną papryka pimenton Golonka pieczona w glazurze z papryką pimenton to golonka w wersji de lux. Delikatne mięso, cudowny tłuszczyk, aromat
Korniszonkiwyobrażam sobie świat bez domowych wyrobów, szczególnie pasztetu, który wręcz uwielbiam. Tym razem pokusiłam się o dodatek a mianowicie śliwki suszone, które świetnie komponują się z wytrawnym mięsem. Dzięki śliwkom jest bardziej aromatyczny, a przygotowany w domu na pewno jest bardziej treściwszy i lepszy jakościowo. Taki pasztet możemy również wykorzystać jako nadzienie do pierogów
Życie zaczyna się w kuchni