Kocie oczka - stary przepis na tradycyjne kruche ciasteczka przełożone dżemem 78Kocie oczka, tradycyjne ciasteczka znane w Galicji i na Śląsku Cieszyńskim Dla mnie kocie oczka to smak dzieciństwa . Takie kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka
Korniszonki
Śledzie z powidłami i wędzoną papryką pimenton 72Śledzie z powidłami i wędzoną papryką pimenton Śledzie z powidłami i dymnym posmakiem pimentonu i śliwek są naprawdę warte wypróbowania . Mają głęboki, dymny smak, przełamany słodyczą
Korniszonki
Kruche rogaliki babci Rysi 70Kruche rogaliki babci Rysi z Ustronia. Ciasteczka cieszyńskie na Boże Narodzenie Mam dla Was kolejny przepis, który zawdzięczam babci Rysi z Ustronia. To receptura na przepyszne
Korniszonki
Uszka z grzybami z wigilijną wróżbą 73Wigilijne uszka z grzybami Dzielę się z Wami moim domowym przepisem na uszka z grzybami . Nie różni się od specjalnie od innych, które znajdziecie w internecie
Korniszonki
Świąteczne choinki z tuńczykiem, serkiem i koperkiem 77Choinki z serkiem, tuńczykiem i koperkiem - efektowna przystawka lub świąteczna przekąska Choinki z serkiem, tuńczykiem i koperkiem to ostatnio hit , który bez przerwy pojawia się Facebooku
Korniszonki
Śledzie po wileńsku, czyli śledzie w pomidorach, z grzybami i kiszonymi ogórkami 65Wigilijne śledzie po wileńsku Śledzie po wileńsku to wyjątkowo pyszna propozycja wigilijnej przystawki . W tym przepisie tradycyjne solone śledzie łączymy ze słodkimi pomidorami, cebulą i aksamitnymi
Korniszonki
Pasztet z mięsa z rosołu 336ostatnim gotowaniu zostało mi sporo mięsa i jakoś nie miałam na niego pomysłu. Wpadł mi w oko pasztet. Miałam mieszane uczucia, ale efekt przerósł moje oczekiwania. To od teraz mój ulubiony sposób na mięso z rosołu 😁 Składniki: mięso z rosołu, u mnie była to ćwiartka z kurczaka, 6 skrzydełek drobiowych oraz szponder wołowy, w sumie miałam około(...)Mięso wymieszać z jajkiem, cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, warzywami oraz przyprawami i bułką tartą. Dokładnie wymieszać. 4. Małą foremkę posmarować olejem, oprószyć bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną na pasztet. Wyrównać. Wierzch oprószyć majerankiem, wyłożyć 3 listki laurowe oraz kilka kulek ziela angielskiego. 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 60 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Sałatka z tuńczykiem, ziemniakami i kiszonym ogórkiem po wiejsku 68Prosta sałatka z tuńczykiem i ziemniakami w stylu wiejskim Polecam przepis na bardzo prostą, ale pyszną sałatkę z tuńczykiem, ziemniakami i kiszonym ogórkiem, z dodatkiem
Korniszonki
Śledzie z chutneyem śliwkowym, pomidorami i duszoną cebulą 65Śledzie z chutneyem śliwkowym, pomidorami i duszoną cebulą Dzielę się z Wami wyjątkowym przepisem na przepyszne śledzie z niecodziennym dodatkiem, jakiem jest chutney śliwkowy. Kompozycja smaków
Korniszonki
Prażynka francuska do tortu, czyli chrupka prażynka Callebaut 72Prażynka Callebaut, nazywana prażynką francuską lub chrupką Callebaut Prażynka Callebaut jest popularnym składnikiem w nowoczesnych słodkich wypiekach, przede wszystkim tortach i deserach, gdzie liczy się zarówno
Korniszonki
Placek królewski babci Marysi, czyli przedwojenny miodownik z masą budyniową 94Placek królewski babci Marysi, czyli tradycyjny miodownik z masą budyniową Ten przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, która dostała do jeszcze od swojej mamy. Ten przepis
Korniszonki
Bardzo kruche ciastka korzenne - idealne na Boże Narodzenie 69Kruche ciastka korzenne idealne na Boże Narodzenie Te korzenne ciastka mogą zastąpić tradycyjne pierniki . To przepyszne ciasteczka z ciasta kruchego - bardzo delikatne, rozpływające się w ustach
Korniszonki
Pasztet ze śliwkami - drobiowo wieprzowy 61Uwielbiam pasztety, i bardzo często jakiś robię, na co dzień takie zwykłe a od święta bardziej szczególne ,ale wszystkie pyszne. Tym razem zrobiłam pasztet ze śliwkami, nie tylko z drobiowego mięsa ale dodałam również łopatkę wieprzową, wyszło pysznie, wygląda również pięknie, sprawdzi się super na co dzień i na święta... Polecam Zobacz przepis
Swojskie jedzonko
Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego. Pachnąca i chrupiąca przekąska gotowa w 15 minut 69Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego to nie tylko błyskawiczna, ale i efektowna przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno do kawy, jak
Korniszonki
Jak przygotować farsz do gęsi 90gęsi, tworząc harmonijną i pyszną całość. Zapraszam do wypróbowania! Na moim blogu znajdziecie przepisy na gęsinę ( i na rogale też) jak choćby: Gęś pieczona Gęś faszerowana Okrasa z gęsiny Pasztet z gęsi PRZEPIS JAK PRZYGOTOWAĆ FARSZ DO GĘSI Składniki: 0,5 kg mięsa cielęcego lub wołowego 15 dag wątróbki gęsiej 1 pęczek natki pietruszki 1 całe jajko 10 dag kaszy(...)mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy gęś. Jeśli farsz nie mieści się w gęsi można resztę upiec w małej foremce obok. Gęś faszerowana luzowana Gęś pieczona Pasztet z wątróbek gęsich Rillettes z gęsi Okrasa z gęsi – tatar z gęsi Czy gęsinę można jeść na surowo Artykuł Jak przygotować farsz do gęsi pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje