pasztet - 4176 przepisów (strona:48/279)

Pasztet z indyka z pistacjami 63

bogatym źródłem tłuszczu - składają się aż w 67% z tego makroskładnika. Jedzmy więc pistacje, ale zachowajmy przy tym pewien umiar. Możemy ich jednak śmiało używać jako dodatku - np. do pasztetu z indyka. Pasztet z indyka z pistacjami - przepis Do przygotowania pasztety będą Ci potrzebne: 1kg piersi z indyka, 3 marchewki, 2 pietruszki, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe(...)niej mięsną masę warstwami, przesypując je pistacjami. 9. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C, na dno włóż formę z wodą (dzięki temu uzyskasz funkcję pieczenia na parze 😉) i piecz pasztet przez godzinę

Z notatnika dietetyka
Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej 56

Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z dodatkiem marchewki, pietruszki i ziaren słonecznika. To świetna alternatywa dla mięsnych pasztetów. Przepyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Kroi się go idealnie i gładko rozsmarowuje na pieczywie. Jak dla mnie… pasztet genialny! Składniki: 250 g czerwonej soczewicy 100 g kaszy jaglanej 1 średnia marchewka 1 mały korzeń pietruszki(...)zainteresować: → Pasta z ciecierzycy, pieczonej dyni i słonecznika → Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów → Hummus → Serek z nerkowców z suszonymi pomidorami i czerwonym pieprzem → Smalec z fasoli Artykuł Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Pasztet z mięsa z rosołu 909

Pasztet z mięsa z rosołu to doskonały pomysł na wykorzystanie resztek z rosołu, nie tylko samego mięsa ale też warzyw. Jeżeli macie dzieci to pewnie i u Was rosół często gości na stole ( to ulubiona zupa mojej córki) i tak samo często pojawia się problem co zrobić z pozostałościami. Ja mam swój standardowy zestaw - z mięsa robię właśnie ten pasztet(...)pastę do kanapek albo krokiety, a z warzyw najczęściej sałatkę.  Do pasztetu oprócz ugotowanego mięsa dodaję dużo podsmażonej cebulki dla smaku i trochę wątróbki, dzięki czemu jest delikatny i kremowy. Zajadam na kanapkach z kiszonym ogórkiem albo musztardą. Pasztet z mięsa z rosołu Składniki: Mięso z rosołu (ja najczęściej gotuję na kurczaku i wołowinie

Smaczny zeszyt
Pasztet wielkanocny 436

Przepis na ten pasztet to sprawdzona przez lata, rodzinna receptura. Przygotowuje go wiele osób w mojej rodzinie, ale nikt nie modyfikuje receptury. Takie klasyczne przepisy są doskonałe i nie wymagają zmian.  Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak. Jest soczysty, pełen smaku... idealny. Foremka pasztetu to jednoczesnie symatyczny i smaczny podarunek wielkanocny.   Składniki(...)formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm. Pasztet można z powodzeniem zamrozić. Może tez stanowić świetny upominek wielkanocny dla gości

Pyry na Gaz
Pasztet z indyka 83

Dzisiaj polecam zapiekany pasztet z indyka. Składniki 700 g fileta z indyka 200 g wątróbek drobiowych 3 jajka 2 bułki 2-3 marchewki szklanka mleka liść laurowy ziele angielskie sól pieprz gałka muszkatołowa Dzisiaj polecam pieczony pasztet z indyka. Wykonanie Wątróbki dokładnie oczyścić i ugotować. Filet pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości z marchewką, liściem laurowym i zielem(...)solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jeżeli masa jest zbyt gęsta podlać wywarem powstałym z gotowania mięsa. Wyłożyć do keksówki i piec ok 90 minut w temperaturze 180 stopni. Artykuł Pasztet z indyka pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Pasztet z selera z dynią 97

Dziś proponuję Wam kolejną odsłonę słynnego pasztetu z selera. Tym razem dodałam do niego dynię. Ale nie tylko dynia jest tu dodatkiem. Smak pasztetu podkręciłam dwoma rodzajami musztardy i jeszcze jednym nietypowym składnikiem. Jest to sos o nazwie Pierun , który jest bardzo ostry. Aby nie przedobrzyć dałam go mało bo bałam się jego ostrości. I to była wystarczająca ilość(...)pasztet. Sos Pierun jak i inne możecie kupić Tutaj . Polecam Wam te sosy jak i super deski do sosów nie tylko do swojej kuchni ale także na prezent. Każdy sos jest ładnie zapakowany i deski też. Tak więc jeśli szukacie już prezentów na zbliżające się Święta to warto pomyśleć o takim prezencie dla wielbicieli bardzo ostrych smaków i wielbicieli gotowania

Ewa w kuchni
Pasztet z kaczki 115

Moja rodzina bardzo lubi pasztety wszelkiego rodzaju. Nie jestem jednak przekonana co do pasztetów kupnych, z tego też powodu czasem pokuszam się o zrobienie swojego. Zazwyczaj używam do tego mięsa z kurczaka lub też samych warzyw - dziś przepis na bardziej luksusowy bo z dodatkiem kaczki.  Bardzo polecam wykonanie choć raz tego przepisu, gdyż pasztet wychodzi naprawdę ciekawy w smaku(...)duże , kurze jajka - 2 małe , najlepiej czerstwe bułeczki - sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie - do smaku - ew, do smaku 10 ml koniaku  - ew. czerwony pieprz marynowany na wierzch pasztetu jak u mnie lub plastry bekonu. Warzywa, oprócz cebuli myję, obieram, kroję w mniejsze kawałki ( nie ma znaczenia za bardzo w jakie bo i tak będzie miksowane)i wrzucam

Kuchnia Pełna Emocji
Pasztet z pieczarkami 79

Zrobiłam ostatnio przepyszny pasztet z pieczarkami. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, najwięcej czasu zajmuje pokrojenie pieczarek dlatego najlepiej wybierać te większe. Pieczarki powinny być świeże i białe wtedy pasztet nie będzie zbyt ciemny. Jest bardzo smaczny z dodatkiem chrzanu czy sosu tatarskiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasztet z pieczarkami Składniki 1 kg pieczarek (muszą być świeże i białe) 1 duża(...)wymiarach 25 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przekładamy masę i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut. Smacznego. Artykuł Pasztet z pieczarkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Pasztet z cukinii 126

Pierwszy raz zrobiłam ten pasztet z ciekawości jak smakuje. I muszę przyznać, że zasmakował mi. Tak więc będzie częściej gościł na moim stole. Choć oczywiście panowie nie jedli, bo jak to pasztet z warzyw jeść. Jeśli lubicie takie eksperymenty to zapraszam do skorzystania z przepisu. Pasztet jest modyfikacją kilku przepisów przeczytanych w internecie. Pasztet z cukinii

Ewa w kuchni
PASZTET Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI 133

czym kojarzy się Wam Wielkanoc? Wiadomo pisanki, zajączki, śmigus dyngus..Ale jeśli by zapytać o potrawy to na pewno żur, jajka we wszelakich postaciach no i pieczone mięsa oraz pasztety. Te ostatnie przygotowuję w moim domu bardzo często, nie tylko przy okazji świąt, dlatego że wszyscy je bardzo lubimy. Wedle uznania możemy do masy mięsnej dodać to co lubimy(...)wyszedł pasztet taki, za który podziękują Nam nasze kubki smakowe. Moja dzisiejsza propozycja to pasztet z dodatkiem pieczarek, dla wszystkich miłośników grzybów w sam raz. Składniki: 1 kg udek z kurczaka 30 dag piersi z kurczaka 10  pieczarek 3 marchwie 2 pietruszki 1 cebula 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Pieczarki obieramy, gotujemy w osolonej

Z Majeczką w kuchni
Pasztet litewski 132

Pasztet litewski , pasztet z wątróbki . Proponuję pasztet z wątróbki gęsiej. 420 g wątróbki (u mnie gęsia), 45 g masła (plus masło do duszenia), 1 średnia cebula (około 60 g), 3 – 4 łyżki białego wytrawnego wina, 45 g słoniny (u mnie solona słonina), sól, pieprz świeżo mielony, Wątróbkę oczyścić z błon. Poddusić na 2 -3 łyżkach masła razem z cebulą. Cebuli(...)świeżo zmielonym pieprzem. Słoninę pokroić drobną kostkę. Do naczynia do zapiekania wrzucić słoninę, równo wyłożyć nią dno. Na słoninę wyłożyć masę wątróbkową. Gotować na parze około godziny. Gotowy pasztet ostudzić

królestwo garów
PASZTET WEGAŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I WARZYWAMI 137

Wegański pasztet, którego głównym składnikiem jest ugotowana kasza jaglana (np. pozostała z obiadu). Znajdziecie w nim ponadto podsmażone na rumiano warzywa, pestki słonecznika i opcjonalnie także suszone pomidory ze słoiczka. Na koniec jeszcze mała miarka oleju, który razem z kaszą scala cały pasztet i nadaje mu odpowiednią konsystencję - sprawia, że pasztet nie rozsypuje się i nie kruszy po upieczeniu. Pozostaje(...)wilgotny w środku.  Wszystko porządnie doprawione dużą ilością aromatycznych przypraw, np. słodką i wędzoną papryką w proszku, suszonym majerankiem i oregano oraz szczyptą chili dla zaostrzenia smaku.  Pasztet najlepiej smakuje z ogórkiem małosolnym, na kromce pełnoziarnistego chleba posmarowanej majonezem. Polecam wszystkim poszukującym urozmaicenia w diecie. SKŁADNIKI 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (około 3/4 suchej) 1 marchewka

cool and minty
Pâté z kurzych watróbek 120

dzisiejszym wpisie zabieramy Was na wycieczkę do Francji. Nie będzie to co prawda przepis na foie gras, ale przygotowaliśmy dla Was równie pyszny pasztet z kurzych wątróbek. Powinien posmakować nawet tym, którzy nie przepadają za wątróbką. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, zajmuje to około 15 minut. Wątróbka flambirowana koniakiem nabiera wyrazistego, a jednocześnie łagodnego smaku. Tymianek dodaje pasztetowi(...)być naprawdę wysoki. 5. Na koniec doprawiamy wątróbkę tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. 6. Przekładamy zawartość patelni do naczynia blendera i miksujemy na gładką masę. 7. Przekładamy gotowy pasztet do kokilek i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 8. Przed podaniem roztapiamy na patelni łyżkę masła z tymiankiem i zalewamy powierzchnię pasztetu w kokilce. Pâté z kurzych wątróbek podajemy

W kuchni Katie
Świąteczny pasztet z pomarańczowej soczewicy na Wielkanoc 127

pasztet z pomarańczowej soczewicy miałam ochotę od dawna. To bardzo wdzięczne ziarno, bo nie trzeba go moczyć i szybko się gotuje, a potem miksuje na idealnie gładką masę. Trzeba tylko zadbać o odpowiednie jej natłuszczenie, bo inaczej wyjdzie coś suchego i bardzo sypkiego. Mój pasztet nie zawiera glutenu ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Sprawdzi się zatem w diecie bezglutenowej i roślinnej(...)mnóstwo różnych dodatków w postaci intensywnie pachnących przypraw oraz bakalii. W końcu to pasztet świąteczny przygotowywany z myślą o Wielkanocy 😃 Składniki : 400 g pomarańczowej soczewicy 3 łyżki siemienia lnianego 100 ml oleju lnianego cebula jabłko szczypiorek z jednej dymki listki z jednej gałązki rozmarynu łyżka czarnuszki łyżeczka suszonego cząbru łyżeczka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku

Weekendy w domu i ogrodzie
Pikantny pasztet marchewkowy 167

Pasztety warzywne często pojawiają się w mojej kuchni, bo są fajną i zdrową alternatywą dla kawałka sera i szynki w kanapce. Dziś proponuję Wam obłędny pasztet z marchewką, soczewicą i masłem orzechowym. Marchewka tak samo jak dynia lubią masło orzechowe. Oj tak. I to bardzo. Nie pomijajcie tego składnika, bo dodaje fajnego twista. W przepisie jest harissa. Jeśli nie chcecie(...)kupować całej tubki pasty, dodajcie 1 łyżeczkę więcej koncentratu pomidorowego i łyżeczkę ostrej papryki. Wiem, że pewnie ciężko będzie wytrzymać, ale poczekajcie aż pasztet całkowicie ostygnie. Dopiero wtedy zacznijcie go kroić. Wcześniejsze próby mogą skończyć się katastrofą. Ilość porcji: 1 foremka o długości 16cm Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki: soczewica czerwona – 1 szklanka marchewka – 500g kasza jaglana

wiecejwarzyw.pl