pasztet - 4225 przepisów (strona:49/282)

Pasztet z czarnej soczewicy i jarzyn 148

kawałka mięsa. Przyznaję wtedy, że brak mięsa w diecie powoduje, że przygotowywane potrawy są ciekawsze, rozwijają nasze umiejętności kulinarne i dają większe pole do popisu. Przykładem tego jest pasztet, który upiekłam niedawno z jarzyn, na których robiłam wywar i czarnej soczewicy. Składniki : 300 ml czarnej soczewicy 4 małe ugotowane do miękkości marchewki duża pietruszka ugotowana do miękkości kawałek selera ugotowany(...)Wyrównać wierzch i ułożyć na nim kawałki pieczarki (trzeba je lekko docisnąć). Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć pasztet z piekarnika. Odstawić w keksówce do lekkiego ostudzenia, a potem wyjąć razem z papierem. Papier usunąć, gdy pasztet zrobi się chłodny. Pasztet ma wilgotną konsystencję. Nadaje się na kanapki

Weekendy w domu i ogrodzie
Wigilia bez mleka. Świąteczne przepisy dla dorosłych i dla dzieci 270

doskonałe danie dla małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Dodatek oleju do ciasta na pierogi sprawia, że jest ono bardziej elastyczne, dlatego lepienie pierogów idzie bardzo szybko. Pasztet z żurawiną Pasztet to jeden z produktów, które niemal zawsze mają w składzie mleko. Dlatego na święta możemy upiec własny pasztet z żurawiną . Jego przygotowanie wbrew pozorom jest bardzo proste. Domowy(...)pasztet można podać 1,5 rocznemu dziecku. Kompot z suszu Przygotowanie kompotu z suszu jest bardzo proste. Choć nie wszyscy przepadają za jego smakiem, to kompot z suszu jest doskonałym dopełnieniem wigilijnej wieczerzy. Doskonale wpływa on na trawienie po obfitej kolacji. Ze względu na dodatek miodu, taki kompot można podać dzieciom, które skończyły rok. Pieczony schab – na obiad

Dieta bez mleka
Pasztet z dziczyzny 157

Pasztet można przygotować z każdego rodzaju mięsa: z kaczki , gęsi , dzika , wieprzowy , z zająca ... Czasem mamy różne resztki mięsa gotowanego, duszonego, drobiu pieczonego... ja właśnie miałam trochę dziczyzny i postanowiłam zrobić z niej pasztet. Pasztet z dziczyzny. 700 g gotowanego lub pieczonego mięsa (u mnie zając, gęś, jeleń, dzika kaczka), 500 g ugotowanego podgardla*, 500 g watróbki (u mnie gęsia(...)sucha kajzerka, gałka muszkatołowa, 3 jaka, sól, tłuszcz do smażenia wątróbki i posmarowania pasztetu (u mnie gęsi). Kajzerkę namoczyć w wywarze z podgradla. Wątróbkę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie mięsa, wątróbkę, podgardle, odciśniętą bułkę trzykrotnie zemleć. Dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i gałką muszkatołową. Dodać jajka i wymieszać. Przełożyć masę do form wyłożonych papierem do pieczenia, lub wysmarowanych tłuszczem

królestwo garów
Domowe wędliny i mięsa na Boże Narodzenie 689

warto wykorzystać jako element talerza wędlin albo podać na ciepło, na świąteczny obiad.   Na talerzu wędlin świetnie sprawdzą się na zimno peklowane szynki i peklowana rolada z boczku. Pasztet pieczony klasyczny sprawdzi się w obu wersjach – podany na zimno, z sosem chrzanowym lub żurawiną, albo jedzony na ciepło – po podgrzaniu. Podobnie piernikowa rolada z wieprzowej łopatki(...)kilka dni. Szczegóły jak zawsze znajdziecie przy każdym z przepisów. Udanego gotowania! Peklowana szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Boczek peklowany pieczony – rolada z boczku Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Piernikowa rolada z łopatki wieprzowej, nadziewana

Karo in the Kitchen
No to pasztet. Wegepasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami. 129

pasztet… wegepasztet i to całkiem niezły. Z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Wilgotny, zwięzły, bezproblemowo się kroi, dobrze rozsmarowuje na chlebie, a do tego pyszny, sycący i zdrowy. Tak samo doskonały solo jak i na pajdzie świeżego chrupiącego pieczywa. Do świątecznego i nieświątecznego menu, na śniadanie oraz do zabrania ze sobą, jednak najlepiej sprawdza się jako lekka, warzywna kolacja(...)przełożyć do formy wysmarowanej olejem i grubo obsypanej mielonymi orzechami, wierzch również można posypać orzechami. 7) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 min., do momentu, aż pasztet ładnie się zarumieni. 8) Upieczony pasztet dobrze wystudzić, wyjąć z formy i przechowywać w lodówce. Artykuł No to pasztet. Wegepasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami. pochodzi

Fitsweet.me
Pasztet z fasoli i pietruszki oraz "Nie opuszczaj mnie" 226

cudownie przygrzewa. W warzywniku powoli kończą się typowo letnie warzywa. Fasola zebrana w sierpniu zdążyła już dobrze wyschnąć. A mnie naszła na nią ochota. Rozochocona sukcesem i smakiem niedawnego pasztetu z cukinii , upiekłam kolejny - słodkawy w smaku i o bardziej zwartym miąższu. Świetnie sprawdził się na kanapkach lub podany z jakimś dipem, np. z muhammarą z pieczonych papryk . Składniki(...)dużych oczkach 2 jajka łyżka cząbru spora szczypta startej gałki muszkatołowej 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 70 ml oleju + sporo do smażenia (ilość jest tu istotna, by pasztet nie był suchy) 4 czubate łyżki mąki owsianej sól i pieprz do smaku Fasolę namoczyć na noc. Odcedzić i ponownie zalać wodą, zagotować i odlać wodę. Zalać wrzątkiem i gotować

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet z kurczaka 706

Wielkanoc tuż za progiem. I jak co roku nie może na wielkanocnym stole zabraknąć pasztetu. W zeszłym roku podzieliłam się z wami przepisem na pasztet mięsny , a dzisiaj chcę żebyście spróbowali zrobić pasztet drobiowy z kurczaka. Pasztet najprostszy, idealny. Co wy na to? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
PASZTET DROBIOWY Z CAŁYMI PIECZARKAMI 157

Niedługo święta Wielkanocne. Ja co roku szukam pomysłów na urozmaicenie świątecznego pasztetu. Coś dodaję, coś zmieniam w wypróbowanych już przepisach, by powstało coś innego w smaku.Tak też było w przypadku tego drobiowego pasztetu. Tradycyjny przepis, który od lat sprawdzony w mojej rodzinie, urozmaiciłam dodatkiem całych pieczarek. Pychota! Składniki: 1 kg udek z kurczaka  30 dag piersi z kurczaka(...)przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek.Na dno foremki wykładamy do połowy pasztet, układamy pieczarki jedna za drugą, przykrywamy masą mięsną.  Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy

Z Majeczką w kuchni
No to pasztet. Wegepasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami. 172

pasztet… wegepasztet i to całkiem niezły. Z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Wilgotny, zwięzły, bezproblemowo się kroi, dobrze rozsmarowuje na chlebie, a do tego pyszny, sycący i zdrowy. Tak samo doskonały solo jak i na pajdzie świeżego chrupiącego pieczywa. Do świątecznego i nieświątecznego menu, na śniadanie, do zabrania ze sobą, a najlepiej sprawdza się jako lekka, warzywna kolacja. Składniki(...)przełożyć do formy wysmarowanej olejem i grubo obsypanej mielonymi orzechami, wierzch również można posypać orzechami. 7) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 min., do momentu, aż pasztet ładnie się zarumieni. 8) Upieczony pasztet dobrze wystudzić, wyjąć z formy i przechowywać w lodówce.         Artykuł No to pasztet. Wegepasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej

Fitsweet.me
Pasztet z kaczki i wołowiny 216

Idealny pasztet na świąteczny stół. Zachęcam już dziś aby taki pasztet zrobić domownikom a także gościom. Aromatyczny, kremowy, idealny jako przekąska z ogórkiem kiszonym. Polecam gorąco, pieczecie pasztety na święta? Pasztet z kaczki i wołowiny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pasztet z gęsi, z żurawiną 261

Pasztet z gęsi, delikatny, ale dobrze doprawiony, to prawdziwy przysmak. Kawałki wątróbki i owoce żurawiny urozmaicają jego smak oraz strukturę. Do przyrządzenia pysznego pasztetu nie kupowałam specjalnie elementów tuszy, ale wykorzystałam to co zostało z gęsi pieczonej w całości. Nic się nie powinno zmarnować, a mięsa przy kościach zostaje naprawdę sporo. Jeśli ktoś nie będzie piekł całej gęsi, a chciałby(...)zrobić taki pasztet, to radzę kupić 2 dorodne gęsie uda. Jak przygotować gęsinę? Kilka sprawdzonych przepisów na mięso gęsi znajdziecie TUTAJ Taki pasztet na świątecznym stole będzie jego ozdobą. Doskonale smakuje z dodatkiem domowego chrzanu albo konfitur z żurawiny . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Grzybowy pasztet z soczewicy 159

Pasztet ten z całą pewnością będzie rarytasem dla wegetarian. Ja jako mięsożerca wole mięsne pasztety, choć i ten jest godny polecenia i wypróbowania.   1 puszka soczewicy gotowanej garść suszonych podgrzybków 1 cebula 100 g masła sól, pieprz, maggi   galaretka (opcjonalnie) 100 ml wrzącej wody 1 łyżka sosu sojowego poł łyżeczki żelatyny   Grzyby moczyć w wodzie(...)wodzie przez 30 minut. Odcedzić. Na maśle usmażyć na złoty kolor poszatkowaną cebulę. Grzyby wraz z soczewicą zblendować na gładką masę, dodać cebulę, przyprawić i dokładnie wymieszać.   Na pasztet można wylać galaretkę, wystarczy wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wylać na równą powierzchnie pasztetu. Pozostawić w lodówce do stężenia

Jadło i czytadło
Wegańskie pasty i pasztety do kanapek :) 240

końcu udało mi się zebrać kilka wegańskich pas i pasztetów, aby stworzyć nieco obszerniejszy wpis na temat takich produktów. Wszystkie prezentowane poniżej smarowidła jadłam pierwszy raz, gdyż zawsze jak mam okazję spróbować coś z takich produktów decyduję się na te, które jeszcze nie są mi znane. Dajcie znać czy Wy znacie poniższe produkty i czy Wam smakowały :) Pasztet z ziołami(...)sprawia problemów podczas użycia go na kanapce. W masie widać wyraźnie dużą ilość dodanych ziół. Zapach jest naturalny. Smak dobry. Nie przesolony, kremowy, ziołowy. Chętnie powróciłabym do niego ponownie. Pasztet pochodzi ze sklepu BIO-KRAINA , ale widzę, że na stronie sklepu występuje on teraz w innym opakowaniu i całkowicie innym składzie. Choć nazwa i firma zostały te same. Pasztet spożyłam

Zdrowie na języku :P
Jak z jednego przepisu nakulać klopsów, zrobić pasztet i burgery? 285

Zostawiam moje Miśki na całe 5 dni, a że jak zwykle mam mało czasu to zrobiłam 3 w 1, czyli z jednej „masy” nakulałam klopsów, upiekłam pasztet i burgery. Lodówka pełna więc mogę jechać wyginac śmiało ciało. Składniki: 200 g ryżu 200 g czerwonej soczewicy 100 g mąki kukurydzianej 10 śliwek 2-3 cebule 2 czubate łyżki nasion(...)przed tym należy je delikatnie obtoczyć np. w mąkę kukurydzianej. Smaż po obu stornach na złoto. Z podanej ilości składników wyszło mi 18 klopsików, 4 burgery i 2 pasztety upieczone w 14 cm keksówkach. Burgery uformowałam za pomocą pierścienia cukierniczego, umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam przez 30 minut w temp. 180 C, ale po 20 minutach

greenscarf