dzisiejszym wpisie zabieramy Was na wycieczkę do Francji. Nie będzie to co prawda przepis na foie gras, ale przygotowaliśmy dla Was równie pyszny pasztet z kurzych wątróbek. Powinien posmakować nawet tym, którzy nie przepadają za wątróbką. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, zajmuje to około 15 minut. Wątróbka flambirowana koniakiem nabiera wyrazistego, a jednocześnie łagodnego smaku. Tymianek dodaje pasztetowi(...)być naprawdę wysoki. 5. Na koniec doprawiamy wątróbkę tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. 6. Przekładamy zawartość patelni do naczynia blendera i miksujemy na gładką masę. 7. Przekładamy gotowy pasztet do kokilek i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 8. Przed podaniem roztapiamy na patelni łyżkę masła z tymiankiem i zalewamy powierzchnię pasztetu w kokilce. Pâté z kurzych wątróbek podajemy
W kuchni Katiepasztet z pomarańczowej soczewicy miałam ochotę od dawna. To bardzo wdzięczne ziarno, bo nie trzeba go moczyć i szybko się gotuje, a potem miksuje na idealnie gładką masę. Trzeba tylko zadbać o odpowiednie jej natłuszczenie, bo inaczej wyjdzie coś suchego i bardzo sypkiego. Mój pasztet nie zawiera glutenu ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Sprawdzi się zatem w diecie bezglutenowej i roślinnej(...)mnóstwo różnych dodatków w postaci intensywnie pachnących przypraw oraz bakalii. W końcu to pasztet świąteczny przygotowywany z myślą o Wielkanocy 😃 Składniki : 400 g pomarańczowej soczewicy 3 łyżki siemienia lnianego 100 ml oleju lnianego cebula jabłko szczypiorek z jednej dymki listki z jednej gałązki rozmarynu łyżka czarnuszki łyżeczka suszonego cząbru łyżeczka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
Weekendy w domu i ogrodziePasztety warzywne często pojawiają się w mojej kuchni, bo są fajną i zdrową alternatywą dla kawałka sera i szynki w kanapce. Dziś proponuję Wam obłędny pasztet z marchewką, soczewicą i masłem orzechowym. Marchewka tak samo jak dynia lubią masło orzechowe. Oj tak. I to bardzo. Nie pomijajcie tego składnika, bo dodaje fajnego twista. W przepisie jest harissa. Jeśli nie chcecie(...)kupować całej tubki pasty, dodajcie 1 łyżeczkę więcej koncentratu pomidorowego i łyżeczkę ostrej papryki. Wiem, że pewnie ciężko będzie wytrzymać, ale poczekajcie aż pasztet całkowicie ostygnie. Dopiero wtedy zacznijcie go kroić. Wcześniejsze próby mogą skończyć się katastrofą. Ilość porcji: 1 foremka o długości 16cm Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki: soczewica czerwona – 1 szklanka marchewka – 500g kasza jaglana
wiecejwarzyw.plmoim domu pasztety pieczone są przyrządzane przede wszystkim przez moją mamę. Ja zazwyczaj jej pomagam. Ten pasztet to takie bardziej smarowidło, nie jest pieczony, więc wielkich umiejętności nie potrzeba. Przygotowałem go z części pieczonego kurczaka pozostałego z obiadu. Inspirację znalazłem na tym blogu i dodam, że galaretka wiśniowa dopełnia całości. Kawałek nałożony na kromkę chleba diametralnie odmienia smak kanapki :) Składniki(...)Pasztet : - upieczone mięso z drobiu ( miałem pojedynczą pierś i niecałe dwa udka ), - 1 duża, podsmażona cebula, - 50 g roztopionego masła, - czosnek granulowany, - majeranek, - rozmaryn, - pieprz czarny, sól, Galaretka wiśniowa : - 1 szklanka wiśni mrożonych, bez pestek, - 1,5 łyżeczki żelatyny, - 1 łyżeczka cukru. Wykonanie : Mięso i cebulę zmiksować w robocie , wlać roztopione masło. Masę doprawić przyprawami według własnego smaku, na dość
Przepisy Mikołajakawałka mięsa. Przyznaję wtedy, że brak mięsa w diecie powoduje, że przygotowywane potrawy są ciekawsze, rozwijają nasze umiejętności kulinarne i dają większe pole do popisu. Przykładem tego jest pasztet, który upiekłam niedawno z jarzyn, na których robiłam wywar i czarnej soczewicy. Składniki : 300 ml czarnej soczewicy 4 małe ugotowane do miękkości marchewki duża pietruszka ugotowana do miękkości kawałek selera ugotowany(...)Wyrównać wierzch i ułożyć na nim kawałki pieczarki (trzeba je lekko docisnąć). Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć pasztet z piekarnika. Odstawić w keksówce do lekkiego ostudzenia, a potem wyjąć razem z papierem. Papier usunąć, gdy pasztet zrobi się chłodny. Pasztet ma wilgotną konsystencję. Nadaje się na kanapki
Weekendy w domu i ogrodziedoskonałe danie dla małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Dodatek oleju do ciasta na pierogi sprawia, że jest ono bardziej elastyczne, dlatego lepienie pierogów idzie bardzo szybko. Pasztet z żurawiną Pasztet to jeden z produktów, które niemal zawsze mają w składzie mleko. Dlatego na święta możemy upiec własny pasztet z żurawiną . Jego przygotowanie wbrew pozorom jest bardzo proste. Domowy(...)pasztet można podać 1,5 rocznemu dziecku. Kompot z suszu Przygotowanie kompotu z suszu jest bardzo proste. Choć nie wszyscy przepadają za jego smakiem, to kompot z suszu jest doskonałym dopełnieniem wigilijnej wieczerzy. Doskonale wpływa on na trawienie po obfitej kolacji. Ze względu na dodatek miodu, taki kompot można podać dzieciom, które skończyły rok. Pieczony schab – na obiad
Dieta bez mlekaPasztet można przygotować z każdego rodzaju mięsa: z kaczki , gęsi , dzika , wieprzowy , z zająca ... Czasem mamy różne resztki mięsa gotowanego, duszonego, drobiu pieczonego... ja właśnie miałam trochę dziczyzny i postanowiłam zrobić z niej pasztet. Pasztet z dziczyzny. 700 g gotowanego lub pieczonego mięsa (u mnie zając, gęś, jeleń, dzika kaczka), 500 g ugotowanego podgardla*, 500 g watróbki (u mnie gęsia(...)sucha kajzerka, gałka muszkatołowa, 3 jaka, sól, tłuszcz do smażenia wątróbki i posmarowania pasztetu (u mnie gęsi). Kajzerkę namoczyć w wywarze z podgradla. Wątróbkę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie mięsa, wątróbkę, podgardle, odciśniętą bułkę trzykrotnie zemleć. Dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i gałką muszkatołową. Dodać jajka i wymieszać. Przełożyć masę do form wyłożonych papierem do pieczenia, lub wysmarowanych tłuszczem
królestwo garówwarto wykorzystać jako element talerza wędlin albo podać na ciepło, na świąteczny obiad. Na talerzu wędlin świetnie sprawdzą się na zimno peklowane szynki i peklowana rolada z boczku. Pasztet pieczony klasyczny sprawdzi się w obu wersjach – podany na zimno, z sosem chrzanowym lub żurawiną, albo jedzony na ciepło – po podgrzaniu. Podobnie piernikowa rolada z wieprzowej łopatki(...)kilka dni. Szczegóły jak zawsze znajdziecie przy każdym z przepisów. Udanego gotowania! Peklowana szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Boczek peklowany pieczony – rolada z boczku Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Piernikowa rolada z łopatki wieprzowej, nadziewana
Karo in the Kitchenpasztet… wegepasztet i to całkiem niezły. Z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Wilgotny, zwięzły, bezproblemowo się kroi, dobrze rozsmarowuje na chlebie, a do tego pyszny, sycący i zdrowy. Tak samo doskonały solo jak i na pajdzie świeżego chrupiącego pieczywa. Do świątecznego i nieświątecznego menu, na śniadanie oraz do zabrania ze sobą, jednak najlepiej sprawdza się jako lekka, warzywna kolacja(...)przełożyć do formy wysmarowanej olejem i grubo obsypanej mielonymi orzechami, wierzch również można posypać orzechami. 7) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 min., do momentu, aż pasztet ładnie się zarumieni. 8) Upieczony pasztet dobrze wystudzić, wyjąć z formy i przechowywać w lodówce. Artykuł No to pasztet. Wegepasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami. pochodzi
Fitsweet.mecudownie przygrzewa. W warzywniku powoli kończą się typowo letnie warzywa. Fasola zebrana w sierpniu zdążyła już dobrze wyschnąć. A mnie naszła na nią ochota. Rozochocona sukcesem i smakiem niedawnego pasztetu z cukinii , upiekłam kolejny - słodkawy w smaku i o bardziej zwartym miąższu. Świetnie sprawdził się na kanapkach lub podany z jakimś dipem, np. z muhammarą z pieczonych papryk . Składniki(...)dużych oczkach 2 jajka łyżka cząbru spora szczypta startej gałki muszkatołowej 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 70 ml oleju + sporo do smażenia (ilość jest tu istotna, by pasztet nie był suchy) 4 czubate łyżki mąki owsianej sól i pieprz do smaku Fasolę namoczyć na noc. Odcedzić i ponownie zalać wodą, zagotować i odlać wodę. Zalać wrzątkiem i gotować
Weekendy w domu i ogrodzieWielkanoc tuż za progiem. I jak co roku nie może na wielkanocnym stole zabraknąć pasztetu. W zeszłym roku podzieliłam się z wami przepisem na pasztet mięsny , a dzisiaj chcę żebyście spróbowali zrobić pasztet drobiowy z kurczaka. Pasztet najprostszy, idealny. Co wy na to? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNiedługo święta Wielkanocne. Ja co roku szukam pomysłów na urozmaicenie świątecznego pasztetu. Coś dodaję, coś zmieniam w wypróbowanych już przepisach, by powstało coś innego w smaku.Tak też było w przypadku tego drobiowego pasztetu. Tradycyjny przepis, który od lat sprawdzony w mojej rodzinie, urozmaiciłam dodatkiem całych pieczarek. Pychota! Składniki: 1 kg udek z kurczaka 30 dag piersi z kurczaka(...)przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek.Na dno foremki wykładamy do połowy pasztet, układamy pieczarki jedna za drugą, przykrywamy masą mięsną. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy
Z Majeczką w kuchnipasztet… wegepasztet i to całkiem niezły. Z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Wilgotny, zwięzły, bezproblemowo się kroi, dobrze rozsmarowuje na chlebie, a do tego pyszny, sycący i zdrowy. Tak samo doskonały solo jak i na pajdzie świeżego chrupiącego pieczywa. Do świątecznego i nieświątecznego menu, na śniadanie, do zabrania ze sobą, a najlepiej sprawdza się jako lekka, warzywna kolacja. Składniki(...)przełożyć do formy wysmarowanej olejem i grubo obsypanej mielonymi orzechami, wierzch również można posypać orzechami. 7) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 min., do momentu, aż pasztet ładnie się zarumieni. 8) Upieczony pasztet dobrze wystudzić, wyjąć z formy i przechowywać w lodówce. Artykuł No to pasztet. Wegepasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej
Fitsweet.meIdealny pasztet na świąteczny stół. Zachęcam już dziś aby taki pasztet zrobić domownikom a także gościom. Aromatyczny, kremowy, idealny jako przekąska z ogórkiem kiszonym. Polecam gorąco, pieczecie pasztety na święta? Pasztet z kaczki i wołowiny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie