zrobieniu tego pasztetu jestem pewna - nie chcę już sklepowych odpowiedników. :-) Wyszedł naprawdę przepyszny, możemy go urozmaicać dodając dowolne dodatki, np. suszone owoce lub grzyby. Kolejny plus to znany skład - wiemy co mielimy a tym samym wiemy co jemy. Każdy powinien spróbow ać go choć raz. Pasztet można zamrozić, po rozmrożeniu jest równie pyszny i nie traci nic ze smaku. (składniki(...)pasztety - takie jak na zdjęciu) 1 cały kurczak 4 udka 300g wątróbki drobiowej 4 duże marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej sól, pieprz 1. Kurczaka porcjujemy. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Mięso, marchew
Szefowa kuchnipoprzednim poście zagościła świnka morska... Ekhmm.. Teraz mamy pasztet. Spokojnie, pasztecik drobiowy, kurzo-indyczy ;). Lubię drobiowe pasztety do smarowania, ale odkąd zaczęłam wnikliwie wczytywać się w ich składy - przestałam je kupować. Mięsa w nich mało co, masa soli właściwie nie chcę wiedzieć, co stanowi pozostałą część takiego paszeciku. Zapewne chemia, od której kiedyś wszyscy zaczniemy świecić ;). Porcja(...)wyższej miseczki (żeby nie pryskało) i blenderem miksujemy na jednolitą masę, dodając do smaku sól, pieprz, paprykę i zioła prowansalskie, podczas blendowania dolewamy ok. chochelki rosołu, tak aby pasztet miał idealnie gładką, smarowną konsystencję. Trochę to trwa, ale nie warto się poddawać - najpierw pasztet będzie miał grudkowatą strukturę, w ogóle nienadającą się do smarowania pieczywa, ale po jakichś
Kuchnia w szuwarachpasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl mojprzepisna.pl | Pasztet szlachecki Specjalność mojego męża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z genialną skórką jajeczno-chrzanową. Pyszności. Aha no i oczywiście bez dodatku glutaminianu sodu czy innych wzmacniaczy smaku czy aromatu, z samych naturalnych składników. Najlepszy pasztet ze sklepu niech się chowa Pasztet szlachecki króluje!!! (przynajmniej(...)okazało się że ma mało przyprawione). Dodać 8 całych jaj, wymieszać. Przełożyć do form, wyrównać łyżką zmoczoną w zimnej wodzie. 4 jajka i chrzan rozbełtać,każdy z pasztetów polać jajkiem z chrzanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st (grzałka góra , dół). Piec 1,5 godziny. Smacznego! CRW_4189_pasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl
moj przepis nawiadomo wszem i wobec w sklepie można kupić wszystko, a pasztetów taki wybór, że ho ho....to po co samemu robić??, a no po żeby wiedzieć co w nim jest!. Dajemy to co sami chcemy, doprawiamy po swojemu i nie traktujemy naszego pasztetu polepszaczami smaku i innymi E-podobnymi. Dużo forma 24x14x7 cm jak wychodzi z tego przepisu wystarcza(...)kilka dni, można też nasz wyrób po porcjować i zamrozić, a więc nie szukać wymówek tylko piec pasztety w domu :). Przepis podaję w taniej wersji z samych wątróbek, a jeśli chcecie na bogato to część musicie zastąpić mięsem :). Składniki: 1 kg wątróbki indyczej 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 średnie cebule 0,5 - 0,7 kg tłustego podgardla
Apetyczna babeczkaOstatnio w swoim ulubionym sklepie z wędlinami kupiłam pasztet cukinii, który bardzo mi smakował. Zaintrygowana smakiem postanowiłam zrobić swój pasztet. I powiem, że wyszedł o wiele lepszy od tego, który kupiłam. Pasztet ten jest bardzo prosty w wykonaniu, smaczny. Doskonale nadaje się do kanapek jak również bardzo dobrze smakuje sam. Myślę, że często będzie gościł w naszym domu. Zapraszam(...)olej i żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Z solą uważamy, bo cukinia była już solona. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do masy. Delikatnie mieszamy. Gotowy pasztet przekładamy do keksówki o wymiarach 31x11 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy przez 60-70 min w temperaturze 200C. Jeżeli pasztet będzie się bardzo rumienił należy przykryć
Passion of CookingPasztet? Ja osobiście bardzo go lubię, pod warunkiem, że jest domowy, bo wtedy wiem z czego się składa i nie znajdę w nim różnych niespodzianek :) Naprawdę nie jest trudno zrobić taki pasztet i do tego jest dość tani, a smak i jakość od tego sklepowego na pewno pozostawiają wiele do życzenia:) Dzisiaj u mnie wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy(...)pietruszki, curry, pieprz i sól. Mieszamy. Masę przekładamy do keksówki (ja używam silikonową, jeśli macie blaszaną to należy wysmarować ją lub wyłożyć papierem do pieczenia). Łyżką wyrównujemy i dociskamy pasztet. Wierzch pasztetu posypujemy siemieniem lnianym, lekko dociskając go. Pieczemy 60-70 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnimiłośników cukinii mamy kolejną propozycję, która idealnie nada się do kanapeczki na śniadanie (i nie tylko) czyli pasztet z cukinii Świetna alternatywa do miesnych pasztetów i bardzo smaczna Składniki: - 1 kg cukinii - 2 marchewki - 2 ząbki czosnku - 150 g pieczarek - 1 łyżka masła - 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki - 3 jajka - 140 g bułki tartej - 100 g żółtego sera - sól, pieprz(...)cukiniową żeby ją napowietrzyć. Gotową masę przekładamy do keksówki którą wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 60-75 minut aż pasztet na wierzchu się zarumieni. Pasztet możemy jeść na zimno jako dodatek do pieczywa lub na ciepło jako dodatek do obiadu. Smacznego
Kuchenne WariacjeDzisiaj zapraszamy Was poświątecznie na pyszny pasztet pieczarkowy Składniki: - 1 kg pieczarek - 2 bułki kajzerki - 1 szklanka mleka - 1 cebula - 1 łyżka masła - 3 jajka - pół pęczka natki pietruszki - sól, pieprz Powyższe składniki są na formę keksówkę. Najpierw bułki namaczamy w mleku – najlepiej gdyby to były bułki z poprzedniego dnia. Następnie w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę pokrojoną(...)kostkę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy umyte i pokrojone pieczarki. Pieczarki dusimy przez kilka minut aż będą miękkie. Gdy wszystko mamy gotowe to robimy masę na pasztet. Bułki odciskamy z nadmiaru mleka i blendujemy razem z odciśniętymi pieczarkami. Potem dorzucamy żółtka, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą pieczarkową
Kuchenne WariacjeZapraszamy na pyszny pasztet. Jak nazwa mówi: z mięs różnych, bo i wieprzowy, i wołowy, i cielęcy, a nawet również drobiowy. Wszystko co najlepsze. Pasztet wyszedł świetny, taki lekko miękki, nie sztywny i suchy. Lubimy taki. Smakował doskonale, a po kilku sekundach od zjedzenia pozostawiał na języku delikatną, ledwo wyczuwalną nutkę pikantności. Tak, że nawet już po zjedzeniu jeszcze się(...)stosować je warto. Nie wiem jak wy, ale ja sam lepszej mieszanki samodzielnie zrobić nie potrafię. A jak czegoś nie umiem to nie cwaniakuję tylko sięgam po sprawdzone sposoby ;) Pasztet robi się naprawdę łatwo i zapraszamy do spróbowania: Składniki na 1 foremkę (ok. 22 x 9 x 6 cm): 200 g łopatki wieprzowej 100 g wołowiny 100 g cielęciny
Marder&Marder ManufactureDzisiaj zapraszamy na wytworny pasztet. Wytworny, bo z szynką. I naprawdę smaczny. Delikatny, kremowy smak. Ten smak przypomina mi dzieciństwo. Przez wiele lat jako dziecko jeździłem na kolonie do beskidzkiej miejscowości Osielec. Były to jeszcze czasy minionego ustroju i o cokolwiek mięsnego nie było łatwo, nawet na zorganizowanej kolonii. Ale opiekunowie w jakiś tam tylko sobie znany sposób potrafili załatwić(...)wszystko. I często do jedzenia był pasztet. Ten pasztet smakował zupełnie inaczej niż wszystkie inne pasztety, które czasami jadałem. Nie wiem co w nim było, nie wiem dlaczego smakował inaczej, ale po prostu był pyszny. I nie wiem jak to możliwe, ale teraz, gdy spróbowałem ten pasztet to przypomniał mi się Osielec, kamieniołomy, na które mogłem patrzeć godzinami
Marder&Marder Manufacturemorelami schab pieczony z konfiturą z orzechów polędwiczki wieprzowe wędzone w domu karkówka pieczona z czarną porzeczką wędzonki boczek pieczony boczek pieczony w niskiej temperaturze rostbef z trawą żubrową pasztet z dzika pasztet z żurawiną pasztet wieprzowy z grzybami pasztet z cielęciny z żurawiną pasztet z wątróbki drobiowej-kaczej prosiak pieczony
królestwo garówŚwiętach mam chyba przesyt mięsa i z przyjemnością przygotowuję dania wegetariańskie. W warzywniku wciąż mam jarmuż, więc pomyślałam o pasztecie pieczonym w keksówce wyłożonej jego świeżymi liśćmi. Na półce zapasik kasz, które są świetnym połączeniem z grzybami. A tych mam w zamrażarce wciąż spory zapas. Do tego ciut pachnących przypraw, trochę pracy i potrawa gotowa :) Okazuje się, że jest świetna(...)zarówno na kanapki, jak podana na ciepło z sosem owocowo-chrzanowym . A ewentualny nadmiar masy na pasztet można przełożyć do foremek i upiec wytrawne babeczki. Składniki : 300 ml kaszy jaglanej ok. 200 g mrożonych grzybów 3 jajka cebula ćwierć żółtej papryki duża garść suszonych żurawin łyżeczka czosnku niedźwiedziego pół gałki muszkatołowej kilka liści laurowych sól, pieprz tłuszcz do wysmarowania formy
Weekendy w domu i ogrodzieMój pierwszy w życiu pasztet z soczewicy. Niebo w gębie! Smaczna i zdrowsza wersja tradycyjnych pasztetów. Teraz już wiem, że zagości u nas na dłużej i w różnych odsłonach. Przepis poniżej, jest przepisem na wersję podstawową. W planach jest z pomidorami, z pieczarkami czy na ostro :) W przepisie wykorzystałam drewnianą formę do pieczenia , która idealnie nadaje się na wypieki pasztetów(...)też pieczywa. 'pasztet z czerwonej soczewicy' Składniki: - 1 szklanka czerwonej soczewicy, - 3 średniej wielkości marchewki, - 1 duża pietruszka lub 2 mniejsze - 1 duża cebula, - 3 jajka - 2-3 ząbki czosnku, - 1 łyżeczka zmielonego kminku, - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - sól, pieprz, - ulubione przyprawy: np. słodka i ostra papryka, pieprz cayenne - olej Soczewicę opłukać i ugotować w 2 szklankach wody. Przestudzić
CookYourselfPasztetów i przepisów na nie na blogu niedużo bo najczęściej piekę taki nasz ulubiony czyli pasztet wieprzowy z grzybami . Ale czasami coś zmieniam bo przecież byłoby nudno. Tym razem postanowiłam przygotować pasztet z mięsa indyczego. Wiedziałam, że będzie delikatniejszy, chudszy, ale na pewno równie smaczny. I nie pomyliłam się. Dodałam do niego sporo siekanej zieleniny i chociaż po upieczeniu(...)bardzo ją widać to zapewniam Was, że dzięki niej pasztet ma wyjątkowy smak. Taki pasztet świetnie smakuje z dodatkiem marynowanych moreli więc dobrze, że jeszcze mam 3 słoiczki w spiżarce. Ale świeżo utarty chrzan i ćwikła z chrzanem też już czekają w lodówce gotowe na święta. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaNigdy jeszcze nie robiłam zapiekanego pasztetu. Poczytałam, poszperałam trochę i oto jest. Podobno dobry pasztet musi być tłusty. Ja wybrałam różne mięsa niekoniecznie bardzo tłuste, ale następnym razem dopilnuję, żeby boczek był naprawdę tłusty pasztet będzie lepiej się smarował. Zrobiłam dwa rodzaje do jednego dodam trochę żurawiny uwielbiam ją- po prostu! SKŁADNIKI: 1/2 kg. szynki wieprzowej 1 kg. boczku(...)majeranek, 1/2 szkl. wywaru, masę dokładnie wyrobić nie może być sucha (w razie co dolać wywaru), ma być wilgotna, ale nie luźna. Ponieważ to mój eksperyment, to upiekę pasztet w kokilkach i formie prostokątnej. Kokilki i formę smarujemy masłem -na dno kokilek położyłam szynkę, formę wysypać bułką tartą, przekładamy do nich masę(część mieszamy z żurawiną- do dwóch kokilek
Kuchnia Beaty