pasztet - 4085 przepisów (strona:39/273)

Pasztet z królika 184

Strasznie  lubię  pasztety!  Lubię pasztety gładkie, łatwe do rozsmarowania.  Od kiedy odkryłam, że nie trzeba mięsa mielić w maszynce a wystarczy je dobrze zmiksować w robocie, robienie pasztetów stało  się  przyjemnością. Eksperymentuję więc z  rożnymi  mięsami. Dzisiaj  pasztet na bazie królika. Smaczny, delikatny, wart zrobienia. Polecam! składniki  (2 foremki(...)plastrami boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć, temperaturę podnieść do 180 st C i piec już bez przykrycia, aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów foremki. U mnie trwało to jeszcze jakieś 40 minut. Ostudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej kroić następnego dnia. Smacznego

Stare Gary
Pasztet z królika z czerwoną i zieloną soczewicą. Bez glutenu i bez jajek 103

Pasztet z królika z czerwoną i zieloną soczewicą Składniki: 600 g królika 150 g schabu 200 g boczku (tłustego) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 3 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 2 cebule 250 ml oleju słonecznikowego 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka majeranku 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 łyżka tymianku(...)soczewicę czerwoną i zieloną dwa razy zmieliłam w maszynce. Dodałam siemie lniane, przyprawy, zioła oraz olej. Całość wymieszałam i przełożyłam do foremki. Uklepałam masę, by nie było szczelinek w pasztecie i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika, 180°C na 50 minut. Z podanych składników zrobiłam aż 2 pasztety. Pasztet spokojnie można zamrozić:) Muszę przyznać, że jest to mój najlepszy jak dotąd

nietadieta
Pieczarkowy pasztet z soczewicą i kaszą bulgur 104

Lubię czasem pokombinować i wymyślać nowe dania. Tym razem postawiłam na wegetariański pasztet z dużą ilością pieczarek. Jak powszechnie wiadomo większość mężczyzn, w tym i mój, są zagorzałymi mięsożercami i na wieść o wegetariańskich pasztetach uciekają gdzie pieprz rośnie. Tym razem jednak było inaczej, ogromna ilość pieczarek spowodowała, iż pasztet był smaczny, miał piękny zapach i przyciągał wyglądem. Polecam każdemu(...)gładkiej konsystencji. Dodaję pozostałą zawartość patelni oraz resztę kaszy i całość dokładnie mieszam. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pasztet piekę przez 60 minut, następnie studzę do temperatury pokojowej i w lodówce. Jeśli chcemy by ładnie się kroił należy go studzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego, Klaudia. * Jeśli zależy

Mango Papaja
Cukinia – warzywo do wszystkiego – pasztet 149

Ania bardzo często podrzuca mi jakieś pyszności do pracy co nie sprzyja zachowaniu dobrej sylwetki aczkolwiek jestem jej za to bardzo wdzięczna gdyż zawsze jest pysznie gdy przyniosła ten pasztet myślałam, że to jakieś ciasto pochłonęłam go kilka kawałków i na drugi dzień upiekłam swój oczywiście nie bez drobnych zmian w przepisie -  pasztet ten jest naprawdę świetnym polem(...)kulinarnego kombinatorstwa   PASZTET Z CUKINII Składniki 3 szklanki cukinii startej na grubych oczkach 1 starta marchewka 20 dag sera startego na tarce o grubych oczkach pęczek natki pietruszki - drobno pociachanej 1 cebula pokrojona w kostke 1 płaska łyżka przyprawy do mięsa - ja użyłam przyprawy do mięs po gruźińsku 1 łyżka wegety - u mnie ziarenka smaku 1/2 szklanki oleju

sierotka maRysia w kuchni
Marchewkowy pasztet z soczewicą, tartą dynią i cukinią 108

Lubię pasztety zarówno te z dodatkiem mięsa, jak i te całkiem warzywne. Pasztet marchewkowy z czerwoną soczewicą, z dodatkiem tartej cukinii oraz dyni jest smaczną propozycją dla osób, które lubią wegetariańskie pasztety. Prażone, solone migdały nadają daniu chrupkości i świetnie przełamują smak. Składniki (na standardową "keksówkę"): 4 ugotowane marchewki 1 szklanka czerwonej + 2 szklanki wody 1/2 średniej cukinii 200 gram(...)niej powstałą masę. Wierzch posypujemy posiekanymi migdałami. Delikatnie przyklepujemy by się przykleiły. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie pasztet studzimy do temperatury pokojowej a potem w lodówce. Dopiero po schłodzeniu pasztet nadaje się do krojenia. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pasztet drobiowo-warzywny 207

Pasztet drobiowo- warzywny to wynik gotowania rosołu. Wkurza mnie to, że te pyszne i zdrowe warzywa oraz gotowane mięso zawsze zostaje i nikt nie ma na nie ochoty a przecież nawet na szyjce indyka znajduje się bardzo dużo smacznego mięsa, nie wspominając o udkach czy skrzydełkach kurczaka... No cóż, do najpiękniejszych to rozgotowane mięso nie należy, dlatego zawsze na sitku(...)odcedzam rosół od reszty, dodaję pokrojoną marchewkę i podaję rosół z makaronem i natką pietruszki. Ehh, nie lubię jak jedzenie się marnuje, nie w moim domu! Dlatego powstał ten pasztet. I poważnie, lepszego mięsnego pasztetu nie jadłam. Niebo w gębie. Składniki (jeśli nie używamy warzyw i mięsa z rosołu, należy wszystkie składniki ugotować w wodzie do miękkości): 2 spore marchewki

Mango Papaja
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z gruszkami 144

zalewy, w której były pomidory. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Kroimy pomidory. Do brytfanki (najlepiej takiej na keksa) wkładamy papier do pieczenia. Następnie przekładamy do niej 1/3 pasztetu. Rozprowadzamy równo. Układamy połowę pomidorów i posypujmy połową ziaren słonecznika. Nakładamy 1/3 pasztetu i powtarzamy operację. Na wierzch dajemy pozostałą część pasztetu.  Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze(...)stopni aż powstanie zewnętrzna skorupa pasztetu. Mój piekł się ok. 1 h 15 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy pasztet do wystudzenia. Najlepiej jeść go dopiero na drugi dzień

Weganka gotuje
Pasztet Wiosenny. 124

Pasztet jest chudy, dietetyczny i co tu dużo mówić - przepyszny. W Dniu Kobiet mój małżonek sprezentował mi swoją nieocenioną pomoc w przygotowaniu i produkcji Pasztetu Wiosennego. Jest to świetny dodatek do pieczywa, jako kanapka do pracy czy, jako przekąska. Nawet moje dzieci polubiły kanapeczki z Pasztetem Wiosennym. Przepis jest na pełną foremkę keksówkę. Proponuję poeksperymentować i użyć swoich(...)duszenia. Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej olejem rzepakowym keksówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przez około 40 minut. Gotowe! Smacznego! Wartość kaloryczna porcji 120g Pasztetu Wiosennego = około 167 kcal

IzaGotuje
Pasztet domowy po ... saudyjsku 140

się nie ma co się lubi - to się lubi co się ma. :) W krajach arabskich przygotowanie pasztetu na spoób polski jest mało realne. Szanse na kupienie boczku mam co prawda w Katarze, Dubaju lub Bahrajnie, ale do  Arabii  Saudyjskiej  wwieźć tego nie można. W sklepach w Al-Khobar widziałem francuski pasztet z gęsich wątróbek w bardzo atrakcyjnej(...)cenie 250 SAR czyli około 210 pln za małą puszkę. Koledzy dowożą mi co prawda pasztet drobiowy z Polski, ale jak tylko Gadzina przyjedzie to zrobimy wreszcie pasztet domowy po saudyjsku :) Składniki: około 1 kg  tłustej wielbłądziny (wieprzowiny tutaj nie ma, w polskich warunkach byłaby to karkówa lub łopatka i podgardle lub tłusty boczek) około 1 kg tłustej wołowiny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet z kaczki i wątróbki drobiowej ze śliwką 204

Pasztet w moim domu zazwyczaj powstanie po ugotowaniu rosołu. Nie bardzo mam co zrobić z mięsem, o tyle z warzyw zawsze powstaje sałatka jarzynowa, toteż mięso jest bazą i składnikiem pasztetu mięsnego. Tym razem postanowiłam urozmaicić przepis znienawidzonymi przez wszystkich wątróbkami drobiowymi. Pasztet jest lekki, pyszny w smaku, i chyba- nie boję się tego stwierdzenia, najlepszy jaki dotąd zrobiłam. Zdecydowanie(...)Taką puszystą masę przekładamy do keksówki  ( o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw 2/3 przygotowanej masy, następnie w rządku układamy suszone śliwki, które przykrywamy resztą masy. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 minut. Po tym czasie pozwalamy by pasztet spokojnie ostygł

Mango Papaja
Lekki, wegański pasztet warzywny z suszonymi pomidorami 135

zielenią młodych liści. Ale widoki z okna widokami, a jeść coś trzeba. Jeśli tak jak mi znudziło wam się jedzenie chleba z pastami i twarogami polecam przepis na lekki pasztet warzywny ze słodkimi suszonymi pomidorkami koktajlowymi. Jest świetny zarówno na ciepło jak i na zimno. W przeciwieństwie do innych wegańskich/wegetariańskich pasztetów bardzo łatwo się rozsmarowuje na kanapkach(...)jest dość wilgotny. Pasztet zdecydowanie nada się też na wielkanocny stół! Wegański pasztet warzywny z suszonymi pomidorami Składniki: 500 g ziemniaków, 400 g marchewki, 350 g selera, 130 g pietruszki, 75 g kaszy jaglanej (masa przed ugotowaniem), 60 g suszonych pomidorów, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/4 łyżeczki oregano. Przygotowanie

Pełna Lodówka
Wegetariański pasztet z jajek i pieczarek 204

Wielkanocy, może on także stanowić świetny sposób na urozmaicenie, na przykład, weekendowego śniadania i być alternatywą dla gotowanego jajka i parówki :)  Jest on także doskonałym substytutem tradycyjnego, mięsnego pasztetu dla osób, które nie są mięsożercami.  Przepis ten nie jest w 100% mój - jego pierwowzór pochodzi z jednego z programów telewizyjnych. Robiłam go jednak mnóstwo razy, za każdym razem(...)udoskonalając, i dlatego uważam, że warto się nim podzielić z Wami. Składniki (na 1 "keksówkę" pasztetu): 12 ugotowanych jajek 400 g pieczarek 2 surowe jajka 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku pół szklanki bułki tartej 1 kajzerka namoczona w mleku 2 łyżki majonezu 1 łyżka oleju szczypta gałki muszkatołowej  sól i pieprz Przygotowanie

Zakręcony Widelec
PASZTET CUKINIOWO-MIĘSNY Z ZIARNAMI. /Bezglutenowy. 127

ciepłem, ulubionym światłem i otulając tańczącymi nutkami słodkości bądź charakternymi powiewami wytrawności. Tym razem też nie dałyśmy mu odpocząć (bo po co?!) i tak powstał nasz mały-wielki przysmak. Pasztet cukiniowo-mięsny wzbogacony ziarnami, ziołami i naszym szaleństwem. Idealny na gorąco i na zimno. Wspaniały "solo" i na pieczywie. SKŁADNIKI: - duża cukinia lub 2 mniejsze (jeśli młode, nie obieramy(...)jajka i przyprawy, wyrabiamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą, smarujemy oliwą, obsypujemy ziarnami. Pieczemy około godziny w temp. 120 stopni C bez termoobiegu. Ten pasztet jest szybki i bardzo delikatny, wręcz kremowy. Nie odbiera mu to jednak charakteru, który podkręcany jest z kilku stron na raz. Smak nie jest jednolity. Zawsze gdy go jemy mamy

Wypisz Wymaluj
Pasztet z gęsi z pistacjami 165

zrobić z pozostałym po niedzielnym obiedzie mięsem z pieczonej gęsi? Można przygotować pyszny pasztet. Jeśli chociaż raz mieliście okazję samodzielnie przygotować pasztet, z pewnością przyznacie mi rację, że żaden kupiony nawet w najlepszych delikatesach nie może się z nim równać.    Składniki: 750 g mięsa z gęsi (z rosołu lub pozostałego z pieczonej gęsi) 200 g gęsich wątróbek(...)mielimy dwukrotnie z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajka, sól, pieprz, rosół i dokładnie wyrabiamy mikserem. Na koniec dodajemy obrane pistacje i mieszamy. Przygotowujemy formę do pieczenia pasztetu. Dno i brzegi foremki wykładamy plastrami boczku. Do tak przygotowanej foremki przekładamy mięsną masę. Foremkę z pasztetem wkładamy do większego naczynia żaroodpornego do którego wlewamy wodę. Pasztet pieczony w kąpieli

Smakowity Blog Kulinarny
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ Z BOCZNIAKAMI 258

Dziś druga wersja pysznego pasztetu z kaszy jaglanej . I jak to w życiu bywa gdy coś zmieniamy, to staramy się by była to zmiana na lepsze, by danie było jeszcze smaczniejsze. Ten pasztet to dopiero strzał w dziesiątkę, jest wprost genialny. Zamieniłam pieczarki na boczniaki, dodałam także zamiast fasoli (nie wszystkim ona u mnie pasowała smakowo) soczewicę gotowaną na parze(...)kurkumę. Ten pasztet okazał się przepyszny i jeszcze dodatkowo jest bardzo zdrowy. Nic tylko polecać dalej, robić i zajadać. Piekłam w formie 24x10cm. Idealnie sprawdzi się również w Święta jako alternatywa dla pasztetów mięsnych. Składniki: - 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej na sypko - 0,5kg boczniaków - 3 cebule - 2-3 ząbki czosnku - 1 pęczek natki pietruszki (pokrojony) - 1 puszka soczewicy gotowanej

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania