pasztet - 4176 przepisów (strona:30/279)

Pasztet wielkanocny 39

/Przepis powstał we współpracy reklamowej z RTV EURO AGD/ Święta Wielkanocne już za pasem, dlatego dziś dzielę się z Wami moim najlepszym przepisem na domowy pasztet wielkanocny! Przygotowany z kilku rodzajów mięsa, prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Warto zwiększyć nieco porcje składników podanych w przepisie i przygotować od razu 2 pasztety. Po upieczeniu można go podzielić na mniejsze porcje(...)Przejdź na stronę PROMOCJI Jaka jest moja ocena tego sprzętu? Maszynka wykonana jest z bardzo wysokiej jakości materiałów, a jej wysoka moc ma ogromne znaczenie podczas mielenia. Przygotowanie 2 pasztetów z tego przepisu – dwukrotne zmielenie zajęło mi dosłownie kilka minut wraz ze zmianą sitka na mniejsze. Dodatkowe przystawki w postaci nasadki masarskiej do robienia kiełbasy czy szatkownice

nietylkopasta.pl
Przepis na pasztet z cukinii i mięsa mielonego 42

Domowy pasztet to zdrowa i smaczna alternatywa dla kupnych wyrobów wędliniarskich. Jest wyjątkowo aromatyczny, zdrowy i smaczny, a także – wbrew powszechnej opinii – bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Przedstawiamy przepis na doskonały pasztet z cukinii i mięsa mielonego , który idealnie sprawdzi się do kanapek! Pasztet z cukinii i mięsa mielonego – przepis Składniki: – 0,5kg mięsa mielonego(...)rzepakowego lub słonecznikowego. 3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, posyp dno bułką tartą i przełóż farsz, dokładnie go dociskając do brytfanki. Wierzchnią część pasztetu posyp niewielką ilością bułki tartej, dzięki czemu po upieczeniu zyska on chrupiącą skórkę. Piecz przez godzinę. Po tym czasie wyjmij foremkę z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Pasztet podawać możesz

Kuchennyviral.pl
Niezły pasztet 50

Domowy delikatny pasztet do smarowania. Szybki i prosty w przygotowaniu. Nadaje się na przystawkę podany wraz z kawałkami pieczywa, lub po prostu na zwykły codzienny posiłek. Do zrobienia takiego pasztetu wykorzystuję zazwyczaj słoninę mieloną do smalczyku, ponieważ zawiera ona dodatkowe mięso, które wzbogaca smak. Jeżeli chcemy aby pasztet był gęsty, dobrze dający się kroić w plasterki, dodajemy mniej bulionu maksymalnie(...)Natomiast gdy chcemy aby pasztet był łatwy w rosmarowywaniu się na kanapki trzeba dodać więcej płynu około 200ml, a nawet więcej. Print Niezły pasztet Course Dodatek, Przystawka, wędlina Cuisine Europejska Keyword cebula, delikatne, do smarowania, na kanapkę, pasztet, przystawka, słonina, wątrubka Prep Time 10 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 40 minutes Ingredients 350 g wątróbki 300 g słoniny

PanGotuje
Poświąteczny pasztet z pieczonych i gotowanych mięs 673

Pasztet z pieczonych i gotowanych mięs, to znakomity sposób na zagospodarowanie mięsnych  pozostałości poświątecznych, czy poimprezowych. Do jego przygotowania możemy wykorzystać każdą postać mięsa i kiełbasy. Pieczone, smażone, grillowne czy gotowane. Im bardziej różnorodnie tym pasztet smaczniejszy. Trzeba tylko pamiętać aby wszystkie składniki były świeże, ładnie pachniały i nie były wyschnięte. Ja taki pasztet przygotowuję dwa, trzy razy(...)Następnie masę dokładnie wyrabiam ręcznie, jak na mielone. Wyrobioną  masę przekładam do uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki. Wierzch wyrównuję.  Pasztet wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 45-50 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Upieczony wyjmuję z piekarnika, jeszcze ciepły zawijam w folię aluminiową i ostudzony przekładam do lodówki

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasztet z cukinii z kaparami 65

pasztet cukinii zabierałam się pińcet razy. Próbowałam nawet go robić, ale ciągle coś było nie tak. Oszczędzałam na wypełniaczach typu kasza manna czy bułka tarta. Czemu oszczędzałam? Bo nie przepadam za takimi wypełniaczami (piszę tutaj głównie o bułce tartej), sama do końca nie wiem czemu, pewnie chodziło mi o dodatkowe kalorie. Przy okazji pasztetu z cukinii trzeba ich dodać dość(...)kaszą musiały zostać dosypane. I jak sobie teraz przypomnę moje batalie z plackami z cukinii , które również często wychodziły mi rozciapciane (bo dawałam mało wypełniaczy), to przecież przy okazji pasztetu nie mogło być inaczej. Nie wiem co miałam w głowie, serio. Wracając do tytułowego pasztetu – wyszedł super. Bo bez mięsa, bo smaczny, bo zdrowy. Jadł go z chęcią

Kardamonovy
Pasztet drobiowy z żurawiną. 74

Przepis na wyśmienity pasztet drobiowy z żurawiną i żurawinową galaretką. Pyszny i ozdobi swoim wyglądem każdy świąteczny stół. Wspaniały przepis na Boże Narodzenie. SKŁADNIKI: Pasztet: 500 wątróbki drobiowej 1/2 kurczaka 1 udziec z indyka 1 bułka wrocławska 2 pietruszki 1 marchewka 1 por kawałek selera duża garść natki pietruszki garść świeżych lub suszonych żurawin 2 – jajka 1 duża cebula(...)składniki przełożyć do dużej miski i doprawić do smaku przyprawami. Na koniec dodać jajka. Całość bardzo dobrze wymieszać, dodać do niego żurawinę i ponownie delikatnie wymieszać. Gotowa masę na pasztet przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, zostawiając miejsce od gory na galaretkę. Piec w 180 st. C. przez godzine. Upieczony odstawić do ostygnięcia. Na koniec przygotować galaretkę: Żelatynę rozpuścić

Pani M - kuchnia smakowita
Pasztet z kaszy jaglanej i pieczonych warzyw 70

Przygotowanie znakomitego pasztetu jest dużą sztuką, co dotyczy pasztetów tak mięsnych, jak i tych warzywnych. Bywa, że smak nie ten, struktura zła, pasztet kruszy się lub jest nadmiernie wilgotny. I wreszcie, po wielu próbach, oto jest: pasztet idealny. Doskonały w formie, zwarty, delikatnie wilgotny, aromatyczny. A smak? Cudowny, wyrazisty, głęboki i pełen bogatych nut przypraw. Tę całkiem solidną porcję można(...)serwować samodzielnie, wykorzystać w kanapkach (pasztet jest wyłącznie węglowodanowy, więc jedzenie go wraz z chlebem jest zgodne z zasadami diety niełączenia) lub jako element obiadu – podany po odgrzaniu z ziemniakami i warzywami. Tradycyjnie, a jakże. Potrzeba czegoś więcej? Może jedynie kiszonego ogórka dla towarzystwa Składniki: 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie ziemniaki 1/4 niewielkiego selera

Even Better Food
Pasztet z żurawiną 113

Pewnie większość z Was piecze pasztety na święta, ja w tym roku z pewnością zrobię kolejny raz pasztet z żurawiną. Jeśli jeszcze nie jedliście takiego to zachęcam do zrobienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasztet z żurawiną Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 3 godz Łączny czas 5 godz Składniki 0,5 kg wieprzowiny np. łopatki 0,5 kg wołowiny(...)dokładnie mieszamy. Formę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy 90 minut, jeśli pasztet zbyt mocno rumieni się z wierchu przykrywamy go folią spożywczą. Pasztet z żurawiną To co lubię gotuję i polecam Artykuł Pasztet z żurawiną pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Pasztet drobiowy z grzybami i suszonymi śliwkami 134

wczoraj razem z małą M piekłyśmy pierniczki :) Oczywiście dla św. Mikołaja ;) Mama zajęła się częścią techniczną, a mała M - artystyczną :) Sama nie spodziewałam się, że w ostatnim czasie upiekę pasztet :) Ale kiedy zobaczyłam ten przepis w magazynie Moje Gotowanie 12/2019 od razu chciałam do wypróbować. Grzyby i śliwki świetnie tutaj współgrają a sam pasztet nie jest za suchy. Pasztetu wychodzi(...)całkiem sporo. Mi wyszła jedna duża i jedna małą keksówka. Ale to nie jest problem, bo pasztet można zamrozić - tak też uczyniłam ze swoją częścią :) Przygotowanie pasztetu wydaje się nieco pracochłonne - ale w rzeczywistości prace nad nim poszły mi całkiem płynnie. A smak? O niebo lepszy od kupionego :) Składniki: 6 dużych udek z kurczaka 1 łyżka miodu sól, pieprz, słodka

My simple kitchen
Najlepszy babciny pasztet domowy 105

Kiedyś nie przepadałam za pasztetem… Dopiero kiedy parę lat temu na święta spróbowałam pasztetu mojej babci, zaczęłam zastanawiać się dlaczego nie zrobiłam tego wcześniej? Nie ma nic lepszego niż babciny pasztet! Teraz zaczęłam przygotowywać go sama i wychodzi wyśmienicie. Wszyscy w domu się nim zajadamy, tak jak i moi znajomi, którzy mieli okazję go spróbować. W dodatku zapieczone(...)piekarniku grzanki polane oliwą, z plastrem pasztetu i żółtego sera to najlepsza imprezowa przekąska. Spróbujcie sami Pamiętajcie, że jeżeli używamy chudego mięsa to należy użyć tłustego boczku, aby pasztet nie wyszedł zbyt suchy. Ponadto wywar z gotowania mięsa można później użyć do zupy. Składniki: – 200g boczku – 200g wołowiny – 200g piersi z indyka – 200g karkówki

Be Fit Be Strong
Najlepszy pasztet jaglany z pieczarkami (wegański) 184

Pasztet jaglany z pieczarkami to wyjątkowo delikatne, aromatyczne i pyszne danie wegańskie, które zasmakuje nawet wielbicielom mięsa, gdyż jest ba rdzo smaczne, zdrowe i wolne od konserwantów . Najlepiej smakuje mi pokrojony w plastry na kanapkach z dodatkiem pomidorów lub kiszonych ogórków. Można go również odgrzać w plastrach na drugi dzień na patelni i podać z ulubioną surówką lub sosem. Bardzo(...)polecam! Pasztet jaglany z pieczarkami jest lżejszą alternatywą dla wszelkiego rodzaju mięsnych pasztetów, a do tego jest o wiele zdrowszy. Kasza jaglana posiada funkcje oczyszczające organizm z toksyn oraz obniża poziom cholesterolu, jest lekkostrawna i wyróżnia się dużą zawartością żelaza, cynku, miedzi oraz witamin takich jak B1, B2, B6. Ponadto jest produktem zasadowym, a ponieważ codzienna dieta człowieka jest kwasotwórcza

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet z królika pomidorami i żurawiną 128

Delikatny pasztet z królika do którego dodałam suszone pomidory,w galaretce z żurawiny świeżej. Pasztet jest prosty do zrobienia, a kwaskowa galaretka równoważy słodycz pomidorów suszonych.          70 dkg królika 1 wątróbka królika 1 cebula 1 marchewka kawałek selera i por biała część 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarna jałowca 10 pomidorów(...)pestki dyni. Foremkę od babki o długości 25X11,5 cm smaruję oliwą i obsypuję bułką tartą. Przekładam 1/3 masy do foremki, dodaję połowę pokrojonych pomidorów, na to druga warstwa pasztetu, i resztę pomidorów, i ostatnia warstwa mięsa. Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 45 minut. Wyjmuję z piekarnika i studzę. Galaretka: Żurawinę umytą, przekładam

wesoła kuchnia
Pasztet z dyni 178

robi się chłodniej i w naturalny sposób trzeba ogrzać organizm, ale za to otwierają się nowe kulinarne możliwości. Wśród jesiennych i zimowych potraw dość często pojawia się u nas pasztet. Jego warianty są różne w zależności od tego co mam pod ręką i na co akurat jest ochota. Taki pasztet można później zabrać do pracy na drugie śniadanie i zjeść(...)towarzystwie zielonej sałatki. Ja właśnie tak lubię najbardziej jeść wszelkie pasztety. Ale to też alternatywa dla chleba. Polecam wypróbujcie.  A dziś pasztet z dynią. To cudowne warzywo dominuje na straganach z racji zbliżającego się Halloween. Ja zamiast robić dyniowe potwory szaleje w kuchni przygotowują różne dyniowe pyszności. Pasztet to tylko jedna z nich. Pasztet z dyni składniki

Przysmaki Karolki
Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów 146

kuchni duże zmiany,a to za sprawą jesieni. Lekkie sałatki powoli zastępuję czymś bardziej pożywnym i aromatycznym. Tym razem padło na pasztet. I pomyśleć, że jeszcze całkiem niedawno warzywne pasztety były nam całkiem obce. Mój mąż zajadał się pasztetami mięsnymi gdy jeszcze mieszkaliśmy ze Francji, ale od dłuższego już czasu w naszej diecie dokonują się ciągłe zmiany. To co kiedyś(...)Odżywiamy się racjonalnie więc w naszej diecie znajduje się także mięso, które jemy 2 razy w tygodniu. Podstawą są jednak warzywa i coraz częściej doceniamy dietę roślinną. Takie wege pasztety są genialne. Nadają się na obiad czy kolację, można je też zabrać ze sobą do pracy. Kto jeszcze nie upiekł takiego pasztetu to czas to zmienić. Pasztet z fasoli

Przysmaki Karolki
DOMOWY, PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER 440

DOMOWY, PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER Świąteczny,domowy pasztet wiejski, jaki piekły kiedyś nasze babcie, a dziś w sklepie trudno już taki kupić. Pasztet, obok innych wyrobów mięsnych, jest w moich okolicach bardzo rozpowszechniony. Traktuje się go przede wszystkim jako potrawę świąteczną. Pieczemy go zawsze z okazji świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy, a także rodzinnych spotkań np.: chrzcin, komunii, odpustów. Przyrządza(...)wołowiny oraz drobiu) z dodatkiem wątróbki , słoniny, warzyw, jajek i przypraw - 2 lub 3-krotnie zmielone, a formę oprócz natłuszczenia i obsypania bułką tartą obkładamy paseczkami świeżej słoniny. Ten pasztet został przygotowany wg przepisu Pani Magdy Gessler ze strony www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/pasztet-domowy , (trochę zmodyfikowany) no i wyszedł świetnie. Pamiętajcie jedynie, że w miarę tłuste podgardle lub surowy boczek sprawią, że pasztet

Moja Książka Kucharska
Pasztet drobiowy z żurawiną 119

Kolejna propozycja na świąteczny stół. Pasztet drobiowy z żurawiną. Zamiast żurawiny możemy użyć suszonych śliwek. Pasztet delikatny, wilgotny, daje się rozsmarować na kanapce. Warto używać mieszanych mięs do pasztetu, smakują wtedy najlepiej. Trzeba jednak uważać, by pasztet nie wyszedł suchy, nie piec go zbyt długo, do masy warto dodać trochę wywaru z gotowania mięsa. Polecam!     Pasztet drobiowy(...)końcu dodajemy żurawnię i mieszamy. Masę odstawiamy na 30 minut do przegryzienia. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Pasztet możemy przykryć folią aluminiową w pierwszej fazie pieczenia, by nie wysychał, folię zdejmujemy 15 minut przed końcem pieczenia. Po upieczeniu pasztet odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy go w lodówce

Smak mojej kuchni
Pasztet mięsny Ani 180

mięsa, dodatki i zioła - wszystko moje moje:) Wiem jak smakuje i ilu mam już zwolenników, więc z czystym sumieniem (jak zawsze:D) gorąco Wam polecam niniejszy przepis. PASZTET jest soczysty, mięsny, nie rozpada się na kawałki. Na świąteczny stół i raz na jakiś czas w domu na śniadanie czy kolację do chrzanu i ćwikły (i nie tylko;) idealny(...)kiszonymi ogórkami. Pięknie pachnie ugotowanym wcześniej mięsem z warzywami z dodatkiem jałowca, majeranku, ostrej papryki i vegety. 100% mięsa + warzywa. To nie może nie smakować:) Składniki (na dwa pasztety z keksówki): 130 g łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku wieprzowego z kością i skórą 640 g podgardla wieprzowego bez skóry 2 podudzia z kurczaka 2 średnie cebule 1 marchewka

Zasmakuj Kuchni
Pasztet z cukinii 172

Pasztet z cukinii 2016-07-02 09:50:04 Ilość porcji: 12 Pochodzi ze słonecznej Italii. To właśnie Włochom pod koniec XIX w. udało się wyhodować z kabaczka nowe warzywo, które znamy pod nazwą cukinia, od włoskiego słowa „zucchini”, czyli mała dynia. Nowy owoc, bo z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, szybko podbiła serca Europejczyków. W Polsce dostępna jest(...)dopiero od kilkunastu lat. Cukinia potrafi wcielić się w niejedną kulinarną rolę. Dziś główną rolę gra w pasztecie. Pasztet jest wilgotny, delikatny, aromatyczny i na prawdę pyszny. Z pewnością na stałe zagości w naszej kuchni. Mam już pomysł na kolejną wariację na temat pasztetu z cukinii, ale przyjdzie na to czas. Tymczasem zapraszam na pasztet. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj

Wędrówki po kuchni
Pasztet z królikiem. 173

Pasztet z królikiem to jeden z najlepszych pasztetów jakie można zrobić. Jest całkowicie naturalny, w składzie ma mięso i trochę jarzyn. Jest bardzo delikatny, słodkawy dzięki zawartości króliczego mięsa, no i wcale nie jest trudny choć czasochłonny :-) Pasztet z królika zazwyczaj piekę przed Wielkanocą - jest u nas w domu tradycją, że obok jaj na świątecznym stole stoi domowy pasztet. Podgrzewam(...)wątróbkę, następnie 1 raz zmielić pozostałe składniki: mięso, jarzyny, bułki oraz czosnek. Do masy wbić 2 jajka, wyrabiać aby całość się połączyła. Doprawić do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem - pasztet powinien być lekko słony i lekko pikantny. Foremki natłuścić smalcem. Włożyć w nie pasztet. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, pasztet zapiekać przez godzinę. Powinien leciutko odejść od brzegów formy. Jeżeli

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pasztet świąteczny 118

Święta zbliżają się dużymi krokami, dlatego warto przygotować sobie przepisy, które wypróbujemy przy świątecznym stole.  Przepisów  na pasztet mamy mnóstwo. Na pewno większość wypróbowanych przez panie domu. Osobiście przygotowuję pasztet z różnych składników. W dzisiejszym poście propozycja  z wykorzystaniem wiejskiej kury i innych dodatków, które możemy zamieniać i łączyć na swój sposób. SKŁADNIKI 1 kura wiejska(...)zagotowujemy. Odlewamy pierwszą wodę. Zalewamy drugą, czystą tak , by dobrze zakryć mięso. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy warzywa, 1 liść laurowy, 2- ziarenka ziela angielskiego. Odgotowując mięso na pasztet będziemy mieli rosół. Wiejska kura często długo się gotuje i tak naprawdę mięso najlepiej nadaje się na pasztet. W tym samym czasie w oddzielnym garnku wstawiamy podgardle i również odgotowujemy. Łopatkę

W kuchennym oknie Ewy
Pasztet z wątróbki z karmelizowanymi jabłkami 160

Pasztety lubią niemal wszyscy – szczególnie na Święta nie może ich zabraknąć na stole. Oprócz tradycyjnych pasztetów pieczonych, warto przygotować prosty pasztet z wątróbki – jest idealny jako świąteczna przystawka do smarowania pieczywa. Nie wymaga pieczenia, a smakuje wybornie. Karmelizowane na maśle jabłka to pomysł, który zaciągnęłam z Masterchefa – nie tylko świetnie pasują, ale także urozmaicają strukturę aksamitnego pate(...)Pasztet z wątróbki z karmelizowanymi jabłkami: 500 g wątróbek drobiowych 120 g masła dobrej jakości (użyłam Kerrygold) 4 cebule szalotki 4 łyżki koniaku 2 średnie jabłka 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól morska świeżo mielony pieprz Przybranie: 1 jabłko 1 łyżka cukru trzcinowego 20 g masła dobrej jakości (użyłam Kerrygold) żurawina listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

Poezja smaku
Pasztet z czerwonej soczewicy z kurczakiem 221

Lubicie domowe pasztety ? Mi udało podejść się po raz kolejny do pasztetu z soczewicy którą uwielbiam ... Tym razem użyłam do jego przygotowania czerwoną jej odmianę. Pasztet upiekłam z dodatkiem kurczaka i myślę, że to połączenie jest strzałem w dziesiątkę. Do przygotowania takiego pasztetu można śmiało użyć mięska z rosołu – wiadomo, że takie często nam zostaje, a i ugotowana włoszczyzna będzie(...)również idealna. Bawmy się smakiem soczewicy bo jest on godny uwagi. Pasztet z soczewicy z kurczakiem SKŁADNIKI : 2,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy  500 g piersi z kurczaka 3-4 średnie marchewki 1 duża cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 jajka sól i pieprz do smaku olej rzepakowy papryka słodka i ostra mielona do smaku 1 łyżka majeranku suszona

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pasztet z bakłażana i cukinii 645

Lubię robić warzywne pasztety, gdyż są szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Kolejny przygotowany przeze mnie przepis na tego rodzaju smarowidło jest równie prosty, co apetyczny i aromatyczny. Mogę pochwalić się także tym, że w końcu udało mi się uzyskać idealną konsynsencję pasztetu, dzięki której pasztet z bakłażana jest gęsty i zwarty, a przy tym mokry i delikatny. Zapraszam wszystkich(...)przygotowania własnego pasztetu z warzyw w szczególności, że trwa sezon na użyte przeze mnie bakłażany i cukinie :) Pasztet z bakłażana i cukinii   Składniki 1 bakłażan 1 cukinia włoszczyzna (2 marchewki, mały por, kawałek selera, korzeń i natka pietruszki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego olej łyżka sosu sojowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek

VegUlka
Pasztet z kurczaka 182

Lubię pasztety i moja rodzina również. Najbardziej popularnym pasztetem który robię jest pasztet wieprzowo – wołowy ale on pojawia się na ogół tylko na święta, wymaga więcej pracy. Przepis na ten pasztet pojawi się zapewne później. Dzisiaj wędruje przepis na pasztet z kurczaka. Jest on bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny. Składniki: 2 kurczaki 2 marchewki 1 pietruszka Ziele(...)dokładnie mieszamy i umieszczamy w aluminiowych foremkach do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 o C w kąpieli wodnej ( foremki umieszczamy na blaszce/formie z wodą i tak pieczemy. Pasztet nie będzie suchy.) przez 1 godzinę. Pasztet świetnie smakuje podawany z żurawiną / borówką lub z chrzanem i majonezem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pasztet wykwintny z morelą. 192

Dzisiaj kolejna propozycja potrawy na Świąteczny stół. Zapraszam na pasztet wykwintny, przygotowywany u nas zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Polecam! Składniki na pasztet wykwintny z morelą: 200 g cielęciny 250 g wieprzowiny 200 g gęsiny (może być również inny drób) 200 g drobiowych wątróbek 1 łyżka masła 10 cienkich plastrów tłustego surowego boczku lub słoniny 4 jajka(...)formy wyłożonej folią aluminiową, na wierzch układamy plastry boczku lub słoniny, wstawiamy do większego naczynia i wlewamy do niego tyle wody , by sięgała do 1/2 wysokości formy z pasztetem. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około 90 minut. Gdyby w tym czasie woda wyparowała to uzupełniamy jej poziom.      Po upieczeniu pasztet studzimy

Rozpustne gotowanie
wegańskie i bezglutenowe mini-pasztety fasolowe z żurawiną 162

Wielkanocy i mam nadzieję, że spędziliście czas miło, przyjemnie i smacznie z Waszymi bliskimi :) U mnie na szczęście tak było :) Jeśli chodzi o kulinarną część to poniższe mini-pasztety również gościły na naszym stole i wszystkim (nawet mięsożercom :)) smakowały. Dobrym rozwiązaniem było upieczenie kilku małych pasztetów zamiast jednego dużego - wyglądają ciekawiej (wujek myślał, że to muffiny! :D) i są łatwiej(...)podzielnie. Suszona żurawina świetnie tutaj pasuje i nadaje pasztetowi fajnego charakteru - na prawdę polecam ten dodatek jak i ogólnie cały ten przepis! :) Jest bardzo prosty i wymaga niewielu składników, które są łatwo dostępne. MINI-PASZTETY Z BIAŁEJ FASOLI Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ VEGAN&GLUTEN FREE przepis autorski // 8 pasztetów pieczonych w silikonowych foremkach na muffiny lub jeden duży w keksówce

chili & sugar
MENU WIELKANOCNE 185

Wielkanocnym stole królują m.in. serniki, babki, pasztety, żurek, jajka pod różnymi postaciami, szynki oraz inne specjały. By łatwiej było odszukać potrawy, które nas interesują, polecam kilka propozycji, które mogą ułatwić skomponowanie naszego świątecznego menu. Uwielbiane przez nas serniki: delikatny sernik na kruchym czekoladowym spodzie sernik rewelacja sernik toskański z konfiturą morelową sernik na kruchym pełnoziarnistym spodzie sernik z makiem, kokosem(...)babka żółtkowa na mące orkiszowej babka maślana na mące orkiszowej, bez cukru wielkanocna baba drożdżowa na mące orkiszowej, z ksylitolem wielkanocna baba puchowa-drożdżowa wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Pasztety wegańskie i tradycyjne: pasztet z selera i kaszy jaglanej pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami  domowy pasztet zapiekany wykwintny pasztet z indyka lub królika Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała

Smaczne Zdrowe
Pasztet domowy 185

Nowym Roku ;) Mam nadzieję, że już wypoczęliście po sylwestrowej imprezie i macie siły na kolejną dawkę nowych przepisów.  Nowy rok zaczniemy od mojego kolejnego smaku dzieciństwa. Standardowo taki pasztet w domu przygotowała moja babcia i mama, teraz pora na mnie;)  Powiem szczerze, że kupne pasztety w ogóle do mnie nie przemawiają i jestem w stanie zjeść tylko(...)domowy.  Wbrew pozorom nie jest on trudny do przygotowania i niezbyt pracochłonny. Kiedyś pasztet częściej gościł na naszym stole teraz przygotowuje się do raczej "od święta" ale może też dlatego tak bardzo nam smakuje ;)  Polecam bardzo ;)  Składniki: 1.5 kg łopatki 0,8 kg boczku  0.4 wątróbki drobiowej 8 dużych cebul 7 jajek dwie szczypty gałki muszkatołowej

Krakowskie smaki Ani
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 132

Pasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A pasztet okazał się być soczewicowym, bo mi się nudziło nad rosołem. Pomyślałam sobie, że wegetarianie jeszcze jakoś przędą, ale biedni weganie muszą w święta srodze cierpieć. Z czystej ciekawości zasiadłam do komputera i poczytałam(...)zamiennikach potraw świątecznych. Na pierwszy ogień poszedł pasztet. Miliony przepisów na pasztety z soczewicy lub ciecierzycy, co jeden to lepszy. Mało przypraw, dużo straszenia, ale za to zdjęcia jak z kuchennego Vogue’a. Tak czytałam, czytałam i podjęłam męską decyzję. Będę robić pasztet z soczewicy. Po swojemu, albowiem mi jakoś mdło internety brzmiały. Na początek won poszły przepisy zakładające

ladykitchen
Pasztet ze śliwką 214

Odkąd obejrzałam program „Wiem, co jem” na temat pasztetów zrozumiałam, że nigdy więcej nie tknę sklepowego. W związku z tym już kilka razy piekłam swój. Efekt był zaskakująco dobry. Pasztet okazał się miękki, mokry, a co najważniejsze smaczny. Ponadto dokładnie wiem co się w nim znajduje, a to chyba największy atut domowego pasztetu (Równać się z nim może chyba tylko(...)zapach podczas jego pieczenia). Takim domowym pasztetem zajada się cała moja rodzina i ze spokojną głową daję go swojemu starszemu synowi. Jest również idealną przekąską na kolacje, czy imprezę! Ilość porcji: 2 keksówki Składniki: 900g szynki 500g wołowiny 350g karkówki 250g wątróbki drobiowej 250g surowego boczku Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 200g suszone śliwki Garść suszonych

Kolizje Smaków
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 180

Pasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A pasztet okazał się być soczewicowym, bo mi się nudziło nad rosołem. Pomyślałam sobie, że wegetarianie jeszcze jakoś przędą, ale biedni weganie muszą w święta srodze cierpieć. Z czystej ciekawości zasiadłam do komputera i poczytałam(...)zamiennikach potraw świątecznych. Na pierwszy ogień poszedł pasztet. Miliony przepisów na pasztety z soczewicy lub ciecierzycy, co jeden to lepszy. Mało przypraw, dużo straszenia, ale za to zdjęcia jak z kuchennego Vogue’a. Tak czytałam, czytałam i podjęłam męską decyzję. Będę robić pasztet z soczewicy. Po swojemu, albowiem mi jakoś mdło internety brzmiały. Na początek won poszły przepisy zakładające

ladykitchen
Pasztet domowy ze śliwkami 148

Pasztet domowy każdy z nas lubi ale nie każdy sam robi… a szkoda… bo jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest skomplikowane, a smak takiego domowego pasztetu jest zawsze wyjątkowy. Ja przygotowując pasztet przed Świętami chciałam mu nadać odświętny charakter i zaszalałam dodając do niego śliwki namoczone w brandy ale to nie jest konieczne. Mój pasztet składa się głównie(...)różnych rodzajów mięsa i dodać zamiast śliwek, grzyby czy paprykę. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce i na co akurat mamy ochotę. Mój następny pasztet będzie z królika i już nie mogę się go doczekać… Pasztet domowy ze śliwkami – składniki: 1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy

UgotujmyTo.pl
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 138

rosną grzyby :) Spacerując po lesie (lub targowisku) możemy upolować dorodne sztuki i zatracić się w jesiennych smakach, a możliwości jest wiele. Risotta, pasty, zupy, sosy, czy też absolutnie wyjątkowy pasztet, bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie.  Na szybko z chrupiącą bagietką(...)całości. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić grzyby. Najlepiej zrobić to partiami, żeby grzyby się podsmażyły. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do wystygnięcia. Z uwagi na rustykalny charakter potrawy w pasztecie powinny być dobrze widoczne składniki. Wrzucając wszystkie grzyby na raz schładzamy oliwę, grzyby puszczą sok i zaczną się dusić, co może wydłużyć czas smażenia (zanim odparują) lub się „rozciapciają”. Mięso

SzczyptaSmaQ
Pasztet z kaczki 41

Pasztet z kaczki – bardzo smaczny i elegancki – idealny na świąteczny stół na deskę wędlin. Bardzo pysznie sprawdza się również jako domowa wędlina na kanapki. Taki pasztet odnajdzie się też w wersji obiadowej – grube plastry pasztetu obsmażamy na patelni i podajemy niczym kotlety. Koniecznie wypróbujcie go również jako wsad do domowych burgerów z dodatkiem warzy i sposób(...)naprawdę jest pyszny! Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS PASZTET Z KACZKI Składniki: 800g mięsa z kaczki ugotowanego – idealnie kiedy zostanie nam z rosołu 200g boczku wędzonego 2 marchewki i 1 korzeń pietruszki ugotowane z rosołu 1 mała cebula 2 bułki kajzerki 1 szkl mleka do namoczenia kajzerek 2 łyżki suchej kaszy manny

Dorota Smakuje
Kanapka PRL 34

trudne czasy i nadal smakuje wyśmienicie. Kanapka, która jest symbolem mojej tożsamości i tradycji. Kanapka, która jest… no, po prostu pyszna 🙂 Składniki: – Bułka jaką tylko lubisz – Pasztet Pieprzowy – robiony ręcznie z mieszanki wątróbki i boczku wieprzowego, doprawiony solą, przyprawami, głównie czarnym pieprzem i winem sherry. – Musztarda grubo ziarnista – Ogórek konserwowy – Liście sałaty dowolnej(...)Kieliszek wódki — opcjonalnie — trzy butelki wódki Przygotowanie: 1. Przekrój bułkę na pół i posmaruj obie części musztardą. 2. Następnie posmaruj je pasztetem. 3. Teraz połóż ogórka i kawałki sałaty. 4. Podawaj z kieliszkiem wódki, ale kto by tam pił jeden kieliszek 🙂 Wiersz o Kanapce PRL: To moje dziedzictwo, to moja tradycja Kanapka z pasztetem i musztardą i ogórkiem

RafalCook
Domowy pasztet pieczony 164

Domowy pasztet pieczony w piekarniku to jest z najlepszych przepisów na pasztet. Artykuł Domowy pasztet pieczony pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Pasztet z galaretką. Najpierw pieczony, potem zalany rosołem. Doskonała przekąska 83

Aromatyczny pasztet, a nim równie pyszna galaretka tworzą razem doskonałą przekąskę. Robimy przy okazji gotowania rosołu, sprytnie wykorzystując mięso i warzywa. Przepis na pasztet z galaretką Składniki: Około kilograma ugotowanego mięsa z rosołu – tym razem użyliśmy wołowiny, kurczaka i indyka, 2 marchewki z rosołu, można dorzucić też seler czy pietruszkę, 2 duże cebule, 1 jajko, 3 chochle rosołu, płaska(...)łyżka żelatyny, sól, pieprz. Jak zrobić pasztet z galaretką? Cebulę posiekaj, zrumień na odrobinie oleju. Mięso oddziel od kości i chrząstek, zmiel razem ze skórkami, warzywami i cebulą na grubych oczkach. Farsz dopraw pieprzem i ewentualnie solą, wbij jajko, dokładnie wyrób przy pomocy dłoni. Masę wyłóż do foremki, piecz w temp. 200 stopni przez 30 minut. Rosół zagotuj, wyłącz ogień

Kulinarna Polska
Pasztet jajeczny 56

Pasztet jajeczny to cudowny wynalazek mojej teściowej, będący inną formą jej przepysznych kotletów jajecznych . Co więcej, teściowa przygotowuje farsz tak jak tradycyjne mielone, po prostu zamiast mięsa są dodane posiekane w kostkę ugotowane na twardo jajka. W tej wersji smakują nieziemsko, świetnie nadadzą się na śniadanie lub na Wielkanocny stół Przepis na pasztet jajeczny Składniki mała bułka (może być czerstwa(...)Ilość : 2 foremki na 600 ml (około 21 x 9 cm) Przygotowanie Bułkę zalewamy wodą i odstawiamy do nasączenia. Nie zastępujcie jej bułką tartą, wówczas pasztet wyjdzie zbyt twardy. W międzyczasie jajka obieramy i siekamy w drobną kostkę. Następnie bułkę odsączamy i dodajemy do posiekanych jajek wraz z drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem , jajkiem , majonezem

WegePrzepis
PASZTET Z MIĘSA I WARZYW Z ROSOŁU 127

mnie pozostaje zawsze mnóstwo mięsa z rosołu? Przygotować można z tego wiele różnych potraw. Dziś mam dla Was przepis na pyszny pasztet z mięsa i warzyw z rosołu . Podawany pokrojony w plasterki to doskonałe dodatek do chleba czy bułek. Pasztet jest naprawdę smaczny, łatwy i szybko do przygotowania. A że moja córka uwielbia rosół, to mięsa mam co chwilę(...)nadmiarze. Wykorzystuję go na różne sposoby... pierogi, krokiety, sałatka. Tym razem zrobiłam pasztet. Znikł bardzo szybko, więc chyba rodzince smakował :) Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu - składniki na keksówkę o długości 20 cm: * 400 g mięsa gotowanego z rosołu (np. uda z kurczaka, waga już bez skóry i kości) * 300 g gotowanych warzyw z rosołu (marchewka, seler, pietruszka

Zrób to smacznie
Pasztet z cukinii 88

Pasztet z cukinii to obowiązkowa pozycja w moim menu domowym w sezonie na cukinię. Jest pyszny i lekki, mimo dodatku kaszy czy sera. Zamiast wędliny czy tradycyjnego pasztetu mięsnego taki warzywny pasztet zjeść to sama przyjemność. Piekliście już może pasztet z cukinii? Jeśli tak, to podzielcie się swoimi pomysłami na jego wykonanie, z pewnością każdy … Czytaj dalej Pasztet(...)cukinii Artykuł Pasztet z cukinii pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Pasztet z kurczakiem i wątróbką w cieście 88

Pasztety w cieście to  francuska specjalność. Oprócz tego, że są zawijane w kruche ciasto różni je też od naszych pasztetów to, że są wykonane z surowego a nie gotowanego mięsa. Ten pasztet zawiera w sobie mięso kurze ( z nogi i piersi) oraz wątróbkę. Bardzo delikatny, z dodatkiem śmietany i jajek będzie atrakcją wielkanocnego stołu. Jest przy nim sporo pracy(...)świąt wielkanocnych - więc nie zupa tajska albo curry:) Mimo, że podczas świąt jednak stawiamy na tradycję to jednak warto też urozmaicić stół i nie jeść co roku tego samego. Pasztet z kurczakiem i wątróbką w cieście Oryginalny przepis pochodzi z książki Michela Roux "Ciasta". Moja wersja lekko zmodyfikowana Ciasto: 500 g mąki 2 łyżeczki soli 200 g masła 5 żółtek

Smaczny zeszyt
pyszny pasztet domowy drobiowy do smarowania... 164

szklanki, kurczak z rosołu 1 sztuka, włoszczyzna z rosołu 1 pęczek, jajka 6 sztuk "M", kasza manna 3/4 szklanki, bułka tarta 3/4 szklanki, majeranek 3 łyżki, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka Wątróbkę oczyścić z błonek,tłuszczyku, opłukać, obsypać mąką i na gorącym smalcu zrumienić, dodać pokrojoną cebule(...)zmielić również wątróbkę z cebulą. Do mięsa dodać jajka, przyprawy, bułkę tartą, kaszę manną i wszystko ręką dokładnie wyrobić kilka minut. Do form z papierem do pieczenia wyłożyć masę pasztetu, parę stuknąć o blat stołu aby odpowietrzyć masę, tępą stroną noża ponacinać skośną kratkę, nóż zmoczyć wodą i nacinać kratkę. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić pojemnik

W Mojej Kuchni Lubię
Rolada z kurczaka z pieczarkami 136

Jeśli znudziły Wam się dania z kurczaka, które do tej pory robiliście, sięgnijcie po roladę z nadzieniem pieczarkowym z odrobiną pasztetu. Rolada z kurczaka z pieczarkami Pojedyńczo nadziewane piersi z kurczaka nie są dla mnie niczym nadzwyczajnym. Robię je w domu często i jako nadzienia używam bardzo różnych składników. Moje ulubione nadzienie do ser feta, suszone pomidory i zielone szparagi(...)danie z kurczaka jest rolada. Przygotowana w podobny sposób jak pojedyńcze roladki wymaga odrobiny więcej wprawy. Upieczona na talerzu prezentuje się bardzo apetycznie. Do przygotowania rolady wykorzystałam pieczarki oraz pasztet. Zrobiłam nadzienie, którymi pokryłam dobrze rozbite piersi z kurczaka. Spróbujcie tego przepisu. Z całą pewnością danie to posmakuje całej rodzinie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam

mecooks
domowy pasztet z kury rosołowej,włoszczyzny,makaronu... 119

włoszczyzna 1 pęczek, makaron ugotowany nitki 1 szklanka, rosół 2 szklanki, bułka sucha 1 sztuka, kasza manna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa do pasztetu 1/2 opakowania, natka pietruszki 1 pęczek Z ugotowanego rosołu odłożyć włoszczyznę, kurę rosołową i wystudzić - rosół wykorzystać np. do zupy pomidorowej. W maszynce do mięsa zmielić na drobnym sitku obrane(...)kości i chrząstek mięso, skóry, włoszczyznę, makaron nitki. Bułkę wymoczyć w rosole, i dodać bez odciskania z rosołem do zmielonego mięsa, dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do pasztetu (dodajemy ostrożnie bo mięso jest z przyprawionego solą rosołu), kaszę manną, tartą bułkę i ręką dokładnie wyrobić z 5 minut. Forma silikonowa 25,15 cm, pasztet przełożyć do formy, dobrze dłonią

W Mojej Kuchni Lubię
PASZTET DROBIOWY Z GRZYBAMI, BEZGLUTENOWY 165

jakiegoś czasu przygotowuję nasz ulubiony pasztet drobiowy z dodatkiem grzybów.  W moim odczuciu jest jeszcze smaczniejszy. My po prostu uwielbiamy grzyby. Fajne w tym pasztecie jest to, że przygotowuje się go partiami. Już jakiś czas wcześniej odkładam czyste kawałki mięsa pozostające od obiadu. Pakuję je do worków, opisuję i zamrażam. I tak paczka do paczki i ponad kilogram zawsze(...)się uzbiera, czyli idealnie na dwie formy pasztetu. Zlewam do słoika także pozostający od obiadu czysty tłuszcz, który również mrożę. Czym więcej rodzajów mięs, tym smaczniejszy pasztet. U mnie tym razem był: kapłon, perliczka, gęś, kaczka i kurczak. Można dać dowolne rodzaje mięs. Ten przepis ma być inspiracją. Mięsa mogą być gotowane, smażone, pieczone, itp.... U mnie było dość dużo

Smaczne Zdrowe
Pasztet z kaczki 109

kaczka. Nie byle jaka, bo typowo wiejska, z zagrody Rodziców ;) I choć sama za nią zbytnio nie przepadam, to w rosole jestem w stanie zaakceptować. Zaakceptowałam również ten pasztet, który przygotowała moja Mama. Obawiałam się, że będzie lekko słodkawy jak i kacze mięso, ale dzięki odpowiedniej dawce przypraw pasztet wyszedł całkiem przyjemny w smaku.  Teoretycznie powinnam Was dziś poczęstować(...)przepisu, ani nawet zdjęć jeszcze nie ma ;) Za to powiedzieć Wam mogę, że wyszło tak, jak tego chciałam.Wypatrujcie go niebawem, a póki co spisujcie składniki na pasztet.  A nuż z dzisiejszego rosołu zostanie Wam troszkę kaczego mięsa...? Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

Kuchnia w czekoladzie
Kolorowy pasztet z cukinii i "Zaklinaczka książek" 132

Początkowo miałam piec pasztet z cukinii według Agnieszki Maciąg. Zaraz po starciu cukinii plany się zmieniły, bo za oknem zrobiło się chłodniej i zamarzył mi się pasztet pachnący gałką muszkatołową z zaostrzonym smakiem. Już w trakcie przygotowywania przypomniał mi się mój placek cukiniowo-ziemniaczany , który piekę co jakiś czas w piątki i podaję gorący na obiad. Tu ważna uwaga(...)rękach i przełożyć do dużej miski. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. Dodać do cukinii. Rozbełtać jajka. Rozdrobnić chili. Odłożyć łyżeczkę bułki tartej. Wszystkie składniki pasztetu wymieszać dokładnie ze sobą. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Przełożyć masę do keksówki. Wyrównać powierzchnię i posypać resztą bułki tartej. Keksówkę włożyć do piekarnika, piec 10 minut, a potem

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet drobiowy w boczku 136

Obalam stereotypowe myślenie, że pasztet pieczemy tylko na święta Pasztet drobiowy w boczku to fenomenalna i smaczna propozycja również na co dzień. Moja rodzinka zajadała się nim na śniadanie i kolację. Znikła błyskawicznie i cieszę się, że w ogóle udało mi się go dorwać do zdjęcia XD Ja przygotowałam pasztet od początku, ale śmiało możecie wykorzystać do niego mięso(...)warzywa z rosołu. Pasztet drobiowy w boczku Składniki: 5 ćwiartek z kurczaka (lub cały kurczak o wadze około 1,5 kg) 200 g wątróbki drobiowej 2 marchewki 1 pietruszka połowa małego selera (lub 1/4 dużego) 2 łodygi świeżego lubczyku (można zastąpić łyżką suszonego) 1 czerstwa bułka 1 jajko kilka liści laurowych (3-4 szt.) kilka ziarenek ziela angielskiego

PatiGotuje
Pasztet warzywny z soczewicy i słonecznika 171

Robisz pasztet na Wielkanoc? Pasztet mięsny czy pasztet warzywny? Wypróbuj nowy przepis na pasztet warzywny nie tylko na Wielkanoc – pasztet z soczewicy... The post Pasztet warzywny z soczewicy i słonecznika appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Pasztet z warzyw z rosołu z boczkiem 128

mojej kuchni nic nie może się zmarnować! Taki pasztet to świetna opcja na wykorzystanie warzyw z rosołu, nadanie im ,,drugiego życia” Warzywa możesz uzupełnić jakimś mięsnym dodatkiem. Kwestia przypraw, też pozostawia wysokie pole manewru. Mój pasztet jest pikantny w smaku, o przyjemnie wędzonym aromacie i ma wilgotną strukturę. Do jego przyrządzenia, użyłam warzyw z bulionu do ,,Risotta z zielonych warzyw(...)przestudzoną cebule, boczek, ugotowaną soczewicę, suszone pomidory, jajka oraz suche przyprawy. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę. Całość przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówki. Wierzch pasztetu posypałam pestkami dyni z zalewy oliwnej (opcjonalnie). Pieczemy w temp 180 º C przez 60 minut. Pasztet wyjmujemy i kroimy po całkowitym wystudzeniu. Artykuł Pasztet z warzyw z rosołu

Kierunekuchnia
TARTINKI IMPREZOWE 154

Tartinki to małe, ozdobne kanapki, idealne jako przekąska na różnego rodzaju imprezy. U mnie tartinki w wersji mięsnej w trzech rodzajach: z pasztetem i różnego rodzaju wędlinami dobrej jakości - kindziukiem dojrzewającym, kiełbasą jałowcową oraz boczkiem pieczonym - idealne do napojów wysokoprocentowych, więc doskonale sprawdzą się podczas świąt czy sylwestra. Szybkie w przygotowaniu, a do tego świetnie prezentują się na stole(...)znikają w mgnieniu oka 😉 Składniki: kilka kromek chleba żytniego dowolny pasztet Duda ( u mnie: z jeleniem) kilka plasterków boczku pieczonego Duda 1/3 czerwonej papryki kilka oliwek zielonych lub czarnych natka pietruszki 2-3 frankfurterki Duda 1 kiełbasa jałowcowa Duda 1/3 ogórka świeżego kilka listków świeżego szpinaku kilka plasterków kindziuka dojrzewającego Duda kilka grzybków marynowanych ketchup, musztarda, chrzan tarty Wykonanie: Zaczynamy

Kuchnia MagdaLeny
PASZTET Z FASOLI I SUSZONYCH POMIDORÓW 200

Pasztety warzywne świetnie sprawdzają się jako dodatko do kanapek czy po prostu jako przekąska. Tym razem przedstawiam Wam pyszny wegański pasztet z fasoli i suszonych pomidorów. Pasztet jest bardzo prosty w przygotowaniu i zapewniam Was, że jego smak miło Was pozytywnie zaskoczy 🙂 Spróbujcie go zrobić i dajcie znać czy Wam smakował. Składniki: – 500g Czytaj więcej → Artykuł PASZTET Z FASOLI

greengoodies
Pasztet z ciecierzycy i warzyw. 133

Taki pasztet jest bardzo smaczny i bardzo sycący. Bardzo lubię do świeżego pieczywa lub tak po prostu zjeść kawałeczek bez żadnych dodatków. Idealny na śniadanie. Polecam spróbować. Do przyprawienia pasztetu użyłam  ziół prowansalskich ,  białego pieprzu mielonego i suszonej natki pietruszki od  SKWORCU . Zapraszam:) Składniki: Masa na pasztet: 25 dag ciecierzycy 2 marchewki 2 pietruszki 1 niewielka cebula(...)zioła prowansalskie, całość dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. 5. Dwie małe lub jedną większą foremkę aluminiową smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy masę na pasztet lekko ją ubijając. 6. Pasztet pieczemy około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczony pasztet studzimy, kroimy w plasterki i podajemy. 7. Smacznego

Izabelawkuchni
Pasztet z bobu 168

Pasztet z bobu No i przed Wami kolejny hicior z mojej kuchni, czyli pasztet z bobu. Szczerze powiedziawszy to nie spodziewałem się, że pomimo braku kaszy lub płatków konsystencja będzie taka fajna. Wcześniej wszystkie pasztety jakie robiłem, za wyjątkiem pasztetu sojowego , były z dodatkiem zbóż, a tutaj z lenistwa ich nie dodałem i naprawdę się opłaciło. Zresztą konsystencja to jedno(...)świeżej bułeczce i zjadło ze smakiem, ale właśnie ten smak… Połączenie bobu, koperku i suszonych pomidorów to majstersztyk. Zresztą, co ja tu będę się rozwodził na temat zajebistości pasztetu… Po prostu wejdź do kuchni i zrób sobie foremkę albo dwie i przekonaj się na własnym podniebieniu. Zobacz inne przepisy z bobem Artykuł Pasztet z bobu pochodzi z serwisu

Blendman
Pasztet z białej fasoli 162

Kolejna propozycja wegetariańskiego pasztetu na moim blogu . Kremowy pasztet z białej fasoli. Idealnie smakuje z kiszonym ogórkiem i rzodkiewką. Prosty w wykonaniu. Z lekką słodyczą od podsmażonego jabłka i cebulki. A ze świeżym, chrupiącym, domowym pieczywem , smakuje obłędnie. Składniki: - 1 puszka białej fasoli - 2 średnie cebule - 1 małe jabłko (użyłam odmiany Ligol) - 1 łyżka majeranku - 2-3 ząbki czosnku(...)olejem i przyprawami, aż jabłko skruszeje. Wystudzić. Płatki owsiane zmiksować na mąkę. Razem z fasolą dodać do przesmażonej cebuli i jabłka. Zmiksować blenderem na gładką masę. Masę na pasztet przełożyć do formy. Piec  w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40-50 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać ze świeżym pieczywem i ulubionymi dodatkami

CookYourself
Pasztet z indyka (z żurawiną) 168

miał być pasztet z żurawiną. Kremowy, rozpływający się w ustach... Już widziałam plaster tego pasztetu na kromce domowego chleba. Przygotowałam wszystkie składniki, mięso dusiło się na małym ogniu. Ja w międzyczasie porobiłam jeszcze kilka innych spraw, później zmieliłam mięso, wymieszałam, doprawiłam, przełożyłam do foremki i wstawiłam do piekarnika. Już zacierałam ręce i wychodziłam z kuchni, aż nagle na stole zauważyłam(...)miseczkę z żurawiną. Cóż, zdarza się;) Dlatego w tytule tego wpisu ową żurawinę umieściłam w nawiasach. Pasztet natomiast podałam z domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka 1 szklanka białego półwytrawnego wina 2 liście

Obiad gotowy
Pasztet jaglano-pieczarkowy (z warzywami duszonymi na oleju rzepakowym) 176

śniadanie, obiad i kolację z przekąskami łącznie, ale produkty mięsne w różnej postaci często pojawiają się w naszym jadłospisie. Ciekawa jestem, co by moi mięsożercy powiedzieli na taki pasztet, nie mając pojęcia z czego jest zrobiony:) Pasztet ten bowiem nie zawiera ani grama mięsa i mógłby być nawet wegański, gdybym jajko zamieniła na wywar z siemienia lnianego. Swoim smakiem pasztet(...)jaglano-pieczarkowy nie ustępuje mięsnym i już wiem, że będzie to jedno z dań na wielkanocnym stole. Pasztet dobrze się kroi w plastry, ale też można go rozsmarować na chlebie. Właśnie, z kromką domowego chleba i ogórkiem smakuje przepysznie! Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 400g pieczarek 1 marchew kawałek selera (ok 150g) kawałek pora (10cm) 1 jajko albo

Obiad gotowy
Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej 162

Uwielbiam odkrywać nowe smaki pasztetów. Tym razem przygotowałam wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Pasztet jest pełny witamin i mikroelementów, o wiele zdrowszy niż ten, który możemy kupić w sklepie. Bez ulepszaczy i konserwantów, które szkodzą naszemu zdrowiu. Pasztet jest naprawdę pyszny i znika bardzo szybko. Znam(...)bardzo dużo osób, które są mięsożercami, a chętnie sięgają po ten pasztet😃 Spróbujcie sami, zapraszam😗 Składniki: soczewica czerwona 2 szklanki, kasza jaglana 1 szklanka, cebula 1 szt, olej pół szklanki, owoc jałowca 2 szt, ziele angielskie 3 ziarna, liść laurowy 2 szt, gałka muszkatołowa szczypta, papryka słodka mielona pół

kulinarne odsłony pati
Pasztet rybny 196

Pasztet rybny, nasz ulubiony, piekę na każde Święta. Delikatny w smaku, nie pachnie zbyt mocno rybą. Pasztet podaję z pieczywem i dodatkiem sosu chrzanowego lub cytryny. Kawałki pasztetu można zalać galaretą, powstanie pyszna przystawka a la ryba faszerowana. Składniki: 1,5 kg ryby morskiej (mintaj, dorsz) 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/4 bulwy selera 1 duża cebula(...)dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Foremki do pieczenia (użyłam 2 aluminiowych foremek o wymiarach 10x24 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masę pasztetową przełożyć do foremek, wierzch pasztetu wygładzić, posmarować olejem i posypać ziarenkami kolorowego pieprzu. Pasztet piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni, aż jego wierzch się lekko zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić pasztet

Codziennik Kuchenny
Smarowidło pasztetowe do słoików 136

Domowy pasztet to jeden z moich ulubionych rarytasów, który kojarzy mi się z dzieciństwem :) Tak tak .. uwielbiam wszelakie pasztety włącznie z tymi pieczonymi. Dziś jednak domowe pasztetowe smarowidło, które powstało na życzenie mojej ukochanej pierworodnej. Maszerując między regałami córcia moja dostrzegła pasztet. Bez chwili zawahania usłyszałam "Mamuś lubię pasztet, taki jemy w przedszkolu. Mogę zjeść go dziś w domu?" Moja(...)zachcianki mojej pieszczochy lubię spełniać i w ten o to sposób dzisiaj goszczę Was smarowidłem pasztetowym, które godne jest polecenia. Raz przygotowane na zawsze pozostanie w Waszym menu.  Pasztet wieprzowy do słoików  SKŁADNIKI : 500 g szynki 1 0 0 g wątróbki drobiowej 15 0 g podgardla 2 łyżki smalcu sól i pieprz do smaku 1-2 listki liś

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
delikatny pasztet z cielęciny i wieprzowego boczku 130

pasztet cielęcy Na świątecznym stole, nie może zabraknąć domowego pasztetu. Dziś przedstawię przepis na pasztet cielęcy,  którego skład został wzbogacony pokrojonym w kostkę wieprzowym boczkiem. Dodatek kawałków boczku sprawił, że delikatna puszysta konsystencja  cielęcego pasztetu, uzyskana dzięki pianie z białek jaj, doskonale współgra z wyrazistym wieprzowym smakiem. składniki 1 kg cielęciny ( mięso z łaty, mostka, lub gulaszowe(...)mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Oddzielone białka jaj ubijamy na sztywną pianę, dodając do pasztetowej masy razem z kieliszkiem koniaku. Całość jeszcze raz delikatnie mieszamy, a następnie napełniamy pasztetem podłużną blaszaną f ormę, wcześniej wysmarowaną pozostałym smalcem i posypaną bułką tartą.  Masę układamy w foremce do 4/5 wysokości formy ( przy tej ilości składników ja użyłem foremki

Miód i pieprz
Domowy pasztet staropolski 176

Każdy z nas wiele razy jadł różne paszety: te ze sklepu jak i te robione sposobem domowym. Mnie udało się znaleść w spisie przepisów Domowy Pasztet Staropolski który przygotowuje się tylko z mięsa – bez dodatku bułki tartej i innych tego typu dodatków – i oczywiście aromatyczne przyprawy. Dużo z Nas na stole świątecznym stawia pasztet […] The post Domowy(...)pasztet staropolski appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Akademia CookUp - Dziczyzna 211

było gotowe wystarczyło je obsmażyć z dwóch stron - czy muszę mówić, że mięso było niesamowite? Delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach! Na sam koniec przyszedł czas na przygotowywanie pasztetu z galaretką z owoców leśnych! W naszych domach rodzinnych nie piekło się pasztetu - nad czym można tylko ubolewać! Są osoby, które z pasztetem są dobrze obeznane i takie zostały przez(...)obdarowane pasztetem na spróbowanie - jednoznacznie każdy powiedział, że nie jadł lepszego pasztetu! Idealnie doprawiony, cudownie wilgotny i jeszcze ta galaretka - nasza była zrobiona z malin, borówek, wiśni i świeżej żurawiny! Możecie być pewni, że będziemy z pomysłami na pasztety kombinować i z pewnością upieczemy go razem :) Zdecydowanie warto! Na koniec wyciągaliśmy królika z piekarnika! Rany, aromaty tak cudownie przez siebie

Plate of Joy
Ale pasztet! 258

Witajcie.  Dzisiaj zabieram Was do sielskiej, rodzinnej krainy pachnącej świeżym chlebem i ... pieczonym pasztetem, z konfiturą śliwkową.  Pasztet z drobiu, delikatny jak chmurka, gdy go zrobicie i skosztujecie, żaden gotowy nie będzie już Wam smakować, gwarantuję!  Idealny na wszelkie święta i imprezy domowe, jako zakąska lub po prostu na kanapkę, co kto lubi.  Konfiturę śliwkową można(...)Cebulę i czosnek siekamy, następnie na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę z czosnkiem na złoty kolor. Całość (wraz z masłem) odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli chodzi o włoszczyznę - do pasztetu daję 1 średnią pietruszkę, 2 marchwie, pół selera. Pozostałe warzywa odkładam.  Wszystkie w/w składniki należy zmielić następnie w maszynce.  Po zmieleniu zaczynamy doprawianie.  Pamiętajcie proszę, że zimne

Garniec Magalie
Pasztet z królika 168

Jako że na wielkanocnym stole zabraknąć pasztetu nie może nie muszę nikogo przekonywać. My lubimy pasztety wszelakie i te mięsne i te bezmięsne jednak ten z królika wiedzie prym nad wszystkimi pasztetami. Jest numerem 1 wśród pasztetów. Przepis na pasztet to przepis mojej babci, robiła go często bo dziadek hodował króliki. Niezapomniany smak z dzieciństwa, popróbujcie. Pasztet z królika. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Pasztet z fasoli z gruszką i orzechami 175

Jestem maniaczką domowych pasztetów i ostatnio w poszukiwaniu pasztetu bezmięsnego znalazłam właśnie ten. Brak mi słów, aby opisać jego smak... jest delikatny, aksamitny z wyraźnie wyczuwalną nutą masła orzechowego. Jeśli lubicie warzywne pasztety, to będzie strzał w dziesiątkę. Składniki na pasztet: 200 g fasoli białej (namoczyć 12h wcześniej) 1 duża cebula 1 średnia dojrzała gruszka 2 łyżki masła orzechowego(...)więcej oleju. Uwaga: Nie zużyjecie całości tego "masła", więc dodajcie 1-2 łyżeczki miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu i macie gotowe, o niebo lepsze niż sklepowe, domowe, masło orzechowe. Pasztet Fasolę ugotować, odcedzić i wystudzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić, następnie dodać gruszkę pokrojoną w kostkę (wraz ze skórką) oraz gałązkę rozmarynu i dusić

Delicious Titbits
Zielony pasztet 190

Zielonego pasztetu nie robiłam nigdy wcześniej i to błąd, bo jest niesamowity, zarówno jeśli chodzi o konsystencję jak i smak. Wilgotny i aromatyczny. Jeśli lubicie połączanie warzyw i mięsa w pasztecie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sami będziecie zaskoczeni jak łatwo przyrządzić domowy pasztet :) Możecie go modyfikować dodając swoje ulubione przyprawy.  Przepis zmodyfikowałam z książki "Kuchnia polska bez pszenicy(...)wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki o wymiarach 26 cm x 11 cm i przykryć folią aluminiową. Piekarnik nagrzać na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C i piec pasztet przez 1 godzinę w kąpieli wodnej. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez całą noc, a dopiero wyjąć z keksówki. Uwagi: Kąpiel wodna - keksówkę w której jest pasztet wkładamy do większej foremki

Delicious Titbits
Pasztet z Fasoli Mung 152

mojego gustu. Przepis znalazłam na blogu Nie trać czasu na gotowanie , na którym zobaczyłam, że autorka bloga ma duże doświadczenie w różnego rodzaju produktach strączkowych i to mnie przekonało. Pasztet okazał się mało problemowy, a do tego bardzo smaczny. Jest bardziej kruchy od poprzedniego mojego pasztetu z tuńczyka, ale to nie ujmuje mu ani w smaku, ani w wyglądzie. Już(...)nawet wpadł mi pomysł co mogę w przyszłości do niego dorzucić, będę informować na bieżąco ;) No to co? Zabieramy się za pasztet!  Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki: 250 g fasoli mung  Skworcu 3 małe marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku

Blondynka Gotuje
Pasztet z gęsi 148

Niezły pasztet.... Z gęsi. Tym razem w wersji do smarowania. Domowy pasztet to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosoły lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę.    Składniki: 1/2 kg gęsiego mięsa 150 g wątróbek z gęsi lub innego(...)wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajko, sól, pieprz, bulion i dokładnie mieszamy. Możemy to zrobić mikserem. Masę przekładamy do jednego dużego lub kilku mniejszych naczyń żaroodpornych. Pasztet najlepiej zapiekać w kąpieli wodnej, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie przypali się. Naczynie lub naczynia z pasztetem wkładamy do dużej głębokiej blaszki, do której wlewamy wodę. Pieczemy w piekarniku

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania