Swego czasu na blogu pojawił się wpis na pasztet z jajkiem. Idąc tym tropem, na święta przygotowałam całkiem podobną wersję, tyle tylko że otuloną kruchym ciastem. Bałam się, że krojenie to będzie jedna wielka męka, ale przy plastrach na półmisek (chciałam takie centymetrowe) dość nie było takiego problemu. By pasztet miał charakter bardziej świąteczny, w masę mięsną włożyłam jajka gotowane(...)zastąpić, np. suszonymi pomidorami. Możliwości jest wiele! Składniki na kruche ciasto: 30 dag mąki 3 żółtka szczypta soli 15 dag masła 2 łyżki śmietany Składniki na pasztet: 750g gotowanego mięsa z kurczaka 2 gotowane marchewki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo: 4 duże jajka na twardo 1 mały słoiczek marynowanych
Kuchnia w czekoladzieczosnku 1 jajko olej do smażenia i wysmarowania foremki (3 ziarna) sól morska pieprz słodka czerwona papryka w proszku ziele angielskie liść laurowy Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 800g pasztetu. Przygotowanie. 1. Mięso z indyka: Wykonać bulion według przepisu. Pozostałe po bulionie mięso z indyka obrać z kości i usunąć tłuste oraz nieapetyczne fragmenty. 2. Warzywa: Ugotowane warzywa: por, marchewka(...)warzyw dodać 1 jajko oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dobrze wymieszać. W celu zagęszczenia lub rozrzedzenia masy można dodać oleju do smażenia lub tartej bułki. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadowala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania. Na wierzchu posypać słodką czerwoną papryką. 4. Pieczenie: Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową i piec 45 minut
Pij soki wyciskaneMiałam na taki pasztet ochotę więc zrobiłam :) Inny przepis na mój pasztet, lekki drobiowy tutaj :), a na pasztet roślinny tutaj :) Świetne, domowej roboty, pasztetowe dodatki na kanapki. Ważna wskazówka! Jeśli po ugotowaniu soczewicy nie odciśniecie jej dobrze z wody, a jajka w rozmiarze L dacie dwa - to pasztet będzie do smarowania, a nie do pokrojenia w plastry. Dlatego proponuję(...)nagrzać na 180 stopni C Pasztetową masę przełożyć do keksówki (moja miała wymiary 18x11 cm) i posypać ulubionymi przyprawami - ja tym razem nie posypałam Piec ok. 50 minut. Gdy pasztet przestygnie - włożyć go do lodówki i pokroić po bardzo dokładnym schłodzeniu (nawet po kilku godzinach trzymania w lodówce) Pasztet najlepiej kroić w plastry grubości ok. 1,5 cm Jeśli
Szczęśliwa kuchniafrancuski wiejski pasztet Nie bez przyczyny Francuzi uchodzą w dziedzinie wyrobów pasztetów za niezrównanych mistrzów. I tak prostota składników, oraz aromat ziołowych przypraw sprawiają, że zwykły pasztet zmienia się w małe dzieło kulinarnej sztuki. Ja ze swej strony, pozwoliłem sobie wzbogacić przepis jedynie o dodatek(...)jajko, dodajemy koniak i mieszamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostała słoninę kroimy na bardzo cienkie plastry i wykładamy nią f ormę w której będziemy piekli pasztet. Następnie słoninę posypujemy pokruszonym liściem laurowym, oraz szałwią i przekładamy mięsną masę do formy, ścisłe ją wypełniając. Na wierzch pasztetu
Miód i pieprzPasztet z wątróbki należy do klasyki kuchni francuskiej. Jest to smarowidło do pieczywa o intensywnym smaku i aksamitnej konsystencji. Pasztet serwuje się w temperaturze pokojowej, aby był miękki, aromatyczny i łatwy do rozsmarowania na pieczywie. Do pasztetu z wątróbki Francuzi podają lekko słodkie pieczywo (chałkę, brioszkę), grzanki lub bagietki. Doskonałym dodatkiem do tego pasztetu może być konfitura z porzeczek, powidła(...)śliwkowe lub chutnej z czerwonej cebuli ( przepis tuta j). Francuski pasztet z wątróbki podany na bagietce z dodatkiem konfitury porzeczkowej Składniki: 250 g wątróbki z drobiowej (do wyboru wątróbka z kaczki, indyka lub gęsi) 2 łyżki masła klarowanego 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku 50-70 ml koniaku sól do smaku Mieszanka
Codziennik Kuchennypasztetów warzywnych można dodawać przeróżne składniki. Ograniczają nas tylko smaki i upodobania. Są wspaniałą alternatywą dla wegetarian. Połączenie smaków jest naprawdę rewelacyjne. Połączyłam w dzisiejszym pasztecie kaszę jaglaną, ciecierzycę i cukinię . Dodatek suszonych pomidorów podkreślił jeszcze jego smak. Składniki: 400 g ciecierzycy ( ja dodałam gotową z zalewy ) szklanka suchej kaszy jaglanej 1 większa cukinia 3-4 duże cebule(...)miękkości. Ja użyłam już gotowej z zalewy. Do dużej miski wsypałam wystudzoną kaszę jaglaną i ciecierzycę. Oba składniki zblendowałam. Powstała gładka i jednolita masa- nasza baza pod pasztet. Na patelnię wlałam olej i podsmażyłam pokrojoną drobno cebulę. Dodałam do niej starty czosnek. Starłam na drobnej tarce marchewkę, pietruszkę i selera. Dodałam warzywa do cebuli i chwilę podsmażyłam. Z cukinii
potrawyregionalnePyyyszny pasztet z cukinii, który przygotowałam w ramach akcji z innymi blogerkami kulinarnymi. Akcja polega na tym, że we wrześniu przynajmniej raz w tygodniu będzie pojawiał się na blogu przepis z cukinią w roli głównej. Bardzo kochamy warzywa i owoce i chcemy pokazać jakie różnorodne potrawy można z nich przygotować. Na pierwszy ogień poszła CUKINIA, z czego się bardzo bardzo(...)cieszę, bo ją uwielbiam i mogłabym jeść codziennie. Moja wersja pasztetu z cukinii nie zawiera białka jaja, stąd też nadaje się dla alergików. Pasztet jest bardzo smaczny, aromatyczny, z dodatkiem ulubionych przypraw na pewno posmakuje każdemu. 3 szklanki startej i mocno odciśniętej cukinii 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 szklanki bułki tartej (lub więcej) 0,5 szklanki oleju 3 żółtka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieręcznie wymieszaj. Foremki posmaruj lekko masłem i posyp bułką tartą. Nałóż masę pasztetową, wyrównaj. Możesz całość wyłożyć do jednej większej formy. Ja robiłam pierwszy raz i nie wiedziałam, jak pasztet zachowa się w trakcie pieczenia, stąd rozdzieliłam go na dwie formy. Nie dostałam w sklepie podłużnych foremek, które byłyby lepsze. Pasztet posyp niewielką ilością bułki tartej i polej(...)łyżkami rosołu. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 60 minut. Jeśli pieczesz w jednej dużej formie, być może będzie trzeba piec dłużej o 15-20 minut. Gotowy pasztet jest mocno przypieczony, brązowy z góry i odchodzi od brzegów foremek. Inspiracją do upieczenia tego pasztetu był przepis Margarytki z blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki . Skorzystałam też z innych
Anioszek w kuchniKiedyś pasztety jadłam tylko od święta i zazwyczaj te przygotowane przez kogoś. Od kiedy wypróbowałam pierwszy pasztet wegetariański piekę jakiś praktycznie co miesiąc. Uwielbiam zajadać je z musztardą jako szybką przekąskę lub podane z dobrym pieczywem. Dziś mam dla Was dwie wersje. Pierwsza bardzo kremowa, idealna do rozsmarowywania. Pasztet przygotowany z czerwonej soczewicy i ugotowanych warzyw. Drugi natomiast z kaszy(...)jaglanej i zielonej soczewicy. To zmodyfikowana wersja tego —>KLIK pasztetu z książki „Jadłonomia”. Ten jest bardziej zwarty i świetnie nadaje się do krojenia. Oba pyszne, zachęcam do wypróbowania :) Pomidorowy pasztet z warzyw i czerwonej soczewicy 200 g suchej czerwonej soczewicy 4 małe marchewki 3 małe pietruszki mały por (biała cześć) pół małego selera szalotka ząbek czosnku
Mienta blogstaję się powoli wegetarianką? Nie wiem... Wiem tylko, że zamiast mięsa czy wędliny, zdecydowanie wolę sięgać po coś roślinnego. Kiedyś bardzo lubiłam wszelkiego rodzaju pasztety i nie wyobrażałam sobie rezygnacji z nich. Widząc przepisy na pasztety sojowe czy soczewicowe uśmiechałam się z niedowierzaniem, że to może komuś smakować. Jak widać, tylko krowa nie zmienia poglądów. Od jakiegoś czasu uwielbiam wręcz(...)pasty i pasztety z soczewicy. Doprawiając je na różne sposoby, nie bojąc się intensywniejszych smaków, można uzyskać naprawdę smaczne efekty. A wtedy droga to pokochania soczewicowych pasztetów będzie otwarta. Wiem, że sceptyków nie przekonam, nie tak łatwo przynajmniej. Liczę na to, że smak obroni się sam :) Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/3 szklanki oleju 3 większe marchewki 1 średnia papryczka
Codzienna kuchnia niecodziennaPasztety to mój konik :) A ten robimy przy okazji rosołu, czyli dwie potrawy za jednym zamachem. Przyjemnie i prosto. Składniki: 90 dag skrzydła z indyka 90 dag filetu z kurczaka włoszczyzna na rosół +cebula (i przyprawy: sól, pieprz liść laurowe, ziele angielskie, lubczyk, czosnek) 25 dag wątróbki drobiowej 3 jajka 1 szklanka rosołu 1,5 łyżki kaszki kukurydzianej przyprawy(...)wrzucamy do blendera wraz z wątróbką i kaszką kukurydzianą, jedną marchewką z rosołu i cebulą z rosołu, miksujemy ok 3 minut następnie przyprawiamy i znów miksujemy ok minuty, próbujemy, pasztet musi być porządnie przyprawiony. Następnie dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut. Aż stanie się gładki. Pasztet ma luźną konsystencje, ale tym się nie przejmujemy bo podczas pasteryzacji stężeje. Możecie
Delicious Titbitsniezbyt czasochłonny. Posiada zatem trzy zalety ważne dla gospodyni, która postanowi zaskoczyć i uraczyć swoich domowników i gości na te święta czymś wyjątkowym.Wspaniały w smaku i iście królewski pasztet z królika, a ponandto w pakiecie rosół z królika mieć możecie :) Składniki 1 tuszka z królika (moja ma 1,3 kg) ok. 2-3 litrów wody 3 marchewki(...)pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, następnie przestudzić. Mięso oddzielić od kości. Włożyć do misy blendera, dodać wcześniej namoczona bułkę oraz przesmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie zblendować. Dzięki temu pasztet będzie aksamity. Jeśli nie posiadacie blendera, to zmielcie pasztet kilkakrotnie. Dodajcie przyprawy i wymieszajcie. Jeśli smak będzie wam odpowiadał, dodajcie jajka i grubo siekaną żurawinę (zostawić ok. 1 łyżki
Delicious Titbitschwilowej nieobecności (za co bardzo przepraszam), wracam z przepisem na pyszny pasztet warzywny. Jest on świetnym zamiennikiem pasztetu z mięsa i kolejnym smarowidłem do chleba, które ożywi kanapkę :-) Podstawą przepisu jest soczewica czerwona, pozostałe składniki można dobierać według gustu. Jeśli ktoś jest weganem należy zamiast jajka wprowadzić zamiennik: nasiona chia, agar, mielone nasiona lnu bądź(...)masło orzechowe. Pasztet warzywny Składniki: 1 szklanka soczewicy; 2 szklanki wody; 100 g pieczarek; 50 g pora; 1 cebula czerwona; 30 g marchewki; 1 jajko; papryka mielona słodka, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól; 2 ząbki czosnku. Dodatkowo: 1 łyżka oliwy z oliwek; otręby pszenne; ząbek czosnku. Zaczynamy ! Na samym początku
Życie na widelcuMiałam na taki pasztet ochotę więc zrobiłam :) Inny przepis na mój pasztet, lekki drobiowy tutaj :), a na pasztet roślinny tutaj :) Świetne, domowej roboty, pasztetowe dodatki na kanapki. Ważna wskazówka! Jeśli po ugotowaniu soczewicy nie odciśniecie jej dobrze z wody, a jajka w rozmiarze L dacie dwa - to pasztet będzie do smarowania, a nie do pokrojenia w plastry. Dlatego proponuję(...)nagrzać na 180 stopni C Pasztetową masę przełożyć do keksówki (moja miała wymiary 18x11 cm) i posypać ulubionymi przyprawami - ja tym razem nie posypałam Piec ok. 50 minut. Gdy pasztet przestygnie - włożyć go do lodówki i pokroić po bardzo dokładnym schłodzeniu (nawet po kilku godzinach trzymania w lodówce) Pasztet najlepiej kroić w plastry grubości ok. 1,5 cm Jeśli
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkilku lat nie jem kupowanych pasztetów. Po prostu jakoś kołkiem w gardle mi stają ;) kiedy widzę niemal gładką masę, to zastanawiam się co w niej może być. A ze wyobraźnię mam bujną, to naprawdę podpowiada mi ona niesamowite składniki. O chemii wszelakiej już nawet nie wspomnę. Myślę, że coraz więcej ludzi(...)czego dana potrawa się składa. W myśl powiedzenia jesteś tym, co jesz , staram się unikać potraw, co do których nie mam pewności z czego są zrobione. Z pasztetów nie zrezygnuję, bo bardzo je lubię. Samodzielne przygotowanie nie jest trudne czy wyjątkowo pracochłonne, więc warto je robić. Podstawą niech będzie dobrej jakości mięso, a dodatkami ciekawe przyprawy, warzywa czy nawet
Codzienna kuchnia niecodzienna