pasztet - 3776 przepisów (strona:19/252)

Świąteczny pasztet wieprzowo-drobiowy 120

Magda Złamałam swoją własną tradycję przygotowywania dla mojej rodziny wege pasztetu, ale jednocześnie postąpiłam bardzo tradycyjnie i upiekłam bardzo klasyczny świąteczny mięsny pasztet. Ani ja ani moja rodzina nie żałują tej małej zmiany – pasztet jest przepyszny! Jest to niezawodny przepis mojej teściowej, która co roku piekła dwie ogromne blachy takiego pasztetu. W tym roku blaszki do pieczenia pożyczyła mnie(...)mężem zakasaliśmy rękawy, wyprężyliśmy bicepsy i wspólnymi siłami upiekliśmy przepyszny pasztet. Składniki (na 2 duże keksówki o wymiarach 40 x 13cm): 1kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka 200g wątróbki drobiowej 250g słoniny i opcjonalnie kawałek do wyłożenia dna blaszek 2 duże cebule płaska łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki smalcu i trochę do nasmarowania blach 2 liście laurowe 8 ziarenek

Smaczna Strona
Pasztet z cukinii z kaszą kuskus – wyśmienity 432

Pasztet bez dodatku mięsa. W roli głównej cukinia, która ma teraz swoje pięć minut, więc i kosztuje niewiele. Zachwyci niejednego niedowiarka, który nie skojarzy warzyw z pasztetem.   Pyszny pasztet z cukinii z kaszą kuskus.   Składniki (keksówka 26×12)   3 szklanki startej cukinii (bez skóry) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy kuskus 20 dag startego(...)oliwę.   Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej masę, wyrównujemy wierzch i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdy pasztet się zarumieni wyłączamy piekarnik i odstawiamy do wystygnięcia. A później? Później to tylko zajadać się ile dusza zapragnie 🙂       Smacznego 🙂     Jeśli spodobał […] Artykuł Pasztet

Niunioki
Pasztet z dzika 139

roku na świątecznym stole pojawił się pasztet z dziczyzną i od razu stał się hitem. Pomijając już, że jest pyszny, doskonale się rozsmarowuje. Z podanych składników uzyskacie 3 keksówki pasztetu. Ja mam taki zwyczaj, że co roku obdzielam rodzinę i przyjaciółkę pasztetem, więc zawsze robię ciut więcej ;-) 1 kg łopatki 500 g szynki z dzika 300 g podgardla wieprzowego(...)liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Można dorzucić 1-2 kostki rosołowe. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie mięso mielimy razem z warzywami i doprawiamy do smaku (zwłaszcza sprawdźcie, czy pasztet jest odpowiednio słony). Do mięsa dodajemy jajka oraz namoczone w wodzie (lub mleku) i odsączone bułki. Wątróbkę sparzamy gorącą wodą, mielimy i dodajemy do pasztetu. Wszystko dokładnie mieszamy z żurawiną

Śniadanie u Basi
Pasztet z pieczonych wątróbek 209

Pasztet z pieczonych wątróbek z dodatkiem surowego, wędzonego boczku to pomysł na idealny dodatek do pieczywa. Poniższy pasztet przygotowuje się w odwrotny sposób, tzn. najpierw składniki zapieka się, a następnie mieli. Pasztet z pieczonych wątróbek jest w miarę szybki do przygotowania, kremowy i idealny w smaku. Uwierzcie mi na słowo - sklepowe pasztety nie mogą z nim konkurować ;) Poniższy pasztet najlepiej(...)każdej strony. Gdy na dnie naczynia żaroodpornego pozostanie cienka warstwa mleka, to naczynie żaroodporne wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Następnie wszystko zmiksować, np. za pomocą blendera. Na sam koniec do pasztetu dodać musztardę i całość przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wymieszać. Przygotowany pasztet przełożyć do miseczek lub słoików. Na sam koniec zalać roztopionym masłem. Przygotowany pasztet wstawić do lodówki

Ugotować
Pasztet z kurczaka 303

Pasztet z kurczaka... Delikatny i aromatyczny. Przygotowany z całego kurczaka. Z dodatkiem pieczarek, cebuli i przypraw. Prosty i szybki w wykonaniu. Pyszny element wielkanocnego stołu. Smacznego! Składniki: 1 średni kurczak o wadze około 1,5 - 1,8 kg (mój miał 1,8 kg); 1 duża cebula; 250 g pieczarek; 250 g masła roślinnego; 2 i 1/2 dużej bułki pszennej(...)zdecydowałam). Do powstałej masy mięsnej dodać surowe jaja, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę na pasztet. Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 40 minut. Upieczony pasztet wystudzić i dopiero całkowicie wystudzony wyjąć z keksówki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska
Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami 165

Witam serdecznie Propozycja na prosty w przygotowaniu pasztet z pieczarkami . Jest bardzo smaczny i warto wypróbować przepis . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego 300 g wątróbek drobiowych lub wieprzowych 200 g boczku gotowanego 300 g pieczarek 200 g cebuli 2 jajka 50 g bułki tartej kawałek korzenia selera (80 g) 2 marchewki (150 g) 1 korzeń pietruszki (100 g) przyprawy(...)papryka ostra) olej do smażenia foremka aluminiowa 21 cm x 10 cm x 8 cm lub mała foremka do ciasta maszynka do mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania : Pasztet domowy z pieczarkami  https://www.youtube.com/watch?v=ilsiuIEWcaw Przygotowanie : Najpierw przygotuję mięso : Mięso płuczę i wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki , takiej wielkości aby zmieściły się

Uwaga Babcia Gotuje
Pyszny Pasztet z Cukinii 196

Witam serdecznie Propozycja na pyszny pasztet z cukinii bez dodatku mięsa. Jest prosty w przygotowaniu a bardzo smaczny, w smaku przypomina pasztety mięsne, można go podawać na zimno lub ciepło. Będziemy potrzebować: około 600 g cukinii 200 g sera żółtego 1 1/2 szklanki bułki tartej 4 żółtka 4 białka 1/2 szklanki oleju (125 ml) 3 średnie cebule(...)pęczka natki pietruszki przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy vegeta 1 łyżeczka papryki słodkiej sól , pieprz do smaku zamiast vegety możemy użyć ziół jakie lubimy foremki Link do filmu z przygotowania: Pasztet z cukinii https://www.youtube.com/watch?v=WnSmky__5LQ Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kostkę. Z umytej cukinii odcinam końcówki, przekrawam wzdłuż na pół i jeżeli ma duże gniazda nasienne to je wykrawam

Uwaga Babcia Gotuje
Pasztet z cukinii - przepis 111

Nasza sąsiadka pani Emilka dała nam do skosztowania pasztet z cukinii. Zdziwiłam się ... pasztet bez mięsa? Okazał się pyszny. Podałam go jako jedną z potraw na urodzinach. Smakował wszystkim, a niektórzy dziwili się, że nie ma tam mięsa, bo smakował jak prawdziwy pasztet. Pasztet z cukinii - przepis Składniki: 3 szklanki tartej cukinii 3 marchewki 3 cebule 200 gram sera żółtego(...)Złoty Mazur 4 jajka 1,5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki oleju 0,5 kostki masła sól, pieprz, papryka słodka Pasztet z cukinii - przepis Wykonanie: Cukinie, marchewki i cebulę ścieramy na drobnej tarce a najlepiej w robocie kuchennym. Ser żółty i masło także ścieramy. Białka ubijamy na pianę. Żółtka dajemy bezpośrednio do warzyw. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce

Pyza i Surówka
wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami 117

mój pierwszy własny pasztet :) I od razu wegański... Jeszcze za czasów gdy jadłam mięso nigdy nie próbowałam pasztetu. Jakoś nie żałuję :) Do spróbowania pasztetu roślinnego ciągnęło mnie od dawna i po zjedzeniu kupnego pasztetu sojowego pewnej znanej firmy (nie będę tu robić antyreklamy :)) nieco się zraziłam... Postanowiłam jednak zrobić swój własny, bo wiadomo, że to co domowe = najlepsze! :) Ten domowy(...)posmakował mi bardzo! Wyrazisty w smaku...pycha. Nie jest smarowny jak te sklepowe, ponieważ się go piecze, więc jeśli szukacie past kanapkowych polecam np. hummus :) I ten pasztet oczywiście też polecam! Już mam pomysł na kolejny... P.S. Wierzcie lub nie, ale bardzo trudno sfotografować pasztet :D Bo zbyt fotogeniczny to on nie jest, ale nadrabia smakiem! :) (WEGAŃSKI) PASZTET SOCZEWICOWY

chili & sugar
wegański pasztet z soczewicy 165

Wielkanocnych stołach bardzo często pojawiają się pasztety. Tradycyjnie są to pasztety mięsne...Jednak wegetarianie i weganie nie muszą siedzieć sztywno i wpatrywać się w pusty talerz! Wystarczy przygotować pasztet roślinny - prosty i przepyszny. W tym toku na Wielkanoc przygotowałam dwa rodzaje wegańskich pasztetów - to jeden z nich, na drugi także podam Wam wkrótce przepis. Pasztet wygląda bardzo fajnie ze względu(...)jego intensywny kolor, na pewno nie umknie nikomu i pojawią się pytania "co to takiego?". Wtedy trzeba zachęcić do spróbowania! Wypróbowałam oba pasztety na "mięsożercach" i nie kręcili nosem, wręcz przeciwnie - bardzo im smakowały :) Pasztet nie tylko nadaje się na Wielkanoc, możecie upiec go każdego dnia i zajadać na kanapkach, jako dodatek do surówki, na obiad z ulubionym sosem

chili & sugar
współpraca - Bacówka - towary tradycyjne 120

moja rodzina. W paczce znalazły się produkty, które zdobyły prestiżowe nagrody i wyróżnienia (Perła 2012, Medal Targów "Smaki Reginów" 2012, Doceń polskie 2012 i wiele wiele innych). Były to: - pasztet z dziczyzny, - pasztet odświętny z żurawiną, - swoja ze słoja, - szynka długodojrzewająca - Brawuś z kómory, - zadek po pańsku, - parówki cielęce (cysorskie paluszki cielęce), - pierogi swojskie. Wędliny i garmażerka produkowane(...)przypraw oraz odpowiednio wędzone - dymem olchowym, bukowym lub jałowcowym. W swojej ofercie, Bacówka posiada produkty bezglutenowe oznaczone specjalnym znakiem oraz rarytasy dla najmłodszych. Teraz kilka słów o otrzymanych produktach: * pasztet z dziczyzny - bardzo smaczny pasztet, te sklepowe się nie umywają. W smaku wyrazisty, doskonale komponuje się z czerwonym, wytrawnym winem. Pasztet został doprawiony świeżymi ziołami i suszonymi grzybami i można

CookYourself
Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 148

Wielu osobom samo słowo „pasztet” kojarzy się dość negatywnie. I z pewnością przyczyniły się do tego mięsne składniki niewiadomego pochodzenia. Uważam, że warto je zastąpić zdrowszymi, roślinnymi odpowiednikami. Ten pasztet składa się z tanich i łatwo dostępnych o każdej porze roku wartościowych produktów. Muszę przyznać, że pasztet w wersji roślinnej ma zdecydowanie inny wymiar niż ten mięsny(...)mnie smakuje zdecydowanie lepiej. A to dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw i grzybów. Suszona śliwka jest tu niczym „wisienka na torcie”, przełamując wytrawny smak pasztetu odrobiną słodyczy. To zabawne, ale zawsze piekę dwie formy roślinnego pasztetu: jeden dla nas, drugi dla naszego psa, który po prostu go uwielbia i najwyraźniej nie odróżnia go od mięsa. Składniki: ½ szkl. czerwonej fasoli ½ szkl. ciecierzycy

Roślinna - blog wegański
Pyszny pasztet pieczarkowy, zdrowo i lekko 25

votes ) Pyszny pasztet pieczarkowy, zdrowo i lekko Pasztet pieczarkowy to fajna, letnia alternatywa dla wędlin. Zdrowy, lekki i idealny na upalne, duszne dni, kiedy mięsko niezbyt wchodzi Moi chłopcy coraz częściej doceniają dania wegetariańskie. Oczywiście z mięska nie zrezygnują ale siedzenie w dusznym pokoju przed kompem, skutecznie wymusza jakiekolwiek lżejsze jedzonko.. Sprzęt grzeje, słońce świeci w szyby mimo rolet(...)coś zdrowego .. Czas przejść do rzeczy potrzebnych czyli do przepisu.. Przepis dla tych co lubią mięso i dla tych co go unikają, polecam! składniki na średnią formę do pasztetu: 1 kg pieczarki białej 4 średniej wielkości cebule 1 korzeń pietruszki, średniej wielkości mały kawałek selera korzeniowego ( mniej więcej tyle, ile pietruszki) 4 ząbki czosnku 2 łyżki kaszy manny

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania