pasztet - 3729 przepisów (strona:19/249)

Pasztet z mięsa z rosołu z żurawiną 40

Pasztet z mięsa z rosołu smakuje jak najprawdziwszy pasztet. Aromatu, smaku i faktury dodają mu soczewica, słodki ziemniak i suszona żurawina. Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia : 75 minut Poziom trudności : Łatwe Problem co zrobić z mięsa z rosołu to jeden z największych dylematów kucharza. Z jednej strony jest to już mocno przetworzony, bo wygotowany produkt, z drugiej żal(...)podjadać między posiłkami. Mamy też inny sposób: mięso z rosołu zapiekane w sosie pomidorowym z pieczoną dynią. Ostatnie trick jak wykorzystać mięso z rosołu przedstawiamy w tym wpisie. To pasztet z mięsa z rosołu. Rzecz nieprawdopodobna co można wyczarować z nudnego mięsa z rosołu. Pasztet jest kremowy, lekki, delikatny w smaku. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Wśród składników

Niedzielny kucharz
Pasztet z selera z orzechami 29

Pasztet z selera z orzechami – pasztet warzywny, bez mięsa, bardzo tani i prosty do przygotowania, ze składników łatwo dostępnych. Pasztety warzywne cieszą się coraz większą popularnością w naszym menu i coraz częściej goszczą na stołach nie tylko w porze śniadania czy lunchu, ale również na różnego typu uroczystościach rodzinnych czy z okazji świąt. Są świetnie prezentująca się przystawką i ciekawym(...)urozmaiceniem tzw zimnej płyty. Pasztet z selera, pomimo tego że niektórzy już na sama myśl o tym warzywie się krzywią, smakuje naprawdę całkiem nieźle a idealnie już wprost gdy podamy go w towarzystwie ulubionego sosu np. pomidorowego, czosnkowego, curry. Jeśli lubicie warzywne pasztety, po więcej inspiracji zapraszam as do działy Pasztety-przepisy . PRZEPIS PASZTET Z SELERA Z ORZECHAMI Składniki

Dorota Smakuje
Pasztet z pieczarek i tofu 21

Już dawno przymierzałam się do zrobienia pasztetu. A że bardzo lubię pieczarki i chciałam, żeby był pożywny i odżywczy, zatem opracowałam bardzo prosty przepis na pasztet z pieczarek i tofu. Wyszedł przepyszny! Koniecznie spróbujcie i dajce znać w komentarzach jak smakował Fanom pasztetów polecam również taki z orzechów włoskich , pasztet z soczewicy zielonej . Fanom pieczarek polecam taką roladę fasolową nadziewaną(...)woda odparuje. Dodajemy surowe tofu pokruszone w palcach i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy z pieczarkami przez kilka minut aż cała woda odparuje – to ważne, żeby pasztet nie był za „mokry”. Zawartość patelni przekładamy do większej miski, dodajemy majonez, bułkę tartą i drobno pokrojone świeże zioła i dokładnie mieszamy łyżką lub dłońmi. Do keksówki wyłożonej

Lamarida.pl
Pasztet z selera z pomidorami suszonymi 45

Pasztet z selera z pomidorami suszonymi – pasztet warzywny, bez mięsa, bardzo tani i prosty do przygotowania, ze składników łatwo dostępnych. Pasztety warzywne cieszą się coraz większą popularnością w naszym menu i coraz częściej goszczą na stołach nie tylko w porze śniadania czy lunchu, ale również na różnego typu uroczystościach rodzinnych czy z okazji świąt. Są świetnie prezentująca się przystawką(...)ciekawym urozmaiceniem tzw zimnej płyty. Pasztet z selera, pomimo tego że niektórzy już na sama myśl o tym warzywie się krzywią, smakuje naprawdę całkiem nieźle a idealnie już wprost gdy podamy go w towarzystwie ulubionego sosu np. pomidorowego, czosnkowego, curry. Jeśli lubicie warzywne pasztety, po więcej inspiracji zapraszam as do działy Pasztety-przepisy . PRZEPIS PASZTET Z SELERA Z POMIDORAMI SUSZONYMI

Dorota Smakuje
Pasztet marchewkowy z czerwoną soczewicą 51

Postanowiłam wykorzystać kilka podstawowych produktów, które miałam w domu i przygotowałam banalnie prosty, a niezwykle smaczny pasztet marchewkowy z czerwoną soczewicą . Pasztecik udał się wyśmienicie i jest przepyszny. Ponieważ lubię dobrze doprawione potrawy, także i pasztet marchewkowy musi być wyrazisty w smaku. Pasztet jest bardzo aromatyczny i dość pikantny, ale to nadaje mu charakteru! Jest po prostu rewelacyjny! Pasztet marchewkowy(...)soczewicą można oczywiście jeść jako dodatek do kanapek, ale dobrze sprawdzi się także jako danie główne. Taki plaster pasztetu marchewkowego to także fantastyczny dodatek do pudełka z jedzonkiem do pracy. Gorąco polecam!   Pasztet marchewkowy z czerwoną soczewicą Składniki:  1 szklanka czerwonej soczewicy 4-5 marchewek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka

Codzienne Gotowanie
Menu na Wielkanoc 526

dodatkiem grzybów w occie , można je zastąpić marynowanymi kaparami. Oprócz sosu tatarskiego, na wielkanocnym stole zawsze stawiam ćwikłę z chrzanem i chrzan ze śmietaną. W sobotę polecam zająć się pasztetem. Przygotowanie pasztetu zajmuje trochę czasu, jednak nie jest to trudne zadanie. Można też już w piątek ugotować mięso i warzywa, z których później zrobimy pasztet. Jeśli nie macie maszynki(...)mielenia mięsa to zamiast wszystko zmielić to można zmiksować za pomocą szatkownicy czy blendera. Jeśli uważasz, że przepis na Najlepszy pasztet świąteczny jest za trudny, to zerknij TUTAJ gdzie znajdziesz inne propozycja na pasztety, m.in. przepis na kremowy Pasztet z wątróbek z żurawiną , albo Pâté z masłem i pietruszką , który można podać go na malutkich krążkach z chleba. Ozdobą świątecznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z jelenia 38

naszej stronie, wśród przepisów z dziczyzny, nie może zabraknąć wskazówek, jak przyrządzić pasztet z jelenia . Zgodnie z poradami Marco Ghia mięso jelenia najpierw zamroziliśmy, następnie przez dobę odmrażaliśmy w lodówce i na kilka godzin przed gotowaniem pozostawiliśmy w kuchni. Aby zrealizować pomysł Bartka na pasztet z dziczyzny z żurawiną , poszliśmy na bazarek po świeżą leśną żurawinę, która swoim charakterystycznym smakiem(...)nadaje pasztetowi ciekawego wymiaru. Składniki na pasztet z jelenia 1 kg mięsa z jelenia 500 g podgardla 500 karkówki wieprzowej 300 g wątróbki drobiowej 2 duże marchewki 1 kawałek selera 1 duża pietruszka 2 średnie cebule 25 ml brendy 3 kajzerki 150 g świeżej żurawiny 4 jajka wielkości L 4 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego 4 liście laurowe

niecodziennikpary
Przepyszny Pasztet z Cukinii - prosty smaczny i zdrowy 1201

Przepis na pasztet z cukinii i papryki, pasztet jest bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu i zdrowy. Polecam wypróbować przepis na pasztet z cukinii bo naprawę warto :). Do przygotowania pasztetu z cukinii będziemy potrzebowali: użyłam foremki o pojemności 1000 ml - proszę użyć foremki z takiego materiału jaki państwu najbardziej odpowiada, może być metalowa, szklana, aluminiowa, silikonowa. około 600 g cukinii około(...)średnich oczkach 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju (użyłam rzepakowego) pęczek natki pietruszki ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki pieprzu papryka ostra, sól Link do filmiku z przepisem na: Pasztet z cukinii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Dokładnie umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach i przekładam na durszlak. Delikatnie solę i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników. Paprykę ścieram

Uwaga Babcia Gotuje
Pasztet z wątróbki 75

Opis Pasztet z wątróbki: Pasztet z wątróbki drobiowej to idealny pomysł na pyszny pasztet. Wątróbka to przede wszystkim duża dawka wysokiej jakości białka oraz solidna porcja i żelaza, cynku i witamin z grupy B. Wątróbka niestety nadal nie jest zbytnio popularna. Aczkolwiek nie spotkałam się z nikim kto by nie lubił pasztetu z wątróbki drobiowej. Pasztet z wątróbki drobiowej może(...)jako przystawka na chlebie, toście czy na również na krakersach. Jest to idealna propozycja na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Aczkolwiek w samą wigilię zazwyczaj jemy tylko potrawy rybne, pasztet z wątróbki będzie idealny na pierwsze czy drugie święto, kiedy już na spokojnie można zjadać mięso czy przetwory mięsne. Pasztet zachwyci wszystkich swoją prostotą i wyśmienitym smakiem. Przekona nawet najbardziej

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Świąteczny pasztet wieprzowo-drobiowy 101

Magda Złamałam swoją własną tradycję przygotowywania dla mojej rodziny wege pasztetu, ale jednocześnie postąpiłam bardzo tradycyjnie i upiekłam bardzo klasyczny świąteczny mięsny pasztet. Ani ja ani moja rodzina nie żałują tej małej zmiany – pasztet jest przepyszny! Jest to niezawodny przepis mojej teściowej, która co roku piekła dwie ogromne blachy takiego pasztetu. W tym roku blaszki do pieczenia pożyczyła mnie(...)mężem zakasaliśmy rękawy, wyprężyliśmy bicepsy i wspólnymi siłami upiekliśmy przepyszny pasztet. Składniki (na 2 duże keksówki o wymiarach 40 x 13cm): 1kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka 200g wątróbki drobiowej 250g słoniny i opcjonalnie kawałek do wyłożenia dna blaszek 2 duże cebule płaska łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki smalcu i trochę do nasmarowania blach 2 liście laurowe 8 ziarenek

Smaczna Strona
Pasztet z cukinii z kaszą kuskus – wyśmienity 418

Pasztet bez dodatku mięsa. W roli głównej cukinia, która ma teraz swoje pięć minut, więc i kosztuje niewiele. Zachwyci niejednego niedowiarka, który nie skojarzy warzyw z pasztetem.   Pyszny pasztet z cukinii z kaszą kuskus.   Składniki (keksówka 26×12)   3 szklanki startej cukinii (bez skóry) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy kuskus 20 dag startego(...)oliwę.   Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej masę, wyrównujemy wierzch i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdy pasztet się zarumieni wyłączamy piekarnik i odstawiamy do wystygnięcia. A później? Później to tylko zajadać się ile dusza zapragnie 🙂       Smacznego 🙂     Jeśli spodobał […] Artykuł Pasztet

Niunioki
Pasztet z dzika 129

roku na świątecznym stole pojawił się pasztet z dziczyzną i od razu stał się hitem. Pomijając już, że jest pyszny, doskonale się rozsmarowuje. Z podanych składników uzyskacie 3 keksówki pasztetu. Ja mam taki zwyczaj, że co roku obdzielam rodzinę i przyjaciółkę pasztetem, więc zawsze robię ciut więcej ;-) 1 kg łopatki 500 g szynki z dzika 300 g podgardla wieprzowego(...)liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Można dorzucić 1-2 kostki rosołowe. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie mięso mielimy razem z warzywami i doprawiamy do smaku (zwłaszcza sprawdźcie, czy pasztet jest odpowiednio słony). Do mięsa dodajemy jajka oraz namoczone w wodzie (lub mleku) i odsączone bułki. Wątróbkę sparzamy gorącą wodą, mielimy i dodajemy do pasztetu. Wszystko dokładnie mieszamy z żurawiną

Śniadanie u Basi
Pasztet z pieczonych wątróbek 200

Pasztet z pieczonych wątróbek z dodatkiem surowego, wędzonego boczku to pomysł na idealny dodatek do pieczywa. Poniższy pasztet przygotowuje się w odwrotny sposób, tzn. najpierw składniki zapieka się, a następnie mieli. Pasztet z pieczonych wątróbek jest w miarę szybki do przygotowania, kremowy i idealny w smaku. Uwierzcie mi na słowo - sklepowe pasztety nie mogą z nim konkurować ;) Poniższy pasztet najlepiej(...)każdej strony. Gdy na dnie naczynia żaroodpornego pozostanie cienka warstwa mleka, to naczynie żaroodporne wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Następnie wszystko zmiksować, np. za pomocą blendera. Na sam koniec do pasztetu dodać musztardę i całość przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wymieszać. Przygotowany pasztet przełożyć do miseczek lub słoików. Na sam koniec zalać roztopionym masłem. Przygotowany pasztet wstawić do lodówki

Ugotować
Pasztet z kurczaka 292

Pasztet z kurczaka... Delikatny i aromatyczny. Przygotowany z całego kurczaka. Z dodatkiem pieczarek, cebuli i przypraw. Prosty i szybki w wykonaniu. Pyszny element wielkanocnego stołu. Smacznego! Składniki: 1 średni kurczak o wadze około 1,5 - 1,8 kg (mój miał 1,8 kg); 1 duża cebula; 250 g pieczarek; 250 g masła roślinnego; 2 i 1/2 dużej bułki pszennej(...)zdecydowałam). Do powstałej masy mięsnej dodać surowe jaja, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę na pasztet. Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 40 minut. Upieczony pasztet wystudzić i dopiero całkowicie wystudzony wyjąć z keksówki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska
Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami 158

Witam serdecznie Propozycja na prosty w przygotowaniu pasztet z pieczarkami . Jest bardzo smaczny i warto wypróbować przepis . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego 300 g wątróbek drobiowych lub wieprzowych 200 g boczku gotowanego 300 g pieczarek 200 g cebuli 2 jajka 50 g bułki tartej kawałek korzenia selera (80 g) 2 marchewki (150 g) 1 korzeń pietruszki (100 g) przyprawy(...)papryka ostra) olej do smażenia foremka aluminiowa 21 cm x 10 cm x 8 cm lub mała foremka do ciasta maszynka do mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania : Pasztet domowy z pieczarkami  https://www.youtube.com/watch?v=ilsiuIEWcaw Przygotowanie : Najpierw przygotuję mięso : Mięso płuczę i wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki , takiej wielkości aby zmieściły się

Uwaga Babcia Gotuje
Pyszny Pasztet z Cukinii 165

Witam serdecznie Propozycja na pyszny pasztet z cukinii bez dodatku mięsa. Jest prosty w przygotowaniu a bardzo smaczny, w smaku przypomina pasztety mięsne, można go podawać na zimno lub ciepło. Będziemy potrzebować: około 600 g cukinii 200 g sera żółtego 1 1/2 szklanki bułki tartej 4 żółtka 4 białka 1/2 szklanki oleju (125 ml) 3 średnie cebule(...)pęczka natki pietruszki przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy vegeta 1 łyżeczka papryki słodkiej sól , pieprz do smaku zamiast vegety możemy użyć ziół jakie lubimy foremki Link do filmu z przygotowania: Pasztet z cukinii https://www.youtube.com/watch?v=WnSmky__5LQ Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kostkę. Z umytej cukinii odcinam końcówki, przekrawam wzdłuż na pół i jeżeli ma duże gniazda nasienne to je wykrawam

Uwaga Babcia Gotuje
Pasztet z cukinii - przepis 93

Nasza sąsiadka pani Emilka dała nam do skosztowania pasztet z cukinii. Zdziwiłam się ... pasztet bez mięsa? Okazał się pyszny. Podałam go jako jedną z potraw na urodzinach. Smakował wszystkim, a niektórzy dziwili się, że nie ma tam mięsa, bo smakował jak prawdziwy pasztet. Pasztet z cukinii - przepis Składniki: 3 szklanki tartej cukinii 3 marchewki 3 cebule 200 gram sera żółtego(...)Złoty Mazur 4 jajka 1,5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki oleju 0,5 kostki masła sól, pieprz, papryka słodka Pasztet z cukinii - przepis Wykonanie: Cukinie, marchewki i cebulę ścieramy na drobnej tarce a najlepiej w robocie kuchennym. Ser żółty i masło także ścieramy. Białka ubijamy na pianę. Żółtka dajemy bezpośrednio do warzyw. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce

Pyza i Surówka
wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami 104

mój pierwszy własny pasztet :) I od razu wegański... Jeszcze za czasów gdy jadłam mięso nigdy nie próbowałam pasztetu. Jakoś nie żałuję :) Do spróbowania pasztetu roślinnego ciągnęło mnie od dawna i po zjedzeniu kupnego pasztetu sojowego pewnej znanej firmy (nie będę tu robić antyreklamy :)) nieco się zraziłam... Postanowiłam jednak zrobić swój własny, bo wiadomo, że to co domowe = najlepsze! :) Ten domowy(...)posmakował mi bardzo! Wyrazisty w smaku...pycha. Nie jest smarowny jak te sklepowe, ponieważ się go piecze, więc jeśli szukacie past kanapkowych polecam np. hummus :) I ten pasztet oczywiście też polecam! Już mam pomysł na kolejny... P.S. Wierzcie lub nie, ale bardzo trudno sfotografować pasztet :D Bo zbyt fotogeniczny to on nie jest, ale nadrabia smakiem! :) (WEGAŃSKI) PASZTET SOCZEWICOWY

chili & sugar
wegański pasztet z soczewicy 132

Wielkanocnych stołach bardzo często pojawiają się pasztety. Tradycyjnie są to pasztety mięsne...Jednak wegetarianie i weganie nie muszą siedzieć sztywno i wpatrywać się w pusty talerz! Wystarczy przygotować pasztet roślinny - prosty i przepyszny. W tym toku na Wielkanoc przygotowałam dwa rodzaje wegańskich pasztetów - to jeden z nich, na drugi także podam Wam wkrótce przepis. Pasztet wygląda bardzo fajnie ze względu(...)jego intensywny kolor, na pewno nie umknie nikomu i pojawią się pytania "co to takiego?". Wtedy trzeba zachęcić do spróbowania! Wypróbowałam oba pasztety na "mięsożercach" i nie kręcili nosem, wręcz przeciwnie - bardzo im smakowały :) Pasztet nie tylko nadaje się na Wielkanoc, możecie upiec go każdego dnia i zajadać na kanapkach, jako dodatek do surówki, na obiad z ulubionym sosem

chili & sugar
współpraca - Bacówka - towary tradycyjne 105

moja rodzina. W paczce znalazły się produkty, które zdobyły prestiżowe nagrody i wyróżnienia (Perła 2012, Medal Targów "Smaki Reginów" 2012, Doceń polskie 2012 i wiele wiele innych). Były to: - pasztet z dziczyzny, - pasztet odświętny z żurawiną, - swoja ze słoja, - szynka długodojrzewająca - Brawuś z kómory, - zadek po pańsku, - parówki cielęce (cysorskie paluszki cielęce), - pierogi swojskie. Wędliny i garmażerka produkowane(...)przypraw oraz odpowiednio wędzone - dymem olchowym, bukowym lub jałowcowym. W swojej ofercie, Bacówka posiada produkty bezglutenowe oznaczone specjalnym znakiem oraz rarytasy dla najmłodszych. Teraz kilka słów o otrzymanych produktach: * pasztet z dziczyzny - bardzo smaczny pasztet, te sklepowe się nie umywają. W smaku wyrazisty, doskonale komponuje się z czerwonym, wytrawnym winem. Pasztet został doprawiony świeżymi ziołami i suszonymi grzybami i można

CookYourself
Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 118

Wielu osobom samo słowo „pasztet” kojarzy się dość negatywnie. I z pewnością przyczyniły się do tego mięsne składniki niewiadomego pochodzenia. Uważam, że warto je zastąpić zdrowszymi, roślinnymi odpowiednikami. Ten pasztet składa się z tanich i łatwo dostępnych o każdej porze roku wartościowych produktów. Muszę przyznać, że pasztet w wersji roślinnej ma zdecydowanie inny wymiar niż ten mięsny(...)mnie smakuje zdecydowanie lepiej. A to dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw i grzybów. Suszona śliwka jest tu niczym „wisienka na torcie”, przełamując wytrawny smak pasztetu odrobiną słodyczy. To zabawne, ale zawsze piekę dwie formy roślinnego pasztetu: jeden dla nas, drugi dla naszego psa, który po prostu go uwielbia i najwyraźniej nie odróżnia go od mięsa. Składniki: ½ szkl. czerwonej fasoli ½ szkl. ciecierzycy

Roślinna - blog wegański
Pyszny pasztet pieczarkowy, zdrowo i lekko 15

votes ) Pyszny pasztet pieczarkowy, zdrowo i lekko Pasztet pieczarkowy to fajna, letnia alternatywa dla wędlin. Zdrowy, lekki i idealny na upalne, duszne dni, kiedy mięsko niezbyt wchodzi Moi chłopcy coraz częściej doceniają dania wegetariańskie. Oczywiście z mięska nie zrezygnują ale siedzenie w dusznym pokoju przed kompem, skutecznie wymusza jakiekolwiek lżejsze jedzonko.. Sprzęt grzeje, słońce świeci w szyby mimo rolet(...)coś zdrowego .. Czas przejść do rzeczy potrzebnych czyli do przepisu.. Przepis dla tych co lubią mięso i dla tych co go unikają, polecam! składniki na średnią formę do pasztetu: 1 kg pieczarki białej 4 średniej wielkości cebule 1 korzeń pietruszki, średniej wielkości mały kawałek selera korzeniowego ( mniej więcej tyle, ile pietruszki) 4 ząbki czosnku 2 łyżki kaszy manny

Ogrodnik w podróży
Pasztet z żółtej soczewicy przygotowany na parze ze śliwką i sosem żurawinowym 22

mamy Nowy Rok i nowe postanowienia. A zatem dla tych, którzy w tym roku pierwszy raz (albo i kolejny ;) postanowili zdrowo się odżywiać mam przepis na pasztet z żółtej soczewicy przygotowany na parze nadziewany suszonymi śliwkami z dodatkiem sosu żurawinowego, czyli samo zdrowie.  W moim przypadku przygotowanie tego pasztetu na parze wymuszone było trochę okolicznościami, bo ciągle czekam(...)serwis do piekarnika, ale jak to mówią potrzeba matką wynalazku. I tak właśnie zamiast w piekarniku to gotował się pasztet na parze i udał się :) Niektórzy, jak mój Smakosz, muszą się porządnie psychicznie przygotować do zmiany nawyków żywieniowych, ale tym, którzy już na tej drodze się znaleźli życzę cierpliwości, wytrwałości i smacznego :D   Pasztet z żółtej soczewicy ze śliwkami

Na kulinarnym poligonie
Pasztet z suszoną śliwką 35

Zbliża się Wielkanoc więc oczywiście musi pojawić się przepis na pasztet. W tym roku będzie to pasztet z suszoną śliwką. Ot co, taka kolejna klasyka w te święta. Analizując ruch na stronie widzę, że bardzo chętnie i często sięgacie po tradycyjne i klasyczne przepisy. Jestem pewna, że ten również Wam się spodoba! Pasztet przygotowałam z łopatki wieprzowej, ale każde inne(...)mięso sprawdzi się tutaj równie dobrze: karczek, szynka, kurczak, czy nawet indyk – przy tych bardziej suchych mięsach pamiętajcie, żeby dodać więcej płynu 😉 Pasztet z suszoną śliwką Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 500 g surowego boczku wieprzowego 500 g wątróbki (u mnie drobiowa) 2 marchewki korzeń pietruszki 1/4 małego selera 3-4 liście laurowe po kilkanaście ziaren ziela angielskiego

PatiGotuje
Pasztet z ciecierzycy 62

Zbliżają się święta, w związku z tym część z Was przygotowuje zapewne w domu pasztety - w końcu nie samym ciastem człowiek żyje podczas świąt 😉 Z różnych względów ja w tym roku postawiłam na wegetariańskie pasztety. Na blogu znajdziecie już przepis na pomidorowy pasztet z soczewicy . Dlatego tym razem pokażę Wam przepis z wykorzystaniem ciecierzycy - tak dla odmiany 😁 Pasztet z ciecierzycy(...)przepis Do przygotowania pasztety będziesz potrzebować: 240g ciecierzycy z puszki, cebulę, pora, marchewkę, ząbek czosnku, łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę curry, pół łyżeczki kuminu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 50g słonecznika, 2 jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Cebulę, czosnek i pora siekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku i cebuli

Z notatnika dietetyka
Pasztet z tuńczyka, bez pieczenia 62

Już od dobrych kilku lat na naszym wigilijnym stole pojawia si ę  pasztet z tuńczyka.  Prosta i szybka przystawka, niewymagająca pieczenia, którą można przygotować dzień przed świętami .  Pasztet jest niesamowicie delikatny, kremowy a dodatek koperku, czosnku i natki pietruszki nadaje mu wyrazistości i oryginalnego smaku oraz aromatu. Pasztet można przygotować w szklanym bądź plastikowym naczyniu. Przygotowując poniższy(...)przepis, wykorzystałam foremkę w kształcie ryby, dzi ę ki której pasztet nabiera formy, przepięknie ozdabiając świąteczny stół. Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI 3 ziemniaki (ok. 650 g) 250 g tuńczyka w oleju 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku 1 cytryna 1 ząbek czosnku szczypta chili s ó l, pieprz  Dekoracja: czerwona papryka, ziemniak, oliwki, koperek

La grande e la piccola cuoca
Pasztet z gęsi ze śliwką. 67

Pasztet z gęsi ze śliwką można przygotować przy okazji gotowania rosołu lub odwrotnie, rosół powstanie bo gotujemy mięso na pasztet, lubię takie 2 w 1. Gęsina to bardzo smaczne mięso, więc nie trzeba nikogo przekonywać, że pasztet świetnie smakuje.  Śliwki dodają lekkiej słodyczy, co bardzo pasuje do mięsa gęsi. Pasztet jest delikatny i miękki, można go rozsmarowywać na pieczywie(...)Dobrymi dodatkami do pasztetu z gęsi ze śliwką będzie chrzan, ogórki kiszone, korniszony. Składniki: 60 dkg gotowanej gęsiny (mięso z 2 udek) 12 suszonych śliwek lub wędzonych śliwek 2 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1 duża cebula 1/3 kostki masła 2 jajka 1 łyżka suszonego majeranku 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 grahamka lub kajzerka

Codziennik Kuchenny
PIECZONY PASZTET DROBIOWY Z JAJKIEM (BEZ WĄTRÓBKI) 97

Moja córka uwielbia rosół, mogłaby go jeść codziennie. No ale co zrobić z pozostałym mięsem? No więc po ostatnim rosołku powstał pasztet bez wątróbki, za to z jajkiem w środku. Pyszny, podczas jego pieczenia w całym domu unosił się cudowny zapach. Pasztet prezentuje się bardzo ładnie, doskonały na kanapki, idealny również na stół Wielkanocny.  Do przygotowania pasztetu wykorzystałam zestaw(...)rosołu * 3 jajka ugotowane na twardo * 2 jajka surowe * sól, pieprz do smaku * 2 marchewki z rosołu * 1 czerstwa bułka moczona w mleku * 1 łyżeczka mieszanki przypraw do pasztetu  Kogutek (od Tradismak) * 2 łyżeczki mieszanki przypraw  Pasztet wielkanocny (od Tradismak) * 2 foremki aluminiowe o pojemności 500 ml Wykonanie: Mięso drobiowe z rosołu wraz z marchewką przepuścić przez maszynkę

Zrób to smacznie
Pasztet zielona soczewica z porem 93

marchewka (100g) 1 pietruszka (100g) 0,5 selera (100g) 1 jajko olej do smażenia i wysmarowania foremki (3 ziarna) sól morska pieprz Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 800g pasztetu. Przygotowanie. 1. Soczewica: Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie i gotować pod przykryciem 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania osolić. 2. Por i reszta warzyw: Por pokroić w plasterki włącznie(...)jajko i dobrze wymieszać. Jeżeli masa jest za sucha można dolać oleju do smażenia. Może to być ilość nawet do pół szklanki, ponieważ olej dodaje pieczystego smaku w pasztetach warzywnych, przez co zbliża je w smaku do pasztetów mięsnych. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadowala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania. 5. Pieczenie: Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć

Pij soki wyciskane
Pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną 112

Pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną Ostatnio pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną piekę średnio raz w tygodniu - dla siebie lub dla rodziny i znajomych, których odwiedzam, i jak do tej pory wszyscy degustujący byli nim zachwyceni. Lekko słodki - to zasługa dużej ilości delikatnych warzyw i wilgotny - tak że można go kroić, ale i rozsmarowywać bezpośrednio na kanapce. Wypełniaczem(...)podanych składników wystarczyło mi do wypełnienia małej aluminiowej keksówki i słoiczka. Cała masa powinna bez problemów zmieścić się w standardowej, blaszanej keksówce. Zobacz również inne przepisy na ----> wegetariańskie pasztety Pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną - przepis: Składniki: (na 1 keksówkę) 3/4 szklanki suszej ciecierzycy 1 duża cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 kalarepa (można zastąpić np. drugą marchewką

Moje Qulinaria
Pasztet drobiowy zwijany jak rolada. 71

Już kilka razy publikowałam przepis na pasztet i nie planowałam kolejnego. Jednak plany sobie, a życie a raczej potrzeby "rynku" sobie i musiałam swoje plany zawiesić i znów się pojawić z pasztetem. Jednak ten pasztet będzie troszkę inny, choć podobny do poprzednich to jednak zaprogramowany pod klienta i jego potrzeby. 10 dużych udek kurczaka ( około 4 kg) 2 marchwie(...)sucha mimo warzyw które w tym wypadku zastępują nam  jak to  zazwyczaj się daje tłuste dodatki....słonina, boczek itp.  Zapewniam bez tego też można zrobić smaczny pasztet.  Dlatego też dobrze jest dodać szklankę rosołu, najlepiej nabrać z dziury jak się gotuje wtedy będzie miał jak najmniej tłuszczu. I teraz trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem

Dieta moja pasja
Super pasztet w galarecie 133

Lekki pasztet drobiowo-warzywny z komosą ryżową, orzechami i śliwkami z powodzeniem zastąpi tradycyjne pasztety z dużą ilością tłuszczów zwierzęcych i czerwonego mięsa. Dodatek produktów superfood sprawi, że taka przystawka pójdzie Wam na zdrowie, a nie w biodra, a na stole będzie się  prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;)  Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej(...)namocz w 100 ml nalewki berberysowej (wina lub wody), przelej do gorącego bulionu, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź, ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wylej na pasztet kilka łyżek zastygającej galaretki i wstaw na 10 minut do zamrażarki, powtórz tę czynność kilka razy, po wylaniu ostatniej warstwy posyp pasztet czerwonym pieprzem i berberysem, wstaw do lodówki

SzczyptaSmaQ
Pasztet wieprzowy z wątróbką indyczą, żurawiną i chrzanem. 127

Witajcie :) co powiecie na pyszny swojski pasztet wieprzowy,podany z pyszną żurawiną z chrzanem którą dostałam od firmy Eterno . Uwielbiam domowe wędliny i pasztety bo wiem co do nich dodaję. Ten który zrobiłam nie zawiera w sobie tłuszczu, przygotowałam go z mięsa, wątróbek indyczych i bulionu bez żadnej słoniny czy boczku . Jest pyszny,polecam :) Pasztet podałam na porcelanie Bogucice . Składniki(...)szklanki mleka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki czerwonej papryki  2 marchewki  1 mały seler  szczypta oregano i bazylii  Dodatek do pasztetu -  Chrzan z żurawiną od Eterno Wykonanie : Mięso umyć i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i zalać wodą ponad wysokość mięsa, dodać liście laurowe,ziele angielskie,marchewkę i seler. Gotować

Sama słodycz i szczypta chili
Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów 112

zdążyłam z pasztetami na święta. Nawet nie tyle nie zdążyłam, co na śmierć o nich zapomniałam. Na ratunek przyszła czerwona soczewica, kasza jaglana, suszone grzyby i całe mnóstwo przypraw. Nikt, kto na co dzień je mięso nie kręcił przy nich nosem. A ja sama ‘zapchałam się po korek’ podjadając pasztet przy doprawianiu masy. Prosto, szybko i zdrowo. I nie tylko(...)liście laurowe, kolendrę, rozmaryn – mielimy razem bardzo drobno w moździerzu. Już mielone przyprawy dodajemy do masy, dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę oleju, sos sojowy. Mocno masę pieprzymy i mocno solimy. Pasztet – i mięsny i tak samo ten – musi być przyprawiony ‘za mocno’ – spróbujcie surowej masy, wszystko powinno w niej być zbilansowane, ale mocno wyczuwalne. W czasie pieczenia i stygnięcia te aromaty

Karo in the Kitchen
Pasztet z suszonymi morelami 95

Dziś ostatni przepis świąteczny :-) Jeszcze zdążycie zrobić sobie taki pyszny pasztet z suszonymi morelami, które nadadzą mu niepowtarzalnego smaku! Bo przecież pasztet wcale nie musi być zawsze z żurawiną ;-) 1 kg łopatki 500 g schabu 200 g słoniny (lub podgardla) 500 g wątróbki drobiowej 200 g suszonych moreli 3 duże marchewki 2 cebule 5 jajek 3 liście laurowe 5 ziaren(...)zielem angielskim do miękkości. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie mięso mielimy razem z warzywami i doprawiamy do smaku. Do mięsa dodajemy żółtka. Wątróbkę sparzamy gorącą wodą, mielimy i dodajemy do pasztetu. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do pasztetu. Wszystko dokładnie mieszamy z pokrojonymi morelami (małą część zostawiamy do przyozdobienia góry pasztetu). Foremki wysmarowujemy masłem i oprószamy

Śniadanie u Basi
Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia 88

Pâté de foies de volaille – szybki pasztet z kurzych wątróbek. Bez pieczenia, bez kąpieli wodnej, bez dodatku jajek. Prosty, nieziemsko pyszny, bardzo elegancki. Pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i na spotkanie ze znajomymi przy kieliszku białego wina. Jedna z moich specjalności. Wypróbujcie koniecznie! Dzień wcześniej wątróbki dokładnie oczyszczamy z białych żyłek, błonek i ze wszystkich widocznych elementów przewodu żółciowego(...)rozpuszczamy pozostałe masło, wlewamy je do wątróbek w misce. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól. Całość blendujemy na gładką masę ręcznym blenderem.   W tym momencie można dodać ulubione dodatki i pasztet od razu zrobić w kilku wariantach smakowych. Nadają się tu grubo posiekane orzechy – włoskie, laskowe, pistacje. Potłuczony i rozdrobniony zielony pieprz z zalewy. Oliwki, kapary, suszone pomidory. Żurawina wielkoowocowa

Karo in the Kitchen
Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami 113

Zawsze lubiłam pasztety i ciągle je kupowałam, ale gdy tylko zaczełam robić je sama, nie chcę już pasztetu ze sklepu, bo domowe najlepsze. Do pasztetu użyłam przyprawy firmy   Tradismak  , która dała bardzo wyrażny smak i aromat pasztetu. Polecam firmę  TRADISMAK  mają bardzo dobre produkty i  bogatą ofertę , myślę że każdy znajdzie coś dla siebie(...)Dziękuję ślicznie za super produkty :) Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami                                              Składniki : udzieć z indyka - 760 g wołowina bez kości - 650 g boczek surowy - 500 g wątróbka drobiowa - 250 g jajka - 3 szt migdały tarte - 1 szkl cebula

Kuchnia Danusi
Paprykowy pasztet z zielonej soczewicy 79

opory przed nazywaniem tego pasztetu pasztetem. Jakoś mi to nie pasuje. Pasztet kojarzy się z mięsem, a tu mięsa nie ma ani grama, są same roślinne produkty. Soczewica jest jednak idealnym zamiennikiem mięsa, gdyż jest bogata w białko, potas (reguluje ciśnienie krwi i wspomaga serce), kwas foliowy (ważny dla kobiet w ciąży i planujących ciążę). Żeby tego białka przyswoić(...)soczewica jak najbardziej. Dużą jej praktyczną zaletą jest szybkość gotowania i to, że nie ma konieczności namaczania wcześniej. Szybko, smacznie i zdrowo.  Dzisiaj chcę Was zaprosić na pasztet-niepasztet z soczewicy. Jak zwał, tak zwał, ważne, że jest dobre :) Składniki: 400 g soczewicy (użyłam zielonej) 1 większa czerwona papryka 2 średnie cebule 4 średnie ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet z selera z suszonymi śliwkami 138

być gołosłownym, wrzucam pierwszy wpis w ramach akcji PLANT IS FOOD . Oto przed Państwem  obłędny pasztet z selera . Znalazłem go u Ani z dżemdżus , która zaś wypatrzyła go u Jelki z Kulinarnej pasji . Od razu wydał mi się świetną alternatywą do tych  fasolowych . Recepturę nieco zmodyfikowałem, by pasztet był w pełni wegański - zamiast jajek użyłem siemienia(...)lnianego . Dodałem również suszone śliwki i kilka przypraw, które podkręciły jego smak jeszcze bardziej. Pasztet świetnie się kroi, jest smarowny i smakuje wprost wybornie. Nie zastanawiaj się dłużej nad jego przygotowaniem, daję Tobie moje słowo, że jest wart grzechu. Pasztet polecam również na nadchodzące Święta, na wielkanocny stół będzie jak znalazł! PS. Dzięki dziewczyny za przekazanie tego świetnego przepisu światu

Food Square