przesmażyć. Nasza obecna dieta nie jest aż tak restrykcyjna. Muszę znaleźć jakiś złoty środek. Poza tym piersi są same w sobie chude i raczej wiórowate. Nie chciałam dodawać do pasztetu żadnej wieprzowiny, bo klasycznie pewnie bym tak zrobiła. Kawałek boczku, podgardla. To podstawa przy okazji pasztetu drobiowego. Mamy więc w dzisiejszym pasztecie trochę tłuszczu w postaci oleju rzepakowego. Parę(...)natką i finalnie z dużą ilością octu jabłkowego (oesu, aż mam teraz ślinotok). Postanowiłam ją zrobić z udek. A z piersi jakąś domową wędlinę dla My. I stanęło na pasztecie właśnie. Od dawna już się do niego przymierzałam. Nie do pasztetu drobiowego, bo taki już robiłam wiele razy, ale do dietetycznego, dodatkowo bez glutenu. Kombinowałam co z czym połączyć, żeby
Kardamonovyprzesmażyć. Nasza obecna dieta nie jest aż tak restrykcyjna. Muszę znaleźć jakiś złoty środek. Poza tym piersi są same w sobie chude i raczej wiórowate. Nie chciałam dodawać do pasztetu żadnej wieprzowiny, bo klasycznie pewnie bym tak zrobiła. Kawałek boczku, podgardla. To podstawa przy okazji pasztetu drobiowego. Mamy więc w dzisiejszym pasztecie trochę tłuszczu w postaci oleju rzepakowego. Parę(...)natką i finalnie z dużą ilością octu jabłkowego (oesu, aż mam teraz ślinotok). Postanowiłam ją zrobić z udek. A z piersi jakąś domową wędlinę dla My. I stanęło na pasztecie właśnie. Od dawna już się do niego przymierzałam. Nie do pasztetu drobiowego, bo taki już robiłam wiele razy, ale do dietetycznego, dodatkowo bez glutenu. Kombinowałam co z czym połączyć, żeby
KardamonovyPasztet jaglany z pieczonymi warzywami i suszonymi pomidorami jest lekki, smaczny i zdrowy. Świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek. Może stanowić również samodzielne danie. Choć kasza jaglana może się wydawać mdła, dodatek pieczonej papryki, czosnku i cebuli, a także suszonych pomidorów bardzo wzbogaca smak pasztetu. Nie żałowałam również pieprzu ziołowego. 100 g pasztetu zawiera około 150 kcal. W wersji(...)wegańskiej można ominąć jajka. https://youtu.be/TfD54DSZVAk Składniki na pasztet jaglany: 200 g kaszy jaglanej 3 papryki czerwone spora cebula 4 ząbki czosnku około 150 g suszonych pomidorów w oleju 2 jajka 100 g płatków owsianych sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Płatki owsiane mieliny na mączkę. Suszone pomidory odsączamy
e-PrzepisyKulinarneWielkanoc bez pasztetu, to jak Wigilia bez pierogów z kapustą i grzybami, przynajmniej tak jest u nas w domu. Taka już nasza rodzinna tradycja. Oczywiście zawsze jest to pasztet upieczony w domu. Niestety to tych sprzedawanych w sklepach nie do końca mam zaufanie ;). Powiecie, że przygotowanie takiego pasztetu tu pracochłonna spawa, tak, zgadzam się z Wami, ale jest(...)sposób :). Ja z reguły za jednym zamachem piekę pasztety z dwóch porcji, a potem je po prostu zamrażam. Pasztety doskonale przechowują się zamrożone, nie tracąc przy tym nic na smaku. Tuż przed świętami wyciągam je z zamrażarki i gotowe. Wystarczy jeszcze tylko zrobić sos tatarski, chrzan lub ćwikłę i domowy pasztet mięsny ze śliwkami ląduje na świątecznym stole
Kulinarne przygody Gatityjest jej spróbować. Podczas cutscenki głównego wątku, gdy Wiedźmin wchodzi do gospody, jego towarzysz z usposobienia podobny bliżej „do zająca niż ogara ”wykrzykuje „Na honor! Czyżby kucharz szykował właśnie pasztet?”. Kolejny bohater zza stołu odpowiada mu, iż „Nie inaczej.” Tuż za plecami karczmarza znajdujemy zwój z przepisem na ten rarytas z zająca – w składnikach wymienione zostały boczek, marchew, pietruszka, cebula(...)prawdziwki, namoczony chleb, kopa jaj (tutaj chyba karczmarz się nieco pomylił :D), słonina, imbir, sól oraz majeranek. Do receptury dodaliśmy kilka naszych trików, które sprawią, że pasztet będzie aromatyczny i aksamitny. Podaliśmy go z sosem żurawinowo-winnym, gdyż jak sama nazwa dodatki mówi, kraina Toussaint słynnie ze wspaniałych win, więc nie mogliśmy pominąć tego trunku w przepisie. Nie ukrywamy
Nerds Kitchenrazy jedliśmy pasztet, który po pierwsze - nie wiadomo z czego jest zrobiony, a po drugie - jest wysuszony na wiór. Aha, jeszcze jedno, jego konsystencja przypomina pasztetową a nie pasztet o nierównomiernie ciekawej strukturze. Mam jakiś awers to tego typu pasztetów. Ale mam alternatywę na taki pasztet. Po pierwsze pasztet drobiowy zrobiony z całego kurczaka - tj. z tego, co się(...)wykroić z niego. Mięso nie jest wcześniej obgotowywane tylko od razu surowe mielone. Tym razem bez dodatku boczku i wątróbki ale za to z kilkoma innymi składnikami, które nadają pasztetowi ciekawego charakteru. Przepis na pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem Oddzielić z kurczaka (ok.1 kg) poszczególne partie mięsa - piersi oraz całe nogi od korpusu. Korpus
Right Behind The Kitchendługiej nieobecności pierwszy świąteczny przepis :) pasztet bez mięsa, w sam raz na Wigilię, a i mojemu tacie zasmakował :) Składniki: 700 g oczyszczonych pieczarek 1 cebula (95 g) 1 marchewka (115 g) 2 małe ząbki czosnku (8 g) 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 50 g bułki tartej (na wszelki wypadek przygotowujemy 100 g) przyprawy: sól, pieprz (według uznania) (ja dałam(...)termoobieg. Pieczemy do mocno spieczonej skórki. Forma: Aluminiowa foremka o wymiarach ok. 23 cm x 10 cm Kalorie: Całość: 725 kcal ok. 135 kcal / 100 g schłodzonego pasztetu Smacznego! :) Wesołych Świąt
Malowane smakiemŚwięta tuż tuż, a ja zupełnie nie mam weny do pieczenia ciast...Za to wczoraj zrobiłam taki pasztet. Dziś próbowaliśmy - wyszedł pyszny! Składniki: 70 dag mięsa wieprzowego - tutaj szynka 40 dag wątróbki drobiowej 20 dag słoniny 3 jajka liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego kminek pół łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz, imbir do smaku 3 łyżki suszonej natki pietruszki(...)tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na dno formy wyłożyć cieniutkie plastry pozostałej słoniny, nałożyć masę, foremki przykryć folią aluminiową (o czym zapomniałam i dopiero w połowie pieczenia nałożyłam folię). Pasztety piec w 180 st C p rzez 50 m inut . Smacznego!!! Źródło: Pati197799
Kuchnia domowa AniWegetariańska wersja pasztetu, w roli głównej zielona soczewica i pieczarki :), po soczewicę zajrzyjcie do skworcu.com.pl Składniki: 1/2 kg zielonej soczewicy 60 dag pieczarek 3 cebule 4-5 jaj pęczek zielonej pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 4 łyżeczki słodkiej papryki 3-4 łyżeczki carry Soczewicę moczymy 10-12 godzin wcześniej, w dużej ilości zimnej wody(...)oliwie smażymy drobno posiekane pieczarki i cebulę, studzimy. Wszystkie przygotowane składniki mielimy w maszynce. Do zmielonej masy dodajemy jajka, paprykę, curry, sól, pieprz i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Pasztet przekładamy do foremki, zapiekamy ok 1 godziny w tem 200C. Wybornie smakuje z chatneyem ze śliwek...lub grzybkami po węgiersku:). Smacznego
Apetyczna babeczkaDomowy pasztet z pieczarkami do smarowania pieczywa. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka) 3 cebule 10 sporych pieczarek szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz, majeranek łyżka oleju Mięso kroimy na kawałki lub mielimy w maszynce (dzięki czemu krócej trwa smażenie). Cebule i pieczarki kroimy w plastry. Na małej ilości oleju podsmażamy cebule, pieczarki i mięso. Dodajemy przyprawy, w razie potrzeby(...)lekko osolonej wodzie. Gdy mięso jest już na tyle miękkie że się rozpada mieszamy je z kaszą. Dla uzyskania lepszej konsystencji łączymy składniki mikserem lub blenderem. Łatwiej wtedy rozprowadzić pasztet po pieczywie
prawdziwe jedzenieSkładniki (na ok. 4 bułki): 25 g kaszy gryczanej (1/4 torebki) 100 g pieczarek (dwie duże) 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/4 cebuli (16 g) 1
Malowane smakiemZapraszam Was na pyszny domowy pasztet.Zrobiony z kilku gatunków mięsa i podany z chrzanem i żurawiną.Można go zrobić nie tylko w okresie świątecznym.Po prostu
Ala piecze i gotujeŚwietny na ciepło do obiadu, bądź na zimno do kanapek zamiast wędliny. Składniki: - 1 duży brokuł (mój miał 800 g) - 2 łyżki oleju
Zainspirowana w kuchniLekki pasztet drobiowy Pyszny pasztet drobiowy z warzywami, idealny jako pasztet pieczony jak i do słoików. Lekki pasztet bez wątróbki to idealna domowa wędlina dla dzieci jak i osób starszych. Śmiało mogę napisać, że jest to pasztet dietetyczny, wskazany dla osób zdrowych jak i chorych. Zawsze uważałam i nadal uważam, że to najlepszy pasztet tak na lato(...)zimę. Domowy pasztet z drobiu Jest to prosty przepis na pasztet drobiowy, mimo to wiele osób się zastanawia: co zrobić żeby pasztet drobiowy nie był suchy? Jest na to bardzo prosta rada. I bez znaczenia czy jest to pasztet z mięsa z rosołu, czy specjalnie gotowanego. Jak zrobić najlepszy pasztet, co dodać zamiast bułki ? O tym w dalszej części. Pasztet
Dieta moja pasjaWegański pasztet z pieczarek i soczewicy to pyszne smarowidło, którego smak przypadnie do gustu każdemu. Podstawą tego pasztetu są usmażone z cebulą pieczarki, soczewica z puszki oraz orzechy włoskie. Do smaku pasztet doprawiłam odrobiną oliwy truflowej, która sprawia, iż jego smak nie jest mdły. Jeśli nie próbowaliście jeszcze tak przygotowanego pasztetu, polecam poniższy przepis na pasztet z pieczarek i soczewicy(...)Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Pasztet Składniki na pasztet z pieczarek i soczewicy. 15 dkg czerwonej cebuli 50 dkg pieczarek 2 duże połówki suszonych pomidorów 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka oliwy truflowej 8 dkg orzechów włoskich 25 dkg soczewicy z puszki 1 łyżka oleju Jak zrobić pasztet z pieczarek i soczewicy
MeCooksDomowy pasztet bez mięsa, ale za to kaszą, włoszczyzną, fasolą i cebulą jest pyszny, zdrowy i wegański. Zawsze kiedy robię bulion na zupę, zostają mi warzywa, z którymi nie wiadomo co zrobić, a szkoda wyrzucać. Najczęściej powstaje wtedy jakiś pyszny pasztet albo sałatka jarzynowa. Taki pasztet świetnie smakuje na kanapkach w towarzystwie pomidora czy kiszonego ogórka. Składniki na domowy pasztet(...)może też być mniejsza) wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 35 minut w trybie góra-dół. Podajemy na zimno. Domowy pasztet bez mięsa – pyszny i zdrowy Zobacz inne przepisy na pasztety bez mięsa: Pasztet jaglany z pieczonymi warzywami (150 kcal) Najlepszy pasztet jaglany z pieczarkami (wegański) Pasztet sojowy z daktylami Najlepszy pasztet
e-PrzepisyKulinarneKażdy wie, że zrobione w domu wędliny czy pasztety są najlepsze. Ja pokusiłam się o pasztet z królika. I nie jest to pasztet, jak w sklepie z dodatkiem 2-3% mięsa z królika. To pasztet z prawdziwego, tłustego króla, który nie był żywiony sztucznymi paszami. W pasztecie nie ma sztucznych wypełniaczy typu kasza manna i nie zawiera zmielonych chrzęści(...)kości. Jest to pasztet 100 % mięsa, takie właśnie pasztety piekły nasze babcie. Muszę przyznać, że pasztet mi naprawdę wyszedł: pachnący rozmarynem i idealnie kremowy, w sam raz do smarowania lub krojenia na kanapki. Będzie idealny zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienne kanapki. Polecam serdecznie, zróbcie w domu taki pasztet, a już nigdy nie kupicie sklepowej profanacji. Tuszka
Krylowa KuchniaDzisiejszy przepis, to druga wersja dietetycznego pasztetu drobiowego na moim blogu (klik: pasztet z kurczaka ). Ten przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie niskotłuszczowej i bezglutenowej. Pasztet jest bardzo smaczny, aromatyczny, dobrze przyprawiony. Dodatek kaszy jaglanej sprawił, że pasztet jest miękki i wilgotny. Można pominąć zawijanie pasztetu w szynkę dojrzewającą, gdy jest do wypiek codzienny. Na święta polecam(...)jednak, bardziej elegancką wersję z szynką. Pasztet przed pieczeniem, zawinięty w szynkę parmeńską. Składniki: 80 dkg mięsa z indyka (udziec, pierś) 25 dkg ugotowanej kaszy jaglanej 2 cebule (średniej wielkości) 2 jajka eko 1 łyżka oleju do smażenia cebuli + olej do posmarowania formy do pieczenia 1,5 łyżeczki soli (płaskie) 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki mielonej kolendry (ziarna
Codziennik KuchennyPasztet z królika babka SKŁADNIKI: królik - 2 kg podgardle wieprzowe - 60 dag wątróbka - 40 dag jajka - 4 szt bułka kajzerka - 3 szt marchewka- 2 szt pietruszka - 1 szt seler -0,5 szt por - kawałek liście laurowe - 2 szt ziele angielskie - 4 ziarenka pieprz i sól gałka muszkatołowa cebula - 1 szt tłuszcz bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Podzielone mięso z królika opłukać, przełożyć
Kuchnia Danusiprzypadku My, ponieważ dodatkowo odpadają mąki typu kukurydziana, która jest bezglutenowa. Brałam więc pod uwagę dwa produkty, jakie mam w domu: siemię lniane i otręby żytnie. Ostatecznie w pasztecie wylądowały otręby. Nie wiem czy w ogóle były potrzebne, nie wiem czy zrobiły jakąkolwiek robotę. Chyba następny pasztet zrobię bez jakichkolwiek dodatków typu mąki, kasze czy inne siemienia i otręby(...)próbę. Jest szansa, że dodaję je jedynie z przyzwyczajenia, bo zawsze coś dodawałam. Robiąc pasztet, zastanawiałam się jeszcze nad tym czy dodać do niego orzechy, migdały czy jakieś suszone owoce. Owoce odpadły od razu, bo przecież My nie może jeść nic słodkiego. Z orzechów miałam w domu jedynie włoskie, a tych też nie powinien mieć w swoim jadłospisie. Skończyło się
Kardamonovyprzypadku My, ponieważ dodatkowo odpadają mąki typu kukurydziana, która jest bezglutenowa. Brałam więc pod uwagę dwa produkty, jakie mam w domu: siemię lniane i otręby żytnie. Ostatecznie w pasztecie wylądowały otręby. Nie wiem czy w ogóle były potrzebne, nie wiem czy zrobiły jakąkolwiek robotę. Chyba następny pasztet zrobię bez jakichkolwiek dodatków typu mąki, kasze czy inne siemienia i otręby(...)próbę. Jest szansa, że dodaję je jedynie z przyzwyczajenia, bo zawsze coś dodawałam. Robiąc pasztet, zastanawiałam się jeszcze nad tym czy dodać do niego orzechy, migdały czy jakieś suszone owoce. Owoce odpadły od razu, bo przecież My nie może jeść nic słodkiego. Z orzechów miałam w domu jedynie włoskie, a tych też nie powinien mieć w swoim jadłospisie. Skończyło się
Kardamonovyzazwyczaj to robię. Zdecydowanie rzadziej przyrządzam dania z foie gras w domu, głównie ze względu na dość wysoką cenę tego produktu. Dzisiaj chce się podzielić z Wami przepisem na pasztet przygotowany z foie gras . Pasztet ten postanowiłam zrobić z okazji nadchodzących Świąt i podarować go rodzinie w małych słoikach. Do przygotowania pasztetu, poza foie gras wykorzystałam cebulę szalotkę, białe wino(...)tymianek i śmietankę kremówkę. Pasztet wyszedł mi cudownie kremowy, po prostu pyszny w smaku. Muszę się bardzo hamować żeby go nie zjeść całego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Pasztet foie gras Składniki na pasztet foie gras. 60 dkg wątróbki foie gras (kacza lub gęsia) 1 i 1/4 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu
MeCooksPasztet z cukinii i płatków owsianych to pyszne i zdrowe danie na lekki obiad wegetariański lub dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Bardzo proste i szybkie przygotowanie na pewno zachęca do jego zrobienia. Uwielbiam warzywa w każdej postaci, zarówno te w surówkach, jak i pieczone lub gotowane. Nie jestem wegetarianką ani weganką, ale lubię robić sobie dni bezmięsne, do których zaczynam(...)nawet przekonywać swoich domowników. W sezonie na cukinię, obowiązkowo piekę pasztet warzywny. Prezentowany pasztet z cukinii i płatków owsianych bardzo nam posmakował i część zniknęła, zanim jeszcze wyjęłam go z foremki. Czosnek i masło sprawiły, że podczas jedzenia ciepłego pasztetu miałam wrażenie delikatnego posmaku kurczaka. Pasztet na dodanych zdjęciach jest bez pestek na wierzchu, ale obecnie robię
Kuchcik gotujePasztet warzywny z kaszą jaglaną jest zdrowy, lekki i pyszny. Jego przygotowanie zabiera nieco czasu, ale za to z podanych składników wychodzi duża porcja bardzo sycącego pasztetu, która zapewni kilka smacznych posiłków. Najczęściej podaję go jako dodatek do kanapek, z chlebem żytnim, ogórkiem czy pomidorem. Z podanych składników wychodzi prawie 1,5 kg pasztetu, natomiast w 100 g mamy(...)kcal. Składniki na pasztet warzywny z kaszą jaglaną (keksówka 27x11cm): 4 średniej wielkości marchewki (350 g) 2 pietruszki (150 g) kawałek selera (100 g) 200 g suchej ciecierzycy 100 g kaszy jaglanej 3 duże cebule (200 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g pestek dyni 50 g suszonych pomidorów łyżka oleju rzepakowego 2 łyżeczki soli, plaska łyżeczka ostrej papryki
e-PrzepisyKulinarnePasztet na każdą okazję. Zamknięty w pysznym, kruchym cieście. Dzięki temu pasztet nie wysycha i dłużej zachowuje swój smak. Upieczony w małych foremkach pasztet można zamrozić i przechować na inną okazję. Doskonale smakuje z barszczem lub z konfiturą z czerwonej cebuli, przepis na konfiturę niebawem na blogu. Polecam! Pasztet w kruchym cieście Składniki na 6-8 kokilek(...)ciasto kruche: 2 szklanki 200g zimnego masła pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody Na pasztet: 1,5 kg łopatki wieprzowej 3 udka z kurczaka 500g surowego boczku wieprzowego 300g wątróbki drobiowej 3 jajka 3 czerstwe bułki 3 cebule pęczek włoszczyzny przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy
Smak mojej kuchniPasztet z czerwonej soczewicy jest moim ulubionym tego typu pasztetem. Świetnie pachnie, jest tani i bardzo szybki w wykonaniu. Na pewno zagości na moim wielkanocnym stole // Składniki (na formę 21 x 11,5 cm i 1 pasztet gotowany): 200 g soczewicy czerwonej 1 puszka czerwonej soczewicy (bez zalewy ok. 250 g soczewicy) 2 marchewki 2 cebule 3 łyżki oleju(...)wcześniej podsmażone warzywa i odcedzoną z zalewy soczewicę z puszki. Do całości daj również resztę składników. Wymieszaj, odpowiednio dopraw i odstaw na noc do lodówki. Jeśli chcesz uzyskać jednolity pasztet wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Następnego dnia masa będzie miała odpowiednią konsystencję, dlatego możemy przystąpić do ostatniego etapu. Jeśli chcesz zrobić pasztet pieczony masę wyłóż do formy i piecz
Via GustoKocham wszelakie pasztety szczególnie zimą! Wiadomo, okres świąt, Nowego Roku, a potem Karnawał, to taki tradycyjny czas na przygotowanie tego specjału. W staropolskiej kuchni znajdziemy mnóstwo przepisów na pasztety. Zdecydowanie królują w niej pasztety z dziczyzną. Sławetny pasztet z zająca ma niepowtarzalny smak - to zdecydowanie mój faworyt - niestety dziś, kiedy to populacja zajęcy drastycznie zmalała, rzadko pojawia się na naszych(...)stołach. Z reguły do przygotowania pasztetu wykorzystujemy różne rodzaje mięsa: drób, wołowinę, wieprzowinę i dziczyznę. Dodamy do nich także wątróbkę, suszone grzyby, czasem suszone śliwki i sporo przypraw. Ugotowane, upieczone lub uduszone wcześniej mięso dokładnie mielimy, a następnie po wymieszaniu z dodatkami pieczemy w piekarniku. Możemy je także upiec w kąpieli wodnej (foremki umieszczamy w większym naczyniu wypełnionym wodą
Kulinarne przygody GatityJeśli lubicie chude wieprzowe pasztety, jest to przepis właśnie dla Was. Ten swojski pasztet ma prawdziwie domowy smak i nie da się go pomylić z tym sklepowym, wzbogaconym składnikami, o których wolimy nie wiedzieć. Zwykle do pasztetów dodaje się słoninę lub boczek, które wpływają zarówno na smak, jak i na konsystencję wyrobu. W tym podkarpackim przepisie z gminy Sokołów Małopolski(...)tłuszczu jest naprawdę niewiele, co przełamuje stereotyp, że swojskie znaczy tłuste. Przygotowując pasztet trzymałam się podanej receptury, jednak jeśli wolicie gładsze pasztety, warto masę z mięsa, wątróbki i bułki zmielić jeszcze dwukrotnie. Pasztety w kuchni polskiej obecne są od wieków (konkretnie od XVI wieku) i dawniej również dbano o to, by były gładkie, o jednolitej konsystencji. Zamiast maszynek do mielenia
Trzeci talerzMięso z królika jest suche, miejscami nawet bardzo, dlatego do wykonania pasztetu musimy użyć także innych "mięs". Pasztet jest pyszny, soczysty i smarowny. Można go upiec jak również zawekować, po upieczeniu nadwyżki zamrozić i cieszyć się tym wspaniałym smakiem przez długi czas, bądź co jakiś czas do niego wracając. Z tatą narobiliśmy go jak dla pułku wojska, możecie zobaczyć zdjęcia(...)instagramie http://instagram.com/MamaKarmiaca . Tutaj podam Wam przepis na wykorzystanie mniej więcej standardowej ilości mięsa króliczego jaką można dostać w sklepach. Ja zanim zrobiłam pasztet zaopatrzyłam się w zestaw do wyrabiania domowego pasztetu w sklepie Tradismak --> tutaj możecie również się w niego zaopatrzyć! Potrzebujemy: 1 kg królika (waga jeszcze z kośćmi) 0,5 kg surowego boczku wieprzowego
MamaOskarkaPasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną Pasztet nie tylko na Wielkanoc, choć zapewne w wielu domach właśnie na te święta wyrabia się domowe pasztety. Dziś zapraszam do wypróbowania pasztetu wegetariańskiego (wiem, wiem, znajdzie się wielu oponentów takiego nazewnictwa!) - składającego się z kaszy gryczanej i dużej ilości warzyw! Jest delikatny w smaku, lekko słodki dzięki dużej ilości selera i przepyszny! Jakiś(...)czas temu połknęłam bakcyla jeśli chodzi o pasztety wegetariańskie i od tej pory dość często goszczą na moim stole. Taki pasztet jest świetną alternatywą dla ciężkich, smażonych, mięsnych potraw, może być także ukłonem w stronę gości, którzy nie jedzą mięsa, dbają o sylwetkę lub ze względów zdrowotnych są na diecie lekkostrawnej. Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną - przepis: Składniki
Moje QulinariaPrzepis na pasztet, a właściwie "jego zarys" otrzymałam od jednej z klientek w sklepie. Okazało się, że do pasztetu wcale nie ma obowiązku dodawania wątróbki, praktycznie nadaje ona tylko koloru pasztetowi. Pani Danusia robi pasztet wg tego przepisu od 20 lat ... :) Skłoniło mnie to do wypróbowania jej przepisu, chociaż nie ukrywam, że pasztet w moim domu(...)zajmuje 1 miejsca, moi domownicy wolą pieczeń lub pieczone mięsko niż pasztet. Ale Święta Wielkanocne to taki szczególny czas pieczenia pasztetów, więc i ja w tym roku uległam pokusie... I nie żałuję, bo pasztet wyszedł pyszny! Szczególnie smakował mi taki na zimno, z chrzanem... pychotka :)) Na pewno wrócę nie raz do tego przepisu ... Składniki
Walijskie PichcenieOryginalny i bardzo smaczny vege pasztet. Przy użyciu blendera robi się go w kilka minut, potem pozostaje pieczenie i to co najlepsze czyli degustacja. Składniki na jedną podłużną foremkę: 20 dag ciecierzycy (cieciorki), znajdziecie ją na stronie www.Skworcu.com.pl 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju 3 cebule 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek świeżo starty pieprz 1 łyżeczka czerwonej ostrej
Apetyczna babeczkaDziś po raz pierwszy miałam do czynienia z pasztetem 100% roślinnym Polsoja. Trzymałam w dłoni, małe zgrabne pudełeczko .W opinii wielu konsumentów jest to najsmaczniejsza na rynku wegetariańskia pasta do pieczywa, razem z dwoma innymi smarowidłami, ale o nich kiedy indziej . Bogactwo przypraw i ziołowych aromatów sprawiają, że smakują zarówno jaroszom, jak i osobom o tradycyjnych gustach. Ja jestem osobą(...)tradycyjnym guście i w diecie śródziemnomorskiej jest mięso, lubię mięso , ..ale powiem szczerze, że jeśli chodzi o TEN pasztet, to ja wolę TEN pasztet od innego , znanego mi pasztetu z mięsa oddzielonego mechanicznie z kurcząt...brrrr... Tradycyjny pasztet sojowy składa się w 100% z surowców roślinnych. Za jego pyszny, wyrazisty smak odpowiada bogactwo przypraw i ziołowych aromatów. Nuta jałowca
Z Kuchni Do Kuchni