pasztet - 4225 przepisów (strona:2/282)

Pasztet z wątróbek z morelami 179

Pasztet z drobiowych wątróbek przygotowywałam podobnie jak Pâté z drobiowych wątróbek i pasztet z wątróbek z żurawiną. Smaki paszteciku z drobiowych wątróbek można wzbogacać na różne sposoby. Tym razem polecam zrobić roladki z siekanymi suszonymi morelami. Wątróbki przed smażeniem moczymy w mleku aby stały się bardziej delikatne. Przepis na pasztet z wątróbek z morelami jest nie tylko łatwy w przygotowaniu(...)ekspresowy, Jeśli nie zamierzamy go chłodzić, to w ciągu 30 minut możemy się delektować smakiem tego pasztetu, będzie po prostu bardziej kremowy. Ja wstawiłam pasztet na całą noc do lodówki, aby miał bardziej zwarta konsystencję. Przepis na Pasztet z wątróbek z morelami jest godny polecenia! Ten pasztet z drobiowych wątróbek przyrządza się na jednej patelni z masłem, oraz z alkoholem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jakie przyprawy do pasztetu dodać? 15

Pasztet to jedna z tych potraw, które nigdy się nie nudzą. Kluczem do jego doskonałego smaku są odpowiednio dobrane przyprawy. To właśnie one nadają pasztetowi niepowtarzalny aromat i decydują o tym, czy podbije podniebienia domowników i gości. W tym wpisie opowiem, jakie przyprawy do pasztetu wybrać, aby stworzyć idealną kompozycję smaków. Znajdziesz tu również inspiracje na mniej oczywiste dodatki, które(...)mogą wprowadzić do tradycyjnych przepisów zupełnie nowy wymiar. Jak przyprawiać pasztet? Przyprawianie to sztuka, w której często mniej znaczy więcej. Właśnie dlatego zawsze dodawaj przyprawy do pasztetu stopniowo i dopasuj je do rodzaju zastosowanych składników – to pozwoli uniknąć Ci zdominowania smaku przez jedną przyprawę. Świetnym sposobem na wzmocnienie aromatu jest gotowanie mięsa w wywarze z zielem angielskim, liściem laurowym

Rozdomowiona
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 450

Chciałabym dzisiaj zaproponować Wam dwie wersje zapiekanego pasztetu. Pierwsza wersja będzie bardziej delikatna, dietetyczna- z mięs drobiowych z minimalną ilością wieprzowiny, druga jest z przewagą mięs wieprzowych. Obydwa  pasztety są bardzo smaczne, choć nam bardziej przypadł do gustu ten drugi. Wyglądają z pozoru bardzo podobnie dlatego zamieszczam je pod jednym postem, ich przygotowanie jest również bardzo zbliżone. Przy okazji(...)można porównać i na bazie tych pasztetów stworzyć swój własny, najbardziej nam odpowiadający smakowo. Co jest najistotniejsze przy ich przygotowywaniu to "uzbieranie" różnych, najlepiej urozmaiconych rodzajów i gatunków mięs. Najlepiej odkładać  sobie pozostające od obiadów różne kawałki mięsa (oczywiście czyste, niejedzone, to nie mają być resztki). Zawsze podchodziłam do takich pomysłów dość sceptycznie, wiem , że ludzie odkładają sobie kawałki

Smaczne Zdrowe
Pasztet z indyka z morelami 79

Pieczony pasztet z indyka z dodatkiem moreli to danie mięsne, które świetnie sprawdza się podane jako zimna przekąska , danie śniadaniowe oraz kolacyjne . Podstawą tego pasztetu jest mięso z indyka, w moim przypadku udziec, które połączyłam z suszonymi morelami, jajkami, bułką i przyprawami. Aby pasztet był kremowy, mięso wraz z bułką, morelami i cebulą przepuściłam dwa razy przez maszynkę o gęstym(...)zmieleniu składniki wymieszałam z jajkami oraz przyprawami. Jako przypraw wykorzystałam suszony tymianek, sól oraz pieprz. Masę mięsną podzieliłam na dwie części i piekłam w foremkach aluminiowych. Z czym podawać pasztet z indyka? Pasztet smakuje wyśmienicie podany z dodatkiem pieczywa, żurawiny, karmelizowanej cebuli oraz świeżych warzyw. Pieczywo, które świetnie łączy się z pasztetem to grillowane pieczywo tostowe, świeża bagietka oraz świeży

MeCooks
DOMOWE PASZTETY NA ŚWIĘTA - 3 wypróbowane przepisy na pyszne pasztety świąteczne 151

Świąteczny pasztet, pyszny, domowy. Jak zrobić pyszny pasztet na święta? Aromatyczne, smakowite pasztety świąteczne do chleba i jajek na twardo. Najlepsze podawane z chrzanem, ćwikłą, ogórkami kiszonymi, musem żurawinowym albo jabłkowym. Absolutna rewelacja! Zobacz co potrzeba do zrobienia pasztetu w domu i jego przygotowanie krok po kroku. Oto kilka wypróbowanych przepisów na smaczne, domowe pasztety na święta i nie tylko(...)Przepis na pasztet pieczony, z drobiu lub wieprzowy, wiejski albo z żurawiną to kilka inspiracji na Wielkanoc.  Polecam. ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony .  Potrawy na Wielkanoc - pasztet pieczony. Domowy pasztet wieprzowy. Przepis na pasztet pieczony na święta. Doskonały, kremowy pasztet z suszonymi śliwkami, grzybami, wątróbką, mięsem wieprzowym i warzywami gotowanymi w rosole. Wykwintny, idealny na świąteczny stół pieczony

Moja Książka Kucharska
Pasztet z cukinii 309

Wegetariański pasztet z cukinii? Czemu nie?! Pasztety warzywne to moja słabość, bardzo je lubię – na równi z tymi mięsnymi. Są świetne na kanapki. Dodatkowo, za każdym razem możemy przyprawić je nieco inaczej – dzięki temu nie będą nam się nudzić. Pasztet z cukinii jest tani, prosty do zrobienia, wilgotny i bardzo smaczny. Kanapki z takim pasztetem są zdrowe(...)wierzchu możemy ułożyć kilka liści laurowych. Pieczemy ok. 50-60 minut w 180°C z termoobiegiem lub 190°C bez tej funkcji. Przed wyjęciem z formy całkowicie studzimy. * Do pasztetu najlepiej użyć cukinii młodych i nie wyrośniętych – bez pestek. Dla wielbicieli warzywnych pasztetów polecam także pasztet z pieczarek i pasztet z czerwonej soczewicy . Post Pasztet z cukinii pochodzi

Poezja smaku
Pasztet drobiowy 116

Lubię pasztet i domowe mięsiwa. Taki prawdziwy pasztet kojarzy mi się z dzieciństwa, bo mama piekła pasztet tylko na święta. A jeszcze lepiej, jak pasztet po świętach był wyjmowany z zamrażalki i odgrzewany w piekarniku. Był po prostu niesamowity i niepowtarzalny. Pasztet drobiowy to lżejsza wersja tradycyjnego pasztetu. Smakuje wyśmienicie, rozpływa się w ustach. Wzbogacony jest dość sporą ilością warzyw(...)mnie ważne, to w sumie najłatwiej w drobiu o dobrej jakości mięso. Bez większego trudu znajdziemy kurczaka zagrodowego, którego możemy użyć do pasztetu. I teraz zdradzę wam sekret tego pasztetu. Jeśli użyjemy jedynie mięsa drobiowego, pasztet nie będzie smaczny. Będzie suchy i będzie się kruszył. Dlatego potrzebujemy dodać tłuszczu. W normalnym pasztecie dodaje się boczek czy podgardle. Tutaj dlatego polecam

Mieszam w Garnku
Pasztet mięsny 275

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych idą pełną parą. A jak Wielkanoc to nie może na świątecznym stole zabraknąć pasztetu. Pasztet piekę zawsze parę dni wcześniej i potem mrożę, żeby sobie trochę ułatwić życie i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę .U nas gości klasyczny pasztet, upieczony z różnego rodzaju mięs. Czasami gdy mam odrobinę dziczyzny dodaję też kawałek i wtedy pasztet(...)niepowtarzalny smak. Tym razem jednak będzie bez dziczyzny. Oczywiście rodzaje mięs można dobierać według gustu i na przykład łopatkę zastąpić karkówką, a piersi drobiowe udźcami. Do pasztetu dodaję warzywa, choć wiem, że szkoły są różne. Według mnie, dzięki warzywom pasztet jest bardziej wilgotny.  Pamiętajmy również o tym, żeby nie wylewać wywaru powstałego w trakcie gotowania mięsa. Będzie on doskonałym

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet słoikowy 298

Pasztet jest potrawą przygotowywaną z jednolitej masy z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, drobiu, podrobów, dziczyzny, warzyw, grzybów, ryb, z wszystkiego co może przyjść człowiekowi do głowy. Na Święta upiekłam pieczeń rzymską z karkówki i boczku z dodatkiem kaszy jaglanej, oraz prażonej cebulki, oczywiści jak zawsze w nadmiarze, aby to się nie zmarnowało zmiksowałam, zapakowałam w słoiki i za pasteryzowałam(...)dzisiaj otworzyłam słoik- a w środku siedział pyszny pasztet, miał nawet niewielką ilość pysznego smalczyku, który wytopił się podczas pasteryzacji. Bo u nas wszyscy lubimy pasztety, nawet nasz pies Bej uwielbia kanapki z pasztetem Mój pasztet słoikowy mógłby stanąć w szranki z pasztetami, które można kupić gotowe w słoikach, powiem nieskromnie, że wygrałby tę konkurencję. Polecam. Kiedy robimy domową kiełbasę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z drobiowych wątróbek 178

Pasztet z drobiowych wątróbek przygotowywałam podobnie jak Pâté z drobiowych wątróbek. A smak drobiowych wątróbek można wzbogacić na kilka sposobów. Polecam nadziać je suszoną żurawiną lub suszonymi śliwkami. Wątróbki przed smażeniem warto wymoczyć przez kilka godzin w mleku, a walory smakowe tego pasztetu najlepiej wzbogaci białe wino. Przepis na ten pasztet jest banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu(...)pasztet z drobiowych wątróbek przyrządza się go na jednej patelni z masłem, oraz brandy, alkohol nadaje głębszego posmaku tej potrawie. 250 g wątróbek drobiowych 50 g masła 1 mała cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 30 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka siekanej natki pietruszki Na dużej patelni rozgrzewamy 50 g masła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjne smaki w nowej odsłonie. Wegańskie pasztety na wielkanocny stół 51

mogą wydawać się nieosiągalne, ale w rzeczywistości istnieje wiele sposobów, aby zachować smak i atmosferę świąt bez konieczności sięgania po produkty pochodzenia zwierzęcego. Jednym z takich pomysłów są wegańskie pasztety, które w nowoczesny sposób interpretują klasyczne smaki wielkanocne. Wegańskie pasztety – alternatywa na Wielkanoc Wegańskie pasztety to doskonała alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych. Bazując na roślinnych składnikach, takich jak warzywa, orzechy(...)możemy stworzyć smaczne i zdrowe dania. Z powodzeniem zastąpią one tradycyjne wersje w wielkanocnym menu. Jednak kluczem do sukcesu jest umiejętne połączenie składników, aby uzyskać odpowiednią konsystencję oraz smak! Pasztet z ciecierzycy Jednym z najpopularniejszych wegańskich pasztetów jest ten oparty na ciecierzycy i warzywach. Ciecierzyca bogata jest w białko roślinne i nadaje naszemu pasztetowi kremową konsystencję. Warzywa natomiast dodają

Blendman
Pasztet z pieczarek do smarowania 35

Lekki, pożywny i bardzo smaczny pasztet z pieczarek do smarowania. Pasztet do smarowania pieczywa jest bardzo łatwy do zrobienia, a składniki do jego wykonania nie są drogie. Pasztet z pieczarek bez pieczenia na pewno sprawi, że śniadanie będzie zdrowe i bardziej urozmaicone. Pasztet z pieczarek do smarowania jest lekki, gdyż nie zawiera w sobie dużo tłuszczu. Tłuszczu jest(...)tylko tyle, ile w użytym serku naturalnym, a jeśli użyjemy naturalnego skyru, to praktycznie wcale. Masło podane w składnikach potrzebne jest do zabezpieczenia pasztetu przed utratą smaku podczas przechowywania i nie musimy go zjadać. Pasztet bez pieczenia z pieczarek  świetnie smakuje bez masła. Jeśli jednak zechcemy przygotować pasztet zalany masłem i zjeść go później, to naczynie z pasztetem wyjąć

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania