pasztet - 3776 przepisów (strona:2/252)

DOMOWE PASZTETY NA ŚWIĘTA - 3 wypróbowane przepisy na pyszne pasztety świąteczne 94

Świąteczny pasztet, pyszny, domowy. Jak zrobić pyszny pasztet na święta? Aromatyczne, smakowite pasztety świąteczne do chleba i jajek na twardo. Najlepsze podawane z chrzanem, ćwikłą, ogórkami kiszonymi, musem żurawinowym albo jabłkowym. Absolutna rewelacja! Zobacz co potrzeba do zrobienia pasztetu w domu i jego przygotowanie krok po kroku. Oto kilka wypróbowanych przepisów na smaczne, domowe pasztety na święta i nie tylko(...)Przepis na pasztet pieczony, z drobiu lub wieprzowy, wiejski albo z żurawiną to kilka inspiracji na Wielkanoc.  Polecam. ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony .  Potrawy na Wielkanoc - pasztet pieczony. Domowy pasztet wieprzowy. Przepis na pasztet pieczony na święta. Doskonały, kremowy pasztet z suszonymi śliwkami, grzybami, wątróbką, mięsem wieprzowym i warzywami gotowanymi w rosole. Wykwintny, idealny na świąteczny stół pieczony

Moja Książka Kucharska
Pasztet z cukinii 212

Wegetariański pasztet z cukinii? Czemu nie?! Pasztety warzywne to moja słabość, bardzo je lubię – na równi z tymi mięsnymi. Są świetne na kanapki. Dodatkowo, za każdym razem możemy przyprawić je nieco inaczej – dzięki temu nie będą nam się nudzić. Pasztet z cukinii jest tani, prosty do zrobienia, wilgotny i bardzo smaczny. Kanapki z takim pasztetem są zdrowe(...)wierzchu możemy ułożyć kilka liści laurowych. Pieczemy ok. 50-60 minut w 180°C z termoobiegiem lub 190°C bez tej funkcji. Przed wyjęciem z formy całkowicie studzimy. * Do pasztetu najlepiej użyć cukinii młodych i nie wyrośniętych – bez pestek. Dla wielbicieli warzywnych pasztetów polecam także pasztet z pieczarek i pasztet z czerwonej soczewicy . Post Pasztet z cukinii pochodzi

Poezja smaku
Pasztet drobiowy 64

Lubię pasztet i domowe mięsiwa. Taki prawdziwy pasztet kojarzy mi się z dzieciństwa, bo mama piekła pasztet tylko na święta. A jeszcze lepiej, jak pasztet po świętach był wyjmowany z zamrażalki i odgrzewany w piekarniku. Był po prostu niesamowity i niepowtarzalny. Pasztet drobiowy to lżejsza wersja tradycyjnego pasztetu. Smakuje wyśmienicie, rozpływa się w ustach. Wzbogacony jest dość sporą ilością warzyw(...)mnie ważne, to w sumie najłatwiej w drobiu o dobrej jakości mięso. Bez większego trudu znajdziemy kurczaka zagrodowego, którego możemy użyć do pasztetu. I teraz zdradzę wam sekret tego pasztetu. Jeśli użyjemy jedynie mięsa drobiowego, pasztet nie będzie smaczny. Będzie suchy i będzie się kruszył. Dlatego potrzebujemy dodać tłuszczu. W normalnym pasztecie dodaje się boczek czy podgardle. Tutaj dlatego polecam

Mieszam w Garnku
Pasztet mięsny 228

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych idą pełną parą. A jak Wielkanoc to nie może na świątecznym stole zabraknąć pasztetu. Pasztet piekę zawsze parę dni wcześniej i potem mrożę, żeby sobie trochę ułatwić życie i nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę .U nas gości klasyczny pasztet, upieczony z różnego rodzaju mięs. Czasami gdy mam odrobinę dziczyzny dodaję też kawałek i wtedy pasztet(...)niepowtarzalny smak. Tym razem jednak będzie bez dziczyzny. Oczywiście rodzaje mięs można dobierać według gustu i na przykład łopatkę zastąpić karkówką, a piersi drobiowe udźcami. Do pasztetu dodaję warzywa, choć wiem, że szkoły są różne. Według mnie, dzięki warzywom pasztet jest bardziej wilgotny.  Pamiętajmy również o tym, żeby nie wylewać wywaru powstałego w trakcie gotowania mięsa. Będzie on doskonałym

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet słoikowy 242

Pasztet jest potrawą przygotowywaną z jednolitej masy z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, drobiu, podrobów, dziczyzny, warzyw, grzybów, ryb, z wszystkiego co może przyjść człowiekowi do głowy. Na Święta upiekłam pieczeń rzymską z karkówki i boczku z dodatkiem kaszy jaglanej, oraz prażonej cebulki, oczywiści jak zawsze w nadmiarze, aby to się nie zmarnowało zmiksowałam, zapakowałam w słoiki i za pasteryzowałam(...)dzisiaj otworzyłam słoik- a w środku siedział pyszny pasztet, miał nawet niewielką ilość pysznego smalczyku, który wytopił się podczas pasteryzacji. Bo u nas wszyscy lubimy pasztety, nawet nasz pies Bej uwielbia kanapki z pasztetem Mój pasztet słoikowy mógłby stanąć w szranki z pasztetami, które można kupić gotowe w słoikach, powiem nieskromnie, że wygrałby tę konkurencję. Polecam. Kiedy robimy domową kiełbasę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z drobiowych wątróbek 117

Pasztet z drobiowych wątróbek przygotowywałam podobnie jak Pâté z drobiowych wątróbek. A smak drobiowych wątróbek można wzbogacić na kilka sposobów. Polecam nadziać je suszoną żurawiną lub suszonymi śliwkami. Wątróbki przed smażeniem warto wymoczyć przez kilka godzin w mleku, a walory smakowe tego pasztetu najlepiej wzbogaci białe wino. Przepis na ten pasztet jest banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu(...)pasztet z drobiowych wątróbek przyrządza się go na jednej patelni z masłem, oraz brandy, alkohol nadaje głębszego posmaku tej potrawie. 250 g wątróbek drobiowych 50 g masła 1 mała cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 30 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka siekanej natki pietruszki Na dużej patelni rozgrzewamy 50 g masła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztety na Wielkanoc 159

Pasztety na Wielkanoc . Lubicie domowe pasztety? Pasztety domowe z naszych przepisów są bardzo smaczne, bardzo łatwe do przygotowania, poradzą sobie z nimi nawet osoby niezaawansowane w ich przygotowaniu. Za radą mojej koleżanki Wiesławy pasztety na Wielkanoc piekę już w czwartek, aby „dojrzały” do Świąt, nabierają intensywniejszego smaku i zapachu stojąc w lodówce do niedzieli wielkanocnej. Najlepsze przepisy(...)pasztety wielkanocne . 8 pasztetów na Wielkanoc: Jeśli chcecie upiec pasztet na Wielkanoc to proponuję Wam przygotować pasztet, z któregoś przepisu poniżej. Te pasztety można podawać na co dzień, na uroczystą kolację, na wielkanocne śniadanie. Czemu na Wielkanoc? Bo pasztety wpisują się idealnie w tradycję polskiego menu Wielkanocnego, obok jajek i domowych wędlin. A te pasztety na Wielkanoc są bardzo smaczne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 106

Dziś zapraszam na kolejny nagrodzony przepis. II miejsce w konkursie zajął pasztet na święta wg receptury Ann Ma Rie, która napisała: Z okazji urodzin Twojego bloga życzę Ci 100 lat blogowania :-) oraz wspaniałych inspiracji kulinarnych, puszczaj wodze kulinarnej fantazji, wprowadzaj je w życie i dziel się z nami na blogu :-) Ja tymczasem zgłaszam się do konkursu urodzinowego. Miałam chęć wystartować(...)myślałam taaak intensywnie nad nowym przepisem konkursowym, że spaliłam całe mnóstwo kalorii i głód wkrótce powiódł mnie do lodówki. Otwieram drzwiczki i EUREKA! Została jeszcze odrobina świątecznego pasztetu ;-) No tak! przecież ja nie wyobrażam sobie świąt bez domowego pasztetu! Nie jestem fanką wędlin, zwłaszcza tych kupnych, ale te domowe, dobrze przyprawione są dla mnie synonimem świąt. A pasztet to już

W mojej kuchni
Pasztet z królika - tradycja mojej rodziny 119

Pasztet z królika odświętna i nie tylko. Kiedyś mój tata hodował króliki, dziś od czasu do czasu jedynie kupujemy mięso od dobrego gospodarza. Pamiętajmy, że to mięso jest bardzo zdrowe. Pomyślcie co jada świnka a co króliczek ? :-P Propozycja podania pasztetu: z rukolą, tureckimi daktylami oraz żurawiną, wszystko polane sosem balsamicznym. Mniam...Już czuję święta :) Składniki: mięso z 1 królika(...)wątróbki plus podroby z królika włoszczyzna na rosół przypalona cebula 3- ziele angielskie 2 -liście laurowe sól, peiprz 2 jajka gałka muszotołowa majeranek suszony 2 ząbki czosnku Propozycja podania pasztetu z: rukola (koszyczek) suszone daktyle (tureckie) żurawina w słoiku sos balsamiczny Mięso z królika gotujemy. Gdy wypłyną szumowiny (po około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z jajkiem 18

Domowy pasztet z jajkiem to idealna przekąska na świąteczny stół i nie tylko. Na bardzo smaczna przekąska sprawdzi się na każdą okazję, a nawet bez okazji. Taki pasztet to również świetny dodatek do kanapek. Zawartość jajka w pasztecie sprawia, że nabiera on świątecznego charakteru i dodatkowo rewelacyjnie prezentuje się na stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak doprawić pasztet z jajkiem? Zabierając(...)się za przyprawianie pasztetu, należy uważać, by nie przesadzić z ilością dodanych przypraw. Główny aromat ma wydobywać się z mięsa i wątróbki, która wchodzi w skład pasztetu i nadaje mu cudownego smaku. Idealnymi przyprawami będzie sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa. Jakie mięso wybrać na pasztet? Wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju pasztet chcemy przygotować. Ja postawiłam na pasztet drobiowy, dlatego

Przepiski.pl
Pasztet z królika 61

Pasztet z królika jest jednym z moich ulubionych pasztetów. Kiedy tylko jestem na zakupach w sklepie mięsnym staram się zawsze kupić chociażby mały kawałek tegoż pasztetu. Nie zbyt często bowiem mam okazję robić pasztet z mięsa królika w domu, głównie dlatego iż nie wszędzie można to mięso kupić. Jeśli udaje mi się je już gdziekolwiek znaleźć kupuję jego większą ilość(...)mrożę. Tym razem przygotowałam pasztet z królika w wersji bezglutenowej . Normalnie do pasztetu dodałabym namoczoną bułkę kajzerkę, postanowiłam jednak zastąpić ją płatkami kukurydzianymi, które nie zawierają glutenu. Do mięsa z królika dodałam także boczek, gdyż mięso królika nie ma zbyt wiele tłuszczu. Robiąc pasztet wyłącznie z mięsa królika taki pasztet byłby bardzo suchy i rozpadałby się w trakcie krojenia. Lekko

MeCooks
Najlepszy pasztet z dzika 59

Najlepszy pasztet z dzika na Wielkanoc. Idealny przepis na pyszny pasztet z dzika zrobiłam na podstawie mojego przepisu na najlepszy pasztet wielkanocny , wołowinę i wieprzowinę zastąpiłam dziczyzną, którą zamarynowałam przed gotowaniem i skróciłam też trochę czas pieczenia pasztetu. To mój sprawdzony i najlepszy sposób na wykorzystanie mięsa z dzika. Muszę przyznać, że nie często dziczyzna pojawia się w naszej kuchni(...)można trychinozą jedząc nie badane mięso owiec, świń, królików lub kóz. My mięso z dzika mieliśmy ze sprawdzonego źródła. Z mięsa z dzika upiekłam w zeszłym roku na Wielkanoc pasztet. Ale przepis i zdjęcia dodaję w tym roku z myślą o tegorocznej Wielkanocy. Pyszny był ten pasztet z dzika, na samo wspomnienie ślinka cieknie ! Zobaczcie koniecznie jaki pasztet z dzika

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię