pasztet - 4176 przepisów (strona:8/279)

JAJECZNY PASZTET WIELKANOCNY 2687

Przepis na ten pyszny wielkanocny pasztet moja Mama dostała od swojej siostry Alicji. To bardzo proste danie, które jest naprawdę smaczne i będzie ładnie wyglądać na wielkanocnym stole. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu z boczkiem 27

pasztetu zawsze warto jest dodać trochę wieprzowiny. Większość pasztetów jakie robię są właśnie z dodatkiem karczku, łopatki, czegoś tłustszego niż kurczak. Do dzisiejszego przepisu dla odmiany dodałam wędzony boczek. Z reguły, gdy mam w planie ugotować rosół, dokładnie wiem gdzie finalnie wyląduje mięso. Pierś najczęściej wykorzystuję jako wędlinę. Lubię w kanapce połączenie ugotowanej piersi kurczaka z sosem na bazie jogurtu(...)sałatą, ogórkiem i czerwoną cebulą. Z reszty mięsa robię galaretę, czasami potrawkę. Wierzcie mi lub nie, ale bardzo rzadko robię z niego pasztet. Może ze dwa razy wpadłam na pomysł, żeby mięso z gotowania rosołu w 100% wylądowało w pasztecie. I ten drugi raz właśnie nadszedł parę dni temu. No więc pasztet, dobra. Koniecznie z jarzynami z zupy i czymś

Kardamonovy
Pasztet z żurawiną 33

Wiecie, że nie jestem jakimś wielkim fanem mięsa. Od czasu do czasu jednak mam ochotę na dobry pasztet. I nie piszę tutaj o jakichś świętach czy innych imprezach. Tak na co dzień, normalnie, mam ochotę zjeść kanapkę z pasztetem i majonezem. Te sklepowe są tragiczne, jeżeli chodzi o skład. Nie kupuję ich praktycznie wcale. Pasztet z żurawiną nie był(...)rosole. Wiecie, taką prawdziwą. Zawsze, gdy robię rosół, kminię co później zrobić z mięsem. Teraz znowu kombinowałam. Że kotlety, że potrawka, że galareta. I potem nagle ciach! No pasztet przecież. Jak nie teraz, to kiedy. Niewiele myśląc, kupiłam dodatkowo karkówkę. I żurawinę. Resztę składników miałam. Pasztet zrobiłam na podstawie mojego podstawowego przepisu, z niewielkimi zmianami. Normalnie dodaję do niego kajzerki

Kardamonovy
Pasztet ze śliwkami i pistacjami 37

Pasztet, który robię prawie zawsze według tego samego przepisu. Czasami tylko zmieniam rodzaj mięsa, zamiast bułki tartej daję na przykład kaszę manną, kombinuję z dodatkami. Te dodatki to te wszystkie fidrygałki pod postacią orzechów, śliwek, żurawin, nawet suszonych pomidorów i kaparów. Pod postem wrzucę Wam linki na inne pomysły na pasztet, rzućcie sobie okiem, może się czymś zainspirujecie. Dziś chciałam(...)podzielić się z Wami przepisem na pasztet ze śliwkami i pistacjami. I tak jak na śliwki nie miałam jakoś bardzo parcia, to pistacje chodziły już za mną od dawna. Postanowiłam w końcu iść za głosem kubków smakowych i tak oto jest. Pasztet wyszedł pyszny. Śliwki też robią świetną robotę, ale ja ogólnie lubię słodkie dodatki do pasztetów, więc sami rozumiecie

Kardamonovy
Pasztet ze śliwkami i pistacjami 171

Pasztet, który robię prawie zawsze według tego samego przepisu. Czasami tylko zmieniam rodzaj mięsa, zamiast bułki tartej daję na przykład kaszę manną, kombinuję z dodatkami. Te dodatki to te wszystkie fidrygałki pod postacią orzechów, śliwek, żurawin, nawet suszonych pomidorów i kaparów. Pod postem wrzucę Wam linki na inne pomysły na pasztet, rzućcie sobie okiem, może się czymś zainspirujecie. Dziś chciałam(...)podzielić się z Wami przepisem na pasztet ze śliwkami i pistacjami. I tak jak na śliwki nie miałam jakoś bardzo parcia, to pistacje chodziły już za mną od dawna. Postanowiłam w końcu iść za głosem kubków smakowych i tak oto jest. Pasztet wyszedł pyszny. Śliwki też robią świetną robotę, ale ja ogólnie lubię słodkie dodatki do pasztetów, więc sami rozumiecie

Kardamonovy
Pasztet z cukinii 81

Domowy pasztet z cukinii, marchewki i ziemniaków to sycąca i jednocześnie lekka propozycja na obiad, kolację lub śniadanie. Prosty w wykonaniu uda się każdemu za pierwszym razem. Jest delikatny, aromatyczny i subtelnie doprawiony przeprawami. Smakuje dzieciom i dorosłym. Cukinia to moje ulubione warzywo w kuchni i ogrodzie! Ma wszechstronne zastosowanie. Począwszy od popularnego leczo, poprzez placki, cukinię faszerowaną, pieczoną, duszoną(...)rewelacyjny pasztet. Z cukinii można także upiec pyszne ciasto. Młoda cukinia to także częsty składnik w moich surówkach i sałatkach. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego pasztetu z cukinii, marchewki oraz ziemniaków i cebulki. Pasztet z cukinii – składniki: Szklanka to pojemność 250ml. Waga warzyw podana jest przed obraniem. Potrawa jest wegetariańska, a jeśli zastosujesz odpowiednią bułkę tartą także bezglutenowa

Ania gotuje
Delikatny pasztet z fasoli z pieczarkami 87

Zapraszam na przepis na pyszny i zarazem delikatny pasztet z fasoli z pieczarkami. Bo pasztet przecież nie musi być z mięsa i może być w wersji fit. Kiedyś nikt by mnie nie zmusił do spróbowania takiego pasztetu. No bo jak to, tak nie z mięsa i zwać to pasztetem? Tymczasem pasztwt z fasoli z pieczarkami, miło zaskakuje smakiem. Jest delikatny(...)sumie można pomyśleć, że zrobiony jest z drobiu. Mój pan mąż, który nie jest wielkim fanem smarowideł warzywnych uznał ten pasztet z fasoli za dobry, a to już coś! W internecie znajdziecie masę przepisów na pasztet z fasoli zarówno tej z puszki jak i takiej zwykłej. Ja postawiłam na zwykłą fasolę – drobnego Jasia, dlatego przygotowanie pasztetu, przez konieczność namoczenia

Mieszam w Garnku
Pasztet z soczewicy 79

chleba, czy jest to tylko ser i dżem? Oczywiście, że nie tylko ser i dżem. Do kanapek przygotowuję wiele past warzywnych, na przykład różnego rodzaju tapenady, salsy, smarowidła i pasztety . Dziś podam przepis na jeden z moich ulubionych pasztetów. Będzie to pasztet z czerwonej soczewicy z odrobiną marchewki i suszonych grzybów. Doprawiony jest majeranek i przyrumienioną aromatyczną cebulką(...)ostatnie składniki mają ogromne znaczenie! To dzięki nim smak pasztetu jest tak obłędny i aromatyczny, nawiązujący do smaków tradycyjnej kuchni polskiej. Smakiem i konsystencją pasztet zachwyca nawet mięsożercę 🙂 Pasztet jest bardzo delikatny w swojej strukturze i idealnie nadaje się do smarowania chleba. Uwielbiam go z odrobiną domowej musztardy lub ostrego chrzanu. Tak przy okazji musztardy to koniecznie spróbujcie przygotować

SprawdzonaKuchnia.pl
Pasztet drobiowy bez pieczenia – zdrowy i dietetyczny 133

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny i zdrowy pasztet drobiowy bez pieczenia. Pasztet jest bardzo prosty w przygotowaniu, smaczny, zdrowy i pomimo że jest jedynie z mięsem drobiowym to wcale nie ma charakterystycznego posmaku drobiowego mięsa. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pasztetu będziemy potrzebowali: z podanych proporcji wyjdzie około 1,5 L pasztetu ćwiartki z kurczaka około(...)pierś z kurczaka około 600 g 3 marchewki około 350 g pietruszka kawałek pora ½ małej cebuli 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz na pasztet: ugotowane mięso drobiowe 5 jajek ugotowanych na twardo (użyłam L) 3 marchewki z gotowania mięsa szklanka wywaru (250 ml) z gotowania mięsa 15 g żelatyny sól, pieprz foremki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link

Uwaga Babcia Gotuje
Pasztety i pasty kanapkowe - przegląd produktów wegańskich dostępnych w sklepach sieciowych 169

Nadszedł czas na kolejny post z cyklu "Przegląd produktów wegańskich dostępnych w sklepach sieciowych. Tym razem będą to pasty kanapkowe i pasztety. Podane przy produktach ceny są to regularne ceny aktualne na dzień postu i mają cel wyłącznie informacyjny. Toppo Pasta z wędzonym tofu Dostępność: Lidl Składniki :  woda, 20% wędzone tofu (woda, 24% nasiona soi, dym wędzarniany), 13% okara(...)kwasy nasycone: 0,9 g Węglowodany 8,3 g / w tym cukry: 0,9 g Białko 4,7 g Sól: 1,3 g zł PolSoja Pasztet sojowy classic Dostępność: Tesco, Auchan Składniki : Składniki: woda, olej rzepakowy, izolowane białko sojowe 8,1%, teksturat białka sojowego 3,5%, skrobia, przyprawy 1,24% (gałka muszkatołowa, liść laurowy, imbir, rozmaryn, ziele angielskie, majeranek, pieprz

Zielona Kuchnia
Pasztet z żurawiną i pistacjami 158

Domowy pasztet jest pyszny, łatwy do przygotowania i bardzo aromatyczny. Lubie wegetariańskie pasztety z soczewicy i soi, jednak z dodatkiem mięsa to mój faworyt!. Wszystkie zioła i przyprawy znajdziecie w Owocowym Raju Składniki: 1 kg udek kurczaka 1 kg wątróbki drobiowej 3 garści obranych  pistacji   3 garści suszonej  żurawiny 2 jajka 1 czerstwa bułka kilka łyżek oleju(...)jajek, pistację, żurawinę i posikaną natkę pietruszki. Białka jajek ubić na sztywna pianę z odrobiną soli. Drewnianą łyżką delikatnie wymieszać z masą mięsną. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia. Włożyć pasztet do formy, wyrównać wierzch i posypać ziarnami pieprzu. Piec ok. 50 minut w tem 190C

Apetyczna babeczka
Pasztet bez mięsa - warzywny 203

wymieszać Ubite białka dołożyć do całości i starannie wymieszać Przełożyć do foremek 2 mniejszych lub jednej większej Ja piekłam w prodiżu ponad godzinę - 70 min. Jeśli chcemy  upiec pasztet tylko dla swojej rodziny to zróbmy go z połowy porcji, no chyba, że mamy z kim się nim podzielić :)           Ewentualnie mamy w perspektywie przyjęcie

Proste Potrawy
Pasztet - galantyna z kurczaka 151

skóry, oddzielić mięso od kości.Najlepiej zrobić to tak, aby jak najmniej uszkodzić skórę. Jak się nie uda, to trudno. Zmielić 2x mięso (tym razem zmieliłam raz i pasztet nie jest taki gładki i zwarty jak powinien), dodać namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę, czosnek, jajka i przyprawy. Wszystko razem bobrze wymieszać, uformować rulon, zawinąć w skórę, następnie w folię

Praktyczna pl
Pasztet drobiowy - przepis 537

Wykonanie pasztetu samemu jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, efekty są fantastyczne. składniki: - ugotowane mięso drobiowe ( np. mięso z rosołu, mogą to być 2- 3 udka, korpus ) - 4 jajka - 1 kajzerka namoczona w rosole - 2 ugotowane marchewki Ugotowane mięso oddzielamy od kości, dodajemy bułkę, marchewkę, żółtka, przyprawy (sól, pieprz, ewentualnie przyprawę do drobiu), wszystko

SMYKWKUCHNI
Pasztet z żurawiną 158

świąteczny pasztet. W tym roku nie dodawałem żurawiny do środka, żeby nie był za słodki, tylko ułożyłem z niej na wierzchu choinkę. Jak zwykle wyszedł bardzo dobry. Tylko Mama narzekała, że znowu dodałem wątróbkę :) No cóż – rzecz gustu. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem