pasztet - 3776 przepisów (strona:17/252)

Pasztet na boczku 33

piekliśmy nasz wielkanocny pasztet, Mama wspomniała o sprawdzonym przepisie na pasztet na boczku . Rodzina się zjeżdża, więc jest to bardzo dobra okazja, by upiec taki domowy pasztet. Ciekawi smaku jedliśmy go, gdy nie zdążył jeszcze całkowicie wystygnąć i trzeba przyznać, że przepis jest naprawdę dobry, do tego pasztet robi się szybko i niskim kosztem. Składniki na pasztet na boczku(...)bułki. Do masy dodać jajka oraz przyprawy, całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dwie keksówki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć mięsną masę, wyrównać powierzchnię. Pasztet na boczku piec 60-80 minut w piekarniku nastawionym na 190 o C ( grzałka góra-dół ). Pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasztet na boczku pochodzi

niecodziennikpary
Pasztet z królika 34

Pasztet z królika to jedno ze wspomnień mojego dzieciństwa, gdyż był on często robiony przez Babcię na święta i stanowił swego rodzaju rarytas na talerzach gości. Dodatkiem do niego była domowa ćwikła z tartego chrzanu, którego zapach i olejki unosiły się w całej kuchni drażniąc oczy wszystkich w niej przebywających. Do świąt jeszcze daleko, ale skoro mięso królika pojawiło się(...)sklepie, postanowiłam zaprezentować Bartkowi kolejne smaki mojego dzieciństwa. Pasztet z królika wyszedł pyszny i zyskał w Jego oczach uznanie, a oboje zgodnie stwierdziliśmy, że był on najlepszy spośród do tej pory przez nas upieczonych pasztetów. Udostępnij Składniki na pasztet z królika 1 królik 750 g podgardla 400 g wątróbki drobiowej 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 średnie cebule

niecodziennikpary
Pasztet z soczewicy i pieczarek 51

tego wygodne w jedzeniu poza domem (zwłaszcza, gdy nie mamy możliwości zjeść przy stole). Najczęściej jemy kanapki z warzywami, żółtym serem lub wędliną. Ja lubię jeść także kanapki z pasztetem 😊 Rzadko jednak kupuję gotowe pasztety - z założenia mam ograniczone zaufanie do produktów tak bardzo zmielonych, nigdy nie można być pewnym, co tam jest. Wolę więc przygotować pasztet w domu(...)jest to trudne, a wychodzi pyszny i zdrowy dodatek do kanapki. Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na pasztety . Tym razem przygotowałam pasztet z soczewicy z dodatkiem pieczarek. Pasztet z soczewicy i pieczarek - przepis Do przygotowania pasztety będziesz potrzebować: 300g czerwonej soczewicy, 2 cebule, 2 marchewki, pietruszkę, 500g pieczarek, 3 ząbki czosnku, 3 jajka, pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki

Z notatnika dietetyka
Pomidorowy pasztet z soczewicy 42

Pasztet to obowiązkowy element świątecznego stołu w wielu domach. Choć większość osób kojarzy pasztet z mięsem, to ja postanowiłam przygotować jego wegetariańską wersję i wykorzystałam czerwoną soczewicę. Kiedyś spotkałam się też z nazwą wegetariańska mielonka, ale do mnie jakoś nie przemówiła - zostanę przy pasztecie 😉 Fani ciecierzycy mogą zerknąć tutaj na przepis na pasztet z ciecierzycy . Pasztet możecie podać na ciepło(...)zimno, na kanapce, jako osobne danie (np. z żurawiną) czy nawet wykorzystać jako farsz do pierogów lub krokietów. Pomidorowy pasztet z soczewicy - przepis Do przygotowania pasztetu będziesz potrzebować: 200g czerwonej soczewicy, 2 czerwone papryki, 2 cebule, 6 suszonych pomidorów, mały koncentrat pomidorowy, 3 jajka, łyżkę oleju rzepakowego, pół łyżeczki chili, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki soli, łyżeczkę bazylii. 1. Nagrzej

Z notatnika dietetyka
Pasztet z soczewicy 64

Święta tuż, tuż - to już ostatni dzwonek, by przygotować coś pysznego na Wigilię. Dziś pokażę Wam jeszcze jeden przepis na pasztet z wykorzystaniem soczewicy. Na blogu znajdziecie już przepis na pomidorowy pasztet z soczewicy . Fani cieciorki też znajdą coś dla siebie - przepis na pasztet z ciecierzycy . Ja w tym roku postawiłam wyłącznie na pasztety wegetariańskie, rodzina będzie się więc raczyła(...)Dodatkowym plusem jest to, że nawet jeśli rodzina mi ich nie wyje (raczej małe szanse, ale ponoć w święta cuda się zdarzają 😉) można je spokojnie zamrozić. Jeśli będziecie mrozić pasztet, najpierw go poporcjujcie - dzięki temu później będziecie mogli rozmrozić tylko tyle, ile będzie akurat chcieli zjeść, a nie cały pasztet, który ewentualni zostanie Wam po świętach 😊 Pasztet z soczewicy - przepis

Z notatnika dietetyka
PASZTET DROBIOWY, BEZGLUTENOWY, DIETETYCZNY- NAJLEPSZY 120

Pyszny drobiowy lub drobiowo-wieprzowy pasztet. Uwielbiamy takie pasztety, zarówno same, jak i z dodatkiem chrzanu lub chrzanu z żurawiną albo jako dodatek do kanapek. Dzisiejszy pasztet dodatkowo jest w wersji fit, z małą ilością tłuszczu, z przewagą mięs drobiowych, warzywami i rosołem, oczywiście bezglutenowy, jak większość naszych pasztetów. Jest trochę bardziej suchy (ma dużo mniej tłuszczu niż poprzednie(...)jest pyszny. W takim domowym pasztecie nie ma niewiadomych, sami dodajemy do niego tylko te produkty, które chcemy i które lubimy. Za każdym razem tworzymy swój własny, niepowtarzalny smak. Ja przygotowuję swoje pasztety na bazie mięs, które zostają z wcześniejszych obiadów, po prostu pakuję do pojemników czyste kawałki różnych mięs (z rosołu, z pieczeni, itp.), opisuję i mrożę. Gdy nachodzi

Smaczne Zdrowe
Domowy pasztet wieprzowy 208

Domowy pasztet Pyszny pasztet wieprzowy to rewelacyjny przysmak, który warto przygotować nie tylko jako danie świąteczne, ale także na co dzień może stanowić świetną przekąskę. Z podanych składników wychodzą dwa średniej wielkości pasztety, ja zawsze jeden z nich wzbogacam o suszoną śliwkę, gdyż uwielbiam ten lekko słodkawy smak w mięsie. Na święta i większe okazję, zawsze do pasztetu przygotowuje jako(...)gałka muszkatołowa, imbir (świeży- starty na drobnej tarce lub suszony) Przyprawy do gotowania mięsa: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 1 łyżka soli Opcjonalnie do pasztetu możemy dodać suszone śliwki     *** Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę. Na dnie garnka układamy boczek, następnie karkówkę a na końcu łopatkę i szynkę *** *** Na mięsie wykładamy pokrojoną

Blog z Apetytem
Pasztet z suszonymi grzybami 117

Kochani, dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z suszonymi grzybami. Było to moje drugie podejście do domowego pasztetu, bo pierwszy wyszedł zdecydowanie za suchy. Druga próba okazała się szczęśliwsza, zapewne dzięki modyfikacji przepisu Pasztet wyszedł po prostu idealny! Zjedliśmy do ostatniego okruszka Z tych składników przygotowałam dwie formy pasztetu. Ich wymiary(...)Pamiętajcie jednak o najważniejszej zasadzie, jeśli zależy Wam na mięsie, zawsze wrzucajcie je do gotującej się wody. Dzięki temu nie straci ono smaku. Zachęcam Was do wypróbowania tego pasztetu. Święta już niedługo, a ten pasztet świetnie będzie się prezentował na Bożonarodzeniowym stole Pasztet z suszonymi grzybami Składniki: około 2 kg królika około 500 g ćwiartek z kurczaka około

PatiGotuje
Pasztet z cukinii 86

Warzywa w ogrodach dojrzewają, a wśród nich cukinia – wykorzystam ją by przygotować pasztet z cukinii. Zacznijmy od tego, że cukinia to idealne warzywo dla osób, które chcą zrzucić kilogramów tu i ówdzie. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. Cukinia jest również pożądana w diecie antyrakowej oraz odkwaszającej. I co ważne, nie odkładają się w niej(...)Polecam wam także inne moje przepisy – zapiekanka ziemniaczana – 4 składniki , albo wypróbujcie także propozycję na kolorową pieczeń z mięsa mielonego . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Pasztet z cukinii jedna duża cukinia 4 jajka 200 g sera żółtego 2 średnie marchewki 1,5-2 szklanki bułki tartej dwie średnie cebule dwa ząbki czosnku 0,5 szklanki oleju

Kuchennyviral.pl
Pasztet z cukinii 90

Warzywa w ogrodach dojrzewają, a wśród nich cukinia – wykorzystam ją by przygotować pasztet z cukinii. Zacznijmy od tego, że cukinia to idealne warzywo dla osób, które chcą zrzucić kilogramów tu i ówdzie. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. Cukinia jest również pożądana w diecie antyrakowej oraz odkwaszającej. I co ważne, nie odkładają się w niej(...)Polecam wam także inne moje przepisy – zapiekanka ziemniaczana – 4 składniki , albo wypróbujcie także propozycję na kolorową pieczeń z mięsa mielonego . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Pasztet z cukinii jedna duża cukinia 4 jajka 200 g sera żółtego 2 średnie marchewki 1,5-2 szklanki bułki tartej dwie średnie cebule dwa ząbki czosnku 0,5 szklanki oleju

Kuchennyviral.pl
Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika 153

Kiedyś bardzo często jadłam pasztety. Uwielbiałam je po prostu. Czasem robiłam sama, czasem kupowałam. Od kiedy "nauczyłam się czytać etykiety", to już nie kupuję. A i w zasadzie mięsa jem coraz mniej, to i pasztety odeszły w zapomnienie. Ten dzisiejszy pasztet powstał przed świętami, kiedy kupiłam "trochę" za dużo mięsa, zapominając o tym, że w zamrażarce są zapasy. Pomyślałam(...)dawno już nie robiłam pasztetu i...wzięłam się do roboty. Trochę jej było, ale warto. Nigdzie nie kupicie smaku i wartości domowego pasztetu. Najważniejsze jednak jest to, że wiadomo co w nim jest. W niektórych kupowanych to i "zmielonego psa z budą można znaleźć", jak mawiał mój znajomy. Pieski zdecydowanie wolę oglądać niż zjadać, o budzie nie wspomnę. W moim

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet jajeczny z pieczarkami 94

Pasztet jajeczny z pieczarkami to potrawa, która świetnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania. Przepis jest prosty do wykonania, choć nieco pracochłonny, ale pasztet wychodzi delikatny w smaku, aromatyczny i pyszny, więc warto się trochę napracować. U mnie w rodzinnym domu co prawda tradycyjnie spożywamy żurek na śniadanie, jednak mój mąż nie lubi żadnego rodzaju zup, dlatego przygotuję mu taki właśnie(...)pasztet. Wegetariański pasztet jajeczny sprawdzi się zresztą nie tylko na Wielkanoc. Jest idealny dla osób, które nie jedzą mięsa, a mają ochotę na coś pysznego. Można go podać z pieczywem, zarówno ciemnym jak i jasnym, a także z różnego rodzaju sosami: czosnkowym, tatarskim, chrzanowym i surówką ze świeżych warzyw. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, choć

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet z gotowanej na parze soczewicy i kaszy jaglanej 108

Przepis na ten pasztet miał pojawić się znacznie wcześniej. Niestety, okazało się że blog wymaga natychmiastowych wiosennych porządków, które są sprawą zdecydowanie pierwszorzedną aniżeli pojawienie sie kolejnego posta. Wszystko po to, by po prostu bezproblemowo mogły pojawić się w przyszłości kolejne. Na wegański pasztet miałam ochotę już od dawna. Przeszperałam przepisy na blogu Jadłonomia . Znalazłam taki, który przypadł(...)pokusiłam się o to by go przyrządzić, szczególnie mając na uwadze fakt tego, że jest on niewiarygodnie prosty w wykonaniu. Śmiem twierdzić, że o wiele łatwiejszy od przeciętnego pasztetu mięsnego. Sprawa jest prosta, jak wspomnaiałam- zamiast mięsa w pasztecie ląduje kasza jaglana i czerwona soczewica. To główne składniki. W środku można znaleźć suszoną śliwkę, której słodycz przełamuje delikatną ostrość całego

Ekscentryczny Parowar
Pasztet z mięsa z rosołu 135

folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy przełożyć połowę masy mięsnej. Na mięsie ułożyć wzdłuż rządek z ugotowanych na twardo jaj i przykryć pozostałą częścią masy mięsnej. Wyrównać dłońmi powierzchnię pasztetu. Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 55 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić pasztet w gorącym piekarniku jeszcze przez(...)minut. Pasztet wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na formę keksową o wymiarach 22 x 10 cm. Szklanka = 250 ml. Pasztet ten to doskonały sposób na wykorzystanie mięsa i włoszczyzny pozostałego po ugotowaniu rosołu. Z dodatku jaj ugotowanych na twardo można zrezygnować. Zamiast folii aluminiowej formę można wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą

Gospodyni Miejska
Pasztet bez wątróbki 86

Jeśli jakaś potrawa kojarzy mi się mocno ze świętami, to jest to pasztet. Współcześnie używane przepisy pochodzą z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli się zasłużoną sławą na dworach w Polsce. Te oryginalne przepisy z XVI – XVII wieku zawierają takie ilości tłuszczu, że wątroba na sam dźwięk dostaje hiperwentylacji. Kuchnia Polska nie należy do najlżejszych, a pasztet wpisuje się w konwencję kuchni(...)ciężkiej doskonale. Z pasztetami jak z bigosem. Co gospodyni, to ma swój własny sposób. W tym roku, ze względu na „doktor zalecił”, robiłam pasztet bez wątróbki. Najpierw było to dla mnie nie do pomyślenia, że w ogóle tak można, ale powiem wam, że efekt wyszedł bardzo dobry i nieodbiegający jakością od pasztetów wątrobianych. Żeby nie było za zdrowo, zawiera

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania