pasztet - 4150 przepisów (strona:17/277)

Domowy pasztet pieczony 25

Domowy pasztet pieczony Pyszny domowy pasztet możemy wykonać od podstaw z surowego mięsa lub z resztek mięs, które zostały nam z rosołu, pieczeni lub z przyjęcia albo po świętach. Możemy go zajadać na kanapkach lub podać na przykład jako przekąskę na imprezie. Jeśli wykonamy więcej pasztetu na raz, spokojnie nadmiar możemy zamrozić na później.       Składniki(...)słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonego imbiru, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego opcjonalnie: suszone grzyby, suszona żurawina, suszone śliwki, smalec   MOJA RADA: pyszny domowy pasztet możemy wykonać także z resztek mięsa które zostały nam z obiadów lub na przykład po świętach. Wystarczy zmielić wszystko w maszynce, dodać rosół lub bulion, przyprawy, surową wątróbkę, jajka, cebulkę

Blog z Apetytem
Pasztet z warzyw 64

Pasztet z warzyw korzeniowych z dodatkiem białej fasoli, aromatycznych przypraw i czosnku to świetna i całoroczna propozycja na dodatek do śniadań lub kolacji. Pasztet wychodzi soczysty i miękki w środku. Podasz go na kanapce z dodatkiem świeżego ogórka, pomidora, papryki lub warzyw konserwowych. Jest błyskawiczny w przygotowaniu, ponieważ zrobiony z włoszczyzny mrożonej. Nie potrzebujesz także maszynki do mielenia, wystarczy blender(...)angielskiego, 1 liść laurowy Uwagi do przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki mam w temp. pokojowej. Mrożoną włoszczyznę wyjmuję 5 minut wcześniej przed przygotowaniem. Przepis na pasztet jest na keksówkę o wymiarach: 26 x 11 cm. PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju. Przesmażam na nim włoszczyznę, często mieszam. Dodaję posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę

Zasmakuj Kuchni
Pasztet z cielęciny 56

Przepis na wyśmienity pasztet z cielęciny. Ten pasztet to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Pasztet z dodatkiem suszonych grzybów, wątróbki. Przepis na tradycyjny pasztet świąteczny. Robi go od lat mój tato właśnie na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Zawsze ma taki sam smak, jest naprawdę smaczny. Przepis pochodzi z książki ”Pasztety, paszteciki…” z 1966 r. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasztet(...)minut w niewielkiej ilości wywaru z mięsa. Ostudzone u obrane z kości mięso, namoczoną w wywarze bułkę, wątróbkę i słoninę przepuścić 2 razy przez maszynkę z sitkiem do pasztetów. Do masy dodać całe jajka, zmielony pieprz, utartą gałkę muszkatołową, imbir i dobrze wyrobić (gdyby była zbyt gęsta dodać trochę wywaru). Formę wysmarować dokładnie tłuszczem, ułożyć w niej ozdobnie plasterki słoniny

To co lubię - gotuję i polecam
Pasztet z orzechów i cieciorki 67

Czas czytania: 2 min Pasztet w wersji wegetariańskiej, troszkę inny od tych najpopularniejszych bezmięsnych pasztetów. Głównym składnikiem są orzechy i można użyć do tego przepisu dowolnych, ulubionych orzechów, a najlepiej ich mieszanki. Pasztet jest wilgotny, zwarty i pięknie się kroi. Świetnie nadaje się na kanapki, podany z ostrym sosem chrzanowym smakuje wprost wspaniale. Zachęcam do spróbowania również z dodatkiem domowej(...)składniki i upieczecie pyszny pasztecik. To jest łatwy przepis, który nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Powinno to zachęcić nawet najbardziej opornych kucharzy do działania 😉 Pamiętajcie, że domowy nawet najprostszy pasztet jest dużo lepszy niż ten kupiony w sklepie. Najważniejsze, że wiecie z czego, jest przygotowany i nie musicie martwić się, że w składzie znalazły się jakieś podejrzane dodatki. Po upieczeniu

SprawdzonaKuchnia.pl
Pasztet jaglany 68

Czas czytania: 2 min Pasztet na święta musi być, u jednych będzie to pasztet z królika u innych z wątróbek, a u mnie pasztet jaglany ! O kaszy jaglanej pisałam już przy okazji wegeburgerów  tam możecie poczytać o jej właściwościach . Kaszę jaglaną należy odpowiednio przygotować! Nieważne, do czego będziemy ja wykorzystywać, ale trzeba pozbyć się  goryczki . Jak przygotować kaszę(...)minut. Podczas gotowania nie podnosimy pokrywki! Następnie wyłączamy ogień i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie można podać ją do jedzenia lub przetwarzać na smakowite dania. Wracając do pasztetu , to trzeba przyznać, że jest świetny! Pasztet ma wilgotną i kremową konsystencję właśnie dzięki kaszy. Dodatek lekko słodkich warzyw i mielonych orzechów nadał mu bardzo przyjemnego, a zarazem wyraźnego

SprawdzonaKuchnia.pl
Pasztet z czerwonej soczewicy 183

Przepis na pasztet z czerwonej soczewicy Wegańskie pasztety są niesłychanie popularne, ale nie ma się czemu dziwić. Bardzo szybko i prosto można je wykonać, smakują rewelacyjnie i są relatywnie tanie do przygotowania. Dzisiejszym bohaterem wpisu, jest pasztet z czerwonej soczewicy . W pasztecie znajdziemy kaszę jaglaną, która sprawia, że pasztet jest delikatny i zbity, oraz suszone pomidory, które… UWIELBIAM. Aromatyczny(...)olej spod suszonych pomidorów sprawia, że cebulka smażona na nim jest obłędna 😍 Do pasztetu idealnie pasuje sojonez oraz wegański sos czosnkowy … jak zresztą do każdego pasztetu 😅 Pasztet z czerwonej soczewicy – WSKAZÓWKI Foremka, której użyłem, miała 30x12cm Wyłożyłem foremkę papierem do pieczenia. Możesz zamiast tego delikatnie ją natłuścić i obsypać bułką tartą lub zmielonymi orzechami. Gotowy pasztet odstaw

Blendman
Pasztet z kaczki 65

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju pasztety i jeśli nie mamy zrobionego przez siebie, kupujemy spory kawał na bazarku. Pasztet z kaczki zrobiliśmy, gdy tym razem bez problemu kupiliśmy ten gatunek drobiu, przy okazji jego przygotowywania otrzymaliśmy sporą ilość pysznego rosołu. Z kaczki ważącej około 2 kilogramów otrzymaliśmy dwie keksówki pysznego i wyraźnego w smaku pasztetu, dla nas to zdecydowanie za dużo(...)więc część podarowaliśmy, a część zamroziliśmy. Składniki na pasztet z kaczki 1 kaczka 250 g wątróbki kaczej lub indyczej 3 średnie marchewki 2 pietruszki 1 kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 4 ziarenka pieprzu 4 bułki kajzerki 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru w proszku sól, pieprz do smaku Dodatkowo

niecodziennikpary
Świąteczny wegański pasztet z burakami 92

informacje o burakach na ziemiach polskich pochodzą z XIV wieku, ale duże uprawy pojawiły się dopiero dwieście lat później. W tym przepisie buraki zagrały jedną z głównych ról. Wegański pasztet z burakami jest pyszny, aromatyczny i łatwy do przygotowania. To doskonały pomysł na oryginalny pasztet na święta Bożego Narodzenia. Pasztet zachwyci wyglądem i podbije niejedno podniebienie. Oto przepis na przepyszny(...)świąteczny wegański pasztet z burakami. 450 g ugotowanych i obranych buraków 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka zmielonych migdałów 2 marchewki 1 duża cebula 1 pietruszka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego ciemnego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku sól świeżo mielony czarny pieprz Kaszę jaglaną

My Chcemy Jeść
Dietetyczny pasztet z piersi kurczaka 59

Świetny pasztet z piersi kurczaka, który doskonale sprawdzi się na drugie śniadanie. Główną zaletą jest nie tylko bardzo duża ilość białka, ale także fenomenalny smak. Pasztet możemy przygotować w mniej niż pół godziny. Świetnie smakuje zarówno w temperaturze pokojowej, jak i po schłodzeniu w lodówce. Warto wspomnieć także o tym, że możemy w prosty sposób modyfikować jego smak wybierając inne(...)przyprawy. Polecam przygotować taki pasztet samodzielnie, dzięki czemu macie świadomość tego co jecie. Składniki 300 g piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól, ulubione przyprawy Przygotowanie Pierś z kurczaka standardowo myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z błon i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawiamy ją ulubionymi przyprawami. Ja tym razem wybrałem przyprawę do kurczaka

Programista w kuchni
Dietetyczny pasztet z piersi kurczaka 107

Świetny pasztet z piersi kurczaka, który doskonale sprawdzi się na drugie śniadanie. Główną zaletą jest nie tylko bardzo duża ilość białka, ale także fenomenalny smak. Pasztet możemy przygotować w mniej niż pół godziny. Świetnie smakuje zarówno w temperaturze pokojowej, jak i po schłodzeniu w lodówce. Warto wspomnieć także o tym, że możemy w prosty sposób modyfikować jego smak wybierając inne(...)przyprawy. Polecam przygotować taki pasztet samodzielnie, dzięki czemu macie świadomość tego co jecie. Składniki 300 g piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól, ulubione przyprawy Przygotowanie Pierś z kurczaka standardowo myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z błon i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawiamy ją ulubionymi przyprawami. Ja tym razem wybrałem przyprawę do kurczaka

Programista w kuchni
Pasztet sojowy – bez pieczenia 137

Marzyło mi się zrobienie pasztetu, który byłby delikatny, kremowy (trochę jak mus) i niewymagający pieczenia, ponieważ na obecnym mieszkaniu nie posiadam piekarnika. Czy było to trudne wyzwanie? Nie powiedziałbym. Wystarczyło sięgnąć pamięcią do starych i niezbyt chlubnych czasów, gdy mięso jadałem na co dzień. Był wtedy, jakże okrutny dla gęsi, pasztet strasburski (pasztet z gęsich wątróbek). Jeśli chcesz wiedzieć dlaczego(...)okrutny to poczytaj więcej na temat hodowli gęsi pod tego typu wyroby, ponieważ to nie jest miejsce na głębsze edukowanie. Chęci na pasztet zbiegły się akurat z wizytą u mamy, która na bazie soi zrobiła mi pastę. Konsystencja bardzo gładka i kremowa. Nagle coś zaświtało. Czemu by nie użyć soi jako głównego składnika? Zacząłem poszukiwania w internecie jak wyglądają przepisy

Blendman
Domowy, kremowy pasztet do smarowania, w słoikach-pyszny! :-) 159

jesiennego aczkolwiek słonecznego popołudnia Dziś przychodzę do Was z genialnym przepisem. Będzie to coś innego niż zwykle. Nic słodkiego ani obiadowego. Przychodzę do Was z przepisem na rewelacyjny, kremowy pasztet. Jak wiadomo nie od dziś produktami , które są robione z największej ilości niezdrowych rzeczy są parówki, wędliny i pasztety. Znaleźć można w nich całą tablicę Mendelejewa.  Ja osobiście bardzo(...)lubię pasztet, ale właśnie ze względu na to, że pasztetom w sklepach bliżej do trucizny niż mięsa unikałam ich.  Pasztet jest jednak produktem, który możemy przygotować w domu. I dziś chcę Wam przedstawić mój rewelacyjny przepis na kremowy pasztet do smarowania. Nie pieczemy go, tylko pasteryzujemy w słoiczkach. Smakuje rewelacyjnie i przede wszystkim jest naturalny, bez konserwantów

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Świąteczny pasztet 174

domu na każde święta obowiązkowo musi być pasztet. Czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc. Taki tradycyjny mięsny pasztet robię tylko wtedy, bo lubię mieć takie wyjątkowe potrawy jedzone tylko od święta. Pasztet z tego przepisu wychodzi delikatny, wilgotny i nie zdominowany wątróbką. Taki jak lubimy najbardziej. Smak z gotowanego mięsa na pasztet przelałam do trzech pojemników i zamroziłam. Mam bazę(...)trzy zupy!   Świąteczny pasztet 1 długa keksówka i1 krótka keksówka 300 g wołowiny zrazowej 300 g schabu 300 g cielęciny 300 g szynki wieprzowej 300 g karkówki wieprzowej 300 g piersi z kurczaka woda do zalania mięsa cały pęczek włoszczyzny (do pasztetu daję 1 marchewkę z ugotowanej włoszczyzny z rosołu) 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego

Posadzone i zjedzone
Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy 211

Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy to propozycja nie tylko dla wegetarian, ale również mięsożerców! Zachęcam do tego wszystkich, by koniecznie wypróbować znane nam dania w wersji wege, bo są naprawdę pyszne! A pasztet robi się w mgnieniu oka! Nie dość, że jest prosty w przygotowaniu, to jest również delikatny w smaku (może dzieci(...)polubią?), a dodane śliwki robią świetną robotę, komponując się z kaszą gryczaną i soczewicą. Pasztet wychodzi dość wilgotny, ale da się go pokroić w plastry lub rozsmarować na kanapce. Zobacz również inne przepisy na dania wege----->  Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną ,  Wegetariański barszcz na botwince ,  Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej

Moje Qulinaria
Pasztet z kaszy gryczanej i ciecierzycy 336

Pasztet z kaszy gryczanej i ciecierzycy Pasztet z kaszy gryczanej i ciecierzycy to propozycja nie tylko dla wegetarian, ale również mięsożerców! Zachęcam do tego wszystkich, by koniecznie wypróbować znane nam dania w wersji wege, bo są naprawdę pyszne! A pasztet robi się w mgnieniu oka! Nie dość, że jest prosty w przygotowaniu, to jest również delikatny w smaku (może dzieci(...)polubią?), a dodane śliwki robią świetną robotę, komponując się z kaszą gryczaną i soczewicą. Pasztet wychodzi dość wilgotny, ale da się go pokroić w plastry lub rozsmarować na kanapce. Zobacz również inne przepisy na dania wege----->  Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną ,  Wegetariański barszcz na botwince ,  Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej

Moje Qulinaria