pasztet - 4085 przepisów (strona:17/273)

Pasztet z kaczki 58

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju pasztety i jeśli nie mamy zrobionego przez siebie, kupujemy spory kawał na bazarku. Pasztet z kaczki zrobiliśmy, gdy tym razem bez problemu kupiliśmy ten gatunek drobiu, przy okazji jego przygotowywania otrzymaliśmy sporą ilość pysznego rosołu. Z kaczki ważącej około 2 kilogramów otrzymaliśmy dwie keksówki pysznego i wyraźnego w smaku pasztetu, dla nas to zdecydowanie za dużo(...)więc część podarowaliśmy, a część zamroziliśmy. Składniki na pasztet z kaczki 1 kaczka 250 g wątróbki kaczej lub indyczej 3 średnie marchewki 2 pietruszki 1 kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 4 ziarenka pieprzu 4 bułki kajzerki 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru w proszku sól, pieprz do smaku Dodatkowo

niecodziennikpary
Świąteczny wegański pasztet z burakami 84

informacje o burakach na ziemiach polskich pochodzą z XIV wieku, ale duże uprawy pojawiły się dopiero dwieście lat później. W tym przepisie buraki zagrały jedną z głównych ról. Wegański pasztet z burakami jest pyszny, aromatyczny i łatwy do przygotowania. To doskonały pomysł na oryginalny pasztet na święta Bożego Narodzenia. Pasztet zachwyci wyglądem i podbije niejedno podniebienie. Oto przepis na przepyszny(...)świąteczny wegański pasztet z burakami. 450 g ugotowanych i obranych buraków 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka zmielonych migdałów 2 marchewki 1 duża cebula 1 pietruszka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego ciemnego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku sól świeżo mielony czarny pieprz Kaszę jaglaną

My Chcemy Jeść
Dietetyczny pasztet z piersi kurczaka 55

Świetny pasztet z piersi kurczaka, który doskonale sprawdzi się na drugie śniadanie. Główną zaletą jest nie tylko bardzo duża ilość białka, ale także fenomenalny smak. Pasztet możemy przygotować w mniej niż pół godziny. Świetnie smakuje zarówno w temperaturze pokojowej, jak i po schłodzeniu w lodówce. Warto wspomnieć także o tym, że możemy w prosty sposób modyfikować jego smak wybierając inne(...)przyprawy. Polecam przygotować taki pasztet samodzielnie, dzięki czemu macie świadomość tego co jecie. Składniki 300 g piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól, ulubione przyprawy Przygotowanie Pierś z kurczaka standardowo myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z błon i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawiamy ją ulubionymi przyprawami. Ja tym razem wybrałem przyprawę do kurczaka

Programista w kuchni
Dietetyczny pasztet z piersi kurczaka 99

Świetny pasztet z piersi kurczaka, który doskonale sprawdzi się na drugie śniadanie. Główną zaletą jest nie tylko bardzo duża ilość białka, ale także fenomenalny smak. Pasztet możemy przygotować w mniej niż pół godziny. Świetnie smakuje zarówno w temperaturze pokojowej, jak i po schłodzeniu w lodówce. Warto wspomnieć także o tym, że możemy w prosty sposób modyfikować jego smak wybierając inne(...)przyprawy. Polecam przygotować taki pasztet samodzielnie, dzięki czemu macie świadomość tego co jecie. Składniki 300 g piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól, ulubione przyprawy Przygotowanie Pierś z kurczaka standardowo myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z błon i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawiamy ją ulubionymi przyprawami. Ja tym razem wybrałem przyprawę do kurczaka

Programista w kuchni
Pasztet sojowy – bez pieczenia 126

Marzyło mi się zrobienie pasztetu, który byłby delikatny, kremowy (trochę jak mus) i niewymagający pieczenia, ponieważ na obecnym mieszkaniu nie posiadam piekarnika. Czy było to trudne wyzwanie? Nie powiedziałbym. Wystarczyło sięgnąć pamięcią do starych i niezbyt chlubnych czasów, gdy mięso jadałem na co dzień. Był wtedy, jakże okrutny dla gęsi, pasztet strasburski (pasztet z gęsich wątróbek). Jeśli chcesz wiedzieć dlaczego(...)okrutny to poczytaj więcej na temat hodowli gęsi pod tego typu wyroby, ponieważ to nie jest miejsce na głębsze edukowanie. Chęci na pasztet zbiegły się akurat z wizytą u mamy, która na bazie soi zrobiła mi pastę. Konsystencja bardzo gładka i kremowa. Nagle coś zaświtało. Czemu by nie użyć soi jako głównego składnika? Zacząłem poszukiwania w internecie jak wyglądają przepisy

Blendman
Domowy, kremowy pasztet do smarowania, w słoikach-pyszny! :-) 150

jesiennego aczkolwiek słonecznego popołudnia Dziś przychodzę do Was z genialnym przepisem. Będzie to coś innego niż zwykle. Nic słodkiego ani obiadowego. Przychodzę do Was z przepisem na rewelacyjny, kremowy pasztet. Jak wiadomo nie od dziś produktami , które są robione z największej ilości niezdrowych rzeczy są parówki, wędliny i pasztety. Znaleźć można w nich całą tablicę Mendelejewa.  Ja osobiście bardzo(...)lubię pasztet, ale właśnie ze względu na to, że pasztetom w sklepach bliżej do trucizny niż mięsa unikałam ich.  Pasztet jest jednak produktem, który możemy przygotować w domu. I dziś chcę Wam przedstawić mój rewelacyjny przepis na kremowy pasztet do smarowania. Nie pieczemy go, tylko pasteryzujemy w słoiczkach. Smakuje rewelacyjnie i przede wszystkim jest naturalny, bez konserwantów

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Świąteczny pasztet 167

domu na każde święta obowiązkowo musi być pasztet. Czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc. Taki tradycyjny mięsny pasztet robię tylko wtedy, bo lubię mieć takie wyjątkowe potrawy jedzone tylko od święta. Pasztet z tego przepisu wychodzi delikatny, wilgotny i nie zdominowany wątróbką. Taki jak lubimy najbardziej. Smak z gotowanego mięsa na pasztet przelałam do trzech pojemników i zamroziłam. Mam bazę(...)trzy zupy!   Świąteczny pasztet 1 długa keksówka i1 krótka keksówka 300 g wołowiny zrazowej 300 g schabu 300 g cielęciny 300 g szynki wieprzowej 300 g karkówki wieprzowej 300 g piersi z kurczaka woda do zalania mięsa cały pęczek włoszczyzny (do pasztetu daję 1 marchewkę z ugotowanej włoszczyzny z rosołu) 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego

Posadzone i zjedzone
Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy 202

Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy to propozycja nie tylko dla wegetarian, ale również mięsożerców! Zachęcam do tego wszystkich, by koniecznie wypróbować znane nam dania w wersji wege, bo są naprawdę pyszne! A pasztet robi się w mgnieniu oka! Nie dość, że jest prosty w przygotowaniu, to jest również delikatny w smaku (może dzieci(...)polubią?), a dodane śliwki robią świetną robotę, komponując się z kaszą gryczaną i soczewicą. Pasztet wychodzi dość wilgotny, ale da się go pokroić w plastry lub rozsmarować na kanapce. Zobacz również inne przepisy na dania wege----->  Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną ,  Wegetariański barszcz na botwince ,  Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej

Moje Qulinaria
Pasztet z kaszy gryczanej i ciecierzycy 327

Pasztet z kaszy gryczanej i ciecierzycy Pasztet z kaszy gryczanej i ciecierzycy to propozycja nie tylko dla wegetarian, ale również mięsożerców! Zachęcam do tego wszystkich, by koniecznie wypróbować znane nam dania w wersji wege, bo są naprawdę pyszne! A pasztet robi się w mgnieniu oka! Nie dość, że jest prosty w przygotowaniu, to jest również delikatny w smaku (może dzieci(...)polubią?), a dodane śliwki robią świetną robotę, komponując się z kaszą gryczaną i soczewicą. Pasztet wychodzi dość wilgotny, ale da się go pokroić w plastry lub rozsmarować na kanapce. Zobacz również inne przepisy na dania wege----->  Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną ,  Wegetariański barszcz na botwince ,  Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej

Moje Qulinaria
Pasztet z kurczaka z grzybami 187

zdecydowałam, co przygotuję. Mam nadzieję, że uda mi się – choć raz – nie przygotować za dużo jedzenia…. choć byłoby to niezłe wyzwanie Na 100 procent zrobię pasztet z kurczaka, którym ostatnio się zajadaliśmy. Obiecałam, że przed Świętami podzielę się z Wami tym przepisem na pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami. Pasztet drobiowy z grzybami jest pyszny, aromatyczny(...)wilgotny. A z dodatkiem suszonych grzybów… to idealny pasztet na świąteczny stół, ale też na zwykłą kanapkę. Na blogu możecie też znaleźć przepisy na pasztet z królika czy pasztet ze śliwką , a dla osób, które nie jedzą mięsa, pasztet z fasoli i pieczarek czy pasztet z ciecierzycy i dyni. Zapraszam Pasztet z kurczaka z grzybami Składniki: 800g ugotowanych

UgotujmyTo.pl
Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy 420

Pasztet drobiowy jest znacznie mniej tłusty od tradycyjnego pasztetu, co za tym idzie jest lżejszy i mniej kaloryczny. Prezentuję wykwintną wersję dwuwarstwową – na białym winie i koniaku z dodatkiem pistacji. Inspirowałam się pasztetem zamieszonym w magazynie Kuchnia (12/2013), jednak dokonałam pewnych modyfikacji. Taki pasztet będzie idealny na Święta, my się nim zajadaliśmy (szczególnie warstwa wątróbkowa jest warta uwagi) jeśli(...)zaś jesteście wierni tradycji polecam pasztet z majerankiem . Pasztet drobiowy – pierwsza warstwa: 500 g piersi z kurczaka (1 duża, podwójna pierś) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 liść laurowy 70 ml białego, wytrawnego wina 100 ml śmietany 18% 1 jajko 1 namoczona w mleku bułka kajzerka sól morska, świeżo mielony pieprz Pasztet drobiowy – druga warstwa

Poezja smaku
Pasztet z mięsa rosołowego z boczkiem 135

Często mamy problem co zrobić z mięsem z rosołu. A , że uwielbiamy wszelkiego rodzaju smarowidła i pasztety, to zrobiłam pasztet. Nie piekłam mojego pasztetu w foremce, a wsadziłam go do słoika- dzięki temu pasztet jest bardziej trwały i można go dłużej przechowywać. Do pasztetu oprócz drobiowego mięsa i warzyw dodałam również boczek wędzony, dzięki czemu nabrał wyrazistego smaku, nie jest(...)suchy i łatwo się smaruje. Pasztet naprawdę jest smaczny i zajadają się nim nie tylko dorośli, ale i dzieci. I serce rośnie, kiedy pytam mojej Hani:co na obiad, a mojedziecko odpowiada,że kanapeczka z twoim pasztecikiem😁  Świeżutka pajda chleba z takim pasztetem, a do tego ogóreczek i kolacja gotowa. Składniki na 7 słoików o pojemności

Krylowa Kuchnia
Pasztet mięsny 63

bazarku mamy swoją ulubioną budkę z mięsem oraz wiejskimi wędlinami, gdzie kupujemy wyborny pasztet. Tej „zimy” nie zawsze chciało nam się specjalnie po niego wychodzić, dlatego zaczęliśmy piec własny, domowy pasztet. Dużą zaletą jest to, że można go za każdym razem inaczej doprawić lub nieco zmienić proporcje składników i w ten sposób nigdy się nie znudzi. Na dodatek po gotowaniu(...)imbir, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i wyrobić. Dwie formy do keksów posmarować margaryną, dokładnie obsypać bułką tartą. Do każdej z nich przełożyć połowę mięsnej masy, wyrównać. Pasztet z mięsa piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 o C (z termoobiegiem). Przestudzić w foremce, wyjąć i przechowywać w lodówce. Można go również zamrozić. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasztet

niecodziennikpary
Pasztet na boczku 53

piekliśmy nasz wielkanocny pasztet, Mama wspomniała o sprawdzonym przepisie na pasztet na boczku . Rodzina się zjeżdża, więc jest to bardzo dobra okazja, by upiec taki domowy pasztet. Ciekawi smaku jedliśmy go, gdy nie zdążył jeszcze całkowicie wystygnąć i trzeba przyznać, że przepis jest naprawdę dobry, do tego pasztet robi się szybko i niskim kosztem. Składniki na pasztet na boczku(...)bułki. Do masy dodać jajka oraz przyprawy, całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dwie keksówki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć mięsną masę, wyrównać powierzchnię. Pasztet na boczku piec 60-80 minut w piekarniku nastawionym na 190 o C ( grzałka góra-dół ). Pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasztet na boczku pochodzi

niecodziennikpary
Pasztet z królika 65

Pasztet z królika to jedno ze wspomnień mojego dzieciństwa, gdyż był on często robiony przez Babcię na święta i stanowił swego rodzaju rarytas na talerzach gości. Dodatkiem do niego była domowa ćwikła z tartego chrzanu, którego zapach i olejki unosiły się w całej kuchni drażniąc oczy wszystkich w niej przebywających. Do świąt jeszcze daleko, ale skoro mięso królika pojawiło się(...)sklepie, postanowiłam zaprezentować Bartkowi kolejne smaki mojego dzieciństwa. Pasztet z królika wyszedł pyszny i zyskał w Jego oczach uznanie, a oboje zgodnie stwierdziliśmy, że był on najlepszy spośród do tej pory przez nas upieczonych pasztetów. Udostępnij Składniki na pasztet z królika 1 królik 750 g podgardla 400 g wątróbki drobiowej 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 średnie cebule

niecodziennikpary
Pasztet z soczewicy i pieczarek 97

tego wygodne w jedzeniu poza domem (zwłaszcza, gdy nie mamy możliwości zjeść przy stole). Najczęściej jemy kanapki z warzywami, żółtym serem lub wędliną. Ja lubię jeść także kanapki z pasztetem 😊 Rzadko jednak kupuję gotowe pasztety - z założenia mam ograniczone zaufanie do produktów tak bardzo zmielonych, nigdy nie można być pewnym, co tam jest. Wolę więc przygotować pasztet w domu(...)jest to trudne, a wychodzi pyszny i zdrowy dodatek do kanapki. Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na pasztety . Tym razem przygotowałam pasztet z soczewicy z dodatkiem pieczarek. Pasztet z soczewicy i pieczarek - przepis Do przygotowania pasztety będziesz potrzebować: 300g czerwonej soczewicy, 2 cebule, 2 marchewki, pietruszkę, 500g pieczarek, 3 ząbki czosnku, 3 jajka, pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki

Z notatnika dietetyka
Pomidorowy pasztet z soczewicy 81

Pasztet to obowiązkowy element świątecznego stołu w wielu domach. Choć większość osób kojarzy pasztet z mięsem, to ja postanowiłam przygotować jego wegetariańską wersję i wykorzystałam czerwoną soczewicę. Kiedyś spotkałam się też z nazwą wegetariańska mielonka, ale do mnie jakoś nie przemówiła - zostanę przy pasztecie 😉 Fani ciecierzycy mogą zerknąć tutaj na przepis na pasztet z ciecierzycy . Pasztet możecie podać na ciepło(...)zimno, na kanapce, jako osobne danie (np. z żurawiną) czy nawet wykorzystać jako farsz do pierogów lub krokietów. Pomidorowy pasztet z soczewicy - przepis Do przygotowania pasztetu będziesz potrzebować: 200g czerwonej soczewicy, 2 czerwone papryki, 2 cebule, 6 suszonych pomidorów, mały koncentrat pomidorowy, 3 jajka, łyżkę oleju rzepakowego, pół łyżeczki chili, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki soli, łyżeczkę bazylii. 1. Nagrzej

Z notatnika dietetyka
Pasztet z soczewicy 111

Święta tuż, tuż - to już ostatni dzwonek, by przygotować coś pysznego na Wigilię. Dziś pokażę Wam jeszcze jeden przepis na pasztet z wykorzystaniem soczewicy. Na blogu znajdziecie już przepis na pomidorowy pasztet z soczewicy . Fani cieciorki też znajdą coś dla siebie - przepis na pasztet z ciecierzycy . Ja w tym roku postawiłam wyłącznie na pasztety wegetariańskie, rodzina będzie się więc raczyła(...)Dodatkowym plusem jest to, że nawet jeśli rodzina mi ich nie wyje (raczej małe szanse, ale ponoć w święta cuda się zdarzają 😉) można je spokojnie zamrozić. Jeśli będziecie mrozić pasztet, najpierw go poporcjujcie - dzięki temu później będziecie mogli rozmrozić tylko tyle, ile będzie akurat chcieli zjeść, a nie cały pasztet, który ewentualni zostanie Wam po świętach 😊 Pasztet z soczewicy - przepis

Z notatnika dietetyka
PASZTET DROBIOWY, BEZGLUTENOWY, DIETETYCZNY- NAJLEPSZY 170

Pyszny drobiowy lub drobiowo-wieprzowy pasztet. Uwielbiamy takie pasztety, zarówno same, jak i z dodatkiem chrzanu lub chrzanu z żurawiną albo jako dodatek do kanapek. Dzisiejszy pasztet dodatkowo jest w wersji fit, z małą ilością tłuszczu, z przewagą mięs drobiowych, warzywami i rosołem, oczywiście bezglutenowy, jak większość naszych pasztetów. Jest trochę bardziej suchy (ma dużo mniej tłuszczu niż poprzednie(...)jest pyszny. W takim domowym pasztecie nie ma niewiadomych, sami dodajemy do niego tylko te produkty, które chcemy i które lubimy. Za każdym razem tworzymy swój własny, niepowtarzalny smak. Ja przygotowuję swoje pasztety na bazie mięs, które zostają z wcześniejszych obiadów, po prostu pakuję do pojemników czyste kawałki różnych mięs (z rosołu, z pieczeni, itp.), opisuję i mrożę. Gdy nachodzi

Smaczne Zdrowe
Domowy pasztet wieprzowy 281

Domowy pasztet Pyszny pasztet wieprzowy to rewelacyjny przysmak, który warto przygotować nie tylko jako danie świąteczne, ale także na co dzień może stanowić świetną przekąskę. Z podanych składników wychodzą dwa średniej wielkości pasztety, ja zawsze jeden z nich wzbogacam o suszoną śliwkę, gdyż uwielbiam ten lekko słodkawy smak w mięsie. Na święta i większe okazję, zawsze do pasztetu przygotowuje jako(...)gałka muszkatołowa, imbir (świeży- starty na drobnej tarce lub suszony) Przyprawy do gotowania mięsa: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 1 łyżka soli Opcjonalnie do pasztetu możemy dodać suszone śliwki     *** Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę. Na dnie garnka układamy boczek, następnie karkówkę a na końcu łopatkę i szynkę *** *** Na mięsie wykładamy pokrojoną

Blog z Apetytem
Pasztet z suszonymi grzybami 187

Kochani, dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z suszonymi grzybami. Było to moje drugie podejście do domowego pasztetu, bo pierwszy wyszedł zdecydowanie za suchy. Druga próba okazała się szczęśliwsza, zapewne dzięki modyfikacji przepisu Pasztet wyszedł po prostu idealny! Zjedliśmy do ostatniego okruszka Z tych składników przygotowałam dwie formy pasztetu. Ich wymiary(...)Pamiętajcie jednak o najważniejszej zasadzie, jeśli zależy Wam na mięsie, zawsze wrzucajcie je do gotującej się wody. Dzięki temu nie straci ono smaku. Zachęcam Was do wypróbowania tego pasztetu. Święta już niedługo, a ten pasztet świetnie będzie się prezentował na Bożonarodzeniowym stole Pasztet z suszonymi grzybami Składniki: około 2 kg królika około 500 g ćwiartek z kurczaka około

PatiGotuje
Pasztet z cukinii 112

Warzywa w ogrodach dojrzewają, a wśród nich cukinia – wykorzystam ją by przygotować pasztet z cukinii. Zacznijmy od tego, że cukinia to idealne warzywo dla osób, które chcą zrzucić kilogramów tu i ówdzie. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. Cukinia jest również pożądana w diecie antyrakowej oraz odkwaszającej. I co ważne, nie odkładają się w niej(...)Polecam wam także inne moje przepisy – zapiekanka ziemniaczana – 4 składniki , albo wypróbujcie także propozycję na kolorową pieczeń z mięsa mielonego . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Pasztet z cukinii jedna duża cukinia 4 jajka 200 g sera żółtego 2 średnie marchewki 1,5-2 szklanki bułki tartej dwie średnie cebule dwa ząbki czosnku 0,5 szklanki oleju

Kuchennyviral.pl
Pasztet z cukinii 111

Warzywa w ogrodach dojrzewają, a wśród nich cukinia – wykorzystam ją by przygotować pasztet z cukinii. Zacznijmy od tego, że cukinia to idealne warzywo dla osób, które chcą zrzucić kilogramów tu i ówdzie. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. Cukinia jest również pożądana w diecie antyrakowej oraz odkwaszającej. I co ważne, nie odkładają się w niej(...)Polecam wam także inne moje przepisy – zapiekanka ziemniaczana – 4 składniki , albo wypróbujcie także propozycję na kolorową pieczeń z mięsa mielonego . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Pasztet z cukinii jedna duża cukinia 4 jajka 200 g sera żółtego 2 średnie marchewki 1,5-2 szklanki bułki tartej dwie średnie cebule dwa ząbki czosnku 0,5 szklanki oleju

Kuchennyviral.pl
Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika 206

Kiedyś bardzo często jadłam pasztety. Uwielbiałam je po prostu. Czasem robiłam sama, czasem kupowałam. Od kiedy "nauczyłam się czytać etykiety", to już nie kupuję. A i w zasadzie mięsa jem coraz mniej, to i pasztety odeszły w zapomnienie. Ten dzisiejszy pasztet powstał przed świętami, kiedy kupiłam "trochę" za dużo mięsa, zapominając o tym, że w zamrażarce są zapasy. Pomyślałam(...)dawno już nie robiłam pasztetu i...wzięłam się do roboty. Trochę jej było, ale warto. Nigdzie nie kupicie smaku i wartości domowego pasztetu. Najważniejsze jednak jest to, że wiadomo co w nim jest. W niektórych kupowanych to i "zmielonego psa z budą można znaleźć", jak mawiał mój znajomy. Pieski zdecydowanie wolę oglądać niż zjadać, o budzie nie wspomnę. W moim

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet jajeczny z pieczarkami 133

Pasztet jajeczny z pieczarkami to potrawa, która świetnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania. Przepis jest prosty do wykonania, choć nieco pracochłonny, ale pasztet wychodzi delikatny w smaku, aromatyczny i pyszny, więc warto się trochę napracować. U mnie w rodzinnym domu co prawda tradycyjnie spożywamy żurek na śniadanie, jednak mój mąż nie lubi żadnego rodzaju zup, dlatego przygotuję mu taki właśnie(...)pasztet. Wegetariański pasztet jajeczny sprawdzi się zresztą nie tylko na Wielkanoc. Jest idealny dla osób, które nie jedzą mięsa, a mają ochotę na coś pysznego. Można go podać z pieczywem, zarówno ciemnym jak i jasnym, a także z różnego rodzaju sosami: czosnkowym, tatarskim, chrzanowym i surówką ze świeżych warzyw. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, choć

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet z mięsa z rosołu 159

folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy przełożyć połowę masy mięsnej. Na mięsie ułożyć wzdłuż rządek z ugotowanych na twardo jaj i przykryć pozostałą częścią masy mięsnej. Wyrównać dłońmi powierzchnię pasztetu. Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 55 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić pasztet w gorącym piekarniku jeszcze przez(...)minut. Pasztet wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na formę keksową o wymiarach 22 x 10 cm. Szklanka = 250 ml. Pasztet ten to doskonały sposób na wykorzystanie mięsa i włoszczyzny pozostałego po ugotowaniu rosołu. Z dodatku jaj ugotowanych na twardo można zrezygnować. Zamiast folii aluminiowej formę można wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą

Gospodyni Miejska
Pasztet bez wątróbki 113

Jeśli jakaś potrawa kojarzy mi się mocno ze świętami, to jest to pasztet. Współcześnie używane przepisy pochodzą z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli się zasłużoną sławą na dworach w Polsce. Te oryginalne przepisy z XVI – XVII wieku zawierają takie ilości tłuszczu, że wątroba na sam dźwięk dostaje hiperwentylacji. Kuchnia Polska nie należy do najlżejszych, a pasztet wpisuje się w konwencję kuchni(...)ciężkiej doskonale. Z pasztetami jak z bigosem. Co gospodyni, to ma swój własny sposób. W tym roku, ze względu na „doktor zalecił”, robiłam pasztet bez wątróbki. Najpierw było to dla mnie nie do pomyślenia, że w ogóle tak można, ale powiem wam, że efekt wyszedł bardzo dobry i nieodbiegający jakością od pasztetów wątrobianych. Żeby nie było za zdrowo, zawiera

ladykitchen
Pasztet wegetariański pieczony 285

Dawno już nie robiliśmy pasztetu, więc tym razem Lulu przygotowała dla nas pasztet w dwóch odsłonach - klasycznej czyli pasztet mięsny i pasztet wegetariański. Bardzo lubimy pasztety, ale te domowe są zawsze najsmaczniejsze i.... przynajmniej wiemy co w nich jest. Pasztet, który Lulu przygotowała jest idealny w smaku, odpowiednio wilgotny, a przy tym aromatyczny dzięki przyprawom TradiSmak, a zwłaszcza odkrytej przez(...)szklanki drobnej bułki tartej 1 kostka bulionu warzywnego 1 łyżeczka przyprawy Natura Smak Kuchta sól i  pieprz do smaku tarta bułka do wysypania blaszki foremki aluminiowe do pasztetu Przygotowanie Seler zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulę można także zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać. Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w wodzie, dodać masło i w tym wywarze dusić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 129

Pasztet. W sumie to słowo niby oddaje wszystko. Ale przecież pasztet pasztetowi nierówny. Ten akurat jest wyśmienity (to oczywiste), mięsny, taki do krojenia, raczej nie nadaje się do smarowania. Idealny na duże okazje, święta, ale nie tylko. Ten pasztet łączy kilka rodzajów mięs, ale tak naprawdę możecie zrobić go z jednego mięsa zachowując proporcje.   Składniki(...)Białka ubić na sztywno (przypominam, że muszą być w temperaturze pokojowej). Do masy pasztetowej powoli dodać ubite białke i bardzo delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką (nie mikserem). Formę do pasztetu wyłożyć plastrowanym boczkiem (dno i ścianki), zostawiając trochę do przykrycia pasztetu. Masę przełożyć do foremki, posypać kilkoma pistacjami, przykryć boczkiem). Piekarnik musi być nagrzany do 160-170 stopni. Na najniższy

Pociąg Do Kuchni
Bardzo kremowy pasztet słoikowy 157

Lubimy pasztety, zwłaszcza takie, które łatwo rozsmarowują się na chlebie. Zainspirowani przepisami Marderm i BonAir'a z forum wędlinydomowe.pl postanowiliśmy takowy pasztet przyrządzić. Nie byłbym jednak sobą, gdybym czegoś nie pozmieniał. Przede wszystkim zwiększyłem ilość przypraw, bo lubię kiedy smak jest wyrazisty, a kaszę mannę zastąpiłem połową suchej kajzerki, bo..... nie chciało mi się iść do sklepu. Smak pasztetu(...)Moim zdaniem idealny :) Pasztet zyskał uznanie również u Pana Boczka Składniki - proporcje na 3 słoiki o pojemności 300 ml 450 g wieprzowiny (szynka lub łopatka) 200 g podgardla lub bardzo tłustego surowego boczku 100 g wątróbki drobiowej 200 ml wywaru z mięsa pół kajzerki 1 jajko 8 g soli 1,5 g czarnego pieprzu 0,5 g gałki muszkatołowej duża

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PASZTET DROBIOWY, PIECZONY, BEZGLUTENOWY 363

Wielkanoc bez pasztetu, to nie Wielkanoc, przynajmniej u nas. Zwykle bywa u nas wykwintny pasztet z indyka lub królika , który jest naszym zdecydowanym faworytem. Jest on zupełnie inny od pozostałych pasztetów, przygotowywany z surowego, mielonego mięsa, ma zupełnie odmienną strukturę, wielbicielom pasztetów polecam go bardzo gorąco. U nas w tym roku była mała zmiana, ze względu na pewne ograniczenia pokarmowe(...)musiałam trochę zmienić wielkanocne menu. A ponieważ w tamtym pasztecie jest zarówno laktoza (masło) jak i gluten (bułki) musiałam pokombinować i stworzyć pasztet bezglutenowy i bezmleczny. Nawet się nie spodziewałam, że będzie to tak łatwe i przyjemne zadanie, no i efekt końcowy wyszedł super, a to najważniejsze. I pomimo iż wolimy pasztety grubomielone, to ten swym smakiem zauroczył nas wszystkich

Smaczne Zdrowe
Pasztet tradycyjny 160

Żaden pasztet ze sklepu nie zastąpi smaku i zapachu tego domowego, gorącego, świeżo wyciągniętego z piekarnika. Próbowanego przy krzykach:"nie ruszaj, jeszcze za gorący!" Taki pasztet jest obowiązkowy u nas w domu na świątecznym stole. Ten nazwałam tradycyjnym, bo łączy sobie dwa pasztety znane nam (mi i M.) od dzieciństwa - mojej Mam i Mamy mojego męża. Zebraliśmy(...)najlepsze i powstał naprawdę niezły pasztet ;) Pasztet tradycyjny Najlepsze mięso na pasztet powinno mieć trochę tłuszczu. Świetnie nadają się: łopatka, karkówka, szynka, biodrówka, udziec z drobiu. Schab lub pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania