Pasztet z jajkiem w środku to pyszna przekąska na wielkanocny stół i nie tylko. Pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje! Z pewnością zachwyci rodzinę i gości. Ten domowy pasztet jest lekki bo z drobiu, ma jedwabistą konsystencję oraz wyrazisty smak dzięki wątróbce i aromatycznym ziołom. W środku ukrywają się jajka ugotowane na twardo, które dodają całości charakteru i wyjątkowego(...)smaku. Polecam wypróbować przepis i samemu przekonać się jak rewelacyjnie smakuje. PASZTET Z JAJKIEM W ŚRODKU PRZEPIS Składniki / 2 foremki Wywar 1 kg udek z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe zielone liście z pora Dodatkowo 2 jajka surowe 6 jajek ugotowanych na twardo 400 g wątróbki drobiowej 1 bułka kajzerka
Alle Dobre!Łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny domowy pasztet to wspaniały dodatek na kanapkę i świetna przekąska. Możemy serwować go z różnego rodzaju sosami, a także z dodatkiem dżemu żurawinowego. W wielu odsłonach smakuje świetnie. Sam przepis na pasztet jest naprawdę bardzo prosty i można go przygotować naprawdę w krótkim czasie. Taki domowy pasztet poleca się szczególnie na święta(...)Wielkanocne. Możemy również przygotować go jako przekąska na inne okazje w ciągu roku lub po prostu bez okazji i spożywać jako dodatek do kanapek. PRZEPIS NA DOMOWY PASZTET Składniki BULION 1 kg pałek z kurczaka 2 liście laurowe 1 cebula 3 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki pęczek pietruszki DODATKOWO 400 g wątróbki drobiowej 2 cebule 2 jajka 1 bułka kajzerka
Alle Dobre!votes ) Pyszny pasztet pieczarkowy, zdrowo i lekko Pasztet pieczarkowy to fajna, letnia alternatywa dla wędlin. Zdrowy, lekki i idealny na upalne, duszne dni, kiedy mięsko niezbyt wchodzi Moi chłopcy coraz częściej doceniają dania wegetariańskie. Oczywiście z mięska nie zrezygnują ale siedzenie w dusznym pokoju przed kompem, skutecznie wymusza jakiekolwiek lżejsze jedzonko.. Sprzęt grzeje, słońce świeci w szyby mimo rolet(...)coś zdrowego .. Czas przejść do rzeczy potrzebnych czyli do przepisu.. Przepis dla tych co lubią mięso i dla tych co go unikają, polecam! składniki na średnią formę do pasztetu: 1 kg pieczarki białej 4 średniej wielkości cebule 1 korzeń pietruszki, średniej wielkości mały kawałek selera korzeniowego ( mniej więcej tyle, ile pietruszki) 4 ząbki czosnku 2 łyżki kaszy manny
Ogrodnik w podróżymamy Nowy Rok i nowe postanowienia. A zatem dla tych, którzy w tym roku pierwszy raz (albo i kolejny ;) postanowili zdrowo się odżywiać mam przepis na pasztet z żółtej soczewicy przygotowany na parze nadziewany suszonymi śliwkami z dodatkiem sosu żurawinowego, czyli samo zdrowie. W moim przypadku przygotowanie tego pasztetu na parze wymuszone było trochę okolicznościami, bo ciągle czekam(...)serwis do piekarnika, ale jak to mówią potrzeba matką wynalazku. I tak właśnie zamiast w piekarniku to gotował się pasztet na parze i udał się :) Niektórzy, jak mój Smakosz, muszą się porządnie psychicznie przygotować do zmiany nawyków żywieniowych, ale tym, którzy już na tej drodze się znaleźli życzę cierpliwości, wytrwałości i smacznego :D Pasztet z żółtej soczewicy ze śliwkami
Na kulinarnym poligonieZbliża się Wielkanoc więc oczywiście musi pojawić się przepis na pasztet. W tym roku będzie to pasztet z suszoną śliwką. Ot co, taka kolejna klasyka w te święta. Analizując ruch na stronie widzę, że bardzo chętnie i często sięgacie po tradycyjne i klasyczne przepisy. Jestem pewna, że ten również Wam się spodoba! Pasztet przygotowałam z łopatki wieprzowej, ale każde inne(...)mięso sprawdzi się tutaj równie dobrze: karczek, szynka, kurczak, czy nawet indyk – przy tych bardziej suchych mięsach pamiętajcie, żeby dodać więcej płynu 😉 Pasztet z suszoną śliwką Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 500 g surowego boczku wieprzowego 500 g wątróbki (u mnie drobiowa) 2 marchewki korzeń pietruszki 1/4 małego selera 3-4 liście laurowe po kilkanaście ziaren ziela angielskiego
PatiGotujeZbliżają się święta, w związku z tym część z Was przygotowuje zapewne w domu pasztety - w końcu nie samym ciastem człowiek żyje podczas świąt 😉 Z różnych względów ja w tym roku postawiłam na wegetariańskie pasztety. Na blogu znajdziecie już przepis na pomidorowy pasztet z soczewicy . Dlatego tym razem pokażę Wam przepis z wykorzystaniem ciecierzycy - tak dla odmiany 😁 Pasztet z ciecierzycy(...)przepis Do przygotowania pasztety będziesz potrzebować: 240g ciecierzycy z puszki, cebulę, pora, marchewkę, ząbek czosnku, łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę curry, pół łyżeczki kuminu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 50g słonecznika, 2 jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Cebulę, czosnek i pora siekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku i cebuli
Z notatnika dietetykaJuż od dobrych kilku lat na naszym wigilijnym stole pojawia si ę pasztet z tuńczyka. Prosta i szybka przystawka, niewymagająca pieczenia, którą można przygotować dzień przed świętami . Pasztet jest niesamowicie delikatny, kremowy a dodatek koperku, czosnku i natki pietruszki nadaje mu wyrazistości i oryginalnego smaku oraz aromatu. Pasztet można przygotować w szklanym bądź plastikowym naczyniu. Przygotowując poniższy(...)przepis, wykorzystałam foremkę w kształcie ryby, dzi ę ki której pasztet nabiera formy, przepięknie ozdabiając świąteczny stół. Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI 3 ziemniaki (ok. 650 g) 250 g tuńczyka w oleju 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku 1 cytryna 1 ząbek czosnku szczypta chili s ó l, pieprz Dekoracja: czerwona papryka, ziemniak, oliwki, koperek
La grande e la piccola cuocaPasztet z gęsi ze śliwką można przygotować przy okazji gotowania rosołu lub odwrotnie, rosół powstanie bo gotujemy mięso na pasztet, lubię takie 2 w 1. Gęsina to bardzo smaczne mięso, więc nie trzeba nikogo przekonywać, że pasztet świetnie smakuje. Śliwki dodają lekkiej słodyczy, co bardzo pasuje do mięsa gęsi. Pasztet jest delikatny i miękki, można go rozsmarowywać na pieczywie(...)Dobrymi dodatkami do pasztetu z gęsi ze śliwką będzie chrzan, ogórki kiszone, korniszony. Składniki: 60 dkg gotowanej gęsiny (mięso z 2 udek) 12 suszonych śliwek lub wędzonych śliwek 2 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1 duża cebula 1/3 kostki masła 2 jajka 1 łyżka suszonego majeranku 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 grahamka lub kajzerka
Codziennik KuchennyMoja córka uwielbia rosół, mogłaby go jeść codziennie. No ale co zrobić z pozostałym mięsem? No więc po ostatnim rosołku powstał pasztet bez wątróbki, za to z jajkiem w środku. Pyszny, podczas jego pieczenia w całym domu unosił się cudowny zapach. Pasztet prezentuje się bardzo ładnie, doskonały na kanapki, idealny również na stół Wielkanocny. Do przygotowania pasztetu wykorzystałam zestaw(...)rosołu * 3 jajka ugotowane na twardo * 2 jajka surowe * sól, pieprz do smaku * 2 marchewki z rosołu * 1 czerstwa bułka moczona w mleku * 1 łyżeczka mieszanki przypraw do pasztetu Kogutek (od Tradismak) * 2 łyżeczki mieszanki przypraw Pasztet wielkanocny (od Tradismak) * 2 foremki aluminiowe o pojemności 500 ml Wykonanie: Mięso drobiowe z rosołu wraz z marchewką przepuścić przez maszynkę
Zrób to smaczniemarchewka (100g) 1 pietruszka (100g) 0,5 selera (100g) 1 jajko olej do smażenia i wysmarowania foremki (3 ziarna) sól morska pieprz Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 800g pasztetu. Przygotowanie. 1. Soczewica: Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie i gotować pod przykryciem 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania osolić. 2. Por i reszta warzyw: Por pokroić w plasterki włącznie(...)jajko i dobrze wymieszać. Jeżeli masa jest za sucha można dolać oleju do smażenia. Może to być ilość nawet do pół szklanki, ponieważ olej dodaje pieczystego smaku w pasztetach warzywnych, przez co zbliża je w smaku do pasztetów mięsnych. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadowala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania. 5. Pieczenie: Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć
Pij soki wyciskanePasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną Ostatnio pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną piekę średnio raz w tygodniu - dla siebie lub dla rodziny i znajomych, których odwiedzam, i jak do tej pory wszyscy degustujący byli nim zachwyceni. Lekko słodki - to zasługa dużej ilości delikatnych warzyw i wilgotny - tak że można go kroić, ale i rozsmarowywać bezpośrednio na kanapce. Wypełniaczem(...)podanych składników wystarczyło mi do wypełnienia małej aluminiowej keksówki i słoiczka. Cała masa powinna bez problemów zmieścić się w standardowej, blaszanej keksówce. Zobacz również inne przepisy na ----> wegetariańskie pasztety Pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną - przepis: Składniki: (na 1 keksówkę) 3/4 szklanki suszej ciecierzycy 1 duża cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 kalarepa (można zastąpić np. drugą marchewką
Moje QulinariaJuż kilka razy publikowałam przepis na pasztet i nie planowałam kolejnego. Jednak plany sobie, a życie a raczej potrzeby "rynku" sobie i musiałam swoje plany zawiesić i znów się pojawić z pasztetem. Jednak ten pasztet będzie troszkę inny, choć podobny do poprzednich to jednak zaprogramowany pod klienta i jego potrzeby. 10 dużych udek kurczaka ( około 4 kg) 2 marchwie(...)sucha mimo warzyw które w tym wypadku zastępują nam jak to zazwyczaj się daje tłuste dodatki....słonina, boczek itp. Zapewniam bez tego też można zrobić smaczny pasztet. Dlatego też dobrze jest dodać szklankę rosołu, najlepiej nabrać z dziury jak się gotuje wtedy będzie miał jak najmniej tłuszczu. I teraz trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem
Dieta moja pasjaLekki pasztet drobiowo-warzywny z komosą ryżową, orzechami i śliwkami z powodzeniem zastąpi tradycyjne pasztety z dużą ilością tłuszczów zwierzęcych i czerwonego mięsa. Dodatek produktów superfood sprawi, że taka przystawka pójdzie Wam na zdrowie, a nie w biodra, a na stole będzie się prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;) Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej(...)namocz w 100 ml nalewki berberysowej (wina lub wody), przelej do gorącego bulionu, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź, ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wylej na pasztet kilka łyżek zastygającej galaretki i wstaw na 10 minut do zamrażarki, powtórz tę czynność kilka razy, po wylaniu ostatniej warstwy posyp pasztet czerwonym pieprzem i berberysem, wstaw do lodówki
SzczyptaSmaQWitajcie :) co powiecie na pyszny swojski pasztet wieprzowy,podany z pyszną żurawiną z chrzanem którą dostałam od firmy Eterno . Uwielbiam domowe wędliny i pasztety bo wiem co do nich dodaję. Ten który zrobiłam nie zawiera w sobie tłuszczu, przygotowałam go z mięsa, wątróbek indyczych i bulionu bez żadnej słoniny czy boczku . Jest pyszny,polecam :) Pasztet podałam na porcelanie Bogucice . Składniki(...)szklanki mleka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki czerwonej papryki 2 marchewki 1 mały seler szczypta oregano i bazylii Dodatek do pasztetu - Chrzan z żurawiną od Eterno Wykonanie : Mięso umyć i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i zalać wodą ponad wysokość mięsa, dodać liście laurowe,ziele angielskie,marchewkę i seler. Gotować
Sama słodycz i szczypta chilizdążyłam z pasztetami na święta. Nawet nie tyle nie zdążyłam, co na śmierć o nich zapomniałam. Na ratunek przyszła czerwona soczewica, kasza jaglana, suszone grzyby i całe mnóstwo przypraw. Nikt, kto na co dzień je mięso nie kręcił przy nich nosem. A ja sama ‘zapchałam się po korek’ podjadając pasztet przy doprawianiu masy. Prosto, szybko i zdrowo. I nie tylko(...)liście laurowe, kolendrę, rozmaryn – mielimy razem bardzo drobno w moździerzu. Już mielone przyprawy dodajemy do masy, dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę oleju, sos sojowy. Mocno masę pieprzymy i mocno solimy. Pasztet – i mięsny i tak samo ten – musi być przyprawiony ‘za mocno’ – spróbujcie surowej masy, wszystko powinno w niej być zbilansowane, ale mocno wyczuwalne. W czasie pieczenia i stygnięcia te aromaty
Karo in the KitchenPâté de foies de volaille – szybki pasztet z kurzych wątróbek. Bez pieczenia, bez kąpieli wodnej, bez dodatku jajek. Prosty, nieziemsko pyszny, bardzo elegancki. Pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i na spotkanie ze znajomymi przy kieliszku białego wina. Jedna z moich specjalności. Wypróbujcie koniecznie! Dzień wcześniej wątróbki dokładnie oczyszczamy z białych żyłek, błonek i ze wszystkich widocznych elementów przewodu żółciowego(...)rozpuszczamy pozostałe masło, wlewamy je do wątróbek w misce. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól. Całość blendujemy na gładką masę ręcznym blenderem. W tym momencie można dodać ulubione dodatki i pasztet od razu zrobić w kilku wariantach smakowych. Nadają się tu grubo posiekane orzechy – włoskie, laskowe, pistacje. Potłuczony i rozdrobniony zielony pieprz z zalewy. Oliwki, kapary, suszone pomidory. Żurawina wielkoowocowa
Karo in the KitchenZawsze lubiłam pasztety i ciągle je kupowałam, ale gdy tylko zaczełam robić je sama, nie chcę już pasztetu ze sklepu, bo domowe najlepsze. Do pasztetu użyłam przyprawy firmy Tradismak , która dała bardzo wyrażny smak i aromat pasztetu. Polecam firmę TRADISMAK mają bardzo dobre produkty i bogatą ofertę , myślę że każdy znajdzie coś dla siebie(...)Dziękuję ślicznie za super produkty :) Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami Składniki : udzieć z indyka - 760 g wołowina bez kości - 650 g boczek surowy - 500 g wątróbka drobiowa - 250 g jajka - 3 szt migdały tarte - 1 szkl cebula
Kuchnia Danusiopory przed nazywaniem tego pasztetu pasztetem. Jakoś mi to nie pasuje. Pasztet kojarzy się z mięsem, a tu mięsa nie ma ani grama, są same roślinne produkty. Soczewica jest jednak idealnym zamiennikiem mięsa, gdyż jest bogata w białko, potas (reguluje ciśnienie krwi i wspomaga serce), kwas foliowy (ważny dla kobiet w ciąży i planujących ciążę). Żeby tego białka przyswoić(...)soczewica jak najbardziej. Dużą jej praktyczną zaletą jest szybkość gotowania i to, że nie ma konieczności namaczania wcześniej. Szybko, smacznie i zdrowo. Dzisiaj chcę Was zaprosić na pasztet-niepasztet z soczewicy. Jak zwał, tak zwał, ważne, że jest dobre :) Składniki: 400 g soczewicy (użyłam zielonej) 1 większa czerwona papryka 2 średnie cebule 4 średnie ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej
Codzienna kuchnia niecodziennabyć gołosłownym, wrzucam pierwszy wpis w ramach akcji PLANT IS FOOD . Oto przed Państwem obłędny pasztet z selera . Znalazłem go u Ani z dżemdżus , która zaś wypatrzyła go u Jelki z Kulinarnej pasji . Od razu wydał mi się świetną alternatywą do tych fasolowych . Recepturę nieco zmodyfikowałem, by pasztet był w pełni wegański - zamiast jajek użyłem siemienia(...)lnianego . Dodałem również suszone śliwki i kilka przypraw, które podkręciły jego smak jeszcze bardziej. Pasztet świetnie się kroi, jest smarowny i smakuje wprost wybornie. Nie zastanawiaj się dłużej nad jego przygotowaniem, daję Tobie moje słowo, że jest wart grzechu. Pasztet polecam również na nadchodzące Święta, na wielkanocny stół będzie jak znalazł! PS. Dzięki dziewczyny za przekazanie tego świetnego przepisu światu
Food SquareWstyd się przyznać, ale do tego pasztetu zabierałam się od grudnia. W wykonaniu pasztet jest mało pracochłonny, tylko tu jakoś zawsze coś pilniejszego wypadało, a poza tym nigdy w życiu nie robiłam żadnego pasztetu i może to właśnie brak doświadczenia powstrzymywał mnie przed zabraniem się za ten pasztet. Wyszedł idealny. Bardzo smaczny. Mój syn, który sceptycznie podchodzi do wszelkich pasztetów(...)cytryny i wszystko razem dokładnie wymieszałam łyżką. Na koniec partiami dodawałam pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszałam, na końcu wsypałam pistacje i wymieszałam po raz ostatni. Masę pasztetu wylałam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika. I tu właśnie nie było żadnych danych jak piec, więc 30 minut piekłam w temperaturze 200 stopni, a potem
Blondynka GotujeMój pierwszy pasztet z królika smakował wybornie. Robiłam go troszkę inaczej niż wszyscy ale tak zawsze robiła moja Mama więc chciałam sobie przypomnieć ten smak dzieciństwa. Większość przepisów na pasztet z królika zaleca tylko gotowanie mięsa, inne najpierw przesmażenie na palelni a później gotowanie, a ja robię jeszcze inaczej…;) Pamiętam, że jak Mama podsmażała ugotowane mięso na suchej patelni(...)bardzo chętnie wybierałam co bardziej chrupiące kawałki, żeby sprawdzić czy już są wystarczająco chrupiące;) Dzięki takiemu podsmażaniu mięsa pasztet z królika nabiera innego, ciekawszego smaku. Nie ma co się martwić, że podsmażone mięso jest suche bo przecież do pasztetu dodaje się również tłuste mięso i boczek. Jedyną czynnością, której nie lubię przy robieniu pasztetu to mielenie mięsa dlatego muszę przyznać
UgotujmyTo.plKurczak, mam coraz mniej czasu na bloga. Nie dziwi mnie to jakoś wybitnie, ale uwiera. A może to tylko przejściowe, zobaczymy. A co do samego pasztetu, zrobiłam go głównie z myślą o najmłodszej. Powiem tak – no średnio, średnio. Kapary w sumie niewyczuwalne, więc nie wiem co tam jej nie gra. Dorosłym gra jednak jak najbardziej. Pamiętajcie żeby pasztet porządnie(...)muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę. Łopatkę, cebule, czosnek, marchewki, pietruszki i seler kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko skrapiamy olejem i wkładamy do naczynia
KardamonovyPasztet mięsny z przepisu prababci Dziś mam dla Ciebie kulinarną inspirację na pasztet mięsny z przepisu prababci. Ten przepis ma ponad 150 lat i przywędrował do mojej rodziny dzięki mojemu mężowi. Taki właśnie pasztet piekła jego prababcia, a przepis przechodził z rak do rąk. Uwielbiam takie przepisy ze starych i zaplamionych brulionów. Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez domowego pasztetu(...)pojawią się one na naszym stole i na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Można je przygotować trochę wcześniej, a następnie zamrozić. Na blogu jest już kilka przepisów na pieczone pasztety, np. → pasztet mięsny , pasztet drobiowy z pistacjami i morelami czy pasztet mięsny z żurawiną , ale bez wątpienia ten jest naszym ulubionym. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody GatityŚwiąteczny pasztet z żurawiną Pyszny, wilgotny i delikatnie słodkawy od żurawiny pasztet wieprzowo-drobiowy. Rewelacyjna przekąska świąteczna. Polecam! Składniki: 3 kg mieszanego mięsa, drobiowego i wieprzowego (użyłam ćwiartek drobiowych, szynki, łopatki, karkówki i boczku) włoszczyzna: 1 marchew, 1 niewielka pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, opcjonalnie zielona pietruszka garść suszonych grzybów 1 cebula 3 jajka pół szklanki suszonej żurawiny(...)maszynce lub blendujemy na gładką masę. Wątróbkę z cebulką także mielimy *** *** Do mięsa dodajemy 1 szklankę wywaru, który pozostał nam po gotowaniu mięsa, żółtka oraz przyprawy do smaku. Pasztet musi mieć dość wyrazisty smak, aż może się wydawać, że jest zbyt mocno przyprawiony, wtedy powinno być ok. Jeżeli pasztet nadal jest dość suchy możemy dodać więcej wywaru *** *** Białka jaj ubijamy
Blog z ApetytemPasztet z jajek z koperkiem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych jajek na twardo. Taki pasztet świetnie sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i na każdej innej imprezie. Pasztet z jajek można jeść sam, ale także idealnie nadaje się jako pasta na kanapki. Mój pasztet jajeczny jest aromatyczny dzięki dodatkowi koperku i wyrazisty w smaku za sprawą musztardy oraz przypraw(...)Gorąco polecam! Pasztet z jajek z koperkiem Składniki: 10 dużych jajek ugotowanych na twardo 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka masła 2 surowe jajka mały pęczek koperku (posiekany = 4 czubate łyżki) 1 łyżeczka musztardy 4 płaskie łyżki rzadkiej śmietany 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki słodkiej papryki duża szczypta ostrej papryki sól, pieprz Jak zrobić pasztet
Codzienne Gotowaniemojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej strączkowych roślin, ostatnio na tapecie mieliśmy przepyszną zupę z soczewicy – autorstwa mojego męża :) (jak chcecie przepis to dajcie znać), zupę z ciecierzycy, hummus oraz pasztet z ciecierzycy. Mam też w planach zrobienie chlebka(...)naan, do podjadania z hummusem, ps. znacie może jakiś dobry przepis na chlebek naan? Dziś przepis na pasztet z ciecierzycy*. Jest bardzo smaczny, sycący, może być jedzony na zimno i na gorąco, łatwo się go robi, jest bezglutenowy, bezmleczny i oczywiście bezmięsny. Inspirację czerpałam z tej strony . Polecam! Składniki na 1 keksówkę 10 cm na 26 cm lub dwie mniejsze
moj przepis namojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej strączkowych roślin, ostatnio na tapecie mieliśmy przepyszną zupę z soczewicy – autorstwa mojego męża :) (jak chcecie przepis to dajcie znać), zupę z ciecierzycy, hummus oraz pasztet z ciecierzycy. Mam też w planach zrobienie chlebka(...)naan, do podjadania z hummusem, ps. znacie może jakiś dobry przepis na chlebek naan? Dziś przepis na pasztet z ciecierzycy*. Jest bardzo smaczny, sycący, może być jedzony na zimno i na gorąco, łatwo się go robi, jest bezglutenowy, bezmleczny i oczywiście bezmięsny. Inspirację czerpałam z tej strony . Polecam! Składniki na 1 keksówkę 10 cm na 26 cm lub dwie mniejsze
moj przepis naCzęsto zastanawiacie się co zrobić z mięsem z rosołu, podaję Wam dzisiaj przepis na pyszny pasztet właśnie z tego mięsa. Do pasztetu można również dodać pieczarki. Na tę ilość 0,5 kg pieczarek pokrojonych i przesmażonych na łyżce masła. Pieczarki również mielimy lub blendujemy. Ja bardzo lubię również pierogi z mięsa z rosołu są bardzo smaczne, a przepis(...)znajdziecie tu Pierogi z mięsem (z rosołu) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasztet z gotowanego mięsa z rosołu i warzyw Składniki 1 kg mięsa z rosołu (do 1,5 kg) to mięso na którym gotujecie rosół 2-3 marchewki z rosołu 1-2 pietruszka z rosołu 1 seler z rosołu 2 jajka sól do smaku pieprzu mielonego do smaku (opcjonalnie) duża
To co lubię - gotuję i polecamPasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka Pasztet upieczony z gotowanej fasoli i suszonych grzybów to jeden z wielu przykładów na regionalne warzywne danie udające danie mięsne. Z reguły warzywa przygotowane na różne sposoby udają kotlety mielone, kotlety schabowe, a czasami mięsny farsz w pierogach. Pasztetu z fasoli raczej nie da się pomylić z pasztetem mięsnym, jednak jego forma, sposób(...)przygotowania i podania oraz pasujące dodatki sprawiają, że nazwa pasztet pasuje do tego dania. Można go podawać do chleba, jako zimną przekąskę, ale można też go podgrzać i podać z sosem grzybowym na kolację. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich „Komorowianka” z Komorowa koło Kolbuszowej. Pasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 13x26 cm: 400 g fasoli
Trzeci talerzDelikatny pasztet drobiowy, wyjątkowo smaczny. Świetny zarówno na świąteczny stół jak i na co dzień do kanapek. Pasztet – najlepszy przepis na pyszne mięsiwo. Obowiązkowo musi się znaleźć na desce wędlin na moim świątecznym stole, często też na imprezach rodzinnych typu urodziny czy imieniny. Bardzo lubię też pasztety warzywne, wegetariańskie wśród których prym ostatnio wiodą strączkowe. PRZEPIS NA PASZTET DROBIOWY Składniki(...)pasztet drobiowy: 1 kg mięsa drobiowego (np kurczak, indyk) ugotowanego (mogą być udka, mogą być piersi, najlepiej mieszanka mięsa białego i ciemnego – może być z rosołu) 2 marchewki ugotowane 1 pietruszka ugotowana 3 ziemniaki ugotowane 1 cebula 1 jajko 5 łyżek bułki tartej gałka muszkatołowa 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano chili, sól, pieprz Jak zrobić pasztet drobiowy: Zaczynamy
Dorota Smakujemojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej strączkowych roślin, ostatnio na tapecie mieliśmy przepyszną zupę z soczewicy – autorstwa mojego męża :) (jak chcecie przepis to dajcie znać), zupę z ciecierzycy, hummus oraz pasztet z ciecierzycy. Mam też w planach zrobienie chlebka(...)naan, do podjadania z hummusem, ps. znacie może jakiś dobry przepis na chlebek naan? Dziś przepis na pasztet z ciecierzycy*. Jest bardzo smaczny, sycący, może być jedzony na zimno i na gorąco, łatwo się go robi, jest bezglutenowy, bezmleczny i oczywiście bezmięsny. Inspirację czerpałam z tej strony . Polecam! Składniki na 1 keksówkę 10 cm na 26 cm lub dwie mniejsze
moj przepis naMagda Pasztet na Święta musi być – na śniadanie świąteczne, z chrzanem i żurawiną to prawdziwa bomba. Jeśli chodzi o jego pieczenie to najlepszy robi teściowa, lub ja i mój mąż, korzystając z jej niezawodnego przepisu, pieczemy pasztet. W tym roku podział ról nie zadziałał, teściowa utonie w lepieniu pierogów, a my też mamy napięty świąteczny plan kulinarny. Dlatego pasztet(...)ekspresowy, bo czasu brak, a chęci jedzących nie słabnące. Przygotowanie 15 minut, pieczenie 30 minut, czyli bardziej ekspresowego pieczonego pasztetu nie ma. Składniki (na 2 kokilki): 250 g wątróbek drobiowych 1 średnia cebula 40ml brandy mała bułeczka maślana 100ml mleka 1 duże jajko sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1.3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 100g masła
Smaczna StronaPasztet – najlepszy przepis na pyszne mięsiwo. Obowiązkowo musi się znaleźć na desce wędlin na moim świątecznym stole, często też na imprezach rodzinnych typu urodziny czy imieniny. Bardzo lubię też pasztety warzywne, wegetariańskie wśród których prym ostatnio wiodą strączkowe. Do przygotowania pasztetu używam mieszanki mięs: dobrze gdy są to np wieprzowina i kurczak czy indyk, dobrze gdy mięsa są też(...)różnego gatunku, te tłuściejsze i te chude. Taki pasztet po upieczeniu świetnie się mrozi, można więc od razu upiec więcej. PASZTET NAJLEPSZY PRZEPIS Składniki na pasztet: 1 kg wieprzowiny (np. karkówka, łopatka, szynka) 0,5 kg wołowiny 0,5 kg surowego boczku 0,25 kg wątróbki z kurczaka 1 marchewka duża 1 korzeń pietruszki 1 cebula duża 2 liście laurowe
Dorota SmakujeLekki pasztet rybny z dorszem i łososiem w roli głównej. Zrobimy go w 30 minut bez czasu pieczenia. Można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia bo nie jest kaloryczny. Idealny na świątecznym stole i nie tylko. Nie macie pomysłu na rybę, to możecie zrobić taki oto pasztet. pasztet łososiowy: 50 dkg łososia 1 jajko gotowane 1 cebula 1/2 pęczka koperku(...)bułka czerstwa 1 łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz 1 jajko mleko 1 łyżka masła pasztet z dorsza: 350 g filetu z dorsza 2 jajka gotowane 200 g pieczarek sól, pieprz 1 bułka mleko przyprawa do ryb 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła pozostałe: pieprz czerwony , olej rzepakowy Pasztet z dorsza: Filet z dorsza pozbawiam skóry, usuwam ości jeżeli
wesoła kuchniaDomowy pasztet z królika z dodatkiem papryki w glazurze z żurku. Pasztet jest delikatny, dodałam do niego warzywa z którymi się gotowało mięso. Na wielkanocnym stole będzie idealnie pasował i wybornie smakował. pasztet: 50 dkg boczku surowego 1/2 tuszki królika 30 dkg wątróbki drobiowej albo z królika 2 marchewki kawałek pora 1 cebula 1/3 selera korzenia 1 korzeń pietruszki(...)wykładam papierem, wylewam połowę farszu, posypuje papryką czerwoną i dodaje pozostały farsz. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam na 50 minut do piekarnika. Pasztet wkładam do lodówki na noc jak ostygnie. Na drugi dzień wyjmuje z formy i zdejmuje papier. Glazura: Opakowanie żurku i majeranek rozprowadzam w 500 ml wody zimnej i zagotowuję. Żelatynę namaczam
wesoła kuchniaPIECZONY PASZTET DOMOWY Z KACZKI Z ŻURAWINĄ - kremowy i aromatyczny. Jednego jestem pewna. Tak kremowego i aromatycznego pasztetu jeszcze nie jadłam! Szkoda, że internet nie przenosi zapachów ;) Dziś można zapomnieć o diecie. Delikatny, wykwintny pasztet z kaczki i warzyw gotowanych w rosole. Niedługo święta, niektórzy z nas zastanawiają się już pewnie, co zagości na Wielkanocnym stole. Zaskoczcie najbliższych ciekawym(...)smakiem i przygotujcie pieczony pasztet z kaczki z żurawiną. U mnie zagości na pewno :) Zapisujcie przepis, pewnie Wam się przyda. Oczywiście ulepszajcie go. Ulubione zioła i przyprawy sprawią, że będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny. Ja przygotowałam pasztet wg. przepisu M. Łebkowskiego, odrobinę go zmieniłam. Polecam pięknie :) SKŁADNIKI: 1,5kg kaczych udek 3 cebule, pokrojona w kostkę 2 marchewki, pokrojona
Moja Książka KucharskaPASZTET Z DROBIU NA ŚWIĘTA Dzisiaj niczym lotem błyskawicy podaję Wam przepis na pasztet, to taki bardzo domowy pasztet z drobiu, u mnie on pojawia się na stole, zazwyczaj wtedy kiedy robię rosół. Nie lubię jeść gotowanego mięsa, dlatego zawsze, jak gotuje rosół to mięso wyjmuje z rosołu obieram z kości i mrożę. I po dwóch rosołach mam mięso(...)pasztet ;-) O taka ze mnie obrotna gospodyni! Ale mama nauczyła mnie dobrego gospodarowania w kuchni i staram się nie marnować żywności i nie wyrzucać. Oczywiście pasztet możecie zrobić tylko z drobiu, ale ja często do rosołu własnie dorzucam kawałek wołowiny czy to szponder czy to pręgę wołową. SKŁADNIKI: - 4 ugotowane ćwiartki z kurczaka - 2 ugotowane marchwki - 1/2 ugotowanego
SMYKWKUCHNIKapusta z suszonymi grzybami: Francuska zupa grzybowa: Barszcz wigilijny: Uszka z grzybami na mące orkiszowej: Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika: Domowy pasztet zapiekany: Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami: Pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami : Pasztet z selera i kaszy(...)jaglanej: Pasztet z pestek dyni: Łosoś w galarecie: Indyk pieczonyw całości z nadzieniem z warzyw: Sałatka jarzynowa, nasza ulubiona: Świąteczne słodkości: Bajeczny piernik z powidłami: Szybki, wilgotny i pyszny piernik: Pierniczki świąteczne na mące orkiszowej: Błyskawiczne, pyszne pierniczki: Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe: Kruche maślano-korzenne ciasteczka: Świąteczne ciasteczka migdałowe: MAKOWCE: Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką: Strucla makowa: Makowiec
Smaczne ZdroweDOMOWY PASZTET DROBIOWY Z SUSZONYMI WIŚNIAMI! Robicie w domu pasztet? Ja przyznaję się bez bicia, że dość rzadko. Zazwyczaj wtedy, kiedy gotuję rosół i po prostu, wykorzystuję mięso z zupy. Tak też było im tym razem, w niedzielę robiłam rosół na wiejskiej kurze i kaczce, z rosołu wyjęłam mięso i postanowiłam przygotować drobiowy pasztet. Bardzo lubię domowy pasztet, jest(...)porównania lepszy od tego ze sklepu. Pasztet robiłam już na bardzo wiele sposobów, zazwyczaj zależy to od tego co po prostu mam w domu, bądź w lodówce. Tym razem (bo taki lubię najbardziej) postanowiłam zrobić pasztet z suszonymi wiśniami, lubię połączenie mięsa ze słodką nutą jak np. borówka, żurawina czy wiśnia. Sprawdźcie jak ja robię taki domowy pasztet! SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNIDzisiejszy pasztet to nie tylko efekt tego, że staramy się wyrzucać jak najmniej jedzenia. Domowe wędliny, pieczenie i pasztety po prostu lubimy robić. Na blogu pojawił się już Bezglutenowy pasztet z kaczki (klik), do którego dodajemy podgardla wieprzowego. Natomiast ten pasztet zamiast podgardla zawiera w swoim składzie soczewicę oraz odrobinę bułki tartej. Polecamy przygotować sobie obie wersje(...)wybrać najlepszą dla siebie. Dobrym pomysłem jest też umieszczenie pasztetowej masy w foremkach do muffinek, dzięki czemu gotowy pasztet możemy łatwo zabrać ze sobą na drugie śniadanie. SKŁADNIKI: 6 - 8 ćwiartek z kurczaka z rosołu* 2 marchewki z rosołu 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 - 3 jajka 1 duża cebula 2 - 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY
Kuchnia od dwojgaPasztet wegetariański to jedno z moich ulubionych dań na kolację. Uwielbiam szczególnie te z soczewicy, ale od czasu do czasu miło jest upiec jakiś inny. Gdy na blogu Facet i kuchnia zobaczyłam przepięknie wyglądający pasztet z kaszy jaglanej i pieczonych warzyw —>KLIK, wiedziałam, że szybko musze go wypróbować. Tak jak autor napisał, konsystencja i struktura pasztetu wyszły idealne(...)zapach! Ciężko było odstawiać gotowy pasztet do wystudzenia, bo miałam ochotę wypróbować jeszcze ciepły :) Co prawda soczewicowe pasztety nadal zostają moim numerem 1, ale ten jak najbardziej wchodzi do naszego menu, jako miła, delikatniejsza odmiana :) Następnym razem zrezygnuję ze słodkiego pimentonu i dodam tylko pikantny, bo pasztet wyszedł dla mnie nieco za słodki. Ale podając go z pikantnymi warzywami, znikał
Mienta blogPasztet z ciecierzycy Ciecierzyca jest moim ulubionym strączkiem. Bardzo łatwo można z niej zrobić zarówno wytrawne dania, takie jak dzisiejszy pasztet z ciecierzycy czy burgery z ciecierzycy , jak i pyszne słodkie ciasteczka. Dzisiaj jednak skupię się na czymś klasycznym, co dla wielu jest kwintesencją weganizmu. Jeśli zapytasz przypadkowego przechodnia z czym mu się kojarzy weganizm, to zapewne na pierwszym miejscu(...)będą to jałowe kotlety sojowe (bo źle zrobione) oraz pasztety. Od tego pierwszego mam wrażenie, że troszkę się odchodzi na rzecz strączków, które z pewnością są lepszym wyborem. Pasztety bezmięsne można zrobić de facto ze wszystkiego, ale jako fan ciecierzycy i posiadacz odcedzonej i przepłukanej cieciory w lodówce (została po drugim rzucie napoleonek), postawiłem własnie na pasztet z ciecierzycy
BlendmanKolejnym daniem bez którego według mnie Święta Wielkanocne nie istnieją, to oczywiście pasztet mięsny. I oczywiście taki, który został upieczony w domu. Szczerze powiedziawszy do tych kupnych nie mam zaufania, wolę sama go przygotować. Wiem, wiem, zaraz będa głosy, że z takim domowym pasztetem jest dużo roboty 😉. Pracy faktycznie trochę jest, ale upieczony pasztet doskonale nadaje się do zamrożenia. Można(...)więc za jednym zamachem przygotować pasztety z podwójnej porcji składników, a potem tylko wyjmować gotowy z zamrażalnika ! Ten, który chcę Wam dziś zaproponować upiekłam z różnych rodzajów mięs: wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Uważam, że taki mieszany pasztet jest najsmaczniejszy. Aby go nieco urozmaicić dodałam do niego suszoną żurawinę. Z dodatkiem domowego chrzanu będzie pyszny. Smacznego 😍. Pasztet mięsny
Kulinarne przygody GatityJeśli zastanawiacie się co tłustego poza smalcem i boczkiem można położyć na keto bułki to zdecydowanie polecam pasztet z tego przepisu! Przygotowując pasztet osobiście w domu dokładnie znacie składniki, ich jakość oraz makro, a tym samym macie pewność że jest LCHF Jest przepyszny, bardzo sycący i ma znakomite makro: 100 g: 310 kcal(...)Delikatnie i dokładnie wymieszać całość. Formę (u mnie keksówki) wysmarować tłuszczem i wysypać łupinami babki jajowatej lub mąką kokosową. Mięso wyłożyć do foremek i posypać mąką/łupinami po wierzchu. Pasztet piec przez 60 minut w temperaturze 180°C. Pasztet należy dobrze wystudzić przed krojeniem aby dobrze stężał. Smacznego! — BTW całości bez łupin i mąki: waga 3060 g, 9494 kcal
Ola la LCHFPasztet sojowy z porem i tymiankiem 200 g soi 1 por (300g) 1 marchewka (100g) 1 pietruszka (100g) 0,5 selera (100g) 2 jajka olej do smażenia i wysmarowania foremki tymianek cytrynowy sól morska pieprz Przygotowanie. 1. Soja . Soję wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zamoczyć na 10-12 godzin, co pozwala skrócić czas późniejszego gotowania. Soja wyraźnie nabierze masy(...)tymiankiem cytrynowym i dobrze wymieszać. Jeżeli masa jest za sucha można dolać oleju do smażenia. Może to być ilość nawet do pół szklanki, ponieważ olej dodaje pieczystego smaku w pasztetach warzywnych, przez co zbliża je w smaku do pasztetów mięsnych. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadawala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania. 4. Pieczenie . Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej
Pij soki wyciskanedlaczego nie przejdę na weganizm i jak wyglądał mój miesiąc z tą dietą, przeczytacie w osobnym poście, jednak są potrawy, które skradły moje mięsożerne serce. Jedną z nich jest pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli. Brzmi dziwnie i pewnie można się spierać, czy nazwa pasztet w tym przypadku jest zasadna, ale skoro Leksykon Kulinarny twierdzi, że pasztet to zmielone(...)potrawy z grzybów, mięsa, podrobów, warzyw, soi itp. to myślę, że śmiało można się przestać czepiać niuansów. Najważniejsze, że jest dobre, a z kroplą oleju dyniowego jest genialne. Na pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli potrzebujemy: szklankę suchej kaszy jaglanej 0,7 kg suchej fasoli Piękny Jaś 1 dużą cebulę białą 1 cebulę czerwoną 4 ząbki czosnku ½ szklanki oleju
ladykitchenoliwkowy. W masie również znajdziemy wiele kawałków papryki. Jeśli chodzi o składy obu hummusów są one bardzo dobre, nie ma w nich zbędnych dodatków więc to jest na plus :) PASZTET SOJOWY Z POMIDORAMI Co mówi producent : Mieszanka naturalnej soi i koncentratu pomidorowego bogata w dobrze przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz likopen, który wchłania się(...)która miałaby komukolwiek zaszkodzić. Guma guar również nie jest zła (sama czasem używam jej w kuchni :)) - jest to naturalny, roślinny zagęstnik. Tyle o składzie. Jeśli chodzi o smak...ten pasztet bardzo mi smakował - miał delikatny, lekko pomidorowy smak i zapach. Soja w smaku nie jest bardzo wyczuwalna, lecz w konsystencji widać malutkie drobinki, które są właśnie najprawdopodobniej soją :) Nie nazwałabym
breakfast of dreamswyobrażam sobie żadnych Świat bez domowego pasztetu. A tak naprawdę, to nie wyobrażam sobie jedzenia kupnego pasztetu. Domowy pasztet to składniki pod tytułem wiem co jem ! Nie muszę się zastanawiać na ile mięsny jest mój pasztet, czy tylko na 50-60 % ? Wprawdzie jest przy nim trochę pracy i dłubaniny, ale zdecydowanie uważam, że warto. Z reguły robię pasztet z większej(...)ilości mięsa i część foremek po prostu zamrażam. Pasztet mięsny Czas przygotowania: 5 godzin Proporcje na 3 foremki keksowe Składniki: 1000 g wołowiny 1000 g wieprzowiny 500 g boczku 300 g podgardla 10 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule kilka ziarenek ziela angielskiego 3 goździki 4 listki laurowe kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
Kulinarne przygody Gatitymojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej strączkowych roślin, ostatnio na tapecie mieliśmy przepyszną zupę z soczewicy – autorstwa mojego męża (jak chcecie przepis to dajcie znać), zupę z ciecierzycy, hummus oraz pasztet z ciecierzycy. Mam też w planach zrobienie chlebka(...)naan, do podjadania z hummusem, ps. znacie może jakiś dobry przepis na chlebek naan? Dziś przepis na pasztet z ciecierzycy*. Jest bardzo smaczny, sycący, może być jedzony na zimno i na gorąco, łatwo się go robi, jest bezglutenowy, bezmleczny i oczywiście bezmięsny. Inspirację czerpałam z tej strony . Polecam! Składniki na 1 keksówkę 10 cm na 26 cm lub dwie mniejsze
moj przepis naZapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi własnoręcznie przyrządzonego i domowego pasztetu;) Fakt trochę to pracochłonne ale...ten smak;) Składniki: 2 kg. mięsa: ( wątróbka,kawałek wołowego, podgardle, łopatka wieprzowa, kawałek mięsa z kurczaka bądź indyka) 2 szt.cebuli 2 szt. jajek(...)Mięso, marchewkę, pietruszkę i grzybki zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodałam żółtka, przyprawy, namoczoną w wywarze i przepuszczoną przez maszynkę kajzerkę. Polecam przyprawę firmy KAMIS do pasztetu szlacheckiego z pieca. Jest to niepowtarzalna propozycja przypraw wzbogacona aromatyczną gałką muszkatołową i imbirem. Wszystko dokładnie wyrobiłam. Z białek ubiłam pianę i dodałam ją do mięsa. Delikatnie wszystko wymieszałam
potrawyregionalnePasztet - To wspaniała pieczeń . Może być odświętny ,lub całkiem pospolity ,taki bez dodatków .Na każde święto piekę pasztet z dodatkami które charakteryzują dane święto. Dzisiaj zrobiłam mój Świąteczny pasztet. 1 dzień Świąt będzie pod jego znakiem Według mnie pasztet nie zależy od mięs tylko od dodatków . Upewniłam się w tym gdy moja szwagierka zaczęła prace w renomowanym sklepie , w takim(...)wyższej półki klientów. Przyjeżdżali specjalnie po pasztet z dzika ,zająca a w sumie był to ten sam pasztet tylko dodatki zmieniały się . Ale jedno było takie samo ,mianowicie -mięso wieprzowe - . Dzika i zająca ten pasztet to przez ścianę nawet nie widział. Mój jest a kaczki Składniki 1 kaczka ( w moim przypadku 4 kilowa) 2 jajka 3 czerstwe bułeczki
Eli GotowanieDziś przepis na bardzo dobry pasztet. Robiłam go już kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest pyszny i zawsze wychodzi ;) Można dodać do niego ulubione dodatki takie jak: suszoną śliwkę lub morele, uprażoną cebulkę, grzyby lub kawałki rozgotowanego mięsa (np. żeberka obrane z kości), za każdym razem otrzymamy niesamowity efekt. Nie pozostaje mi nic jak tylko zachęcić Was do przygotowania takiego(...)pasztetu, nie zawiedziecie się. Jest o niebo lepszy od kupnego, pozbawiony MOM-u, soi i innych wynalazków. Jeśli macie ochotę, to naprawdę polecam. Składniki na pasztet pieczony z kruszonką: 1 kg łopatki wieprzowej (może być tłusta) 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 300 g wątróbki drobiowej kajzerka 2 cebule 1 marchewka 1/2 małego selera 1 mała
Rozpustne gotowanieKiedyś wyraziłam pogląd, że za pewne potrawy nie warto się brać jeśli w rodzinie jest ktoś, kto robi je po mistrzowsku. Jedną z tych potraw w moim przypadku jest pasztet. Moja Mama piecze najlepszy pasztet pod słońcem . I zdania co do prymu w jego przyrządzaniu absolutnie nie zmieniam. Przed Świętami Bożego Narodzenia stało się jednak tak, że wyjścia nie było(...)się z tym tradycyjnym wypiekiem. Na szczęście wspomogła mnie Babcia - wiekowa ostoja tradycji, również tych kulinarnych. Ponieważ zbliżają się kolejne święta, w które na stole nie może zbraknąć pasztetu postanowiłam podzielić się z Wami naszą rodzinną recepturą. Składniki (3 - 4 blachy w zależności od wielkości): 2 spore, ale nie gigantyczne skrzydła indycze ok 60 dag wołowiny (np. pręga
Kuchnia po mojemujadam :D Jak dotąd nigdy nie miałam okazji próbować tych od Polsoja. Aż do teraz. W skrócie powiem, że są przefantastyczne :) Po szczegóły zapraszam do dalszej części posta. Pasztet sojowy tradycyjny To jest najlepszy z najlepsiejszych pasztetów jakie jadłam! Nazwa nie kłamie, ten tradycyjny pasztet smakuje dosłownie jak....tradycyjny. Tak, to prawda nie jadam pasztetów mięsnych, psztetówek(...)pewno każdy kiedyś chociaż maznął kanapkę tym "smarowidłem", chociażby jak był młodszy czyli tak jak ja. Dlatego też wiem do jakiego smaku porównuję pasztecik od Polsoja. Jeżeli uwielbiasz pasztety, a odstrasza Cię ich skład, lub po prostu nie jadasz mięsa pasztet sojowy tradycyjny Polsoja jest idealny dla Ciebie. Uwierz mi smak jest identyczny, a nie przepraszam jest 100 razy lepszy
Zdrowie na języku :P