pasztet - 3776 przepisów (strona:28/252)

MENU WIELKANOCNE 147

Wielkanocnym stole królują m.in. serniki, babki, pasztety, żurek, jajka pod różnymi postaciami, szynki oraz inne specjały. By łatwiej było odszukać potrawy, które nas interesują, polecam kilka propozycji, które mogą ułatwić skomponowanie naszego świątecznego menu. Uwielbiane przez nas serniki: delikatny sernik na kruchym czekoladowym spodzie sernik rewelacja sernik toskański z konfiturą morelową sernik na kruchym pełnoziarnistym spodzie sernik z makiem, kokosem(...)babka żółtkowa na mące orkiszowej babka maślana na mące orkiszowej, bez cukru wielkanocna baba drożdżowa na mące orkiszowej, z ksylitolem wielkanocna baba puchowa-drożdżowa wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Pasztety wegańskie i tradycyjne: pasztet z selera i kaszy jaglanej pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami  domowy pasztet zapiekany wykwintny pasztet z indyka lub królika Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała

Smaczne Zdrowe
Pasztet domowy 125

Nowym Roku ;) Mam nadzieję, że już wypoczęliście po sylwestrowej imprezie i macie siły na kolejną dawkę nowych przepisów.  Nowy rok zaczniemy od mojego kolejnego smaku dzieciństwa. Standardowo taki pasztet w domu przygotowała moja babcia i mama, teraz pora na mnie;)  Powiem szczerze, że kupne pasztety w ogóle do mnie nie przemawiają i jestem w stanie zjeść tylko(...)domowy.  Wbrew pozorom nie jest on trudny do przygotowania i niezbyt pracochłonny. Kiedyś pasztet częściej gościł na naszym stole teraz przygotowuje się do raczej "od święta" ale może też dlatego tak bardzo nam smakuje ;)  Polecam bardzo ;)  Składniki: 1.5 kg łopatki 0,8 kg boczku  0.4 wątróbki drobiowej 8 dużych cebul 7 jajek dwie szczypty gałki muszkatołowej

Krakowskie smaki Ani
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 88

Pasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A pasztet okazał się być soczewicowym, bo mi się nudziło nad rosołem. Pomyślałam sobie, że wegetarianie jeszcze jakoś przędą, ale biedni weganie muszą w święta srodze cierpieć. Z czystej ciekawości zasiadłam do komputera i poczytałam(...)zamiennikach potraw świątecznych. Na pierwszy ogień poszedł pasztet. Miliony przepisów na pasztety z soczewicy lub ciecierzycy, co jeden to lepszy. Mało przypraw, dużo straszenia, ale za to zdjęcia jak z kuchennego Vogue’a. Tak czytałam, czytałam i podjęłam męską decyzję. Będę robić pasztet z soczewicy. Po swojemu, albowiem mi jakoś mdło internety brzmiały. Na początek won poszły przepisy zakładające

ladykitchen
Pasztet ze śliwką 149

Odkąd obejrzałam program „Wiem, co jem” na temat pasztetów zrozumiałam, że nigdy więcej nie tknę sklepowego. W związku z tym już kilka razy piekłam swój. Efekt był zaskakująco dobry. Pasztet okazał się miękki, mokry, a co najważniejsze smaczny. Ponadto dokładnie wiem co się w nim znajduje, a to chyba największy atut domowego pasztetu (Równać się z nim może chyba tylko(...)zapach podczas jego pieczenia). Takim domowym pasztetem zajada się cała moja rodzina i ze spokojną głową daję go swojemu starszemu synowi. Jest również idealną przekąską na kolacje, czy imprezę! Ilość porcji: 2 keksówki Składniki: 900g szynki 500g wołowiny 350g karkówki 250g wątróbki drobiowej 250g surowego boczku Pęczek włoszczyzny 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 200g suszone śliwki Garść suszonych

Kolizje Smaków
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 138

Pasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A pasztet okazał się być soczewicowym, bo mi się nudziło nad rosołem. Pomyślałam sobie, że wegetarianie jeszcze jakoś przędą, ale biedni weganie muszą w święta srodze cierpieć. Z czystej ciekawości zasiadłam do komputera i poczytałam(...)zamiennikach potraw świątecznych. Na pierwszy ogień poszedł pasztet. Miliony przepisów na pasztety z soczewicy lub ciecierzycy, co jeden to lepszy. Mało przypraw, dużo straszenia, ale za to zdjęcia jak z kuchennego Vogue’a. Tak czytałam, czytałam i podjęłam męską decyzję. Będę robić pasztet z soczewicy. Po swojemu, albowiem mi jakoś mdło internety brzmiały. Na początek won poszły przepisy zakładające

ladykitchen
Pasztet domowy ze śliwkami 91

Pasztet domowy każdy z nas lubi ale nie każdy sam robi… a szkoda… bo jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest skomplikowane, a smak takiego domowego pasztetu jest zawsze wyjątkowy. Ja przygotowując pasztet przed Świętami chciałam mu nadać odświętny charakter i zaszalałam dodając do niego śliwki namoczone w brandy ale to nie jest konieczne. Mój pasztet składa się głównie(...)różnych rodzajów mięsa i dodać zamiast śliwek, grzyby czy paprykę. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce i na co akurat mamy ochotę. Mój następny pasztet będzie z królika i już nie mogę się go doczekać… Pasztet domowy ze śliwkami – składniki: 1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy

UgotujmyTo.pl
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 93

rosną grzyby :) Spacerując po lesie (lub targowisku) możemy upolować dorodne sztuki i zatracić się w jesiennych smakach, a możliwości jest wiele. Risotta, pasty, zupy, sosy, czy też absolutnie wyjątkowy pasztet, bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie.  Na szybko z chrupiącą bagietką(...)całości. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić grzyby. Najlepiej zrobić to partiami, żeby grzyby się podsmażyły. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do wystygnięcia. Z uwagi na rustykalny charakter potrawy w pasztecie powinny być dobrze widoczne składniki. Wrzucając wszystkie grzyby na raz schładzamy oliwę, grzyby puszczą sok i zaczną się dusić, co może wydłużyć czas smażenia (zanim odparują) lub się „rozciapciają”. Mięso

SzczyptaSmaQ
Pełnoziarnista żytnia maca z paprykarzem warzywnym Sante/ Recenzja 77

warzywny, dzisiaj przyszła pora na wypróbowanie i zdanie relacji. Po pierwsze - długa data przydatności do spożycia, bo około 2 lata do przodu. Od dostania paczki, trzymałam paprykarz (jak i pasztet sojowy, który również dostałam) w lodówce, chociaż na sklepowych półkach widziałam, że stoją w normalnej temperaturze pokojowej i nie potrzebują schłodzenia.  Co pisze o pasztecie Sante: Paprykarze: sojowy(...)warzywne oraz pasztety Sante to roślinne produkty spożywcze, doskonale urozmaicające codzienne menu. Świetnie smakują jako dodatki do pieczywa, grzanek oraz tostów. Polecane są wszystkim smakoszom pasztetów, past i paprykarzy, oraz wegetarianom. Produkty nie zawierają cholesterolu i laktozy oraz glutaminianu sodu. Oto jak go wykorzystałam :  Składniki: 2 łyżki mąki żytniej typ 2000 bazylia, oregano, papryka ostra, papryka słodka sól, pieprz

Feel Eat
Pasztet z cukinii 50

Pasztet z cukinii to obowiązkowa pozycja w moim menu domowym w sezonie na cukinię. Jest pyszny i lekki, mimo dodatku kaszy czy sera. Zamiast wędliny czy tradycyjnego pasztetu mięsnego taki warzywny pasztet zjeść to sama przyjemność. Piekliście już może pasztet z cukinii? Jeśli tak, to podzielcie się swoimi pomysłami na jego wykonanie, z pewnością każdy … Czytaj dalej Pasztet(...)cukinii Artykuł Pasztet z cukinii pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Pasztet warzywny z czerwonej soczewicy 37

Pamiętacie pasztet grzybowy z czerwonej soczewicy  oraz bezjajeczny jajeczny pasztet ,  które gościły na moim wielkanocnym stole? A pasztet z ciecierzycy i żurawiną , który robiłam na poprzednie święta Bożego Narodzenia? Na święta u nas zawsze musi być pasztet. To nieodłączne danie na naszym  świątecznym stole. Możecie je podawać solo z zimną płytą albo przygotować jakiś(...)świetny sos na ciepło.  Jeśli tamte przepisy przypadły Wam do gustu, to na pewno ta nowa propozycja wpisze się w Wasze kubki smakowe. Pasztet warzywny należy do jednych z najprostszych dań. Jest bardzo wilgotny i delikatny w smaku. Nadaje się także do rozsmarowania na pajdzie świeżo upieczonego chleba. Świetnie się go kroi i jedno jest pewne - zawsze wyjdzie

Veganchives
Pasztet warzywny z czerwonej soczewicy 44

Pamiętacie pasztet grzybowy z czerwonej soczewicy  oraz bezjajeczny jajeczny pasztet ,  które gościły na moim wielkanocnym stole? A pasztet z ciecierzycy i żurawiną , który robiłam na poprzednie święta Bożego Narodzenia? Na święta u nas zawsze musi być pasztet. To nieodłączne danie na naszym  świątecznym stole. Możecie je podawać solo z zimną płytą albo przygotować jakiś(...)świetny sos na ciepło.  Jeśli tamte przepisy przypadły Wam do gustu, to na pewno ta nowa propozycja wpisze się w Wasze kubki smakowe. Pasztet warzywny należy do jednych z najprostszych dań. Jest bardzo wilgotny i delikatny w smaku. Nadaje się także do rozsmarowania na pajdzie świeżo upieczonego chleba. Świetnie się go kroi i jedno jest pewne - zawsze wyjdzie

www.veganchives.pl
Pasztet z kurczakiem i wątróbką w cieście 44

Pasztety w cieście to  francuska specjalność. Oprócz tego, że są zawijane w kruche ciasto różni je też od naszych pasztetów to, że są wykonane z surowego a nie gotowanego mięsa. Ten pasztet zawiera w sobie mięso kurze ( z nogi i piersi) oraz wątróbkę. Bardzo delikatny, z dodatkiem śmietany i jajek będzie atrakcją wielkanocnego stołu. Jest przy nim sporo pracy(...)świąt wielkanocnych - więc nie zupa tajska albo curry:) Mimo, że podczas świąt jednak stawiamy na tradycję to jednak warto też urozmaicić stół i nie jeść co roku tego samego. Pasztet z kurczakiem i wątróbką w cieście Oryginalny przepis pochodzi z książki Michela Roux "Ciasta". Moja wersja lekko zmodyfikowana Ciasto: 500 g mąki 2 łyżeczki soli 200 g masła 5 żółtek

Smaczny zeszyt
pyszny pasztet domowy drobiowy do smarowania... 81

szklanki, kurczak z rosołu 1 sztuka, włoszczyzna z rosołu 1 pęczek, jajka 6 sztuk "M", kasza manna 3/4 szklanki, bułka tarta 3/4 szklanki, majeranek 3 łyżki, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka Wątróbkę oczyścić z błonek,tłuszczyku, opłukać, obsypać mąką i na gorącym smalcu zrumienić, dodać pokrojoną cebule(...)zmielić również wątróbkę z cebulą. Do mięsa dodać jajka, przyprawy, bułkę tartą, kaszę manną i wszystko ręką dokładnie wyrobić kilka minut. Do form z papierem do pieczenia wyłożyć masę pasztetu, parę stuknąć o blat stołu aby odpowietrzyć masę, tępą stroną noża ponacinać skośną kratkę, nóż zmoczyć wodą i nacinać kratkę. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić pojemnik

W Mojej Kuchni Lubię
Rolada z kurczaka z pieczarkami 95

Jeśli znudziły Wam się dania z kurczaka, które do tej pory robiliście, sięgnijcie po roladę z nadzieniem pieczarkowym z odrobiną pasztetu. Rolada z kurczaka z pieczarkami Pojedyńczo nadziewane piersi z kurczaka nie są dla mnie niczym nadzwyczajnym. Robię je w domu często i jako nadzienia używam bardzo różnych składników. Moje ulubione nadzienie do ser feta, suszone pomidory i zielone szparagi(...)danie z kurczaka jest rolada. Przygotowana w podobny sposób jak pojedyńcze roladki wymaga odrobiny więcej wprawy. Upieczona na talerzu prezentuje się bardzo apetycznie. Do przygotowania rolady wykorzystałam pieczarki oraz pasztet. Zrobiłam nadzienie, którymi pokryłam dobrze rozbite piersi z kurczaka. Spróbujcie tego przepisu. Z całą pewnością danie to posmakuje całej rodzinie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam

mecooks
domowy pasztet z kury rosołowej,włoszczyzny,makaronu... 72

włoszczyzna 1 pęczek, makaron ugotowany nitki 1 szklanka, rosół 2 szklanki, bułka sucha 1 sztuka, kasza manna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa do pasztetu 1/2 opakowania, natka pietruszki 1 pęczek Z ugotowanego rosołu odłożyć włoszczyznę, kurę rosołową i wystudzić - rosół wykorzystać np. do zupy pomidorowej. W maszynce do mięsa zmielić na drobnym sitku obrane(...)kości i chrząstek mięso, skóry, włoszczyznę, makaron nitki. Bułkę wymoczyć w rosole, i dodać bez odciskania z rosołem do zmielonego mięsa, dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do pasztetu (dodajemy ostrożnie bo mięso jest z przyprawionego solą rosołu), kaszę manną, tartą bułkę i ręką dokładnie wyrobić z 5 minut. Forma silikonowa 25,15 cm, pasztet przełożyć do formy, dobrze dłonią

W Mojej Kuchni Lubię