Zbliża się Wielkanoc więc oczywiście musi pojawić się przepis na pasztet. W tym roku będzie to pasztet z suszoną śliwką. Ot co, taka kolejna klasyka w te święta. Analizując ruch na stronie widzę, że bardzo chętnie i często sięgacie po tradycyjne i klasyczne przepisy. Jestem pewna, że ten również Wam się spodoba! Pasztet przygotowałam z łopatki wieprzowej, ale każde inne(...)mięso sprawdzi się tutaj równie dobrze: karczek, szynka, kurczak, czy nawet indyk – przy tych bardziej suchych mięsach pamiętajcie, żeby dodać więcej płynu 😉 Pasztet z suszoną śliwką Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 500 g surowego boczku wieprzowego 500 g wątróbki (u mnie drobiowa) 2 marchewki korzeń pietruszki 1/4 małego selera 3-4 liście laurowe po kilkanaście ziaren ziela angielskiego
PatiGotujeZbliżają się święta, w związku z tym część z Was przygotowuje zapewne w domu pasztety - w końcu nie samym ciastem człowiek żyje podczas świąt 😉 Z różnych względów ja w tym roku postawiłam na wegetariańskie pasztety. Na blogu znajdziecie już przepis na pomidorowy pasztet z soczewicy . Dlatego tym razem pokażę Wam przepis z wykorzystaniem ciecierzycy - tak dla odmiany 😁 Pasztet z ciecierzycy(...)przepis Do przygotowania pasztety będziesz potrzebować: 240g ciecierzycy z puszki, cebulę, pora, marchewkę, ząbek czosnku, łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę curry, pół łyżeczki kuminu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 50g słonecznika, 2 jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Cebulę, czosnek i pora siekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku i cebuli
Z notatnika dietetykaJuż od dobrych kilku lat na naszym wigilijnym stole pojawia si ę pasztet z tuńczyka. Prosta i szybka przystawka, niewymagająca pieczenia, którą można przygotować dzień przed świętami . Pasztet jest niesamowicie delikatny, kremowy a dodatek koperku, czosnku i natki pietruszki nadaje mu wyrazistości i oryginalnego smaku oraz aromatu. Pasztet można przygotować w szklanym bądź plastikowym naczyniu. Przygotowując poniższy(...)przepis, wykorzystałam foremkę w kształcie ryby, dzi ę ki której pasztet nabiera formy, przepięknie ozdabiając świąteczny stół. Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI 3 ziemniaki (ok. 650 g) 250 g tuńczyka w oleju 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku 1 cytryna 1 ząbek czosnku szczypta chili s ó l, pieprz Dekoracja: czerwona papryka, ziemniak, oliwki, koperek
La grande e la piccola cuocaPasztet z gęsi ze śliwką można przygotować przy okazji gotowania rosołu lub odwrotnie, rosół powstanie bo gotujemy mięso na pasztet, lubię takie 2 w 1. Gęsina to bardzo smaczne mięso, więc nie trzeba nikogo przekonywać, że pasztet świetnie smakuje. Śliwki dodają lekkiej słodyczy, co bardzo pasuje do mięsa gęsi. Pasztet jest delikatny i miękki, można go rozsmarowywać na pieczywie(...)Dobrymi dodatkami do pasztetu z gęsi ze śliwką będzie chrzan, ogórki kiszone, korniszony. Składniki: 60 dkg gotowanej gęsiny (mięso z 2 udek) 12 suszonych śliwek lub wędzonych śliwek 2 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1 duża cebula 1/3 kostki masła 2 jajka 1 łyżka suszonego majeranku 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 grahamka lub kajzerka
Codziennik KuchennyMoja córka uwielbia rosół, mogłaby go jeść codziennie. No ale co zrobić z pozostałym mięsem? No więc po ostatnim rosołku powstał pasztet bez wątróbki, za to z jajkiem w środku. Pyszny, podczas jego pieczenia w całym domu unosił się cudowny zapach. Pasztet prezentuje się bardzo ładnie, doskonały na kanapki, idealny również na stół Wielkanocny. Do przygotowania pasztetu wykorzystałam zestaw(...)rosołu * 3 jajka ugotowane na twardo * 2 jajka surowe * sól, pieprz do smaku * 2 marchewki z rosołu * 1 czerstwa bułka moczona w mleku * 1 łyżeczka mieszanki przypraw do pasztetu Kogutek (od Tradismak) * 2 łyżeczki mieszanki przypraw Pasztet wielkanocny (od Tradismak) * 2 foremki aluminiowe o pojemności 500 ml Wykonanie: Mięso drobiowe z rosołu wraz z marchewką przepuścić przez maszynkę
Zrób to smaczniemarchewka (100g) 1 pietruszka (100g) 0,5 selera (100g) 1 jajko olej do smażenia i wysmarowania foremki (3 ziarna) sól morska pieprz Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 800g pasztetu. Przygotowanie. 1. Soczewica: Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie i gotować pod przykryciem 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania osolić. 2. Por i reszta warzyw: Por pokroić w plasterki włącznie(...)jajko i dobrze wymieszać. Jeżeli masa jest za sucha można dolać oleju do smażenia. Może to być ilość nawet do pół szklanki, ponieważ olej dodaje pieczystego smaku w pasztetach warzywnych, przez co zbliża je w smaku do pasztetów mięsnych. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadowala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania. 5. Pieczenie: Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć
Pij soki wyciskanePasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną Ostatnio pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną piekę średnio raz w tygodniu - dla siebie lub dla rodziny i znajomych, których odwiedzam, i jak do tej pory wszyscy degustujący byli nim zachwyceni. Lekko słodki - to zasługa dużej ilości delikatnych warzyw i wilgotny - tak że można go kroić, ale i rozsmarowywać bezpośrednio na kanapce. Wypełniaczem(...)podanych składników wystarczyło mi do wypełnienia małej aluminiowej keksówki i słoiczka. Cała masa powinna bez problemów zmieścić się w standardowej, blaszanej keksówce. Zobacz również inne przepisy na ----> wegetariańskie pasztety Pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną - przepis: Składniki: (na 1 keksówkę) 3/4 szklanki suszej ciecierzycy 1 duża cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 kalarepa (można zastąpić np. drugą marchewką
Moje QulinariaJuż kilka razy publikowałam przepis na pasztet i nie planowałam kolejnego. Jednak plany sobie, a życie a raczej potrzeby "rynku" sobie i musiałam swoje plany zawiesić i znów się pojawić z pasztetem. Jednak ten pasztet będzie troszkę inny, choć podobny do poprzednich to jednak zaprogramowany pod klienta i jego potrzeby. 10 dużych udek kurczaka ( około 4 kg) 2 marchwie(...)sucha mimo warzyw które w tym wypadku zastępują nam jak to zazwyczaj się daje tłuste dodatki....słonina, boczek itp. Zapewniam bez tego też można zrobić smaczny pasztet. Dlatego też dobrze jest dodać szklankę rosołu, najlepiej nabrać z dziury jak się gotuje wtedy będzie miał jak najmniej tłuszczu. I teraz trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem
Dieta moja pasjaLekki pasztet drobiowo-warzywny z komosą ryżową, orzechami i śliwkami z powodzeniem zastąpi tradycyjne pasztety z dużą ilością tłuszczów zwierzęcych i czerwonego mięsa. Dodatek produktów superfood sprawi, że taka przystawka pójdzie Wam na zdrowie, a nie w biodra, a na stole będzie się prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;) Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej(...)namocz w 100 ml nalewki berberysowej (wina lub wody), przelej do gorącego bulionu, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź, ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wylej na pasztet kilka łyżek zastygającej galaretki i wstaw na 10 minut do zamrażarki, powtórz tę czynność kilka razy, po wylaniu ostatniej warstwy posyp pasztet czerwonym pieprzem i berberysem, wstaw do lodówki
SzczyptaSmaQWitajcie :) co powiecie na pyszny swojski pasztet wieprzowy,podany z pyszną żurawiną z chrzanem którą dostałam od firmy Eterno . Uwielbiam domowe wędliny i pasztety bo wiem co do nich dodaję. Ten który zrobiłam nie zawiera w sobie tłuszczu, przygotowałam go z mięsa, wątróbek indyczych i bulionu bez żadnej słoniny czy boczku . Jest pyszny,polecam :) Pasztet podałam na porcelanie Bogucice . Składniki(...)szklanki mleka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki czerwonej papryki 2 marchewki 1 mały seler szczypta oregano i bazylii Dodatek do pasztetu - Chrzan z żurawiną od Eterno Wykonanie : Mięso umyć i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i zalać wodą ponad wysokość mięsa, dodać liście laurowe,ziele angielskie,marchewkę i seler. Gotować
Sama słodycz i szczypta chilizdążyłam z pasztetami na święta. Nawet nie tyle nie zdążyłam, co na śmierć o nich zapomniałam. Na ratunek przyszła czerwona soczewica, kasza jaglana, suszone grzyby i całe mnóstwo przypraw. Nikt, kto na co dzień je mięso nie kręcił przy nich nosem. A ja sama ‘zapchałam się po korek’ podjadając pasztet przy doprawianiu masy. Prosto, szybko i zdrowo. I nie tylko(...)liście laurowe, kolendrę, rozmaryn – mielimy razem bardzo drobno w moździerzu. Już mielone przyprawy dodajemy do masy, dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę oleju, sos sojowy. Mocno masę pieprzymy i mocno solimy. Pasztet – i mięsny i tak samo ten – musi być przyprawiony ‘za mocno’ – spróbujcie surowej masy, wszystko powinno w niej być zbilansowane, ale mocno wyczuwalne. W czasie pieczenia i stygnięcia te aromaty
Karo in the KitchenPâté de foies de volaille – szybki pasztet z kurzych wątróbek. Bez pieczenia, bez kąpieli wodnej, bez dodatku jajek. Prosty, nieziemsko pyszny, bardzo elegancki. Pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i na spotkanie ze znajomymi przy kieliszku białego wina. Jedna z moich specjalności. Wypróbujcie koniecznie! Dzień wcześniej wątróbki dokładnie oczyszczamy z białych żyłek, błonek i ze wszystkich widocznych elementów przewodu żółciowego(...)rozpuszczamy pozostałe masło, wlewamy je do wątróbek w misce. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól. Całość blendujemy na gładką masę ręcznym blenderem. W tym momencie można dodać ulubione dodatki i pasztet od razu zrobić w kilku wariantach smakowych. Nadają się tu grubo posiekane orzechy – włoskie, laskowe, pistacje. Potłuczony i rozdrobniony zielony pieprz z zalewy. Oliwki, kapary, suszone pomidory. Żurawina wielkoowocowa
Karo in the KitchenZawsze lubiłam pasztety i ciągle je kupowałam, ale gdy tylko zaczełam robić je sama, nie chcę już pasztetu ze sklepu, bo domowe najlepsze. Do pasztetu użyłam przyprawy firmy Tradismak , która dała bardzo wyrażny smak i aromat pasztetu. Polecam firmę TRADISMAK mają bardzo dobre produkty i bogatą ofertę , myślę że każdy znajdzie coś dla siebie(...)Dziękuję ślicznie za super produkty :) Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami Składniki : udzieć z indyka - 760 g wołowina bez kości - 650 g boczek surowy - 500 g wątróbka drobiowa - 250 g jajka - 3 szt migdały tarte - 1 szkl cebula
Kuchnia Danusiopory przed nazywaniem tego pasztetu pasztetem. Jakoś mi to nie pasuje. Pasztet kojarzy się z mięsem, a tu mięsa nie ma ani grama, są same roślinne produkty. Soczewica jest jednak idealnym zamiennikiem mięsa, gdyż jest bogata w białko, potas (reguluje ciśnienie krwi i wspomaga serce), kwas foliowy (ważny dla kobiet w ciąży i planujących ciążę). Żeby tego białka przyswoić(...)soczewica jak najbardziej. Dużą jej praktyczną zaletą jest szybkość gotowania i to, że nie ma konieczności namaczania wcześniej. Szybko, smacznie i zdrowo. Dzisiaj chcę Was zaprosić na pasztet-niepasztet z soczewicy. Jak zwał, tak zwał, ważne, że jest dobre :) Składniki: 400 g soczewicy (użyłam zielonej) 1 większa czerwona papryka 2 średnie cebule 4 średnie ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej
Codzienna kuchnia niecodziennabyć gołosłownym, wrzucam pierwszy wpis w ramach akcji PLANT IS FOOD . Oto przed Państwem obłędny pasztet z selera . Znalazłem go u Ani z dżemdżus , która zaś wypatrzyła go u Jelki z Kulinarnej pasji . Od razu wydał mi się świetną alternatywą do tych fasolowych . Recepturę nieco zmodyfikowałem, by pasztet był w pełni wegański - zamiast jajek użyłem siemienia(...)lnianego . Dodałem również suszone śliwki i kilka przypraw, które podkręciły jego smak jeszcze bardziej. Pasztet świetnie się kroi, jest smarowny i smakuje wprost wybornie. Nie zastanawiaj się dłużej nad jego przygotowaniem, daję Tobie moje słowo, że jest wart grzechu. Pasztet polecam również na nadchodzące Święta, na wielkanocny stół będzie jak znalazł! PS. Dzięki dziewczyny za przekazanie tego świetnego przepisu światu
Food Square