Dziś nie będę rozwodzić się o tym, jak jest zaoknami, chociaż uważam, że jedzenie może mocno zweryfikować nasze podejście do tego, co dzieje się na dworze ;) Dziś po prostu pasztet! Pasztet sezonowy i nie taki klasyczny, bo wegetariański, a może i nawet wegański. U podstawy biała fasola, a w smakach same polskie smaki jesieni, bo orzechy i gruszki z całym(...)naręczem aromatycznych ziół. Przygotowanie masy na ten pasztet zabiera może z 20min., a potem już tylko oczekiwanie, aż się wszystko wyzłoci w piekarniku. Świetna konsystencja, wytrawny smak przeplatany słodyczą gruszek i przysmażoną cebulką w objęciach majeranku, lubczyku i innych smakowitych ziółek i w końcu orzechów, które dodają całości ciekawej konsystencji i posmaku, który wspaniale komponuje się z gruszkami. Pieczony pasztet
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPasztet z cukinii to propozycja dla miłośników wszelkich pasztetów – osób niejedzących mięso, ale też dla miłośników mięsnej kuchni. Nie jestem wielką fanką pasztetów, ale ten naprawdę podbił moje serce. Choć nie ma w nim ani grama mięsa, smakuje tak, jakby to właśnie mięso było jego głównym składnikiem. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis Pasztet z cukinii Składniki: 1 kg cukinii(...)Całość dokładnie wymieszaj, a na końcu delikatnie dodaj pianę z białej i bardzo powoli wymieszaj. Keksówkę posmaruj delikatnie olejem, obsyp ją bułką tartą. Do formy przełóż masę, wyrównaj wierzch. Pasztet piecz ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu nie wyjmuj od razu pasztetu z piekarnika – zostaw go do przestygnięcia przy otwartych drzwiczkach. Smacznego SONY DSC Artykuł Pasztet
365 dni dookoła kuchniPasztety wegetariańskie to jedna z tych potraw, które można modyfikować na tysiące sposobów. Bazą mogą być warzywa, strączki czy kasze. A kluczem do sukcesu jest według mnie dobór przypraw, tak żeby nadać pasztetowi charakteru i wyrazistego smaku. Pasztet wegetariański jest świetnym dodatkiem nie tylko do kanapek. Ja często dodaję go w kawałkach do sałatki jako pożywny białkowy dodatek(...)prostu jako przekąskę ;) Pasztet wychodzi kremowy, wilgotny, łatwo się go kroi. Dzięki użyciu aromatycznych przypraw jego smak jest bardzo wyrazisty. Soczewica, która jest bazą tego pasztetu jest dobrym źródłem białka roślinnego, jednym z najlepiej przyswajalnych. Dostarcza także innych cennych składników odżywczych jak potas, magnez, żelazo czy witaminy z grupy B. Poza tym jest pyszna! Dlatego zachęcam do wypróbowania
HealthyCreationsSkładniki: mielone z drobiu 1/2 kg, smalec 2 łyżki, bułka odciśnięta z wody 2 sztuki, cebula 1 sztuka, pieprz grubo mielony 1 łyżeczka, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, cebula 2 sztuki, wątróbka z kurczaka 1 kg, smalec 1/2 kostki,jajka 5 sztuk, mięso z 1 kurczaka z rosołu, bułka tarta 1 szklanka, kasza manna 4 łyżki, orzechy włoskie 150 gram(...)mięso, wbić jajka, rosół 2-3 szklanki, gotowane i obrane z kości, chrząstek mięso z kurczaka, żurawinę blenderem zmiksować dokładnie. Do masy wsypać bułkę tartą, kasze manną, przyprawę do pasztetu i łyżką wymieszać dobrze. Forma silikonowa 20x12 cm, forma 25x15 cm z papierem do pieczenia, masę pasztetu przełożyć do form, parę razy stuknąć formami o blat stoły aby odpowietrzyć
W Mojej Kuchni LubięBardzo lubię wszelkiego rodzaju smarowidła do pieczywa. Choć, przyznam szczerze, ostatnio bardzo rzadko jadam pieczywo, ale moi domownicy jedzą kanapki i właśnie z myślą o nich zrobiłam ten pasztet. Jest bardzo smaczny, delikatny i kremowy. Składa się tylko z trzech składników, nie licząc przypraw i agaru, ale jest przepyszny. Spróbujecie? Składniki: – 1 tuszka kurczaka – 1 duża cebula(...)agarem do kurczaka i wszystko razem zblendować na gładką masę. Gotową masę przelać do foremki, najlepiej silikonowej, wystudzić i schować do lodówki na minimum 12 godzin. Smacznego * Gotowy pasztet możecie podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Przed użyciem rozmrażać w lodówce. Pasztet drobiowy (bez pieczenia) Pasztet drobiowy (bez pieczenia) Pasztet drobiowy (bez pieczenia) Pasztet drobiowy (bez pieczenia) Artykuł Pasztet drobiowy
Smaki ArmineCześć :D No zrobiłam niezły pasztet nie pojawiając się tu przez dwa tygodnie. Proszę o wybaczenie moich stałych czytelników :* Na moje usprawiedliwienie dodam tylko, że nie nad wszystkim można zapanować w 100%. Jak nie techniczne to życiowe sprawy. Powrót do pracy po urlopie był wiadomo troszkę ciężki. Potem życie, życie i życie w tempie takim, że przyznaję się do tego(...)chyba że czasami na mieście coś gotowego udało się wciągnąć :D Te sezony na przetwory i cudeńka jak zaczęły się wiosną tak chyba skończą się jesienią :D Dziś zrobiłam pasztet z cukinii. Robię go zawsze, kiedy na ogrodzie cukinia obrodzi tak, że nie wiadomo co zrobić z jej darami. Cukinia w słoikach, placki z cukinii, no i w końcu pasztet
Pieprzyć z Fantazjąkurczaka też można naszykować w tak soczystym wydaniu – wystarczy je nafaszerować czymś tłustym i dodatkowo w coś tłustego zawinąć. Wypróbujcie! Kurczak i bekon to znane połączenie. Ale kurczak i pasztet? Pasztet jest tłusty z założenia – szczególnie jego smarowne wersje, które są wilgotne i tłuste jednocześnie. Mocno doprawione pasztety dodadzą mięsu smaku, a tłuszcz zawarty w nich nie pozwoli wyschnąć pieczonej(...)płatów mięsa lekko solimy i pieprzymy z obu stron, odkładamy na bok. Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C z włączonym termoobiegiem – jeśli termoobiegu nie macie rozgrzejcie piekarnik do 190⁰C. Pasztet dokładnie mieszamy z lekko stłuczonym zielonym pieprzem z zalewy, suszone pomidory odsączamy z oliwy i kroimy wzdłuż na cienkie paseczki. Rozkładamy porcje pasztetu w szerszej części kotleta, na pasztet nakładamy
Karo in the KitchenDziś dzielę się z Wami przepisem na pasztet. Już nie mogłam znieść woreczków z mrożonym, gotowanym mięsem. Zebrałam ich kilka, bo rosół u mnie minimum raz w tygodniu i ciągle myślałam do czego je zużyć, ale ten wybór wydał mi się najrozsądniejszy. Samego mięsa miałam tak naprawdę 3kg, ale przypuszczam, że z takiej ilości mało kto robi, toteż zmieniłam(...)mieć zwartą konsystencję i bez problemu powinno dać się zbić w kulkę. Zakładamy koszyczek i uruchamiamy PULS na ok 1 minutę. Kruszonkę owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki. Pasztet: Do misy, w której robiliśmy kruszonkę przekładamy pokrojone w mniejsze kawałki cebulę, czosnek, słoninę oraz boczek. Nóż pozostaje bez zmian- do wyrabiania. Uruchamiamy PULS na ok 2 minuty
Kuchnia w czekoladzieOstatnio wrzuciłam przepis na pasztet z suszonymi grzybami , a ponieważ został on zjedzony bardzo szybko i wszystkim smakował, postanowiłam przygotować jeszcze jeden. Tym razem jednak chciałam bardziej zaszaleć. Bardzo często będąc w różnych delikatesach widywałam pasztety z galaretką i za każdym razem mówiłam sobie, że kiedyś taki zrobię. W końcu nadszedł ten czas: Moją inspiracją była suszona żurawina otrzymana(...)firmy Helio . Idąc tym tropem doszłam do wniosku, że mięsem idealnie pasującym do żurawiny jest kaczka. Zachęcam Was do wypróbowania tego pasztetu. Jest o wiele lepszy niż te sklepowe, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne 😉 Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową Składniki: kaczka o wadze około 1,5 – 2 kg 200 g wątróbki drobiowej 100 ml czerwonego
PatiGotujeSwego czasu na blogu pojawił się wpis na pasztet z jajkiem. Idąc tym tropem, na święta przygotowałam całkiem podobną wersję, tyle tylko że otuloną kruchym ciastem. Bałam się, że krojenie to będzie jedna wielka męka, ale przy plastrach na półmisek (chciałam takie centymetrowe) dość nie było takiego problemu. By pasztet miał charakter bardziej świąteczny, w masę mięsną włożyłam jajka gotowane(...)zastąpić, np. suszonymi pomidorami. Możliwości jest wiele! Składniki na kruche ciasto: 30 dag mąki 3 żółtka szczypta soli 15 dag masła 2 łyżki śmietany Składniki na pasztet: 750g gotowanego mięsa z kurczaka 2 gotowane marchewki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo: 4 duże jajka na twardo 1 mały słoiczek marynowanych
Kuchnia w czekoladzieczosnku 1 jajko olej do smażenia i wysmarowania foremki (3 ziarna) sól morska pieprz słodka czerwona papryka w proszku ziele angielskie liść laurowy Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 800g pasztetu. Przygotowanie. 1. Mięso z indyka: Wykonać bulion według przepisu. Pozostałe po bulionie mięso z indyka obrać z kości i usunąć tłuste oraz nieapetyczne fragmenty. 2. Warzywa: Ugotowane warzywa: por, marchewka(...)warzyw dodać 1 jajko oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dobrze wymieszać. W celu zagęszczenia lub rozrzedzenia masy można dodać oleju do smażenia lub tartej bułki. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadowala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania. Na wierzchu posypać słodką czerwoną papryką. 4. Pieczenie: Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową i piec 45 minut
Pij soki wyciskaneMiałam na taki pasztet ochotę więc zrobiłam :) Inny przepis na mój pasztet, lekki drobiowy tutaj :), a na pasztet roślinny tutaj :) Świetne, domowej roboty, pasztetowe dodatki na kanapki. Ważna wskazówka! Jeśli po ugotowaniu soczewicy nie odciśniecie jej dobrze z wody, a jajka w rozmiarze L dacie dwa - to pasztet będzie do smarowania, a nie do pokrojenia w plastry. Dlatego proponuję(...)nagrzać na 180 stopni C Pasztetową masę przełożyć do keksówki (moja miała wymiary 18x11 cm) i posypać ulubionymi przyprawami - ja tym razem nie posypałam Piec ok. 50 minut. Gdy pasztet przestygnie - włożyć go do lodówki i pokroić po bardzo dokładnym schłodzeniu (nawet po kilku godzinach trzymania w lodówce) Pasztet najlepiej kroić w plastry grubości ok. 1,5 cm Jeśli
Szczęśliwa kuchniafrancuski wiejski pasztet Nie bez przyczyny Francuzi uchodzą w dziedzinie wyrobów pasztetów za niezrównanych mistrzów. I tak prostota składników, oraz aromat ziołowych przypraw sprawiają, że zwykły pasztet zmienia się w małe dzieło kulinarnej sztuki. Ja ze swej strony, pozwoliłem sobie wzbogacić przepis jedynie o dodatek(...)jajko, dodajemy koniak i mieszamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostała słoninę kroimy na bardzo cienkie plastry i wykładamy nią f ormę w której będziemy piekli pasztet. Następnie słoninę posypujemy pokruszonym liściem laurowym, oraz szałwią i przekładamy mięsną masę do formy, ścisłe ją wypełniając. Na wierzch pasztetu
Miód i pieprzPasztet z wątróbki należy do klasyki kuchni francuskiej. Jest to smarowidło do pieczywa o intensywnym smaku i aksamitnej konsystencji. Pasztet serwuje się w temperaturze pokojowej, aby był miękki, aromatyczny i łatwy do rozsmarowania na pieczywie. Do pasztetu z wątróbki Francuzi podają lekko słodkie pieczywo (chałkę, brioszkę), grzanki lub bagietki. Doskonałym dodatkiem do tego pasztetu może być konfitura z porzeczek, powidła(...)śliwkowe lub chutnej z czerwonej cebuli ( przepis tuta j). Francuski pasztet z wątróbki podany na bagietce z dodatkiem konfitury porzeczkowej Składniki: 250 g wątróbki z drobiowej (do wyboru wątróbka z kaczki, indyka lub gęsi) 2 łyżki masła klarowanego 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku 50-70 ml koniaku sól do smaku Mieszanka
Codziennik Kuchennypasztetów warzywnych można dodawać przeróżne składniki. Ograniczają nas tylko smaki i upodobania. Są wspaniałą alternatywą dla wegetarian. Połączenie smaków jest naprawdę rewelacyjne. Połączyłam w dzisiejszym pasztecie kaszę jaglaną, ciecierzycę i cukinię . Dodatek suszonych pomidorów podkreślił jeszcze jego smak. Składniki: 400 g ciecierzycy ( ja dodałam gotową z zalewy ) szklanka suchej kaszy jaglanej 1 większa cukinia 3-4 duże cebule(...)miękkości. Ja użyłam już gotowej z zalewy. Do dużej miski wsypałam wystudzoną kaszę jaglaną i ciecierzycę. Oba składniki zblendowałam. Powstała gładka i jednolita masa- nasza baza pod pasztet. Na patelnię wlałam olej i podsmażyłam pokrojoną drobno cebulę. Dodałam do niej starty czosnek. Starłam na drobnej tarce marchewkę, pietruszkę i selera. Dodałam warzywa do cebuli i chwilę podsmażyłam. Z cukinii
potrawyregionalne