pasztet - 4085 przepisów (strona:32/273)

Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i ciecierzycy 23

Niezły pasztet, jak to mówią! A ten jest naprawdę całkiem niezły. Bez dodatku mięsa, z ciecierzycy i czerwonej soczewicy. Lekki, przyjemny i łagodny w smaku. Pysznie smakował na pajdce chleba jedynie z dodatkiem świeżej gałązki natki. Prosto i smacznie, czyli tak, jak lubię. Ten przysmak może posłużyć nam jako dodatek kanapkowy, jako propozycja na towarzyskie spotkanie, kolację lub zimną przekąskę(...)tych mniejszych, takich jak na zdjęciu. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec w tej temperaturze przez ok. 60 – 70 minut. W trakcie pieczenia można sprawdzać stan pasztetu za pomocą patyczka. Pasztet kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!   Artykuł Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i ciecierzycy pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Pasztet z mięs z rosołu - nasza domowa polityka zero waste 62

sposobów można przygotować jako dodatkowe danie. Czasem powstają z niego pierogi z mięsem, czasem tarta, innym razem paszteciki drożdżowe, które już na blogu znajdziecie. Inna możliwość to przygotowanie domowego pasztetu pieczonego.  Do jego zrobienia używam: - mięso z rosołu pozbawione kości - ewentualnie do 100g słoniny lub tłustego boczku, jeżeli mięsa są mało tłuste - seler, por, inne warzywa z rosołu(...)cebula świeża - 7 jajek (5 na twardo, 2 surowe) - sól, pieprz, cząber, gałka muszkatołowa  - ewentualnie pieprz w ziarnach  Pasztet powstaje po zmieleniu najlepiej dwukrotnym mięsa, boczku, warzyw oraz surowej cebuli. Podczas mielenia nie odlewam rosołowego płynu, który zawsze i w mięsie i warzywach pozostaje, on pozwala zachować przyjemną wilgotność i spójność gotowego wyrobu. Po mieleniu mieszam mięso

I tu będę miała takie te
Pasztet z królika 36

Święta Wielkanocne nie może zabraknąć oczywiście domowego pasztety. Naszym faworytem jest oczywiście ten z królika. Jest przepyszny! A na Waszych stołach zagości świeżo pieczony domowych pasztet z królika? Czas wykonania: 1 h 30 min – 2 h   Ilość porcji: 2 foremki (około 20 kawałków) Składniki: 1 kg tuszy z królika 360 g boczku 250 g wątróbki z królika lub drobiowej(...)maszynce. Do zmielonej masy wbić jajka, wlać ½ szklanki wywaru i całość starannie wyrobić. W razie potrzeby doprawić do smaku. Foremki grubo wysmarować smalcem i napełnić do 2/3 wysokości. Pasztet zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu, aż się zarumieni od góry, a boki będą odchodzić od formy. Letni pasztet wyjąć z foremek i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać

KuchniaWeDwoje.pl
Pasztet z fasoli z żurawiną 54

Pasztet z fasoli z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Smaczny na co dzień i od święta. Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Idealny dla entuzjastów bezmięsnych wypieków :). Moim wegańskim gościom bardzo zasmakował. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 puszki białej fasoli konserwowej 1200 gram 1 gruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki oleju(...)dodajemy mąkę ziemniaczaną i blendujemy całość na jednolitą i gładką masę. Na koniec dodajemy żurawinę i dokładnie mieszamy przy pomocy szpatułki. ( Polecam wcześniej lekko rozdrobnić żurawinę nożem, po upieczeniu pasztet będzie się lepiej kroił). gotową masę przekładamy do formy keksowej 30×11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy masę po całości. Na wierzch pasztetu wykładamy lekko dociskając

Blog kulinarny S9.PL
Pasztet orzechowy 55

Pasztet orzechowy to moje odkrycie tego roku! Ta pyszna zapiekanka orzechowa to danie, które idealnie sprawdzi się jako potrawa wigilijna. Pasztet orzechowy jest niezwykle smaczny, ale także bardzo pożywny, także nie można zjeść go zbyt dużo. Pasztet orzechowy to danie, które wspaniale wpisuje się w klimat Świąt. Intensywnie orzechowy i aromatyczny jest po prostu fantastyczny! Gorąco polecam! Pasztet orzechowy Składniki(...)orzeszków pinii 75g orzechów laskowych 50g orzechów nerkowca 100g bułki tartej 250ml bulionu/wywaru warzywnego 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz masło i oliwa do smażenia Pasztet orzechowy - przepis:  Na patelni rozgrzać oliwę i masło i przesmażyć na nich cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć przez około 10 minut aż cebula będzie miękka

Codzienne Gotowanie
Pasztet pieczony, drobiowo-wieprzowy 50

Lubicie pasztety? Dobry pasztet przygotowany w domu, z wiadomym składem to niezwykły rarytas. Dodatkowo można go wzbogacić o różne dodatki i z jednej bazy uzyskać różne smaki. Ten pasztet pieczony jest bez bułki i bez jajek. Łatwo daje się kroić, a równocześnie jest niezwykle kremowy i łatwo się rozsmarowuje. To co, spróbujecie? :) Składniki: 1,5 kg mięsa drobiowego (waga(...)budyniu. Na końcu zblendować całość, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Masę przełożyć do form wysmarowanych olejem, wierzch można posypać bułką tartą (nie obsypuję) lub poukładać dodatki aby później odróżnić pasztety. Zapiec w piekarniku w temperaturze 160 0 C przez 50-55 min (aż brzegi odejdą od ścianek foremek) - na blasze piekarnikowej, na której stały foremki miałam wlaną na dno wodę

Kocham..lubię..gotuję..
Tort kanapkowy 68

zrobienia. Następnym razem kiedy będę robić ten tort, zrobię o jedną warstwę niższy. Tu wyszło mi 6 warstw z samego pieczywa. Składniki: * chleb tostowy (30-36 kromek) * 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę) * kilka korniszonów * szynka ok. 20 dkg * krewetki koktajlowe 30 dkg * majonez * 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu Almette) * śmietana 18% * ogórki np. gruntowe * jajka 6 sztuk(...)duży, ponieważ zrobiłam blaty z 6 kromek i z 6 warstw.  Kromki chleba tostowego okroiłam ze skórek. Ułożyłam pierwszą warstwę pieczywa na desce i posmarowałam pastą zrobioną z pasztetu: * pasztet drobiowy * 6 korniszonów (miałam malutkie korniszony) * 1 łyżka majonezu  * 1 łyżka śmietany Pasztet rozdrobiłam widelcem, dodałam pokrojone drobno korniszony, majonez i śmietanę. Przykryłam drugą warstwą pieczywa i posmarowałam

Pieprzyć z Fantazją
SMACZNY PASZTET Z KURCZAKA + FILMIK 71

Pasztet z kurczaka jest pasztetem chudym i dietetycznym, mało w nim tłuszczów. Jest mimo to bardzo smaczny i delikatny. Polecam mój przepis.  SKŁADNIKI :  5 udek z kurczaka 30 dkg wątróbki 15 dkg pieczarek  jarzyna (kawałek selera, pietruszka,3 marchewki, por -mały, 1 cebula ) 1liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach sól, pieprz do smaku  1 łyżka jarzynki(...)PASZTETU :  3 łyżki manny  2 jajka  4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz do smaku po 1 łyżce 5 łyżek oleju

Kulinarne Fantazje Marioli
Tort kanapkowy 139

zrobienia. Następnym razem kiedy będę robić ten tort, zrobię o jedną warstwę niższy. Tu wyszło mi 6 warstw z samego pieczywa. Składniki: * chleb tostowy (30-36 kromek) * 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę) * kilka korniszonów * szynka ok. 20 dkg * krewetki koktajlowe 30 dkg * majonez * 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu Almette) * śmietana 18% * ogórki np. gruntowe * jajka 6 sztuk(...)duży, ponieważ zrobiłam blaty z 6 kromek i z 6 warstw.  Kromki chleba tostowego okroiłam ze skórek. Ułożyłam pierwszą warstwę pieczywa na desce i posmarowałam pastą zrobioną z pasztetu: * pasztet drobiowy * 6 korniszonów (miałam malutkie korniszony) * 1 łyżka majonezu  * 1 łyżka śmietany Pasztet rozdrobiłam widelcem, dodałam pokrojone drobno korniszony, majonez i śmietanę. Przykryłam drugą warstwą pieczywa i posmarowałam

Pieprzyć z Fantazją
Pasztet z królika 91

Święta Wielkanocne nie może zabraknąć oczywiście domowego pasztety. Naszym faworytem jest oczywiście ten z królika. Jest przepyszny! A na Waszych stołach zagości świeżo pieczony domowych pasztet z królika? Czas wykonania: 1 h 30 min – 2 h   Ilość porcji: 2 foremki (około 20 kawałków) Składniki: 1 kg tuszy(...)jajka, wlać ½ szklanki wywaru i całość starannie wyrobić. W razie potrzeby doprawić do smaku. Foremki grubo wysmarować smalcem i napełnić do 2/3 wysokości. Pasztet zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu, aż się zarumieni od góry, a boki będą odchodzić od formy. Letni pasztet wyjąć

KuchniaWeDwoje.pl
"Nasiona roślin strączkowych na talerzu 3." - podsumowanie akcji 107

trzecia edycja organizowanej przeze mnie akcji kulinarnej "Nasiona roślin strączkowych na talerzu". Wzięło w niej udział 13 blogerów, którzy zgłosili 21 swoich przepisów. Poniżej przedstawiam wszystkie, posegregowane na kategorie: pasztety, zupy, dania obiadowe oraz sałatki i przekąski. Bardzo dziękuję za udział w akcji 😊 Drodzy Goście bloga Weekendy w domu i ogrodzie, korzystajcie do woli z zaprezentowanych niżej przepisów i jedzcie(...)rośliny strączkowe, które zajmują ważne miejsce w nowej piramidzie żywienia. PASZTETY Pasztet z fasoli mung autorka:  Badylarka  | blog:  Weekendy w domu i ogrodzie Pasztet z czarnej soczewicy i jarzyn autorka:  Badylarka  | blog:  Weekendy w domu i ogrodzie Wykwintny pasztet ze śliwkami (jeszcze lepsza wersja!) autorka:  pozielonemu  | blog:  POZIELONEMU

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 94

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego stopnia, że w ciągu zaledwie trzech tygodni przygotowałam go dwukrotnie. Pierwszą porcję zapasteryzowałam i zostawiłam na nadchodzące Święta, drugą podzieliłam się z koleżanką. Dziś jednak postanowiłam przygotować nieco inną wersję konfitury ze świeżej żurawiny(...)zimę to gwarancja, że nie będziemy zmuszeni kupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami" Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów z poniższego przepisu świetnie pasuje też do... sernika z makiem. Takie połączenie podpowiedział mi szef kuchni w Restauracji i Hotelu Mansor, Grzegorz Sebastian, którego porady możecie przeczytać w poście Jak przygotować

Cztery Fajery
Pyszny pasztet z cukinii 374

moim przypadku, walka o udany pasztet z warzyw zakończyła się na początku totalną porażką. Pierwszy wypiek trafił do kosza. Ten drugi, z cukinii okazał się pysznym sukcesem. Smacznego. POTRZEBUJEMY 3 szklanki tartej cukinii 3 marchewki 3 cebule 1 łyżka startego imbiru 1,5 szklanki bułki tartej 200 gram sera żółtego 4 jajka pół szklanki oleju pół kostki masła sól, pieprz(...)pianę z białek i lekko mieszamy. Całą masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż się nasz pasztet zarumieni się z wierzchu. PORADY Pasztet wykładamy powoli z gorącego piekarnika. Najpierw otwieramy go. Po 5 minutach wysuwamy pasztet. I po kolejnych kilku minutach odstawiamy całość do ostygnięcia. Kroimy dopiero

Fleksitarianizm.pl

Proponowane wyszukiwania