pasztet - 3846 przepisów (strona:32/257)

Pasztet z ciecierzycy i żurawiną 33

Rozpoczęliśmy grudzień, a z tym wiążą się świąteczne przepisy. Nie może oczywiście zabraknąć świątecznego wegańskiego pasztetu. Pieczenie wegańskich pasztetów to jedna z moich ulubionych potraw, dlatego z pewnością ich nie zabraknie. Zapach świeżo upieczonego pasztetu zawsze roznosi się po całym mieszkaniu, zwłaszcza gdy dodam do niego aromatyczne przyprawy korzenne. Bardzo dobrą bazą do wszystkich wegańskich pasztetów są warzywa strączkowe, takie(...)ciecierzyca, soczewica, groch i fasola. Często też wykorzystuje się kasze, na przykład jaglaną. Warto taki pasztet uzupełnić warzywami. Należy również pamiętać o oleju oraz odpowiednich przyprawach.  A to jakie warzywa i przyprawy użyjemy, zależy już od naszej inwencji twórczej. Pasztet, który zaprezentuje Wam dzisiaj, idealnie wpisuje się w schemat świąteczny. Swoim  głębokim smakiem nawiązuje do tradycyjnej polskiej kuchni

www.veganchives.pl
Pasztet z ciecierzycy i żurawiną 72

Rozpoczęliśmy grudzień, a z tym wiążą się świąteczne przepisy. Nie może oczywiście zabraknąć świątecznego wegańskiego pasztetu. Pieczenie wegańskich pasztetów to jedna z moich ulubionych potraw, dlatego z pewnością ich nie zabraknie. Zapach świeżo upieczonego pasztetu zawsze roznosi się po całym mieszkaniu, zwłaszcza gdy dodam do niego aromatyczne przyprawy korzenne. Bardzo dobrą bazą do wszystkich wegańskich pasztetów są warzywa strączkowe, takie(...)ciecierzyca, soczewica, groch i fasola. Często też wykorzystuje się kasze, na przykład jaglaną. Warto taki pasztet uzupełnić warzywami. Należy również pamiętać o oleju oraz odpowiednich przyprawach.  A to jakie warzywa i przyprawy użyjemy, zależy już od naszej inwencji twórczej. Pasztet, który zaprezentuje Wam dzisiaj, idealnie wpisuje się w schemat świąteczny. Swoim  głębokim smakiem nawiązuje do tradycyjnej polskiej kuchni

Veganchives
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 71

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego stopnia, że w ciągu zaledwie trzech tygodni przygotowałam go dwukrotnie. Pierwszą porcję zapasteryzowałam i zostawiłam na nadchodzące Święta, drugą podzieliłam się z koleżanką. Dziś jednak postanowiłam przygotować nieco inną wersję konfitury ze świeżej żurawiny(...)zimę to gwarancja, że nie będziemy zmuszeni kupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami" Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów z poniższego przepisu świetnie pasuje też do... sernika z makiem. Takie połączenie podpowiedział mi szef kuchni w Restauracji i Hotelu Mansor, Grzegorz Sebastian, którego porady możecie przeczytać w poście Jak przygotować

Cztery Fajery
Pyszny pasztet z cukinii 339

moim przypadku, walka o udany pasztet z warzyw zakończyła się na początku totalną porażką. Pierwszy wypiek trafił do kosza. Ten drugi, z cukinii okazał się pysznym sukcesem. Smacznego. POTRZEBUJEMY 3 szklanki tartej cukinii 3 marchewki 3 cebule 1 łyżka startego imbiru 1,5 szklanki bułki tartej 200 gram sera żółtego 4 jajka pół szklanki oleju pół kostki masła sól, pieprz(...)pianę z białek i lekko mieszamy. Całą masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż się nasz pasztet zarumieni się z wierzchu. PORADY Pasztet wykładamy powoli z gorącego piekarnika. Najpierw otwieramy go. Po 5 minutach wysuwamy pasztet. I po kolejnych kilku minutach odstawiamy całość do ostygnięcia. Kroimy dopiero

Fleksitarianizm.pl
Wielkanocny pasztet z fasoli, gruszki i orzechów włoskich 90

wielkanocnym stole jak nakazuje tradycja nie może zabraknąć pasztetu. Pasztet spokojnie można zacząć przygotować wcześniej niż inne dania, gdyż potrzebuje czasu, by się ustabilizować. Wówczas lepiej się kroi i ma bogatszy smak. Przy całym bogactwie mięs i wędlin proponuję pasztet wegeteriański z fasoli z dodatkiem gruszki i orzechów włoskich. Delikatny w smaku, a kremowa konsystencję przełamują chrupiące orzechy. To zdrowy(...)dodać pieprzu foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą  masę fasolową układać w foremce uciskając łyżką, na koniec uderzać foremką o blat, by masa ściśle się ułożyła. Górę pasztetu można ozdobić plastrami obranej gruszki piec w 200`C 45 minut. Gdy pasztet jest zrumieniony, a brzegi odstają od brzegów foremki pasztet jest gotowy. Studzić w foremce. Najlepiej kroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet ” Tymiankowy prosiak „ 107

Pasztet „Tymiankowy prosiak” Pasztet , szczególnie ten pieczony , zawsze jest pyszny . Uwielbiam go ,szczególnie ze świeżym pieczywem ..mniam Tymiankowy prosiak , jest inspirowany , kanapką , którą jadłam w Belgii , były w niej ogromne kawałki pysznego , pieczonego pasztetu , obtoczonego w tymianku ..rewelacja . Odtworzyłam ze smaku , więc pewnie nie jest identyczny , ale mi smakuje dokładnie jak tamten , do tego świeża bagietka , sos tatarski(...)gotowania golonki , mieszamy na gładka masę . Formę , tak zwaną keksówkę ( lub inną ) , od środka smarujemy obficie i dokładnie smalcem , posypujemy pozostałym tymiankiem , zostawiając tylko do posypania po wierzchu pasztetu. Wykładamy do niej masę pasztetową , i posypujemy wierzch tymiankiem , lekko dociskając ,żeby się ułożył . Foremką , dość mocno uderzamy o blat ,żeby pozbyć się powietrza z mięsa . Zapiekamy w temperaturze

Ogrodnik w podróży
CHLEBEK PASZTETOWY (WEGAŃSKI, ŚWIĄTECZNY) 87

młodsze high need baby nie pozwala mi tu często zaglądać,  ale znalazłam chwilkę,  by umieścić ten przepis. Czuje się zobowiązana, aby to czynić. A raczej, smak tego pasztetu obliguje mnie do podzielenia się recepturą. Opracowałam bowiem przepis na idealny pasztet bożonarodzeniowy. Smakuje jak czar wigilijnej nocy, wygląda i pachnie ciepłą magią świąt. Jeśli chociaż jedna osoba z niego(...)święta będą lepsze i weselsze,  to było warto poświęcić wieczór na ten wpis. Niech to będzie prezent ode mnie dla wszystkich czytelników mojego bloga. Moja córka nazwała ten pasztet mięciutkim chlebusiem. Rzeczywiście,  ma trochę racji. Ziarna samopszy nadają chlebowo-miodowego smaku. Kapusta czyni ten pasztet iście świątecznym, a słonecznik tworzy idealną konsystencję. Pasztet się nie kruszy. Wyśmienicie smakuje

Jeść, by żyć w zdrowiu
Wegetariański pasztet musztardowo-grzybowy, w kruchym cieście 133

wyobrażam sobie Świąt bez dobrego pasztetu, a od kilku lat całą rodziną zajadamy się tylko wegetariańskimi wersjami tej potrawy. Pierwszy raz postanowiłam upiec pasztet w cieście. Początkowo obawiałam się, że ciasto nasiąknie i nie wyjdzie dobre, jednak chyba widać na zdjęciach, że wszystko się udało. Pasztet jest idealnie kremowy, a ciasto z każdej strony dopieczone i chrupiące. Pasztet z zielonej(...)jajko łyżka śmietany 12 % pół łyżeczki soli Mąkę siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę na pasztet. Soczewicę i kaszę gotujemy do miękkości (wg czasu podanego na opakowaniu). […] Artykuł Wegetariański pasztet musztardowo-grzybowy, w kruchym cieście pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 137

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego stopnia, że w ciągu zaledwie trzech tygodni przygotowałam go dwukrotnie. Pierwszą porcję zapasteryzowałam i zostawiłam na nadchodzące Święta, drugą podzieliłam się z koleżanką. Dziś jednak postanowiłam przygotować nieco inną wersję konfitury ze świeżej żurawiny(...)zimę to gwarancja, że nie będziemy zmuszeni kupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami" Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów z poniższego przepisu świetnie pasuje też do... sernika z makiem. Takie połączenie podpowiedział mi szef kuchni w Restauracji i Hotelu Mansor, Grzegorz Sebastian, którego porady możecie przeczytać w poście Jak przygotować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet z makreli 88

Zapraszam serdecznie na domowy pasztet rybny. Dodałam do niego startą dynię- mój ulubiony smak jesieni. Bardzo lubię dynię i staram się dodawać ją do różnych potraw. Do mojego pasztetu rybnego też trafiła i nadała mu delikatnego posmaku. Do krojenia gotowego pasztetu świetnie nadaje się nóż szefa kuchni Ambition. Moi drodzy- czeka na Was  zniżka 10% na produkty Ambition(...)Mięso makreli przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mielenia razem z cebulą, czosnkiem i koperkiem. Do zmielonej ryby dodajemy startą dynię, jajka, mannę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy masę na pasztet i przekładamy do dużej keksówki. Posypujemy ziarnami słonecznika. Pasztet rybny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godz 30 min w temperaturze 180 stopni. Gotowy pasztet kroimy ostrym nożem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pasztet z cukinii i czerwonej soczewicy 142

Pasztet jest doskonałym dodatkiem do ulubionego pieczywa a zawarta w nim soczewica dostarczy nam sporej dawki białka. Pasztet jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i bardzo długo pozostaje świeży. Składniki : – 40 dag czerwonej soczewicy, – 2 marchewki – 1 cukinia średniej wielkości, – 2 jajka, – sól, pieprz, – 1 cebula, – 2 ząbki czosnku, – 1/2 łyżeczki curry(...)wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej ręką , dopraw solą i pieprzem . Masę przełóż do foremki. Piecz około godziny.   Artykuł Pasztet z cukinii i czerwonej soczewicy pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i ciecierzycy 78

Niezły pasztet, jak to mówią! A ten jest naprawdę całkiem niezły. Bez dodatku mięsa, z ciecierzycy i czerwonej soczewicy. Lekki, przyjemny i łagodny w smaku. Pysznie smakował na pajdce chleba jedynie z dodatkiem świeżej gałązki natki. Prosto i smacznie, czyli tak, jak lubię. Ten przysmak może posłużyć nam jako dodatek kanapkowy, jako propozycja na towarzyskie spotkanie, kolację lub zimną przekąskę(...)tych mniejszych, takich jak na zdjęciu. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec w tej temperaturze przez ok. 60 – 70 minut. W trakcie pieczenia można sprawdzać stan pasztetu za pomocą patyczka. Pasztet kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!   Artykuł Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i ciecierzycy pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Pasztet drobiowy w słoiku. 127

Kochani, już wcześniej proponowałam Wam pasztet drobiowy , ale pieczony. Tym razem zachęcam do wypróbowania pasztetu gotowanego w słoiczkach. Bardzo fajnie rozsmarowuje się na chlebie. Jest pyszny i delikatny, dzięki dodatkowi śmietanki. Bez obaw możecie podać go dzieciom. Myślę,że im posmakuje:) Do zrobienia pasztetu wykorzystałam mięso drobiowe z rosołu. Składniki: 600 g. mięsa drobiowego z rosołu (zważyłam już obrane mięso(...)rosołu lub wody. Mięso, wątróbkę, cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę zmielić. Następnie zblendować. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko wymieszać. Następnie stopniowo wlewać śmietankę, cały czas mieszając. Gotowy pasztet przełożyć do słoiczków. Na dno garnka ułożyć ściereczkę, na to poustawiać słoiki i zalać zimną wodą do 3/4  wysokości słoików. Gotować godzinę od zagotowania się wody. Następnie wystudzić

Agusiowe smakołyki
Pasztet z jabłkową galaretką 112

roku to nasz hit jeśli chodzi o pasztety. Pasztet z kilku rodzajów mięs a zwieńczeniem smaku jest lekko kwaśna galaretka jabłkowa i jabłka podsmażone z tymiankiem.  Składniki:  Masa na pasztet: 500 g łopatki wieprzowej 350g mięsa wołowego na pieczeń 200 g surowego boczku 100 g wątróbki z indyka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kilka suszonych grzybów(...)zbyt sucha dolać trochę wywaru z mięsa. Przełożyć do formy keksówki 25*10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach góra-dół 1,5 godziny. Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie i ostudzić. Jabłko obrać i podzielić na 8 części. Podsmażyć z dwóch stron na maśle. Oprószyć lekko tymiankiem podlać sokiem jabłkowym i dusić aż jabłka będą

Ala piecze i gotuje
Pasztet domowy z królikiem 82

mnie już dzisiaj propozycja świąteczna. Pyszny, domowy pasztet idealnie wpasuje się w świąteczne menu. U mnie pasztet z królikiem, ale zamiast królika można użyć udek kurczaka, kaczki lub zrobić w całości pasztet wieprzowy.  Mięsa jest dużo więc warto część pasztetu przygotować w słoikach i mieć na dłużej. U mnie wyszła jedna keksówka pasztetu i 4 nieduże słoiczki(...)nakładamy do wyparzonych słoiczków dokładnie uciskając, by nie było pustych przestrzeni, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 60 minut. Przepis dostałam od cioci i bardzo jej za to dziękuję :)   Pasztet domowy   Składniki:   1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowego boczku (z tłuszczykiem) 1 królik/ 1 kaczka / 1 kurczak (można dać same udka, 4 sztuki) 300g wątróbki drobiowej

Smak mojej kuchni