pasztet - 4150 przepisów (strona:38/277)

PASZTET Z BROKUŁA I PORA 131

Pasztet warzywny sprawdza się idealnie jako dodatek do kanapek 🙂 Dzisiaj pomysł na zielony pasztet z brokuła i pora z dodatkiem pestek słonecznika. Próbowaliście kiedyś takiego pasztetu? Jeśli nie, zapraszam do spróbowania 🙂 Składniki: – 1 brokuł – 1 duży por – 1 łyżka masła klarowanego – 2 jajka – 3 łyżki mąki pszennej – Czytaj więcej → Artykuł PASZTET Z BROKUŁA

greengoodies
Pasztet z selera wegański 172

orzechy, olej, sos sojowy i przyprawy i zmiksować na gładką masę, doprawić solą i pieprzem Przełożyć masę do keksówki i piec przez 35-40 min. Studzić przez noc. Rano pasztet będzie już gotowy do jedzenia.               Przepis pochodzi z książki Jadłonomia - Marty Dymek Uważam, że skład pasztetu można zmieniać, np. dodać pokrojoną suszoną śliwkę(...)innym razem grzyby. Kto co lubi :) Jeśli nie potrzebujemy pasztetu na raz, to warto włożyć do małych słoiczków, pasteryzować ok. 20 min. Będzie na później :)  Bardzo apetycznie będzie prezentował się na świątecznym stole nie tylko jaroszy :) Moje uwagi: dodanie 100 ml oleju spowodowało, ze był on dość miękki. Będę na pewno piekła taki pasztet, a wtedy

Proste Potrawy
Świąteczny pasztet grzybowy 109

Dziś, czyli w niedzielę zabrałam się za świąteczne potrawy. Na pierwszy rzut poszedł pasztet, tym razem aromatyczny grzybowy. Poprzedni, czyli słonecznikowy z żurawiną stał sobie spokojnie w lodówce 2 tygodnie, dlatego też robię wcześniej i absolutnie nie mam zamiaru go mrozić. Mogę podpowiedzieć, po upieczeniu wystudzić i przechowywać w formie zawinięty w papier, ten który w którym się piekł, dlatego(...)zawsze zostawiam margines papieru, aby móc otulić wypieki. Składniki na 2 pasztety pieczone w formach o wymiarach 15x 30 cm: 700 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem) ugotowanej zgodnie z przepisem na opakowianiu 1-1,2 kg pieczarek 3-4 cebule 150 g mąki : u mnie była kasztanowa, ale tyko dlatego, że akurat miałam otwarte opakowanie, mąką może być dowolna

greenscarf
Pasztet z soczewicy z orzechami 143

Kolejny pasztet warzywny – pasztet z soczewicy z orzechami. Jest pasztet wegański i bezglutenowy, więc każdy będzie mógł go zjeść :) Idealny pasztet... The post Pasztet z soczewicy z orzechami appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Pasztet z gęsi 148

ulepione uszka i pierogi, kompot z suszu z naszego ogrodu... Uwielbiam to! Jeśli podobnie jak ja, macie pozytywnego fioła na własnoręcznym przygotowaniu świątecznych potraw, może skusicie się na upieczenie pasztetu z gęsiną? I choć gęsina bardziej się kojarzy z tradycją świętomarcińską, to warto sięgać po nią nie tylko w listopadzie. Gęsina to zdrowe i smaczne mięso. Świetnie smakuje gęś pieczona(...)jabłkami lub na kapuście, a żurek na gęsinie nie ma sobie równych. Ja postawiłam na pasztet - ta wersja domowej wędliny podbije podniebienia wszystkich biesiadników. A do tego żurawina lub ćwikła - będzie pysznie;) Składniki: 2 gęsie udka (ok 1kg) 200g wątróbki z gęsi 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2 cebule 1 marchew 1 pietruszka 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela

Obiad gotowy
Pasztet z pieczarek i soczewicy 108

Próbowaliście kiedykolwiek pasztetu z pieczarek i soczewicy? Jest naprawdę pyszny! Domowe pasztety są nie tylko pyszne, ale dużo zdrowsze niż te ze sklepu, które są nafaszerowane różnymi szkodliwymi substancjami. Upieczony pasztet może leżeć w lodówce przez kilka dni, także będziemy mieli pyszny dodatek do pieczywa na cały tydzień. Miłego kucharzenia :-)  Składniki: pieczarki 350 g, soczewica czerwona 1,5 szklanki(...)zioła oraz sól i pieprz do smaku. Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy masę do blaszki i pieczemy w 170-180 stopniach przez 1 h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia. Pasztet najlepiej się kroi na następny dzień. Świetnie smakuje z pieczywem i pomidorem lub z ogórkiem kiszonym. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Pasztet drobiowy z grzybami 138

Uwielbiam domowe wyroby, ponieważ "wiem co jem"! Pasztet ten smakuje rewelacyjnie - jest niezwykle aromatyczny, zwarty i doskonale się kroi. Idealny na zimno - jak i na gorąco, a u mnie często znika już po wyjęciu z piekarnika... Nieupieczona masa może również posłużyć jako farsz np. do pyz czy naleśników.  Zerknijcie też na inne moje pasztety - klik . Polecam! (2 średnie keksówki(...)pietruszka 3 liście laurowe   5 ziaren ziela angielskiego 500g wątróbki drobiowej 2 cebule 100 ml śmietany 18-36% 3 jajka 1 ugotowany ziemniak 1 opakowanie przyprawy do pasztetu "Przysmak Babci Czesławy" sól Ponadto: olej/smalec do podsmażenia cebuli    Kurczaka, grzyby i marchew z pietruszką włożyć do garnka z zimną wodą. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotować

Di gotuje
PASZTET Z UDEK KURCZAKA I PIECZAREK 162

Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na bardzo prosty pasztet z udek kurczaka z pieczarkami. Jest przy okazji dość tani i szybki w przygotowaniu, więc nie będziecie mieli wymówki, że brak Wam czasu. Już od dawna nie kupuję pasztetu w sklepie, bo zwyczajnie nie mam zaufania do jego składu. . Pracę rozkładam sobie na dwa dni. Zazwyczaj mięso duszę wieczorem(...)drugi dzień mielę, doprawiam i piekę. Na kolację mam już gotową całkiem sporą porcję pysznego, świeżutkiego pasztetu. PASZTET Z UDEK KURCZAKA I PIECZAREK /keksówka 28×9 wg Magdy 4 udka z kurczaka 250 g pieczarek 1 marchewka 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 czerstwa kajzerka 1 jajko 50 g masła gałka muszkatołowa, pieprz, sól Udka

Pieguskowa Kuchnia
Domowy pasztet. 139

dzisiaj dla Was propozycję pysznego i prostego w wykonaniu pasztetu. Moje dzieci go uwielbiają i często go robię w większej ilość, potem tylko dzielę na porcje i zamrażam. Kiedy mają ochotę na domowy pasztet to mam go pod ręką. Do pasztetu użyłam przypraw od firmy CYKORIA . Zapraszam do wypróbowania :) 2 kg karkówki 1 kg wątróbki z indyka 3 cebule(...)zbyt gęsta można dodać szklankę wywaru z gotowanego mięsa. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180/190 stopni około 60 minut aż na pasztecie powstanie ładna zarumieniona skórka. Pasztet odstawiamy do przestygnięcia. Jeśli będziecie go mrozić pokrójcie w dowolnej wielkości porcje, zawińcie w folię lub możecie mrozić w pudełkach. Życzę smacznego :) Asia

Sama słodycz i szczypta chili
Pasztet z soczewicy zielonej 100

Pasztet ten jest piękny w swej prostocie – ma dwa bardzo zdrowe i sycące roślinne składniki – a jest niesamowicie smaczny! Jego smak doceniają również inni (wszystkożerni ) członkowie naszej rodziny, którzy po skosztowaniu go u nas, sami pieką go sobie w domu. Przepis ten pochodzi od Jadłonomii i wszystkim go polecam Składniki: 2 cebule 3 listki laurowe 2 owoce jałowca(...)czarny pieprz do smaku 10 suszonych śliwek (opcjonalnie) Wykonanie: Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Ja zwykle gotuję je rano “w czasie śniadania”, a po ich przestygnięciu robię pasztet. U mnie taki system dobrze się sprawdza Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na oleju z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i owoców jałowca aż cebula się zeszkli

Lamarida.pl
Pasztet warzywny 143

Bardzo smaczna alternatywa dla pasztetu mięsnego. Pasztet na bazie warzyw korzeniowych, czerwonej fasoli i odrobiny pieczonej dyni. Dynia nie jest konieczna, ja użyłam jej wyłącznie do nadania koloru. Do tego ulubione przyprawy i mamy gotowy pomysł na śniadania lub kolacje. Pasztet warzywny jest znakomity na zimno z dodatkiem ostrej musztardy, chrzanu lub domowego keczupu . 4 duże marchewki 1 pietruszka(...)podsmażoną cebulę z czosnkiem, ugotowane warzywa i fasolę) oraz żółtka włożyć do wysokiego naczynia i zblendować. Można dodać pieczonej dyni (ja użyłam mrożonej) i blendować na jednolitą masę. Jeśli pasztet jest zbyt rzadki dodać bułki tartej albo kaszy manny. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami. Piec ok. półtorej godziny w 180 stopniach, po upieczeniu wystudzić. * Pasztet

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Wielkanocne menu – 10 najciekawszych przepisów 7320

gustu Babka wielkanocna – galaretka Nie wiem czy mi się uda ale bardzo chciałabym też spróbować tej wielkanocnej tarty z jajkami – prawda że piękna? Wielkanocna tarta z jajkami Pasztet to u mnie też tradycja ale takiego nie próbowałam – pasztet z jajek Pasztet z jajek Żurek wielkanocny – niby wsędzie taki sam a jednak każdy robi inaczej więc może

Mama z miasta
Pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami 116

Jeśli ograniczasz mięso, ale chcesz mieć dobry pasztet do postawienia na świątecznym stole, to polecam pasztet z fasoli. Jeśli smakowały Ci paszteciki z marchewki ( zobacz przepis ) albo z soczewicy ( klik ), to fasolę też pokochasz. Pasztet fasolowy ma piękny pomarańczowy kolor (dzięki marchewce i batatowi) i smakuje śródziemnomorskimi pomidorami.   Składniki: 200 g ugotowanej białej fasoli Jaś 100 g pieczonych batatów(...)papryki, kuminu, pieprzu po pół łyżeczki utartej skórki z limonki, suszonego tymianku i rozmarynu pół słoika suszonych pomidorów i cała zalewa z tego słoika czarnuszka do dekoracji Jak przygotować pasztet z fasoli?   Marchew i batata kroimy na kawałki. Cebulę podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki oprócz suszonych pomidorów miksujemy na gładka masę. Mieszamy razem z drobno pokrojonymi pomidorami i całą

Ugotowane pozamiatane
Najlepsze pieczone pasztety wegetariańskie 145

dzisiaj dla Ciebie trzy pyszne wegetariańskie propozycje na pieczony pasztet\klops wegetariański. Idealne na Wiosenny obiad, na stół Wielkanocny, jako przekąska do pracy. Zapraszam na wpis! Kolejność jak na zdjęciu. Pasztet jajeczny z brokułem Idealny z sosem jogurtowym, chrzanowym, można zabrać do pracy. Składniki: 8 jaj ugotowanych na twardo 200 g różyczek brokuła 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju(...)łatwiej przy wyjmowaniu) posmarować masłem lub olejem, nałożyć masę. Jeżeli użyjemy metalowej, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, termoobieg, ok 50 minut, aż góra będzie złocista. Pasztet odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać na zimno np. z sosem chrzanowym, tatarskim, majonezem, lub jak u mnie z jogurtem ze szczypiorkiem i rzodkiewką. P.S. Zamiast brokuła możesz użyć innych zielonych

Mój pomysł na
Cudowny domowy pasztet 164

Przepis idealny. Pasztet wyśmienity. Robię go od wielu lat i 2 przygotowane keksówki znikają w mgnieniu oka. Wiem, co jem, wiem czym karmię swoją rodzinę. Pasztet można zrobić z szybki, schabu, karkówki, mięsa drobiowego. Tak na prawdę sami decydujemy jakie mięso się w nim znajdzie. Ważne by nie było go więcej niż 2 kg (łącznie – połączonych mięs(...)kolejno na sito. Mielę 2 razy w maszynce do mielenia. Do masy dodaję jajka i przyprawy. Mieszam. Przekładam do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Na wierzch pasztety posypuję bułkę tartą- żeby wierzch się nie przypalił. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Należy pilnować pasztetu, bo może się okazać że powinien siedzieć krócej. Obserwujmy czy się nie rumieni

MojaQchnia.pl