pasztet - 4225 przepisów (strona:37/282)

Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną 44

Moja rodzina uwielbia pasztety, mam więc dla nich następną propozycję, a mianowicie pasztet mieszany wieprzowo-drobiowy z suszoną żurawiną. Tak wszystkim posmakował, że ledwo zdążyłam połowę zapakować i zamrozić na święta. Potrawy, które można zamrażać, robię wcześniej i potem mam więcej czasu przed świętami. Zamroziłam już pasztet Gerwazy, pasztet drobiowy z suszonymi grzybami, bigos i keks. Składniki na 3 foremki(...)pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. ? Na koniec wymieszać z suszoną żurawiną i rozłożyć do aluminiowych, jednorazowych foremek, uprzednio wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie bułką tartą. Wyszły mi 3 pasztety. ? Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut

To co kocham
Pasztet z królika 47

Kuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy i wiórzasty lecz wilgotny, smaku dodają mu zioła(...)odpowiada za konsystencję. Praktycznie robi się sam, bo w kuchni powoli gotuje się królik, a następnego dnia mieli się wystudzone składniki, miesza z jajkami i bułką, i piecze. Mój pasztet zawsze zbiera dużo  komplementów od każdego, kto go skosztuje. Mam nadzieję, że tak samo będzie w tym roku, bo upiekłam wcześniej i zamroziłam, nie było więc oficjalnej degustacji. Składniki

To co kocham
Pasztet warzywny z pomidorową salsą – dieta dr Dąbrowskiej 53

Pasztety można zrobić z różnych składników, nie tylko z mięsa. Ostatnio popularne są pasztety warzywne. Pasztet warzywny na diecie dr Dąbrowskiej jest tylko z samych dozwolonych warzyw i przypraw. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pomidorowa salsa trochę zaostrza jego neutralny smak. Składniki: – 1/2 małej kapusty białej – 3 marchewki – 1 por – 3 cebule(...)dużo wody. – Warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. – Połowę surowego kalafiora zetrzeć na tarce i dodać do warzyw. – Wymieszać z przyprawami, doprawić solą, pieprzem. – Pasztet przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 2 godziny w 180 st.C. Salsa pomidorowa – Pomidory pokroić w drobną kostkę. – Wycisnąć ząbek czosnku, dodać sól, pieprz

To co kocham
Pasztet z dyni i ciecierzycy 62

Share Pinterest Print Pasztet z dyni i ciecierzycy z dodatkiem ziaren słonecznika to pyszny wegetariański zamiennik mięsnych pasztetów. Idealny na śniadanie w towarzystwie świeżego pieczywa. Aromatyczny, kremowy, wspaniały zarówno na ciepło jak i na zimno. Zapraszam na jesienny pasztet z dyni i ciecierzycy Składniki: 3 szklanki purée z dyni 2 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1/2 szklanki ziaren słonecznika(...)wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 – 50 minut. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej → Pasta z ciecierzycy, pieczonej dyni i słonecznika → Pasta z cukinii, suszonych pomidorów i słonecznika → Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką → Hummus Artykuł Pasztet z dyni

Oryginalny smak
Pasztet z czerwoną soczewicą i warzywami 48

razem coś dla wszystkich miłośników kuchni bezmięsnej – pasztet z czerwoną soczewicą i warzywami. Ale oczywiście każdy może go spróbować! Jest pyszny, aromatyczny, sycący. W sam raz dla małych i dużych. Upieczecie go raz i macie fajny posiłek w lodówce na kilka dni. Myślę, że warto! Ja uwielbiam takie warzywne rozwiązania i bardzo często piekę podobne pyszności. Serdecznie zapraszam(...)miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Jeśli chcesz to możesz wszystko zblendować ale nie jest to konieczne. Gotową masę przełóż do keksówki natłuszczonej masłem i oprószonej kaszą manną. Pasztet piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 50 minut. Smacznego! JEDEN KAWAŁEK TO: około 125kcal Białko: 6,5g Węglowodany: 18,8g Tłuszcz: 3,2g Błonnik pokarmowy

Natka Pietruszki
Pasztet z selera, kaszy jaglanej i marchewki 84

razem mam dla Was kolejny, rewelacyjny przepis prosto z kuchni mojej drugiej Mamy, tzn. teściowej Pasztet z selera, kaszy jaglanej i marchewki to propozycja, która z powodzeniem może zagościć w naszych domach przy okazji różnych świąt, ale także na co dzień. Aromatyczny, warzywny, z kaszą jaglaną o działaniu zasadotwórczym – nic dodać, nic ująć! Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu(...)natkę pietruszki. Całość blendujemy na gładką masę. Na koniec formę keksową smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną (1 łyżka). Przekładamy masę do formy. Na wierzchu posypujemy pozostałą kaszą manną. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, funkcja góra-dół, przez około 60 minut. Smacznego! JEDNA PORCJA PASZTETU TO: około 115kcal Białko: 3,4g Węglowodany: 15,1g Tłuszcz

Natka Pietruszki
Pasztet z soczewicy z żurawiną 76

święta wolicie jeść mięsne czy wegetariańskie potrawy? Ja uwielbiam warzywne pasztety, zwłaszcza te z soczewicy – tym razem skorzystałam z mieszanki @yummity_eu, która nadaje pasztetowi super indyjskiego smaku i przyspiesza przygotowanie, a konfitura żurawinowa na wierzchu cudownie przełamuje smaki – lubicie wegetariańskie pasztety? Pasztet  … Artykuł Pasztet z soczewicy z żurawiną pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Pasztet warzywny z soczewicą 96

obleciał i mnie, i dzieci, bo znany jest nam z planowania weekendów i różnych dziwnych wycieczek, na które niekoniecznie wszyscy reagujemy tak entuzjastycznie jak on. A on mówi: robimy pasztet warzywny.  Ogarnął nas śmiech, śmiał się nawet Franek. Ale on to bardziej przez łzy i ze słowami: ja na pewno nie będę tego jadł! A mąż zabrał(...)wycieczkę, owszem, w jego czasy szkoły średniej i zaczął wspominać jak to w domu klecił różne pasztety warzywne za starych czasów, kiedy blisko mu było do punkowej subkultury. O jak to ładnie napisałam :)  Jak na drugi pasztet w wersji wegetariańskiej (pasztet z czarnej fasoli TUTAJ ) muszę przyznać, że wyszedł super. Ale nie mam za bardzo porównania :) Najważniejsze, że był

bistro mama
Wigilijny pasztet z suszonych grzybów 125

suszonych grzybów. Mocny i wyrazisty, a jednocześnie rozlewający po wnętrzu moc przemiłych skojarzeń i odczuć :) Dlatego dziś na blacie słonecznej kuchni paruje foremka wypełniona po brzegi ciemną, grzybową dobrocią. Pasztet z suszonych grzybów i fasoli to idealna propozycja dla wszystkich wegetarian ale i mięsożerców. Pyszny, łatwy do przygotowania i niecodzienny zachwyci wszystkich gości. W podstawie aromatyczne suszone grzyby zebrane(...)roku zajmuje na balkonie honorowe miejsce. Całości dopełniają suszone zioła i ciepły akcent gałki muszkatołowej, który wynosi wszystkie smaki na wyższy poziom. Kiedy pierwszy raz natknęłam się na ten pasztet u Karola Okrasy, wiedziałam, że będzie pysznie! Podczas pieczenia zapach tych leśnych skarbów unosi się w całym domu. Wspaniale smakuje z odrobiną chrzanu lub sosem żurawinowym i na pewno świetnie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pasztet grzybowy z kaszą jaglaną 81

każdej kolejnej porcji znajduję zastosowanie z cięższym sercem (niechybnie i ku mojej rozpaczy się skończą), to dla tego jednego dania warto było poświęcić każdy z ostatnich, cennych grzybków: pasztet. Cudowny, delikatnie wilgotny, o głębokim smaku, pełen aromatycznych przypraw i z delikatną orzechową nutą. Pasztet bezmięsny, wzbogacony o odżywczą kaszę jaglaną, pełen słodkawych od smażenia warzyw i pieczarek. Tak pyszny(...)doprawić pieprzem lub większą ilością ziół. Formę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać np. otrębami. Do formy przełożyć masę, dokładnie ubić i wyrównać powierzchnię. Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 o C, piec około 60 – 70 minut. Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Kroić dopiero po wystudzeniu, przechowywać w lodówce. Świetnie

Even Better Food
Pasztet z selera z pieczarkami 133

Przepis na pasztet z selera dostałam od bratowej. Przyznam szczerze, że podeszłam do niego jakoś bez przekonania. Ale jakie było moje zdziwienie gdy spróbowałam tego pasztetu. Ten pasztet to moja modyfikacja bo dodałam pieczarki i to był dobry wybór. Jako, że chciałam iść na łatwiznę seler starłam po prostu na tarce ( w przepisie trzeba było użyć maszynki do mięsa ). Jeśli(...)robiliście jeszcze tego pasztetu to polecam i zapewniam Was, że zjedzą go nawet mięsożercy. Zapraszam do lektury i do pieczenia a jak już upieczecie to podzielcie się opinią i wyślijcie fotki. Pasztet z selera z pieczarkami

Ewa w kuchni
Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką 111

Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką to była dla mnie nowość. Często jadłam z soczewicy kotlety, ale w formie pasztetu nigdy. W smaku jest przepyszny, nie rozpada się i wiadomo, najlepiej smakuje na zimno :) Zobaczcie przepis. Inspirowałam się przepisem z bloga Lawendowy Dom.   Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką Składniki 200 g zielonej ... Czytaj dalej Pasztet z zielonej soczewicy(...)marchewką Artykuł Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Pasztet w żurawinowo - malinowej galarecie 125

Domowy, mięsny, otulony słodką galaretą na bazie półsłodkiego wina, słodkich malin i żurawiny pasztet to świetny pomysł na świąteczną przekąskę. Składniki: Pasztet 500g udka z kurczaka bez kości 500g karkówki bez kości 200g wołowiny 300g wątróbki drobiowej 9 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 2 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 jajka 1 szklanka mleka 1 kajzerka(...)połączyć ze składnikami galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia. 6. Do keksówki o wymiarach 9,5-10 x 28 cm (szersza od keksówki, w której był pieczony pasztet) wyłożonej folią spożywczą wlać 1/3 tężejącej galaretki i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na stężonej galaretce ułożyć pasztet i zalać pozostałą ilością galaretki do całkowitego przykrycia

Szalona Kuchnia Eweliny
Domowy Pasztet Wielkanocny z Jajkiem (Wieprzowo-Wołowy) 298

Domowy pasztet to idealna przystawka i dodatek na odświętny stół. Ta klasyczna przekąska idealnie sprawdzi się niemal na każdą okazję, ale szczególnie w okresie świątecznym warto przygotować go samodzielnie w naszych domach. Dodatek jajka powoduje, że pasztet nabiera Wielkanocnego charakteru i pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Domowy Pasztet Wielkanocny z Jajkiem (Wieprzowo-Wołowy) - Składniki: 1,2 kg mięsa wieprzowego(...)kilka ziarenek pieprzu (ok. 12) 2-3 łyżeczki soli 3 łyżeczki mielonego pieprzu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej  6-8 małych jajek  Domowy Pasztet Wielkanocny z Jajkiem (Wieprzowo-Wołowy) - Sposób przygotowania: Mięso kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą do pokrycia mięsa. Dodajemy obrane warzywa, cebule w całości, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania