pasztet - 4176 przepisów (strona:36/279)

Weekendowy wypad na RODOS z domowym pasztetem w tle 138

sprzątała bo i tak nasze stado brudu naniesie milion razy kręcąc się między dworem a domem... Zajeżdżamy pod wieczór, a tu wysprzątane, a na kuchni gar ugotowanego na pasztet mięsa... Zanim kolacja, zanim dzieci wyprawione spać - godzina 22.30. Mama: "Idźcie sobie dzieci na telewizję, a ja tu zrobię pasztet... No tak. Przecież to pestka - skręcić trzy razy 10 litrowy(...)dopuścić. Nie dziwne. Jak zobaczyliśmy jak śmiga tą maszynką to nas wcięło i zrozumieliśmy czemu nie chciała naszej pomocy. Ech to nasze pokolenie internetu, światłowodów i "fejsa" - nawet skręcić pasztetu bez prądu nie potrafi. Pasztet piekł się do 2.30 w nocy. Panowie skaleczeni piwkiem padli, a my z Mamą siedziałyśmy i gadałyśmy pilnując wytrwale najlepszego na świecie pasztetu. Jak wspominałam

Kuchnia po mojemu
Pasztet z soczewicy z kurkami i z suszonymi pomidorami 151

Cześć :) Dzisiaj mam dla Was przepis na dwa pasztety, o który tak prosiliście na facebooku i instagramie. Przepis na pasztet z soczewicy jest już na blogu, tylko teraz dodałam do niego kurki i suszone pomidory. Dzięki dodatkowym składnikom, mam dwa smakowe pasztety.  W przepisie wykorzystałam  drewnianą formę do pieczenia , która idealnie nadaje się na wypieki pasztetów czy też(...)pieczywa. 'pasztet z soczewicy z kurkami i z suszonymi pomidorami' Składniki (na dwa pasztety): - 1 szklanka czerwonej soczewicy, - 3 średniej wielkości marchewki, - 1 duża pietruszka lub 2 mniejsze - 1 duża cebula, - 3 jajka - 2-3 ząbki czosnku, - 1 łyżeczka zmielonego kminku, - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - sól, pieprz, - ulubione przyprawy: np. słodka i ostra papryka, pieprz cayenne - olej * w wersji

CookYourself
Zimowe inspiracje kanapkowe, Kelnerka 191

bazylię, rzeżuchę),  majonez wegański , plaster wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy 2. Pasta z pieczonego czosnku 3. Humus 4. Humus z kuminem 5. Guacamole 6. Pasta z żółtego grochu 7. Pasztet sojowy (niepieczony) 8.  Pesto, np.  pietruszkowe , bazyliowe(...)jarmużowe 9.  Pasta słonecznikowo-oliwkowa   10. Pasta z białej fasoli 11.  Smarowidło z czerwonej fasoli   12. Pasztet sojowy (pieczony) Wegańskie pasty na słodko (dodaję do nich miód, plasterki banana, jabłka, domowy dżem): 13. Domowe  masło orzechowe 14. Domowa  tahina - pasta sezamowa Wegetariańskie: 1.  Twarożek ryżowy 2.  Pasta twarogowo-jajeczna z suszoną miętą

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasztet drobiowy 667

Kupując pasztet w puszce, lub nawet pięknym pękatym słoiczku z ozdobną etykietką, nie mamy pewności jakie tajemnice skrywa jego zawartość. Dokładnie wczytując się w opis na opakowaniu producent w dość zawoalowany sposób mówi, że w środku możemy znaleźć mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe, oddzielone mechanicznie, oraz stabilizatory, regulatory, spulchniacze i wiele innych sztucznych substancji chemicznych, o których wiemy tylko tyle(...)koniecznie są zdrowe. Jednak co zrobić gdy przychodzi nam ochota na pasztet? Czasem potrafi się taka przyczepić, dręczy, męczy, a my wiemy, że niezaspokojona nie odejdzie.  Ja w takich chwilach gotuję rosół. Tak, rosół:)! Taki, który wolno pyrka na wolnym ogniu przez cały wieczór, który potrafi wyleczyć przeziębienie i ogrzać zmarzlucha po zimowym spacerze. Taki rosół koniecznie musi być

Zapiski Młodej Żony
Pasztet z cukinii 146

Trochę inna propozycja na cukinię.  Weronika , na której blogu przepis znalazłam, nazwała tę potrawę pasztetem - i niech tak zostanie. Pasztet jest dosyć ostry, dodałam do niego boczek, ale w oryginalnej wersji go nie ma, więc można go pominąć. Z tych proporcji wychodzi spora porcja Muszę przyznać , że najbardziej smakował mi ten cukiniowy pasztet drugiego dnia, odsmażony(...)dodatkowej porcji  tartej bułki  -  masa powinna być zwięzła Białka ubić na sztywną piane. Masę wymieszać z ubitymi białkami, delikatnie przełożyć do wyłożonej cukinią foremki.  Powierzchnię pasztetu wyrównać. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180st C  i piec  do zrumienienia - ok 1 h 15 min. Pasztet jest gotowy gdy boki delikatnie odchodzą od foremki Studzić

Stare Gary
Pasztet z dzika 150

jest doskonałe, zawiera mało tłuszczu i posiada niesamowite walory smakowe. Dzięki dobrym duszyczkom weszłam w  posiadanie świeżego mięsa z dzika i jak co roku, postanowiłam zrobić z niego pasztet.  Czasami jak mam mniej mięsa robię pasztet mieszany, z dodatkiem wieprzowiny. Tym razem mogłam zaszaleć i pasztet jest w stu procentach dziczy. I rewelacyjny. Pasztet z dzika Proporcje(...)Osobiście blenduję mięso i warzywa małymi porcjami w blenderze. Jeśli użyjecie maszynki do mielenia wszystko musicie przez nią przepuścić dwa razy, żeby pasztet miał dobrą konsystencję. Gdy wszystkie składniki będą już zmielone wkładamy je do dużej miski, dodajemy jajka i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremek, na wierzchu układamy plasterki

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z pieczarkami 158

Pasztet bez tłuszczu z dodatkowym smakiem grzybowym.    Składniki -1 kg łopatki -1/2 kg wątróbki drobiowej -25 dkg pieczarek -3 jajka -2 czerstwe bułki -1 marchew -2 cebule -2 duże ząbki czosnku -garść suszonych grzybów -pieprz ziołowy i naturalny -warzywko, przyprawa do mięs -liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty    Do garnka z wodą dodajemy liście laurowe(...)bułkę mielimy .    Dodajemy jajka, przyprawiamy pieprzem naturalnym i ziołowym oraz warzywkiem i dokładnie wyrabiamy.    Foremkę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Na dno wykładamy część pasztetu i układamy obrane pieczarki,  mocno wciskając je w pasztet.    Przykrywamy pasztetem do wypełnienia foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 40 minut

Maminek kulinarny
Pasztet jajeczno - pieczarkowy 372

Pasztet w wersji bezmięsnej.  Delikatny, kremowy i pyszny.  Idealny na ciepło i na zimno.  Zachwyci nawet smakoszy mięsa. Spróbujcie sami! Składniki : 10 jaj ugotowanych na twardo; 2 surowe jaja; 400 g pieczarek; Duża cebula; 1/2 puszki groszku konserwowego; Pęczek szczypiorku; 100 g żółtego sera; 4 płaskie łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)około 60 minut (grzałka górna i dolna). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Dokładnie odmierzyć ilość majonezu i śmietany, aby masa nie była zbyt rzadka, czego skutkiem może być rozwalanie się pasztetu podczas krojenia; Blachę bardzo dokładnie wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, nawet jeśli jej wnętrze jest z powłoki nieprzywieralnej. Zapobiegnie to przywarciu pasztetu do keksówki i ułatwi jego wyjęcie. Pasztet

Gospodyni Miejska
PASZTET PIECZONY Z CUKINII 20

Pasztet pieczony z cukinii i marchewki to zdrowa, smaczna i wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych. Jest lekki, pełen witamin i minerałów, a jednocześnie sycący. Dzięki kombinacji cukinii i marchewki, pasztet ten zyskuje wyjątkowy smak i kolor, a jego konsystencja jest delikatna i kremowa. Pasztet  … The post PASZTET PIECZONY Z CUKINII appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Co zrobić z jedzeniem po świętach? Można je przerobić na pyszny obiad lub kolację! 24

lodówce zalegające mięsa, warzywa, sery i wędliny po świętach na które nie możecie już patrzeć? Żaden problem, przeróbcie je na smakowite pierogi, zapiekankę, zupę, krokiety, pizze albo pasztet. Takie danie na pewno cała rodzinka zje ze smakiem i nawet nie zauważą, że zostało ono zrobione z poświątecznych resztek. Zapraszam po przepisy!     Poświąteczna zapiekanka czyli sposób na przetworzenie resztek(...)wyborne pierogi. Te domowe pierogi są naprawdę pyszne. Świetnie przyprawiony farsz, z niebanalnymi dodatkami oraz delikatne i leciutkie ciasto, to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Danie palce lizać!   Domowy pasztet pieczony Przepis tutaj (KLIK) Innym sposobem na wykorzystanie poświątecznych resztek jest zrobienie pasztetu. Pyszny domowy pasztet możemy wykonać od podstaw z surowego mięsa lub z resztek mięs, które zostały

Blog z Apetytem
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną 33

Moja rodzina uwielbia pasztety, mam więc dla nich następną propozycję, a mianowicie pasztet mieszany wieprzowo-drobiowy z suszoną żurawiną. Tak wszystkim posmakował, że ledwo zdążyłam połowę zapakować i zamrozić na święta. Potrawy, które można zamrażać, robię wcześniej i potem mam więcej czasu przed świętami. Zamroziłam już pasztet Gerwazy, pasztet drobiowy z suszonymi grzybami, bigos i keks. Składniki na 3 foremki(...)pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. ? Na koniec wymieszać z suszoną żurawiną i rozłożyć do aluminiowych, jednorazowych foremek, uprzednio wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie bułką tartą. Wyszły mi 3 pasztety. ? Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut

To co kocham
Pasztet z królika 36

Kuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy i wiórzasty lecz wilgotny, smaku dodają mu zioła(...)odpowiada za konsystencję. Praktycznie robi się sam, bo w kuchni powoli gotuje się królik, a następnego dnia mieli się wystudzone składniki, miesza z jajkami i bułką, i piecze. Mój pasztet zawsze zbiera dużo  komplementów od każdego, kto go skosztuje. Mam nadzieję, że tak samo będzie w tym roku, bo upiekłam wcześniej i zamroziłam, nie było więc oficjalnej degustacji. Składniki

To co kocham
Pasztet warzywny z pomidorową salsą – dieta dr Dąbrowskiej 38

Pasztety można zrobić z różnych składników, nie tylko z mięsa. Ostatnio popularne są pasztety warzywne. Pasztet warzywny na diecie dr Dąbrowskiej jest tylko z samych dozwolonych warzyw i przypraw. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pomidorowa salsa trochę zaostrza jego neutralny smak. Składniki: – 1/2 małej kapusty białej – 3 marchewki – 1 por – 3 cebule(...)dużo wody. – Warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. – Połowę surowego kalafiora zetrzeć na tarce i dodać do warzyw. – Wymieszać z przyprawami, doprawić solą, pieprzem. – Pasztet przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 2 godziny w 180 st.C. Salsa pomidorowa – Pomidory pokroić w drobną kostkę. – Wycisnąć ząbek czosnku, dodać sól, pieprz

To co kocham
Pasztet z dyni i ciecierzycy 51

Share Pinterest Print Pasztet z dyni i ciecierzycy z dodatkiem ziaren słonecznika to pyszny wegetariański zamiennik mięsnych pasztetów. Idealny na śniadanie w towarzystwie świeżego pieczywa. Aromatyczny, kremowy, wspaniały zarówno na ciepło jak i na zimno. Zapraszam na jesienny pasztet z dyni i ciecierzycy Składniki: 3 szklanki purée z dyni 2 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1/2 szklanki ziaren słonecznika(...)wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 – 50 minut. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej → Pasta z ciecierzycy, pieczonej dyni i słonecznika → Pasta z cukinii, suszonych pomidorów i słonecznika → Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką → Hummus Artykuł Pasztet z dyni

Oryginalny smak
Pasztet z czerwoną soczewicą i warzywami 39

razem coś dla wszystkich miłośników kuchni bezmięsnej – pasztet z czerwoną soczewicą i warzywami. Ale oczywiście każdy może go spróbować! Jest pyszny, aromatyczny, sycący. W sam raz dla małych i dużych. Upieczecie go raz i macie fajny posiłek w lodówce na kilka dni. Myślę, że warto! Ja uwielbiam takie warzywne rozwiązania i bardzo często piekę podobne pyszności. Serdecznie zapraszam(...)miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Jeśli chcesz to możesz wszystko zblendować ale nie jest to konieczne. Gotową masę przełóż do keksówki natłuszczonej masłem i oprószonej kaszą manną. Pasztet piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 50 minut. Smacznego! JEDEN KAWAŁEK TO: około 125kcal Białko: 6,5g Węglowodany: 18,8g Tłuszcz: 3,2g Błonnik pokarmowy

Natka Pietruszki

Proponowane wyszukiwania