pasztet - 4150 przepisów (strona:25/277)

Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami 13

Kurczak, mam coraz mniej czasu na bloga. Nie dziwi mnie to jakoś wybitnie, ale uwiera. A może to tylko przejściowe, zobaczymy. A co do samego pasztetu, zrobiłam go głównie z myślą o najmłodszej. Powiem tak – no średnio, średnio. Kapary w sumie niewyczuwalne, więc nie wiem co tam jej nie gra. Dorosłym gra jednak jak najbardziej. Pamiętajcie żeby pasztet porządnie(...)muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz olej rzepakowy   Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę. Łopatkę, cebule, czosnek, marchewki, pietruszki i seler kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko skrapiamy olejem i wkładamy do naczynia

Kardamonovy
Pasztet mięsny z przepisu prababci 166

Pasztet mięsny z przepisu prababci Dziś mam dla Ciebie kulinarną inspirację na pasztet mięsny z przepisu prababci. Ten przepis ma ponad 150 lat i przywędrował do mojej rodziny dzięki mojemu mężowi. Taki właśnie pasztet piekła jego prababcia, a przepis przechodził z rak do rąk. Uwielbiam takie przepisy ze starych i zaplamionych brulionów. Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez domowego pasztetu(...)pojawią się one na naszym stole i na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Można je przygotować trochę wcześniej, a następnie zamrozić. Na blogu jest już kilka przepisów na pieczone pasztety, np. → pasztet mięsny , pasztet drobiowy z pistacjami i morelami czy pasztet mięsny z żurawiną , ale bez wątpienia ten jest naszym ulubionym. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczny pasztet z żurawiną 59

Świąteczny pasztet z żurawiną Pyszny, wilgotny i delikatnie słodkawy od żurawiny pasztet wieprzowo-drobiowy. Rewelacyjna przekąska świąteczna. Polecam!     Składniki: 3 kg mieszanego mięsa, drobiowego i wieprzowego (użyłam ćwiartek drobiowych, szynki, łopatki, karkówki i boczku) włoszczyzna: 1 marchew, 1 niewielka pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, opcjonalnie zielona pietruszka garść suszonych grzybów 1 cebula 3 jajka pół szklanki suszonej żurawiny(...)maszynce lub blendujemy na gładką masę. Wątróbkę z cebulką także mielimy *** *** Do mięsa dodajemy 1 szklankę wywaru, który pozostał nam po gotowaniu mięsa, żółtka oraz przyprawy do smaku. Pasztet musi mieć dość wyrazisty smak, aż może się wydawać, że jest zbyt mocno przyprawiony, wtedy powinno być ok. Jeżeli pasztet nadal jest dość suchy możemy dodać więcej wywaru *** *** Białka jaj ubijamy

Blog z Apetytem
Pasztet z jajek z koperkiem 89

Pasztet z jajek z koperkiem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych jajek na twardo. Taki pasztet świetnie sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i na każdej innej imprezie. Pasztet z jajek można jeść sam, ale także idealnie nadaje się jako pasta na kanapki. Mój pasztet jajeczny jest aromatyczny dzięki dodatkowi koperku i wyrazisty w smaku za sprawą musztardy oraz przypraw(...)Gorąco polecam! Pasztet z jajek z koperkiem Składniki:  10 dużych jajek ugotowanych na twardo 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka masła 2 surowe jajka mały pęczek koperku (posiekany = 4 czubate łyżki) 1 łyżeczka musztardy 4 płaskie łyżki rzadkiej śmietany 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki słodkiej papryki duża szczypta ostrej papryki sól, pieprz Jak zrobić pasztet

Codzienne Gotowanie
Pasztet z ciecierzycy 42

mojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej strączkowych roślin, ostatnio na tapecie mieliśmy przepyszną zupę z soczewicy – autorstwa mojego męża :) (jak chcecie przepis to dajcie znać), zupę z ciecierzycy, hummus oraz pasztet z ciecierzycy. Mam też w planach zrobienie chlebka(...)naan, do podjadania z hummusem, ps. znacie może jakiś dobry przepis na chlebek naan? Dziś przepis na pasztet z ciecierzycy*. Jest bardzo smaczny, sycący, może być jedzony na zimno i na gorąco, łatwo się go robi, jest bezglutenowy, bezmleczny i oczywiście bezmięsny. Inspirację czerpałam z tej strony . Polecam! Składniki na 1 keksówkę 10 cm na 26 cm lub dwie mniejsze

moj przepis na
Pasztet z ciecierzycy 50

mojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej strączkowych roślin, ostatnio na tapecie mieliśmy przepyszną zupę z soczewicy – autorstwa mojego męża :) (jak chcecie przepis to dajcie znać), zupę z ciecierzycy, hummus oraz pasztet z ciecierzycy. Mam też w planach zrobienie chlebka(...)naan, do podjadania z hummusem, ps. znacie może jakiś dobry przepis na chlebek naan? Dziś przepis na pasztet z ciecierzycy*. Jest bardzo smaczny, sycący, może być jedzony na zimno i na gorąco, łatwo się go robi, jest bezglutenowy, bezmleczny i oczywiście bezmięsny. Inspirację czerpałam z tej strony . Polecam! Składniki na 1 keksówkę 10 cm na 26 cm lub dwie mniejsze

moj przepis na
Pasztet z gotowanego mięsa z rosołu i warzyw. 88

Często zastanawiacie się co zrobić z mięsem z rosołu, podaję Wam dzisiaj przepis na pyszny pasztet właśnie z tego mięsa. Do pasztetu można również dodać pieczarki. Na tę ilość 0,5 kg pieczarek pokrojonych i przesmażonych na łyżce masła. Pieczarki również mielimy lub blendujemy. Ja bardzo lubię również pierogi z mięsa z rosołu są bardzo smaczne, a przepis(...)znajdziecie tu Pierogi z mięsem (z rosołu) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasztet z gotowanego mięsa z rosołu i warzyw Składniki 1 kg mięsa z rosołu (do 1,5 kg) to mięso na którym gotujecie rosół 2-3 marchewki z rosołu 1-2 pietruszka z rosołu 1 seler z rosołu 2 jajka sól do smaku pieprzu mielonego do smaku (opcjonalnie) duża

To co lubię - gotuję i polecam
Pasztet z fasoli z grzybami – kuchnia podkarpacka 132

Pasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka Pasztet upieczony z gotowanej fasoli i suszonych grzybów to jeden z wielu przykładów na regionalne warzywne danie udające danie mięsne. Z reguły warzywa przygotowane na różne sposoby udają kotlety mielone, kotlety schabowe, a czasami mięsny farsz w pierogach. Pasztetu z fasoli raczej nie da się pomylić z pasztetem mięsnym, jednak jego forma, sposób(...)przygotowania i podania oraz pasujące dodatki sprawiają, że nazwa pasztet pasuje do tego dania. Można go podawać do chleba, jako zimną przekąskę, ale można też go podgrzać i podać z sosem grzybowym na kolację. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich „Komorowianka” z Komorowa koło Kolbuszowej. Pasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 13x26 cm: 400 g fasoli

Trzeci talerz
Pasztet drobiowy 102

Delikatny pasztet drobiowy, wyjątkowo smaczny. Świetny zarówno na świąteczny stół jak i na co dzień do kanapek. Pasztet – najlepszy przepis na pyszne mięsiwo. Obowiązkowo musi się znaleźć na desce wędlin na moim świątecznym stole, często też na imprezach rodzinnych typu urodziny czy imieniny. Bardzo lubię też pasztety warzywne, wegetariańskie wśród których prym ostatnio wiodą strączkowe. PRZEPIS NA PASZTET DROBIOWY Składniki(...)pasztet drobiowy: 1 kg mięsa drobiowego (np kurczak, indyk) ugotowanego (mogą być udka, mogą być piersi, najlepiej mieszanka mięsa białego i ciemnego – może być z rosołu) 2 marchewki ugotowane 1 pietruszka ugotowana 3 ziemniaki ugotowane 1 cebula 1 jajko 5 łyżek bułki tartej gałka muszkatołowa 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano chili, sól, pieprz Jak zrobić pasztet drobiowy: Zaczynamy

Dorota Smakuje
Pasztet z ciecierzycy 80

mojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej strączkowych roślin, ostatnio na tapecie mieliśmy przepyszną zupę z soczewicy – autorstwa mojego męża :) (jak chcecie przepis to dajcie znać), zupę z ciecierzycy, hummus oraz pasztet z ciecierzycy. Mam też w planach zrobienie chlebka(...)naan, do podjadania z hummusem, ps. znacie może jakiś dobry przepis na chlebek naan? Dziś przepis na pasztet z ciecierzycy*. Jest bardzo smaczny, sycący, może być jedzony na zimno i na gorąco, łatwo się go robi, jest bezglutenowy, bezmleczny i oczywiście bezmięsny. Inspirację czerpałam z tej strony . Polecam! Składniki na 1 keksówkę 10 cm na 26 cm lub dwie mniejsze

moj przepis na
Szybki pasztet z wątróbek 87

Magda Pasztet na Święta musi być – na śniadanie świąteczne, z chrzanem i żurawiną to prawdziwa bomba. Jeśli chodzi o jego pieczenie to najlepszy robi teściowa, lub ja i mój mąż, korzystając z jej niezawodnego przepisu, pieczemy pasztet. W tym roku podział ról nie zadziałał, teściowa utonie w lepieniu pierogów, a my też mamy napięty świąteczny plan kulinarny. Dlatego pasztet(...)ekspresowy, bo czasu brak, a chęci jedzących nie słabnące. Przygotowanie 15 minut, pieczenie 30 minut, czyli bardziej ekspresowego pieczonego pasztetu nie ma. Składniki (na 2 kokilki): 250 g wątróbek drobiowych 1 średnia cebula 40ml brandy mała bułeczka maślana 100ml mleka 1 duże jajko sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1.3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 100g masła

Smaczna Strona
Pasztet – najlepszy przepis 122

Pasztet – najlepszy przepis na pyszne mięsiwo. Obowiązkowo musi się znaleźć na desce wędlin na moim świątecznym stole, często też na imprezach rodzinnych typu urodziny czy imieniny. Bardzo lubię też pasztety warzywne, wegetariańskie wśród których prym ostatnio wiodą strączkowe. Do przygotowania pasztetu używam mieszanki mięs: dobrze gdy są to np wieprzowina i kurczak czy indyk, dobrze gdy mięsa są też(...)różnego gatunku, te tłuściejsze i te chude. Taki pasztet po upieczeniu świetnie się mrozi, można więc od razu upiec więcej. PASZTET NAJLEPSZY PRZEPIS Składniki na pasztet: 1 kg wieprzowiny (np. karkówka, łopatka, szynka) 0,5 kg wołowiny 0,5 kg surowego boczku 0,25 kg wątróbki z kurczaka 1 marchewka duża 1 korzeń pietruszki 1 cebula duża 2 liście laurowe

Dorota Smakuje
Pasztet z łososia dorsza i pieczarek 180

Lekki pasztet rybny z dorszem i łososiem w roli głównej. Zrobimy go w 30 minut bez czasu pieczenia. Można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia bo nie jest kaloryczny. Idealny na świątecznym stole i nie tylko. Nie macie pomysłu na rybę, to możecie zrobić taki oto pasztet. pasztet łososiowy: 50 dkg łososia 1 jajko gotowane 1 cebula 1/2 pęczka koperku(...)bułka czerstwa 1 łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz 1 jajko mleko 1 łyżka masła pasztet z dorsza: 350 g filetu z dorsza 2 jajka gotowane 200 g pieczarek sól, pieprz 1 bułka mleko przyprawa do ryb 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła pozostałe: pieprz czerwony , olej rzepakowy Pasztet z dorsza: Filet z dorsza pozbawiam skóry, usuwam ości jeżeli

wesoła kuchnia
Pasztet z królika z żurkiem 121

Domowy pasztet z królika z dodatkiem papryki w glazurze z żurku. Pasztet jest delikatny, dodałam do niego warzywa z którymi się gotowało mięso. Na wielkanocnym stole będzie idealnie pasował i wybornie smakował. pasztet: 50 dkg boczku surowego 1/2 tuszki królika 30 dkg wątróbki drobiowej albo z królika 2 marchewki kawałek pora 1 cebula 1/3 selera korzenia 1 korzeń pietruszki(...)wykładam papierem, wylewam połowę farszu, posypuje papryką czerwoną i dodaje pozostały farsz. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam na 50 minut do piekarnika. Pasztet wkładam do lodówki na noc jak ostygnie. Na drugi dzień wyjmuje z formy i zdejmuje papier. Glazura: Opakowanie żurku i majeranek rozprowadzam w 500 ml wody zimnej i zagotowuję. Żelatynę namaczam

wesoła kuchnia
PASZTET DOMOWY Z KACZKI Z ŻURAWINĄ - kremowy i aromatyczny 152

PIECZONY PASZTET DOMOWY Z KACZKI Z ŻURAWINĄ - kremowy i aromatyczny. Jednego jestem pewna. Tak kremowego i aromatycznego pasztetu jeszcze nie jadłam! Szkoda, że internet nie przenosi zapachów ;) Dziś można zapomnieć o diecie. Delikatny, wykwintny pasztet z kaczki i warzyw gotowanych w rosole.  Niedługo święta, niektórzy z nas zastanawiają się już pewnie, co zagości na Wielkanocnym stole. Zaskoczcie najbliższych ciekawym(...)smakiem i przygotujcie pieczony pasztet z kaczki z żurawiną. U mnie zagości na pewno :) Zapisujcie przepis, pewnie Wam się przyda. Oczywiście ulepszajcie go. Ulubione zioła i przyprawy sprawią, że będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny. Ja przygotowałam pasztet wg.  przepisu M. Łebkowskiego, odrobinę go zmieniłam. Polecam pięknie :) SKŁADNIKI: 1,5kg kaczych udek 3 cebule, pokrojona w kostkę 2 marchewki, pokrojona

Moja Książka Kucharska
PASZTET Z DROBIU NA ŚWIĘTA 152

PASZTET Z DROBIU NA ŚWIĘTA  Dzisiaj niczym lotem błyskawicy podaję Wam przepis na pasztet, to taki bardzo domowy pasztet z drobiu, u mnie on pojawia się na stole, zazwyczaj wtedy kiedy robię rosół. Nie lubię jeść gotowanego mięsa, dlatego zawsze, jak gotuje rosół to mięso wyjmuje z rosołu obieram z kości i mrożę. I po dwóch rosołach mam mięso(...)pasztet ;-) O taka ze mnie obrotna gospodyni! Ale mama nauczyła mnie dobrego gospodarowania w kuchni i staram się nie marnować żywności i nie wyrzucać. Oczywiście pasztet możecie zrobić tylko z drobiu, ale ja często do rosołu własnie dorzucam kawałek wołowiny czy to szponder czy to pręgę wołową.  SKŁADNIKI: - 4 ugotowane ćwiartki z kurczaka - 2 ugotowane marchwki - 1/2 ugotowanego

SMYKWKUCHNI
MENU NA BOŻE NARODZENIE 147

Kapusta z suszonymi grzybami: Francuska zupa grzybowa: Barszcz wigilijny: Uszka z grzybami na mące orkiszowej: Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika: Domowy pasztet zapiekany: Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami: Pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami : Pasztet z selera i kaszy(...)jaglanej: Pasztet z pestek dyni: Łosoś w galarecie: Indyk pieczonyw całości z nadzieniem z warzyw: Sałatka jarzynowa, nasza ulubiona: Świąteczne słodkości: Bajeczny piernik z powidłami: Szybki, wilgotny i pyszny piernik: Pierniczki świąteczne na mące orkiszowej: Błyskawiczne, pyszne pierniczki: Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe: Kruche maślano-korzenne ciasteczka: Świąteczne ciasteczka migdałowe: MAKOWCE: Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką: Strucla makowa: Makowiec

Smaczne Zdrowe
Domowy pasztet drobiowy z wiśniami! 127

DOMOWY PASZTET DROBIOWY Z SUSZONYMI WIŚNIAMI! Robicie w domu pasztet? Ja przyznaję się bez bicia, że dość rzadko. Zazwyczaj wtedy, kiedy gotuję rosół i po prostu, wykorzystuję mięso z zupy. Tak też było im tym razem,  w niedzielę robiłam rosół na wiejskiej kurze i kaczce, z rosołu wyjęłam mięso i postanowiłam przygotować drobiowy pasztet. Bardzo lubię domowy pasztet, jest(...)porównania lepszy od tego ze sklepu. Pasztet robiłam już na bardzo wiele sposobów, zazwyczaj zależy to od tego co po prostu mam w domu, bądź w lodówce. Tym razem (bo taki lubię najbardziej) postanowiłam zrobić pasztet z suszonymi wiśniami, lubię połączenie mięsa ze słodką nutą jak np. borówka, żurawina czy wiśnia.  Sprawdźcie jak ja robię taki domowy pasztet! SKŁADNIKI

SMYKWKUCHNI
Fit pasztet drobiowy 176

Dzisiejszy pasztet to  nie tylko efekt tego, że staramy się wyrzucać jak najmniej jedzenia. Domowe wędliny, pieczenie i pasztety po prostu lubimy robić. Na blogu pojawił się już Bezglutenowy pasztet z kaczki  (klik), do którego dodajemy podgardla wieprzowego. Natomiast ten pasztet zamiast podgardla zawiera w swoim składzie soczewicę oraz odrobinę bułki tartej. Polecamy przygotować sobie obie wersje(...)wybrać najlepszą dla siebie. Dobrym pomysłem jest też umieszczenie pasztetowej masy w foremkach do muffinek, dzięki czemu gotowy pasztet możemy łatwo zabrać ze sobą na drugie śniadanie. SKŁADNIKI: 6 - 8 ćwiartek z kurczaka z rosołu* 2 marchewki z rosołu 1/2 szklanki  czerwonej soczewicy 2 - 3 jajka 1 duża cebula 2 - 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY

Kuchnia od dwojga
Pasztet z kaszy jaglanej i batatów 127

Pasztet wegetariański to jedno z moich ulubionych dań na kolację. Uwielbiam szczególnie te z soczewicy, ale od czasu do czasu miło jest upiec jakiś inny. Gdy na blogu Facet i kuchnia zobaczyłam przepięknie wyglądający pasztet z kaszy jaglanej i pieczonych warzyw —>KLIK, wiedziałam, że szybko musze go wypróbować. Tak jak autor napisał, konsystencja i struktura pasztetu wyszły idealne(...)zapach! Ciężko było odstawiać gotowy pasztet do wystudzenia, bo miałam ochotę wypróbować jeszcze ciepły :) Co prawda soczewicowe pasztety nadal zostają moim numerem 1, ale ten jak najbardziej wchodzi do naszego menu, jako miła, delikatniejsza odmiana :) Następnym razem zrezygnuję ze słodkiego pimentonu i dodam tylko pikantny, bo pasztet wyszedł dla mnie nieco za słodki. Ale podając go z pikantnymi warzywami, znikał

Mienta blog
Pasztet z ciecierzycy 143

Pasztet z ciecierzycy Ciecierzyca jest moim ulubionym strączkiem. Bardzo łatwo można z niej zrobić zarówno wytrawne dania, takie jak dzisiejszy pasztet z ciecierzycy czy burgery z ciecierzycy , jak i pyszne słodkie ciasteczka. Dzisiaj jednak skupię się na czymś klasycznym, co dla wielu jest kwintesencją weganizmu. Jeśli zapytasz przypadkowego przechodnia z czym mu się kojarzy weganizm, to zapewne na pierwszym miejscu(...)będą to jałowe kotlety sojowe (bo źle zrobione) oraz pasztety. Od tego pierwszego mam wrażenie, że troszkę się odchodzi na rzecz strączków, które z pewnością są lepszym wyborem. Pasztety bezmięsne można zrobić de facto ze wszystkiego, ale jako fan ciecierzycy i posiadacz odcedzonej i przepłukanej cieciory w lodówce (została po drugim rzucie napoleonek), postawiłem własnie na pasztet z ciecierzycy

Blendman
Pasztet mięsny z żurawiną 150

Kolejnym daniem bez którego według mnie Święta Wielkanocne nie istnieją, to oczywiście pasztet mięsny. I oczywiście taki, który został upieczony w domu. Szczerze powiedziawszy do tych kupnych nie mam zaufania, wolę sama go przygotować. Wiem, wiem, zaraz będa głosy, że z takim domowym pasztetem jest dużo roboty 😉. Pracy faktycznie trochę jest, ale upieczony pasztet doskonale nadaje się do zamrożenia. Można(...)więc za jednym zamachem przygotować pasztety z podwójnej porcji składników, a potem tylko wyjmować gotowy z  zamrażalnika ! Ten, który chcę Wam dziś zaproponować upiekłam z różnych rodzajów mięs: wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Uważam, że taki mieszany pasztet jest najsmaczniejszy. Aby go nieco urozmaicić dodałam do niego suszoną żurawinę. Z dodatkiem  domowego chrzanu  będzie pyszny. Smacznego 😍. Pasztet mięsny

Kulinarne przygody Gatity
PASZTET LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu) 230

Jeśli zastanawiacie się co tłustego poza smalcem i boczkiem można położyć na keto bułki to zdecydowanie polecam pasztet z tego przepisu! Przygotowując pasztet osobiście w domu dokładnie znacie składniki, ich jakość oraz makro, a tym samym macie pewność że jest LCHF Jest przepyszny, bardzo sycący i ma znakomite makro: 100 g: 310 kcal(...)Delikatnie i dokładnie wymieszać całość. Formę (u mnie keksówki) wysmarować tłuszczem i wysypać łupinami babki jajowatej lub mąką kokosową. Mięso wyłożyć do foremek i posypać mąką/łupinami po wierzchu. Pasztet piec przez 60 minut w temperaturze 180°C. Pasztet należy dobrze wystudzić przed krojeniem aby dobrze stężał. Smacznego! — BTW całości bez łupin i mąki: waga 3060 g, 9494 kcal

Ola la LCHF
Pasztet sojowy z porem i tymiankiem 142

Pasztet sojowy z porem i tymiankiem 200 g soi 1 por (300g) 1 marchewka (100g) 1 pietruszka (100g) 0,5 selera (100g) 2 jajka olej do smażenia i wysmarowania foremki tymianek cytrynowy sól morska pieprz Przygotowanie. 1. Soja . Soję wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zamoczyć na 10-12 godzin, co pozwala skrócić czas późniejszego gotowania. Soja wyraźnie nabierze masy(...)tymiankiem cytrynowym i dobrze wymieszać. Jeżeli masa jest za sucha można dolać oleju do smażenia. Może to być ilość nawet do pół szklanki, ponieważ olej dodaje pieczystego smaku w pasztetach warzywnych, przez co zbliża je w smaku do pasztetów mięsnych. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadawala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania. 4. Pieczenie . Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej

Pij soki wyciskane
Pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli 134

dlaczego nie przejdę na weganizm i jak wyglądał mój miesiąc z tą dietą, przeczytacie w osobnym poście, jednak są potrawy, które skradły moje mięsożerne serce. Jedną z nich jest pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli. Brzmi dziwnie i pewnie można się spierać, czy nazwa pasztet w tym przypadku jest zasadna, ale skoro Leksykon Kulinarny twierdzi, że pasztet to zmielone(...)potrawy z grzybów, mięsa, podrobów, warzyw, soi itp. to myślę, że śmiało można się przestać czepiać niuansów. Najważniejsze, że jest dobre, a z kroplą oleju dyniowego jest genialne. Na pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli potrzebujemy: szklankę suchej kaszy jaglanej 0,7 kg suchej fasoli Piękny Jaś 1 dużą cebulę białą 1 cebulę czerwoną 4 ząbki czosnku ½ szklanki oleju

ladykitchen
Recenzja #.21 - pasty kanapkowe Primavika 152

oliwkowy. W masie również znajdziemy wiele kawałków papryki. Jeśli chodzi o składy obu hummusów są one bardzo dobre, nie ma w nich zbędnych dodatków więc to jest na plus :) PASZTET SOJOWY Z POMIDORAMI Co mówi producent :  Mieszanka naturalnej soi i koncentratu pomidorowego bogata w dobrze przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz likopen, który wchłania się(...)która miałaby komukolwiek zaszkodzić. Guma guar również nie jest zła (sama czasem używam jej w kuchni :)) - jest to naturalny, roślinny zagęstnik. Tyle o składzie. Jeśli chodzi o smak...ten pasztet bardzo mi smakował - miał delikatny, lekko pomidorowy smak i zapach. Soja w smaku nie jest bardzo wyczuwalna, lecz w konsystencji widać malutkie drobinki, które są właśnie najprawdopodobniej soją :) Nie nazwałabym

breakfast of dreams
Pasztet mięsny 116

wyobrażam sobie żadnych Świat bez domowego pasztetu. A tak naprawdę, to nie wyobrażam sobie jedzenia kupnego pasztetu. Domowy pasztet to składniki pod tytułem wiem co jem ! Nie muszę się zastanawiać na ile mięsny jest mój pasztet, czy tylko na 50-60 % ? Wprawdzie jest przy nim trochę pracy i dłubaniny, ale zdecydowanie uważam, że warto. Z reguły robię pasztet z większej(...)ilości mięsa i część foremek po prostu zamrażam. Pasztet mięsny Czas przygotowania: 5 godzin  Proporcje na 3 foremki keksowe  Składniki: 1000 g wołowiny 1000 g wieprzowiny 500 g boczku 300 g podgardla 10 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule kilka ziarenek ziela angielskiego 3 goździki 4 listki laurowe kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z ciecierzycy 175

mojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej strączkowych roślin, ostatnio na tapecie mieliśmy przepyszną zupę z soczewicy – autorstwa mojego męża (jak chcecie przepis to dajcie znać), zupę z ciecierzycy, hummus oraz pasztet z ciecierzycy. Mam też w planach zrobienie chlebka(...)naan, do podjadania z hummusem, ps. znacie może jakiś dobry przepis na chlebek naan? Dziś przepis na pasztet z ciecierzycy*. Jest bardzo smaczny, sycący, może być jedzony na zimno i na gorąco, łatwo się go robi, jest bezglutenowy, bezmleczny i oczywiście bezmięsny. Inspirację czerpałam z tej strony . Polecam! Składniki na 1 keksówkę 10 cm na 26 cm lub dwie mniejsze

moj przepis na
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 200

Zapach pieczonego pasztetu    kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi własnoręcznie przyrządzonego i domowego pasztetu;) Fakt trochę to pracochłonne ale...ten smak;) Składniki: 2 kg. mięsa: ( wątróbka,kawałek wołowego, podgardle, łopatka wieprzowa, kawałek mięsa z kurczaka bądź indyka) 2 szt.cebuli 2 szt. jajek(...)Mięso, marchewkę, pietruszkę i grzybki zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodałam żółtka, przyprawy, namoczoną w wywarze  i przepuszczoną przez maszynkę kajzerkę. Polecam przyprawę firmy KAMIS do pasztetu szlacheckiego z pieca. Jest to niepowtarzalna propozycja przypraw wzbogacona aromatyczną gałką muszkatołową i imbirem. Wszystko dokładnie wyrobiłam. Z białek ubiłam pianę i dodałam ją do mięsa.  Delikatnie wszystko wymieszałam

potrawyregionalne
Pasztet 113

Pasztet - To wspaniała pieczeń . Może być odświętny ,lub całkiem pospolity ,taki bez dodatków .Na każde święto piekę pasztet z dodatkami które charakteryzują dane święto. Dzisiaj zrobiłam mój Świąteczny pasztet. 1 dzień Świąt będzie pod jego znakiem Według mnie pasztet nie zależy od mięs tylko od dodatków . Upewniłam się w tym gdy moja szwagierka zaczęła prace w renomowanym sklepie , w takim(...)wyższej półki klientów. Przyjeżdżali specjalnie po pasztet z dzika ,zająca  a w sumie był to ten sam pasztet tylko dodatki zmieniały się . Ale jedno było takie samo ,mianowicie -mięso wieprzowe - . Dzika i zająca ten pasztet to przez ścianę nawet nie widział. Mój jest a kaczki Składniki  1 kaczka ( w moim przypadku 4 kilowa) 2 jajka 3 czerstwe bułeczki

Eli Gotowanie
Pasztet pieczony z kruszonką. 274

Dziś przepis na bardzo dobry pasztet. Robiłam go już kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest pyszny i zawsze wychodzi ;) Można dodać do niego ulubione dodatki takie jak: suszoną śliwkę lub morele, uprażoną cebulkę, grzyby lub kawałki rozgotowanego mięsa (np. żeberka obrane z kości), za każdym razem otrzymamy niesamowity efekt. Nie pozostaje mi nic jak tylko zachęcić Was do przygotowania takiego(...)pasztetu, nie zawiedziecie się. Jest o niebo lepszy od kupnego, pozbawiony MOM-u, soi i innych wynalazków. Jeśli macie ochotę, to naprawdę polecam. Składniki na pasztet pieczony z kruszonką: 1 kg łopatki wieprzowej (może być tłusta) 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 300 g wątróbki drobiowej kajzerka 2 cebule 1 marchewka 1/2 małego selera 1 mała

Rozpustne gotowanie
Tradycyjna klasyka na święta w pasztet domowy wg Mamy Hani zaklęta 100

Kiedyś wyraziłam pogląd, że za pewne potrawy nie warto się brać jeśli w rodzinie jest ktoś, kto robi je po mistrzowsku. Jedną z tych potraw w moim przypadku jest pasztet. Moja Mama piecze najlepszy pasztet pod słońcem . I zdania co do prymu w jego przyrządzaniu absolutnie nie zmieniam. Przed Świętami Bożego Narodzenia stało się jednak tak, że wyjścia nie było(...)się z tym tradycyjnym wypiekiem. Na szczęście wspomogła mnie Babcia - wiekowa ostoja tradycji, również tych kulinarnych. Ponieważ zbliżają się kolejne święta, w które na  stole nie może zbraknąć pasztetu postanowiłam podzielić się z Wami naszą rodzinną  recepturą. Składniki (3 - 4 blachy w zależności od wielkości): 2 spore, ale nie gigantyczne skrzydła indycze ok 60 dag wołowiny (np. pręga

Kuchnia po mojemu
Pasztety sojowe Polsoja - TEST :) 126

jadam  :D Jak dotąd nigdy nie miałam okazji próbować tych od Polsoja. Aż do teraz. W skrócie powiem, że są przefantastyczne :) Po szczegóły zapraszam do dalszej części posta. Pasztet sojowy tradycyjny To jest najlepszy z najlepsiejszych pasztetów jakie jadłam! Nazwa nie kłamie, ten tradycyjny pasztet smakuje dosłownie jak....tradycyjny. Tak, to prawda nie jadam pasztetów mięsnych, psztetówek(...)pewno każdy kiedyś chociaż maznął kanapkę tym "smarowidłem", chociażby jak był młodszy czyli tak jak ja. Dlatego też wiem do jakiego smaku porównuję pasztecik od Polsoja. Jeżeli uwielbiasz pasztety, a odstrasza Cię ich skład, lub po prostu nie jadasz mięsa pasztet sojowy tradycyjny Polsoja jest idealny dla Ciebie. Uwierz mi smak jest identyczny, a nie przepraszam jest 100 razy lepszy

Zdrowie na języku :P
Pasztet z fasoli i pieczarek 344

Święta coraz bliżej i mam już nawet przygotowanych dla Was kilka ciekawych przepisów. Jednym z nich jest pyszny pasztet mięsny z grzybami suszonymi… Ale to nie dzisiaj… Zanim podzielę się z Wami tym przepisem mam jeszcze do zaoferowania inne pyszności… Jeśli lubicie pasztety bezmięsne, to mam nadzieję, że skusicie się na ten dzisiejszy pasztet z fasoli(...)pieczarek. Pasztet jest bardzo wilgotny i łagodny w smaku. Oczywiście możecie bardziej go doprawić Zapraszam na pasztet z fasoli i pieczarek Pasztet z fasoli i pieczarek Składniki: 5 szklanek (poj.250 ml) ugotowanej fasoli Jaś 2 cebule 3 ząbki czosnku 8 pieczarek 100 g serka kremowego 1 łyżka papryki słodkiej 2 łyżki majeranku szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz olej 1. Cebulę

UgotujmyTo.pl
Pasztet sojowy Polsoja- wegetariańska szybka kolacja 173

znajoma z treningu- zrób mi kanapkę, tylko szybko, bo się śpieszę. A, że byłam głodna nowinek, nie mogłam wsiąknąć w kuchni na amen. Do jej kolacji u mnie użyłam pasztetu Polsoja- ciekawe co mi powie? Składniki chleb na zakwasie CHLEB TUTAJ pasztet Polsoja - tradycyjny pasztet sojowy składa się w 100% z surowców roślinnych. Za jego pyszny, wyrazisty smak odpowiada bogactwo(...)przypraw i ziołowych aromatów. Nuta jałowca i gałki muszkatołowej sprawia, że pasztet ten jest doskonale oceniany przez nawet najbardziej wymagających konsumentów, którzy zazwyczaj wybierają pasztety mięsne. Produkt jest bogaty w białko roślinne. Zawiera dodatek błonnika pokarmowego i został przygotowany z soi niemodyfikowanej genetycznie. suszone pomidory marynowane grzybki , które miałam na czarną godzinę Szybciutko ciach chleb, posmarowałam pasztetem i położyłam pomidorki

Z Kuchni Do Kuchni
Prezentacja produktów firm: Brześć i Mispol 142

mnie zaskoczyła, a jednocześnie ucieszyła. Spodziewałam się, że dość szybko jej zawartość zostanie zjedzona. Nie myliłam się, dziś pozostały po niej jedynie wspomnienia.  na zdjęciu brakuje jednego opakowania pasztetu Smyk, który nie dotrwał do zrobienia zdjęcia ;) Produkty firmy Mispol: Na początek z lodówki zniknęły pasztety Smyk - delikatne, smaczne i z pewnością przyciągające wzrok. To bardzo dobry pomysł - o wiele(...)łatwiej zachęcić dzieci do jedzenia, gdy na opakowaniu są postacie z bajek. Szczególnie smakował mi pasztet o smaku pomidorowym. Pasztet ten jest także produktem bezglutenowym. W paczce znalazł się także pakiet degustacyjny pasztetu Leppszy . Wśród smaków znalazłam: naturalny, z pieczarkami, z papryką i z pomidorami. Z tymi smakami spotkałam się już wcześniej, nie raz kupowałam już ten pasztet. Szkoda

Pasja Smaku
Pasztet drobiowy bez pieczenia – wyborne smarowidło do chleba 16

Pasztet drobiowy bez pieczenia to bardzo smaczne, łatwo rozsmarowujące się na pieczywie smarowidło, które urozmaici codzienne kanapki. Świetnie komponuje się z ogórkiem konserwowym lub pomidorem. Podając go z własnoręcznie upieczonym chlebkiem, to prawdziwie niebo w gębie! Taki domowy pasztet bez żadnych zbędnych dodatków i chemii jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy od takiego kupione w sklepie, a do tego robi(...)się go prosto i bez problemu, więc warto poświęcić nieco czasu, żeby wyczarować taki przysmak. Składniki na pasztet drobiowy bez pieczenia: 400 g wątróbki drobiowej 4 podudzia z kurczaka (400 g) średniej wielkości jabłko 2 duże cebule 50 g masła po płaskiej łyżeczce tymianku i majeranku po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz olej do smażenia

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet z ciecierzycy z żurawiną 23

Pasztet z ciecierzycy z żurawiną to moja propozycja nie tylko na świąteczny stół, ale również na ciekawy dodatek do pieczywa na co dzień. Lubię pasztety warzywne i piekę je od czasu do czasu. Na kromce ulubionego chleba z plastrem pomidora albo ogórka tworzą naprawdę smaczne kanapki, a zawsze to jakieś urozmaicenie na śniadanie albo do lunchboxa. Takie pasztety sprawdzają się(...)nawet na obiad – pokrojone w grube plastry, podsmażone na patelni na oliwie stanowią pyszne kotlety. No i na świątecznym czy imprezowym stole będą ciekawą przystawką. PRZEPIS PASZTET Z CIECIERZYCY Z ŻURAWINĄ Składniki: 300g ugotowanej żurawiny 2 ugotowane marchewki 2 duże cebule 100ml oliwy 3 ząbki czosnku 2 jajka 5 łyżek kaszy manny 0,5 szklanki suszonej żurawiny sól

Dorota Smakuje
Wegański pasztet z fasoli i kaszy jaglanej 60

Przepis na ten wegański pasztet z czerwonej fasoli i kaszy jaglanej dostałam od Koleżanki z pracy. Wcześniej otrzymałam od Niej kawałek pasztetu na spróbowanie, a że obojgu nam bardzo posmakował, to poprosiłam o przepis. Pasztet upiekliśmy już teraz, aby przygotować wpis i opublikować go na blogu, ale od razu wiedzieliśmy, że będziemy piec go jeszcze raz na świąteczny stół. Udostępnij(...)Wegański pasztet z fasoli i kaszy jaglanej – składniki 2 puszki czerwonej fasoli 1 szklanka kaszy jaglanej 1 / 2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju 200 ml oleju 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżka przyprawy harrisa 1 łyżka kurkumy 1 / 2 łyżeczki papryki chili 2 łyżki mielonego lnu 3 / 4 szklanki wrzątku 1 / 2 szklanki mąki ziemniaczanej

niecodziennikpary
Wegański pasztet z kaszy jaglanej, warzyw i orzechów 62

Smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu pasztet wegański to moje ostatnie odkrycie. Uwielbiam jego genialny smak i aromat. Ten pasztet piekłem już kilka razy i zawsze wychodzi idealny. Ma chrupiącą skórkę z wierzchu, a w środku jest delikatny i kremowy. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym lub świeżym. Ja zajadam go również z chrzanem i konfiturą z żurawiny.  Pasztet wegański(...)ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz czarny Dodatkowo: bułka tarta i olej do wysmarowania formy PRZYGOTOWANIE pasztetu wegańskiego z kaszy jaglanej i warzyw: Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić z ewentualnego nadmiaru wody i odstawić. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce

kulinarnyJa
Pasztet z kaszy jaglanej i pieczonych warzyw 42

Przygotowanie znakomitego pasztetu jest dużą sztuką, co dotyczy pasztetów tak mięsnych, jak i tych warzywnych. Bywa, że smak nie ten, struktura zła, pasztet kruszy się lub jest nadmiernie wilgotny. I wreszcie, po wielu próbach, oto jest: pasztet idealny. Doskonały w formie, zwarty, delikatnie wilgotny, aromatyczny. A smak? Cudowny, wyrazisty, głęboki i pełen bogatych nut przypraw. Tę całkiem solidną porcję można(...)serwować samodzielnie, wykorzystać w kanapkach (pasztet jest wyłącznie węglowodanowy, więc jedzenie go wraz z chlebem jest zgodne z zasadami diety niełączenia) lub jako element obiadu – podany po odgrzaniu z ziemniakami i warzywami. Tradycyjnie, a jakże. Potrzeba czegoś więcej? Może jedynie kiszonego ogórka dla towarzystwa Składniki: 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie ziemniaki 1/4 niewielkiego selera

Even Better Food
Pasztet z cukini 66

Zdecydowanie jest to najlepszy warzywny pasztet jaki kiedykolwiek jadłam! Oryginalny przepis pochodzi z bloga pani Agnieszki Maciąg, która jest moją wielką inspiracją! Zachęcona wieloma pozytywnymi komentarzami pod jej przepisem, postanowiłam, że i ja spróbuję tego wypieku. Ten pasztet z cukinii jest naprawdę wspaniały! Na pewno na stałe zagości w naszym rodzinnym menu. Oczywiście polecam go także dzieciom – jest delikatny(...)wręcz rozpływa się w ustach. Koniecznie musicie go wypróbować! Pasztet z cukini – składniki: 2 małe cukinie, każda o masie około 180g, 1 duża marchewka, 5 ząbków czosnku, 2 małe czerwone cebule, pół pęczka natki pietruszki, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, świeżo zmielony pieprz i sól, 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Natka Pietruszki
Pasztet z indyka 105

Pasztet z indyka jest delikatny i bardzo smaczny. Jak to przy robieniu pasztetów bywa, przygotowanie jego zajmuje trochę czasu, ale wszystkie czynności nie są trudne i długotrwałe. Domowy pasztet z indyka sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub jako przekąska wyłożona na talerz. Świetnie smakuje z ćwikłą lub ketchupem, a także z warzywami np. sałatą lub pomidorami. Udostępnij Składniki(...)pasztet z indyka 1 1 / 2 kg mięsa z udźca indyka (bez kości) 500 g wątróbki drobiowej 500 g podgardla 3 duże marchewki 1 duża pietruszka 1 kawałek selera 1 duża cebula 3 kajzerki 3 jajka 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 / 2 łyżeczki imbiru w proszku

niecodziennikpary
Orzechowy pasztet z fasoli z gruszkami 134

Dziś nie będę rozwodzić się o tym, jak jest zaoknami, chociaż uważam, że jedzenie może mocno zweryfikować nasze podejście do tego, co dzieje się na dworze ;) Dziś po prostu pasztet! Pasztet sezonowy i nie taki klasyczny, bo wegetariański, a może i nawet wegański. U podstawy biała fasola, a w smakach same polskie smaki jesieni, bo orzechy i gruszki z całym(...)naręczem aromatycznych ziół. Przygotowanie masy na ten pasztet zabiera może z 20min., a potem już tylko oczekiwanie, aż się wszystko wyzłoci w piekarniku. Świetna konsystencja, wytrawny smak przeplatany słodyczą gruszek i przysmażoną cebulką w objęciach majeranku, lubczyku i innych smakowitych ziółek i w końcu orzechów, które dodają całości ciekawej konsystencji i posmaku, który wspaniale komponuje się z gruszkami. Pieczony pasztet

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pasztet z cukinii 100

Pasztet z cukinii to propozycja dla miłośników wszelkich pasztetów – osób niejedzących mięso, ale też dla miłośników mięsnej kuchni. Nie jestem wielką fanką pasztetów, ale ten naprawdę podbił moje serce. Choć nie ma w nim ani grama mięsa, smakuje tak, jakby to właśnie mięso było jego głównym składnikiem. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis Pasztet z cukinii Składniki: 1 kg cukinii(...)Całość dokładnie wymieszaj, a na końcu delikatnie dodaj pianę z białej i bardzo powoli wymieszaj. Keksówkę posmaruj delikatnie olejem, obsyp ją bułką tartą. Do formy przełóż masę, wyrównaj wierzch. Pasztet piecz ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu nie wyjmuj od razu pasztetu z piekarnika – zostaw go do przestygnięcia przy otwartych drzwiczkach. Smacznego SONY DSC Artykuł Pasztet

365 dni dookoła kuchni
Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy 88

Pasztety wegetariańskie to jedna z tych potraw, które można modyfikować na tysiące sposobów. Bazą mogą być warzywa, strączki czy kasze. A kluczem do sukcesu jest według mnie dobór przypraw, tak żeby nadać pasztetowi charakteru i wyrazistego smaku. Pasztet wegetariański jest świetnym dodatkiem nie tylko do kanapek. Ja często dodaję go w kawałkach do sałatki jako pożywny białkowy dodatek(...)prostu jako przekąskę ;) Pasztet wychodzi kremowy, wilgotny, łatwo się go kroi. Dzięki użyciu aromatycznych przypraw jego smak jest bardzo wyrazisty. Soczewica, która jest bazą tego pasztetu jest dobrym źródłem białka roślinnego, jednym z najlepiej przyswajalnych. Dostarcza także innych cennych składników odżywczych jak potas, magnez, żelazo czy witaminy z grupy B. Poza tym jest pyszna! Dlatego zachęcam do wypróbowania

HealthyCreations
domowy pasztet pieczony drobiowy z orzechami,żurawiną... 148

Składniki: mielone z drobiu 1/2 kg, smalec 2 łyżki, bułka odciśnięta z wody 2 sztuki, cebula 1 sztuka, pieprz grubo mielony 1 łyżeczka, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, cebula 2 sztuki, wątróbka z kurczaka 1 kg, smalec 1/2 kostki,jajka 5 sztuk, mięso z 1 kurczaka z rosołu, bułka tarta 1 szklanka, kasza manna 4 łyżki, orzechy włoskie 150 gram(...)mięso, wbić jajka, rosół 2-3 szklanki, gotowane i obrane z kości, chrząstek mięso z kurczaka, żurawinę blenderem zmiksować dokładnie. Do masy wsypać bułkę tartą, kasze manną, przyprawę do pasztetu i łyżką wymieszać dobrze. Forma silikonowa 20x12 cm, forma 25x15 cm z papierem do pieczenia, masę pasztetu przełożyć do form, parę razy stuknąć formami o blat stoły aby odpowietrzyć

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet drobiowy (bez pieczenia) 101

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju smarowidła do pieczywa. Choć, przyznam szczerze, ostatnio bardzo rzadko jadam pieczywo, ale moi domownicy jedzą kanapki i właśnie z myślą o nich zrobiłam ten pasztet. Jest bardzo smaczny, delikatny i kremowy. Składa się tylko z trzech składników, nie licząc przypraw i agaru, ale jest przepyszny. Spróbujecie? Składniki: – 1 tuszka kurczaka – 1 duża cebula(...)agarem do kurczaka i wszystko razem zblendować na gładką masę. Gotową masę przelać do foremki, najlepiej silikonowej, wystudzić i schować do lodówki na minimum 12 godzin. Smacznego * Gotowy pasztet możecie podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Przed użyciem rozmrażać w lodówce. Pasztet drobiowy (bez pieczenia) Pasztet drobiowy (bez pieczenia) Pasztet drobiowy (bez pieczenia) Pasztet drobiowy (bez pieczenia) Artykuł Pasztet drobiowy

Smaki Armine
pasztet z cukinii 126

Cześć :D No zrobiłam niezły pasztet nie pojawiając się tu przez dwa tygodnie. Proszę o wybaczenie moich stałych czytelników :* Na moje usprawiedliwienie dodam tylko, że nie nad wszystkim można zapanować w 100%. Jak nie techniczne to życiowe sprawy. Powrót do pracy po urlopie był wiadomo troszkę ciężki. Potem życie, życie i życie w tempie takim, że przyznaję się do tego(...)chyba że czasami na mieście coś gotowego udało się wciągnąć :D Te sezony na przetwory i cudeńka jak zaczęły się wiosną tak chyba skończą się jesienią :D Dziś zrobiłam pasztet z cukinii. Robię go zawsze, kiedy na ogrodzie cukinia obrodzi tak, że nie wiadomo co zrobić z jej darami. Cukinia w słoikach, placki z cukinii, no i w końcu pasztet

Pieprzyć z Fantazją
Roladki z piersi kurczaka – potrójnie mięsne 179

kurczaka też można naszykować w tak soczystym wydaniu – wystarczy je nafaszerować czymś tłustym i dodatkowo w coś tłustego zawinąć. Wypróbujcie! Kurczak i bekon to znane połączenie. Ale kurczak i pasztet? Pasztet jest tłusty z założenia – szczególnie jego smarowne wersje, które są wilgotne i tłuste jednocześnie. Mocno doprawione pasztety dodadzą mięsu smaku, a tłuszcz zawarty w nich nie pozwoli wyschnąć pieczonej(...)płatów mięsa lekko solimy i pieprzymy z obu stron, odkładamy na bok. Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C z włączonym termoobiegiem – jeśli termoobiegu nie macie rozgrzejcie piekarnik do 190⁰C. Pasztet dokładnie mieszamy z lekko stłuczonym zielonym pieprzem z zalewy, suszone pomidory odsączamy z oliwy i kroimy wzdłuż na cienkie paseczki. Rozkładamy porcje pasztetu w szerszej części kotleta, na pasztet nakładamy

Karo in the Kitchen
Pasztet z kruszonką 144

Dziś dzielę się z Wami przepisem na pasztet. Już nie mogłam znieść woreczków z mrożonym, gotowanym mięsem. Zebrałam ich kilka, bo rosół u mnie minimum raz w tygodniu i ciągle myślałam do czego je zużyć, ale ten wybór wydał mi się najrozsądniejszy.  Samego mięsa miałam tak naprawdę 3kg, ale przypuszczam, że z takiej ilości mało kto robi, toteż zmieniłam(...)mieć zwartą konsystencję i bez problemu powinno dać się zbić w kulkę. Zakładamy koszyczek i uruchamiamy PULS na ok 1 minutę. Kruszonkę owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki. Pasztet: Do misy, w której robiliśmy kruszonkę przekładamy pokrojone w mniejsze kawałki cebulę, czosnek, słoninę oraz boczek. Nóż pozostaje bez zmian- do wyrabiania. Uruchamiamy PULS na ok 2 minuty

Kuchnia w czekoladzie
Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową 166

Ostatnio wrzuciłam przepis na pasztet z suszonymi grzybami , a ponieważ został on zjedzony bardzo szybko i wszystkim smakował, postanowiłam przygotować jeszcze jeden. Tym razem jednak chciałam bardziej zaszaleć. Bardzo często będąc w różnych delikatesach widywałam pasztety z galaretką i za każdym razem mówiłam sobie, że kiedyś taki zrobię. W końcu nadszedł ten czas: Moją inspiracją była suszona żurawina otrzymana(...)firmy Helio . Idąc tym tropem doszłam do wniosku, że mięsem idealnie pasującym do żurawiny jest kaczka. Zachęcam Was do wypróbowania tego pasztetu. Jest o wiele lepszy niż te sklepowe, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne 😉 Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową Składniki: kaczka o wadze około 1,5 – 2 kg 200 g wątróbki drobiowej 100 ml czerwonego

PatiGotuje
Pasztet w kruchym cieście 168

Swego czasu na blogu pojawił się wpis na pasztet z jajkiem. Idąc tym tropem, na święta przygotowałam całkiem podobną wersję, tyle tylko że otuloną kruchym ciastem. Bałam się, że krojenie to będzie jedna wielka męka, ale przy plastrach na półmisek (chciałam takie centymetrowe) dość nie było takiego problemu. By pasztet miał charakter bardziej świąteczny, w masę mięsną włożyłam jajka gotowane(...)zastąpić, np. suszonymi pomidorami. Możliwości jest wiele! Składniki na kruche ciasto:   30 dag mąki 3 żółtka szczypta soli 15 dag masła  2 łyżki śmietany Składniki na pasztet: 750g gotowanego mięsa z kurczaka 2 gotowane marchewki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo: 4 duże jajka na twardo 1 mały słoiczek marynowanych

Kuchnia w czekoladzie
Pasztet: gotowany indyk z bulionu 168

czosnku 1 jajko olej do smażenia i wysmarowania foremki (3 ziarna) sól morska pieprz słodka czerwona papryka w proszku ziele angielskie liść laurowy Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 800g pasztetu. Przygotowanie. 1. Mięso z indyka: Wykonać bulion według przepisu. Pozostałe po bulionie mięso z indyka obrać z kości i usunąć tłuste oraz nieapetyczne fragmenty. 2. Warzywa: Ugotowane warzywa: por, marchewka(...)warzyw dodać 1 jajko oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dobrze wymieszać. W celu zagęszczenia lub rozrzedzenia masy można dodać oleju do smażenia lub tartej bułki. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadowala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania. Na wierzchu posypać słodką czerwoną papryką. 4. Pieczenie: Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową i piec 45 minut

Pij soki wyciskane
Pasztet z soczewicy 132

Miałam na taki pasztet ochotę więc zrobiłam :)  Inny przepis na mój pasztet, lekki drobiowy tutaj :), a na pasztet roślinny tutaj :) Świetne, domowej roboty, pasztetowe dodatki na kanapki. Ważna wskazówka! Jeśli po ugotowaniu soczewicy nie odciśniecie jej dobrze z wody, a jajka w rozmiarze L dacie dwa - to pasztet będzie do smarowania, a nie do pokrojenia w plastry. Dlatego proponuję(...)nagrzać na 180 stopni C Pasztetową masę przełożyć do keksówki (moja miała wymiary 18x11 cm) i posypać ulubionymi przyprawami - ja tym razem nie posypałam Piec ok. 50 minut. Gdy pasztet przestygnie - włożyć go do lodówki i pokroić po bardzo dokładnym schłodzeniu (nawet po kilku godzinach trzymania w lodówce)  Pasztet najlepiej kroić w plastry grubości ok. 1,5 cm Jeśli

Szczęśliwa kuchnia
wiejski pasztet francuski z duszonym porem 103

francuski wiejski pasztet Nie bez przyczyny Francuzi uchodzą w dziedzinie wyrobów pasztetów za niezrównanych mistrzów. I tak prostota składników, oraz aromat ziołowych przypraw sprawiają, że zwykły pasztet zmienia się w małe dzieło kulinarnej sztuki. Ja ze swej strony, pozwoliłem sobie wzbogacić przepis jedynie o dodatek(...)jajko, dodajemy koniak i mieszamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostała słoninę kroimy na bardzo cienkie plastry i wykładamy nią f ormę w której będziemy piekli pasztet. Następnie słoninę posypujemy pokruszonym  liściem  laurowym, oraz  szałwią  i przekładamy  mięsną masę do formy,  ścisłe  ją wypełniając.  Na wierzch pasztetu

Miód i pieprz
Francuski pasztet z wątróbki. 166

Pasztet z wątróbki należy do klasyki kuchni francuskiej. Jest to smarowidło do pieczywa o intensywnym smaku i aksamitnej konsystencji. Pasztet serwuje się w temperaturze pokojowej, aby był miękki, aromatyczny i łatwy do rozsmarowania na pieczywie. Do pasztetu z wątróbki Francuzi podają lekko słodkie pieczywo (chałkę, brioszkę), grzanki lub bagietki. Doskonałym dodatkiem do tego pasztetu może być konfitura z porzeczek, powidła(...)śliwkowe lub chutnej z czerwonej cebuli ( przepis tuta j). Francuski pasztet z wątróbki podany na bagietce z dodatkiem konfitury porzeczkowej Składniki: 250 g wątróbki z drobiowej (do wyboru wątróbka z kaczki, indyka lub gęsi) 2 łyżki masła klarowanego 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku 50-70 ml koniaku sól do smaku Mieszanka

Codziennik Kuchenny
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ CIECIERZYCY I CUKINII 525

pasztetów warzywnych można dodawać przeróżne składniki. Ograniczają nas tylko smaki i upodobania. Są wspaniałą alternatywą dla wegetarian. Połączenie smaków jest naprawdę rewelacyjne. Połączyłam w dzisiejszym pasztecie  kaszę jaglaną, ciecierzycę i cukinię . Dodatek suszonych pomidorów podkreślił jeszcze jego smak. Składniki: 400 g ciecierzycy ( ja dodałam gotową z zalewy ) szklanka suchej kaszy jaglanej 1 większa cukinia 3-4 duże cebule(...)miękkości. Ja użyłam już gotowej z zalewy.  Do dużej miski wsypałam wystudzoną kaszę jaglaną i ciecierzycę. Oba składniki zblendowałam. Powstała gładka i jednolita masa- nasza baza pod pasztet. Na patelnię wlałam olej i podsmażyłam pokrojoną drobno cebulę. Dodałam do niej starty czosnek. Starłam na drobnej tarce marchewkę, pietruszkę i selera. Dodałam warzywa do cebuli i chwilę podsmażyłam. Z cukinii

potrawyregionalne
Pasztet z cukinii dla alergika 127

Pyyyszny pasztet z cukinii, który przygotowałam w ramach akcji z innymi blogerkami kulinarnymi. Akcja polega na tym, że we wrześniu przynajmniej raz w tygodniu będzie pojawiał się na blogu przepis z cukinią w roli głównej. Bardzo kochamy warzywa i owoce i chcemy pokazać jakie różnorodne potrawy można z nich przygotować. Na pierwszy ogień poszła CUKINIA, z czego się bardzo bardzo(...)cieszę, bo ją uwielbiam i mogłabym jeść codziennie. Moja wersja pasztetu z cukinii nie zawiera białka jaja, stąd też nadaje się dla alergików. Pasztet jest bardzo smaczny, aromatyczny, z dodatkiem ulubionych przypraw na pewno posmakuje każdemu. 3 szklanki startej i mocno odciśniętej cukinii 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 szklanki bułki tartej (lub więcej) 0,5 szklanki oleju 3 żółtka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Domowy pasztet pieczony drobiowo-cielęcy 227

ręcznie wymieszaj. Foremki posmaruj lekko masłem i posyp bułką tartą. Nałóż masę pasztetową, wyrównaj. Możesz całość wyłożyć do jednej większej formy. Ja robiłam pierwszy raz i nie wiedziałam, jak pasztet zachowa się w trakcie pieczenia, stąd rozdzieliłam go na dwie formy. Nie dostałam w sklepie podłużnych foremek, które byłyby lepsze. Pasztet posyp niewielką ilością bułki tartej i polej(...)łyżkami rosołu. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 60 minut. Jeśli pieczesz w jednej dużej formie, być może będzie trzeba piec dłużej o 15-20 minut. Gotowy pasztet jest mocno przypieczony, brązowy z góry i odchodzi od brzegów foremek. Inspiracją do upieczenia tego pasztetu był przepis Margarytki z blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki . Skorzystałam też z innych

Anioszek w kuchni
Wegetariański pasztet pomidorowy – dwie wersje 196

Kiedyś pasztety jadłam tylko od święta i zazwyczaj te przygotowane przez kogoś. Od kiedy wypróbowałam pierwszy pasztet wegetariański piekę jakiś praktycznie co miesiąc. Uwielbiam zajadać je z musztardą jako szybką przekąskę lub podane z dobrym pieczywem. Dziś mam dla Was dwie wersje. Pierwsza bardzo kremowa, idealna do rozsmarowywania. Pasztet przygotowany z czerwonej soczewicy i ugotowanych warzyw. Drugi natomiast z kaszy(...)jaglanej i zielonej soczewicy. To zmodyfikowana wersja tego —>KLIK pasztetu z książki „Jadłonomia”. Ten jest bardziej zwarty i świetnie nadaje się do krojenia. Oba pyszne, zachęcam do wypróbowania :) Pomidorowy pasztet z warzyw i czerwonej soczewicy 200 g suchej czerwonej soczewicy 4 małe marchewki 3 małe pietruszki mały por (biała cześć) pół małego selera szalotka ząbek czosnku

Mienta blog
Pikantna pasta z czerwonej soczewicy, do kanapek, naleśników i krokietów 90

staję się powoli wegetarianką? Nie wiem... Wiem tylko, że zamiast mięsa czy wędliny, zdecydowanie wolę sięgać po coś roślinnego. Kiedyś bardzo lubiłam wszelkiego rodzaju pasztety i nie wyobrażałam sobie rezygnacji z nich. Widząc przepisy na pasztety sojowe czy soczewicowe uśmiechałam się z niedowierzaniem, że to może komuś smakować. Jak widać, tylko krowa nie zmienia poglądów. Od jakiegoś czasu uwielbiam wręcz(...)pasty i pasztety z soczewicy. Doprawiając je na różne sposoby, nie bojąc się intensywniejszych smaków, można uzyskać naprawdę smaczne efekty. A wtedy droga to pokochania soczewicowych pasztetów będzie otwarta. Wiem, że sceptyków nie przekonam, nie tak łatwo przynajmniej. Liczę na to, że smak obroni się sam :) Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/3 szklanki oleju 3 większe marchewki 1 średnia papryczka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet drobiowy ze słoika 174

Pasztety to mój konik :) A ten robimy przy okazji rosołu, czyli dwie potrawy za jednym zamachem.  Przyjemnie i prosto. Składniki: 90 dag skrzydła z indyka 90 dag filetu z kurczaka włoszczyzna na rosół +cebula (i przyprawy: sól, pieprz liść laurowe, ziele angielskie, lubczyk, czosnek) 25 dag wątróbki drobiowej 3 jajka 1 szklanka rosołu 1,5 łyżki kaszki kukurydzianej przyprawy(...)wrzucamy do blendera wraz z wątróbką i kaszką kukurydzianą, jedną marchewką z rosołu i cebulą z rosołu, miksujemy ok 3 minut następnie przyprawiamy i znów miksujemy ok minuty, próbujemy, pasztet musi być porządnie przyprawiony. Następnie dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut. Aż stanie się gładki. Pasztet ma luźną konsystencje, ale tym się nie przejmujemy bo podczas pasteryzacji stężeje. Możecie

Delicious Titbits
Pasztet z królika z żurawiną 180

niezbyt czasochłonny. Posiada zatem trzy zalety ważne dla gospodyni, która postanowi zaskoczyć i uraczyć swoich domowników i gości na te święta czymś wyjątkowym.Wspaniały w smaku i iście królewski pasztet z królika, a ponandto w pakiecie rosół z królika mieć możecie :) Składniki  1 tuszka z królika (moja ma 1,3 kg) ok. 2-3 litrów wody 3 marchewki(...)pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, następnie przestudzić. Mięso oddzielić od kości. Włożyć do misy blendera, dodać wcześniej namoczona bułkę oraz przesmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie zblendować. Dzięki temu pasztet będzie aksamity. Jeśli nie posiadacie blendera, to zmielcie pasztet kilkakrotnie. Dodajcie przyprawy  i wymieszajcie. Jeśli smak będzie wam odpowiadał, dodajcie jajka i grubo siekaną żurawinę (zostawić ok. 1 łyżki

Delicious Titbits
Pasztet z soczewicy czerwonej z pieczarkami 151

chwilowej nieobecności (za co bardzo przepraszam), wracam z przepisem na pyszny pasztet warzywny. Jest on świetnym zamiennikiem pasztetu z mięsa i kolejnym smarowidłem do chleba,  które ożywi kanapkę :-) Podstawą przepisu jest soczewica czerwona,  pozostałe  składniki można dobierać według gustu.  Jeśli  ktoś jest weganem należy zamiast jajka wprowadzić zamiennik: nasiona chia, agar, mielone nasiona lnu bądź(...)masło orzechowe.  Pasztet warzywny Składniki: 1 szklanka soczewicy; 2 szklanki wody; 100 g pieczarek; 50 g pora; 1 cebula czerwona; 30 g marchewki; 1 jajko; papryka mielona słodka, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól; 2 ząbki czosnku. Dodatkowo: 1 łyżka oliwy z oliwek; otręby pszenne; ząbek czosnku. Zaczynamy !                  Na samym początku

Życie na widelcu
Pasztet z soczewicy 137

Miałam na taki pasztet ochotę więc zrobiłam :)  Inny przepis na mój pasztet, lekki drobiowy tutaj :), a na pasztet roślinny tutaj :) Świetne, domowej roboty, pasztetowe dodatki na kanapki. Ważna wskazówka! Jeśli po ugotowaniu soczewicy nie odciśniecie jej dobrze z wody, a jajka w rozmiarze L dacie dwa - to pasztet będzie do smarowania, a nie do pokrojenia w plastry. Dlatego proponuję(...)nagrzać na 180 stopni C Pasztetową masę przełożyć do keksówki (moja miała wymiary 18x11 cm) i posypać ulubionymi przyprawami - ja tym razem nie posypałam Piec ok. 50 minut. Gdy pasztet przestygnie - włożyć go do lodówki i pokroić po bardzo dokładnym schłodzeniu (nawet po kilku godzinach trzymania w lodówce)  Pasztet najlepiej kroić w plastry grubości ok. 1,5 cm Jeśli

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 145

kilku lat nie jem kupowanych pasztetów. Po prostu jakoś kołkiem w gardle mi stają ;) kiedy widzę niemal gładką masę, to zastanawiam się co w niej może być. A ze wyobraźnię mam bujną, to naprawdę podpowiada mi ona niesamowite składniki. O chemii wszelakiej już nawet nie wspomnę. Myślę, że coraz więcej ludzi(...)czego dana potrawa się składa. W myśl powiedzenia jesteś tym, co jesz , staram się unikać potraw, co do których nie mam pewności z czego są zrobione.  Z pasztetów nie zrezygnuję, bo bardzo je lubię. Samodzielne przygotowanie nie jest trudne czy wyjątkowo pracochłonne, więc warto je robić. Podstawą niech będzie dobrej jakości mięso, a dodatkami ciekawe przyprawy, warzywa czy nawet

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarteletki z pasztetem i pieczarkami 126

Domowy pasztet wykorzystać można nie tylko na kanapki. Może także służyć jako farsz do pierogów, krokietów czy zapiekanek. I nawet najprostsza potrawa z takim domowym, pachnącym i dobrze przyprawionym pasztetem może stać się przysmakiem. Tym razem domowy pasztet wykorzystałam do zrobienia mini tart. A jak przygotować domowy pasztet? Ten, którego użyłam do tarteletek możecie zobaczyć(...)klik!< Składniki ciasta: pół kostki masła , 20 dkg mąki pszennej ,  szczypta soli , szczypta grubo zmielonego pieprzu . dodatkowo: pasztet domowy , serek topiony , pieczarki . Zagnieść ciasto z masła, mąki, soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na pół godziny. Foremki do tarteletek wysmarować masłem i wyłożyć niezbyt grubą warstwą ciasta. Można je równomiernie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, a następnie

Codzienna kuchnia niecodzienna