pasztet - 4085 przepisów (strona:18/273)

Pasztet z soczewicy i pieczarek 97

tego wygodne w jedzeniu poza domem (zwłaszcza, gdy nie mamy możliwości zjeść przy stole). Najczęściej jemy kanapki z warzywami, żółtym serem lub wędliną. Ja lubię jeść także kanapki z pasztetem 😊 Rzadko jednak kupuję gotowe pasztety - z założenia mam ograniczone zaufanie do produktów tak bardzo zmielonych, nigdy nie można być pewnym, co tam jest. Wolę więc przygotować pasztet w domu(...)jest to trudne, a wychodzi pyszny i zdrowy dodatek do kanapki. Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na pasztety . Tym razem przygotowałam pasztet z soczewicy z dodatkiem pieczarek. Pasztet z soczewicy i pieczarek - przepis Do przygotowania pasztety będziesz potrzebować: 300g czerwonej soczewicy, 2 cebule, 2 marchewki, pietruszkę, 500g pieczarek, 3 ząbki czosnku, 3 jajka, pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki

Z notatnika dietetyka
Pomidorowy pasztet z soczewicy 81

Pasztet to obowiązkowy element świątecznego stołu w wielu domach. Choć większość osób kojarzy pasztet z mięsem, to ja postanowiłam przygotować jego wegetariańską wersję i wykorzystałam czerwoną soczewicę. Kiedyś spotkałam się też z nazwą wegetariańska mielonka, ale do mnie jakoś nie przemówiła - zostanę przy pasztecie 😉 Fani ciecierzycy mogą zerknąć tutaj na przepis na pasztet z ciecierzycy . Pasztet możecie podać na ciepło(...)zimno, na kanapce, jako osobne danie (np. z żurawiną) czy nawet wykorzystać jako farsz do pierogów lub krokietów. Pomidorowy pasztet z soczewicy - przepis Do przygotowania pasztetu będziesz potrzebować: 200g czerwonej soczewicy, 2 czerwone papryki, 2 cebule, 6 suszonych pomidorów, mały koncentrat pomidorowy, 3 jajka, łyżkę oleju rzepakowego, pół łyżeczki chili, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki soli, łyżeczkę bazylii. 1. Nagrzej

Z notatnika dietetyka
Pasztet z soczewicy 111

Święta tuż, tuż - to już ostatni dzwonek, by przygotować coś pysznego na Wigilię. Dziś pokażę Wam jeszcze jeden przepis na pasztet z wykorzystaniem soczewicy. Na blogu znajdziecie już przepis na pomidorowy pasztet z soczewicy . Fani cieciorki też znajdą coś dla siebie - przepis na pasztet z ciecierzycy . Ja w tym roku postawiłam wyłącznie na pasztety wegetariańskie, rodzina będzie się więc raczyła(...)Dodatkowym plusem jest to, że nawet jeśli rodzina mi ich nie wyje (raczej małe szanse, ale ponoć w święta cuda się zdarzają 😉) można je spokojnie zamrozić. Jeśli będziecie mrozić pasztet, najpierw go poporcjujcie - dzięki temu później będziecie mogli rozmrozić tylko tyle, ile będzie akurat chcieli zjeść, a nie cały pasztet, który ewentualni zostanie Wam po świętach 😊 Pasztet z soczewicy - przepis

Z notatnika dietetyka
PASZTET DROBIOWY, BEZGLUTENOWY, DIETETYCZNY- NAJLEPSZY 170

Pyszny drobiowy lub drobiowo-wieprzowy pasztet. Uwielbiamy takie pasztety, zarówno same, jak i z dodatkiem chrzanu lub chrzanu z żurawiną albo jako dodatek do kanapek. Dzisiejszy pasztet dodatkowo jest w wersji fit, z małą ilością tłuszczu, z przewagą mięs drobiowych, warzywami i rosołem, oczywiście bezglutenowy, jak większość naszych pasztetów. Jest trochę bardziej suchy (ma dużo mniej tłuszczu niż poprzednie(...)jest pyszny. W takim domowym pasztecie nie ma niewiadomych, sami dodajemy do niego tylko te produkty, które chcemy i które lubimy. Za każdym razem tworzymy swój własny, niepowtarzalny smak. Ja przygotowuję swoje pasztety na bazie mięs, które zostają z wcześniejszych obiadów, po prostu pakuję do pojemników czyste kawałki różnych mięs (z rosołu, z pieczeni, itp.), opisuję i mrożę. Gdy nachodzi

Smaczne Zdrowe
Domowy pasztet wieprzowy 281

Domowy pasztet Pyszny pasztet wieprzowy to rewelacyjny przysmak, który warto przygotować nie tylko jako danie świąteczne, ale także na co dzień może stanowić świetną przekąskę. Z podanych składników wychodzą dwa średniej wielkości pasztety, ja zawsze jeden z nich wzbogacam o suszoną śliwkę, gdyż uwielbiam ten lekko słodkawy smak w mięsie. Na święta i większe okazję, zawsze do pasztetu przygotowuje jako(...)gałka muszkatołowa, imbir (świeży- starty na drobnej tarce lub suszony) Przyprawy do gotowania mięsa: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 1 łyżka soli Opcjonalnie do pasztetu możemy dodać suszone śliwki     *** Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę. Na dnie garnka układamy boczek, następnie karkówkę a na końcu łopatkę i szynkę *** *** Na mięsie wykładamy pokrojoną

Blog z Apetytem
Pasztet z suszonymi grzybami 186

Kochani, dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z suszonymi grzybami. Było to moje drugie podejście do domowego pasztetu, bo pierwszy wyszedł zdecydowanie za suchy. Druga próba okazała się szczęśliwsza, zapewne dzięki modyfikacji przepisu Pasztet wyszedł po prostu idealny! Zjedliśmy do ostatniego okruszka Z tych składników przygotowałam dwie formy pasztetu. Ich wymiary(...)Pamiętajcie jednak o najważniejszej zasadzie, jeśli zależy Wam na mięsie, zawsze wrzucajcie je do gotującej się wody. Dzięki temu nie straci ono smaku. Zachęcam Was do wypróbowania tego pasztetu. Święta już niedługo, a ten pasztet świetnie będzie się prezentował na Bożonarodzeniowym stole Pasztet z suszonymi grzybami Składniki: około 2 kg królika około 500 g ćwiartek z kurczaka około

PatiGotuje
Pasztet z cukinii 112

Warzywa w ogrodach dojrzewają, a wśród nich cukinia – wykorzystam ją by przygotować pasztet z cukinii. Zacznijmy od tego, że cukinia to idealne warzywo dla osób, które chcą zrzucić kilogramów tu i ówdzie. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. Cukinia jest również pożądana w diecie antyrakowej oraz odkwaszającej. I co ważne, nie odkładają się w niej(...)Polecam wam także inne moje przepisy – zapiekanka ziemniaczana – 4 składniki , albo wypróbujcie także propozycję na kolorową pieczeń z mięsa mielonego . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Pasztet z cukinii jedna duża cukinia 4 jajka 200 g sera żółtego 2 średnie marchewki 1,5-2 szklanki bułki tartej dwie średnie cebule dwa ząbki czosnku 0,5 szklanki oleju

Kuchennyviral.pl
Pasztet z cukinii 110

Warzywa w ogrodach dojrzewają, a wśród nich cukinia – wykorzystam ją by przygotować pasztet z cukinii. Zacznijmy od tego, że cukinia to idealne warzywo dla osób, które chcą zrzucić kilogramów tu i ówdzie. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. Cukinia jest również pożądana w diecie antyrakowej oraz odkwaszającej. I co ważne, nie odkładają się w niej(...)Polecam wam także inne moje przepisy – zapiekanka ziemniaczana – 4 składniki , albo wypróbujcie także propozycję na kolorową pieczeń z mięsa mielonego . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Pasztet z cukinii jedna duża cukinia 4 jajka 200 g sera żółtego 2 średnie marchewki 1,5-2 szklanki bułki tartej dwie średnie cebule dwa ząbki czosnku 0,5 szklanki oleju

Kuchennyviral.pl
Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika 206

Kiedyś bardzo często jadłam pasztety. Uwielbiałam je po prostu. Czasem robiłam sama, czasem kupowałam. Od kiedy "nauczyłam się czytać etykiety", to już nie kupuję. A i w zasadzie mięsa jem coraz mniej, to i pasztety odeszły w zapomnienie. Ten dzisiejszy pasztet powstał przed świętami, kiedy kupiłam "trochę" za dużo mięsa, zapominając o tym, że w zamrażarce są zapasy. Pomyślałam(...)dawno już nie robiłam pasztetu i...wzięłam się do roboty. Trochę jej było, ale warto. Nigdzie nie kupicie smaku i wartości domowego pasztetu. Najważniejsze jednak jest to, że wiadomo co w nim jest. W niektórych kupowanych to i "zmielonego psa z budą można znaleźć", jak mawiał mój znajomy. Pieski zdecydowanie wolę oglądać niż zjadać, o budzie nie wspomnę. W moim

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet jajeczny z pieczarkami 133

Pasztet jajeczny z pieczarkami to potrawa, która świetnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania. Przepis jest prosty do wykonania, choć nieco pracochłonny, ale pasztet wychodzi delikatny w smaku, aromatyczny i pyszny, więc warto się trochę napracować. U mnie w rodzinnym domu co prawda tradycyjnie spożywamy żurek na śniadanie, jednak mój mąż nie lubi żadnego rodzaju zup, dlatego przygotuję mu taki właśnie(...)pasztet. Wegetariański pasztet jajeczny sprawdzi się zresztą nie tylko na Wielkanoc. Jest idealny dla osób, które nie jedzą mięsa, a mają ochotę na coś pysznego. Można go podać z pieczywem, zarówno ciemnym jak i jasnym, a także z różnego rodzaju sosami: czosnkowym, tatarskim, chrzanowym i surówką ze świeżych warzyw. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, choć

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet z mięsa z rosołu 159

folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy przełożyć połowę masy mięsnej. Na mięsie ułożyć wzdłuż rządek z ugotowanych na twardo jaj i przykryć pozostałą częścią masy mięsnej. Wyrównać dłońmi powierzchnię pasztetu. Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 55 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić pasztet w gorącym piekarniku jeszcze przez(...)minut. Pasztet wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na formę keksową o wymiarach 22 x 10 cm. Szklanka = 250 ml. Pasztet ten to doskonały sposób na wykorzystanie mięsa i włoszczyzny pozostałego po ugotowaniu rosołu. Z dodatku jaj ugotowanych na twardo można zrezygnować. Zamiast folii aluminiowej formę można wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą

Gospodyni Miejska
Pasztet bez wątróbki 113

Jeśli jakaś potrawa kojarzy mi się mocno ze świętami, to jest to pasztet. Współcześnie używane przepisy pochodzą z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli się zasłużoną sławą na dworach w Polsce. Te oryginalne przepisy z XVI – XVII wieku zawierają takie ilości tłuszczu, że wątroba na sam dźwięk dostaje hiperwentylacji. Kuchnia Polska nie należy do najlżejszych, a pasztet wpisuje się w konwencję kuchni(...)ciężkiej doskonale. Z pasztetami jak z bigosem. Co gospodyni, to ma swój własny sposób. W tym roku, ze względu na „doktor zalecił”, robiłam pasztet bez wątróbki. Najpierw było to dla mnie nie do pomyślenia, że w ogóle tak można, ale powiem wam, że efekt wyszedł bardzo dobry i nieodbiegający jakością od pasztetów wątrobianych. Żeby nie było za zdrowo, zawiera

ladykitchen
Pasztet wegetariański pieczony 285

Dawno już nie robiliśmy pasztetu, więc tym razem Lulu przygotowała dla nas pasztet w dwóch odsłonach - klasycznej czyli pasztet mięsny i pasztet wegetariański. Bardzo lubimy pasztety, ale te domowe są zawsze najsmaczniejsze i.... przynajmniej wiemy co w nich jest. Pasztet, który Lulu przygotowała jest idealny w smaku, odpowiednio wilgotny, a przy tym aromatyczny dzięki przyprawom TradiSmak, a zwłaszcza odkrytej przez(...)szklanki drobnej bułki tartej 1 kostka bulionu warzywnego 1 łyżeczka przyprawy Natura Smak Kuchta sól i  pieprz do smaku tarta bułka do wysypania blaszki foremki aluminiowe do pasztetu Przygotowanie Seler zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulę można także zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać. Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w wodzie, dodać masło i w tym wywarze dusić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 128

Pasztet. W sumie to słowo niby oddaje wszystko. Ale przecież pasztet pasztetowi nierówny. Ten akurat jest wyśmienity (to oczywiste), mięsny, taki do krojenia, raczej nie nadaje się do smarowania. Idealny na duże okazje, święta, ale nie tylko. Ten pasztet łączy kilka rodzajów mięs, ale tak naprawdę możecie zrobić go z jednego mięsa zachowując proporcje.   Składniki(...)Białka ubić na sztywno (przypominam, że muszą być w temperaturze pokojowej). Do masy pasztetowej powoli dodać ubite białke i bardzo delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką (nie mikserem). Formę do pasztetu wyłożyć plastrowanym boczkiem (dno i ścianki), zostawiając trochę do przykrycia pasztetu. Masę przełożyć do foremki, posypać kilkoma pistacjami, przykryć boczkiem). Piekarnik musi być nagrzany do 160-170 stopni. Na najniższy

Pociąg Do Kuchni
Bardzo kremowy pasztet słoikowy 157

Lubimy pasztety, zwłaszcza takie, które łatwo rozsmarowują się na chlebie. Zainspirowani przepisami Marderm i BonAir'a z forum wędlinydomowe.pl postanowiliśmy takowy pasztet przyrządzić. Nie byłbym jednak sobą, gdybym czegoś nie pozmieniał. Przede wszystkim zwiększyłem ilość przypraw, bo lubię kiedy smak jest wyrazisty, a kaszę mannę zastąpiłem połową suchej kajzerki, bo..... nie chciało mi się iść do sklepu. Smak pasztetu(...)Moim zdaniem idealny :) Pasztet zyskał uznanie również u Pana Boczka Składniki - proporcje na 3 słoiki o pojemności 300 ml 450 g wieprzowiny (szynka lub łopatka) 200 g podgardla lub bardzo tłustego surowego boczku 100 g wątróbki drobiowej 200 ml wywaru z mięsa pół kajzerki 1 jajko 8 g soli 1,5 g czarnego pieprzu 0,5 g gałki muszkatołowej duża

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata