szklanej) , zawsze na wędzonce, czosnek i majeranek dominują. Jeśli ktoś robi żurek z torebki, czy gotuje żurek na kostce rosołowej, jego sprawa. Reasumując, z żurkiem jak z bigosem każdy wie co to za potrawa, jak ją gotować, ale każdy inaczej doprawia. I o to w gotowaniu chodzi, aby nawet żurek z kiełbasą był naszym wyjątkowym daniem, które tylko
Dieta moja pasjaobiad z mięsa mielonego dla całej rodziny. Podajcie je z ryżem basmati lub / i domowym chlebkiem naan . Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej dań inspirowanych kuchnią indyjską :) Polecam również mój bigos cygański z klopsikami : Pulpeciki w sosie curry, składniki: na pulpety: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki
Lekcje w kuchniokonomiyaki Czas na trochę egzotyki i kuchnię japońską. Ostatnio niezwykłą popularnością cieszą się japońskie placki z kapusty pekińskiej czyli okonomiyaki. To swojego rodzaju czyściciel lodówki taki jak dla nas bigos, dla Węgrów gulasz czy dla Włochów pizza. Po prostu dodajemy do tego dania to co mamy pod ręką. Ale baza jest niezwykle ważna – dlatego też opublikowaliśmy przepis na okonomiyaki
ProstePesto.plgryczaną Naleśniki z szynką, bakłażanem i szpinakiem Naleśniki z pieczarkami i brokułem Pełnoziarniste naleśniki zapiekane z mięsem w pomidorach Naleśniki z kurczakiem i brokułami Naleśniki z jajecznicą Naleśniki z bigosem Zupa pomidorowa z makaronem naleśnikowym Artykuł Naleśniki – przepisy na słodkie i wytrawne pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeobranych ziemniaków -jedno jajko -mąka pszenna ( ilość zależy od tego, jakie mamy ziemniaki ) -20 dkg boczku wędzonego -cebula -cukier, sól, pieprz ziołowy, przyprawa harissa, ( można dodać przyprawę do bigosu ) -kiszona kapusta ( u nas ok. 30 dkg dla dwóch osób ) Zaczynamy od przygotowania kapusty, którą wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy cukier do smaku, pieprz ziołowy, przyprawę harissa i gotujemy
Maminek kulinarnyciężkostrawne – to od nas zależy, czy takimi się staną. Kapusta może być głównym składnikiem szybkich dań bezmięsnych i ten przepis jest na to dowodem. Zatem zimą nie tylko bigos, ale też fit obiad wege Zimą warto też sięgać po kiełki. Możemy je przecież hodować w domu! Dzieci bardzo lubią siać i sadzić, więc z pewnością chętnie wezmą udział
Wiszniówkawędzone, parówki, kiełbasę, dlatego często taką zupę nazywano сборная солянка, czyli dosłownie 'solanka zbiorowa'. Niektórzy do solanki dodają kapustę, inni kaszę, a jeszcze inni solanką nazywają coś w rodzaju bigosu ze świeżej kapusty. Mnie najbardziej przypomina lubelski forszmak, jednak jest bogatsza w składniki i smak. Polecam również przepisy na inne pożywne zupy: Barszcz a'la ukraiński Zupa grzybowa
Obiad gotowyporem dobrze smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką. Smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pulpeciki, a TUTAJ więcej przepisów na mięso mielone :) Polecam również mój bigos cygański z klopsikami: Pulpety w sosie z papryką i porem, składniki: na pulpeciki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej
Lekcje w kuchniHarira jest najpopularniejszą zupą w Maroku. Podobnie jak w przypadku naszego bigosu, w każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Przepis, który mamy, wypróbowaliśmy już kilka razy i zawsze wychodzi pysznie. Przepis na marokańską zupę harira Składniki: 200 gramów wołowiny niewymagającej długiego gotowania (rostbef, antrykot), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 puszka ciecierzycy w zalewie 400 g (oczywiście możesz też
Kulinarna Polskagościł na moim blogu w nieco innej bardziej „domowej”, łagodnej wersji. Ten przepis jest nieco bardziej wyrazisty i nam bardziej smakuje. To potrawa, która tak jak nasz bigos w każdej rodzinie jest nieco inna ale bardzo powszechna. Danie proste w przygotowaniu niezwykłe w smaku. Lubię takie proste potrawy, ułatwiacze życia w czasie pracoholiczego transu.. Wracając do kurczaka
Ogrodnik w podróżyzaskakujące i dziwne, lecz z czasem smak ten u wielu pozostaje na zawsze w ich kuchni. Natomiast dla rodowitego Wocha dziwnym wydaje się np. słynny w Polsce bigos. Lecz po degustacji wielu Włochów pozostaje jego fanem. Jednak niewielu mieszkańców świata zdoła się przekonać do polskich flaków. Wielu z nich polskie flaczki uważa za bardzo egzotyczną potrawę i obrzydliwą potrawę podobnie
ProstePesto.plkiełbasą - kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu nazwy dań dość swobodnie odzwierciedlają to, co na talerzu. Wiedząc, że gołąbki ruskie nie są zawijane w kapustę, kremówka orzechowa nie ma kremu, bazą bigosu jałowskiego jest cebula, a w kapuście ziemniaczanej w ogóle nie ma kapusty – czy zdziwi Was, że racuszki z kiełbasą nie mają nic wspólnego z tradycyjnymi racuchami? :) Ugotowane ziemniaki, pokrojona
Trzeci talerzpułku wojska. W tym roku przygotowałam święta dla 3 osób i nic się nie zmarnowało, wszystkiego zrobiłam na styk na 2 dni, a Smażonego karpia zamarynowałam, a bigos przełożyłam do słoików. Mam patent na pyszne zapiekane kanapki, przed zapiekaniem w piekarniku każdą kromkę bagietki moczę w mleku, następnie posypuję farszem z tartego sera i posiekanej szynki, dopiero potem wkładam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępuddingi itd. Crock-Pot 5.6L Digital Slow & Multi Cooker Duża prostokątna misa o pojemności 5,6 litra pozwala upiec całego kurczaka lub kaczkę, przygotować potężną porcję bigosu lub powideł. W przypadku pieczenia dużych kawałków mięsa jest znacznie wygodniejsza niż misy okrągłe. Prostokątny kształt ułatwia tez ustawienie sprzętu na kuchennym blacie, a boczne uchwyty pozwalają bezpiecznie przenosić misę
Cztery Fajerytych warzyw, na które wiosną czekam z największym wytęsknieniem. Pierwszy na nią głód zaspokajam zwykle surówkami, by później z tych zielonych, chrupiących i słodkich główek pasjami wręcz przygotowywać bigosy, zupy i wszelkiej maści potrawki. Jednym z efektów tej mojej pasji w przygotowywaniu kapuścianych dań jest wegańska zupa z dodatkiem młodych ziemniaków oraz marchewek. Słodycz warzyw zyskuje tu przełamanie dzięki dodatkowi
Even Better Food