bigos - 2138 przepisów (strona:65/143)

Śledź w oleju – tradycyjna polska zakąska 85

konopii, czy wreszcie – ziaren słonecznika. Tak narodził się śledź w oleju – polska narodowa potrawa, która o palmę pierwszeństwa na stołach pomiędzy Bugiem a Odrą bije się chyba tylko z bigosem. Kiedy idą święta (zarówno Boże Narodzenia, jak i Wielkanoc), postny śledź pokazuje swoją moc, a w każdym polskim domu przyrządzany jest nieco inaczej, a najczęściej receptura przekazywana jest w linii

smakowitehistorie.com
ŻEBERKA PIECZONE W KISZONEJ KAPUŚCIE 105

Smak,zapach pieczonych żeberek w kiszonej kapuście kojarzy mi się zawsze z grudniowym obiadem,tym takim zimowym. Super się sprawdzi jako świąteczny obiad,zamiast tradycyjnego bigosu.    Jeśli jeszcze nie znacie tego smaku to zachęcam , musicie nadrobić zaległości. Składniki: 1,2 kg żeberek wieprzowych  1 kg kiszonej kapusty 2 cebulę 1/2 szklanki suszonych grzybów pół główki czosnku

Niespełnione zdolności kulinarne
Kopytka pieczone z młodą kapustą w sosie pomidorowym 60

dawna chciałam także zapiec kopytka w sosie pomidorowym. I tak powstał pomysł na zrobienie kopytek pieczonych z młodą kapustą w sosie pomidorowym. My trochę marudził, że smakuje mu to bigosem (którego nie lubi), zjadł jednak trzy z czterech porcji, więc nie wiem o co mu tak naprawdę chodziło. Takie kopytka na 100% zapiekę jeszcze z innymi sosami, to jest naprawdę

Kardamonovy
Surówka z pora 63

Jestem tak objedzona, że nie chce mi się nawet pisać o jedzeniu. Nie, nie surówką z pora… sernikami, bigosami i pizzami. Wczoraj mieliśmy wyżerkę, zdecydowanie nie sponsorowaną przez kaszę i sałatki, tym razem nie miałam nic do gadania. Wracając do surówki z pora, nie odkryłam nic nowego. Trochę majonezu, jogurtu, sok z cytryny i inne. Klasyka zawsze obroni się

Kardamonovy
Sałatka z ciecierzycą i serkiem wiejskim 49

znowu ja. I bezmięsna sałatka. Miałam dziś opublikować przepis na bigos, ale póki co go ratuję. Za parę dni napiszę Wam co i jak (o ile będzie nadawał się do publikacji). Coś poszło nie tak, zdarza się. Wracając jednak do bezmięsnej, fajna. Wszystko zaczęło się tak naprawdę od daty ważności serka wiejskiego. A potem jakoś poszło.  Składniki: 10 suszonych

Kardamonovy
Pasta z tuńczykiem, rukolą i suszonymi pomidorami 55

Miał być post z bigosem, ale przerzucę go na jutro. Przypomniało mi się przy okazji, że czeka zaległy przepis z pastą na śniadanie, więc proszę bardzo – łapcie. Szkoda, że dopiero w wieku 35 lat wpadłam na pomysł dodania rukoli do tego typu pasty. Cudo. Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 5 suszonych pomidorów z zalewy mała garść

Kardamonovy
Pieczona szynka 70

mięsiwo. Upiekłam, część zjedliśmy, część zamroziłam. Nawet jak jej za dwa tygodnie nie rozmrożę (bo jednak będzie na stołach nadmiar wszelaki), zużyję do forszmaku. Albo w końcu zrobię prawdziwy bigos na pieczonych mięsach.   Składniki: 1,5 kg surowej szynki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie) 1 łyżka

Kardamonovy
Świętuję nie marnuję! 62

tych dań. Jeśli widzisz, że ulepiłaś za dużo pierogów, zamróź je od razu, jeśli braknie to szybko możesz ugotować te zamrożone i będą świeże Dania możesz też pasteryzować (np. bigos, czy kapustę z grzybkami lub zupę). Jak świętować żeby nie marnować? Po więcej porad dotyczących niemarnowania żywności w święta (ale nie tylko) zapraszam Was na profil Banku Żywności w Krakowie

365 dni dookoła kuchni
Tarta z grzybami i kiszoną kapustą 82

Kiszona kapusta  z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, postny bigos, drożdżowe paszteciki, czy też łazanki z  kapustą i grzybami, a do tego aromatyczny czerwony barszcz na zakwasie - wiadomo, tych dań nie może zabraknąć na naszym bożonarodzeniowym stole. A ja mam dziś dla Was właśnie kapustę z grzybami, ale w nieco innym wydaniu. Tarta z grzybami i kiszoną

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjne uszka z grzybami 108

zostawić do namoczenia na noc. Wówczas nie trzeba ich długo gotować, wystarczą 3-4 minuty. Wodę z moczenia grzybów odlewamy i wykorzystujemy do innego dania np. barszczu lub bigosu. Odsączone grzyby drobniutko kroimy. Cebulę równie drobno kroimy i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy posiekane grzyby i przyprawy. Podsmażamy całość mieszając (smażmy około 5 minut). Zawartość patelni przekładamy do miski, odstawiamy

Słodkie okruszki
Przepisy na Boże Narodzenie 84

Śledzie ze śliwką Sałatka śledziowa z buraczkami WĘDLINY, PASZTETY Pasztet z żurawiną Pasztet z cielęciny Szynka peklowana domowa Schab gotowany Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem INNE Ryba po grecku. Bigos Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Barszcz czerwony Jak zrobić kwas buraczany. Ciasto na pierogi z dodatkiem masła – Jak zrobić ciasto na pierogi z dodatkiem masła. Ciasto na pierogi – Jak zrobić

To co lubię - gotuję i polecam
Świąteczna czerwona kapusta z żurawiną 92

idealna świąteczna przystawka na ciepło. Wiadomo, czerwony kolor to kolor świąt. Poza tym kapustę można przyrządzić wcześniej i przechować w lodówce do świąt. Uwielbiam praktyczne rozwiązania przed świętami. Bigos, pierogi czy śledzie to kolejne świąteczne dania, które można przyrządzić wcześniej, zamrozić lub przechować w lodówce. Czerwona kapusta z żurawiną 6 – 8 porcji Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty, około

codojedzenia
Surówka z kapusty kiszonej z ogórkiem i jabłkiem 100

fermentowania. Muszę Wam powiedzieć, iż kapusty kiszonej próbowałam w kilku już krajach i smakowała ona zupełnie inaczej w każdym z nich. U siebie w domu z kapusty kiszonej robię bigos, surówki, zupy, pierogi, paszteciki, krokiety, kruche ciasta oraz kotlety, w których łączę kapustę z ziemniakami. Przepis, który znajdziecie poniżej to przepis na surówkę z kapusty kiszonej , którą połączyłam z kiszonym

MeCooks
Popularne polskie potrawy świąteczne 68

dekorujemy pierniczki. Tak naprawdę wszystko dzieje się wedle preferencji naszych i naszych współtowarzyszy święta. Do najbardziej popularnych i zarazem klasycznych potraw należą m.in. barszcz z uszkami, sałatka jarzynowa, bigos oraz pierogi z kapustą i grzybami. Mamy mnóstwo możliwości zamienników klasycznych posiłków na jakieś inne, ale nadal mieszczące się w warunkach tradycji, mających odświętny charakter. Wśród popularnych dań słodkich warto wspomnieć

ProstePesto.pl