bigos - 2138 przepisów (strona:66/143)

Najlepsze żeberka w kiszonej kapuście 83

dziwnego, że tytułowa potrawa jest idealna właśnie na grudniowy obiad – nawet ten świąteczny. Najlepsze żeberka w kiszonej kapuście wcale nie wymagają dużo zachodu. Danie przygotowuje się podobnie jak bigos – wystarczy tylko dodatkowo obsmażyć mięso. Ja najbardziej lubię je z piekarnika, ale można je także dusić. Słodko-kwaśna kapusta doprawiona dużą ilością majeranku, grzybami i żurawiną, świetnie łączy się

Poezja smaku
10 książek pod choinkę II 76

mistrzem wypieków. Po trzecie – kupowanie książek nawet w małych ilościach pomaga wydawnictwom, pisarzom i księgarniom. Zarabiają, jakoś się utrzymują i dzięki temu będą mogli kupować te wasze pierogi i bigosy, czy co tam będziecie robić, jak już się przebranżowicie. W tym roku miała wyjść nasza pierwsza książka. Gromadząc do niej materiały, okazało się, że wyjdzie kilka tomów, że będę Sienkiewiczem

ladykitchen
Bigos 124

schabu ok. 600 g kapusty kiszonej ok. 600 g kapusty białej 40 g suszonych grzybów 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki domowej nalewki, u … Czytaj dalej Bigos

czarrna od kuchni
Bigos z młodej kapusty 75

Bigos z młodej kapusty robi się o wiele szybciej niż z kapusty starszej i kiszonej. Jest delikatny i słodkawy w smaku  a w dodatku lekki. Świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub samym pieczywem. Składniki: gł ówka młodej kapusty 0,5 kg kiełbasy 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego kostka rosołowa 2 liście laurowe kilka ziarenek

Przepisy mojej mamy
BIGOS Z CUKINII 108

Świetna propozycja na chłodne dni. Bigos najlepiej smakuje świeżo po zrobieniu. Smacznie i pożywnie danie. 3 cukinie 2 spore cebule pieczarki 250 g 2 średnie marchewki 2 ząbki czosnku 250 g kiełbasy sól, pieprz, koperek, ew. natka pietruszki      Pieczarki kroimy w półplasterki, kiełbasę w plasterki. Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. W głębokiej patelni

Smaczne moje
Szarlotka krucha z ucieranym wierzchem. 62

niżej. Dziś rozsmakowaliśmy się w pięknie. I w mojej szarlotce. Zerkaliśmy znad stołu na purpurowe sumaki, suche i bardzo brzydkie liście lipy spadały nam na głowy, do talerzy z bigosem i do kubków z herbatą. Te na talerzach z ciastem nie znalazły się przypadkiem, przyznaję się :). Składniki: 2 jajka L 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 200 gram miękkiego masła

Kronika Piekarnika
Do czego wykorzystać sos z pieczenia mięsa 166

strączkowe: grochówka, fasolowa, z soczewicy — genialnie z nim smakują. Pyszny też jest na nim krupnik czy zupa grzybowa; do risotto i kaszotto, dania typu jambalaya; do beszamelu; do bigosu; do potrawki z kurczaka; do warzywnych dań jednogarnkowych Artykuł Do czego wykorzystać sos z pieczenia mięsa pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Góralska kwaśnica. Autentyczny przepis z tatrzańskiego domu 96

ugotowanej kwaśnicy, wymieszaj, wyłącz ogień i zostaw na chwilę, aby smaki się połączyły. Kwaśnicę rozlewaj do miseczek, nakładając kawałek żeberka i ziemniaka do każdej porcji. Rada: kwaśnica, podobnie ja bigos, jest najlepsza po odgrzaniu. Artykuł Góralska kwaśnica. Autentyczny przepis z tatrzańskiego domu pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Ciasto jabłkowe (ciasto próżniak) 67

nazwa tego ciasta. Ale pod taką nazwą właśnie to ciasto występuje. Chociaż ja wolę je nazywać po prostu ciastek jabłkowym. A z próżniakiem, znaczy ciastem jabłkowym, jest jak z bigosem czy mielonymi: nie ma jednego konkretnego przepisu. Jest baza, czyli jabłka i mąka, a poza tym spotykałem dziesiątki wersji: z dodatkiem kakao, orzechów, rodzynków, aromatu cytrynowego, żurawiny

Marder&Marder Manufacture
Kuchnia na trudne czasy 120

dania jednogarnkowe, gulasze, gołąbki, wykorzystujcie podroby jeśli lubicie, takie dania można potem mrozić lub wekować w słoikach. W lecie i jesienią róbcie przetwory z sezonowych warzyw i owoców. – bigos do słoików – Leczo do słoików na zimę Gotujemy gęste i pożywne dania jednogarnkowe: – Błyskawiczna fasolka po bretońsku – Zupa meksykańska z mięsem mielonym – Grochówka z kiełbasą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fasolka po bretońsku 87

czasach PRL-u, kiedy to był dostępny we wszystkich barach i restauracjach. Według mnie to jedno ze smaczniejszych dań jednogarnkowych, jakie się pojawia w polskiej kuchni, zaraz oczywiście po bigosie. Przygotowywane jest z łatwo dostępnych składników, które z reguły zawsze mamy pod ręką. Jest bardzo aromatycznie, sycące i zdrowe, bo fasola, to bardzo zdrowa roślina strączkowa. Fasolka po bretońsku Parę

Kulinarne przygody Gatity
Stir fry z wołowiną i kapustą 101

Niecodzienne danie z kapusty. Pachnie dalekim wschodem, ale jest mocno swojskie:) Spróbuj tego stir fry , a przekonasz się, że na bigosie przepisy z kapustą bynajmniej się nie kończą. Czas: 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Kiedy zobaczyliśmy ten przepis na blogu Gimmesomeove.com, który zresztą gorąco polecamy, bo jest na nim mnóstwo smacznych, autorskich przepisów, od razu chcieliśmy

Niedzielny kucharz
Kiszone czy kwaszone? Które produkty warto wybrać? 96

żywnościowe przygotowanymi roztworami, które sprawiają, że są one szybciej gotowe do spożycia. Jest to sposób na uzyskanie efektów kiszenia dużo niższym kosztem i w szybszym czasie. Przeczytaj również: Błyskawiczny bigos Co lepiej wybrać? Zastanawiając się więc, który z tych produktów wybrać zdecydowanie lepiej zdecydować się na kiszonki. Są one zdrowsze i dostarczają do organizmu niezbędnych składników odżywczych i wspomagają jego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
6 moich sprawdzonych sposobów na wzmacnianie odporności poprzez dietę 71

bakterie probiotyczne, które w nich się znajdują. To właśnie te bakterie wytwarzają przeciwciała do walki z wirusami i bakteriami. Najzdrowsze kiszonki to te spożywane na surowo. Niestety, bigos lub zupa ogórkowa już takich prozdrowotnych właściwości nie mają. Jeśli dziecko nie przepada za wyrazistym smakiem ogórków kwaszonych, to można np. do talerza już przygotowanej, ulubionej zupy dziecka (np. pomidorowej

Wiszniówka
Domowy boczek wędzony na gorąco krok po kroku 107

boczek można bezproblemowo mrozić a zamrożony boczek nie traci swoich walorów. Dlatego ja zawsze część boczku kroję w kostkę i taką kostkę zamrażam. Jeśli najdzie mnie ochota na carbonarę, bigos czy fasolkę po bretońsku – po prostu sięgam do lodówki po kosteczki boczku (jeśli mrozimy w całości, aby pokroić musimy rozmrozić. Zamrożenie kosteczek sprawia, że możemy takie kosteczki od razu

ProstePesto.pl