Ostatnio, jak nigdy, mam ochotę na kiszoną kapustę. Nie lubię kapuśniaku, nie lubię bigosu, ale surową kapustę w ostatnich dniach mogę jeść garściami - nie wiem, co się stało, rodziny z pewnością nie powiększam ;) Dostałam od wspaniałej dietetyczki Ilony Cicheckiej pomysły na różne jadłospisy i był tam przepis na ów krem. Aż się zdziwiłam i do niej zadzwoniłam, zapytać
Cytryna&Co.blog: POZIELONEMU. Wegetariański blog kulinarny. DANIA OBIADOWE Masa ziemniaczano-groszkowa na 2 sposoby autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Wegański bigos autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Falafel pieczony autorka: jazzowesmaki | blog: Jazzowe Smaki Makaron żytni z ciecierzycą i dynią - Rye Pasta With Chickpeas
Weekendy w domu i ogrodzieDomowy sok pomidorowy najlepszy jest w okresie kiedy można kupić świeże, pachnące pomidory. Aczkolwiek w zimie, wczesną wiosnę również warto go przygotować bo dostarczy nam odpowiednich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis ten znalazłam w jednym z czasopism kulinarnych. Zrobiłam i jestem zadowolona z efektu, aczkolwiek zastanawiam się nad nazwą…. Określenie bigos nie specjalnie mi tutaj pasuje;) to też takie leczo-nie leczo… hmm potrawka? Eh. Zwał jak zwał. Grunt, że smakowało:) Bardzo smakowało:) 500-800 g cukinii 250 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy 2 cebule 1 duża
Smaki Na TalerzuChili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pikle oraz tatar. Do zimnej płyty dodałam domowy chleb z chrupiącą skórką , który rozszedł się w mgnieniu oka ! Oczywiście nie odbyło się bez ciepłych dań. Kuchnia serwowała kotlety jajeczne , bigos , mielone i schabowe w panierce . Jeśli chodzi o słodkości był niezapomniany blok czekoladowy , babka oraz kolorowa galaretka z bitą śmietaną, o której zapomnieliśmy i jedliśmy ją wszyscy na śniadanie
CookYourselfnajbardziej lubię ziemniaki tłuczone z koperkiem (dużą ilością koperku 😉 i mizerią lub buraczkami. Są w kuchni polskiej żelazne klasyki: rosół, z rosołu pomidorowa, schabowy, bigos itd. A większość z tych klasyków można przygotować z tak zwanym „twistem”, czyli odrobinę inaczej. Doskonałym przykładem są kotlety mielone panierowane w grzankach . Niby
kuron.com.plFasolkę po bretońsku gotuje się w wielu domach. To jedno z najpopularniejszych jednogarnkowych dań kuchni polskiej. O ile jednak na przykład bigos lubi inwencję, a przepisów na niego jest tyle, co kucharzy, fasolkę po bretońsku zawsze robimy tradycyjnie. Taka jest po prostu najlepsza. Składniki: 400 gramów suszonej białej fasoli o jak największych ziarnach (piękny jaś tyczny będzie najlepszy), 4 duże
Kulinarna PolskaKlasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jedno z najbardziej emblematycznych dań kuchni włoskiej. Właściwie nie tyle włoskiej, co rzymskiej, a nawet nie rzymskiej a starorzymskiej. Masakra, co? Nie dość, że grafomania to jeszcze informacyjny bigos:) Cucina Romana i cucina Romanesca Szereg potraw włoskich korzeniami sięga w czasów niekończących się biesiad w pałacach zamożnych Rzymian epoki cesarskiej (Lukullus robił kilkudniowe imprezy, na których podawano setki potraw
Niedzielny kucharzKarkówka w marynacie Soczysta polędwica Leczo Fasolka po bretońsku Placek po węgiersku Udka z kurczaka Udziec z indyka Bigos
Na moim talerzuDziś schabowy, utłuczony, dopieszczony, w nowej odsłonie. Podany ze świeżym ogórkiem (dowolnymi surówkami, mizerią, marchewką z groszkiem, buraczkami, modrą kapustą, kapustą z grzybami czy bigosem) i tłuczonymi ziemniakami z wody, puree lub pieczonymi ziołowymi. Klasycznie wybieram schab z kością, marynuję noc w mleku i krążkach cebuli (słynny sposób M. Gessler), panieruję, smażę na smalcu, wychodzą naprawdę genialne kotlety! Klasyka
Zasmakuj KuchniMój drugi kociołek rozmaitości to propozycja dania jednogarnkowego z żeberkami i pieczoną kapustą. W piekarniku dusimy żeberka z dodatkiem pysznej kapusty z grzybami. Powstały w ten sposób bigos jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Stanowi świetny dodatek do żeberek, ale też jest bardzo dobry jako oddzielne danie. Całość nie wymaga skomplikowanych przygotowań i tylko jednego garnka lub naczynia żaroodpornego. ŻEBERKA
Bon appetit mon amiekiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem
Kulinarne przygody Gatity