bigos - 2138 przepisów (strona:84/143)

Bigos z pieczarek 149

dodajemy kiełbasę i dalej smażymy. Następnie wykładamy pieczarki. Smażymy tak długo aż odparujemy cały płyn z pieczarek. W dalej dodajemy ogórki. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w ½ szklanki wody. Dodajemy do bigosu. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano do smaku. Dusimy jeszcze około 10-15 minut. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Super pyszne ciasto marchewkowe 128

Tradycja nakazuje by na każde święta przygotowywać potrawy: bigos, pierogi, sałatkę jarzynową, śledzik, rybkę, ale tradycja nie nakazuje by ciasta za każdym razem były dokładnie takie same. W tym roku, rozpoczęłam swoją nową tradycję – na każde święta będę przygotowywać inne ciasta. Pierwsze padło na super pyszne ciasto marchewkowe – dlatego, bo kupiłam za dużo... Więcej The post Super pyszne ciasto

Magiczny Garnek
Bezglutenowe gofry najlepsze śniadanie 124

minął Sylwester? Hucznie czy raczej spokojnie domowo? My zrobiliśmy u nas klasyczną domówkę w klimatach reggae Z przekąsek były min. daktyle w boczku ( uwielbiam ), plus ofcorz bigos oraz barszcz czerwony, czyli sylwestrowe klasyki, brakowało tylko sałatki jarzynowej ( nie lubię 🤗️) Ale to ostatni taki Sylwester, za balami raczej nie przepadamy więc na przyszły rok szykujemy wyjazd gdzieś w góry, gdzie będzie

PaleoLife
Kapusta pekińska zasmażana 124

może zamiast tradycyjnego bigosu ... Składniki : mała kapusta pekińska 1 marchew cebula ok. szklanka soku jabłkowego tłuszcz do smażenia, łyżka mąki sól, cukier, pieprz mielony, kilka kropel maggi koperek lub natka Przygotowanie: Kapustę kroimy nie dość grubo- myjemy, wrzucamy na wrzątek, chwilę gotujemy, odcedzamy na sicie i gotujemy dalej w soku jabłkowym, dodajemy przesmażoną pokrojoną cebulę, stratą marchewkę Gotujemy do momentu

Proste Potrawy
szybkowar-galaretka wieprzowa... 173

krótko zagotować galaretkę nalewać do miseczek czy innych pojemniczków, można również do słoiczków i zapasteryzować wywar jeśli zostanie można zamrozić np. do zupy fasolowej,grochowej, ja użyłam do bigosu - galaretka z golonki i nóżek wieprzowych jest smaczna,bez żelatyny, często takie galaretki jemy ze względu na naturalny kolagen, szybkowar skraca czas gotowania co najmniej o 50%, wywar jest klarowny

W Mojej Kuchni Lubię
Moje przepisy świąteczne i życzenia 101

Zdrowych, pysznych pełnych inspiracji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim czytelnikom. Oto  - moim zdaniem linki do fajniejszych przepisów, które napisałam Ciasto pomarańczowe z żurawiną Bigos z czerwonek kapusty z owocami Ciasto korzenne z gruszką gotowaną w winie Ciasto migdałowe z polentą i pomarańczami Karp w sosie pomarańczowym Makowiec z kaszą jaglaną Śledź w jogurcie z jabłkiem Łamana beza z kremem

AZgotuj!
szybkowar-rolada z boczku wieprzowego... 170

sztuk, cebula większa 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, smalec 1 łyżeczka, woda 1 szklanka z mało tłustego kawałka boczku odciąć skórę (zamrażam do gotowania bigosu czy fasoli,grochówki), boczek ponacinać w paski tak, aby nie przeciąć na boczku poukładać obrane ząbki czosnku, ósemki obranej cebuli, posypać kucharkiem, pieprzem świeżo mielonym ciasno zawinąć roladę, obwiązać grubszą nicią

W Mojej Kuchni Lubię
Karkówka pieczona w kapuście 197

Karkówka pieczona w kapuście Kruche i aromatyczne mięso, które idealnie komponuje się ze smakiem kiszonej kapusty. Danie to trochę w smaku przypomina tradycyjny bigos. Jest to świetna opcja na przyjęcie, kiedy chcemy zaskoczyć gości czymś nowym a do tego bardzo smacznym. Do tak przyrządzonego mięsa polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy upiec w piekarniku, w tym samym czasie co karkówkę

Blog z Apetytem
Pasta z tuńczykiem, rukolą i suszonymi pomidorami 147

Miał być post z bigosem, ale przerzucę go na jutro. Przypomniało mi się przy okazji, że czeka zaległy przepis z pastą na śniadanie, więc proszę bardzo - łapcie. Szkoda, że dopiero w wieku 35 lat wpadłam na pomysł dodania rukoli do tego typu pasty. Cudo. Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 5 suszonych pomidorów z zalewy mała garść rukoli

Kardamonovy
BIGOS MYŚLIWSKI 204

Wspaniały bigos , który smakuje wszystkim ,jest pyszny i niedrogi.Zyskuje na smaku przechowywany w chłodzie i ponownie odgrzewany.Najlepszy jest po trzech dniach.Warto go zrobić ugotować go więcej , podzielić go na porcje i zamrozić na później.Zapraszam. 1 kg.kiszonej kapusty 1 główka białej kapusty 50 dag.wołowiny 30 dag.kiełbasy jałowcowej 20 dag.boczku wędzonego 2 cebule 2 marchewki 1 przecier pomidorowy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bigos 188

Grzybki trzeba zalać wodą przegotowaną i moczyć ok 15 minut. Grzybki i śliwki kroimy w paseczki. Dodajemy do kapusty i to wszystko razem gotujemy kilka godzin.  Ja zawsze bigos gotuje ok 3 dni, każdego dnia po 2 godzinki około. Grzyby i śliwki często dodaję dopiero kolejnego dnia. Wtedy smaki się ładnie mieszają po kolei.  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Bigos z kiełbaską i grzybkami 128

kiełbaskę. Dodajemy pieprz, przyprawę do potraw oraz przecier pomidorowy i marchew startą. Teraz niech wszystko razem się dusi i przechodzi smakiem. W trakcie gotowania doprawiamy dalej jeśli brakuje czegoś.Bigos wychodzi przepyszny :) Zawekowałam na święta

Różowa kuchnia
NAPAR Z JAŁOWCA (MLECZNY) + WŁAŚCIWOŚCI 220

Szyszkojagody jałowca to jedna z moich ulubionych przypraw - uwielbiam ją w pasztetach, bigosie, ale także jako dodatek do gorzkiej czekolady i kakaowych ciast :) Jałowiec to zimozielony krzew (czasem wyrastający w drzewko), którego jagody oraz igły są bogate w olejki eteryczne - rozdrobnione ziarna szybko wietrzeją i tracą właściwości smakowe jak i lecznicze, dlatego zawsze świeżo ucieramy go w moździerzu. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą 171

Potrawy z kiszoną kapustą idealnie pasują do świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej, oprócz postnej kapusty z grzybami, z takiej kapusty robimy bigos lub krokiety. U mnie w tym roku zamiast krokietów będą krucho-drożdżowe paszteciki. Można je przygotować znacznie wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu wstawić na kilka minut do piekarnika i pyszny dodatek do wigilijnego barszczu gotowy. Ciasto, z którego zrobiłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prosty przepis na bigos 711

Poniżej przedstawiam prosty przepis na bigos, bez zbędnych dodatków. Jest dokładnie taki, jak kiedyś robiła moja babcia. źródło: pixabay.com Składniki:  Kilogram kiszonej kapusty  Kilogram mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka)  Dwa pętka kiełbasy wiejskiej   Mały przecier pomidorowy  Pieprz mielony Sól Przygotowanie: Do garnka wlewamy pół litra wody, wrzucamy kilogram kapusty kiszonej, dodajemy sól. Gotujemy kiszoną kapustę

Jak u mamy