bigos - 2138 przepisów (strona:85/143)

NAPAR Z JAŁOWCA (MLECZNY) + WŁAŚCIWOŚCI 214

Szyszkojagody jałowca to jedna z moich ulubionych przypraw - uwielbiam ją w pasztetach, bigosie, ale także jako dodatek do gorzkiej czekolady i kakaowych ciast :) Jałowiec to zimozielony krzew (czasem wyrastający w drzewko), którego jagody oraz igły są bogate w olejki eteryczne - rozdrobnione ziarna szybko wietrzeją i tracą właściwości smakowe jak i lecznicze, dlatego zawsze świeżo ucieramy go w moździerzu. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą 169

Potrawy z kiszoną kapustą idealnie pasują do świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej, oprócz postnej kapusty z grzybami, z takiej kapusty robimy bigos lub krokiety. U mnie w tym roku zamiast krokietów będą krucho-drożdżowe paszteciki. Można je przygotować znacznie wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu wstawić na kilka minut do piekarnika i pyszny dodatek do wigilijnego barszczu gotowy. Ciasto, z którego zrobiłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prosty przepis na bigos 707

Poniżej przedstawiam prosty przepis na bigos, bez zbędnych dodatków. Jest dokładnie taki, jak kiedyś robiła moja babcia. źródło: pixabay.com Składniki:  Kilogram kiszonej kapusty  Kilogram mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka)  Dwa pętka kiełbasy wiejskiej   Mały przecier pomidorowy  Pieprz mielony Sól Przygotowanie: Do garnka wlewamy pół litra wody, wrzucamy kilogram kapusty kiszonej, dodajemy sól. Gotujemy kiszoną kapustę

Jak u mamy
LEKSYKON BAKALII 172

skłonności do "pajączków", bo zawarte w nich witaminy C i K uszczelniają naczynia krwionośne. Zastosowanie: Są głównym składnikiem wigilijnego kompotu z suszu, ale dodaje sieje do wielu innych potraw: bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. Źródło: internet RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki

Ciastka - domowe słodkości
Wigilijna kapusta z grzybami 177

jestem specjalną fajną bigosów, trudno mnie zadowolić w tej kwestii. Ale na tą kapustę czekam cały rok. Dodatek suszonych grzybów robi swoje, kapusta nabiera pysznego smaku za którym tęsknię cały rok. Przepis na wigilijną kapustę z grzybami jest bardzo prosty, wystarczy trochę czasu i dobrej jakości składniki. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka

nietylkopasta.pl
Fasolka po bretońsku – prosty przepis 201

bretońsku doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego Fasolka po bretońsku Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zupa z kurczaka a’la flaczki Bigos tradycyjny łagodny Duszaki, Pieczonki – prosty przepis   Artykuł Fasolka po bretońsku – prosty przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Bigos z czerwonej kapusty z owocami 139

Moja propozycja na wigilijny stół  - bigos z czerwonej kapusty. 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty ( (Przepis!) kilka liści laurowych ziele angielskie 2 sztuki czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku kilka sztuk suszonej żurawiny i wiśni łyżeczka miodu szklanka czerwonego wina olej rzepakowy olej lniany z pierwszego tłoczenia do polania majeranek Na oleju zeszklić pociętą w piórka cebulę. Dodać

AZgotuj!
w rękawie pieczony boczek z biodrówka do pieczywa... 134

rękaw z mięsami włożyć do blaszki i piec około 50 minut rękaw rozciąć i 10 minut piec w 160C na termoobiegu, mięsa będą zrumienione wywar można zamrozić np. do bigosu - boczek świeży, biodrówka w marynacie pikantnej w czosnkowym oleju z rękawa są smaczną alternatywą dla kupnych wędlin,........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wegański strogonow 125

który został u mnie zredukowany do siekanych pomidorów, czyli na tyle fit na ile można było, mają to do siebie że odgrzewane smakują jeszcze lepiej, tak jak podobno bigos jest najlepszy gdy się go przypali, moja mam przynajmniej tak zawsze się tłumaczy Czasochłonność tego dania polega na odpowiednim pokrojeniu składników, a moja dobra rada, to zróbcie to od razu, potem

greenscarf
Grzybowa z suszonych grzybów i kaszy bulgur 144

Mimo wszystko głównym składnikiem zupy są oczywiście suszone jak i świeże grzyby. W tym roku grzyby obrodziły, ususzyłam dosyć dużo, więc mam spore zapasy. Starczą na grzybową, pierogi i bigos . Grzybowa ma charakterystyczny aromat suszonych grzybów, który podkreśliłam rozmarynem. Dodałam również sporą porcję leśnych pieczarek. Grzybowa Składniki: 30 g suszonych grzybów 250 g leśnych pieczarek 1,5 l wywaru

codojedzenia
Jak ugotować pyszny kapuśniak? Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami. 169

mojej Mamy, odkąd sięgam pamięcią. Każdej jesieni (i jest tak też w tym roku), Mama kisi najlepszą kapustę, jaką można zjeść. Cieszymy się nią w Boże Narodzenie albo przygotowując bigos. Jednak nigdy nie może zabraknąć przepysznej zupy z jej udziałem. Bo to nie tylko wspaniały smak dzieciństwa, ale i pożywny, przepyszny obiad.  Za to Tata, człowiek, który we wojsku

Poezja Smaków - blog kulinarny
Chilli con carne 149

wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Trudno znaleźć jedyny i słuszny przepis na chilli con carne. Jest to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej i pewnie odmian ma tyle, co nasz rodzimy bigos. Podstawą są wołowina mielona (lub bardzo drobno posiekana), chilli, czosnek, cebula, papryka i pomidory. Czasami dodaje się czerwoną fasolę czy kukurydzę. Chilli con carne musi być bardzo ostre

Codzienna kuchnia niecodzienna
obiad bezmięsny w jesiennym kolorze z wolnowaru 160

warunkach domowych. Dzięki procesowi powolnej obróbki w niewysokiej temperaturze potrawy zachowują intensywny smak, aromat oraz jędrną konsystencję. W wolnowarach najlepiej wychodzą potrawy duszone potrawy jednogarnkowe, gulasze, potrawki, bigosy oraz pieczone mięsa wymagające długiego czasu obróbki cieplnej. Natomiast ryby w wolnowarze zachowują zwartą konsystencję. W wolnowarach doskonale udają się wywary, które są bardziej aromatyczne i skondensowane w smaku niż te gotowane

w mojej kuchni
Tapeta – świetne tło na bloga 102

żebyście poznali mnie z nieco innej strony. Gotuję codziennie, bo nie lubię dań mrożonych, odmrażanych. Czasami (bardzo rzadko) zdarza się, że obiad jemy przez 2 dni – głównie dotyczy to bigosu, gołąbków, czy strogonowa , bo zwykle te dania same w sobie smakują lepiej na drugi dzień Czasami zdołam wykonać szybie zdjęcie dania, ale za uchem mam chłopców, którzy pytają – „mogę już

MojaQchnia.pl
Ryż z białym sosem – Kaszubskie smaki 213

białym sosem , na Kaszubach jest podawany prawie zawsze , kiedy gotuje się rosół . Kiedyś na weselach w czasach PRL-u, był wręcz obowiązkowy Przepisów na niego jest sporo , jak na bigos , czy gołąbki , aczkolwiek podstawa, jest zawsze ta sama , czyli rodzynki i mięso z rosołu , niektórzy ,dorzucają ,agrest z kompotu .. co dom, to nieco inaczej Bardzo lubię tą potrawę i uważam

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania