Święta, święta i po świętach... Bigosy, pierogi, makowce są przepyszne, ale w ilościach świątecznych mogą powodować problemy trawienne, dyskomfort oraz efekt za ciasnych spodni. Dlatego dzisiaj prezentujemy naszą sprawdzoną metodę na powrót do przedświątecznej równowagi. Pyszne koktajle, które są istną bombą witamin i mikroelementów mogą stanowić nie tylko doskonały sposób na pokonanie efektów świątecznego przejedzenia, ale także uzupełnić braki witamin
Kuchnia od dwojgaciężko było wyczuć jakiekolwiek przyprawy chyba że chodziło o delikatne posolenie i dodanie pieprzu. Do czego można użyć taki koncentrat? Myślę że w grę wchodzą wszelakie zupy, kapusty zasmażane, bigosy, farsze do pierogów czy uszek oraz sosy. Ze względu na wysokie skoncentrowanie smaku nie posmarujecie nim zapiekanki czy pizzy :) Ciekawą sprawą mogłoby być dodanie odrobiny do sałatki na bazie majonezu
Kuchnia PROzdrowotnapaprykę, włożyć udka gęsie do marynaty najlepiej na całą noc w lodówce garnek szybkowara rozgrzać i podsmażyć z każdej strony udka, nadmiar tłuszczu wytopionego odlać, przyda się np. do bigosu wlać wodę do udek, wsypac majeranek i cząber, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotowac na mniejszym ogniu z40-45 minut, otworzyć szybkowar jak sam spuści ciśnienie udka wyjąć
W Mojej Kuchni LubięWitajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego kalafiora z marchewką, papryką i cebulką gotowanego w szybkowarze. Powiem Wam że taki kalafior wyśmienicie smakuje. Podany w formie bigosu po prostu rewelacja. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 mały kalafior 3 marchewki 2 cebule małe 1 mała czerwona papryka 1 l bulionu warzywnego lub wody jeśli nie macie bulionu 1 łyżeczka suszonej bazylii
Sama słodycz i szczypta chiliwodą w której się moczyły), ugotowaną soczewicę i gotujemy kolejną godzinę. 9. Do kapusty dodajemy konfiturę śliwkową oraz sos sojowy i gotujemy do miękkości (podlewając co jakiś czas wodą). Bigos jest bogaty w: - cynk (pochodzący z soczewicy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 300 g Energia: 166,8 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkapusty i zalewam wodą do momentu aż zakryję nam kapustę , dokładam wszystkie nasze przyprawy , kostki rosołowe i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusty będą miękkie . Jak nasz bigos jest już ugotowany , na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy , doprawiam do smaku solą lub pieprzem i gotowe do podania
Mój Smakrobię. Podawać jako jedną z potraw wigilijnych, jako dodatek do innych dań lub w formie samodzielnej potrawy, z dodatkiem pieczywa. Bigos jarski postny to również idealna propozycja na co dzień dla wegan i wegetarian. Składniki: – 1 kg kapusty białej – 1 kg kapusty kiszonej – duża garść suszonych grzybów
To co kochamszynki wieprzowej 2-3 cebule garść suszonych grzybów 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz, słodka papryka przyprawa małgośka Przygotowanie: Mięso … Czytaj dalej Bigos
czarrna od kuchnijego tytuł. Zdjęcia powiększają się dopiero w poszczególnych postach. Miłego gotowania i wesołych świąt! Zapisz Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Bigos mojego Taty Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony
Karo in the Kitchenmyślę, że stali czytelnicy rozpoznają już te produkty, choć jeszcze nie powiedziałam o wszystkich. Jednym z moich ulubionych jest kapusta. Szaleję na punkcie kapusty młodej, kapusty kiszonej czy bigosu. Wszystko, co jest zrobione na jej bazie jest wyśmienite. Warto jednak pamiętać o tym, by zachować umiar :) Składniki na młodą kapustę (5 - 6 porcji): główka kapusty 2 liście laurowe 4 ziela
Karola gotujewyjątkowe przepisy — jednym już się podzieliłem, a kolejne dwa pojawią się w następnych dwóch tygodniach. Jednak z kapustą już bywa trochę gorzej, bo oprócz mało świątecznej surówki, tradycyjnego bigosu i pierogów nie znajduje ona w mojej kuchni zbyt wielu zastosowań. Dania z kapustą to zdecydowanie domena mojej babci i ja się do nich nie wtrącam, bo to dla mnie produkt
Food Squarezupa spokojnie może robić za drugie danie. Mięsny dodatek czyni Jest specyficzna w smaku, podobna do bigosu ze słodkiej kapusty, dlatego na pewno nie trafi w gusta każdego:). 500g łopatki wieprzowej 1/4 główki kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 3 ziemniaki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
Szefowa kuchniwłożyłam granatu do jarmużu żeby wybuchł tylko aby smakował jeszcze wyborniej. To taka moja wariacja na bigos z jarmużu. Jarmuż smaży się szybko a dodatek pestek granatu dodaje mu ostrości i charakteru. Spróbujecie ze mną? Jarmuż smażony z granatem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSzczególnie do domowych frytek, żółtego sera czy wędlin na kanapkach. Towarzyszył mi i mojej rodzinie od zawsze, tak jest do dziś. Teraz, oprócz kanapek i frytek dodaję go sosów, bigosu, spaghetti, itp. Są ketchupy pikantne, łagodne, z różnymi dodatkami ziołowymi. Jest w czym wybierać, ale....wielkim atutem domowego ketchupu jest to, że możemy go dowolnie modyfikować, nie zawiera zbędnych, niepotrzebnych
Zasmakuj Kuchni