niestety...przejedzenia. Wiele tradycyjnych polskich dań jest tego gwarantem. Dlatego dobrze czasem sięgnąć po coś lżejszego. Moja sałatka jest zapewne gdzieś pośrodku. Pyszna odskocznia od tłustych mięs i bigosów, lecz jednocześnie zgrabne nawiązanie do Wielkanocnego menu. Ostrość, ale i świeżość rzodkiewki, słodycz jajek i groszku przełamana słonym, octowym smakiem kaparów i przyjemną ostrością czarnuszki. Smacznego! Składniki to: 15 rzodkiewek pół
Pichceniomaniaosuszamy i wygrzewamy skórki w wędzarni bez dymu.Temperatura 35-40 stopni czas 20-30 min. WĘDZENIE 2 godziny w 45-60 stopni Takie skórki można później wykorzystać np:do bigosu,pasztetu czy salcesony nada naszemu wyrobowi wspaniały zapach wędzenia-dymu
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.posypać majerankiem, zamknąć rękaw Piec w temp. ok 200*C przez 15 min. , w temp. 180*C -45 min ( do miękkości) Powstały podczas pieczenia sos można dodać np. do bigosu. Albo zamrozić w formie kostek jak podałam tu i zużyć do zup czy sosu
Proste Potrawypolałam doprawionym jogurtem, ale można również zrobić wersję z sokiem z cytryny, miodu i oliwy- co kto lubi :) U mnie na pewno nie zabraknie takiej sałaty na świątecznym stole. Bigosu może już nie być
Proste Potrawylodówki z pieczarek, które miały być do pizzy, ale pizzy nie było, a groszek już od dawna czekał w zamrażarce. Przepis tu właściwie jest zbędny, bo to jak z bigosem na winie... ;) Można tu wrzucić wiele innych składników (podsmażony boczek, kurczaka, fasolkę szparagową, paprykę, fasolkę czerwoną... ). Składniki: 200 g kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej
bistro mamaNiekiedy nachodzi nas z żoną ochota na zjedzenie czegoś jeszcze ładniejszego od bigosu. W sukurs przychodzi wtedy kuchnia azjatycka, która udowadnia, że wodorosty, ryż i trochę ryby mogą stworzyć przepyszne danie. Jeśli nigdy nie jedliście sushi – spróbujcie koniecznie! Od razu zaznaczę: tak, wiem, że sushi teoretycznie nie powinno się wykorzystywać takiego zwykłego wędzonego łososia. Spróbujcie mi zabronić! Lista zakupów
Proste-przepisy.plkilku innych przepisów, kilku prób i mojej kulinarnej intuicji. Ostatecznie powstało pyszne danie godne polecenia i koniecznie wypróbowania. Żeberka są słodkie od miodu a kapusta niezwykle aromatyczna, niczym najlepszy bigos! Dla 2 osób 0,5 kg żeberek 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 3 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu
Jadło i czytadłoSmak dzieciństwa...szare kluchy. Kto nie lubi-ręka w górę....osobiście znam tylko jedną osobę -mojego Nassa:( Rozumiem-można nie lubić barszczu, bigosu, czerniny--ale szarych klusek??? SKŁADNIKI: 5-6 średnich ziemniaków jajko mąka (ilość zależna od jakości ziemniaków) sól OKRASA: ok 200 gr, boczku wędzonego 1 cebula PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ucieramy na najdrobniejszej tarce, odsączamy, dodajemy jajko,sól oraz troszkę
Kopystką po garachdań jednogarnkowych, które znakomicie smakują po przegryzieniu smaków i odgrzaniu następnego dnia. Gumbo ma tyle odsłon, ile kuchni domowych, w których się je robi (podobnie jak w Polsce bigos, czy sos pomidorowy we Włoszech). Jedno jest pewne - moje gumbo na pewno różni się od tego z Nowego Orleanu, bo tam do tej potrawy dodają owoce morza. Moje gumbo przygotowałam
Weekendy w domu i ogrodzieCoraz cieplej na zewnątrz i coraz częściej zamiast ciężkich bigosów i sosów sięgamy po lżejsze dania. W naszym domu wraz z przyjściem wiosny władzę obejmują przeróżne zupy. Począwszy od lekkostrawnych warzywnych, aż po te mniej fit, które z powodzeniem zastępują cały obiad, dając energię na resztę dnia. Dzisiaj w kuchni pachnie zupą inspirowaną tradycyjnym polskim krupnikiem, która jednak w swoim
Kuchnia od dwojgabrakowało. Długo szukałam odpowiednich przypraw podnoszących smak całej potrawy, aż do momentu, w którym przygotowałam domowy sos myśliwski. To był strzał w 10. Jak smakuje danie? Szczerze? Lubicie bigos? - To coś bardzo podobnego, ale... Dużo łatwiejszego. Składniki: karkówka wieprzowa 1 kg kapusta kwaszona 1 kg sos myśliwski: 2 szklanki rosołu garść suszonych grzybków pół czerwonej papryki 1 tarty ogórek
Poezja Smaków - blog kulinarnyproduktach z dużej hurtowni na M i to nie koniecznie z górnej półki. Kiedyś stół łączył, dziś moda na jedzenie sprawia, że mamy więcej krytyków kulinarnych niż przepisów na bigos. Każdy z nich tylko czeka, żeby coś opisać. Masz fajne pomysły na kuchnię? Dobrze gotujesz? Wiesz, co dajesz na talerz? Znasz dostawców i pilnujesz jakości? To wszystko nie jest ważne
ladykitchenprzepisów. Marzena Ciasteczka z suszonymi owocami Magdalena Cynamonowa chałka po francusku Magdalena Zimowe muffinki z Nutellą Małgorzata Barszcz ukraiński Joanna Bigos z kapusty pekińskiej Kasia Dziki ryż z salsą pomidorową i kaczymi j ajkami Joanna Chleb orkiszowy z oliwkami Agnieszka Sałatka buraczana z jab łkami
Magiczne Życie Martylitrów natka pietruszki Przygotowanie: Nie ma to jak zrobić gar pysznej, aromatycznej zupy, która za każdym odgrzaniem zyskuje na smaku. To jedna z tych potraw, które nazywam "dojrzewającymi". Z bigosem i grzybową jest tak samo. Uwielbiają kilkakrotne odgrzewanie. Ale wróćmy do krupniku. Zapewne każda szanująca się gospodyni domowa ma swój sposób jego przygotowywania. Każdy też ma swoje preferencje
Karczma Honoriettyłyżka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, smalec 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuka, liście laurowe 2 sztuki, woda 1/2 litra wywar z gotowania łopatki zamrażam i do bigosu później dodaję lub jako baza do gulaszu = łopatkę bez kości rozciąć ostrym nożem na jeden duży płat, uważać, aby nie przeciąć mięsa na kawałki, na mięso wycisnąć w prasce ząbki
W Mojej Kuchni Lubię