bigos - 2138 przepisów (strona:97/143)

Bigos Z Cukinii - Wersja Z Dodatkiem Papryki 126

słodka papryka w proszku 1. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki ( jeśli to młoda cukinia to nie musimy jej obierać) Kroimy w kostkę. Do garnka w którym będziemy przygotowywać bigos, wlewamy ze dwie łyżki oleju i podsmażamy/szklimy cukinie na nim. Solimy ją oczywiście aby puściła sok w tym czasie. 2. W rondelku zaś szklimy cebulkę. Następnie po chwili dodajemy

Gotowanie...to proste !
Sos grzybowy 193

się urlopu. Tak, tak, bierze urlop, by codziennie chadzać na grzyby. Moi rodzice suszą wtedy grzyby (ja tak samo, przydadzą się do zupy grzybowej, placków, sosów do makronu, bigosu, itp.), robią sosy grzybowe, jajecznicę, czy grzybowe omlety i placki. Oczywiście nie trzeba być znawcą grzybów. Wystarczy znać 2-4 rodzaje grzybów, by czuć się w lesie dobrze, a innych

Zasmakuj Kuchni
Paszteciki na piwie. 169

idealnie harmonizującym się z soczystym nadzieniem. Co do nadzienia właśnie, posłużyć nam może za nie niemal wszystko na co mamy ochotę np. kapusta (z grzybami i cebulką lub nawet bigos), podsmażona cebula, kiełbasa, papryka, pieczarki, ser żółty lub wszystko razem wymieszane i podsmażone (bez żółtego sera oczywiście). I tak zmieniając dodatki za każdym razem otrzymamy nieco inne paszteciki. Niemniej jednak

Rozpustne gotowanie
Curry z cukinii i czerwonej soczewicy 145

chwilę obecną, bazą moich posiłków stanowi to co rośnie w moim ogrodzie, i tak na obiady jemy przeważnie różne wariacje curry, ratatouille, bigosów itd. To dziś prezentowane, jest jednym z moich ulubionych, i gości najczęściej na moim stole, z różnymi modyfikacjami, np. w postaci dodatku młodych listków buraka. Danie jest kremowe, łagodne, idealnie komponuje się z pieczywem, ryżem, makaronem

greenscarf
Kotlety z młodej kapusty 227

Młoda kapusta zazwyczaj kończy jako bigos lub  zupa - nie mamy nic do tego, ale dla odmiany dzisiaj proponujemy kapuśniakowe kotlety, idealne na lato :) Kotlety z młodej kapusty Przepis na ok. 17-20 sztuk Potrzebujemy: 1/2 główki młodej kapusty 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 5 łyżek mąki Przyprawy

Bananowe Pole
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 198

smaczny sposób regeneruje 50 punktów żywotności. Viva la Toussaint! POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA! TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ „WIEDŹMIN. DOM ZE SZKŁA” – BIGOS NA ŚLIWKACH ZALEWAJKA MAHAKAMSKA „Pod Dzikiem i Jeleniem” – KASZA Z KAWAŁKAMI WIEPRZOWINY I SOSEM CEBULOWYM SANDACZ W TYMIANKU * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie

Nerds Kitchen
Paczka od Polsoji 127

grillu :) Kolejnym produktem były kiełbaski paprykowe, które również wcześniej próbowałam. Podobnie jak poprzednia wersja są dobrą opcją na grilla. Można też ich używać do fasolki po bretońsku, leczo czy bigosu :) Bardzo lubię tofu wędzone, dlatego ucieszyłam się, gdy znalazłam w paczce, aż 4 opakowania. Dwa z nich to standardowe tofu wędzone o wadze 180 gram. Miałam okazję je wcześniej próbować

wegujemy
"Bigos" Z Cebuli Z Kiełbaską 200

Troszkę inny "bigos", ale równie smaczny co ten tradycyjny ;) Podajemy go z kiełbaską np. domową i chlebkiem. Składniki na 1 porcję 2 duże cebule 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta ostrej 2-3 łyżki wody 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki majeranku - jeśli nie lubimy nie musimy go dodawać sól, pieprz do smaku kiełbaska taka jaką lubimy

Gotowanie...to proste !
Potrawka warzywna z indykiem i ryżem 146

pomidorów i papryki wyczuwalny jest smak mięsa indyczego w ziołach smażonego na rumiano na klarowanym maśle. Jeśli zrobicie jej więcej będziecie się cieszyć codziennie coraz lepszym jej smakiem. Jak bigos, przechodzi swoimi aromatami i zapachami każdego dnia. Składniki: 1 l passaty pomidorowej puszka pomidorów krojonych z puszki bez skórki 800 g mięsa mielonego indyczego 2 szklanki bulionu warzywnego 4 pomidory

Zasmakuj Kuchni
Kapusta pieczona – na dodatek 428

Jemy ją w wielu postaciach – i na ciepło, i na zimno. Jako dodatek – surówkę, lub jako główne danie – na przykład w postaci bigosu czy gołąbków. W towarzystwie potrafi zabłysnąć. A sama? Zobaczcie, jak niewiele jej trzeba żeby wydobyć z niej to, co najlepsze. Jak wiele innych warzyw tak i kapusta daje się upiec. Przy wysokiej zawartości wody pieczenie kapusty musi

Karo in the Kitchen
Kociołek węgierski 148

Taki gulasz jest aromatyczny, pachnie ogniskiem, a mięso rozpływa się w ustach. Jest to alternatywa dla znudzonych tradycyjnym grillowaniem. W takim kociołku możemy przygotować praktycznie każde danie jednogarnkowe od bigosu po zupę rybną. Najlepiej na kociołkowanie zaprosić rodzinę lub znajomych bo gulaszu wychodzi sporo. Składniki: 1-1,5 kg karkówki 30 dag boczku 4-5 dużych cebul 4 rozgniecione ząbki

Dobra karma
BARSZCZ WIGILIJNY Z PIECZONYCH BURACZKÓW I JABŁEK 184

miejsce. W dniu podania barszcz przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów. Kilka grzybków kroimy w paski i pozostawiamy w zupie, resztę wykorzystujemy do farszu na uszka lub do bigosu.  Możemy też pozostawić w barszczu kilka łyżek tartych buraczków. Barszcz podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i opcjonalnie

cool and minty
Młoda zasmażana kapusta w śmietanie a jednak dietetycznia 156

mieszając. Po kilku minutach dolać bulion i dusić na średnim ogniu do czasu aż kapusta zmięknie, ale nie rozgotuje się. Powinna pozostać wciąż jędrna, ...zupełni nie tak jak na bigos. Pod sam koniec dopiero dodać startą na tarce marchewkę i posiekany koperek, przemieszać Dodać też śmietanę, przemieszać i doprowadzić prawie do zagotowania się. Podawać na ciepło polewając kopczyk kapusty

Sztuka gotowania w/g Samiry
Gulasz wołowy 149

Większość z nich wywodzi się z uboższych warstw społecznych, które obiady gotowały z ogólnodostępnych składników. To właśnie taniemu gotowaniu zawdzięczamy włoskie makarony i pizzę, koreańskie kimchi czy nasz polski bigos. Dziś zobaczymy jak łatwo zrobić jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych, jakim jest… gulasz wołowy – danie spopularyzowane przez węgierskich pasterzy i rolników. Lista zakupów: 500 g mięsa wołowego (np. łopatki

Proste-przepisy.pl
Wiosenna młoda kapustka alla bigos 171

witamin i mikroelementów, ma też pozytywny wpływ na układ trawienny. Starożytni żuli liście kapusty przed ucztami  w przekonaniu, że ułatwia radzenie sobie z alkoholem. Może stąd ta popularność bigosu na dawnych weselach? :) Oczywiście jak wiadomo najlepiej jeść surowe warzywa, ale i na ciepło są także wystarczająco wartościowe.  Oto  wersja obiadowa naszej młodej kapustki, taki rodzaj szybkiego bigosiku

I tu będę miała takie te