bigos - 2138 przepisów (strona:104/143)

Zapiekane patisony faszerowane kaszą 100

odciąć górę oraz delikatnie ściąć spody tak aby się nie przewracały. Wydrążyć środek patisonów, ja do tego użyłam specjalnej łyżeczki do robienia kulek z owoców (miąższ wykorzystałam do zrobienia bigosu z cukinii i patisonów). Tak przygotowane wypełnić farszem, ułożyć w formie do zapiekania delikatnie posmarowanej olejem i zapiekać około 35-40 minut w temp. 180 C. Smacznego

greenscarf
Prosiak z galarety. 139

uczta. Stoły zastawiano wszelakim mięsiwem, począwszy od ptactwa, przez prosięta, a skończywszy na dziczyźnie. Już nie wspomnę o ilości ciast jakie na tę uroczystość pieczono. Biesiadowanie kończono na podaniu bigosu.      Zauroczyłam się nieco tymi staropolskimi zwyczajami i postanowiłam uświetnić i moją biesiadę :) Zapragnęłam podać jakieś spektakularne mięsiwo, o prosiak to by było coś! Tylko skąd wziąć

Rozpustne gotowanie
Bigos z młodej kapusty 110

Dzisiaj wpis gościnny.  Ja robiłam tylko zdjęcia, a danie przygotowywał mój mąż. Prawdę mówiąc zazwyczaj to właśnie mój mąż przygotowuje bigos, ja się tylko przyglądam.  No oczywiście potem z miłą chęcią degustuję.     Składniki: 1 - 1,5 główki młodej kapusty ocet 1 pętko kiełbasy swojskiej 1 pętko białej kiełbasy ok 30 dag boczku parzonego 2 - 3 cebule

Sto kolorów kuchni
Wytrawne galettes 96

Blueberry Corner by "jagodzianka" Galettes to bretońskie gryczane naleśniki. Te naleśniki są bretońskim daniem regionalnym (jak nasz bigos, czy pierogi). Serwuje się je w … Przeczytaj cały artykuł Post Wytrawne galettes pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Strogonow 116

Moja wersja klasycznego dania. Strogonow to potrawa , podobnie jak bigos , kwaśnica czy grochówka u każdego inna . Składniki 1 kg polędwicy wołowej 30 dag pieczarek 2 cebule szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ogórki konserwowe 2 papryki ( czerwona i zielona ) kieliszek białego wina 1 łyżka musztardy sarepskiej łyżka soku z cytryny łyżka mąki pszennej 3 łyżki masła sól , pieprz

R'n'G Kitchen
Rebranding Mercure Gdynia 134

kamiennych talerzach. Smacznie, elegancko, w przystępnych cenach- tak w skrócie mogę opisać kuchnię restauracji Winston. Polecam zajrzeć do Gdańska tam swoim urokiem osobistym i świetnym menu oczaruje cię Łukasz „Bigos” Miecznikowski. Zresztą jeśli masz jeszcze wątpliwości, zerknij jakimi cudami nas uraczył. Jeśli marzysz, aby choć na chwilkę przenieść się w świat Alicji z krainy czarów koniecznie odwiedź Hotel Merkury

Wielki apetyt
Bigos z jarmużu 103

moim ogródku obrodził jarmuż, zrywając go kombinowałam co tu z niego zrobić drogą dedukcji: jarmuż pochodzi od kapustnych, a a kapusty robi się BIGOS. Składniki: około pół kilograma jarmużu pół kilograma pieczarek 2-3 cebule 2-3 pomidory kilka suszonych śliwek przyprawy : sól, pieprz, czosnek suszony, papryka Przygotowanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na podgrzane 2 łyżki oleju

greenscarf
Łazanki z młodą kapustą, pieczarkami i kabanosem 155

poskubała :) SKŁADNIKI: 1/2 główki kapusty 30 dag pieczarek 1-2 cebule 20 dag kabanosów 2 łyżki masła (ja użyłam czosnkowego) 2 łyżki mąki 1/2 szkl śmietanki 30% przyprawa do bigosu i młodej kapusty Rafex sól, pieprz, ostra papryka Dodatkowo: 25 dag makaronu łazanek 1. Kapustę posiekać. Ugotować do miękkości w jak najmniejszej ilości osolonej wody lub bulionu (żeby zachować maksimum

Kto ugości moich gości?
Barszcz czerwony tradycyjny 137

Uwielbiam gotować klasyczne dania kuchni polskiej, takie z wielowiekową tradycją, jak np. bigos, karp w śmietanie, żur czy właśnie czerwony barszcz. Właściwie to nie jestem pewna, czy rzeczywiście robi się te wszystkie potrawy od stuleci, ale lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim

Kuchnia Prezydentowej
Bigos po mojemu 94

mnie bigos, dla kogoś innego kapusta z mięsem i grzybami. Można sie spierać o nazewnictwo. Ale zarówo mnie, jak i mojej rodzinie taka wersja bardzo smakuje. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Chłodnik 111

Niedawno pisałem o bigosie z młodej kapusty i sezonowych warzywach i owocach . Chłodnik z młodych buraków jest kolejnym, jednym z kilku, sezonowym daniem, na które czekam cały rok. Sezon na takie młode buraczki jest bardzo krótki więc łapcie przepis i korzystajcie z niego póki można, następna szansa za rok. Może jeszcze w tym sezonie uda mi się namówić Madzię, żeby

Marder&Marder Manufacture
Dietetyczny bigos 139

Dodaję obiecany przepis na bigos, wczoraj miałam wolny dzień więc mogłam sobie trochę po kucharzyć ;) Składniki: litrowy słoik kapusty kiszonej (najlepiej domowej) około 400g piersi z kurczaka 1 cebula 1 słoik koncentratu pomidorowego sól,pieprz do smaku szczyp-ta zmielonego kminku Sposób przygotowania: Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy do połowy wodą wstawiamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zdrowo i dietetycznie na święta 133

śledziowa Ryba pieczona z papryką Śledzie po kaszubsku Kulki makrelowe Śledź w sosie musztardowym INNE: Sos pieczarkowy Razowe paszteciki z pieczarkami Krokiety z kapustą i grzybami Biała kiełbasa Bigos SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Grzyby w zalewie solankowej 151

Grzyby w zalewie solankowej Grzybki te są świetne ponieważ smakują jak świeże grzyby ugotowane, a wodę od nich można dodawać do zup i sosów, bigosu (a nawet zamrozić na potem) i nada ona smaku grzybowego... SKŁADNIKI: kurki/grzyby ile potrzeba, sól WYKONANIE: Kurki oczyścić i zagotować w garnku, gotować z 15 minut na średnim ogniu, potem je wylać na durszlak

Tradycyjna kuchnia inaczej
Chłopski garnek 117

Chłopski garnek to tak jakby połączyć dwie potrawy: bigos i leczo. Po wypróbowaniu dania wg "gotowca" z torebki (kiedyś korzystałam z niego często) postanowiłam przygotować po swojemu, czyli zdrowiej. Efekt był doskonały! I już nie będę kupować gotowca, bo swoje uważam za jeszcze lepsze! Składniki: 1 główka kapusty 2-3 laski kiełbasy 3 papryki czerwone około 10 ziemniaków 3 łyżeczki

Kolorowy Przepisownik