Uwielbiam gotować klasyczne dania kuchni polskiej, takie z wielowiekową tradycją, jak np. bigos, karp w śmietanie, żur czy właśnie czerwony barszcz. Właściwie to nie jestem pewna, czy rzeczywiście robi się te wszystkie potrawy od stuleci, ale lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim
Kuchnia Prezydentowejmnie bigos, dla kogoś innego kapusta z mięsem i grzybami. Można sie spierać o nazewnictwo. Ale zarówo mnie, jak i mojej rodzinie taka wersja bardzo smakuje. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyNiedawno pisałem o bigosie z młodej kapusty i sezonowych warzywach i owocach . Chłodnik z młodych buraków jest kolejnym, jednym z kilku, sezonowym daniem, na które czekam cały rok. Sezon na takie młode buraczki jest bardzo krótki więc łapcie przepis i korzystajcie z niego póki można, następna szansa za rok. Może jeszcze w tym sezonie uda mi się namówić Madzię, żeby
Marder&Marder ManufactureDodaję obiecany przepis na bigos, wczoraj miałam wolny dzień więc mogłam sobie trochę po kucharzyć ;) Składniki: litrowy słoik kapusty kiszonej (najlepiej domowej) około 400g piersi z kurczaka 1 cebula 1 słoik koncentratu pomidorowego sól,pieprz do smaku szczyp-ta zmielonego kminku Sposób przygotowania: Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy do połowy wodą wstawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśledziowa Ryba pieczona z papryką Śledzie po kaszubsku Kulki makrelowe Śledź w sosie musztardowym INNE: Sos pieczarkowy Razowe paszteciki z pieczarkami Krokiety z kapustą i grzybami Biała kiełbasa Bigos SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćGrzyby w zalewie solankowej Grzybki te są świetne ponieważ smakują jak świeże grzyby ugotowane, a wodę od nich można dodawać do zup i sosów, bigosu (a nawet zamrozić na potem) i nada ona smaku grzybowego... SKŁADNIKI: kurki/grzyby ile potrzeba, sól WYKONANIE: Kurki oczyścić i zagotować w garnku, gotować z 15 minut na średnim ogniu, potem je wylać na durszlak
Tradycyjna kuchnia inaczejChłopski garnek to tak jakby połączyć dwie potrawy: bigos i leczo. Po wypróbowaniu dania wg "gotowca" z torebki (kiedyś korzystałam z niego często) postanowiłam przygotować po swojemu, czyli zdrowiej. Efekt był doskonały! I już nie będę kupować gotowca, bo swoje uważam za jeszcze lepsze! Składniki: 1 główka kapusty 2-3 laski kiełbasy 3 papryki czerwone około 10 ziemniaków 3 łyżeczki
Kolorowy Przepisownikzapracowanych :) Składniki: -kiszone liście kapusty ( 6-8 szt. ) -70 dkg surowej kiełbasy -10 dkg ryżu -10-15 plastrów boczku wędzonego -słodka papryka -przyprawa barbecue lub do bigosu -1/2 szklanki wody Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Boczek kroimy w plastry. Kiełbasę pozbawiamy osłonek. Mieszamy z ryżem. Liście kapusty płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Ścinamy zgrubienia
Maminek kulinarnyziemniakami. Do przygotowania gulaszu użyłam przyprawy Czubrica czerwona, którą otrzymałam do testowania ze sklepu SKWORCU . Przyprawa ta wzbogaca smak wielu potraw. Jest dodawana szczególnie do potraw mięsnych, zup, gulaszu, bigosu i potraw z roślin strączkowych. Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przypraw i produktów potrzebnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasiimprez, świąt bez, chociażby małej miseczki posiekanych jarzyn, z jedynie słusznym majonezem kieleckim. Podczas jednej z dyskusji prowadzonych na Faceboooku, okazało się, że z sałatką jarzynową jest jak z bigosem, każda gospodyni domowa ma swój sposób, który uważa za jedyny i słuszny. Jednak biedna sałatka jarzynowa nie przypuszczała, że moda na gotowanie przysporzy jej konkurentek. Wraz z modą pojawiły się
ladykitchenpowrocie z rehabilitacji Mama wybrała się na targ - w ramach kontynuacji ćwiczeń oczywiście ;) U zaprzyjaźnionego sprzedawcy zakupiła przydział mięsa wołowego jak dla wojska. Do pieczenia, na bitki, bigos itd. Słowem cała micha mięsa do przerobienia. Z udźca na przykład udało się wykroić piękne kawałki mięsa. I właśnie z nich powstał tatar na naszą kolację. Składniki (na małą miseczkę tatara
Kuchnia po mojemustopni. Pieczemy "na wygląd" - ok 1,5 godziny. Ma być wypieczone, rumiane, ale nie spalone. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i lekką sałatką, ewentualnie z samym bigosem. Danie genialne w swojej prostocie. Na świąteczny huk pracy przepis w sam raz. Zrobi wrażenie nawet na "karkówkowych" sceptykach. Mięsko wypieka się z tłuszczu na kruchutkie i soczyste zarazem kotleciki
Kuchnia po mojemuprzedstawiam kolaż kultowych potraw mojej rodziny, które masowo pojawiają się na odświętnym stole, a "w pojedynkę" urozmaicają nasze domowe menu na co dzień. Barszcz biały w wykonaniu mojej Mamy Bigos made by Mama oczywiście ;) Udziec indyczy pieczony - zgadnijcie czyjej produkcji Kawior z jajami - czyjego pomysłu? Karkówka w majonezie i keczupie ... Wędlinki - obowiązkowo wiejskiej produkcji Mięso pieczone - na pierwszym planie szynka
Kuchnia po mojemuchili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Kapustę przekroić na pół,wsadzić do dużego garnka i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować kapustę jak na bigos. Następnie doprawić solą (lub Vegetą) i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso
MarciochaKucharzywiększość z nas najbardziej lubi kuchnię mamy albo babci, albo jak ja, ma takie potrawy, których się nie tyka - bo to działka mamy, albo babci. Ostatnio "chodził za mną bigos", ale jak sobie pomyślałam, że nie wyjdzie taki dobry jak mój ulubiony - mamowy, to zrezygnowałam i złożyłam zamówienie u wyższej instancji... Wracając do pierogów. Szpinakowe to moja działka. Intensywne
Kulinarne Inspiracje