bigos - 2138 przepisów (strona:110/143)

WIOSNA, WIOSNA, WIOSNA ACH TO TY! 122

długiej zimie, która nie bardzo chciała "odpuścić" dziś pierwszy prawdziwie wiosenny dzień, robiłam bigos po cygańsku, a słońce zaglądało mi do kuchni

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ BIAŁY CZYLI KUJAWSKI KWAS BABCI GUSI 418

mięsa. Kiedy zawartość garnka jest już miękka wyjmujemy wszystko na talerzyk a do wywaru wlewamy sok z kiszonej kapusty. Ja zazwyczaj gotując kapustę jako dodatek do obiadu, albo gotując bigos odlewam sobie sok, a następnego dnia przyrządzam z niego zupę. Wywar z sokiem gotujemy ok 10 minut, po czym zaciągamy zupkę łyżką mąki, dodajemy sporo roztartego w dłoniach majeranku

Walijskie Pichcenie
SCHABOWY W BUŁCE - RAZ! 176

jest bardziej polskie i tradycyjne danie niż panierowany kotlet schabowy ? No ... może jeszcze bigos :-) Schabowego serwuje się chyba w każdym domu i  właściwie to nie ma żadnej filozofii w jego przyrządzaniu.  Ja zamieszczę mój przepis na schabowego, wyniesiony z mojego rodzinnego domu... Składniki: 1/2kg schabu bez kości 3 jajka 3 łyżki mąki bułka tarta sól pieprz masło sklarowane

Walijskie Pichcenie
DOMOWY ROSÓŁ 219

Rosół to typowa polska zupa i podobno królowa wszystkich zup :-)  Myślę, że każda pani domu ma swój żelazny przepis na rosół (podobnie jak na bigos), ale schemat przyrządzania jest u wszystkich podobny. Można przyrządzić rosół typowo drobiowy (kura, kurczak, indyk) albo wołowo - drobiowy (podobno najlepszy).  Można ugotować go na wiejskiej kurze albo na tej "chudszej" sklepowej w zależności

Walijskie Pichcenie
MŁODA KAPUSTA Z WODY 166

Sezon na młodą kapustę w pełni.  Staram się serwować ją więc jak najczęściej i w najróżniejszych odsłonach ... była już u nas zasmażana z koperkiem, była w formie bigosu i w najprostszej formie: podana prosto z wody i polana zrumienioną bułeczką. Często podaje ją właśnie w takiej postaci jako dodatek do II dania, albo po prostu jako danie kolacyjne

Walijskie Pichcenie
Prosty bigos ze świeżej kapusty 190

kiszonej kapusty lub zanim nowa się ukisi robię taki bigos ze świeżej kapusty. Szybko się go robi i można dodać do niego zalegające nam w lodówce resztki wędlin czy mięsa. składniki: 1 duża główka kapusty 300 g boczku wędzonego 300 g cienkiej kiełbasy 3 łyżki posiekanego koperku 1 duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka natki pietruszki 3 listki

Monia miesza i gotuje
boczek na ostro "grill barbecue" do chleba... 207

jakiś czas obracając boczek dobrze wystudzić i dopiero ściągnąć nić - ciepły się rozleci smalec z garnka z cebulą i czosnkiem można użyć do pieczywa lub zamrozić np. do bigosu taki boczek jest lepszy od niejednej wędliny.......SMACZNEGO!!! mieszanka przypraw grill barbecue Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli - skład: papryka, chili, rozmaryn, cebula, koperek, tymianek - zastosowanie

W Mojej Kuchni Lubię
garnek Venn rewelacyjny pomocnik w gotowaniu... 211

temu w grudniu wygrałam w konkursie Neoflam garnek Venn http://www.sklep.neoflam.pl/Garnek-Venn-24cm-dwukolorowy-czerwony%283,219,13%29.aspx niestety, garnek był nieużywany gdyż nie pasował do indukcji, ale teraz zakupiłam nakładkę i garnek gotuje super, bigos wyszedł doskonały, a najważniejsze, że garnek nie przypala, ... dzięki tej nakładce mam doskonały garnek do potraw różnych

W Mojej Kuchni Lubię
rolada boczkowa... 118

piec w 200C około 40 minut dobrze ostudzoną roladę cienko kroić do pieczywa, smalec co się wytopi w pieczeniu można użyć do smarowania pieczywa lub użyć np. do bigosu.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
pomidory na zimę... 472

mniejszych słoików dać mniejszą ilość soli i oleju takie pomidory wystarczy w zimie wlać do wywaru na zupę pomidorową i zmiksować blenderem albo przetrzeć przez sito również do sosu, bigosu są pysznym dodatkiem...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
pomidory z papryką chilli jak keczup-sos... 189

minuty gotować mieszając gorące przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i na zakrętkach postawić do wystudzenia taki keczup-sos można dać do sosu do gołąbków czy innych, do zupy, bigosu - już nie trzeba dawać pieprzu ale dla nas jest najlepszy do wędlin, sera, mięs na zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ragoût Christophera. 206

francuskie fricasse czy pochodzące z Prowansji ratatouille, włoski sos boloński (ragù alla bolognese), węgierskie leczo (lecsó) i pörkölt oraz inne popularne w Europie Środkowej gulasze, angielski stew, czy polski bigos. Jednym ze składników naszej potrawy jest trawa cytrynowa. Kilka słów na jej temat. Jest jej ponad 50 gatunków. Pochodzi z Indii, obecnie coraz częściej uprawiana jest w Polsce. Ma przyjemny

Kulinarny karnet Christophera
Wigilia , starodawne zwyczaje… 231

zachowaliśmy  naszą ,dajemy pierwszeństwo potrawom ojczystym ,tęsknimy do nich  i za granicą przy najwyszukańszych stołach sprzykrzy  je sobie nasz ziomek ,rad wróci  do barszczyku ,kapuśniaku ,bigosu”. I dalej „Z chlubą to przyznać sobie możemy ,przekażmy i dzieciom tę drogą spuściznę ,ten zwyczaj błogi”. Życzę Wszystkim pełnego rodzinnego ciepła i miłości  wieczoru wigilijnego

Kulinarny karnet Christophera
Kiszona kapusta z jabłkiem, marchewką i buraczkami 174

wiadro czy gliniany pojemnik, aby zrobić sobie domową, pyszną kiszoną kapustę, która jest bardzo zdrowa i ma dobroczynny wpływ na nasz układ trawienny. Domowa kapusta jest idealna na surówki, bigos czy kapuśniak, a jej smak jest o niebo lepszy od gotowych produktów sklepowych. Składniki: 6 kg białej kapusty 2 buraki ćwikłowe 60-70 dag cebuli 50 dag marchwi 1 jabłko

Apetyczna babeczka
Przekąski i dodatki do potraw 186

Bigos Buritto Ciabatta z oscypkiem i pomidorami   Galantyna Grzybki Jajko na bekonie i rukoli Kapusta z grzybami Koreczki na imprezę Krewetki z czosnkiem i natką Kurki w cieście naleśnikowym Lizaki wafelkowe Mini wafelki z makrelą Mini wafelki z pomidorkiem Mini wafelki ze szprotką Pająk z papryki    Pasta śledziowa Pesto z rukoli Pieczony schab z suszoną morelą Pierożki

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania