bigos - 2138 przepisów (strona:105/143)

Gołąbki w kapuście kiszonej 142

zapracowanych :)     Składniki: -kiszone liście kapusty ( 6-8 szt. ) -70 dkg surowej kiełbasy -10 dkg ryżu -10-15 plastrów boczku wędzonego -słodka papryka -przyprawa barbecue lub do bigosu -1/2 szklanki wody Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Boczek kroimy w plastry. Kiełbasę pozbawiamy osłonek. Mieszamy z ryżem. Liście kapusty płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Ścinamy zgrubienia

Maminek kulinarny
Ostry gulasz paprykowy z wołowiną 149

ziemniakami. Do przygotowania gulaszu użyłam przyprawy Czubrica czerwona, którą otrzymałam do testowania ze sklepu SKWORCU . Przyprawa ta wzbogaca smak wielu potraw. Jest dodawana szczególnie do potraw mięsnych, zup, gulaszu, bigosu i potraw z roślin strączkowych.  Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przypraw i produktów potrzebnych w każdej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka makaronowa z tuńczykiem. 177

imprez, świąt bez, chociażby małej miseczki posiekanych jarzyn, z jedynie słusznym majonezem kieleckim. Podczas jednej z dyskusji prowadzonych na Faceboooku, okazało się, że z sałatką jarzynową jest jak z bigosem, każda gospodyni domowa ma swój sposób, który uważa za jedyny i słuszny. Jednak biedna sałatka jarzynowa nie przypuszczała, że moda na gotowanie przysporzy jej konkurentek. Wraz z modą pojawiły się

ladykitchen
Domowy tatar wołowy. Urozmaicenie na kolację - niekoniecznie z polędwicy 106

powrocie z rehabilitacji Mama wybrała się na targ  - w ramach kontynuacji ćwiczeń oczywiście ;) U zaprzyjaźnionego sprzedawcy zakupiła przydział mięsa wołowego jak dla wojska. Do pieczenia, na bitki, bigos itd. Słowem cała micha mięsa do przerobienia. Z udźca na przykład udało się wykroić piękne kawałki mięsa. I właśnie z nich powstał tatar na naszą kolację. Składniki (na małą miseczkę tatara

Kuchnia po mojemu
Karkówka pieczona w majonezie i keczupie. Obiad na niedzielę, świąteczny stół czy zwykły dzień 497

stopni. Pieczemy "na wygląd" - ok 1,5 godziny. Ma być wypieczone, rumiane, ale nie spalone.  Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i lekką sałatką, ewentualnie z samym bigosem. Danie genialne w swojej prostocie. Na świąteczny huk pracy przepis w sam raz. Zrobi wrażenie nawet na "karkówkowych" sceptykach. Mięsko wypieka się z tłuszczu na kruchutkie i soczyste zarazem kotleciki

Kuchnia po mojemu
Świąteczny jadłospis po mojemu, czyli wielkanocny stół pełen inspiracji w fotograficznym skrócie 150

przedstawiam kolaż kultowych potraw mojej rodziny, które masowo pojawiają się na odświętnym stole, a "w pojedynkę" urozmaicają nasze domowe menu na co dzień. Barszcz biały w wykonaniu mojej Mamy Bigos made by Mama oczywiście ;) Udziec indyczy pieczony - zgadnijcie czyjej produkcji Kawior z jajami - czyjego pomysłu? Karkówka w majonezie i keczupie ... Wędlinki - obowiązkowo wiejskiej produkcji Mięso pieczone - na pierwszym planie szynka

Kuchnia po mojemu
Młoda kapusta z mięsem mielonym w pomidorach 108

chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Kapustę przekroić na pół,wsadzić do dużego garnka i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować kapustę jak na bigos. Następnie   doprawić solą (lub Vegetą)   i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu  rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso

MarciochaKucharzy
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 134

większość z nas najbardziej lubi kuchnię mamy albo babci, albo jak ja, ma takie potrawy, których się nie tyka - bo to działka mamy, albo babci. Ostatnio "chodził za mną bigos", ale jak sobie pomyślałam, że nie wyjdzie taki dobry jak mój ulubiony - mamowy, to zrezygnowałam i złożyłam zamówienie u wyższej instancji... Wracając do pierogów. Szpinakowe to moja działka. Intensywne

Kulinarne Inspiracje
Przyprawy Rafex 142

100g 07.    Pieprz cytrynowy 40g 08.    Pieprz ziołowy staropolski 70g 09.    Przyprawa cygańska 70g 10.    Przyprawa do bigosu i młodej kapusty 70g 11.    Przyprawa do kurczaka 70g 12.    Przyprawa do pierogów 60g 13.    Przyprawa do placków ziemniaczanych

Kto ugości moich gości?
Stripsy w wędzonej papryce 153

Nadaje niepowtarzalnego charakteru przygotowywanym daniom. Najlepsza do dań kuchni basenu Morza Śródziemnego. Świetna do marynowania ryb, mięs drobiowych oraz owoców morza. Doskonale komponuje się również z fasolką po bretońsku, bigosem i gulaszem. WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE Słodka wędzona papryka należy  do przypraw, pobudzających wydzielanie soku żołądkowego i poprawę apetytu. Wykazuje także właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Wpływa silnie na błony śluzowe

ClauditteMissCooking
Leczo z cukinii 171

duszę razem, aż warzywa zmiękną. Dodaję koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Natkę pietruszki myję, odkładam kilka listków do dekoracji, resztę siekam i mieszam z gotowym leczo. Jeżeli mam ochotę na bigos z cukinii to zagęszczam zasmażką i gotowe:) SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Wolnowar - co to za stwór 123

stopni, potrawy zachowują więcej witamin i mają wspaniały smak i aromat. Nasz wolnowar ma za sobą już rok użytkowania, a sztandarowym daniem z wolnowara są wszelkie rodzaje duszonych mięs, bigos, powidła i grochówka. Przed zakupem warto jednak zwrócić uwagę czy wybrany model posiada wbudowany timer, który po odpowiednim czasie przełączy wolnowar z trybu gotowania na podtrzymywanie temperatury. Zdjęcie ze strony

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni 129

Zachciało nam się bigosu. Problem w tym, że kiszonej kapusty w Arabii Saudyjskiej nie ma (podobnie jak wieprzowiny czy alkoholu). Nie było więc innego wyjścia, jak ukisić kapustę samodzielnie, a ponieważ nigdy tego nie robiliśmy, więc ponownie wykorzystaliśmy rady Futrzaka Argentyńskiego . Poniżej przepis podesłany przez naszą niezastąpioną w kuchni Koleżankę z Buenos Aires Składniki 5 kg poszatkowanej kapusty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony 216

smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek.  Paweł dodaje zielony lub czarny kardamon także do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały  - to wybielony zielony kardamon,  używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny  - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 162

pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon czarny - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu i stanowi główny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata