Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną 205zamrozić na święta. Potrawy, które można zamrażać, robię wcześniej i potem mam więcej czasu przed świętami. Zamroziłam już pasztet Gerwazy, pasztet drobiowy z suszonymi grzybami, bigos i keks. Składniki na 3 foremki aluminiowe: • 600 g karkówki • 2 nogi kurczaka • 300 g wątróbki z kurczaka • 5 jajek • 1 bułka np. kajzerka
To co kocham
Pasta fasolowa z chrzanem 188zdrowe jedzenie. Ja standardowo przytyłam dwa kg, ale jeden już zrzuciłam i z przyjemnością wracam do mojego normalnego żywienia, chociaż rodzina tęskni za bigosem, sycącymi sałatkami i glutenowym ciastem. Wczoraj miałam ogromną ochotę na ostrą, fasolową pastę do chleba, chociaż chleba nie jadam. Delektowałam się nią w towarzystwie krążków ryżowych
To co kocham
Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 237przygotowywać . Jest sporo potraw, które spokojnie mogą zostać zrobione wcześniej, a potem zamrożone lub zawekowane. Na ostatnią chwilę pozostawiajmy sobie tylko to, co naprawdę jest najlepsze tylko na świeżo. Bigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sycylijska caponata 193Caponata zwana jest też sycylijskim bigosem. Jak pisze Marta Dymek na swojej Jadłonomii : "O caponacie można napisać książkę, nie wiadomo do końca skąd się wzięła i kiedy pojawiła na Sycylii, różne są też proporcje i dodatki." Gulasz bakłażanowy jest pyszny i uzależniający, polecam wypróbować. Sycylijska caponata. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Drożdżowiec w pikantnej wersji 175mogę uwolnić się od neapolitańskich smaków. Jeśli zacznę gotować krupnik lub bigos w nawiązaniu do tamtejszej kuchni, to już chyba będzie ze mną bardzo źle. Na razie jeszcze trzymam tę fascynację w ryzach, ale tęsknię... i pewnie dlatego tak chętnie gotuję tego typu potrawy, by przypomnieć sobie mój ukochany Neapol. Propozycja, którą dzisiaj mam dla Was to taka... inspiracja
Pichceniomania
Kapusta z grochem 210wpadli na to, aby zrobić ją samemu. Kapusta z grochem jest banalnie prosta do zrobienia i poradzi sobie z nią nawet dziecko. Jak dla mnie ma taki charakter jak bigos, im więcej razy ją podgrzewamy, tym jej smak jest głębszy i bogatszy. Idealne jedzenie, kiedy zziajani wpadamy do domu po spacerze czy zakupach i potrzebujemy się rozgrzać lub jesteśmy
Mieszam w Garnku
Kapusta kiszona z pieczarkami 258połączenie. Już mi tęskno za kapustą z grochem czy śledziem wigilijnym i stąd te pomysły. Na Sylwestrowe spotkanie będzie super pasowała. Kapusta jest pyszna, polecam każdemu, taki przedsmak świątecznego bigosu. Kapusta kiszona z pieczarkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Schab zapiekany w kiszonej kapuście 229Takie danie możemy przygotować na obiad oraz śmiało podać na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu. 1 kg schabu bez kości 1,5 kg kiszonej kapusty 2 marchewki 1 duża cebula sól świeżo mielony pieprz majeranek suszony 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 8-10 ziarenek kolorowego pieprzu 2 łyżki przyprawy warzywnej 2 łyżki oleju Schab podzielić
Kolorowa kuchnia Elki
Książki kucharskie 188pisania. U nas hajs ma się zgadzać i czasem odnoszę wrażenie, że książki u nas się wydaje na zasadzie: „napisz tu 3 zdania o rozwielitce, nie szkodzi, że obok bigos, ludzie i tak kupią”. W cholerę to smutne. Jednak w całym tym natłoku periodyków kucharskich, można wyłowić książki fajne, takie, które pozwolą podszkolić umiejętności początkujących, dadzą trochę natchnienia tym bardziej
ladykitchen
Książki kucharskie część I 234pisania. U nas hajs ma się zgadzać i czasem odnoszę wrażenie, że książki u nas się wydaje na zasadzie „napisz tu 3 zdania o rozwielitce, nie szkodzi, że obok bigos, ludzie i tak kupią”. W cholerę to smutne. Jednak w całym tym natłoku periodyków kucharskich, można wyłowić książki fajne, takie, które pozwolą podszkolić umiejętności początkujących, dadzą trochę natchnienia tym bardziej
ladykitchen
Kajzerki z nadzieniem czyli bułki z niespodzianką. 175misce lub tacy, przykrywamy ściereczką i niech sobie stygną. Całkiem zimne wkładamy do pojemnika lub woreczka, aby zmiękły i naszły tym wszystkim. Z tymi bułkami jest jak z bigosem, czym dłużej leżakuje tym jest lepszy. Polecam , przepis banalnie prosty, a takie kanapki są naprawdę świetną odmianą i dla niewtajemniczonych niezłą niespodzianką
Dieta moja pasja
Gulasz szegedyński 688spora szansa, że polubicie gulasz szegedyński tak bardzo, jak lubią go Austriacy, Niemcy czy Czesi. BTW książkę też polecam, choć bynajmniej nie jest kulinarna :) Podobnie jak w przypadku naszego bigosu, na gulasz szegedyński nie ma jednego przepisu. Baza, czyli mięso, cebula, papryka i kiszona kapusta znajdują się w każdym przepisie. Natomiast niektórzy do gulaszu dodają ziemniaki, a jeszcze inni ogórki
Trzeci talerz
Dahl z czerwonej soczewicy 178ryżem (wtedy będzie to wersja bezglutenowa), jak i z chlebkami naan. Danie jest o tyle fajne, że po podgrzaniu smakuje nawet lepiej niż świeżo przygotowane (niczym nasz polski bigos). Dlatego właśnie wczoraj nabierałem sobie dahl za pomocą chlebków zamiast użyć łyżki, bo w końcu im mniej do mycia tym bardziej ekologicznie… no dobra… użyłem chlebków do jedzenia
Blendman