bigos - 2221 przepisów (strona:98/149)

Ketchup domowy 217

Szczególnie do domowych frytek, żółtego sera czy wędlin na kanapkach. Towarzyszył mi i mojej rodzinie od zawsze, tak jest do dziś. Teraz, oprócz kanapek i frytek dodaję go sosów, bigosu, spaghetti, itp. Są ketchupy pikantne, łagodne, z różnymi dodatkami ziołowymi. Jest w czym wybierać, ale....wielkim atutem domowego ketchupu jest to, że możemy go dowolnie modyfikować, nie zawiera zbędnych, niepotrzebnych

Zasmakuj Kuchni
Leczo 143

dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą,, doprawionych papryką w proszku. Na Węgrzech jest tym, czym w Polsce bigos. Warzywne jest dodatkiem do mięsa, natomiast z kiełbasą to samodzielna potrawa. U nas leczo przyrządza się na oleju z dodatkiem cukinii, przez co zbliża się raczej

To co kocham
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną 171

zamrozić na święta. Potrawy, które można zamrażać, robię wcześniej i potem mam więcej czasu przed świętami. Zamroziłam już pasztet Gerwazy, pasztet drobiowy z suszonymi grzybami, bigos i  keks. Składniki na 3 foremki aluminiowe: • 600 g karkówki • 2 nogi kurczaka • 300 g wątróbki z kurczaka • 5 jajek • 1 bułka np. kajzerka

To co kocham
Pasta fasolowa z chrzanem 163

zdrowe jedzenie. Ja standardowo przytyłam dwa kg, ale jeden już zrzuciłam i z przyjemnością wracam do mojego normalnego żywienia, chociaż rodzina tęskni za bigosem, sycącymi sałatkami i glutenowym ciastem. Wczoraj miałam ogromną ochotę na ostrą, fasolową pastę do chleba, chociaż chleba nie jadam. Delektowałam się nią w towarzystwie krążków ryżowych

To co kocham
Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 202

przygotowywać . Jest sporo potraw, które spokojnie mogą zostać zrobione wcześniej, a potem zamrożone lub zawekowane. Na ostatnią chwilę pozostawiajmy sobie tylko to, co naprawdę jest najlepsze tylko na świeżo. Bigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sycylijska caponata 147

Caponata zwana jest też sycylijskim bigosem. Jak pisze Marta Dymek na swojej Jadłonomii : "O caponacie można napisać książkę, nie wiadomo do końca skąd się wzięła i kiedy pojawiła na Sycylii, różne są też proporcje i dodatki." Gulasz bakłażanowy jest pyszny i uzależniający, polecam wypróbować. Sycylijska caponata. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowiec w pikantnej wersji 143

mogę uwolnić się od neapolitańskich smaków. Jeśli zacznę gotować krupnik lub bigos w nawiązaniu do tamtejszej kuchni, to już chyba będzie ze mną bardzo źle. Na razie jeszcze trzymam tę fascynację w ryzach, ale tęsknię... i pewnie dlatego tak chętnie gotuję tego typu potrawy, by przypomnieć sobie mój ukochany Neapol. Propozycja, którą dzisiaj mam dla Was to taka... inspiracja

Pichceniomania
Kapusta z grochem 186

wpadli na to, aby zrobić ją samemu. Kapusta z grochem jest banalnie prosta do zrobienia i poradzi sobie z nią nawet dziecko. Jak dla mnie ma taki charakter jak bigos, im więcej razy ją podgrzewamy, tym jej smak jest głębszy i bogatszy. Idealne jedzenie, kiedy zziajani wpadamy do domu po spacerze czy zakupach i potrzebujemy się rozgrzać lub jesteśmy

Mieszam w Garnku
Kapusta kiszona z pieczarkami 224

połączenie. Już mi tęskno za kapustą z grochem czy śledziem wigilijnym i stąd te pomysły. Na Sylwestrowe spotkanie będzie super pasowała. Kapusta jest pyszna, polecam każdemu, taki przedsmak świątecznego bigosu. Kapusta kiszona z pieczarkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Schab zapiekany w kiszonej kapuście 198

Takie danie możemy przygotować na obiad oraz śmiało podać na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu.  1 kg schabu bez kości 1,5 kg kiszonej kapusty 2 marchewki 1 duża cebula sól świeżo mielony pieprz majeranek suszony 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 8-10 ziarenek kolorowego pieprzu  2 łyżki przyprawy warzywnej 2 łyżki oleju Schab podzielić

Kolorowa kuchnia Elki
Książki kucharskie 145

pisania. U nas hajs ma się zgadzać i czasem odnoszę wrażenie, że książki u nas się wydaje na zasadzie: „napisz tu 3 zdania o rozwielitce, nie szkodzi, że obok bigos, ludzie i tak kupią”. W cholerę to smutne. Jednak w całym tym natłoku periodyków kucharskich, można wyłowić książki fajne, takie, które pozwolą podszkolić umiejętności początkujących, dadzą trochę natchnienia tym bardziej

ladykitchen
Książki kucharskie część I 194

pisania. U nas hajs ma się zgadzać i czasem odnoszę wrażenie, że książki u nas się wydaje na zasadzie „napisz tu 3 zdania o rozwielitce, nie szkodzi, że obok bigos, ludzie i tak kupią”. W cholerę to smutne. Jednak w całym tym natłoku periodyków kucharskich, można wyłowić książki fajne, takie, które pozwolą podszkolić umiejętności początkujących, dadzą trochę natchnienia tym bardziej

ladykitchen

Proponowane wyszukiwania