bigos - 2138 przepisów (strona:98/143)

Potrawka warzywna z indykiem i ryżem 130

pomidorów i papryki wyczuwalny jest smak mięsa indyczego w ziołach smażonego na rumiano na klarowanym maśle. Jeśli zrobicie jej więcej będziecie się cieszyć codziennie coraz lepszym jej smakiem. Jak bigos, przechodzi swoimi aromatami i zapachami każdego dnia. Składniki: 1 l passaty pomidorowej puszka pomidorów krojonych z puszki bez skórki 800 g mięsa mielonego indyczego 2 szklanki bulionu warzywnego 4 pomidory

Zasmakuj Kuchni
Kapusta pieczona – na dodatek 405

Jemy ją w wielu postaciach – i na ciepło, i na zimno. Jako dodatek – surówkę, lub jako główne danie – na przykład w postaci bigosu czy gołąbków. W towarzystwie potrafi zabłysnąć. A sama? Zobaczcie, jak niewiele jej trzeba żeby wydobyć z niej to, co najlepsze. Jak wiele innych warzyw tak i kapusta daje się upiec. Przy wysokiej zawartości wody pieczenie kapusty musi

Karo in the Kitchen
Kociołek węgierski 135

Taki gulasz jest aromatyczny, pachnie ogniskiem, a mięso rozpływa się w ustach. Jest to alternatywa dla znudzonych tradycyjnym grillowaniem. W takim kociołku możemy przygotować praktycznie każde danie jednogarnkowe od bigosu po zupę rybną. Najlepiej na kociołkowanie zaprosić rodzinę lub znajomych bo gulaszu wychodzi sporo. Składniki: 1-1,5 kg karkówki 30 dag boczku 4-5 dużych cebul 4 rozgniecione ząbki

Dobra karma
BARSZCZ WIGILIJNY Z PIECZONYCH BURACZKÓW I JABŁEK 168

miejsce. W dniu podania barszcz przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów. Kilka grzybków kroimy w paski i pozostawiamy w zupie, resztę wykorzystujemy do farszu na uszka lub do bigosu.  Możemy też pozostawić w barszczu kilka łyżek tartych buraczków. Barszcz podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i opcjonalnie

cool and minty
Młoda zasmażana kapusta w śmietanie a jednak dietetycznia 108

mieszając. Po kilku minutach dolać bulion i dusić na średnim ogniu do czasu aż kapusta zmięknie, ale nie rozgotuje się. Powinna pozostać wciąż jędrna, ...zupełni nie tak jak na bigos. Pod sam koniec dopiero dodać startą na tarce marchewkę i posiekany koperek, przemieszać Dodać też śmietanę, przemieszać i doprowadzić prawie do zagotowania się. Podawać na ciepło polewając kopczyk kapusty

Sztuka gotowania w/g Samiry
Gulasz wołowy 133

Większość z nich wywodzi się z uboższych warstw społecznych, które obiady gotowały z ogólnodostępnych składników. To właśnie taniemu gotowaniu zawdzięczamy włoskie makarony i pizzę, koreańskie kimchi czy nasz polski bigos. Dziś zobaczymy jak łatwo zrobić jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych, jakim jest… gulasz wołowy – danie spopularyzowane przez węgierskich pasterzy i rolników. Lista zakupów: 500 g mięsa wołowego (np. łopatki

Proste-przepisy.pl
Wiosenna młoda kapustka alla bigos 158

witamin i mikroelementów, ma też pozytywny wpływ na układ trawienny. Starożytni żuli liście kapusty przed ucztami  w przekonaniu, że ułatwia radzenie sobie z alkoholem. Może stąd ta popularność bigosu na dawnych weselach? :) Oczywiście jak wiadomo najlepiej jeść surowe warzywa, ale i na ciepło są także wystarczająco wartościowe.  Oto  wersja obiadowa naszej młodej kapustki, taki rodzaj szybkiego bigosiku

I tu będę miała takie te
Młoda kapusta duszona z kiełbasą i koperkiem 110

Była już młoda kapusta z koperkiem zasmażana , dzisiaj pora na młodą kapustę z koperkiem i kiełbasą. Bardzo lubię dodatek kiełbasy w kapuście, obojętnie czy to jest młoda kapusta, czy bigos z kapusty kiszonej. Jestem typowym mięsożercą więc żadnym mięskiem nie pogardzę :). Ten przepis polecam zrobić w większej ilości, bo kapusta odgrzewana zwłaszcza na patelni, na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
„MAZURY HoReCa festiwal smaków”, 83

jako nadzienie w pysznych rogalikach czy Burgerach wołowych. Na naszym stoisku były produkty najwyższej jakości które używaliśmy do robienia smakołyków. -chleb  orkiszowy na zakwasie   - Krem z dyni -Bigos z pyszną kiełbaską -Rogaliki z konfiturą śliwkową     -Sernik  - Galaretkę z owocami -pyszne burgery z wołowiny Wydarzenie uświetnił swoją obecnością Karol Okrasa. Wspaniały kucharz i prywatnie fajny człowiek

Różowa kuchnia
Kapuściana botwinka z wędzonką i koperkiem 111

warzywka komponują się w pyszne obiady. Dzisiaj chciałam zaproponować Wam kapustę z botwinką i wędzonką jako pyszny dodatek do obiadu. W zasadzie to, można też owe danie podać jako bigos bo taką postać właściwie przyjmuje. Polecam abyście skusili się na to połączenie.  Kapuściana botwinka z wędzonką i koperkiem     SKŁADNIKI : 1 główka kapusty białej - młodej 1 pęczek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bitki schabowe w młodej kapuście. 372

był strzał w dziesiątkę! Danie jest przepyszne, można je jeść łyżkami prosto z patelni :). Nawet nie trzeba gotować do niego ziemniaków. Można je podawać z pieczywem, tak jak bigos. Polecam gorąco!   BITKI SCHABOWE W MŁODEJ KAPUŚCIE.           Składniki na 6 porcji: około 750 g schabu  około 700 g młodej kapusty 2 marchewki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
bigos z młodej kapusty wegetariański 114

Polecam bigos ze świeżej kapusty wegetariański

Ugotujmy Coś
Potrawy z grzybami – inspiracje 139

korzysta w takiej sytuacji z pomocy przepisów kulinarnych. Krokiety można przyrządzić na wiele sposobów, a od nas samych zależy to, jaki on będzie. Oprócz krokietów z grzybami można przygotować bigos, zarówno z kapusty słodkiej, jak i kwaśnej. Grzyby są także podstawowym elementem wielu zup oraz sosów, charakterystycznych (tak jak wcześniej wymienione dania) dla polskiej kuchni. Dawniej stanowiły one podstawowy składnik

Codogara
Oleje i ich rola w zdrowej diecie 139

kokosowy, który ma dodatkowo właściwości antyseptyczne i antygrzybiczne – nie zawiera praktycznie w ogólne cholesterolu, dlatego jeśli chcesz zrobić przepis, który wymaga użycia tłuszczu np. smażone kotlety, zupa gulaszowa , albo bigos to ten olej będzie idealnym rozwiązaniem. Post Oleje i ich rola w zdrowej diecie pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara

Codogara
Jakie jedzenie pasuje do piwa? 144

bazie majonezu, kiełbasa biała z chrzanem, stek wieprzowy z cebulką, jajecznica,, smażony ser. Grodziskie: Kotlet schabowy, sery polskie np. oscypek, paluszki z makiem lub sezamem, łazanki, kapusta z grochem, bigos. Amercinan Pale Ale / Imperial APA / West Coast IPA: Burgery wołowe, kuchnia meksykańska, orzeszki ziemne solone, zapiekanki, naleśniki z syropem klonowym, sery francuskie, grzanki z ostrą pastą, strogonow. Black IPA: Żeberka

Kuchnia PROzdrowotna