bigos - 2138 przepisów (strona:95/143)

Schabowy. Kotlet schabowy. 217

Czasem też właśnie namoczone w przyprawionym, rozkłóconym jajku mięso leżakuje przez noc w lodówce. Ile domów - tyle historii, a to tylko jeden kotlet. A co dopiero się dzieje z bigosem? Tu dopiero jest sposobów tysiące

Karczma Honorietty
GOŁĄBKI MYŚLIWEGO 171

Grzybki suszone-pyszny ,aromatyczny dodatek do bigosów i gołąbków na ich bazie podam Wam przepis jak zrobić świetne,bezmięsne gołąbki. Bardzo smaczne , lecz mniej znane i robione przez nas w domu,a tak dobrze smakują.   7dag.suszonych grzybków 1 szkl.ryżu 3/4 litra bulionu grzybowego 2 cebule 1 główka kapusty 1 łyżka natki  tłuszcz sól pieprz 4 ziarna jałowca

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bigos ze słodkich jabłek i kiełbasy 133

Bigos ? Jabłka zamiast kapusty ? Nie masz dostępu do kiszonej kapusty będąc na obczyźnie albo nie lubisz jej. Propozycja moja zatem taka.  Składniki 2 kg jabłek ligol 4 cebule sok z jednej cytryny 6 łyżek oliwy 4 łyżki pasty pomidorowej 750 g kiełbasy podwawelskiej 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe suszony tymianek suszony majeranek suszona bazylia sproszkowane chili sól

R'n'G Kitchen
Cukiniowe paluszki na przegryzkę 208

godziny macie gotowe cukiniowe paluszki. W między czasie można zmiksować jakiś stosowny sos. Przegryzka pod film gotowa. Z powodzeniem zastąpi chipsy. Cukinia jest tania i można z niej przyrządzić bigos , placki , klopsiki . Mój ulubiony sposób na wykorzystanie cukinii to oczywiście cukiniowe ciasto . Cukiniowe paluszki Składniki: 1 zielona cukinia, około 400 g 40 g zmielonych migdałów lub innych orzechów

codojedzenia
Ribbolita , toskańska zupa 142

kapusty ( Nero di toscan precoce ) , można ją zastąpić jarmużem ,mają praktycznie identyczny smak i fakturę . Jest to zupa ,która w każdym domu jest przygotowywana nieco inaczej , jak np. nasz bigos , czyli różni się w dodatkach ale zawsze zawiera czarną kapustę i fasolę . Tradycyjnie je się ją , na drugi dzień odgrzaną , podobno tak smakuje najlepiej " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Kimchi - kwaszona kapusta pekińska na sposób azjatycki 160

dwóch rodzaji ostrej papryki i min. sos ostrygowy. Jest przepysznym dodatkiem w czystej formie do mięs i ryżu, ale i tak jak z naszej rodzimej kapusty kiszonej np. bigos, jest ona bazą do wielu innych potraw i zup. Kimchi jest tradycyjną od wieków, żeby nie powiedzieć od ponad 2,5 tys. lat potrawą kuchni koreańskiej. Na przestrzeni wieków powstało

Sztuka gotowania w/g Samiry
Curry z indyka i brokuła 191

swoich upodobań.  Kuchnia indyjska jest bardzo pikantna i mieszankę masali należy stosować ostrożnie, gdyż łatwo można przesadzić z jej pikantnością. Curry w Indiach, trochę tak jak u nas bigos, każdy dom ma swój własny przepis. Zachęcam do przygotowania curry, szczególnie teraz w chłodne jesienne dni. Takie danie jest bardzo rozgrzewające, aromatyczne i do tego świetnie smakuje. Tym razem moje

Kuchcik gotuje
Wrapy z kapusty – CoolWrap 700

rozsmarowujemy na płatach, a następnie kładziemy na nie ogórka i marchewkę. Zawijamy w taki sposób jak gołąbki. 4 Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Porady Z pozostałej kapusty można zrobić bigos czy sałatkę. Artykuł Wrapy z kapusty – CoolWrap pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Soczewica w sosie masala 167

oczywiście mnóstwo przypraw rodem z Indii . Smaczny sos musi być dobrze przyprawiony. Niech Was nie przeraża długa lista składników. Pasta masala w tym sosie to jak suszone grzyby w bigosie. Jest ostra, a jej zapach przywraca o zawrót głowy. Dopiero po dodaniu soczewicy sos nieco łagodnieje…może mi się tylko tak wydaje… Odporność na ostre przyprawy już dawno

codojedzenia
JAK ZROBIĆ KAPUSTĘ KISZONĄ DO SŁOIKÓW 205

lubię , to tarcie kapusty w szatkownicy ręcznie :( dla mnie jest to nużąca praca i wolałabym robić w tym czasie coś innego).Jednak w smaku mi odpowiada , świetna jest w bigosie, kapuśniaku jak tez  w surówkach.Polecam przepis do wypróbowania. 5 kg.kapusty słodkiej - poszatkować cienko 10 dag.marchewki- obrać ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach 10 dag.soli kuchennej 1 cebula - obrać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
„Doradca smaku 3” -recenzja 130

Jeśli oglądaliście ten program to rozpoznacie przynajmniej część z 80 przepisów podzielonych na dania z patelni i dania z garnka, ale część z nich jest też nowych. Smakowicie wygląda bigos z boczniaków. polska carbonara z chrzanem i grzybami, kebab z kalafiorem i truskawkami, tort ziemniaczany z kiełbasą, sernik z dynią, gruszki w szynce, sernik i pudding z chałką. Jak widać

Ugotowane pozamiatane
Pasta kanapkowa z cukinii 169

Cukinia w tym roku bardzo ładnie obrodziła więc postanowiłam z nią poeksperymentować padło na pastę kanapkową która równie dobrze może być vege bigosem, gdyż smakuje niemalże identycznie. Na podkręconą bigosową wersję przyjdzie jeszcze pora, ale jeżeli szukasz innych inspiracji z wykorzystaniem cukinii zapraszam do pozostałych przepisów: Zapiekanka serowa z cukinii Sałatka z cukinii z marchewką Ananasy z cukinii Cukinia

Pychotkaaa

Proponowane wyszukiwania