bigos - 2138 przepisów (strona:95/143)

Bigos z indykiem i dynią 151

Szybki bigos z kiszonej kapusty z indykiem i dynią. Dodanie dyni miało być eksperymentem a jak się okazało było całkiem dobrym pomysłem, bo danie wyszło naprawdę bardzo smaczne. Można podawać je z pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami i właśnie w tej drugiej wersji smakuje nam najbardziej. Mam jeszcze w zanadrzu kilka dyń więc z pewnością pojawią się niedługo kolejne przepisy

Ze smakiem i z pasją
Bigos z pęczakiem i śliwkami 153

Nowy tydzień, nowe propozycje na blogu. Dzisiaj bigos w nieco odmienionej formie, z dodatkiem pęczaku. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 1/2 średniej główki świeżej kapusty 3 duże pomidory malinowe (lub puszka pomidorów) 1 duża cebula 800 g karkówki 1 szklanka pęczaku klika dużych świeżych, miękkich śliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki łyżeczka kminku olej sól, cukier, pieprz

Czerwień i błękit
Pstrąg pieczony w pomarańczach 136

minut zwykle wystarcza. Na ostatnie 15-20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby ryba przyrumieniła się z wierzchu. Rybę na obiad podawałam z kapustą z grzybkami - taki wegetariański bigos, kompletnie bez mięsa, przepis wkrótce

Grunt to przepis!
szybkowar-baranie żeberka z cząbrem w cebuli... 122

zimną wodą i ręcznikiem papierowym osuszyć w garnku szybkowara stopić gęsi tłuszcz i obsmażyć żeberka na rumiano z każdej strony, nadmiar tłuszczu odlać, można później wykorzystać do okrasy, bigosu, dodać kawałki cebul i podsmażyć z żeberkami dodać cząber, startą na drobnych oczkach obraną marchew dodać kucharka, pieprz, przyprawę w płynie, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Podudzia z kurczaka zapiekane w kapuście kiszonej 110

zapiekane podudzia można podać na obiad bądź też na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu.  1,2 kg kapusty kiszonej 8 szt podudzi z kurczaka przyprawa do kurczaka (użyłam Kamisa do kurczaka po węgiersku) sól świeżo mielony pieprz 1 duża cebula 3-4 łyżki oleju 3-4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 8-10 ziarenek kolorowego pieprzu Kapustę włożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 190

Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Dietetyczny

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 162

pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe

Codziennik Kuchenny
Łazanki z kapustą 132

mieszaną kapustą kwaśną i słodką. Suszone grzyby nie są nieodzownym składnikiem, często zastępuję je pieczarkami lub w ogóle nie dodaję grzybów. Z moich obserwacji wynika, że dzieciaki nielubiące bigosu, ochoczo zajadają łazanki z kapustą i grzybami. Chyba nie zrozumiem tej dziecięcej logiki;) Składniki: Łazanki: 2 szklanki pszennej mąki 2 jajka 2 żółtka 1/2  łyżeczki  soli 2 łyżeczki

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Wielkanoc 111

Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka jarzynowa Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Łosoś w galarecie Sałatka jajeczna z twarogiem Gravlax

Codziennik Kuchenny
Schabowy. Kotlet schabowy. 194

Czasem też właśnie namoczone w przyprawionym, rozkłóconym jajku mięso leżakuje przez noc w lodówce. Ile domów - tyle historii, a to tylko jeden kotlet. A co dopiero się dzieje z bigosem? Tu dopiero jest sposobów tysiące

Karczma Honorietty
GOŁĄBKI MYŚLIWEGO 103

Grzybki suszone-pyszny ,aromatyczny dodatek do bigosów i gołąbków na ich bazie podam Wam przepis jak zrobić świetne,bezmięsne gołąbki. Bardzo smaczne , lecz mniej znane i robione przez nas w domu,a tak dobrze smakują.   7dag.suszonych grzybków 1 szkl.ryżu 3/4 litra bulionu grzybowego 2 cebule 1 główka kapusty 1 łyżka natki  tłuszcz sól pieprz 4 ziarna jałowca

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bigos ze słodkich jabłek i kiełbasy 112

Bigos ? Jabłka zamiast kapusty ? Nie masz dostępu do kiszonej kapusty będąc na obczyźnie albo nie lubisz jej. Propozycja moja zatem taka.  Składniki 2 kg jabłek ligol 4 cebule sok z jednej cytryny 6 łyżek oliwy 4 łyżki pasty pomidorowej 750 g kiełbasy podwawelskiej 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe suszony tymianek suszony majeranek suszona bazylia sproszkowane chili sól

R'n'G Kitchen
Cukiniowe paluszki na przegryzkę 163

godziny macie gotowe cukiniowe paluszki. W między czasie można zmiksować jakiś stosowny sos. Przegryzka pod film gotowa. Z powodzeniem zastąpi chipsy. Cukinia jest tania i można z niej przyrządzić bigos , placki , klopsiki . Mój ulubiony sposób na wykorzystanie cukinii to oczywiście cukiniowe ciasto . Cukiniowe paluszki Składniki: 1 zielona cukinia, około 400 g 40 g zmielonych migdałów lub innych orzechów

codojedzenia
Ribbolita , toskańska zupa 120

kapusty ( Nero di toscan precoce ) , można ją zastąpić jarmużem ,mają praktycznie identyczny smak i fakturę . Jest to zupa ,która w każdym domu jest przygotowywana nieco inaczej , jak np. nasz bigos , czyli różni się w dodatkach ale zawsze zawiera czarną kapustę i fasolę . Tradycyjnie je się ją , na drugi dzień odgrzaną , podobno tak smakuje najlepiej " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży