bigos - 2221 przepisów (strona:99/149)

Kajzerki z nadzieniem czyli bułki z niespodzianką. 145

misce lub tacy, przykrywamy  ściereczką i niech sobie stygną. Całkiem zimne wkładamy do pojemnika lub woreczka, aby zmiękły i naszły tym wszystkim. Z tymi bułkami jest jak z bigosem, czym dłużej leżakuje tym jest lepszy. Polecam , przepis banalnie prosty, a takie kanapki są naprawdę świetną odmianą i dla niewtajemniczonych niezłą niespodzianką

Dieta moja pasja
Gulasz szegedyński 651

spora szansa, że polubicie gulasz szegedyński tak bardzo, jak lubią go Austriacy, Niemcy czy Czesi. BTW książkę też polecam, choć bynajmniej nie jest kulinarna :) Podobnie jak w przypadku naszego bigosu, na gulasz szegedyński nie ma jednego przepisu. Baza, czyli mięso, cebula, papryka i kiszona kapusta znajdują się w każdym przepisie. Natomiast niektórzy do gulaszu dodają ziemniaki, a jeszcze inni ogórki

Trzeci talerz
Dahl z czerwonej soczewicy 133

ryżem (wtedy będzie to wersja bezglutenowa), jak i z chlebkami naan. Danie jest o tyle fajne, że po podgrzaniu smakuje nawet lepiej niż świeżo przygotowane (niczym nasz polski bigos). Dlatego właśnie wczoraj nabierałem sobie dahl za pomocą chlebków zamiast użyć łyżki, bo w końcu im mniej do mycia tym bardziej ekologicznie… no dobra… użyłem chlebków do jedzenia

Blendman
LECZO 164

smażeniu cebuli. Wszystkie składniki wrzucić do garnka z gorącą wodą, dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku vegetą, pieprzem i solą. Gotować 20 minut. Na koniec zatrzepać mąką jak bigos. Zamiast kabaczka można dodać miseczkę gotowanych grzybów pokrojonych w paski

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Grzybobranie 149

skończyła pokrojona w cienkie plasterki i wysuszona w piekarniku (wymagania- 50 stopni, termoobieg, uchylony piekarnik, cierpliwość i umiejętność ignorowania woni mokrej skarpety unoszącej się w całym domu). Będą na bigosy i inne zimowe dania.  A póki grzyby są świeże, podjedzmy rozgrzewające risotto. Przepis to wypadkowa ilości grzybów i paru przepisów, z których kiedyś korzystałam (linki na dole dla ciekawych

les mirabelles
GÓRALSKA KWAŚNICA 144

Lubicie kapustę kiszoną?Ja za nią przepadam.Kocham wszystko co z niej się zrobi.Czy to Bigos , czy kapuśniak , ale KWAŚNICA nie ma sobie równych , zwłaszcza jeśli mamy sezon grypowy.Polecam tę zupę dla zmarzluchów takich jak ja bo zawiera dużo naturalnej Wit.C. 1 op.żeberek wieprzowych 20dag.boczku wędzonego 50dag.kapusty kiszonej pęczek włoszczyzny 50dag.ziemniaków 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 3 liście

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bigos z indykiem i dynią 177

Szybki bigos z kiszonej kapusty z indykiem i dynią. Dodanie dyni miało być eksperymentem a jak się okazało było całkiem dobrym pomysłem, bo danie wyszło naprawdę bardzo smaczne. Można podawać je z pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami i właśnie w tej drugiej wersji smakuje nam najbardziej. Mam jeszcze w zanadrzu kilka dyń więc z pewnością pojawią się niedługo kolejne przepisy

Ze smakiem i z pasją
Bigos z pęczakiem i śliwkami 247

Nowy tydzień, nowe propozycje na blogu. Dzisiaj bigos w nieco odmienionej formie, z dodatkiem pęczaku. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 1/2 średniej główki świeżej kapusty 3 duże pomidory malinowe (lub puszka pomidorów) 1 duża cebula 800 g karkówki 1 szklanka pęczaku klika dużych świeżych, miękkich śliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki łyżeczka kminku olej sól, cukier, pieprz

Czerwień i błękit
Pstrąg pieczony w pomarańczach 162

minut zwykle wystarcza. Na ostatnie 15-20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby ryba przyrumieniła się z wierzchu. Rybę na obiad podawałam z kapustą z grzybkami - taki wegetariański bigos, kompletnie bez mięsa, przepis wkrótce

Grunt to przepis!
szybkowar-baranie żeberka z cząbrem w cebuli... 167

zimną wodą i ręcznikiem papierowym osuszyć w garnku szybkowara stopić gęsi tłuszcz i obsmażyć żeberka na rumiano z każdej strony, nadmiar tłuszczu odlać, można później wykorzystać do okrasy, bigosu, dodać kawałki cebul i podsmażyć z żeberkami dodać cząber, startą na drobnych oczkach obraną marchew dodać kucharka, pieprz, przyprawę w płynie, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Podudzia z kurczaka zapiekane w kapuście kiszonej 143

zapiekane podudzia można podać na obiad bądź też na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu.  1,2 kg kapusty kiszonej 8 szt podudzi z kurczaka przyprawa do kurczaka (użyłam Kamisa do kurczaka po węgiersku) sól świeżo mielony pieprz 1 duża cebula 3-4 łyżki oleju 3-4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 8-10 ziarenek kolorowego pieprzu Kapustę włożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 216

Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Dietetyczny

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 180

pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe

Codziennik Kuchenny