bigos - 2138 przepisów (strona:99/143)

Jak przygotować przyjęcie, nie zbankrutować i nie zmęczyć się za bardzo 201

najpóźniej. I znowu: produkty potrzebne do potraw "wcześniejszych" kupujemy wcześniej, a warzywa, owoce, nabiał itp. jak najpóźniej.  Jakie potrawy można przygotować wcześniej, a które na ostatnią chwilę? Bigos - zawekować w słoiki lub zamrozić w mniejszych porcjach. Pieczenie mięsne - mięso przyprawić, owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Wyjąć dzień przed pieczeniem, rozmrażać stopniowo, bez przyspieszania np. zanurzając w letniej wodzie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Caponata z bakłażanów. 135

Tweetnij Włoska caponata, czyli mieszane duszone warzywa. Palce lizać.  Co to jest caponata? To sycylijski bigos czy gulasz.  Sekretem jest tutaj dodatek octu jabłkowego z odrobiną cukru, które wyostrzają smak warzyw. Pyszne, zdrowe. Samo przygotowanie trochę trwa. Ale na pewno warto. Zapraszam na przepis. Porcja dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 7OO g bakłażanów, 2 cebule, 3 gałązki

MODA NA BIO
KALLE, czyli kapusta z mięsem 127

Może kojarzyć się z bigosem, ale to zupełnie inny smak. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 1 średnia cebula ¼ czerwonej papryki 3 łyżki oliwy ½ małej białej kapusty (kapusty ma być więcej niż mięsa np. 60% kapusty, 40% mięsa) 300 g mielonego wołowego mięsa 1½ łyżki koncentratu pomidorowego 3 szklanki wrzącej wody sól pieprz Przygotowanie Obrać cebulę i pokroić cebulę

Tureckie Przepisy
Gulasz choby po szegedyńsku (Gulasz jakby po szegedyńsku) 168

gulasz to je tako wariacja na tymat kuchni ze Wyngrōw. 6 Robiōłech go już połra 7 razy i zawsze gościōm smakowoł. Niyftorzi gołdali, że to taki trocha inkszy 8 bigos i cojś w tym je, bo przeca 9 je tam kiszōnoł 10 kapusta, ale połōnczynie ji 11 ze ananasym i śmiytōnkōm dołwo 12 już całkym inksze doznania smakowe

Chop w kuchni
Rollsy pizzowe w cieście francuskim 225

pierwszy raz spróbowałam naprawdę niedawno... Kupiłam przed Świętami,  a że nie wykorzystałam od razu to potem zrobiłam z niego pierożki z farszem kapuścianym, konkretnie z resztkami TEGO bigosu, lekko jeszcze oprószając startym serem, aby środek dobrze się trzymał. Było i szybko, i pysznie :)  od tego czasu, czyli raptem od miesiąca płaty ciasta kupuję w zapasie, bo można

Kolorowy Przepisownik
Włoska kapusta z pieczarkami – szybka przystawka 190

solimy , dodajemy miód, masło i pieprz . Po dosłownie 10 minutach kapusta powinna być już miękka , ale nie rozgotowana . Gotowe , najważniejsze ,żeby nie trzymać jej zbyt długo bo wyjdzie nam bigos   Post Włoska kapusta z pieczarkami – szybka przystawka pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Bigos 185

Bigos, jedna z potraw tradycyjnej kuchni polskiej ale chyba jedyna która tym smaczniejsza im więcej razy odgrzewana. Składniki (na duży gar) : 2,5 kg kapusty kiszonej (mam swojską) 1 kg mięsa wieprzowego np. karkówki 0,3 kg kiełbasy, 2 różne rodzaje 0,2 kg boczku wędzonego 300 gr koncentratu pomidorowego 1 duża cebula ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek sól

Mechanik w kuchni
Bigos z cukinii 178

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przygotowując go po raz pierwszy - byłam ciekawa reakcji mojej rodziny (wolą "normalniejsze" potrawy).  I tu zaskoczenie... Bigos okazał się wielką rewelacją i od tamtej pory często gości na naszym stole. Od tradycyjnego różni się delikatnością i co najważniejsze - jest szybszy w przygotowaniu. Osobiście - przepadam za kapustą, ale taką podmianę - uwielbiam

Di gotuje
Dania obiadowe 199

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ MIELONE Z PIECZARKAMI ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM NADZIEWANY KALAFIOR SZPINAK Z KURCZAKIEM BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY FASZEROWANY FILET Z INDYKA TRADYCYJNE FLACZKI WOŁOWE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ RUSKIE PIEROGI KARKÓWKA Z DUSZONĄ KAPUSTĄ SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie

W kuchennym oknie Ewy
Jaja poszetowe obsmażone - jajka zwane eklerkami 121

Kuchnia polska kojarzy się z kotletem schabowym, bigosem, pierogami i kiełbasą. Jakże mylne skojarzenia. Kuchnia polska to bogactwo smaków, produktów, między innymi powracających dziś do łask: jarmużu, skorzonery, karczochów, dziczyzny, gęsi, kaczek... Różnorodność technik kulinarnych, których nie powstydziliby się dzisiejsi Szefowie kuchni. Mam kilka starych książek kucharskich z przełomu XIX i XX wieku ( oryginałów i reprintów). Lubię je czasem przeglądać

królestwo garów
Bliny z łososiem 138

Każdy w swoim życiu staje przed wyzwaniem pod tytułem: „impreza proszona”. Repertuar zazwyczaj ten sam – sałatka jarzynowa, jajka w majonezie, śledź, bigos i zimna płyta. Jednym z elementów fascynujących mnie niezmiennie jest cudo pt. „śledź po japońsku”, ale nim zajmiemy się kiedy indziej. Staram się, żeby przy okazji imprez podać coś innego niż takowy śledź. Mało skomplikowanego, ale fajnego

ladykitchen
Tradycyjny pyszny sernik 157

Przepisów na Tradycyjny pyszny sernik jest tak dużo jak przepisów na bigos świąteczny. Każda rodzina ma swoją wersję sernika: z bakaliami, ze skórką pomarańczową lub bez dodatków. Każdy sernik ma jednak wspólny składnik – a mianowicie ser, natomiast kolejne składniki i ich proporcje są już różne. Poniżej prezentuję przepis na sernik, który gościł na stole […] The post Tradycyjny pyszny

Magiczny Garnek
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 160

tatar Pasztet z selera z orzechami włoskimi i oliwkami Tatar ze śledzia Wigilijna kapusta z pieczarkami Śledzie z grzybami leśnymi i cebulką Śledzie z jabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa

Weekendy w domu i ogrodzie
Kiszona kapusta 177

Kiszona kapusta, to podstawa niemal każdej potrawy wigilijnej. Dodajemy ją m.in. do krokietów, pierogów, pasztecików, bigosu. Przepis zdobyliśmy od Taty Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami ok. 6-7 dni składniki: 10 kg kapusty 1/2 kg marchewki 20 dag soli 3 dag nasion kminku 3 dag nasion kopru włoskiego 2 jabłka szare Renety ok. 12 ziaren ziela angielskiego kamienny garnek dębowa

Ania i Marcin gotują

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję