bigos - 2138 przepisów (strona:108/143)

Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem 200

innych propozycji, co można zrobić z młodej kapusty: Młoda kapusta z koperkiem I Młoda kapusta z koperkiem II Gołąbki z młodej kapusty   Surówka z młodej kapusty z koperkiem Bigos z młodej kapus ty Kapuśniak z młodej kapusty

Kuchnia domowa Ani
Kapusta wigilijna z podgrzybkami, borowikami i żurawiną 170

stole ogromnym powodzeniem. W tym roku kapusta wigilijna jest już gotowa trochę wcześniej, więc polecam Wam ją bardzo gorąco, bo bez dwóch zdań jest przepyszna :) Podobnie jak w przypadku bigosu, trudno o powtórzenie wszystkiego dwa razy tak samo, zwłaszcza jeśli się improwizuje, więc siłą rzeczy przepis uległ pewnej ewolucji. Po pierwszej degustacji stwierdzam, że będzie smakowita :) Składniki

Delicious Titbits
Bigos - wersja prosta 156

bigos to tzw wersja łatwa i z tego co w domu zalega. No i kolejna próba z wolnowarem. Udana!!!! Składniki wrzuciłam wieczorem do gara, a rano było gotowe ! składniki ok 1 kg kapusty kiszonej (użyłam z woreczka) kiełbasa wszelaka - u mnie były to resztki ok 15 cm długości kawałek słoninki ok 100 g boczku, pokrojony w kostkę 1 spora cebula

Stare Gary
Golonka duszona z kapustą - w wolnowarze 229

Danie w sam raz do zrobienia w wolnowarze. Kapusta, po tylu godzinach duszenia,  jest  bardzo aromatyczna, co sprawdziłam już wcześniej gotując  bigos . Mięso miękkie i  różowe w środku co jest zasługą długiego peklowania. Można oczywiście kupić gotową peklowaną golonkę , ale sądzę, że zrobiona w domu będzie lepsza. Wymaga tylko cierpliwości. składniki (2 duże

Stare Gary
Solona jarzynka do potraw 193

przygotowania np. sosu, dobrze jest dodać łyżkę takiej jarzynki; jeśli dodamy do niej mniej soli, wtedy można ją wykorzystać zamiast świeżych  warzyw podczas gotowania zupy; bigos zyska sporo na smaku doprawiony w taki sposób. Zachęcam Was do wypróbowania jarzynki we własnej kuchni. Ja zamierzam pobawić się z przyprawami i stworzyć inne jej wersje :) takie, które

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem z jarmużu i chipsy jarmużowe 137

kolor. Mozna go dusic z roznymi warzywami:pomidorami,selerem,marchewka,pietruszka,cebula,czosnkiem i jablkami.Za kazdym razem jarzynka bedzie miala inny smak.Mozna z niego przyrzadzic jarskie kotlety,a takze bigos z boczkiem i kielbasa lub ugotowac pyszna zimowa zupe.Doskonale nadaje sie na zdrowe i lekkostrawne chipsy.Przepis ponizej. Gdy zostanie zebrany nieprzemarzniety,moze miec gorzkawy smak.Wtedy najlepiej go zblanszowac, a reszte

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żeberka w kapuście 145

Żeberka w kapuście to danie bardzo tradycyjne i bardzo pyszne. To jedna z potraw, które – podobnie jak bigos – najlepiej smakuje zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowych kalorii…:) A wyglądając za okno można śmiało przygotować sobie dodatkową porcję, bo na wiosnę póki co się – niestety – nie zanosi… To proste i bardzo pożywne danie, chyba

UgotujmyTo.pl
Sakiewki z ciasta francuskiego 404

oraz kukurydza z puszki, na wierzchu żółty ser Trzecie wnętrze kryje w sobie kabanosy podzielone na centymetrowe kawałki, papryka, pomidor, kukurydza oraz kawałek żółtego sera Z obiadu pozostał mi bigos, więc także umieściłam go w kolejnej sakiewce.  Nie będę podpowiadać Wam, że macie z ciasta francuskiego wykroić kwadraty o boku 7 czy 8 cm, bo nie wiem jakie macie

upichcic
Krokiety 159

bazylią (w zasadzie jest to sos jak do spaghetti). Farsz umieszczamy na środku, na wierzch ścieramy np parmezan lub inny dowolny ser i zwijamy krokieta. jeśli mamy na przykład bigos czy kapustę z grzybami także możemy dodać do środka krokieta i mamy dodatek do wigilijnego barszczu

upichcic
Bigos staropolski 138

Tradycyjna Polska potrawa jednogarnkowa - aromatyczny bigos staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku.  Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.) 300 g łopatki wieprzowej 10 suszonych borowików 2 cebule 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca 40 ml czerwonego wina

wyzwania kuchenne
Postna kapusta wigilijna 357

Kapusta może stanowić odrębne danie na wigilijnym stole, ale świetnie nadaje się też na nadzienia. Można nadziać nią pierogi, uszka czy paszteciki do barszczu. Będzie też wyśmienitą podstawą świątecznego bigosu czy łazanek. Im dłużej się ją podgrzewa tym jest lepsza – najlepiej poświęcić jej co najmniej 2-3 dni. Koniecznie użyjcie kapusty dobrej jakości, najlepiej poszukać takiej z rynku/warzywniaka

Poezja smaku
Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami 237

latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500 g makaronu na łazanki lub innego (u mnie muszelki) 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 czubata łyżeczka przyprawy do bigosu ¼ łyżeczki kminku sól, pieprz olej Kapustę poszatkować, wrzucić nie odciśniętą do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości   przez 1 godzinę. Następnie odcedzić i przestudzić. Pieczarki obrać ze skórki

kulinarnyswiatdomi
Placki z cukinii 175

Cukinia to bardzo niedoceniane warzywo, a przecież można z niej wykonać wiele potraw, które znakomicie smakują, na przykład zupa-krem, zapiekane cukinie z mięsem mielonym i warzywami, leczo, bigos, sałatki czy placki. I te ostatnie właśnie umieściłam poniżej, gdyż są równie smaczną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Naprawdę warto wykorzystywać to sezonowe warzywo, bo można za małe pieniądze przygotować pyszny obiad

upichcic
Risotto z sosem pomidorowym 246

albo na tzw. saksy, to raczej nie zajmował się zgłębianiem tajemnic kuchni tubylczej :)  Risotto pochodzi z Włoch, a przepisów na jego przyrządzenie jest zapewne tyle, ile na nasz bigos. Każda gospodyni ma swoje sekrety i sposoby na pyszne danie. Moje risotto nazwałabym "kryzysowym", gdyż jest tanie i proste do przygotowania. Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, to rodzina nie mogła

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 186

zestawem WOLL Concept Plus: wszystkie zupy, gulasze, dania jednogarnkowe, mięsa duszone w ciemnym sosie, kaczka, bitki wołowe, gołąbki, warzywa na parze, warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa, jajecznica, bigos, makarony i pierogi, chleby. Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady . Dla mnie wadą jest ciężar garnka . Aczkolwiek, jak zastanowić się, to jest i wadą, i zaletą

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania