bigos - 2138 przepisów (strona:106/143)

Opolska karkówka na kapuście 178

Alternatywa dla bigosu. Kiszona kapusta i mięso, z dodatkiem świeżego koperku – dobre, polskie danie, podawane z chlebem lub ziemniakami. 600 g karkówki 400 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 średnia marchewka 1 cebula 2 pomidory 1 pęczek posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 kostka grzybowa liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, granulowany czosnek olej do podsmażania mięsa i cebuli

Trzeci talerz
Leczo prawie klasyczne czyli prawie lecsó 194

cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny. Zdecydowanie nie powinny w nim się znaleźć: cukinia, kabaczek, bakłażan, czy kapusta. Smakowite dania z tych warzyw to raczej ragoût, ratatouille, czy bigos, ale nie leczo. Jako danie obiadowe leczo bywa podawane z kluskami kładzionymi, kuskusem, czy ryżem. Jednak często łączy się je po prostu ze świeżym pieczywem. Leczo może być również wzbogacone dodatkiem

Pełny talerz
Guacamole 172

wymyślił guacamole. To moja ulubiona salsa. Jednak to niemożliwe, bo początki guacamole sięgają aż do czasów azteckich. Przepisów na klasyczne guacamole jest chyba tyle samo, co na polski klasyczny bigos. Aczkolwiek zawsze w składzie jest awokado, cebula, limonka i sól. Opcjonalnie można dodać do wyboru: chilli, czosnek, pomidory, kolendrę. Ja wybrałam wszystkie te dodatki, ale jeżeli lubicie łagodniejsze smaki - ograniczcie

Pełny talerz
szybkowar-golonka z łopatką z posmakiem kiszonej kapusty i czosnku... 168

małym ogniu gotować 45 minut, szybkowar otworzyć po 30 minutach jak spuści ciśnienie - mięso jeszcze nabiera kruchości i smaku, wywar pozostały można zamrozić i dodać później do gotowania np. bigosu czy kapuśniaku mięso jest bardzo smaczne, kruche i w sumie szybko ugotowane niż w tradycyjnym gotowaniu 1 golonkę, łopatkę zostawiłam na zimno do pieczywa, 2-gą golonkę zjedliśmy na pół

W Mojej Kuchni Lubię
Domowa kapusta kiszona + film 150

Domowa, pyszna i zdrowa kapusta kiszona z której można przygotować wiele smacznych potraw takich jak: bigos, kapuśniak, kwaśnicę a także różnych surówek. Kapusta kiszona może być również składnikiem farszu do pierogów, uszek czy pasztecików. Zapraszam do samodzielnego ukiszenia takiej kapusty w domu. składniki na około 2 kg kiszonej kapusty duża główka kapusty (około 2 kg) 2 marchewki 4 łyżeczki soli

Smakowite Dania
Nadziewane skrzydełka 153

Lubicie nadziewane skrzydełka? oto mój dzisiejszy obiad, podany z ziemniakami i bigosem. Składniki: - 7 skrzydełek - 400g chudego gotowanego mięso, może być z rosołu - natka pietruszki według uznania - sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek - do smaku - 1/2 łyżeczki cukru - 1/2 łyżki bułki tartej - 3 jajka - 1 łyżeczka masła - 1/2 cebula -  garstka suszonych grzybków- niekoniecznie Wykonanie: Ze skrzydełek ostrym nożykiem wycinamy kostki

Tanio szybko zdrowo
Kociołek do syta 800

Kociołek jest rozgrzewającym i pożywnym daniem jednogarnkowym, które w smaku trochę przypomina mieszankę: leczo, bigosu i kapuśniaku. Danie jest dość szybkie w zrobieniu i idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację, zwłaszcza jesienią i zimą. Składniki (na 5 – 8 osób): 3 papryki: czerwona, zielona i żółta (lub papryka do dań ze słoja ) 1 średnia cebula 500g kiełbasy najlepiej podwędzanej 500g

Smakowy Raj
Chili. Klasyczna, amerykańska, zimowa potrawa z duszoną fasolą. Poznaj jej sekret 253

gotowania dodać selera naciowego; doprawić solą i pieprzem do smaku wedle uznania. Ostudzić i odstawić do lodówki na kilka godzin (im dłużej tym lepiej, bo chili podobnie jak polski bigos nabiera smaku wraz z czasem). Smacznego. Kliknij na zdjęcie poniżej

Jem więc Jestem
Kokosowa potrawka z ananasem 229

Robiłam już podobną potrawę aromatyzowaną herbatami z tym , że z bambusem i bez papryki. Okazuje się , że jest to temat rzeka- zupełnie jak pomysły na bigos. Mam zamiar spróbować jeszcze czegoś z rybą lub wegetariańskiego. Szybki sposób na niby to ,,tajską ,, potrawkę. Ostatnio eksperymentuję z aromatyzowaniem potraw herbatami smakowymi. Okazuje się, że fantastycznie sprawdzają się jako przyprawa. Z reguły wszystkie

Buniabaje w kuchni
Królowa sałatek - sałatka jarzynowa wg Ewy Wachowicz 16627

Dawno, dawno temu, gdy na sklepowych półkach królowały tylko musztarda i ocet to na rodzinnych biesiadach królowały bigos, kiełbasa i sałatka jarzynowa - standardowy zestaw imienin u cioci czy babci. Obecnie w sklepie można kupić niemalże wszystko, a puszkowane przetwory i ich kombinacje sałatkowe sprawiły, że jarzynówka została trochę zapomniana.  Mimo wielkiej i kolorowej konkurencji sałatka jarzynowa zostanie

Jadło i czytadło
Golonka indycze zapieczone i duszone na patelni. Soczyste i mięciutkie. 136

mięska jest na nich dość sporo, u nas zjadamy po sztuce na osobę, ale czasem coś zostaje, bo to bardzo syte danie, wtedy mięsko mrożę i wykorzystuję np. do bigosu. Polecam :) Składniki - golonka indycze ( mniejsze sztuki po 1 szt.na osobę ) u mnie 4 szt. - czosnek mielony - papryka mielona - domowa wegeta - majeranek - olej Golonka myję i osuszam papierowym ręczniczkiem. Na rozgrzaną

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami 379

Geograficzne. Wytwarzana jest na obszarze 4 gmin województwa małopolskiego (Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina). Śliwka ta ma szerokie zastosowanie kulinarne. Poza słodkościami stosowana jest do potraw takich jak: bigosy, zupy, sosy, pieczenie, pierogi, kompoty. Składniki: 250 g suszonych śliwek (suska sechlońska) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g masła w temperaturze pokojowej 145 g cukru 2 jajka, roztrzepane

Smakowity Blog Kulinarny
Bigos z młodej kapusty 106

Bigos z młodej kapusty uwielbiam, choć chyba bardziej ten z parówkami. Dzisiaj proponuję z mięsem i smażonymi pieczarkami, który z kolei preferuje moja Mama. Zapraszam po przepis. Składniki : 2 główki młodej kapusty ( 1,3 kg obie ) 500 g łopatki b/k 1 pęczek szczypiorku 2 pomidory 250 g świeżych pieczarek sól pieprz i majeranek do smaku 2 ząbki czosnku 1 liść

Gosia gotuje
Hiszpańska paella 343

Kontynuując wyprawę po słonecznej Hiszpanii dzisiaj zapraszam na moją wersję jednego z najbardziej znanych dań kuchni hiszpańskiej paellę. W Hiszpanii z paellą jest trochę jak u nas z bigosem - ilu kucharzy tyle przepisów. Ja proponuję prostą wersję z mięsem kurczaka i dorszem, ale oczywiście można opcjonalnie wzbogacić ją o różnorakie owoce morza, dzięki czemu danie nabierze jeszcze bardziej śródziemnomorskiego charakteru

Wyprawy kulinarne