Najlepsze wędzonki to przygotowane w zaciszu domowego ogniska, które możemy przygotować sami. Nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku zaś efekt wspaniały. Żeberka są przepyszne na zimno idealnie podkreślą smak zupy, bigosu, fasolki po bretońsku czy innych dań. Smak, aromat żeberek jest wyjątkowy do których mamy słabość znikają dość szybko z lodówki. Żeberka możemy parzyć są bardziej miękkie ale tracą
Kulinarne pyszności Molkizapiekanką jest jak z naszym bigosem albo pomidorową. Każdy ma na nią swój przepis i każdy jest najlepszy, a bez niej brytyjska kuchnia nie istnieje. ;) Wszystko zaczęło się w XVIII w. , kiedy ziemniaki stały się dostępne dla brytyjskich biedaków, jako roślina jadalna. Od tej pory zaczęto spożywać je w bardzo dużych ilościach, ponieważ były niezwykle tanie. W ramach urozmaicenia ziemniaczanych
Kuchnia w Słońcu Skąpanapropozycja „ sałatki słoikowej ” ( „ salad in a jar ”) tym razem z dzikim ryżem. Ja przygotowałam sałatkę w słoiku, wy możecie wykorzystać dowolne naczynie, czy pojemnik. W słoiku nie tylko przygotowuję bigos, mielonkę , smalec , czy wekuję zupy , ja w słoiku noszę do pracy moje fit sałatki, bo to jest bardzo wygodne, gdyż mogę sałatkę jeść bezpośrednio ze słoika bez wykładania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPizza. Prosta potrawa, którą pokochał cały świat. Jej odmian jest tyle, ile odmian bigosu - każdy dodaje coś od siebie i modyfikuje. Pokochaliście już moją Stromboli , pizzę, która została absolutnym hitem zeszłego roku. Czy ta, odrywana pizza stanie się nr. 1 na blogu w tym roku? Zobaczymy :-) Pewne jest to, że ta propozycja jest godna uwagi. Po pierwsze - świetnie wygląda, jest
Poezja Smaków - blog kulinarnymomencie fasolka jest już właściwie gotowa ale ja lubię jeść ją dopiero następnego dnia, gdy wszystko się razem "przegryzie". Bo z fasolką po bretońsku jest jak z bigosem - im częściej odgrzewana, tym smaczniejsza. Przynajmniej
babka w formiecebula, pomidory, czasem bakłażany. Pisto podaje się z sadzonym jajkiem, niekiedy z wiejską kiełbasą lub inną wędliną, na ciepło lub na zimno. Podobnie jak w Polsce jest z bigosem, tak i w Hiszpanii - ile domów tyle przepisów na pisto. Zasada jednak pozostaje taka sama: pokrojone warzywa obsmaża się kolejno na oliwie, a następnie dusi kilka minut w pomidorach. Pokusiłam
Obiad gotowysłodka, wykorzystajcie ananasy z 2 puszek, zwiększcie ilość mięsa, zmniejszcie kapusty lub odwrotnie. Kombinujcie i smakujcie! SMACZNEGO! :) Jeżeli lubicie przepisy z kiszoną kapustą koniecznie sprawdźcie jak zrobić szybki bigos
Bez CebuliKiedy w końcu dorobiłam sie formy do jej zrobienia, okazało się, że .... nie mam tak wysokiego garnka 😒, aby ją ugotować. Nawet z tych dużych, które mam do bigosu, foremka wystaje. Wrrr ... Tak więc zanim nie kupię kolejnego wielkiego gara, w którym moja babka będzie się mieściła, szukałam jakiegoś przepisu, który chociaż odrobinę przypominałby moją ukochaną babkę gotowaną. I znalazłam
Walijskie PichcenieZima to czas zimowych sporów, zimowych rozgrzewających potraw, które bardzo często będąc w górach spożywamy na świeżym powietrzu typu kiełbasa z grilla, bigos, kaszanka z grilla, czy smażone oscypki. A jak przygotować tak domową kaszankę czy też na Śląsku krupnioka z grilla? Przepis znajdziecie poniżej. Zapraszam . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpowoduje, że na początku może nam się wydawać, że potrawa nie jest słona). Gotuję kolejną godzinę. Na koniec dodaję pokrojone śliwki, wino, miód, sos sojowy i cukier. Gotuję godzinę. Bigos gotuję przez kolejne 3-4 dni około godziny dziennie, w razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniakapusty. Całość dodaję do kapusty, gotuję przez godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaję resztę przypraw: paprykę słodką, sól, w razie potrzeby - również pieprz. Gotuję jeszcze godzinę. Zimny bigos chowam do lodówki. Następnego dnia gotuję jeszcze przez godzinę z dodatkiem koncentratu pomidorowego. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaBudapeszcie. Zważywszy, że Węgry są bardziej proeuropejskie niż Polska, nie jest powiedziane, że do nas też dojdą, ale jest to nawet prawdopodobne. Zwłaszcza, że idea polskich fast-foodów z bigosem umarła wraz z Andrzejem Lepperem. Zgodnie z tymi trendami przygotowałem pieczeń ze sztucznego mięsa z gofrem z odpadków i surówką z części warzyw uznawanych co najmniej za mało wartościowe
Kryzysowa Książka Kucharskainnego pojemnika i zostawić na 30 minut, wsypać suszony czosnek niedźwiedzi, wymieszać na mocno gorącej patelni naleśnikarce 22 cm smażyć złociste naleśniki, odkładać na talerz na farsz użyłam kapusty-bigosu ze świąt, kapustę około 70 dag zmiksować z ugotowaną kaszą owsianą (2 woreczki), dodać do smaku pieprz ziołowy, paprykę ostrą w rozdrabniaczu zmiksować kulę mozzarelli XL 25 dag na drobno
W Mojej Kuchni Lubiędzięki któremu od czasu do czasu mogę spróbować trochę egzotyki jak kiszona morska kapusta:) Cały czas jeszcze czekam na prawdziwy mak, ale pewnie sam sobie go przywiozę :)Złamanie konwencji bigosu jako dania złożonego z kapusty. Składniki - cebula - marchewka - jabłko - ocet (opcjonalnie) Przy okazji chciałbym zaprosić wszystkich do konkursu, gdzie dzięki sponsorowi jakim jest sklep http://www.przepisychinskie.pl/ można wygrać całkiem ciekawe
Kryzysowa Książka Kucharska