Coś dla wielbicieli fasolki po bretońsku. A co ? Oczywiście fasolka ale w szybszej wersji bo z fasoli z puszki. Przy okazji gotowania kości wędzonych do bigosu na przykład wrzućcie jedną więcej i zróbcie potem pyszną fasolkę. Przygotowanie jej nie powinno zająć więcej niż 30 minut a to duża różnica patrząc na to jak długo gotuje się z suchej fasoli, prawda
Ewa w kuchnidawno gotowałam bigos i został mi wywar z kapusty kiszonej, bardzo kwaśnej, który odlałam. Szkoda wylewać takie pyszności, wiec go zachowałam w lodówce. No i przydał się do pysznego kapuśniaku ze słodkiej kapusty ☺ Składniki: -pół główki kapusty słodkiej -750 ml wywaru z kapusty kiszonej -300 g kiełbasy swojskiej -200 g wędzonego boczku -1 cebula -1 mała marchewka -4 ziemniaki
Kulinarne przemysleniaPyszne, wegetariańskie danie na obiad. W wersji dla mięsożerców klopsy sojowe można zastąpić mięsnymi. Składniki: Klopsiki: 250 g soi jajko sól, pieprz, papryka ostra, czosnek bułka tarta Składniki na bigos: 250 g pieczarek 4 średnie cebule 4-5 kawałków papryki konserwowej 4-5 ogórków konserwowych pół szklanki ketchupu pół szklanki wody zioła prowansalskie, oregano, bazylia sól, pieprz Przygotowanie Na wieczór
e-PrzepisyKulinarneNajlepsze wędzonki to przygotowane w zaciszu domowego ogniska, które możemy przygotować sami. Nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku zaś efekt wspaniały. Żeberka są przepyszne na zimno idealnie podkreślą smak zupy, bigosu, fasolki po bretońsku czy innych dań. Smak, aromat żeberek jest wyjątkowy do których mamy słabość znikają dość szybko z lodówki. Żeberka możemy parzyć są bardziej miękkie ale tracą
Kulinarne pyszności Molkizapiekanką jest jak z naszym bigosem albo pomidorową. Każdy ma na nią swój przepis i każdy jest najlepszy, a bez niej brytyjska kuchnia nie istnieje. ;) Wszystko zaczęło się w XVIII w. , kiedy ziemniaki stały się dostępne dla brytyjskich biedaków, jako roślina jadalna. Od tej pory zaczęto spożywać je w bardzo dużych ilościach, ponieważ były niezwykle tanie. W ramach urozmaicenia ziemniaczanych
Kuchnia w Słońcu Skąpanapropozycja „ sałatki słoikowej ” ( „ salad in a jar ”) tym razem z dzikim ryżem. Ja przygotowałam sałatkę w słoiku, wy możecie wykorzystać dowolne naczynie, czy pojemnik. W słoiku nie tylko przygotowuję bigos, mielonkę , smalec , czy wekuję zupy , ja w słoiku noszę do pracy moje fit sałatki, bo to jest bardzo wygodne, gdyż mogę sałatkę jeść bezpośrednio ze słoika bez wykładania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPizza. Prosta potrawa, którą pokochał cały świat. Jej odmian jest tyle, ile odmian bigosu - każdy dodaje coś od siebie i modyfikuje. Pokochaliście już moją Stromboli , pizzę, która została absolutnym hitem zeszłego roku. Czy ta, odrywana pizza stanie się nr. 1 na blogu w tym roku? Zobaczymy :-) Pewne jest to, że ta propozycja jest godna uwagi. Po pierwsze - świetnie wygląda, jest
Poezja Smaków - blog kulinarnymomencie fasolka jest już właściwie gotowa ale ja lubię jeść ją dopiero następnego dnia, gdy wszystko się razem "przegryzie". Bo z fasolką po bretońsku jest jak z bigosem - im częściej odgrzewana, tym smaczniejsza. Przynajmniej
babka w formiecebula, pomidory, czasem bakłażany. Pisto podaje się z sadzonym jajkiem, niekiedy z wiejską kiełbasą lub inną wędliną, na ciepło lub na zimno. Podobnie jak w Polsce jest z bigosem, tak i w Hiszpanii - ile domów tyle przepisów na pisto. Zasada jednak pozostaje taka sama: pokrojone warzywa obsmaża się kolejno na oliwie, a następnie dusi kilka minut w pomidorach. Pokusiłam
Obiad gotowysłodka, wykorzystajcie ananasy z 2 puszek, zwiększcie ilość mięsa, zmniejszcie kapusty lub odwrotnie. Kombinujcie i smakujcie! SMACZNEGO! :) Jeżeli lubicie przepisy z kiszoną kapustą koniecznie sprawdźcie jak zrobić szybki bigos
Bez CebuliKiedy w końcu dorobiłam sie formy do jej zrobienia, okazało się, że .... nie mam tak wysokiego garnka 😒, aby ją ugotować. Nawet z tych dużych, które mam do bigosu, foremka wystaje. Wrrr ... Tak więc zanim nie kupię kolejnego wielkiego gara, w którym moja babka będzie się mieściła, szukałam jakiegoś przepisu, który chociaż odrobinę przypominałby moją ukochaną babkę gotowaną. I znalazłam
Walijskie PichcenieZima to czas zimowych sporów, zimowych rozgrzewających potraw, które bardzo często będąc w górach spożywamy na świeżym powietrzu typu kiełbasa z grilla, bigos, kaszanka z grilla, czy smażone oscypki. A jak przygotować tak domową kaszankę czy też na Śląsku krupnioka z grilla? Przepis znajdziecie poniżej. Zapraszam . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpowoduje, że na początku może nam się wydawać, że potrawa nie jest słona). Gotuję kolejną godzinę. Na koniec dodaję pokrojone śliwki, wino, miód, sos sojowy i cukier. Gotuję godzinę. Bigos gotuję przez kolejne 3-4 dni około godziny dziennie, w razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniakapusty. Całość dodaję do kapusty, gotuję przez godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaję resztę przypraw: paprykę słodką, sól, w razie potrzeby - również pieprz. Gotuję jeszcze godzinę. Zimny bigos chowam do lodówki. Następnego dnia gotuję jeszcze przez godzinę z dodatkiem koncentratu pomidorowego. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchnia