momencie fasolka jest już właściwie gotowa ale ja lubię jeść ją dopiero następnego dnia, gdy wszystko się razem "przegryzie". Bo z fasolką po bretońsku jest jak z bigosem - im częściej odgrzewana, tym smaczniejsza. Przynajmniej
babka w formiecebula, pomidory, czasem bakłażany. Pisto podaje się z sadzonym jajkiem, niekiedy z wiejską kiełbasą lub inną wędliną, na ciepło lub na zimno. Podobnie jak w Polsce jest z bigosem, tak i w Hiszpanii - ile domów tyle przepisów na pisto. Zasada jednak pozostaje taka sama: pokrojone warzywa obsmaża się kolejno na oliwie, a następnie dusi kilka minut w pomidorach. Pokusiłam
Obiad gotowysłodka, wykorzystajcie ananasy z 2 puszek, zwiększcie ilość mięsa, zmniejszcie kapusty lub odwrotnie. Kombinujcie i smakujcie! SMACZNEGO! :) Jeżeli lubicie przepisy z kiszoną kapustą koniecznie sprawdźcie jak zrobić szybki bigos
Bez CebuliKiedy w końcu dorobiłam sie formy do jej zrobienia, okazało się, że .... nie mam tak wysokiego garnka 😒, aby ją ugotować. Nawet z tych dużych, które mam do bigosu, foremka wystaje. Wrrr ... Tak więc zanim nie kupię kolejnego wielkiego gara, w którym moja babka będzie się mieściła, szukałam jakiegoś przepisu, który chociaż odrobinę przypominałby moją ukochaną babkę gotowaną. I znalazłam
Walijskie PichcenieZima to czas zimowych sporów, zimowych rozgrzewających potraw, które bardzo często będąc w górach spożywamy na świeżym powietrzu typu kiełbasa z grilla, bigos, kaszanka z grilla, czy smażone oscypki. A jak przygotować tak domową kaszankę czy też na Śląsku krupnioka z grilla? Przepis znajdziecie poniżej. Zapraszam . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpowoduje, że na początku może nam się wydawać, że potrawa nie jest słona). Gotuję kolejną godzinę. Na koniec dodaję pokrojone śliwki, wino, miód, sos sojowy i cukier. Gotuję godzinę. Bigos gotuję przez kolejne 3-4 dni około godziny dziennie, w razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniakapusty. Całość dodaję do kapusty, gotuję przez godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaję resztę przypraw: paprykę słodką, sól, w razie potrzeby - również pieprz. Gotuję jeszcze godzinę. Zimny bigos chowam do lodówki. Następnego dnia gotuję jeszcze przez godzinę z dodatkiem koncentratu pomidorowego. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaBudapeszcie. Zważywszy, że Węgry są bardziej proeuropejskie niż Polska, nie jest powiedziane, że do nas też dojdą, ale jest to nawet prawdopodobne. Zwłaszcza, że idea polskich fast-foodów z bigosem umarła wraz z Andrzejem Lepperem. Zgodnie z tymi trendami przygotowałem pieczeń ze sztucznego mięsa z gofrem z odpadków i surówką z części warzyw uznawanych co najmniej za mało wartościowe
Kryzysowa Książka Kucharskainnego pojemnika i zostawić na 30 minut, wsypać suszony czosnek niedźwiedzi, wymieszać na mocno gorącej patelni naleśnikarce 22 cm smażyć złociste naleśniki, odkładać na talerz na farsz użyłam kapusty-bigosu ze świąt, kapustę około 70 dag zmiksować z ugotowaną kaszą owsianą (2 woreczki), dodać do smaku pieprz ziołowy, paprykę ostrą w rozdrabniaczu zmiksować kulę mozzarelli XL 25 dag na drobno
W Mojej Kuchni Lubiędzięki któremu od czasu do czasu mogę spróbować trochę egzotyki jak kiszona morska kapusta:) Cały czas jeszcze czekam na prawdziwy mak, ale pewnie sam sobie go przywiozę :)Złamanie konwencji bigosu jako dania złożonego z kapusty. Składniki - cebula - marchewka - jabłko - ocet (opcjonalnie) Przy okazji chciałbym zaprosić wszystkich do konkursu, gdzie dzięki sponsorowi jakim jest sklep http://www.przepisychinskie.pl/ można wygrać całkiem ciekawe
Kryzysowa Książka Kucharskaprzygotowuje taki właśnie obiad, nie domyślając się jak wielką rolę odegrał w historii. Do tego jest to bardzo funkcjonalne dania, gdzie po dodaniu wody zamienia się w zupę niczym bigos w kapuśniak, z polskiego filmu "Czarodziej z Harlemu" Składniki: - makaron - koncentrat pomidorowy - woda - dodatki (co popadnie, co w ręce wpadnie) Wykonanie: Makaron gotujemy. Koncentrat rozrabiamy z wodą, dodajemy ewentualne dodatki
Kryzysowa Książka Kucharskajakiś czas przerwę :) Wpadłam dzisiaj na chwilę żeby polecić Wam przepyszne produkty firmy Pamapol i Spichlerz Rusiecki . Firma Pampol posiada szeroki asortyment pysznych gotowych dań, takich jak gołąbki, bigosy, fasolka, gulasz itd... Firma Spichlerz Rusiecki posiada zaś wyśmienite smarowidła i pasztety do chleba. Wszystkie produkty są przepyszne a dodatkowo z pustych słoiczków można zrobić fajne dekoracje. Wszystkich zainteresowanych zapraszam
Sama słodycz i szczypta chiliimprezę sylwestrową albo inną domówkę? Swoją drogą to kiedyś mówiło prywatka a nie domówka i to drugie jakoś ciągle dziwnie mi brzmi, ale niech będzie. U nas będzie bigos , którego specjalnie nagotowałam więcej przed Świętami i zawekowany w słoikach czeka na ostatni wieczór tego roku. Oprócz tego upiekłam już chrupiące ciasteczka serowe i cebulowe, zrobię jakąś sałatkę i kilka przekąsek
Smaczna PyzaŚwięta przemknęły jak zawsze, szybko i niepostrzeżenie. Wracam z nowymi przepisami. Zachęcam do zrobienia porządków po świętach – czyli bigosu. A na dzisiaj polecam udka z kurczaka z suszonymi pomidorami. Składniki: Ok. 8 udek z kurczaka bez kości i skóry Suszone pomidory w oleju - słoik Sól Pieprz Oregano suszone - 1 łyżeczka Czosnek granulowany – ½ łyżeczki Bulion/ woda Wykonanie: Kurczaka myjemy i osuszamy
Smaki Ewy