bigos - 2138 przepisów (strona:91/143)

Pyszne domowe wędzone żeberka 112

Najlepsze wędzonki to przygotowane w zaciszu domowego ogniska, które możemy przygotować sami. Nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku zaś efekt wspaniały. Żeberka są przepyszne na zimno idealnie podkreślą smak zupy, bigosu, fasolki po bretońsku czy innych dań. Smak, aromat żeberek jest wyjątkowy do których mamy słabość znikają dość szybko z lodówki. Żeberka możemy parzyć są bardziej miękkie ale tracą

Kulinarne pyszności Molki
Zapiekanka pasterska - brytyjska królowa comfort foodu 331

zapiekanką jest jak z naszym bigosem albo pomidorową. Każdy ma na nią swój przepis i każdy jest najlepszy, a bez niej brytyjska kuchnia nie istnieje. ;) Wszystko zaczęło się w XVIII w. , kiedy ziemniaki stały się dostępne dla brytyjskich biedaków, jako roślina jadalna. Od tej pory zaczęto spożywać je w bardzo dużych ilościach, ponieważ były niezwykle tanie. W ramach urozmaicenia ziemniaczanych

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka z warzywami i ryżem w słoiku 164

propozycja „ sałatki słoikowej ” ( „ salad in a jar ”) tym razem z dzikim ryżem. Ja przygotowałam sałatkę w słoiku, wy możecie wykorzystać dowolne naczynie, czy pojemnik. W słoiku nie tylko przygotowuję bigos, mielonkę , smalec , czy wekuję zupy , ja w słoiku noszę do pracy moje fit sałatki, bo to jest bardzo wygodne, gdyż mogę sałatkę jeść bezpośrednio ze słoika bez wykładania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Odrywana pizza 221

Pizza. Prosta potrawa, którą pokochał cały świat. Jej odmian jest tyle, ile odmian bigosu - każdy dodaje coś od siebie i modyfikuje. Pokochaliście już moją Stromboli , pizzę, która została absolutnym hitem zeszłego roku. Czy ta, odrywana pizza stanie się nr. 1 na blogu w tym roku? Zobaczymy :-) Pewne jest to, że ta propozycja jest godna uwagi. Po pierwsze - świetnie wygląda, jest

Poezja Smaków - blog kulinarny
fasolka po bretońsku - jednogarnkowy klasyk 139

momencie fasolka jest już właściwie gotowa ale ja lubię jeść ją dopiero następnego dnia, gdy wszystko się razem "przegryzie". Bo z fasolką po bretońsku jest jak z bigosem - im częściej odgrzewana, tym smaczniejsza. Przynajmniej

babka w formie
Pisto manchego z jajkiem 190

cebula, pomidory, czasem bakłażany. Pisto podaje się z sadzonym jajkiem, niekiedy z wiejską kiełbasą lub inną wędliną, na ciepło lub na zimno.  Podobnie jak w Polsce jest z bigosem, tak i w Hiszpanii - ile domów tyle przepisów na pisto. Zasada jednak pozostaje taka sama: pokrojone warzywa obsmaża się kolejno na oliwie, a następnie dusi kilka minut w pomidorach. Pokusiłam

Obiad gotowy
Karkówka z kiszoną kapustą i ananasem 115

słodka, wykorzystajcie ananasy z 2 puszek, zwiększcie ilość mięsa, zmniejszcie kapusty lub odwrotnie. Kombinujcie i smakujcie! SMACZNEGO! :) Jeżeli lubicie przepisy z kiszoną kapustą koniecznie sprawdźcie jak zrobić  szybki bigos

Bez Cebuli
POMARAŃCZOWA BABKA DANUSI 174

Kiedy w końcu dorobiłam sie formy do jej zrobienia, okazało się, że .... nie mam tak wysokiego  garnka 😒, aby ją ugotować. Nawet z tych dużych, które mam do bigosu, foremka wystaje. Wrrr ... Tak więc zanim nie kupię kolejnego wielkiego gara, w którym moja babka będzie się mieściła, szukałam jakiegoś przepisu, który chociaż odrobinę przypominałby moją ukochaną babkę gotowaną. I znalazłam

Walijskie Pichcenie
Kaszanka z grilla w folii 126

Zima to czas zimowych sporów, zimowych rozgrzewających potraw, które bardzo często będąc w górach spożywamy na świeżym powietrzu typu kiełbasa z grilla, bigos, kaszanka z grilla, czy smażone oscypki. A jak przygotować tak domową kaszankę czy też na Śląsku krupnioka z grilla? Przepis znajdziecie poniżej. Zapraszam . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
BIGOS 119

powoduje, że na początku może nam się wydawać, że potrawa nie jest słona). Gotuję kolejną godzinę. Na koniec dodaję pokrojone śliwki, wino, miód, sos sojowy i cukier. Gotuję godzinę. Bigos gotuję przez kolejne 3-4 dni około godziny dziennie, w razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia
BIGOS DOMOWY 120

kapusty. Całość dodaję do kapusty, gotuję przez godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaję resztę przypraw: paprykę słodką, sól, w razie potrzeby - również pieprz. Gotuję jeszcze godzinę. Zimny bigos chowam do lodówki. Następnego dnia gotuję jeszcze przez godzinę z dodatkiem koncentratu pomidorowego. W razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia
Trendy kulinarne 2017 - sztuczne mięso, gotowanie z odpadków i gofry 176

Budapeszcie. Zważywszy, że Węgry są bardziej proeuropejskie niż Polska, nie jest powiedziane, że do nas też dojdą, ale jest to nawet prawdopodobne. Zwłaszcza, że idea polskich fast-foodów z bigosem umarła wraz z Andrzejem Lepperem. Zgodnie z tymi trendami przygotowałem pieczeń ze sztucznego mięsa z gofrem z odpadków i surówką z części warzyw uznawanych co najmniej za mało wartościowe

Kryzysowa Książka Kucharska
naleśniki pszenno-żytnie z kapustą zapiekane w piekarniku... 131

innego pojemnika i zostawić na 30 minut, wsypać suszony czosnek niedźwiedzi, wymieszać na mocno gorącej patelni naleśnikarce 22 cm smażyć złociste naleśniki, odkładać na talerz na farsz użyłam kapusty-bigosu ze świąt, kapustę około 70 dag zmiksować z ugotowaną kaszą owsianą (2 woreczki), dodać do smaku pieprz ziołowy, paprykę ostrą w rozdrabniaczu zmiksować kulę mozzarelli XL 25 dag na drobno

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos z cebuli i KONKURS Z NAGRODAMI 142

dzięki któremu od czasu do czasu mogę spróbować trochę egzotyki jak kiszona morska kapusta:) Cały czas jeszcze czekam na prawdziwy mak, ale pewnie sam sobie go przywiozę :)Złamanie konwencji bigosu jako dania złożonego z kapusty. Składniki - cebula - marchewka - jabłko - ocet (opcjonalnie) Przy okazji chciałbym zaprosić wszystkich do konkursu, gdzie dzięki sponsorowi jakim jest sklep http://www.przepisychinskie.pl/ można wygrać całkiem ciekawe

Kryzysowa Książka Kucharska