bigos - 2138 przepisów (strona:89/143)

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z KALAREPĄ I KOPERKIEM 157

niebie 💗 Kapusta pojawia się u mnie wtedy dosłownie co drugi dzień w różnej postaci: na gęsto - na słodko-kwaśno, tak jadało się u mnie w domu, pod postacią zupy, bigosu, gołąbków czy innych "wariacji" 😊 Staram się też w tym czasie robić jak najwięcej surówek, bo kapusta biała nigdy później nie jest już taka smaczna jak wiosną.  Dziś zapraszam

Walijskie Pichcenie
Wegański kapuśniak z młodej kapusty 180

tych warzyw, na które wiosną czekam z największym wytęsknieniem. Pierwszy na nią głód zaspokajam zwykle surówkami, by później z tych zielonych, chrupiących i słodkich główek pasjami wręcz przygotowywać bigosy, zupy i wszelkiej maści potrawki. Jednym z efektów tej mojej pasji w przygotowywaniu kapuścianych dań jest wegańska zupa z dodatkiem młodych ziemniaków oraz marchewek. Słodycz warzyw zyskuje tu przełamanie dzięki dodatkowi

Even Better Food
Szybki bigos ze słodkiej kapusty 317

miłośników kapusty, takich jak moja Mama i ja mam dzisiaj do zaoferowania pyszny i szybki bigos ze słodkiej kapusty, karczku i brązowych pieczarek. Co prawda, na straganach jest mnóstwo kapusty młodej, ale jest ona zbyt delikatna i zbyt szybko się rozgotowuje w  połączeniu z mięsem , które jednak wymaga dłuższej obróbki.  Jednak za chwilę, bo już jutro zapraszam

Gosia gotuje
OBŁĘDNA WEGAŃSKA POTRAWKA Z KAPUSTY I PORA 124

Bigos, kapuśniak, farsz do pierogów - to najczęstsze zastosowania kapusty. W naszej kuchni najczęściej występuje jako składnik sałatek. Dziś jednak została wykorzystana inaczej, a mianowicie do przyrządzenia przepysznej, bardzo oryginalnej, niebanalnej w smaku potrawce. W połączeniu z zieloną częścia pora, imbirem, czosnkiem i gęstym, śmietanowym wręcz mlekiem oraz słodkimi rodzynkami uczyniła najlepszą ucztę dla podniebienia. Nie bójmy sie jeść kapusty

Jeść, by żyć w zdrowiu
Bigos z wieprzowiną 151

kapustą wraz ze skórką z boczku. 7. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać mięso i smażyć na rumiano. Dodać do garnka z kapustą. 8. Wszystkie składniki bigosu dokładnie wymieszać. 9. Zalać zimną wodą do zakrycia kapusty. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz. 10. Gotować pod przykryciem ok 2 godzin. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu

Atlas Smaków
"Detoks dla opornych" Agnieszka Mielczarek 164

przepisy wprowadzające jajka, mąkę, nabiał, drób i ryby. Przepisy są naprawdę smaczne: zupa krem z czosnku, zupa z pomidorów, papryki i marchewki, kasza jaglana z pestkami granatu i rukolą, bigos warzywny, trufle daktylowe idealne na przekąskę, czy quinoa z jarmużem. Jest ich wiele, prostych i szybkich. Menu skomponowane jest tak, żeby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość aktywnych związków organicznych, które pozwolą

kruche babeczki
Młoda kapusta z pomidorami 96

kapustę. Dodałem pokrojony koperek. Chwilę poddusiłem. Na tym etapie kończąc otrzymamy danie jak w tytule. Ja dodając pokrojoną w plasterki kiełbasę „dobrą” ( swojską, dość chudą ) uzyskałem danie a`la bigos

R'n'G Kitchen
Kiełbasa ze słoika 124

jednocześnie bardzo prosty.  A efekt, który się otrzymuje (moim zdaniem) jest obłędny. Taką kiełbasę lub, inaczej mówiąc, mielonkę można wykorzystać zarówno do kanapek czy też jako dodatek do bigosu czy zupy. Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego w kawałkach - najlepiej gulaszowego, karkówki lub łopatki; do samej, chudziutkiej szynki dobrze dorzucić ok 500 g boczku bez skóry 6-7 ząbków czosnku

Ze smakiem bez glutenu
Łopatka pieczona w majonezie 109

więc wypadło na łopatkę. Wyszła przepyszna, delikatna, soczysta i takie tam peany…jednak całkiem na serio <3 O dziwo mieliśmy zamrozić jak coś zostanie, tak po prostu na bigos…ale zostało nic. No i dobrze! Bo zamrażarka znowu nam się zapełniła. Właśnie jesteśmy w trakcie wyjmowania wszystkiego z jej szuflad. Pieczeń powstała na bazie majonezu od Folwark , dzięki niej

R'n'G Kitchen
Tofu ze szparagami i pieczarkami i "Leśna Polana" 177

tofu ze szparagami i pieczarkami", a nie "tofucznicą". Wtedy weganie nie szukali na siłę zamienników jedzenia pochodzenia zwierzęcego i nie nadawali swoim daniom nazw sprzecznych z logiką (pasztet wegański, bigos wegański, smalec wegański, sernik wegański itp.), lecz jedli to, co było dostępne dla kuchni roślinnej. Gdy kilkanaście lat temu na kulinarnym kanale pojawił się program prowadzony przez parę wegan

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa pieczarkowa z chia 174

innych. To naturalne źródło białka. Aby tego było jeszcze mało, ma bardzo duże zastosowanie: jako dodatek wypieków: ciast, pieczywa dodatek do dań, tj.: zup, gulaszy, potraw warzywnych, bigosu dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych dodatek do jogurtów, kefiru, maślanki dodatek do owocowych koktajli. Ja postanowiłam dodać je do mojej pieczarkowej zupy. Składniki: 2 podudzia z kurczaka 6 skrzydełek kurczaka

Zasmakuj Kuchni
Młoda kapusta – szybki przepis na młodą kapustę 122

górą kopru, prawdziwym zsiadłym mlekiem…no dobra i czasem chrupiącym mieloniaczkiem Młodych kapust w swoim życiu jadłam wiele, a raczej wykonań młodych kapust, bo tutaj podobnie jak przy bigosie, co gospodyni, to inny przepis. Ja nie upieram się, że moja kapusta jest najlepsza, ale jest z tych lżejszych, szybka do zrobienia i po prostu smaczna Swoją drogą lubię czasem

Mieszam w Garnku
Bigos wędzony 151

przypraw i dokładnie mieszamy. Teraz mieszamy częściej i dłużej. Próbujemy i dosalamy do smaku. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy rozrobiony w niewielkiej ilości wody. Gotujemy jeszcze chwilę i wyłączamy gaz. Bigos jest gotowy. Ma wyraźny zapach wędzonki i delikatny jej smak. Dodatkowo zioła i przyprawy dopełniają reszty smaku.:) SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania