bigos - 2138 przepisów (strona:94/143)

Dahl z czerwonej soczewicy 125

ryżem (wtedy będzie to wersja bezglutenowa), jak i z chlebkami naan. Danie jest o tyle fajne, że po podgrzaniu smakuje nawet lepiej niż świeżo przygotowane (niczym nasz polski bigos). Dlatego właśnie wczoraj nabierałem sobie dahl za pomocą chlebków zamiast użyć łyżki, bo w końcu im mniej do mycia tym bardziej ekologicznie… no dobra… użyłem chlebków do jedzenia

Blendman
LECZO 153

smażeniu cebuli. Wszystkie składniki wrzucić do garnka z gorącą wodą, dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku vegetą, pieprzem i solą. Gotować 20 minut. Na koniec zatrzepać mąką jak bigos. Zamiast kabaczka można dodać miseczkę gotowanych grzybów pokrojonych w paski

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Grzybobranie 134

skończyła pokrojona w cienkie plasterki i wysuszona w piekarniku (wymagania- 50 stopni, termoobieg, uchylony piekarnik, cierpliwość i umiejętność ignorowania woni mokrej skarpety unoszącej się w całym domu). Będą na bigosy i inne zimowe dania.  A póki grzyby są świeże, podjedzmy rozgrzewające risotto. Przepis to wypadkowa ilości grzybów i paru przepisów, z których kiedyś korzystałam (linki na dole dla ciekawych

les mirabelles
GÓRALSKA KWAŚNICA 128

Lubicie kapustę kiszoną?Ja za nią przepadam.Kocham wszystko co z niej się zrobi.Czy to Bigos , czy kapuśniak , ale KWAŚNICA nie ma sobie równych , zwłaszcza jeśli mamy sezon grypowy.Polecam tę zupę dla zmarzluchów takich jak ja bo zawiera dużo naturalnej Wit.C. 1 op.żeberek wieprzowych 20dag.boczku wędzonego 50dag.kapusty kiszonej pęczek włoszczyzny 50dag.ziemniaków 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 3 liście

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bigos z indykiem i dynią 168

Szybki bigos z kiszonej kapusty z indykiem i dynią. Dodanie dyni miało być eksperymentem a jak się okazało było całkiem dobrym pomysłem, bo danie wyszło naprawdę bardzo smaczne. Można podawać je z pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami i właśnie w tej drugiej wersji smakuje nam najbardziej. Mam jeszcze w zanadrzu kilka dyń więc z pewnością pojawią się niedługo kolejne przepisy

Ze smakiem i z pasją
Bigos z pęczakiem i śliwkami 228

Nowy tydzień, nowe propozycje na blogu. Dzisiaj bigos w nieco odmienionej formie, z dodatkiem pęczaku. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 1/2 średniej główki świeżej kapusty 3 duże pomidory malinowe (lub puszka pomidorów) 1 duża cebula 800 g karkówki 1 szklanka pęczaku klika dużych świeżych, miękkich śliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki łyżeczka kminku olej sól, cukier, pieprz

Czerwień i błękit
Pstrąg pieczony w pomarańczach 154

minut zwykle wystarcza. Na ostatnie 15-20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby ryba przyrumieniła się z wierzchu. Rybę na obiad podawałam z kapustą z grzybkami - taki wegetariański bigos, kompletnie bez mięsa, przepis wkrótce

Grunt to przepis!
szybkowar-baranie żeberka z cząbrem w cebuli... 154

zimną wodą i ręcznikiem papierowym osuszyć w garnku szybkowara stopić gęsi tłuszcz i obsmażyć żeberka na rumiano z każdej strony, nadmiar tłuszczu odlać, można później wykorzystać do okrasy, bigosu, dodać kawałki cebul i podsmażyć z żeberkami dodać cząber, startą na drobnych oczkach obraną marchew dodać kucharka, pieprz, przyprawę w płynie, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Podudzia z kurczaka zapiekane w kapuście kiszonej 132

zapiekane podudzia można podać na obiad bądź też na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu.  1,2 kg kapusty kiszonej 8 szt podudzi z kurczaka przyprawa do kurczaka (użyłam Kamisa do kurczaka po węgiersku) sól świeżo mielony pieprz 1 duża cebula 3-4 łyżki oleju 3-4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 8-10 ziarenek kolorowego pieprzu Kapustę włożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 208

Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Dietetyczny

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 176

pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe

Codziennik Kuchenny
Łazanki z kapustą 152

mieszaną kapustą kwaśną i słodką. Suszone grzyby nie są nieodzownym składnikiem, często zastępuję je pieczarkami lub w ogóle nie dodaję grzybów. Z moich obserwacji wynika, że dzieciaki nielubiące bigosu, ochoczo zajadają łazanki z kapustą i grzybami. Chyba nie zrozumiem tej dziecięcej logiki;) Składniki: Łazanki: 2 szklanki pszennej mąki 2 jajka 2 żółtka 1/2  łyżeczki  soli 2 łyżeczki

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Wielkanoc 126

Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka jarzynowa Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Łosoś w galarecie Sałatka jajeczna z twarogiem Gravlax

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania