pisania. U nas hajs ma się zgadzać i czasem odnoszę wrażenie, że książki u nas się wydaje na zasadzie: „napisz tu 3 zdania o rozwielitce, nie szkodzi, że obok bigos, ludzie i tak kupią”. W cholerę to smutne. Jednak w całym tym natłoku periodyków kucharskich, można wyłowić książki fajne, takie, które pozwolą podszkolić umiejętności początkujących, dadzą trochę natchnienia tym bardziej
ladykitchenpisania. U nas hajs ma się zgadzać i czasem odnoszę wrażenie, że książki u nas się wydaje na zasadzie „napisz tu 3 zdania o rozwielitce, nie szkodzi, że obok bigos, ludzie i tak kupią”. W cholerę to smutne. Jednak w całym tym natłoku periodyków kucharskich, można wyłowić książki fajne, takie, które pozwolą podszkolić umiejętności początkujących, dadzą trochę natchnienia tym bardziej
ladykitchenmisce lub tacy, przykrywamy ściereczką i niech sobie stygną. Całkiem zimne wkładamy do pojemnika lub woreczka, aby zmiękły i naszły tym wszystkim. Z tymi bułkami jest jak z bigosem, czym dłużej leżakuje tym jest lepszy. Polecam , przepis banalnie prosty, a takie kanapki są naprawdę świetną odmianą i dla niewtajemniczonych niezłą niespodzianką
Dieta moja pasjaspora szansa, że polubicie gulasz szegedyński tak bardzo, jak lubią go Austriacy, Niemcy czy Czesi. BTW książkę też polecam, choć bynajmniej nie jest kulinarna :) Podobnie jak w przypadku naszego bigosu, na gulasz szegedyński nie ma jednego przepisu. Baza, czyli mięso, cebula, papryka i kiszona kapusta znajdują się w każdym przepisie. Natomiast niektórzy do gulaszu dodają ziemniaki, a jeszcze inni ogórki
Trzeci talerzryżem (wtedy będzie to wersja bezglutenowa), jak i z chlebkami naan. Danie jest o tyle fajne, że po podgrzaniu smakuje nawet lepiej niż świeżo przygotowane (niczym nasz polski bigos). Dlatego właśnie wczoraj nabierałem sobie dahl za pomocą chlebków zamiast użyć łyżki, bo w końcu im mniej do mycia tym bardziej ekologicznie… no dobra… użyłem chlebków do jedzenia
Blendmansmażeniu cebuli. Wszystkie składniki wrzucić do garnka z gorącą wodą, dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku vegetą, pieprzem i solą. Gotować 20 minut. Na koniec zatrzepać mąką jak bigos. Zamiast kabaczka można dodać miseczkę gotowanych grzybów pokrojonych w paski
Przepisy kulinarne babci Antoninyskończyła pokrojona w cienkie plasterki i wysuszona w piekarniku (wymagania- 50 stopni, termoobieg, uchylony piekarnik, cierpliwość i umiejętność ignorowania woni mokrej skarpety unoszącej się w całym domu). Będą na bigosy i inne zimowe dania. A póki grzyby są świeże, podjedzmy rozgrzewające risotto. Przepis to wypadkowa ilości grzybów i paru przepisów, z których kiedyś korzystałam (linki na dole dla ciekawych
les mirabellesLubicie kapustę kiszoną?Ja za nią przepadam.Kocham wszystko co z niej się zrobi.Czy to Bigos , czy kapuśniak , ale KWAŚNICA nie ma sobie równych , zwłaszcza jeśli mamy sezon grypowy.Polecam tę zupę dla zmarzluchów takich jak ja bo zawiera dużo naturalnej Wit.C. 1 op.żeberek wieprzowych 20dag.boczku wędzonego 50dag.kapusty kiszonej pęczek włoszczyzny 50dag.ziemniaków 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 3 liście
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSzybki bigos z kiszonej kapusty z indykiem i dynią. Dodanie dyni miało być eksperymentem a jak się okazało było całkiem dobrym pomysłem, bo danie wyszło naprawdę bardzo smaczne. Można podawać je z pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami i właśnie w tej drugiej wersji smakuje nam najbardziej. Mam jeszcze w zanadrzu kilka dyń więc z pewnością pojawią się niedługo kolejne przepisy
Ze smakiem i z pasjąNowy tydzień, nowe propozycje na blogu. Dzisiaj bigos w nieco odmienionej formie, z dodatkiem pęczaku. Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 1/2 średniej główki świeżej kapusty 3 duże pomidory malinowe (lub puszka pomidorów) 1 duża cebula 800 g karkówki 1 szklanka pęczaku klika dużych świeżych, miękkich śliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki łyżeczka kminku olej sól, cukier, pieprz
Czerwień i błękitminut zwykle wystarcza. Na ostatnie 15-20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby ryba przyrumieniła się z wierzchu. Rybę na obiad podawałam z kapustą z grzybkami - taki wegetariański bigos, kompletnie bez mięsa, przepis wkrótce
Grunt to przepis!zimną wodą i ręcznikiem papierowym osuszyć w garnku szybkowara stopić gęsi tłuszcz i obsmażyć żeberka na rumiano z każdej strony, nadmiar tłuszczu odlać, można później wykorzystać do okrasy, bigosu, dodać kawałki cebul i podsmażyć z żeberkami dodać cząber, startą na drobnych oczkach obraną marchew dodać kucharka, pieprz, przyprawę w płynie, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować
W Mojej Kuchni Lubięzapiekane podudzia można podać na obiad bądź też na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu. 1,2 kg kapusty kiszonej 8 szt podudzi z kurczaka przyprawa do kurczaka (użyłam Kamisa do kurczaka po węgiersku) sól świeżo mielony pieprz 1 duża cebula 3-4 łyżki oleju 3-4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 8-10 ziarenek kolorowego pieprzu Kapustę włożyć
Kolorowa kuchnia Elki