bigos - 2138 przepisów (strona:96/143)

Dahl z czerwonej soczewicy 154

ryżem (wtedy będzie to wersja bezglutenowa), jak i z chlebkami naan. Danie jest o tyle fajne, że po podgrzaniu smakuje nawet lepiej niż świeżo przygotowane (niczym nasz polski bigos). Dlatego właśnie wczoraj nabierałem sobie dahl za pomocą chlebków zamiast użyć łyżki, bo w końcu im mniej do mycia tym bardziej ekologicznie… no dobra… użyłem chlebków do jedzenia

Blendman
PIKANTNE MAKARONOWE GNIAZDKA 162

wracamy do kuchni włoskiej.To danie bardzo tradycyjne jak u nas Bigos , jednak salami nadaje klimat i smaku mu ,że chce się jeść i jeść!. 400g.makaronu spaghetti sól pieprz 3 ząbki czosnku 2 papryczki chili puszka pomidorów krojonych w kostkę 150 g.salami 4 łyżki oliwy z oliwek bazylia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Makaron gotujemy al dente,odcedzamy i trzymamy w cieple.Czosnek obieramy i siekamy.Papryczki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kapusta kiszona w słoikach. 131

inaczej może w słoikach rozwinąć się pleśń.   T ak zakiszona kapusta nie wymaga ciągłego odmywania jak w beczce.    G dy będziemy ją potrzebować do pierogów, bigosu itp. wystarczy odkręcić słoik i gotowe ! :)   Życzę  smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Ryba w zalewie octowej 170

kilka tygodni zachowując świeżość i wspaniały smak. Super pomysł w szczególności jak jadę z rodziną na biwak. Wekowanie sposób: nie odnosi się ono tylko do ryb,również do mięsa,bigosu,grzybów itd. Zamykamy szczelnie słoik wcześniej wycierając brzegi. W garnku kładziemy ścierkę kuchenną i wlewamy wodę tyle by zakryć nakrętkę . Słoiki stawiam do góry nogami  (wieczkiem do dołu) Przykrywam

Viola cooks with passion
Stamppot z kiszoną kapustą, boczkiem, jabłkami i rodzynkami - Tłuczone ziemniaki 209

marginesie. Gotowy sos- jus, można kupić gotowy. Choć takie ziemniaki z kiszoną kapustą jadane są przez Holendrów przez cały rok choć najczęściej jesienią i zimą. U nas bigos gości chyba też częściej w chłodniejsze miesiące roku. Zamiast tradycyjnej kiełbasy, podałam dziś do tłuczonych ziemniaków z kiszona kapustą duszone w sosie własnym zeberka . Do popicia podałam ciemne podpalane piwo ... nawet

Sztuka gotowania w/g Samiry
Bigos z cukinii 135

Bigos z cukinii robiłam już jakiś czas temu ale niebawem znowu go przyrządzę, ponieważ idealnie nadaje się, gdy w lodówce zalegają jakieś resztki jedzenia. A to kawałek pomidorka, a to troszkę mięsa z obiadu... a cukinii u mnie w tym roku pod dostatkiem, to i ona zawsze się znajdzie. Wszystko do jednego gara i obiad gotowy. Sezonowo, szybko i smacznie

My simple kitchen
Bigos z cukinii 84

Obowiązkowy punkt w moim letnim jadłospisie. Bigos z cukinii, takie... spolszczone węgierskie leczo czy raczej prowansalskie ratatouille :) Przedstawiam przepis na swego rodzaju bazę. Można ją zrobić w wersji bezmięsnej, można dodać paprykę lub niemal każde inne ulubione warzywo. Cukinia sama w sobie jest bardzo nisko kaloryczna, dlatego wszelkie dania z nią w roli głównej, o ile nie przesadzimy

Pichceniomania
O tym jak mloda kapusta pachniala papryka 170

ciągłym oczekiwaniu na urlop. Zbliża się jesień, myślę już o niej intensywnie. Niedawno widziałam już pierwsze dynie i zamarzyło mi się ciasto dyniowe. Już niebawem... Zapachniał mi w wyobraźni bigos i ugotowałam sobie jego namiastkę.  Przepis podpatrzony w Jadłonomii , przygotowany po swojemu. Młoda kapusta pachnąca papryką 2  średnie czerwone papryki lub 3 małe 1 cebula 1 ząbek czosnku

Dzieje kuchennej Wiewióry
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 254

Blaviken Rivskiemu za pomoc i wykonanie sesji fotograficznej POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA! TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ „WIEDŹMIN. DOM ZE SZKŁA” – BIGOS NA ŚLIWKACH ZALEWAJKA MAHAKAMSKA „Pod Dzikiem i Jeleniem” – KASZA Z KAWAŁKAMI WIEPRZOWINY I SOSEM CEBULOWYM SANDACZ W TYMIANKU * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe

Nerds Kitchen
Gulasz węgierski 153

smaku, aromatu i pikantności. Można je przygotować właściwie z każdego rodzaju mięsa. Orginalny przepis na gulasz węgierski nie istnieje, bo co Węgier to przepis, dokładnie tak jak z polskim bigosem. Sam przepis jest bardzo prosty. Trzeba spełnić trzy warunki, by gulasz w smaku przypominał oryginał. Do smażenia mięsa zawsze używamy smalcu. Dodając czerwoną paprykę w proszku - dużej ilości -  należy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak suszyć grzyby? Suszone grzyby w piekarniku 192

jajecznicy na śniadanie ;) Z racji tego, że grzybów było wiele, wykorzystałam je do sosu grzybowego, spójrz tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/07/Sos-grzybowy.html oraz do wysuszenia. Przydadzą się z pewnością do świątecznego bigosu czy ulubionej zupy grzybowej. Poniżej pokaże Wam jak zawsze suszę grzyby w piekarniku. Moja Mama suszy je w specjalnej suszarce do grzybów, ja jej nie mam, ale piekarnik sprawdza się

Zasmakuj Kuchni
Bigos Z Cukinii - Wersja Z Dodatkiem Papryki 133

słodka papryka w proszku 1. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki ( jeśli to młoda cukinia to nie musimy jej obierać) Kroimy w kostkę. Do garnka w którym będziemy przygotowywać bigos, wlewamy ze dwie łyżki oleju i podsmażamy/szklimy cukinie na nim. Solimy ją oczywiście aby puściła sok w tym czasie. 2. W rondelku zaś szklimy cebulkę. Następnie po chwili dodajemy

Gotowanie...to proste !
Sos grzybowy 210

się urlopu. Tak, tak, bierze urlop, by codziennie chadzać na grzyby. Moi rodzice suszą wtedy grzyby (ja tak samo, przydadzą się do zupy grzybowej, placków, sosów do makronu, bigosu, itp.), robią sosy grzybowe, jajecznicę, czy grzybowe omlety i placki. Oczywiście nie trzeba być znawcą grzybów. Wystarczy znać 2-4 rodzaje grzybów, by czuć się w lesie dobrze, a innych

Zasmakuj Kuchni
Paszteciki na piwie. 172

idealnie harmonizującym się z soczystym nadzieniem. Co do nadzienia właśnie, posłużyć nam może za nie niemal wszystko na co mamy ochotę np. kapusta (z grzybami i cebulką lub nawet bigos), podsmażona cebula, kiełbasa, papryka, pieczarki, ser żółty lub wszystko razem wymieszane i podsmażone (bez żółtego sera oczywiście). I tak zmieniając dodatki za każdym razem otrzymamy nieco inne paszteciki. Niemniej jednak

Rozpustne gotowanie
Curry z cukinii i czerwonej soczewicy 150

chwilę obecną, bazą moich posiłków stanowi to co rośnie w moim ogrodzie, i tak na obiady jemy przeważnie różne wariacje curry, ratatouille, bigosów itd. To dziś prezentowane, jest jednym z moich ulubionych, i gości najczęściej na moim stole, z różnymi modyfikacjami, np. w postaci dodatku młodych listków buraka. Danie jest kremowe, łagodne, idealnie komponuje się z pieczywem, ryżem, makaronem

greenscarf

Proponowane wyszukiwania